Ahad, 8 Oktober 2017

75 Menafaat Kulit Manggis yang sangat oerlu diketahui

 75 Menafaat Kulit Manggis untuk Kesehatan


http://sha3622.blogspot.sg/
Khasiat Kulit manggis kala ini paling banyak dicari dan digunakan untuk dijadikan ubat alternatif berbagai macam penyakit, serta dimanfaatkan dalam urusan kecantikan. Memang ternyata buah manggis yang rasanya enak dan mengandung banyak menafaat, terutama kulitnya

Kulit Manggis mempunyai kandungan sebatian xanthone yang dikala ini banyak diperkembangkan dan diproduksi dalam bentuk sirup, .ianya mengandung zat antioksidan yang dapat melawan radikal bebas. Beberapa kajian menunjukkan, sebatian ini memiliki sifat sebagai antidiabetes, antikanser, anti peradangan, antibakteri, antikulat, antiplasmodial, dan meningkatkan kekebalan tubuh.


Ada sekitar 75 manfaat yang dapat kita peroleh dari kulit manggis, jika kita mengambilnya seara rutin.  hasil yang maksima pasti akan kita dapatkan, diantaranya :

Untuk Kesihatan Tubuh menyeluruh :
1. Memperkuat sistem kekebalan.
2. Menyembuhkan peradangan.
3. Memperbaiki komunikasi antar sel.
4. Mengagalkan kerusakan DNA.
5. Alat bantu sistem getah bening.
6. Memelihara optimal fungsi kelenjar gondok.
7. Mengurangi resistensi insulin.
8. Membantu penurunan berat badan.
9. Menyembuhkan kerosakan urat syaraf.
10. Menyeimbangkan sistem kelenjar endokrin.
11. Alat bantu dari sinergi tubuh.
12. Meringankan buasir.
13. Membantu menurunkan kadar gula dalam darah (hypoglycemia).
14. Meringankan penyakit kulit kemerah-merahan/bersisik (psoriasis).
15. Membantu menyembuhkan luka.
16. Meringankan sakit radabg sendi -tunnel syndrome (penyakit yang terjadi pada pergelangan tangan serta jari yang disebabkan oleh tekanan yang sering terjadi pada bagian tersebut. Dan biasanya sering diakibatkan kerana terlalu sering memakai keyboard dan mouse).
17. Menghilangkan penyakit kulit kering bersisik kronis (neurodermatitis). Kandungan anti peradangan dari manggis dapat mengurangi sisik dan gatal pada penyakit kulit.

Hasil carian imej untuk manggis

Untuk Kesihatan Jantung :
18. Membantu mencegah penyakit jantung.
19. Memperkuat pembuluh darah.
20. Menurunkan kolesterol LDL.
21. Menurunkan tekanan darah tinggi.
22. Membantu mencegah arteriosclorosis.

Kesehatan Pencernaan :
23. Membantu mengatasi penyakit GERD (penyakit kronik yang ditandai dengan mengalirnya asam lambung ke dalam kerongkongan).
24. Membantu menyembuhkan borok/bisul.
25. Meringankan syndrome kelainan usus besar (IBS).
26. Membantu menghentikan diare.
27. Dapat meringankan peradangan usus besar ataupun kecil yang dikenal dengan Crohn`s disease.
28. Bisa mencegah salah satu penyakit radang usus besar (diverticulitis).

Membuat Lebih Awet Muda :
29. Menambah energi, meningkatkan kegembiraan dan menaikkan stamina.
30. Memperlambat proses penuaan.
31. Membantu menghindari penyakit kemerosotan pada otak (dementia & Alzheimer`s).
32. Membantu mencegah batu ginjal.
33. Membantu mencegah penyakit sistem syaraf (parkinson).
34. Meredakan sakit akibat radang sendi.
35. Memperbaiki kerusakan dari penggunaan obat penghilang rasa sakit (NSAID).
36. Alat bantu untuk mata.

Kesihatan keluarga :
37. Menurunkan demam.
38. Mengatasi keracunan makanan.
39. Menyembuhkan luka tenggorakan.
40. Membantu menyembuhkan sariawan.
41. Mengatasi sesak nafas.
42. Membantu mengurangi migran (sakit kepala sebelah).
43. Mengurangi sakit gigi.
44. Alat bantu tidur yang alami.
45. Meningkatkan kemampuan untuk mengatasi stess.
46. Meningkatkan mood dan menurunkan depresi.
47. Alat bantu kesehatan otot dan sendi.
48. Menghilangkan jerawat dan cacat pada kulit.
49. Menghilangkan bekas gigitan, terbakar dan keracunan.
50. Meringankan keseleo, ketegangan otot dan sendi.
51. Meringankan sakit perut.
52. Meringankan radang tenggorokan (bronchitis), pembengkakan paru-paru (emphysema), dan radang paru-paru (pneumonia).
53. Bekerja sebagai ubat penghilang rasa sesak/sumbat pada hidung (decongestant).

Hasil carian imej untuk manggis

Kesihatan Lelaki :
54. Membantu mencegah kemandulan.
55. Membantu mencegah pembesaran prostat.

Kesihatan Wanita :
56. Meringankan kesulitan buang air kecil.
57. Sebagai ubat pencuci perut yang lembut.
58. Meminimalkan gejala sakit sebelum menstruasi (PMS).
59. Meringankan gejala menopause.
60. Menurunkan pembengkakan saat menstruasi.
61. Meringkan sakit pada otot, ligamen, atau tendon (fibromyalgia).
62. Meringankan sakit akibat penyakit menurunnya kepadatan tulang/pengapuran tulang (osteoporosis).

Kesihatan Anak-Anak :
63. Membantu meringkan penyakit asma.
64. Dapat mencegah gangguan hyperaktif dan kurang perhatian (ADHD) dan alahan makanan.
65. Membentuk gigi dan tulang yang lebih kuat.

Mengatasi Penyakit :
66. Mencegah penyakit gusi.
67. Memberantas penyakit TBC.
68. Menurunkan efek samping ketidaktoleranan laktosa.
69. Membantu mencegah disentri.
70. Membantu mencegah penyakit sistem syaraf pusat (multiple sclerosis).
71. dapat mencegah kanser.
72. Meringankan penyakit inflamasi kronik (peradangan menahun) yang menyerang struktur tulang belakang dan terutama sendi panggul (Ankylosing Spondylitis).
73. Membantu mencegah infeksi paru-paru dan pernafasan kronis (cyctic fibrosis).
74. Mencegah gejala yang berhubungan dengan penyakit lupus.
75. Mengurangi penyakit lemas otot yang parah (Myasthenia Gravis).

Sedangkan cara pengolahan Kulit Manggis secara sederhana adalah sebagai berikut : Cuci kulit buah, kemudian potong kulit 2 butir buah. Selanjutnya potongan tersebut direbus dalam 4 gelas air, sehingga berbaki 2 gelas. Air rebusan itulah yang diminum secara rutin 2 - 3 kali sehari. 

  Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.

Christian Sister Accept Islam After She Got Her 2 Answer - Dr. Zakir Naik






Hasil carian imej untuk jumaat pray

Rabu, 4 Oktober 2017

Magnesium sangat penting untuk tubuh manusia

Hasil carian imej untuk sumber magnisium

Magnesium merupakan salah satu mineral yang sangat banyak di dalam tubuh. Jumlah yang paling banyak berada di dalam tulang sebesar 50% dari total magnesium yang ada di dalam tubuh. selebihnya terdapat di dalam sel-sel  dan organ.


Magnesium merupakan zat mineral yang sangat diperlukankan oleh tubuh, terutama untuk tulang, saraf, dan juga otot tubuh. Magnesium sangat berguna dalam menjaga sistem kekebalan tubuh, dan juga dapat membuat tulang menjadi kuat.


Menafaat magnesium untuk kesihatan tubuh

1. Mencegah tubuh dari diserang penyakit Asma

Asma biasanya terjadi kerana saluran pernapasan mengalami pembengkakan. Saluran udara yang membengkak menghalangi aliran udara sehingga menyebabkan terjadinya kedukaran untuk bernafas.

Magnesium sangat berguna untuk mencegah penyakit Asma, bahkan untuk orang yang telah terkena penyakit asma yang cukup parah, dapat dibantu kembali pernafasan dengan bantuan zat / suplemen yang berisi magnesium.

2. Meningkatkan metabolisme tubuh

Zat Magnesium juga  berperanan dalam membantu sintesis protein, dimana dapat membantu tubuh untuk mengaktifkan enzim di dalam tubuh. Sehingga dapat meningkatkan proses metabolisme tubuh.

Magnesium juga dapat meningkatkan sistem kekebalan tubuh, justeru itu ianya dapat mencegah tubuh dari  serangan berbagai jenis penyakit.

3. Menjaga kepadatan tulang

Magnesium juga bermenafaat untuk menjaga kesihatan dan kepadatan tulang, magnesium menjadi zat mineral yang berperanan penting sebagai penyusun tulang selain kalsiam

Selain, kadar magnesium di dalam tubuh dapat mempengaruhi kesihatan dan kepadatan tulang. Magnesium juga berperanan dalam menjaga kekuatan otot.

Magnesium boleh membantu mengawal tahap kandungan kalsium, vitamun D, tembaga dan zink di dalam tubuh. oleh itu kepadatan tulang  terjaga setiap hari.

Selain itu, keberadaan kandungan magnesium yang mencukupi di dalam tubuh berfungsi unttuk mencegah dan mengurangi resiko terkena osteoporosis.


4. Menjaga kesihatan jantung

Kegunaan lainnya yang sangat penting dari magnesium adalah menjaga kesehatan jantung, sehingga jantung dapat berfungsi dengan baik. Tubuh yang kekuranngan magnesium dapat beresiko terkena penyakit jantung.

Tubuh yang mendapatkan bekalan magnesium yang mencukupi, membolehkan denyutan jantung di dalam tubuh menjadi teratur. Magnesium juga berperanan dalam menenangkan saraf, dan menghindari diri terkena masaalah stress, masaalah kemurungan dan rasa kecemasan yang berlebihan.

Magnesium memiliki berperananan penting dalam menjaga kesihatan jantung. Menurut sebuah bukti epidemiologi menunjukkan bahwa asupan makanan yang mengandung maknesium dapat mengurangi resiko kardiovaskular seperti hipertensi, metabolik syndrom serta masalah jantung.

5. Mengendalikan tekanan darah

Magnesium juga berperanan dalam mengawal tekanan darah, menghindari tubuh dari terkena tekanan darah tinggi atau hipertensi. pesakit ita darah tinggi, umumnya juga kerana kekurangan magnesium di dalam tubuh.

Hasil carian imej untuk sumber magnisium

Magnesium membantu mengawal tekanan darah, kerana magnesium berfungsi melebarkan otot , membantu menjaga pembuluh darah tetap lembut dan lentur Lebih dari 300 proses biokimia bergantung pada magnesium.

Meskipun magnesium merupakan mineral keempat yang paling banyak dalam tubuh manusia, magnesium sebahagian hanya berada di lapisan luar yang keras dalam tulang.

Tingkat magnesium yang rendah menyebabkan terjadinya rendahnya kadar kalium di dalam tubuh. Kalium berperanan penting dalam menjaga tekanan darah Anda.

Magnesium memiliki peranan dalam kualitas tidur sesorang, masalah kualitas tidur ini juga memberikan pengaruh terhadap perkembangan tekanan darah tinggi, hingga masalah kesihatan tubuh secara keseluruhan.

6. Mengurangi resiko diabetes tipe 2

Menurut sebuah penelitian yang dilakukan oleh studi Kohort Prospektif, menemukan hasil penelitiannya bahwa magnesium memiliki peranan penting dalam mengurangi resiko diabetes tipe 2, kerana mineral magnesium boleh mengekalkan homeostasis glukosa dan mengawalselia rembesan dan sensitiviti insulin.

kesimpulannya magnesium dapat mengurangi resiko penyakit diabetes tipe 2. Menafaat Magnesium menyumbang kepada pesakit kencing manis, yang membantu meningkatkan tindak balas insulin untuk mengekalkan paras gula darah.

Magnesium adalah secara amnya amat diperlukan oleh pesakit kencing manis, mengikut tahap kekurangan magnesium. Kemudian magnesium membantu mengawal tahap gula dalam darah.

7. Mencegah sembelit

Mengatasi sembelit, salah satu cara yang berkesan ialah mendpatkan bekalan magnesium yang mencukupi. Magnesium berfungsi untuk melonggarkan otot-otot usus, sekali gus membantu untuk membina satu irama yang halus di dalam badan.

Magnesium juga mempunyai peranan untuk menarik air yang digunakan untuk melembutkan najis, membuat proses pembuangan najis menjadi lebih lancar

Dos tinggi  magnesium larut air diketahui mampu mengatasi massslah sembelit yang parah. Pencahar dengan kandungan magnesium di dalamnya bekerja untuk mengatasi permasalahan sembelit

8. Magnesium penting bagi Ibu Hamil

Magnesium adalah salah satu elemen-elemen penting sepanjang tempoh kehamilan. Pengambilan magnesium suplemen kerana dos yang sesuai disanjurkan semasa mengandung mampu mengurangkan risiko maa osteoporosis dan mengekalkan kestabilan darah.

Magnesium sulfat menjadi pilihan pengubatan terbaik untuk mencegah kejang eklampsia pada ibu hamil yang mengalami tekanan darah tinggi. Pentingnya magnesium semasa masa hamil lainnya iaitu untuk membantu memelihara kekuatan tulang ibu hamil dan  bayi dalam kandungan menjaga kadar insulin dan gula darah, membantu enzim untuk fungsi sistem tubuh.
 mencegah terjadinya kekejangan pada kaki, mencegah sembelit pada ibu hamil. Kajian yang dilakukan, juga mendapati bahwa magnesium dapat membantu untuk menjaga kadar kolesterol, dan membantu dalam mencegah denyutan jantung yang tidak sekata.

9. Mengubati sakit punggung dan kekejanga otot

Magnesium juga berperanana dalam mengatasi sakit punggung hingga ketahap yang yang parah. Magnsium bekerja untuk melongarkan otot-otot punggung, meredakan stres, dan meredakan ketegangan pada otot.

Magnesium membantu dalam penyerapan kalsium, yang bermenafaat untuk proses penyembuhan tulang. Gejala kram di kaki dan kelelahan biasanya kerana kekurangan magnesium.

Dalam mengatasi sakit punggung, juga perlu memasukan menu makanan yang mengandung vitamin D untuk diambil. Vitamin D sering dikaitkan dengan kesihatan tulang.

Berdasarkan kajian dari pihak University of Minnesota, pesakit yang mengelami sakit punggung kronik banyak yang mengalami kekurangan vitamin D. Makanan yang megandungi vitamin D seperti limau, strowberi, dan brokoli, kuning telur, minyak ikan, dan umumnya sayuran.


10. Mencegah serangan jantung

Kekurangan magnesium pada penderita penyakit jantung mengakibatkan resiko yang lebih berbahaya. Kekurangan magnesium memberikan impak buruk pada organ jantung.

Magnesium bekerja untuk melindungi jantung dari masalah denyut jantung tidak teratur, membolehkan degupan jantung menjadi teratur. Magnesium juga bekerja untuk menenangkan saraf dan menjadi perantara dalam proses penghadaman, jadi dapat mengelakkan muntah-muntah, kekejangan, senak, kembung dan sembelit.

Magnesium berperan vital bagi kesehatan jantung. Dari sejumlah riset, menemukan bahwa kadar magnesium yang rendah berkaitan dengan sejumlah masalah kelainan jantung.

Pakar salam bidamg kesihatan berpendapat bahwa kekurangan magnesium menjadi penyebab yang sering terjadi dari kes serangan jantung, khususnya pada pesakit yang sebelumnya tidak mempunyai sejarah penyakit jantung sama sekali.

Magnesium larutan (infusion) sering digunakan untuk pesakit jantung kritikal. Peran magnesium lainnya dala menjaga organ jantung iaitu menurunkan resiko pembekuan atau penggumpalan darah, magnesium mampu membuat platelet atau keping darah menjadi kurang "melengkit", bermenafaat sehingga penggumpalan darah dapat dicegah.

11. Mengatasi stres, depresi dan gangguan kejiwaan

Magnesium diinlai ampuh sebagai obat  menurunkan gejala kerungsingan. gangguan suasana hati dan  mental,Kajian menunjukkan bahwa kekurangan magnesium menjadi penyebab timbulnya resiko depresi yang cukup tinggi

Bentuk stres dan depresi, seperti kesedihan yang berlebihan, mudah merasa lelah, kehilangan minat dan semangat, rasa cemas, kesulitan tidur dll. Magnesium juga bekerja untuk meningkatkan kadar serotonin.

Produksi serotonin yang terjadi di otak, berguna untuk mengatur suasana hati, tidur menjadi lebih nyenyak, dan menjaga nafsu makan. Adanya masalah pada produksi hormon serotonin membawa kepada tekanan dan kemurungan.


12. Menghasilkan kolagen

Magnesium membantu pengeluaran protein di dalam tubuh, yang secara perlahan berubah menjadi kolagen. Kolagen protein semulajadi yang terdapat pada berserabut tisu tendon, ligamen dan kulit. Secara umumnya didapati dalam kornea, tulang, usus, tulang rawan dan saluran darah. jaringan berserat seperti tendon, ligamen dan kulit. Secara umum terdapat di kornea, tulang, usus, tulang rawan dan pembuluh darah.

Kolagen memiliki kandungan serat yang bermenafaat untuk menjaga kekuatan dan struktur otot. Kolagen juga memiliki fungsi untuk membentuk dinding pembuluh darah, arteri dan kapiler, dengan memberikan kekuatan pada dinding darah.

Menafaat lainnya ialah menjaga kekuatan tulang dan gigi. Berdasarkan dari sebuah penelitian FDA (Food And Drug Administration) menyatakan,kolagen berperanan dalam proses regenerasi tulang rawan.

Menafaat lain kolagen salainnya adalah menjaga kesihatan rambut dan kuku. Kolagen merangsang pertumbuhan rambut dan memperkuat kuku. Sumber kolagen secara semulajadi terdapat pada anggur, tomato, apel, betik, dan karret.

13. Menyerap mineral

Magnesium juga berperanan dalam membantu menyerap vitamin  dan mineral penting di dalam tubuh, seperti natrium, kalsium, kalium dan fosfor.

Penyerapan mineral utamanya terjadi saat di dalam usus kecil. Keberadaan magnesium yang cukup di dalam tubuh, membantu dalam proses melawan racun berbahaya di dalam tubuh, untuk dikeluaran.

14. Mengawal fungsi pundi kencing
Masalah kerap membuang air kecil,dapat diatasi  dengan bantuan pengabilan magnesium.

Masalah kerap membuang air kecil (kencing) Ianya terjadi disebabkan  seperti masalah nefritis, jangkitann kuman , dan juga kadang kala disebabkan masalah sistitis interstisial,dengan pengambilan magnesium yang mencukupi masaalah ini dapat diatasi.

Jangkitan pada pundi-pundi kencing ini kebiasaannya  bermula  dari uretra kemudiannya terus ke pundi-pundi kencing, dan berkembang ke ureter dan buah pinggang apabila tidak diubati, masaalah radang pundi-pundi kencing terjadi.

Mengambil magnesium secikupmya dapat membantu mengatasi masalah jangkitan saluran kencing.Sumber: Livestrong.com (bahasa inggris)

15. Mengaktifkan enzim

Magnesium berperanan dalam membantu meningkatkan produksi tenaga dalam tubuh, serta aktiviti enzim untuk pengeluaran sel tenaga di dalam tubuh. Tanpa magnesium, tubuh  tidak dapat  mencerna makanan dengan sempurna.

Tubuh memerlukan magnesium mineral, untuk membantu proses pencernaan makanan, membantu mengatur tembaga, kalium, zink, vitamin D dan kadar kalsium, dan mengaktifkan enzim yang diperlukankan tubuh. kacang, biji-bijian dan sayuran berdaun hijau mengandungi magnesium.

Magnesium mengaktifkan enzim, membantu tubuh menyerap dan menggunakan lemak, protein dan karbohidrat, menurut Carolyn Dean, gelar M.D., penulis "The magnesium Miracle" dan Pengarah medis dari Nutritional Magnesium Association.

Magnesium sangat penting untuk sintesis enzim protein dan membantu mengkatalisis reaksi kimia dalam tubuh, seperti mengatur suhu tubuh. Mengaktifkan enzim sangat penting agar tubuh mampu mencerna dan memecah makanan menjadi zarah-zarah yang lebih kecil untuk akhirnya membentuk tenaga untuk tubuh.

Magnesium mengeluarkan dan mengangkut tenaga selama proses pencernaan. Magnesium mengaktifkan enzim yang disebut adenosin trifosfat. Menurut Carolyn Dean, magnesium bekerja untuk menghasilkan dan menyimpan temaga. Tanpa magnesium, tidak ada energi atau gerakan di dalam tubuh, yang berarti tidak ada kehidupan.

pengambilam magnesium memrlukan nasihat dari dokter. Terlebih pengambilan Magnesium boleh beresiko mengganggu pada beberapa jenis antibiotik (yang juga sedang digunakan), pada ubat tekanan darah, ubat tiroid, obat diabetes, hingga menganggu proses terapi penggantian hormon.

Jangan juga menggunakan suplemen magnesium jika Anda sedang terkena penyakit jantung dan ginjal. Sumber: Livestrong.com (bahasa Inggris)





Sumber makanan yang mengandungi magnesium tinggi :
sha3622.blogspot.com

1. Buah avokado. Magnesium yang terkandung di dalam buah-buahan avocado bermenafaat untuk mengekalkan kesihatan jantung.

2. Rempah yang mengandungi magnesium. seperti kemangi, serai dll.

3. Susu. Produk susu yang mengandungi magnesium adalah yogurt, keju dan lain-lain.

4. Labu merupakan buah yang paling kaya akan kandungan magnesium.

5. Tomato mengandungi magnesium, yang biasanya diolah dengan mencampurkan tomat di dalamnya.

6. Ikan. Hampir semua jenis ikan termasuk dalam sumber makanan yang mengandung magnesium. 

7. Kacang Sumber magnesium dari jenia kacang seperti  almond, Walnut, kacang tanah, cashews, kacang soya, dan lain-lain.

8. Sayuran Hijau yang termasuk dalam golongan makanan yang mengandungi Magnesium seperti bayam, brokoli dan salad.

9. Biji-bijian. Salah satu makanan biji-bijian yang mengandungi magnesium ialah biji bunga matahari.

Dos dan efek samping magnesium

Efek samping dari magnesium cukup jarang, tetapi terlalu banyak pengambilan magnesium boleh menyebabkan cirit-birit, kerana sifat mengandungi magnesium julap.

Jika Anda mendapatkan zat magnesium bagi tubuh dari suplemen, ada beberapa kemungkinan efek sampingnya, seperti masalah diare. Adapun orang yang mengalami masalah buah pinggang harus menghindari dari mengambil magnesium tanpa nasihat dokter.

Cara mengubati kekurangan gizi magnesium

Anda harus mengambil sayuran, kacang, dan biji-bijian pada menu makan Anda. Makanan-makanan ini memiliki kadar magnesium yang tinggi. Anda mungkin memerlukan suplemen magnesium, tetapi harus beringat kerana tidak semua suplemen magnesium adalah sama.



Terdapat banyak jenis magnesium berbeda dan masing-masing mempunyai kadar penyerapan yang berbeza juga. Seperti, sebuah suplemen magnesium mengandungi 200 mg magnesium, bererti tidak semua 200 mg tersebut terserap ke dalam tubuh. ,Minta nasihat dokter mengenai dos penggunaan suplemen magnesium.

Sabtu, 30 September 2017

13 kebaikan Cuka apel yang sangat bermenafaat untuk Tubuh Badan

Menafaat cuka apel 
Cuka apel sangat banyak menafaatnya bagi kesihatan tubuh 

Image result for cuka epal


Kandungan Cuka Apel


Beberapa kandungan nutrisi, vitamin dan mineral dalam cuka apel adalah sebagai berikut:
1. Asid Amino
2. Kalium (potasium)
3. Magnesium
4. Kalsium
5. Vitamin & Beta karoten
6. Zat Asam
7. Enzim & Pectin
Buah apel-komponen cuka apel- kaya serat & mengandungi potasium (berfungsi menjaga keseimbangan keperluan potasium – sodium dalam tubuh). Cuka apel mengandungi banyak zat yang menyihatkan, seperti beta karoten (sejenis antioksidan penawar kanser), boron (bekerja seperti estrogen untuk mencegah hilangnya mineral dari tulang, membantu pengunaan vitamin D), kalsium (menjaga tulang & gigi tetap kuat dan sihat, membantu menguatkan jantung), berbagai enzim (membantu pencernaan makanan), zat besi (memainkan peranan di dalam sistem kekebalan tubuh dan penting untuk kemampuan mengingat), magabesa (penting untuk menjaga tahap kolesterol), karbohidrat dan asid amino (mencegah pikun). Cuka apel membantu menjaga keseimbangan asid/alkali dalam tubuh. Asid hidroklorit pada cuka apel dapat membantu pencernaan.

Tentang Cuka Apel
Cuka apel merupakan pengembangan dari olahan buah apel.Buah epel dijadikan jeruk agar dapat bertahan lebih lama kandungann zatnya 


Kegunaan cuka biasanya digunakan untuk menambahkan rasa masam sebagai penyadap makanan atau pengawet semulajadi makanan yang banyak ditemui pada sejumlah jenis sayuran seperti acar. Namun untuk cuka apel, sebenarnya telah dimenafaatkan sebagai makanan tambahan untuk berbagai permasalahan penyakit sejak dahulu lagi


Ada dua macam jenis cuka apel yakni cuka apel yang terbuat dari sari apel dan juga cuka apel yang terbuat dari sari apel beralkohol (cider). Cuka apel yang dibuat dari sari apel beralkohol mengandungi kadar alkohol sebanyak 5,85% .



Menafaat Cuka Apel Bagi Kesihatan
Berikut ini, beberapa menafaat cuka apel bagi kesehatan tubuh :



1. Mengatasi Tekanan Darah Tinggi

Buah apel sendiri mampu untuk menstabilkan tekanan darah yang mana dapat melancarkan peredaran darah. Khasiatnya tidak berubah meskipun buah apel tersebut sudah dijadi cuka.


2. Meredakan Penyakit Rematik
Permasalahan persendian seperti rematik biasanya terjadi kerana mendapa asid dipersekitaran sendi sehingga mengganggu kekuatan tulang, kandungan magnesiumnya berfungsi sebagai pelekat yang melekatkan kalsium dan fosfor pada tulang-tulang dalam tubuh yang juga mampu melawan gejala penyakit osteoporosis atau tulang rapuh.



3.  Membuang racun dalam tubuh /
Mendetoksinasi 
Cuka apel sangat penting untuk membuang racun dalam tubuh, cuka apel memiliki kandungan yang sangat baik untuk membantu tubuh membuang berbagai racun dalam tubuh yang dapat menyebabkan berbagai penyakit.



4. Menghilangkan noda di gigi

Khasiat yang terkandung dalam cuka apel sangat efektif dalam membersihkan berbagai noda dipersekitaran gigi.

Hasil carian imej untuk cuka apel



5. Membantu menurunkan berat badan
Cuka apel telah dipercaya berbagai masyarakat di belahan dunia kerana kebaikannya yang dapat membantu dalam menurunkan berat badan, dengan mencampurkan 2 sudu makan cuka apel dalam minuman lalu meminumnya,  kandungan zat yang terdapat didalamnya yang dapat membantu meningkatkan metabolisme dalam tubuh.



6. Mengatasi Gula Dalam Darah
 

Kajian teleh menunjukkan bahawa cuka apel juga dapat menurunkan kadar gula dalam darah yang memungkinkan anda mencegah diabetes.Menurut Carol Johnston, PhD, pakar Zat Arizona State University telah mendapati sari cuka apel selama lebih dari 10 tahun dan percaya keberkesanannya pada gula darah mirip dengan ubat-ubatan tertentu.


8. Berkemungkinan berkesan untuk mencegah kanser
Memang masih diperlukankan banyak penelitian yang menghubungkan cuka apel dengan masalah kanser. Beberapa kajian yang dilakukan didunia medis telah memberikan jalan bahwa zat yang terkandung dalam cuka apel dapat membantu membunuh sel kanser dan mengecilkan tumor. walaupun begitu kajian yang dilakukan masih pada subjek tikus dan belum membuktikan apa apa pada subjek manusia.



9. Kesihatan Jantung

Kajian telah membuktikan bahwa sari cuka apel dapat membantu menurunkan kadar kolesterol dan trigliserida dalam objek tikus. Hal ini membawa hasil positif juga terhadap manusia kerana  cuka apel mengandungi antioksidan asid chlorogenic yang telah terbukti untuk menjaga kandungan kolesterol jahat (LDL) dari proses oksidasi. Proses ini sangat penting untuk menghindari penyakit jantung.


10. Menekan Kolesterol
Kajian telah menunjukkan bahwa cuka apel meningkatkan profil lipid darah dengan mengurangi kadar trigliserida dan low-density lipoprotein (LDL-C) atau kolesterol jahat. Sebaliknya ia juga dapat meningkatkan kadar high density lipoprotein HDL-C ) atau kolesterol baik. Pertimbangkan dan konsultasikan dengan dokter berkaitan jika anda mengalami masalah dengan kolesterol dan ingin memanfaatkan cuka apel ini.




11. Menjaga kesihatan sistem pencernaan
Jika anda khawatir mengenai berbagai makanan yang dapat menyebabkan gangguan pencernaan, maka ada baiknya jika anda menambil 1 sudi teh cuka apel dengan madu untuk mengatasi dan membantu tetap menjaga kesihatan pencernaan anda.




Menafaat Cuka Apel Bagi Perawatan Kecantikan
Manfaat cuka apel memang seperti yang berasal dari buah apelnya sendiri, memang sudah terbukti khasiatnya, begitu juga untuk merawat kecantikan seperti berikut ini :



12. Membersihkan rambut
Kandungan cuka apel dapat mengeluarkan kotoran rambut yang berasal dari produk kimia seperti gel atau hair sprey. Gunakan cuka rambut untuk pembilas rambut  agar kotoran pada kulit kepala menjadi bersih.



13. Toner kulit
Cuka apel dapat mengatasi peradangan kulit yang disebabkan oleh jerawat. Gunakan cuka apel pada daerah kulit yang berjerawat, kemudian usap dengan kain lembut seperti penggunaan toner saat membersihkan muka.



Sabtu, 16 September 2017

Menafaat Ubi Kentang Bagi Kesihatan Tubuh

Menafaat Ubi Kentang Bagi Kesihatan Tubuh

kentang

Hasil carian imej untuk kentang


Ubi kentang sudah lama dijadikan menu diet bagi mereka berpenyakit diabetes. Kentang termasuk keluarga ubi yang berasal dari Amerika, 
Ubi kentang merupakan salah satu penghasil karbohidrat sebagai sumber tenaga.

Kandungan Ubi Kentang
Pada Ubi kentang terkandung zat-zat seperti karbohidrat, fosfor, zat besi, protein, lemak nabati dan kalsium serta mineral-mineral penting lainnya. Ini yang menjadikan kentang baik diambil dalam menu makanan sehari-hari. Berikut adalah berbagai kandungan zat yang terkandung didalam Ubi Kentang yang terdapat dalam satu porsi 173 Gr Kentang ((Whfoods, Potatoes. 
Diakses 24 November 2014))
 kandungan Zzt Ubi kentang
Kandungan Kentang : Sumber (WHFoods)
Melihat kandungan Zat Ubi kentang di atas, memang ia sangat tinggi kandungan vitamin B6 dan Potasium, l

Menafaat Ubi Kentang Untuk Kesihatan

1. Mencegahan Sel kanser
Vitamin B6 pada kentang ampuh melawan dari terjadinya pembentukan tumor dalam tubuh yang menjadi penyebab sumbuh sel kanser, dalam hal ini adalah kanser prostat pada lelaki dan kanser rahim pada wanita. Mengambil ubi kentang akan mencegah tumbuhnya sel kasker dalam tubuh dan telah banyak kajian yang membuktikannya.


2. Mengurangi resiko batu pda buah pinggang
Memang pada kentang kandungan kalsium dan zat besi dapat menyebabkan pembentukan batu ginjal, namun magnesium yang kaya pada kentang dapat menolak kalsium yang ada pada jaringan ginjal. Pada pesakit batu ginjal, 


3. Menurunkan Tekanan Darah Tinggi
Pengambilan natrium harus dikurangkan agar dapat membantu  menurunkan tekanan darah, namun meningkatkan pengambilan kalium cukup penting untuk menurunkan tekanan darah ini. Sumber zat lain seperti kalium, magnesium, dan kalsium  merupakan zat yang dipercayai dapat menurunkan mereka yang memiliki tekanan darah tinggi ((Medicalnewstoday, What are the health benefits of potatoes?. di akses 24 november 2014)).

Hasil carian imej untuk kentang

4. Mengurangi kadar kolesterol
Menafaat ubi kentang dalam mengurangi kadar kolesterol berasal dari kandungan zat potasium yang cukup banyak dalamnya. yang juga boleh dapati pada  pisang, zat potasium membantu mencegah penumpukan kolesterol dalam darah. Kalori yang rendah pada kentang, dapat menjadi menu diet rendah kolesterol tetapi dengan cara rebusan.

5. Kekuatan Tulang
Ubi Kentang sangat baik untuk tulang, kandungan zat besi yang terdapat padanya memastikan ia sangat membantu pertumbuhan dan kesihatan tulang secara keseluruhan. Zat Besi, kalsium, fosfor, magnesium, dan zink yang ada dalam kentang merupakan kombinasi sempurna untuk membangun dan membentuk struktur serta kekuatan tulang.

6. Kesihatan Jantung
Ada banyak zat yang terdapat di dalam sebiji ubi kentang yang dapat membantu jantung , Serat, kalium, vitamin C dan vitamin B-6 adalah  diantaranya. Kentang juga tidak memiliki kandungan kolesterol yang tinggi semuanya sangat baik untuk Jantung.



7. Membangun dan pembentukan sel
Vitamin B6 merupakan salah satu vitamin penting yang diperlukan untuk melakukan pemrosesan reaksi kimia yang diperlukan untuk pembentukan sel dalam tubuh. Vitamin B6 diperlukan lebih dari 100 reaksi enzimatik, enzim sendiri adalah protein yang menyebabkan terjadinya reaksi kimia. Sebahagian besar protein dan asid amino memerlukan vitamin B6 untuk membantu dalam pembentukan DNA dalam tubuh. Untuk itu vitamin B6 ini juga diperlukan untuk pembuatan sel sel baru dalam tubuh kita.

8. Kesihatan Otak & Saraf

Kandungan vitamin B6 yang tinggi juga amat membantu kesihatan otak dan membantu dalam proses penghantaran dilakukan di saraf.
Selain untuk kesihatan, kentang juga sangat baik digunakan untuk perawatan kecantikan muka dan kulit.
Manfaat Kentang Untuk Perawatan Kecantikan

Kentang sudah banyak dijadikan bahan kosmetik ataupun bahan asas kecantikan disalon-salon, ini adalah kerana kandungannya yang kaya dengan nutrisi. 

Hasil carian imej untuk kentang

9. Mengubati muka yang Berjerawat
Untuk mengatasinya masaalah muka yang berjeragat, 
caranya Kentang di hiris nipis kemudian dicuci. hirisan itu kemudiannya tempelkan pada bahagian muka yang berjerawat. 

10. Mengatasi bengkak sekitar mata
Kebiasaan tidur terlalu lama kadang menjadikan mata seperti bengkak, untuk mengatasinya cukup dengan kentang yang dicuci dan kupas kemudian di parut. Tekan mata dengan kain ke sekitar mata yang bengkak. Gunakan beberapa kali, agar bengkaknya mengempis.

Manfaat kentang bagi kecantikan dan kesihatan memang cukup banyak, kandungan nutrisi B6 pada ubi kentang sangat membantu metabolisme badan.

Tips Penyajian
Penyajian kentang harus diperhatikan sebaik-baiknya, karena pengolahan yang salah dapat menyebabkan terjadinya pembakaran nutrisi yang tidak dapat di nikmati tubuh. Berikut adalah penyajian kentang yang baik :
Di rebus, jika ingin diambil sebaiknya kentang direbus.
Dibuat sup.
Dimasak kicap
Jangan di bakar, kerena kesan pembakaran tentu akan memberi kesan buruk pada kesihatan
Jangan di goreng, gorengan akan mengakibatkan efek negatif lain pada tubuh.

 Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.