Rabu, 8 Oktober 2014

Khasiat Ubi Kentang Bagi Kesihatan - Benefits Of Potatoes for Health

http://sha3622.blogspot.com
Ubi kentang (Solanum tuberosum L.) adalah tanaman dari suku Solanceae yang memiliki ubi,
Tanaman kentang berasal dari Amerika Selatan dan telah tersebar sejak ribuan tahun yang silam. 
Ubi Kentang telah menjadi salah satu bahan makanan utama yang cukup terkenal. kebanyakan orang memenafaatkan kentang sebagai makanan sampingan untuk membantu program diet. Ini disebabkan kentang kaya akan karbohidrat seperti juga nasi atau gandum, tetapi dengan jumlah kalori yang lebih sedikit, selain itu, kentang mengandungi vitamin dan mineral yang tinggi, berkhasiat untuk kesihatan tubuh. 
Kajian menunjukkan dengan mengambil kira-kira 150 gram kentang, kita dapat memenuhi keperluan vitamin C untuk satu hari. Kandungan kalium dalam kentang pula boleh melegakan hipertensi.
Dalam piramid makanan, dua biji kentang bersaiz kecil sama dengan satu mangkuk nasi, dua keping roti dan satu setengah mangkuk mi.
Jumlah lemak ubi kentang adalah di bawah paras 25 peratus. Di samping itu kentang membekalkan kabohidrat kompleks manakala kandungan kalorinya adalah rendah. Maka sebab itulah kentang dikenali sebagai bahan makanan yang bebas kolestrol.

Kentang mempunyai banyak khasiat. Di antaranya ialah potassium, vitamin C (sumber kedua selepas oren), membekalkan karbohidrat kompleks dan fiber atau gentian kepada gula darah dan pengawalan tekanan darah. Ia juga mengandungi vitamin B1, B2 dan B3 serta sedikit kandungan protein dan zat besi.

Tinggi serat
Ubi Kentang mengandungi serat yang cukup tinggi, setara dengan roti gandum, bijirin dan pasta.. Dengan kandungan serat yang tinggi tersebut, kentang bermenafaat untuk kesihatan sistem pencernaan. Kentang juga sering digunakan banyak orang untuk membantu program diet mereka.
Melawan penyakit
Kentang diketahui untuk membantu mengurangkan risiko kanser seperti kanser prostat dan kanser rahim. Beberapa kajian juga menunjukkan bahawa kentang adalah baik untuk melawan penyakit jantung. Kentang mengandungi vitamin B6 boleh membantu anda untuk melawan gangguan saraf dan pembentukan Kristal atau tumor.


sha3622.blogspot.com
Baik untuk kesihatan kulit
Kentang mengandungi vitamin C yang sangat baik bagi tubuh  terutama kulit muka. Melumurkan jus kentang di muka dapat membuatkan kulit muka anda cantik dan bersinar. seperti juga dengan timun potongan kentang yang diletakkan di bahagian mata selama 30 minit, dapat mengurangi pembengkakan dan lingkaran hitam di bawah mata.

Membantu mengurangi kadar kolesterol
kentang dapat mengatasi masaalah kegemukkan badan. keana, kentang tidak mengandung kalori yang banyak seperti  nasi. Bahkan kentang memberikan kesan kekenyangan yang lebih lama membuatkan anda tidak mudah lapar, selain itu, kentang dapat membantu anda untuk mengurangi kadar kolesterol.
Kandungan potassium kentang adalah dua kali ganda lebih daripada kandungan potassium dalam pisang. Jumlah lemaknya di bawah 25 peratus sehingga dapat menghalang endapan kolestrol di dalam lapisan saluran darah. Kentang amat sesuai bagi individu yang mengalami kekurangan gula dalam darah
Baik untuk otak
Kentang kaya dengan zat besi dan tembaga yang sangat bermenafaat untuk perkembangan otak. Di dalam kentang terdapat lysine yang sangat penting dalam pertumbuhan badan dan otak. Dengan kentang kita dapat memperolehi vitamin C secara mudah. Vitamin C di dalam kentang tidak hilang setelah dimasak kerana ia dikelilingi oleh sari pati.
Membantu mengurangi peradangan
Jika anda mengalami keradangan dalaman dan luaran, kentang boleh membantu anda untuk mengatasinya.Kentang merupakan makanan yang mudah dicerna dan mengurangi peradangan pada usus dan sistem pencernaan. Kentang juga dapat membantu mengatasi peradangan atau luka yang ada di mulut. Untuk peradangan luaran,, jus kentang ini sangat berguna untuk merawat lebam, luka terbakar, keseleo, dan bisul. Selain itu,kentang yang dikenali boleh membantu melawan kesan narkotik dan masalah kulit.
Baik bagi batu buah pinggang 
Kentang  mengandung zat besi dan kalsium yang juga membantu melawan pembentukan batu buah pinggang., kentang sangat kaya dengan magnesium yang dapat menahan pengumpulan atau pemendapan kalsium di dalam buah pinggang dan tisu-tisu lain. Kentang terbukti bermenafaat dalam mengubati batu buah pinggang. Para dokter juga menyarankan pesakit batu buah pinggang untuk meletakkan ubi kentang di setiap makanannya.
Meredakan  ketegangan (stress)
Mengandung vitamin B6, kentang sangat bermanfaat untuk menghilangkan ketegangan (stress) yang berasal dari pemikiran. Kentang membuatkan hormon adrenalin yang dapat merangsangkan ketegangan ( stres,)membuatkan tubuh menjadi rileks dan memberikan perasaan yang menenangkan.

Ubi kentang juga mengandungi potasium tinggi yang mampu mengurangkan risiko hipertensi, strok, melindungi jantung dan menolong transmisi pusat saraf serta melawan dinyah hidrat.

Ubi kentang di kenali sebagai makanan yang bebas gluten. Gluten merupakan bahan protein yang terdapat pada bijirin seperti gandum, barli dan rai.
Kentang juga boleh memutih dan melembutkan tangan. Ini menunjukkan kentang bukan sahaja bermanfaat untuk tujuan kesihatan tetapi juga kecantikan. Kandungan potassium dan vitamin C pada kentang sangat sesuai untuk perawatan kulit seperti wajah berminyak dan berjerawat.
 Kentang merupakan sumber terbaik dalam pembentukan zat besi dalam darah. Ia menjamin sistem ketahanan badan kerana kandungan vitamin serta kalsium yang tinggi.
sha3622.blogspot.com
Cara memutihkan muka secara tradisional dengan kentang iaitu dengan memarutnya.  Kentang yang diparut kemudian disapukan kebahagian muka. biarkan beberapa minit, barulah basuh muka anda dengan menggunakan air bersih. Cara yang lain iaitu dengan mencampurkan kentang dengan madu. Caranya dengan menghancurkan kentang yang sudah dicuci bersih. Setelah itu kentang yang sudah halus dicampurkan dengan madu asli. Madu sendiri memang memiliki banyak sekali kandungan yang sangat baik untuk kulit. Jika sudah disapukan , tunggu hingga kering. Barulah dibasuh dengan air bersih.
Cara lain dengan kentang, juga boleh dicampur dengan tepung beras dan juga susu. Caranya sama iaitu dengan menghancurkan kentang atau parut kentang sampai halus. Campurkan kentang dengan susu cair dan tepung beras. Harus diadun hingga rata, . Sebelum menggunakan masker kentang, terlebih dahulu wajah dibersihkan dengan air. sapukan masker kentang sampai merata. Jika masker sudah kering, bersihkan muka menggunakan tuala yang sudah direndam dengan air suam.  ini dilakukan untuk membuka pori-pori pada muka. Sehingga pembersihan dapat dilakukan dengan maksimal. Tahap terakhir bilas dengan air bersih. Keringkan muka dengan tuala bersih.
Perlu diperhatikan, iaitu kentang yang digunakan bukan sembarangan. Ada beberapa tips dalam memilih kentang iaitu pilih kentang yang tidak berlubang dan yang belum mengeluarkan tunas kerana biasanya sudah tercemar  yang mencetuskan kerosakan tersebut.
ツ KANDUNGAN NUTRISI DALAM KENTANG:
Berat kentang lebih kurang 100 mg
Tenaga
83 kcal
Protein
2 gm
Lemak
0.1 gm
Karbohidrat
19.1 gm
Kalsium
11 mg
Fosfor
56 mg
Zat besi
1 mg
Bahagian kentang yang boleh dimakan
(Bdd / Food Edible = 85 peratus)
Kandungan vitamin dalam kentang:
Vitamin A
0 1U
Vitamin B1
0.11 mg
Vitamin C
17 mg

Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.

Selasa, 7 Oktober 2014

Khasiat Kacang Bendi untuk kesihatan - Lady finger nutrition for health

http://sha3622.blogspot.com


Menafaat  Kacang Bendi  - Orang Eropah menyebutnya Lady Finger,
 orang India menyebutnya vendi, orang china menyebutnya yeong 
kok tau, orang kita melayu menyebutnya Kacang bendi , ada 
juga yang menyebutnya Okra..apapun namanya, mari kita lihat 
khasiatnya



Kacang  bendi yang punyai nama ilmiah abelmoschus esculentus 
konon berasal dari ethopia, daun mudanya dapat dibuat sayuran atau 
menjadi makanan haiwan yang baik, buahnya (yang masih muda, 
kerana kalau yang tua sudah berserat keras) berkhasiat menguatkan 
otak dan menambah kecerdasan. Akarnya dan bijinya yang di rebus 
berkhasiat melancarkan pembuangan air kecil dan menyembuhkan 
bengkak dan radang.


Ada pendapat yang menyebutkan rebusan ini berkhasiat 
membantu mempermudah persalinan ibu yang melahirkan.

Untuk kecantikan, lendir pada buahnya sangat baik dijadikan pelembab 
kulit!! masih banyak khasiat kacang lendir yang belum disebutkan disini.

Kacang bendi di yakini berkhasiat untuk kesihatan dan beberapa 
penyakit diantaranya:
  • Mencuci hati
  • Menstabilkan kadar gula darah
  • Melicinkan usus besar
  • Mencegah dan menyembuhkan sembelit pada orang orang tua
  • Membantu pertumbuhan bakteri baik dalam saluran usus
  • Baik diambil untuk mengurangi perasaan murung, sedih, letih dan rasa tidak nyaman
  • Merawat ulcer dan mengurangkan kekejangan di persendian
  • Meneutralkan asid perut
  • Meringankan radang paru paru, sakit kerongkongan dan buasir 
  • Buah bendi dikatakan elok untuk perkembangan otak iaitu menguatkan daya memori otak dan kecergasan.
  • Dalam bidang perubatan traditional, biji, akar dan bunga bendi direbus dan diminum, mampu untuk melawaskan pembungan air kecil, mengurangkan bengkak atau radang, mengurangkan masalah susah bersalin, mengubati penyakit gornea dan sifilis.
  • Air rebusannya juga sesuai untuk disapu pada pelbagai jenis kudis dan bisul. Air rebusan yang dicampur gula boleh dibuat sirap ubat dan rawatan sakit kerongkong.
  • Manakala lendir ia boleh digunakan sebagai ubat untuk tujuan menyejukkan dan melembutkan kulit.
  • Biji bendi yang matang juga mempunyai potensi untuk di proses bagi mendapatkan minyak sayuran yang bermutu tinggi dan juga boleh diproses goreng untuk dijadikan bahan minuman sebagai kopi.
  • Daun muda bendi boleh dimakan sebagai sayuran ulaman manakala daun yang tua boleh diproses sebagai bahan kraftangan yang cantik.
  • Sifat yang beralkali membantu menutralkan asid dalam badan sekaligus membantu mengurangkan masalah penghadaman.


Pengubatan Kencing Manis


Ambil dua potong bendi  potong hujungnya. Juga potongan kecil di tengah dan letakkan keduanya dalam segelas air,tutup mulut gelas itu dan simpan pada suhu kamar selama semalaman.
-
Sewaktu pagi, sebelum sarapan keluarkan potongan  kacang bendi itu dari gelas dan minum airnya. Lakukan rutin setiap hari.
- Dalam waktu dua minggu, Anda akan melihat hasil yang luar biasa dalam pengurangan kadar gula Anda.

Ada seorang wanita mencuba mengubati diabetesnya, beliau perlu menyuntik insulin untuk mengawal gula dan telah melakukannya selama beberapa tahun, namun setelah mencuba  petua ini setiap pagi selama beberapa bulan, Ia berhenti mengambil Insulin dan meneruskan mengamebil kacang bendi setiap hari.
-
Akan tetapi, beliau menyincang kacang bendi  ke dalam potongan-potongan halus pada malam hari, menambahkan air dan meminum kesemuanya sewaktu pagi berikutnya.

Cobalah kerana ini tidak berbahaya meskipun kesannya tidak begitu terasa untuk anda,  namun  harus tetap melakukannya  untuk beberapa bulan sebelum Anda melihat hasilnya, 

'BENDI' fakta-fakta maklumat nutrisi pemakanan 


Setengah cawan bendi masak mengandungi kalori: 
25 serat diet: 
2 g Protein: 
1.5 g karbohidrat: 
5.8 g Vitamin A: 
460 IU Vitamin C: 
13 mg asid folik: 
36.5 mikrogram kalsium: 
50 mg besi: 
0.4 mg kalium: 
256 mgMagnesium: 46 mg

sha3622.blogspot.com



Bendi adalah baik untuk mencegah kencing manis. Bendi adalah baik dalam menormalkan gula darah dan kolestrol yang tinggi. Seseorang wanita memulakan makan  6 biji bendi dalam tempoh 2 bulan didapati , gula dalam darah berkurangan 135-98.



Getah yang unggul dan serat ditemukan di bendi  membantu menstabilkan gula dalam darah dengan mengekang kadar  gula yang diserap dari usus brosur. Di India, bendi telah berhasil digunakan dalam percubaan plasma darah replacements. - Sylvia W. Zook, PhD. (pakar pemakanan)




Banyak makanan semulajadi juga membantu mengawal gula  darah dalam kencing manis jenis 2. Termasuk sage,\ kacang pis, bendi, pembuat yis di bir, brokoli dan sayur-sayuran hijau yang lain. Kerana makanan ini membantu  dalam serat yang tinggi. Herba tertentu juga dilaporkan bantuan, termasuk \ Halia, ginseng, dan bawang putih. -Milos pesic
sha3622.blogspot.com

Cara terbaik adalah dengan mengukus bendi, jangan mengoreng dengan bahan lainnya seperti cabai atau belachan,ianya akan membuatkannya kehilangan nilai dan vitamin dengan cara  mengoreng . Kukus selama 1 minit dan menjadikannya sangat baik untuk dikunyah - tidak terlalu lembut dan tidak terlalu keras. Jika diwap terlalu lama,menjadikannya lembik dan melekit ,anda tidak perlu untuk bendi,inilah cara termudah untuk mempersiapkan dan memasaknya. 

 Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.

Isnin, 6 Oktober 2014

Kesan sampingan Minuman penambah tenaga -Side effects of Drinking energy drinks



http://sha3622.blogspot.com

Keburukan Minuman penambah Tenaga

Mungkin kita menganggap bahwa minuman penambah tenaga itu adalah benar-benar minuman penambah tenaga (energy suplemen ) bagi tenaga yang diperlukankan oleh tubuh kita, padahal ianya tidak benar, minuman penambah tenaga  tidaklah menambah tenaga pada tubuh, namun menyebabkan kesan bahan perangsang pada jantung agar berdegup lebih cepat dan mengepam darah lebih kuat, membuatkan kita merasakan seolah-olah mendapatkan tenaga dan stamina tambahan untuk beraktiviti.
Di Amerika Syarikat dan Negara maju lainnya beberapa minuman penambah tenaga sudah dilarang dipasarkan seperti Red Bull, kerana terbukti membahayakan kesihatan.
Apa sebenarnya minuman berenergi itu??
Pada dasarnya minuman penambah tenaga  seperti extra joss, kratingdaeng, kuku bima energi rosa, hemaviton jreng dan sebagainya adalah sejenis (soft drink) minuman ringan bersoda  seperti juga dengan coca cola, fanta, sprite dan sebagainya.
Bezanya minuman tambahan tenaga  itu diberi tambahan bahan-bahan seperti Taurine, Kafein, Vitamin, dan bahan-bahan lainnya. Namun jangan tergoda dengan kata vitamin, walaupun memang ada vitaminnya tetapi itu hanya sedikit sekali  Cuma "aksesoris " semata-mata, jadi jangan tergoda dengan tulisan pada label khasiat ( Nutrition Fact ) di label kemasan, ianya Cuma promosi ( Forbess Magazine ).
Yang paling berperanan dalam minuman "Berenergi Instan" itu adalah Kafein dan Taurine, kedua bahan inilah yang selama ini berperanan untuk seolah-olah menambah tenaga pada tubuh peminumnya. Pada hal jika diambil secara rutin maka akan mendatangkan bahaya.

Bahaya Taurine dan Kafein
a. TAURIN
Adalah seakan asid amino dari pecahan molekul sejenis protein yang sebenarnya sudah dikeluarkan secara mencukupi oleh tubuh melalui makanan sehari-harian yang kita makan.
Bahayanya
Mengambil Taurin pada awalnya akan meningkatkan konsentrasi berfikir untuk sesaat, namun pada dos rutin ( 3 kali sehari ) akan menyebabkan keletihan otak, sakit kepala, dan pada dos besar dapat menyebabkan kerosakan buah pinggang dan boleh menjadi tidak siuman (majalah Forbess)
sha3622.blogspot.com
sha3622.blogspot.com


b. KAFEIN
Adalah sebatian kimia sejenis protein yang terdapat pada kopi dan coklat, kafein merupakan perangsang  degup jantung, dan meningkatkan perkerjaan jantung mengepam darah. Menghilangkan mengantuk.

Bahayanya
Batas pengambilan kafein yang baik adalah 200 mg sehari, atau setara dengan satu sudu teh serbuk kopi, atau satu cawan kopi sehari. Namun jika kita lihat pada minuman tambahan tenaga segera, maka kita akan mendapati bahawa kandungan kafein ternyata adalah lima kali ganda lebih daripada itu .
Bahaya yang akan timbul jika berlebihan maka akan menyebabkan keletihan pada jantung, fungsi jantung terjejas dan kegagalan jantung.
Sebuah laporan kajian di Jerman mendapati bahawa jumlah darah yang dipam bagi setiap degup jantung meningkat ketara di kalangan mereka yang mengambil minuman gabungan taurina dan kafein.
Ini menunjukkan bahawa taurina memainkan peranan dalam penegangan otot dalam jantung dan juga sistem saraf keseluruhannya.
kafein dan taurin merupakan zat perangsang. Kafein bekerja dengan merangsang otak dan sistem saraf untuk terus beraktivitas. Sedangkan Taurin membantu pengaturan denyut jantung, mencegah aktivitas berlebihan sekaligus menurunkan aktivitas dari sel-sel otak. Jika zat-zat tersebut dikonsumsi berlebihan, menghasilkan efek yang saling berlawanan. 
 kafein dan taurin merupakan zat pergangsang. Kafein bekerja dengan merangsang otak dan sistem saraf untuk terus beraktiviti,sedangkan Taurin membantu pengaturan denyut jantung, mencegah aktiviti berlebihan sekaligus menurunkan aktiviti dari sel-sel otak. Jika zat-zat tersebut diambil berlebihan, menghasilkan kesan yang saling berlawanan. 

Kafein yang diambil dalam jumlah yang berpatutan, dapat meningkatkan tahap kewaspadaan seseorang untuk sementara waktu. Namun, beberapa minuman penambah energi, mengandung kafein dalam dos yang tinggi. Gejala yang sering disebabkan oleh kafein diantaranya ialah, gelisah, cemas, mudah marah, gemetaran, sukar tidur, sakit kepala, gastrik, cirit-birit atau masalah pencernaan lain. Gejala yang lebih serius adalah jantung berdebar lebih cepat.

Bagi orang-orang yang memiliki masaalah penyakit darah tinggi, gula dan jantung dilarang keras mengambil minuman yang mengandung zat-zat tersebut, termasuk warga tua, ini kerana ianya dapat menyebabkan penyempitan pembuluh darah. Bila hal ini terjadi pada pesakit darah tinggi, akibatnya tekanan darah pesakit akan naik dan berisiko mengalami berbagai komplikasi, salah satunya adalah stroke.

Bila penyempitan pembuluh darah terjadi di pembuluh darah jantung, maka terjadilah serangan jantung. Kafein juga dapat memberatkan perkerjaan buah pinggang, pesakit buah pinggang pun harus berhati-hati terhadap zat ini. 
Seringkali orang-orang mengabil minuman penambah tenaga kerana ingin mendapatkan tambahan tenaga yang maksima dalam waktu yang singkat. Padahal selain zat perangsang, minuman penambah tenaga juga mengandungi pemanis buatan. Zat ini diserap tubuh lebih cepat dibandingkan gula biasa, sehingga kesan yang ditimbulkannya juga menjadi lebih cepat. Inilah faktor yang menjadikan minuman penambah tenaga dirasai lebih cepat mengembalikan stamina tubuh.

Sebenarnya, setiap orang memerlukan penambahan tenaga yang cukup untuk aktiviti sehari-harian.Kekurangan tenaga dan ion-ion di tubuh terjadi bila, aktiviti dan penambahan tenaga yang masuk ke dalam tubuh tidak seimbang, untuk mengganti tenaga dan ion-ion tubuh yang hilang adalah antara lain dengan cara mengambil karbohidrat, protein, lemak, vitamin dan mineral yang terdapat dalam sayur, daging dan buah-buahan serta air putih. mengambil penambahan yang kandungannya adalah multivitamin atau bahan-bahan semulajadi antara lain seperti ginseng lebih selamat untuk kesihatan.

MINUMAN TENAGA HERBA
Tetapi jika kami masih memerlukan tenaga tambahan maka kita boleh membuat ramuan minuman tenaga herba semulajadi dan bebas kesan sampingan.
Caranya adalah campurkanlah susu lembu suam tulen dengan halia, madu, dan gingseng. campuran ini akan benar-benar menambah stamina dan tenaga kita. Walaupun kesannya tidak dirasai serta-merta tetapi cuba menggunakannya untuk aktiviti fizikal seperti olehraga, akan pasti bertambah baik.


Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.




Sabtu, 4 Oktober 2014

Menafaat Dan Kandungan Zat Bayam Untuk Tubuh - Benefit of Spinach

 Hasil carian imej untuk bayam

Khasiat Dan Kandungan Bayam Untuk Tubuh
Tanaman Bayam memiliki Nama Latin Amaranthus , Bayam dipercayai berasal dari Asia Tenggara dan tersebar ke Amerika Tengah dan Afrika akan tetapi pada masa  kini  bayam sudah tersebar ke seluruh  Dunia. bayam sangat di kenali kerana merupakan sumber zat Besi yang peting sekali untuk tubuh Manusia.
Terdapat 2 jenis bayam yang utama dimakan di Malaysia iaitu bayam hijau dan bayam merah. ada bayam hijau serta bayam merah, namun bayam yang sering ditemui adalah bayam berwarna hijau. Kedua jenis bayam ini memiliki cita rasa dan tekstur yang sama, cuma kandungan yang terdapat di bayam merah lebih unggul daripada kandungan yang terdapat di bayam hijau.
Bayam adalah daripada keluarga Amaranthaceae. Ia kaya dengan Vitamin A, Vitamin B , Vitamin C dan zat-zat galian seperti zat besi (Fe), fosforus (P), kalium (K), mangan (Mn) dan zink (Zn
Terdapat kekeliruan dalam nama bayam dan spinach. Kedua-duanya adalah daripada keluarga yang sama iaitu Amaranthaceae tapi berlainan genus. Genus bayam adalah Amaranthus, manakala genus spinach adalah Spinacia. Kekeliruan ini terhasil apabila bayam diterjemahkan kepada bahasa Inggeris. Sepatutnya bayam dalam bahasa Inggeris disebut Amaranth. Walaubagaimanapun, istilah bayam untuk spinach telah digunapakai dalam istilah bahasa Melayu.
Tidak jelas asal usul kekeliruan ini tetapi tidak salah dari segi nutrisi pemakanan kerana kedua-duanya sayuran yang mempunyai zat besi. Mungkin kartun Popeye yang mempopularkan penggunaan spinach untuk bayam.

 berikut ini Kandungan Zati yang terdapat Pada 100 g Bayam :
  1. Tenaga  : 36  kal
  2. Protein : 3,5 g
  3. Lemak   : 0,5 g
  4. Karbohidrat :6,5  g
  5. Serat   : 0,8g
  6. Kalsium : 267mg
  7. Fosforus : 67mg
  8. Besi   : 3,9mg
  9. Vitamin A : 6.090 IU
  10. Vitamin B1 : 0,08mg
  11. Vitamin C : 80mg
  12. Air : 86,9g            
Berikut Menafaat Bayam Untuk Tubuh

Melawan Sel Kanser
Vitamin A dan C serta serat, asid folat dan 13 flavonoid dalam bayam sangat bermenafaat dalam memerangi sel kanser.Kajian menunjukkan, kandungan tersebut pada bayam menurunkan risiko kanser sebanyak 34% terutama pada kanser payudara, kanser rahim, kanser prostat, kanser kulit dan kanser perut.

sha3622.blogspot.com

Sumber anti-radang
Bayam mengandung sifat alkali yang tinggi sehingga membuatkan sayur ini pilihan yang sempurna bagi pesakit penyakit anti-radang, seperti rheumatoid arthritis dan osteoarthritis. (keropos tulang)

Mengurangi risiko penyakit kardiovaskular
Bayam merupakan sumber folat yang baik, yang dapat mengurangi homosistein, asid amino yang ditemui dalam darah. Tingginya kadar homosistein dalam darah menyebabkan tingginya risiko penyakit jantung. Bayam juga mengandungi choline dan inositol, yang membantu mencegah pengerasan pembuluh darah.

Menurunkan tekanan darah tinggi
Bayam kaya akan kalium dan rendah sodium, kadar mineral yang seimbang ini sangat bermenafaat bagi pesakit  tekanan darah tinggi.,selain itu, folat dalam bayam juga dapat membantu menurunkan tekanan darah tinggi dan melegakan saluran darah, dengan itu mengekalkan kelancaran aliran darah.

Mencegah Osteoporosis
Secawan daun bayam segar memenuhi 200% keperluan harian akan vitamin K. Vitamin ini amat penting dalam pencegahan keropos tulang. Selain itu, mineral lainnya seperti magnesium, seng, tembaga dan fosfor dalam bayam juga membantu penguatan tulang.



sha3622.blogspot.com
Mencegah Diabetes
Bayam sangat berguna bagi orang yang pesakit kencing manis. Magnesium ditemui dalam bayam membantu untuk menghalang komplikasi yang berlaku selepas kencing manis. Penggunaan yang kerap bayam membantu menstabilkan gula dalam darah dan menghalangnya dari turun naik terlalu banyak.

Mencegah Anemia
Bayam adalah sumber zat besi yang diperlukan dalam mencegah anemia. Zat Besi membantu Janakan semula atau menghasilkan semula sel darah merah, yang membawa oksigen ke semua bahagian badan. Memperbaiki kualiti penglihatan
Bayam merupakan sumber lutein, karotenoid yang dikenali membantu melindungi mata terhadap katarak. Bayam juga kaya akan vitamin A, yang membuatnya sangat bermenafaat untuk penglihatan.

Mengubati Pendarahan Gusi
Campuran bayam dan jus lobak merah sangat membantu dalam mengubati gusi berdarah yang disebabkan oleh kekurangan vitamin C dan pengambilan terlalu banyak gula halus.
 Menafaat Bayam sebagai untuk Kekebalan
Satu cawan bayam mengandungi lebih 337% dari RDA vitamin A yang tidak hanya melindungi dan memperkuat “entry point” ke dalam tubuh manusia, seperti membran mukosa, saluran pernafasan, saluran kencing dan usus, tetapi juga merupakan komponen kunci dari limfosit ( atau sel darah putih) yang memerangi jangkitan.
 Menafaat Bayam untuk Diet
Satu cawan  bayam memiliki hampir 20% dari RDA serat makanan, yang membantu pencernaan, mencegah sembelit, mempertahankan gula darah rendah, dan kekangan makan berlebihan.
 Menafaat Bayam untuk Kulit
Jumlah tinggi vitamin A dalam bayam juga menjadikan kulit sihat dengan memungkinkan untuk mengekalkan kelembaban  di epidermis,  memerangi psoriasis, keratinisasi, jerawat dan juga kedutan.
 Menafaat Bayam kepada Tulang
Satu cawan bayam rebus menyediakan lebih dari 1000% dari RDA vitamin K yang dapat mencegah aktiviti kelebihan osteoklas (sel-sel yang memecah tulang), serta menggalakkan  sintesis osteocalcin, protein yang sangat penting untuk menjaga kekuatan dan kepadatan tulang kita.
Faedah-faedah bayam sebagai fungsi untuk kesihatan otak dan saraf
Banyaknya vitamin K dalam bayam menyumbang kepada fungsi otak dan sistem saraf yang sihat dengan memberikan peranan yang penting untuk sintesis sphingolipids, lemak myelin  yang penting sekitar saraf kita.
Faedah-faedah bayam untuk proses pengerasan  batu kapur
Vitamin K adalah komponen penting dari proses yang disebut karboksilasi, yang menghasilkan protein matriks GLA yang secara langsung mencegah kalsium dari pembentukan dalam jaringan. pengambilan satu cawan bayam iProses ini menyumbang yang melawan aterosklerosis, penyakit jantung dan stroke.




Namun,  Awas bayam juga memiliki bahaya yang sangat mengerikan !!!
Bayam akan mengeluarkan racunnya, jika Anda memanaskannya kembali. Kandungan nitrat yang ada di dalam bayam mampu menjadi racun yang menggalakkan kejadian melecur.Nitrat juga boleh berubah menjadi nitrosin yang sangat berbahaya kerana ia boleh mencetuskan pertumbuhan kanser. Perubahan kimia kandungan nitrat menjadi nitrosin tdipicu erjadi ketika memanaskan bayam yang sudah lama sejuk. Ketika bayam yang sudah mengalami perubahan kimia tersebut dimakan oleh orang dewasa atau anak-anak maka boleh mempengaruhi kerja-kerja darah untuk menghantarkan oksigen ke suluruh tubuh, dan tidak dapat diramalkan pada bila-bila masa darah dapat berhenti melakukan tugasnya untuk membawa oksigen seluruh badan. Contohnya bagi kes-kes kanak-kanak dengan gejala-gejala Sindrom bayi biru kemungkinannya.
Jadi, untuk apapun alasannya, Anda tidak disarankan untuk memanaskan kembali sayur bayam yang sudah lama sejuk kerana hanya akan menimbulkan berbagai kemungkinan datangnya penyakit, mulai dari yang ringan hingga yang parah, sehingga organ dalaman
Yang harus Anda perhatikan ketika akan memasak bayam adalah:
Mencuci hingga bersih seluruh peralatan masak serta sayur bayam agar tidak terjadi penularan bakteria. Untuk menghindari terjadinya pemborosan dan pembuangan bahan makanan, alangkah baiknya jika Anda memasak bayam secukupnya saja, agar tidak terbuang jika tidak habis. Gunakanlah peralatan untuk memasak bayam dengan menggunakan peralatan stainless steel yang berguna untuk mengurangkan kadar tindakbalas kimia ketika proses memasak 


 Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.