Ahad, 1 Jun 2014

Susu Lembu

Kandungan & Manfaat Pada Susu Sapi

Susu Lembu 



Setiap 100 gram susu terkandung sebamyak 70.5 kilokalori, 
protein sebanyak 3.4 gram, lemak 3.7 gram, mengandung 
kalsium sebamyak 125 miligram, sementara prosentase penyerapan dalam sebamyak 98% – 100%.

Di dalam susu terkandung vitamin B2 dan vitamin A, selain protein

 juga terdapat macam-macam asid amino yang penting untuk 
pertumbuhan tubuh. Susu lembu dapat diberi jolokan sebagai bahan 
makanan dengan kandungan vitamin yang lengkap,

Dengan pengambilan sekurang-kurangnya segelas setiap hari, maka 

Anda akan mendapatkan banyak manfaat susu bagi tubuh, Seperti :

    * Kandungan potassiumnya dapat menggerakan dinding 

       pembuluh darah sehingga mampu menjaganya agar tetap 
       stabil. Sehingga dihindari dari penyakit darah tinggi serta 
       penyakit jantung.
    * Kandungan yodium, seng dan leticin-nya dapat meningkatkan
       secara drastik keefisiensian kerja otak besar.
    * Zat besi, tembaga dan vitamin A dalam susu mempunyai fungsi 
       terhadap kecantikan, iaitu dapat mempertahankankulit agar 
       tetap bersinar.
    * Kandungan tyrosine dalam susu dapat mendorong hormon 
        kegembiraan dan membuat tidur seseorang menjadi lebih nyenyak.
    * Kalsium susu dapat menambah kekuatan tulang, mencegah
        tulang menuyusut menjadi rapuh dan patah tulang.
    * Kandungan magnesium dalam susu dapat membuat jantung dan
       sistem saraf bertahan terhadap keletihan.
    * Kandungan Seng pada susu lembu dapat menyembuhkan
       luka dengan cepat.
    * Kandungan vitamin B2 di dalam susu lembu dapat meningkatkan          .   .          ketajaman penglihatan.

 menurut Da Zhong Jian Kang Wang
Orang-orang yang mengambil sekurang-kurang segelas susu setiap
 harinya l mendapat 10 macam manefaat dari susu :

1. Susu mengandung potassium, yang dapat menggerakan dinding 
pembuluh darah pada saat tekanan darah tinggi untuk menjaganya 
agar tetap stabil, mengurangi bahaya akibat apopleksi, juga dapat 
mencegah penyakit darah tinggi dan penyakit jantung.

2. Dapat meneutralkan racun seperti logam, timah dan cadmium dari 
bahan makanan lain yang diserap oleh tubuh.

3. Kandungan tyrosine dalam susu  mendorong hormon kegembiraan—
unsur serum dalam darah tumbuh dalam skala besar.

4. Kandungan yodium, seng dan leticin dapat meningkatkan secara
 drastis kelancaran pekerjaan otak besar.

5. Zat besi, tembaga dan vitamin A dalam susu mempunyai fungsi 
terhadap kecantikan, iaitu dapat mempertahankan kulit agar tetap
 bersinar.

6. Kalsium susu dapat menambah kekuatan tulang, mencegah tulang 
menuyusut (rapuh) dan patah tulang.

7. Kandungan magnesium dalam susu dapat membuat jantung dan
 sistem saraf tahan terhadap kelelahan.

8. Kandungan Seng pada susu sapi dapat menyembuhkan luka 
dengan cepat.

9. Kandungan vitamin B2 di dalam susu sapi dapat meningkatkan
 ketajaman penglihatan.

10. Minum susu sebelum tidur dapat membantu tidur.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan