Sabtu, 4 Oktober 2014

Menafaat Dan Kandungan Zat Bayam Untuk Tubuh - Benefit of Spinach

 Hasil carian imej untuk bayam

Khasiat Dan Kandungan Bayam Untuk Tubuh
Tanaman Bayam memiliki Nama Latin Amaranthus , Bayam dipercayai berasal dari Asia Tenggara dan tersebar ke Amerika Tengah dan Afrika akan tetapi pada masa  kini  bayam sudah tersebar ke seluruh  Dunia. bayam sangat di kenali kerana merupakan sumber zat Besi yang peting sekali untuk tubuh Manusia.
Terdapat 2 jenis bayam yang utama dimakan di Malaysia iaitu bayam hijau dan bayam merah. ada bayam hijau serta bayam merah, namun bayam yang sering ditemui adalah bayam berwarna hijau. Kedua jenis bayam ini memiliki cita rasa dan tekstur yang sama, cuma kandungan yang terdapat di bayam merah lebih unggul daripada kandungan yang terdapat di bayam hijau.
Bayam adalah daripada keluarga Amaranthaceae. Ia kaya dengan Vitamin A, Vitamin B , Vitamin C dan zat-zat galian seperti zat besi (Fe), fosforus (P), kalium (K), mangan (Mn) dan zink (Zn
Terdapat kekeliruan dalam nama bayam dan spinach. Kedua-duanya adalah daripada keluarga yang sama iaitu Amaranthaceae tapi berlainan genus. Genus bayam adalah Amaranthus, manakala genus spinach adalah Spinacia. Kekeliruan ini terhasil apabila bayam diterjemahkan kepada bahasa Inggeris. Sepatutnya bayam dalam bahasa Inggeris disebut Amaranth. Walaubagaimanapun, istilah bayam untuk spinach telah digunapakai dalam istilah bahasa Melayu.
Tidak jelas asal usul kekeliruan ini tetapi tidak salah dari segi nutrisi pemakanan kerana kedua-duanya sayuran yang mempunyai zat besi. Mungkin kartun Popeye yang mempopularkan penggunaan spinach untuk bayam.

 berikut ini Kandungan Zati yang terdapat Pada 100 g Bayam :
  1. Tenaga  : 36  kal
  2. Protein : 3,5 g
  3. Lemak   : 0,5 g
  4. Karbohidrat :6,5  g
  5. Serat   : 0,8g
  6. Kalsium : 267mg
  7. Fosforus : 67mg
  8. Besi   : 3,9mg
  9. Vitamin A : 6.090 IU
  10. Vitamin B1 : 0,08mg
  11. Vitamin C : 80mg
  12. Air : 86,9g            
Berikut Menafaat Bayam Untuk Tubuh

Melawan Sel Kanser
Vitamin A dan C serta serat, asid folat dan 13 flavonoid dalam bayam sangat bermenafaat dalam memerangi sel kanser.Kajian menunjukkan, kandungan tersebut pada bayam menurunkan risiko kanser sebanyak 34% terutama pada kanser payudara, kanser rahim, kanser prostat, kanser kulit dan kanser perut.

sha3622.blogspot.com

Sumber anti-radang
Bayam mengandung sifat alkali yang tinggi sehingga membuatkan sayur ini pilihan yang sempurna bagi pesakit penyakit anti-radang, seperti rheumatoid arthritis dan osteoarthritis. (keropos tulang)

Mengurangi risiko penyakit kardiovaskular
Bayam merupakan sumber folat yang baik, yang dapat mengurangi homosistein, asid amino yang ditemui dalam darah. Tingginya kadar homosistein dalam darah menyebabkan tingginya risiko penyakit jantung. Bayam juga mengandungi choline dan inositol, yang membantu mencegah pengerasan pembuluh darah.

Menurunkan tekanan darah tinggi
Bayam kaya akan kalium dan rendah sodium, kadar mineral yang seimbang ini sangat bermenafaat bagi pesakit  tekanan darah tinggi.,selain itu, folat dalam bayam juga dapat membantu menurunkan tekanan darah tinggi dan melegakan saluran darah, dengan itu mengekalkan kelancaran aliran darah.

Mencegah Osteoporosis
Secawan daun bayam segar memenuhi 200% keperluan harian akan vitamin K. Vitamin ini amat penting dalam pencegahan keropos tulang. Selain itu, mineral lainnya seperti magnesium, seng, tembaga dan fosfor dalam bayam juga membantu penguatan tulang.



sha3622.blogspot.com
Mencegah Diabetes
Bayam sangat berguna bagi orang yang pesakit kencing manis. Magnesium ditemui dalam bayam membantu untuk menghalang komplikasi yang berlaku selepas kencing manis. Penggunaan yang kerap bayam membantu menstabilkan gula dalam darah dan menghalangnya dari turun naik terlalu banyak.

Mencegah Anemia
Bayam adalah sumber zat besi yang diperlukan dalam mencegah anemia. Zat Besi membantu Janakan semula atau menghasilkan semula sel darah merah, yang membawa oksigen ke semua bahagian badan. Memperbaiki kualiti penglihatan
Bayam merupakan sumber lutein, karotenoid yang dikenali membantu melindungi mata terhadap katarak. Bayam juga kaya akan vitamin A, yang membuatnya sangat bermenafaat untuk penglihatan.

Mengubati Pendarahan Gusi
Campuran bayam dan jus lobak merah sangat membantu dalam mengubati gusi berdarah yang disebabkan oleh kekurangan vitamin C dan pengambilan terlalu banyak gula halus.
 Menafaat Bayam sebagai untuk Kekebalan
Satu cawan bayam mengandungi lebih 337% dari RDA vitamin A yang tidak hanya melindungi dan memperkuat “entry point” ke dalam tubuh manusia, seperti membran mukosa, saluran pernafasan, saluran kencing dan usus, tetapi juga merupakan komponen kunci dari limfosit ( atau sel darah putih) yang memerangi jangkitan.
 Menafaat Bayam untuk Diet
Satu cawan  bayam memiliki hampir 20% dari RDA serat makanan, yang membantu pencernaan, mencegah sembelit, mempertahankan gula darah rendah, dan kekangan makan berlebihan.
 Menafaat Bayam untuk Kulit
Jumlah tinggi vitamin A dalam bayam juga menjadikan kulit sihat dengan memungkinkan untuk mengekalkan kelembaban  di epidermis,  memerangi psoriasis, keratinisasi, jerawat dan juga kedutan.
 Menafaat Bayam kepada Tulang
Satu cawan bayam rebus menyediakan lebih dari 1000% dari RDA vitamin K yang dapat mencegah aktiviti kelebihan osteoklas (sel-sel yang memecah tulang), serta menggalakkan  sintesis osteocalcin, protein yang sangat penting untuk menjaga kekuatan dan kepadatan tulang kita.
Faedah-faedah bayam sebagai fungsi untuk kesihatan otak dan saraf
Banyaknya vitamin K dalam bayam menyumbang kepada fungsi otak dan sistem saraf yang sihat dengan memberikan peranan yang penting untuk sintesis sphingolipids, lemak myelin  yang penting sekitar saraf kita.
Faedah-faedah bayam untuk proses pengerasan  batu kapur
Vitamin K adalah komponen penting dari proses yang disebut karboksilasi, yang menghasilkan protein matriks GLA yang secara langsung mencegah kalsium dari pembentukan dalam jaringan. pengambilan satu cawan bayam iProses ini menyumbang yang melawan aterosklerosis, penyakit jantung dan stroke.




Namun,  Awas bayam juga memiliki bahaya yang sangat mengerikan !!!
Bayam akan mengeluarkan racunnya, jika Anda memanaskannya kembali. Kandungan nitrat yang ada di dalam bayam mampu menjadi racun yang menggalakkan kejadian melecur.Nitrat juga boleh berubah menjadi nitrosin yang sangat berbahaya kerana ia boleh mencetuskan pertumbuhan kanser. Perubahan kimia kandungan nitrat menjadi nitrosin tdipicu erjadi ketika memanaskan bayam yang sudah lama sejuk. Ketika bayam yang sudah mengalami perubahan kimia tersebut dimakan oleh orang dewasa atau anak-anak maka boleh mempengaruhi kerja-kerja darah untuk menghantarkan oksigen ke suluruh tubuh, dan tidak dapat diramalkan pada bila-bila masa darah dapat berhenti melakukan tugasnya untuk membawa oksigen seluruh badan. Contohnya bagi kes-kes kanak-kanak dengan gejala-gejala Sindrom bayi biru kemungkinannya.
Jadi, untuk apapun alasannya, Anda tidak disarankan untuk memanaskan kembali sayur bayam yang sudah lama sejuk kerana hanya akan menimbulkan berbagai kemungkinan datangnya penyakit, mulai dari yang ringan hingga yang parah, sehingga organ dalaman
Yang harus Anda perhatikan ketika akan memasak bayam adalah:
Mencuci hingga bersih seluruh peralatan masak serta sayur bayam agar tidak terjadi penularan bakteria. Untuk menghindari terjadinya pemborosan dan pembuangan bahan makanan, alangkah baiknya jika Anda memasak bayam secukupnya saja, agar tidak terbuang jika tidak habis. Gunakanlah peralatan untuk memasak bayam dengan menggunakan peralatan stainless steel yang berguna untuk mengurangkan kadar tindakbalas kimia ketika proses memasak 


 Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.

Jumaat, 3 Oktober 2014

Kandungan khasiat dan Menafaat Terong - Fully Benefit Of Brinjal




http://sha3622.blogspot.com
 Buah terong dalam bahasa latin buah ini di sebut dengan Solanum melongena, buah ini merupakan buah yang di jadikan sayuran.  di percaya berasal dari Sri Langka dan juga India.
Pokok terong mempunyai ketinggian hingga 40-150 cm (16-57 inci). Daunnya cukup besar dengan ukuran 10-20 cm (4-8 inci) panjangnya dan 5-10 cm (2-4 inci) lebarnya. Batangnya biasanya berduri. Warna bunganya antara putih dan ungu, 
Sifat anti bakteria. Terong memiliki jumlah vitamin C yang baik membuat sumber anti virus dan anti bakteria yang berkesan, perkara ini berkaitan dengan kandungan dari 82 gram terong terdiri dari 4,5% folat 11 serat%, 5,4%, 63,5% vitamin B molibdenum, 10% mangan, 3,5% tembaga, 5,3% kalium, 3,5% vitamin K, 3,1% triptofan, vitamin 3% C dan 2,8% magnesium.

Kandungan Buah Terong

Terong mempunyai kandungan yang  beragam yang mampu memberikan kesan yang menyihatkan  bagi tubuh. Berikut ini beberapa kandungan zat dalam terong. 

 Phycocyanian
Phycocyanian merupakan protein kompleks yang terdapat pada kulit ungu terong, dan bermenafaat 
merangsang sel  pada Tulang Sum-Sum,  memainkan peranan penting dalam penghasilan sel darah putih dan merah, menghalang atau melawan kanser, buasir, ulser, pendarahan dan luka bersifat  antioksidan.


Makanan Otak

Fitonutrien yang ditemui dalam terong dapat membantu perkembangan otak kita dan melindungi membran sel dari berbagai kerosakan. Bagi anda yang memiliki anak dan jika ingin agar otak anak anda lebih aktif, maka coba masukkan terong ke dalam sayuran mereka.Terong mengandung nutrisi tertentu seperti kandungan phyto penting yang meningkatkan pengaliran darah dan menutrisi otak. Hal yang harus diketahui bahwa untuk mengoptimalkan nutrisi yang terkandug di terong sebaiknya tidak membuang kulit terung.
Kandungan selanjutnya yang sangat baik untuk tubuh anda dari terung adalah kandungan fitonutrien yang dapat menjaga membran sel sehingga dapat menjaga kerosakan dari penghantar pesan yang terjadi di otak. ini dapat membantu untuk menjaga fungsi ingatan.


 Antosianin
Merupakan sebatian flavanoid yang berguna untuk melindungi sel dari sinar ultra violet. Antosianin juga  membantu pengobatan penyakit seperti kanser, dan jantung.

Vitamin
Vitamin yang terkandung dalam kulit ungu terong yang terbanyak adalah vitamin B kompleks, dan lainnya seperti vitamin A, C, E, K dan juga vitamin D.

sha3622.blogspot.com
 Zat besi
Zat besi sangat diperlukan untuk mencegah terjadinya anemia. Anemia membuat jumlah sel adarah merah berkurang di dalam tubuh.
 Ellagic Acid
Merupakan komponen fenolik yang dapat mencegah penggumpalan darah, menghindari pertumbuhan tumor dan sel kanser, serta mencegah kerosakan gen.
 Kaya Serat
Bermenafaat untuk memperlancar pencernaan dan pembuangan air besar. Kandungan serat dalam terong sekitar 2 gram. Maka dari itu, apabila Anda mengalami gangguan pencernaan, terong  menjadi salah satu alternatif makanan yang dapat meringankan gangguan tersebut. Bagi anda yang mempunyai masalah dengan pencernaan. Terung adalah salah sat sayuran yang dapat menyediakan serat, yang melindungi saluran pencernaan. Bahkan, asupan rutin terong dapat melindungi anda dari kanker usus besar.
  Terong memiliki rendah kalori sehingga tidak mengandung lemak yang membahayakan kesehatan anda dan juga kandungana dari kadar serat yang tinggi dapat membantu Anda merasa kenyang.

 Menurunkan Berat Badan
Terong dapat membantu  untuk menurunkan berat badan. ini disebabkan, terong membuat kita tidak mudah lapar dan membantu memperlancar proses metabolisme tubuh. Selain itu juga terong dapat membantu dalam proses pembakaran lemak di tubuh.
Dalam beberapa kajian yang dibuat didapati, terung dianggap sebagai sayuran yang memiliki kadar air yang baik untuk mengawal kalori.  ini menjadikan terung  sangat sesuai sebagai makanan kesihatan bagi mereka yang ingin mengurangi berat badan. Tekstur  terung yang membuatnya  berbeza dengan sayur-sayuran lain, maka  perlu mengambilnya dalam bentuk semulajadi sebanyak mungkin.Dr GHA Mitschek, seorang ilmuwan dari Universiti Graz telah melakukan pemeriksaan berseri terhadap haiwan hingga beberapa kali, menemui hasil yang sama baiknya"meanafaat terong" . kajian ini telah memberikan diet tinggi kolesterol pada beberapa kelinci, dan juga memberikan "terong" dalam jumlah yang berbeza-beza Meskipun dos yang diberikan tidak terlalumungkin tidak banyak, ia ternyata  ini dapat menghalang pembentukan plak-lemak plak, mencegah dan merawat ateroklerosis.
"Terong" juga ber"khasiat" untuk menurunkan darah tinggi "Terong" memiliki kadar atau jumlah kalium yang tinggi yaitu sekitar 217 mg/100 gram. Kandungan kalium yang cukup tinggi ini berkesan untuk mengelakkan tekanan darah tinggi..

 Kanser
Pada terong juga ditemui  elemen yang disebut dengan nasunin. Nasunin dapat membantu mengatasi sel – sel kanser yang ada didalam tubuh. Jadi semakin banyak terong yang diambili, maka semakin kecil kemungkinan anda terkena kanser.

Membantu Perkembangan Otak
Fitonutrien yang ditemui dalam terong dapat membantu perkembangan otak kita dan melindungi membran sel dari berbagai kerusakan. Maka dengan itu, terong  menjadi makanan yang baik bagi anak Anda agar tetap aktif dan cerdas.

 Kesihatan Jantung
Terong dapat mengurangi kolesterol yang berada pada dinding arteri dan dinding pembuluh darah membuatkan aliran darah menjadi lancar. dengan ini maka , terong dikenali sebagai salah satu makanan yang menyihatkan jantung.
Selain itu kandungan yang ada pada terung memiliki peranan dalam perawatan jantung. kajian menunjukkan bahawa terung dapat menurunkan kolesterol. Tapi anda harus memasak terung dengan cara yang sesuai untuk mendapatkan menafaat yang optimal. Hindari menggoreng terung kerana akan mengandungi banyak lemak yang akan masuk kedalam tubuh . Sebaliknya Bakar untuk kesihatan yang optimum.

 Diabetes
Makanan tinggi serat dalam terong dan juga rendah karbohidrat sangat baik bagipesakit kencing manis. "Penyelidikan menunjukkan bahawa,pengambilan terong secara teratur maka dapat menstabilkan dan menurunkan kadar gula

Manfaat Buah Terong Untuk  Menurunkan Saraf Yang Tegang.

Kandungan Scoparone dan skopoletin yang terkandung dalam terung tersebut dipercayai dapat mengurangkan kejutan psikologi dan mengurangkan tekanan. Selain itu, ianya juga boleh  menghalang serangan sawan dan lain-lain faktor yang menyebabkan tekanan.


Kulit

Apakah anda tahu  terong juga memiliki menafaat terhadap kulit ? Terong dapat membantu melembabkan kulit dari dalam. Jadi bagi anda yang memiliki kulit yang kering mungkin dapat mengambil terong untuk membantu mengatasinya.



 Rebusan air daun dari "terong" jenis ini juga dapat melancarkan buang air kecil, menyembuhkan sakit perut, batuk, dan mampu pula menurunkan tekanan darah tinggi serta bermenafaat" mengurangi jumlah sel darah putih dalam tubuh
"Khasiat" lain dari sayur "terong"adalah sebagai zat antirematik. Pengubatan tradisional di Nigeria percaya, bahawa "terong" dapat menyembuhkan atau setidaknya mengurangi serangan rematik tertentu.
Di Korea "terong" dikenali mempunyai keajaiban untuk mengobati beberapa gangguan kesihatan. "Terong" yang telah dikeringkan, termasuk buahnya, boleh diambil untuk mengubati sakit pinggang,  gout, pinggang terasa kaku,  kesakitan lain..
"Khasiat" lain dari "terong" adalah sebagai ubat anti-kejang yang relatif sulit diketahui dengan pasti bila akan terjadinya serangannya.
Selain itu, di Nigeria, "terong" juga dipercaya sebagai obat untuk menghilangkan penyakit gugup. "Menafaat" pengusir kepanikan ini, telah dibuktikan secara ilmiah terhadap marmut dengan menggunakan sari "terong" mentah.
"Terong" yang mengandungi striknin dan skopolamin, juga skopoletin dan skoparon, berfungsi sebagai penghalang serangan sawan dan gugup. Jadi jelaslah sudah bahwa "terong" dapat mengubati penyakit epilepsi.
sha3622.blogspot.com

Khasiat Terong Ungu Serta Resepinya

1. Untuk mengatasi tekanan darah tinggi
250 gram terung ungu
Tahu dan kacang soya secukupnya
Dibuat masakan sesuai selera kemudian dimakan 

2. Mengatasi hepatitis
250 gram terung ungu  dipotong-potong
30 gram rambut jagung
100 gram akar alang-alang
Direbus dengan air secukupnya, setelah ditapis diminum airnya 

3. Mencegah dan mengubati kanser
250 gram terung ungu
10 gram cendawan hioka (dapat dibeli di supermarket)
10 gram cendawan telinga hitam
100 gram udang segar
Semua bahan ditumis dan dimasak 

4. Melancarkan peredaran darah
250 gram terung ungu
25 gram jamur putih kering (terlebih dulu direndam air hingga lembut)
200 gram akar teratai
Dimasak sesuai selera 

5. Mengatasi radang usus

250 gram terung ungu
30 gram krokot segar
Direbus dengan air 600 cc hingga menjadi 300 cc, setelah ditambah gula secukupnya lalu diminum 

6. Menurutkan kadar lemak dalam darah
250 gram terung ungu
30 gram rumput laut Hai Cad
30 gram rumput laut Che Chai
Ditumis dengan minyak goreng non kolesterol, lalu dimakan 

7. Mengatasi penyakit bronkitis

60 gram akar terung kering
10-15 gram teh hijau
Campurkan serbuk akar terung dengan 10-15 gram teh hijau, minum ketika suam
250 gram terung ungu
25 gram jamur putih kering (terlebih dahulu direndam hingga lembut)
Minum airnya, sedang terung dan jamur putihnya dimakan 

8. Untuk mengatasi penebalan dinding pembuluh darah
250 gram terung ungu
30 gram rumput laut
10 gram cendawan telinga hitam
Dibuat sup atau makanan lain menurut selera 

9. Mengatasi kencing manis

250 gram terung ungu, ditambah labu kuning,Labu  kenthi dan pare, dibuat masakan sesuai selera lalu dimakan 

10. Mengatasi gusi berdarah
250 gram terung ungu
100 gram akar teratai
Dimasak sesuai selera lalu dimakan 

11. Mengatasi buasir
Keringkan tangkai terung ungu, lalu digiling menjadi bubuk
Campurkan 3 grram serbuk tangkai terung, jus lidah buaya dan serbuk gambir secukupnya, lalu disapukan ke bahagian yang sakit 

12. Mengatasi tangan yang sering kesemutan
30 gram terung tunas direbus dalam 500 cc air, biarkan sampai air menjadi 250 cc, kemudian diminum.

13. Rematik dan radang sendi
60 gram akar terung ungu, 15 gram halia merah, 20 gram, temulawak direbus dengan 600 cc air hingga berbaki 300 cc. Lalu ditapis dan diminum airnya sebanyak 150 cc. Lakukan 2 kali sehari. Atau gunakan 60 gram akar terung ungu dicuci bersih, 20 gram kencur diiris-iris, 30 gram sambiloto direbus dengan 600 cc air hingga berbaki 200 cc ditapis dan diminum
  ketika suam

14. Menurunkan Kolesterol 
250 gram terung ungu, 30 gram rumput che chai, 20 gram cendawan hioko yang telah direndam hingga lembut dan dibuat menjadi tumisan. 1 Buah terung ungu, 7 lembar daun salam, 50 gram daun ceremai direbus dengan 500 cc air hingga tersisa 200 cc lalu 
ditapis dan diminum  ketika suam


15. Meningkatkan Gairah Seksual 
250 gram terung ungu, 100 gram daging ayam, 100 gram kunci, bawang bombai, dibuat menjadi tumisan. . Dianjurakan untuk mengambil terung ungu yang dimasak sesuai selera secara bervariasi. Sebaiknya pengakmbilan terung ungu setiap hari tidak lebih dari 250 gram.


 Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.

Khamis, 2 Oktober 2014

Khasiat sayuran Brokoli - Nutrition of broccoli

http://sha3622.blogspot.com
Brokoli (Brassica oleracea L. Kelompok Italica) adalah tanaman sayuran yang termasuk dalam suku kubis atau Brassicaceae. 
Brokoli adalah sayuran berdaun hijau tua jenis Brassica, keluarga tanaman yang meliputi kangkung, kubis, dan kembang kol. Sayuran ini berasal di Italia, di mana nama 'brokoli' berasal dari kata broccolo Italia, yang berarti 'cabang' dan pertama kali diketengahkan di abad ke-17 atau ke-18 berasal dari daerah Laut Tengah dan  sejak zaman Yunani Kuno . .Brokoli adalah salah satu sayuran yang paling populer di seluruh dunia yang digunakan dalam berbagai hidangan dan masakan. 

Kandungan nutrisi pada brokoli terdiri atas beberapa zat seperti berikut :
  • Kalsium            56 mg
  • Kalori               33 kkal
  • Beta karoten     375 mcg
  • Folat                 90 mg
  • Zat Besi            1,7 mg
  • Vitamin C          87 mg
  • Vitamin E          1,3 mg
  • zeng                 0,6 mg
Sayuran ini boleh dimakan mentah atau dimasak, tapi cara terbaik adalah memakannya mentah sebagai salad, kerana melindungi kandungan nutrisi di dalamnya. Brokoli telah lama dianggap sebagai salah satu makanan  istimewa kerana menafaat kesihatan yang luar biasa dan nilai zatnya. Brokoli adalah penyumbang zat besi, protein, kalsium, kromium, karbohidrat, vitamin A dan vitamin C. Brokoli juga mengandungi phytochemical penting dan antioksidan, yang melawan berbagai penyakit dan jangkitan.
sha3622.blogspot.com

Beberapa menafaat brokoli adalah sebagai berikut :

1.  Sifat anti kanser. Kajian menyarankan memakan lebih banyak brokoli dan sayuran hijau lainnya kerana kandungan phytochemical iaitu bersifat anti kanser. Kajian  menunjukkan bahwa  brokoli dapat mengurangi risiko jenis kanser seperti kanser payudarapada wanita, kanker paru paru dan usus besar.
2.   Sifat anti penuaan. Brokoli juga memiliki sifat anti penuaan yang dapat mengurangkan kesan dari proses penuaan.
3.   Membantu pencernaan.Brokoli kaya akan serat, yang membantu proses pencernaan dan  mencegah sembelit.
4    Bertindak sebagai detoxifier. Kandungan vitamin C, asam amino sulfur membuat brokoli  sangat baik. Ini membantu menghapuskan radikal bebas dan toksin seperti asid urik dari tubuh.
5.   Kawalan kencing manis . Brokoli  kaya dengan kromium, yang dikenali untuk membantu mengawal insulin dan mengawal kencing manis .
6.   Meningkatkan sistem kekebalan tubuh. Brokoli merupakan sumber vitamin C, nutrisi penting yang membantu menjaga sistem kekebalan tubuh.
7.   Mengekalkan penglihatan yang sihat. Kajian telah menunjukkan bahawa Beta-karotena dalam brokoli boleh melindungi mata terhadap katarak dan mengelakkan degenerasi.
8.   Melindungi terhadap radiasi UV. Penyelidik juga mendapati bahawa sebatian yang dipanggil sulforaphane dalam brokoli mengurangkan kerosakan kulit dan keradangan yang disebabkan oleh pendedahan kepada sinaran UV.
9.   Memperkuat tulang dan Mencegah osteoporosis.  kaya dengan kalsium, zing, magnesium dan fosfor, nutrisi tersebut membantu dalam menjaga kekuatan tulang dan menjaga tulang tetap kuat. Oleh karena itu, makan brokoli sangat bermenafaat bagi para wanita dewasa yang terdedah kepada osteoporosis dan hamil.
sha3622.blogspot.com
10.  Mencegah anemia. Anemia adalah  berhubungan dengan kekurangan zat besi. Zat besi dan asid folat yang ditemui dalam brokoli dapat membantu mencegah anemia (kekurangan zat besi.)
11.  Mengekalkan kehamilan yang sihat. Brokoli adalah sumber asid folik, untuk membantu mengelakkan kecacatan saraf seperti spina bifida dalam fetuses. Semua wanita perlu tetap sumber asid folik semasa hamil.
12.  Mengurangi risiko penyakit Alzheimer.Kajian menunjukkan bahawa diet tinggi asid folat dapat mengurangi risiko penyakit Alzheimer dan brokoli merupakan salah satu makanan yang mengandung zat ini.
13.  Menurunkan kolesterol dan tekanan darah tinggi. Brokoli kaya dengan serat mengurangi kolesterol, kromium, dan potasium, yang dapat membantu menurunkan kadar kolesterol dan mengawal tekanan darah.
14.  Mengurangi risiko penyakit jantung. Karotenoid lutein yang ditemui dalam brokoli dapat mencegah penebalan arteri di jantung, sehingga mengurangi risiko penyakit jantung, terutama stroke.
15.  Diet penurunan berat badan. kandungan kalori Brokoli adalah sangat rendah. Kira-kira 146 gram brokoli mengandungi kurang daripada 50 kalori dan oleh itu menjadikannya pola makan yang baik untuk mereka yang sedang menurunkan berat badan.

Cara simpan brokoli agar segar lama

Masuk air dalam cawan, masukkan brokoli sehingga batangya terendam. Kemudian simpan dalam peti sejuk seperti biasa. Brokoli akan kekal hijau selama seminggu.

 Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.

Rabu, 1 Oktober 2014

Khasiat Air kelapa muda - Young coconut Water nutrition

http://sha3622.blogspot.com
Air kelapa muda


.Kandungannya yang rendah lemak, gula dan juga kalori, air kelapa muda dinobatkan sebagai minuman semulajadi yang terbaik.
Kenapa?
Bayangkanlah, air buah mana yang boleh disuntik terus ke dalam salur darah untuk mengembalikan tenaga dan kesihatan askar2 yang cedera ketika peperangan dan juga telah menyelamatkan ribuan manusia di negara2 dunia ketiga? Hanya air kelapa muda!
Kandungan air kelapa muda adalah hampir sama dengan plasma darah manusia dan ia telah digunakan bagi menggantikan larutan garam perubatan ketika zaman peperangan dunia ke-2.

Air kelapa muda adalah larutan anti bakteria, anti virus dan bersifat bersih dari kuman.

Dibawah ini disenaraikan beberapa khasiat air kelapa muda:

1. Memulihkan katarak tanpa pembedahan (sila rujuk pakar)

2. Menghilangkan jerawat

3. Membawa nutrien dan oksigen ke seluruh tubuh.



4. Meningkatkan metabolisma (yes, itu yg diperlukan untuk membakar lemak dengan cepat!)



5. Meningkatkan imunisasi tubuh (kan dah kata ulser Yong sembuh in two days, and time demam campak elok minum air ni)

sha3622.blogspot.com

6. Membuang toksik dalam darah dan membantu membunuh virus seperti HIV, Herpes, Flu dsb. ( sila rujuk pakar)
Bahan yang terdapat di dalam air kelapa muda iaitu monolaurin, yang mampu membunuh lipid-coated virus dan juga sesetengah bakteria.

7. Mengawal penyakit kencing manis.



8. Menstabilkan PH level dalam darah. Sekiranya tahap keasidan dalam darah tinggi, buah pinggang akan rosak. Badan akan menjadi lemah.



9. Merawat buang pinggang dan penyakit batu karang.


sha3622.blogspot.com


10. Mengembalikan hidrasi ketika serangan cirit birit (lebih baik dari larutan garam ORS)



11. Pengambilan secara kerap dapat memulihkan penyakit hati (seperti hepatitis), kerana kandungan asid lauric.



12. Membuang racun dalam tubuh (telah dipraktikkan pada zaman dahulu ketika ubat2 hospital belum lagi wujud. Pengambilan air kelapa muda adalah selama 40 hari berturut2)



13. Membantu melangsingkan tubuh.



14. Mengurangkan risiko penyakit darah tinggi kerana kandungan potasium yang tinggi (lebih tinggi dari sebiji pisang). 



15. Mematikan cacing di dalam usus.
16. Memberhentikan rasa ingin muntah/loya ketika demam.



17. Mengurangkan selulit, memulihkan sunburn, jerawat dan juga ruam ketika demam campak, dengan menyapu air kelapa muda ke bahagian kulit yang bermasalah itu.




Selain dari menjaga kesihatan buah pinggang,  juga dapat  package..anti ageing 

Lebih baiklah kita minum air kelapa muda yang natural, dari sumber alam yang seri murni ni.

 Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.