Selasa, 20 Januari 2015

Buah Peria yang sangat besar khasiatnya yang wajib diketahui - Fully benefit of bitter gourd

sha3622.blogspot.com


Menafaat buah Peria untuk kesihatan

khasiat peria untuk kesihatan sudah banyak yang diketahui. Ianya dikenali memiliki rasa yang pahit . ketika sudah masak pohon, buah peria berubah warna menjadi orenge dan isinya yang meliputi biji buahnya yang berwarna merah cerah. Di negara barat paria dikenali dengan nama bitter gourd atau bitter squash, kerana masih sekeluarga dengan labu.meskipun paria dikala muda rasanya pahit, namun  ramai  pula yang menggemarinya untuk dimakan sebagai sayuran ,ini kerana khasianya bagi kesihatan

Peria telah banyak diketahui memiliki beberapa menafaat untuk membantu pesakit kencing manis (diabetes), mencegah dan mengurangi gejala kanser, mengurangi kesan buasir, meningkatkan kesihatan pernafasan, meningkatkan kesihatan kulit, dan meningkatkan sistem kekebalan tubuh, sememangnya peria telah terbukti memiliki zat anti-inflamasi, anti kulat, antibiotik, anti alergi, antivirus juga antiparasit
Buah Paria adalah tergolong dalam ketegeri labu, termasuk juga buah tembikai. Tanaman peria banyak ditemui diAfrika dan Asia , Asal-usulnya banyak disebut dari negara India dan mulai tersebar lebih dari 600 tahun yang lalu.

Pada umumnya buah peria dituai sebelum masak. Ciri-ciri buah peria adalah bentuknya memanjang seperti mentimun, serta seperti bergerigi pada permukaannya. Jika telah masak bijinya akan berwarna merah dan manis, dan untuk yang ini biasanya kanak-kanak akan menyukai dan memakannya.

sha3622.blogspot.com
Menafaat buah Peria untuk kesihatan

Peria adalah buah dengan rasa pahit yang sangat berkhasiat, memiliki beberapa menafaat kesihatan yang sangat mengagumkan iaitu :

Membantu masaalah Kncing manis (Diabetes):
Peria merupakan salah satu buah yang paling ampuh untuk melawan penyakit diabetes l ini kerana mengandungi kandungan charntin, iaitu peptida yang menyerupai insulin dan alkaloid . Semua komponen ini akan secara aktif mempengaruhi untuk menurunkan kadar gula dalam darah. Peria juga membantu untuk mencegah lonjakan penurunan insulin dengan jalan mengatur penggunaan gula dalam metabolisme tubuh yang telah diperoleh dari makanan.( kerana merupakan hipoglikemik yang kuat, peria tidak boleh digunakan bersamaan dengan ubat lain yang berfungsi untuk menurunkan gula darah. ini kerana benar-benar dapat menyebabkan kurangnya gula darah, dan justru membahayakan tubuh!)

Membantu pesakit Buasir:
Beberapa kajian telah menunjukkan bahwa khasiat anti inflamasi dalam peria dapat membantu meringankan gejala buaasir. Jika Anda membuat pasta dari akar peria untuk diterapkan secara topikal, maka ini akan membantu untuk mengurangi peradangan serta mengurangi rasa sakit dan pendarahan gejaka buasir. Jika Anda minum jus peria, Anda juga akan mendapatkan menafaat yang sama, jika Anda mampu menahan rasa pahitnya!

Peningkatan Sistem Kekebalan Tubuh:
Peria juga merupakan sumber yang banyak mengandung antioksidan yang berbeda, iaitu yang akan memperkuat mekanisme pertahanan tubuh dari penyakit , Antioksidan akan menyingkirkan radikal bebas, atau sebatian yang berbahaya yang dilepaskan sewaktu metabolisme sel. dengan kegemaran memakan peria, maka Anda akan berpeluang untuk bertahan melawan penyakit serius seperti serangan jantung, kegagalan ginjal, dan kerosakan hati yang berhubungan dengan radikal bebas.

Pencegahan Kanser:
Antioksidan dalam peria juga dapat membantu menghancurkan radikal bebas penyebab penyakit kanser. Peria telah diketahui khasiatnya dari para ahli kesihatan yang menemui peria sebagai agen anti tumor dan anti karsinogenik. Kajian telah menunjukkan hubungan yang positif antara makan peria dengan pencegahan atau penurunan dalam pertumbuhan tumor seperti kanser pangkal rahim, kanser prostat dan kanser payu dara.Ini kerana kemampuan peria untuk menginduksi apoptosis (kematian sel) pada sel kanser, namun kajian masih terus dilakukan untuk mengetahui lebih lanjut tentang sifat-sifat anti kanser dari buah peria, serta jenis-jenis pesakit dengan kanser apa yang dapat digunakan.

Masaalah Pernafasan:
Beberapa kajian tentang buah peria menunjukkan bahwa ianya dapat membantu meringankan pesakit yang mempunyai masaalah pernafasan seperti asma, bronkitis, dan demam (rhinitis). Sifat utama dari zat yang ditemui dalam peria seperti  anti-histamin, supresan, anti-radang, ekspektoran, dan sifat antivirus yang membuatnya menjadinya sangat sesuai dalam merawat sistem pernapasanm disarankan untuk makan beberapa biji buah peria sebelum tidur, ianya akan memberikan kesan menenangkan dikala tidur!

Jangkitan kulat
Sifat-sifat antikulat dan antibakteri pada peria membuatkannya sangat ampuh ntuk melawan berbagai macam jangkitan kulat, serta dapat membantu untuk membersihkan darah dari bermacam racun-racun sebelum membuat kerosakan lagi. Secara amnya peria dapat membantu menyembuhkan jangkitan dan menjaga kesihatan kulit, seperti untuk mengubati kurap dan psoriasis. Daun peria boleh digunakan sebagai salep sapuan oles untuk masaalah jangkitan kulit.

Anti gigitan nyamuk:
Peria juga  dapat menghindarkan dari gigitan nyamuk. Kemungkinan nyamuk tak menyukai darah kita yang telah mengandungi zat dari peria, termasuk rasa pahitnya.


Peringatan ! Awas !

Bahan kimia yang terdapat dalam buah peria merupakan bahan pengobatan yang kuat, namun ada hal yang perlu diperhatikan juga. Wanita hamil dan yang sedang datang haid tidak dianjurkan untuk mengambil peria. Buah peria boleh merangsang perdarahan haid yang berlebihan. Untuk wanita menyususi, sebaiknya juga menghindari mengambil peria, kerana kajian masih belum menyatakan akan hal ini. Jadi untuk saat ini, yang terbaik adalah menghindarinya. Juga(seperti yang disebutkan sebelumnya) pare memiliki efek kuat untuk menurunkan kadar gula darah, yang juga berbahaya terutama disaat menjelang dan setelah pembedahan

Bagi yang memiliki gejala-gejala seperti kekurangan darah  (anemia), dan juga termasuk sakit kepala, demam, dan sakit perut sebaiknya tidak mengambil peria. Atau orang yang sangat kepada kekurangan dehydrogenase mencadangkan agar mendapat nasihat doktor sebelum makan makan buah peria.

Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan