Isnin, 20 Oktober 2014

Jenis Makanan, Buat Pemakannya Jadi Dungu -Types of foods, make us become stupid

Jenis Makanan, Buat Pemakannya Jadi Dungu

Food.
KESIHATAN

Percaya atau tidak? jenis makanan ini , membuat pemakannya boleh menjadi bodoh. Ringkasnya..

1.Makanan segera   

Kajian di Eropah sekitar 4000 anak - anak yang secara teratur makan makanan segera dari usia 3 tahun hingga sekolah menengah mengalami penurunan tahap IQ secara signifikan. Nah bagi anda orang tua yang sayang terhadap anak anda sebaiknya elakkan makanan ini jika dimakan terlalu kerap (bukanya tidak boleh langsung) maka berbahaya bagi perkembangan kesihatan dan otak anak anda . 

2.Masakan bergoreng. 

Makanan gorengan juga boleh menghancurkan sel - sel saraf yang sihat di otak anda sehingga boleh mengakibatkan masalah kesihatan yang berkaitan dengan otak . Mungkin sukar pada awalnya untuk menyingkirkan makanan ini .Tetapi usaha anda akan terbayar apabila anda boleh merasakan kekuatan memori otak dan sistem imun bertambah baik selepas melakukan pola makan yang sihat.

3Gula-gula getah 

Membincangkan gula-gula getah ada baiknya anda tidak meniru gaya lupus , kerana gula-gula getah ini boleh membahayakan kesihatan tubuh anda, salah satunya gangguan pencernaan selain itu. Dalam sebuah kajian oleh penyelidik Inggeris , orang-orang yang suka mengunyah gula-gula getah sebelum dan selama menghafal pelajaran menderita gangguan memori jangka pendek .  

4. Makanan manis-manisan  

Beberapa makanan mengandung manis - manisan ternyata boleh membahayakan kesihatan. Selain boleh berisiko obesiti , makanan manis juga mempengaruhi fungsi otak.Para penyelidik dari University of California , Los Angeles ( UCLA ) melakukan percubaan pada tikus yang disuplementasi dengan fruktosa . 

Hasilnya , dan haiwan - haiwan yang diberi makan manis sukar keluar dari labirin . Penyelidik beranggapan , fruktosa boleh menyebabkan penurunan memori dan kemampuan belajar . Terlalu banyak gula juga menyebabkan aktiviti otak kurang bekerja dan insulin tidak lagi mampu membantu sel - sel otak anda untuk memproses emosi dan fikiran secara berkesan . 

5 . Makanan Olahan 

Makanan olahan sepertinya sukar dielakkan kerana hampir seluruh makanan saat ini sudah tersedia secara praktikal dan belum tentu mengetahui maksud dari Ingridient atau bahan - bahan yang digunakan. Para penyelidik mendapati bahawa seseorang yang sering mengambil makanan yang diproses atau makanan siap saji , cenderung mengalami gangguan memori sehingga sukarbelajar dan fokus.

Para saintis dari University of Bristol juga pernah membuktikan kesan negatif antara makanan olahan dengan tahap IQ anak . Ia mencari , makanan olahan boleh membuat sistem kekebalan tubuh yang menurun dan kelemahan terhadap jangkitan . Padahal anak - anak perlu pemakanan baik dan apabila anak - anak mempunyai masalah pertumbuhan , biasanya ini akibat kalori kosong dan bahan kimia buruk yang dijumpai dalam makanan kemasan . 

6 . Mengurangkan makanan yang mengandungi karbohidrat 

Dalam kajian yang dilakukan oleh Universiti Tufts mendedahkan bahawa wanita yang sedang diet dan mengurangkan jenis makanan karbohidrat.mempunyai nilai memori yang lebih buruk jika dibandingkan orang yang melakukan diet secara seimbang.
kajian ini meliputi wanita antara 22 dan 55 tahun yang menjalankan diet rendah karbohidrat dan ternyata mengalami penurunan kemahiran kognitif . Oleh kerana itu , penyelidik menilai tidak ada salahnya untuk tetap makan makanan sihat seperti beras merah dan biji - bijian . (Jadi intinya buat anda yang sedang diet tidak perlu over dalam mengurangkan jenis pengambilan untuk tubuh , lakukanlah dengan senang dan mengambil makanan yang seimbang tidak berlebihan.) 

 7 . Makanan yang mengandungi mentega dan lemak tepu 

Mengambil makanan yang tinggi lemak tepu seperti mentega dapat menghambat fungsi otak anda . Hal ini berdasarkan pada kajian yang dilakukan oleh Harvard University.

Penyelidik yang melakukan ujian pada sekumpulan besar wanita yang mempunyai kebiasaan mengambil makanan tinggi lemak tepu dalam jangka masa 4 tahun , nilai pelajarannya jauh lebih rendah daripada rakannya yang tidak mengambil lemak tepu .  

Demikian info kesihatan mengenai jenis makanan yang boleh membuat bodoh, semoga bermenafaat

Ahad, 19 Oktober 2014

22 Khasiat Daun Sirih Untuk Kesihatan - 22 Nutrients of Sireh Leaves for health



http://sha3622.blogspot.com

Sirih Memiliki Nama Latin Piper Betle Yang lazimnya Pokok Sireh biasanya bersandar pada pohon lain dan mempunyai ciri tanaman yang mampu tumbuh mencapai ketinggian 15 Meter, sementara itu batangnya berbentuk bulat dan berwarna  sedikit keperangan .Ruas-ruas di bahagian batangnya seperti  pokok Buluh, di sinilah tempat keluarnya akar dari pokok sirih ini, Daun Sirih ini berbentuk Jantung, dengan bentuk uratnya bersalang seling dan hujungnya berbentuk runcing, apabila Daun Sirih ini di ramas maka akan mengeluarkan bau yang segar


Orang zaman dahulu pada Masyarakat Melayu, Sireh adalah  Tanaman yang wajib ada kerana untuk dijadikan kunyahan dalam kehidupan sehari-hari .Sirih digunakan sebagai hantaran dalam istiadat perkahwinan orang Melayu. Sirih juga digunakan dalam upacara menjampi seseorang dalam proses mengubati pesakit.. Biasanya daun sirih di makan bersama Gambir, Kapur dan Juga Pinang, dan dengan cara ini dipercayai mampu membuat gigi menjadi lebih tahan Lama, dan jarang berlubang.


sha3622.blogspot.com

 Khasiat Daun Sirih

Air rebusan Daun Sirih dapat digunakan untuk membersihkan mata

Daun sirih Juga Dapat menghilangkan bau badan Caranya dengan merendam 2-3 lembar daun sirih dengan air panas di dalam 1\2 gelas dan di tambah dengan satu sudu teh gula putih,biarkan sampai air itu suam-suam kuku dan setelah itu sirihnya di ambil dan minum air rebusannya.

Dapat mengubati gigi dan bengkak gusi . Caranya , kunyah daun Sirih Hijau secukupnya.atau berkumur dengan rebusan daun sirih ini. Sakit gigi dan gusi bengkak, berangsur-angsur akan hilang.

Daun Sirih dipercayai dapat mengubati keputihan. Rebus daun sirih dengan kadar secukupnya. 

Bagi mereka yang terkena sariawan, penggunaan daun Sirih adalah satu penyelesaian  yang terbaik. Kunyah daunnya atau kumur dengan air rebusannya.

Bila secara rutin berkumur dengan rebusan Sirih Hijau, bau mulut yang tidak sedap juga akan hilang.

Mampu mengubati luka bakar. Caranya, ambil daun Sirih kemudian panaskan sehingga menjadi layu, lalu ditempelkan pada luka bakar.

Bila hidung keluar darah  (pecah lindung), gulung daun Sirih lalu disumbatkan kedalam lubang  hidung yang mengeluarkan darah itu ianya dapat  membuatkan darah yang keluar berhenti.

Menghilangkan gatal-gatal di kulit. Caranya balutkan tumbukan daun Sirih , ke bahagian tubuh yang gatal-gatal, Insyaalah kegatalan akan berkurangan atau mungkin akan hilang sama sekali.

Daun Sirih Hijau juga dipercayai dapat mengubati ekzima, dan penyakit yang kulit lain.

Sirih juga, ternyata dapat mengusir semut, nyamuk, lalat dan serangga lain. di sekitar lokasi tanaman ini, semut dan serangga akan menghindar.


sha3622.blogspot.com


Cairan daun Sirih Hijau, bisa untuk ubat semburan serangga perosak dan tidak mematikan tanaman. Penyakit dan hama yang menyerang tanaman akan hilang.

Daun Sirih  juga dipercaya dapat untuk mengubati demam berdarah. Minum rebusan daunnya, dapat mematikan kuman penyebab demam berdarah. atau sapukan gilingan daun Sirih  ke tubuh, dibalutkan, nyamuk penyebab demam berdarah tidak berani menggigitnya.

 Meminum air rebusan daun sirih dapat memperlancar haid yang tidak teratur

 Daun sirih mampu untuk mengubati Asma

 Daun sirih juga mampu mengubati radang tekak

Mengatasi Sembelit Daun sirih adalah bersifat diuretik, dengan ini ianya juga dapat membantu mengubati masaalah sembelit.  

Mengurangi peradangan secara semulajadi
Radang seperti kerana akibat jerawat, arthritis dll dapat diatasi dengan cara menempelkan daun sirih yang sudah tumbuk.

Masalah pernafasan dan batuk
Rebusan air daun sirih dapat dijadikan ubat untuk mengubati batuk. Daun sirih juga berkhasiat untuk orang yang menderita masalah pernapasan seperti asma.


Sakit punggung

Memijat punggung dengan daun sirih yang dicampur dengan minyak akan membvantu untuk melawan nyeri punggung bagian bawah .


Menyehatkan syaraf

Jus daun sirih yang dicampur dengan madu adalah tonik semulajadi yang daoat digunakan untuk mengubati perit pada saraf, keletihan saraf dan kelemahan.


Jerawat dan bekas luka

Daun sirih  baik untuk perawatan kulit. Ini akan menghentikan jerawat dan dapat membersihkan bekas luka dari kulit secara semulajadi.

 Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.




Jumaat, 17 Oktober 2014

Keajaiban Buah Mengkudu - A Miracle Of Noni Fruits

http://sha3622.blogspot.com
Mengkudu (Morinda citrifolia) atau berasal daerah Asia Tenggara, tergolong dalam famili Rubiaceae. Nama lain untuk tanaman ini adalah noni (Hawaii),nono (Tahiti), nonu (Tonga), ungcoikan (Myanmar) dan ach (Hindi).); "Indian Mulberry" (India); "Painkiller tree" (Kepulauan Caribbean); "Nhau" (Sebahagian di Asia Tenggara); "Cheesefruit" (Australia); "Bumbo" (Afrika) dan ""Kura" (Fiji).
Tanaman ini tumbuh di dataran rendah hingga pada ketinggian 1500 m. Tinggi pohon mengkudu mencapai 3-8 m, memiliki bunga bongkol berwarna putih. Buahnya , yang masih muda berwarna hijau berkilat, dan ketika sudah tua berwarna putih dengan bintik-bintik hitam.
Kehebatan Buah Mengkudu 

Secara tradisi penduduk di kepulauan Carribien menggunakannya sebagai ubat untuk segala penyakit, kesan rawatan ini disahkan dengan penemuan oleh beberapa ahli sains diantaranya ialah Dr Ralph Hainicke (kajian selama 45 tahun) menunjukkan didalam mengkudu banyak terdapat zat pencetus Xeronine dan beliau menamakannya Pro-Xeronine, terdapat juga enzim disebit pro-enzyme yang membantu Pro-Xeronine membentuk Xeronine

Zat Xeronine ini sangat penting kepada kesihatan badan kerana ianya berfungsi sebagai bahan mengembalikan kesegaran dan ketahanan protein badan yang merupakan sebagai awet muda

Dr. Heinicke membuat komentar " Some of the problems which drinking noni juice might favourably affect are: high blood pressure, menstural cramp, arthitis, gastric ulcer, sprain, injuries, artherosclerosis, blood vassel problems, drug addiction, relief of pain and many other"
sha3622.blogspot.com
Kajian Saintifik

1. Kajian selidik oleh Ms. Hirazumi dan kumpulannya dari University of Hawai pada tikus ( C57 B1/6 Mice)

Satu kumpulan tikus ini disuntik dengan Lewis Lung Carainoma Cells (LLC) dan tidak dirawat dengan jus mengkudu. Satu kumpulan lagi dirawat dengan jus mengkudu.

Kumpulan pertama tikus-tikus ini mati dalam masa 9-12 hari sahaja. Sementara kumpulan kedua dapat bertahan sehingga 105-123% dan 9 dari 22 ekor tikus ini bertahan sehingga 50 hari

Kesimpulan yang diperolehi menunjukkan pati jus mengkudu dapat secara tidak langsung meningkatkan sistem ketahanan tubuh (immune system) termasuk macrophages dan lymphoctyes

(A. Hirazumi. E. Furrasawa, S.C.Vhou & Y.Hokama Proc. West pharmacol, SOC:37; 145-146 (1994))

2. Kajian oleh T.Hiramatsu dan kumpulannya menggunakan 96 lempeng Ras Cell yang diingkubasikan dengan 33°C selama 24 jam dengan dimasukkan jus mengkudu. Morpologi cell diteliti setiap hari selama 5 hari. Didapati Fungsi Ras terganggu bila dimasukkan ekstrak jus mengkudu bila dibandingkan dengan 500 test ekstrak jus mengkudu bila dibandingkan dengan 500 test ekstrak yang lain

(T.Harimatsu, M.Imoto, T.Koyano, K.Umezawa, Cancer Letters 73 (1993) 161-166)


MENGKUDU atau MORINDA CITRIFOLIA telahpun digunakan sejak 2000 tahun yang lalu. Kerana khasiatnya yang sungguh mengagumkan itu telah menggamit para saintis untuk mengkajinya. Kajian saintifik Dr. R.M. HEINICKE: MORINDA CITRIFOLIA JUICE mengandungi faktor pencetus xeronine yang dipanggil pro-xeronine. Xeronine yang ujud di dalam usus kecil ini berfungsi memperbaiki sel badan yang telah rosak.
Secara tradisional, masyarakat melayu menggunakan daunnya  sebaga ulam 
Pucuk atau daun muda mengkudu mengandungi khasiat makanan tinggi. Dalam tiap-tiap bahagian yang boleh dimakan mengandungi: 
air 89.1 gram (g), 
protein 3.9 g, 
lemak 0.6 g, 
karbohidrat 2.2 g, 
serat 3.o g, 
kalsium 114 miligram (mg), 
fosforus 14 mg, 
ferum 2.8 mg, 
natrium 18 mg, 
kalium 234mg, 
karotena 3619 ug, 
vitamin A 603 ug,
vitamin B1 1.5 mg, B2 0.32 mg niasin 1.0 mg vitamin C 115 mg.

Mengkudu di kenali sebagai tanaman perubatan yang baik untuk kesihatan dan banyak mengandungi vitamin dan mineral 
Penyebab mengkudu berbau menyengat adalah bercampurnya asam kaproat dan asam kaprik di dalam buah tersebut

Selain banyak kandungan dan menafaat bagi kesihatan, buah ini mempunyai bau yang tidak sedap, mengkudu banyak di buat jus kerana baik untuk kesihatan yang dapat mengatasi dan mencegah penyakit.

Pati buah mengkudu terdapat banyak kandungan vitamin C dan nutrisi lengkap, Yang dapat menyebuhkan atau mencegah  segala macam penyakit. Pati buah mengkudu dibuat dengan cara tradisional atau dengan cara semulajadi.
7 manfaat buah mengkudu

Menafaat buah mengkudu yang boleh kita dapati untuk kesihatan, diantaranaya:

1. Anti kanser. 
Buah mengkudu sangat kuat untuk mengatasi atau mencegah datangnya kanser,  yang boleh melindungi tubuh kita, mengkudu terdapat kandungan zat yang sangat baik untuk badan kita.

2. Dapat menurunkan kencing Manis. 
Dalam berbagai resepi obat buah menkudu telah dikaji oleh para ahli kesihatan, Ianya terbukti dapat mengubati penyakit jantung,stroke,diabetes,kebutaan dan kegagalan organ, buah ini telah digunakan untuk mengubati diabetes dan khasiatnya sangat ampuh 26 juta di America mengalami diabetes dan dapat diatasi dengan ubat semulajadi.

3. Kekebalan tubuh. 
Dalam kajian ahli kesihatan dimakmal buah ini mengandungi protein dan bersifat sebagai antioksidan telah digunakan untuk tujuan pengubatan serta untuk kemampuannya untuk melawan ketumbuhan dan mengubati kencing manis.

4. Menurunkan gula darah. dalam menjaga dan mencegah sebaiknya kita memakan makanan yang bernutrsi seprti buah-buahan seperti mengkudu yang kaya vitamin dan protein .

5.Mencegah katarak. 
Katarak  disebabkan karena peningkatan gula dalam darah yang boleh menyebakan kerosakkan  mata atau katarak yang dapat membengkak kan sel-sel selaput mata menjadi pengliatan berkurang pengambilan buah mengkudu terbukti dapat menjaga penglhatan kanta mata lebih jelas.

6.Dapat mengatasi penyakit jantung. 
Orang terkena penyakit jantung disebabkan pola makan tidak di seimbangi dengan makanan yang mengandungi nutrisi menyebabkan penyumbatan pada nadi koroner, yang di sebabkan endapan kolestrol atau lemak, yang tidak teraturnya pengaliran darah ke jantung, yang boleh mengakibatkan terjadinya penyakit jantung.

Kita harus mengimbangi makanan dengan makanan yang bernutrisi seperti buah-buahan yang banyak mengandung serat terutama buah mengkudu boleh mengatasi penyakit jantung jadi ambillah buah mengkudu dan disamping itu,  melakukan senaman.

7. Anti Ketumbuhan. 
Buah mengkudu merangsang banyak kandungan yang dapat mengeluarkan oksida nitrat. Oksida nitrat adalah zat yang sangat berguna, salah satu yang di dasari dari  menafaat  buah mengkudu.

Dalam kes ini, mengurangi pertumbuhan ketumbuhan dan membantu melawan kanser replikasi sel. Dalam kes kanser yang sudah hadir, mengkudu dan tanaman lainnya dengan amonts tinggi akan memperlambat atau menghentikan proses kanser. 
sha3622.blogspot.com

Aneka Resepi Jus Mengkudu Bermanfaat Bagi Kesihatan

1. Cara membuat Jus mengkudu 
Bahan-bahan :

  • 2 buah mengkudu matang
  • Buah anggur atau apel
  • Madu sebagai pemanis seamulajadi
Cara membuat :
  • Kupas mengkudu kemudian buang bijinya.
  • Blender sampai halus bersama apel atau anggur (anda juga boleh menyertakan keduanya).
  • Tuang ke dalam gelas dan tambahkan madu untuk pemanis jus.
  • Minum segera (jangan disimpan kerana mudah basi) dua kali sehari.

Menafaat resepi : Mengubati sakit kuning kerana peradangan hati, radang ginjal, radang limpa kerana serangan malaria dan membantu membuang cairan hempedu serta kolesterol berlebih. Menyembuhkan radang saluran kencing  (kencing sedikit-sedikit dan terasa periti).

2. Jus mengkudu rempah
Bahan jus:

  • 2 buah mengkudu tua dan kuning, potong kasar
  • 2 gelas (400 ml) air putih

Bahan sirap rempah :

  • 1 jari kunyit, kupas dan diketuk
  • 1 ibu jari halia merah, dikupas dan diketuk
  • 1 batang serai, memarkan
  • ½ jari kayu manis
  • 2 helai kembang pala
  • 7 butir kapolaga, pukul sampai retak
  • 2 sudu makan gula pasir
  • 3 gelas air putih

Cara membuat :

  • Jus mengkudu : blender bahan jus sampai halus kemudian tapis dan buang hampasnya.
  • Sirap rempah : rebus semua bahan dengan api kecil, hingga air menyusut tinggal 2 gelas dan keluar aroma wangi.
  • Tambahkan gula lalu kacau hingga larut, angkat dan sejukkan.
  • Sajikan dengan mencampur keduanya lalu adun hingga tercampur rata.
  • Minum 2 kali (pagi dan malam) sampai sakit yang dideritai sembuh.
  • Menafaat resepi : mengurangkan tekanan darah tinggi, gout, kolesterol tinggi dan mempercepatkan pemulihan pesakit yang menghidapi penyakit batuk kering (TB).                                                                                                                                                                           Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.