Sabtu, 4 Mac 2017

Menafaat Teratai yang sangat perlu diketahui

Hasil carian imej untuk teratai

Menafaat Tanaman Teratai 

Teratai [Nelumbium nelumbo Druce.] dikenal sebagai water-lily Teratai terdiri dari sekitar 50 spesies..ianya merupakan tumbuhan yang tumbuh di dalam . Teratai dibiakkan diperairan dan kolam, . Daunnya digunakan sebagai bahan pembungkus makanan


Sejarah Bunga Teratai 

Pada zaman Mesir kuno, teratai dan lotus banyak tumbuh di pinggir Sungai Nil. Nymphaea caerulea dan Nymphaea lotus adalah dua spesies yang berasal dari Mesir. Bunga N. caerulea hanya berumur sehari, mekar di pagi hari dan tenggelam di bawah air di senja hari. Bunga dari N. lotus mekar pada malam hari dan menguncup di pagi hari. Peninggalan dari kedua jenis teratai asli Mesir ini ditemui di makam Ramses II.
 .Ianya menjadi lambang ketenangan pada ugama Budha dan menganggap bunga ini sebagai lambang kesucian ,Dalam masyarakat india juga sangat terkenal 

Kegunaan Teratai

Biji : memelihara  jantung, bermenafaat untuk ginjal, dan menguatkan limpa.. 
Tunas biji teratai : menghilangkan panas dalam jantung, menurunkan panas (antipiretik), menghentikan pendarahan (hemostatik) 
Kulit biji teratai : menghentikan pendarahan (hemostatik) menghentikan panas dalam di lambung, mengeluarkan panas dan lembab dari usus. 
Benangsari : menghilangkan panas dari jantung, menguatkan fungsi ginjal,  dan menghentikan pendarahan (hemostatik). 
Penyangga bunga (receptacle) : , menghentikan pendarahan (hemostatik). 
Batang teratai (tangkai bunga, tangkai daun) : menurunkan panas (antipiretik), dan memperlancar buang air kecil (diuretik). 
Daun : membersihkan panas dan menghilangkan lembab, menghentikan pendarahan (hemostatik). 
Dasar daun : menurunkan panas (antipiretik), menormalkan kitaran haid, menguatkan kehamilan. 
Rimpang : dimakan mentah berkhasiat menurunkan panas (antipiretik), membuyarkan darah beku. Bila dimasak berkhasiat menguatkan limpa, menambah selera makan (stomakik), penambah darah, membantu pertumbuhan otot dan menyembuhkan cirit birit. 
Akar : menghentikan pendarahan (hemostatik), penenang (sedatif).

Kandungan Kimia 

1. Bunga : kuersetin, luteolin, isokuersitrin, kaempferol.
2. Benangsari : kuersetin, luteolin, isokuersitrin, galuteolin, juga terdapat alkaloid.
3. Penyangga bunga (receptacle) : protein, lemak, karbihidrat, karoten, asam nikotinat, vitamin B1, B2, C dan sedikit mengandung nelumbin.
4. Biji : kaya dengan pati juga mengandungi raffinosa, protein, lemak, karbihidrat, kalsium, phosphor, dan besi. Kulit biji teratai mengandungi nuciferin, oxoushinsunine, N-norarmepavin.
5. Tunas biji teratai : liensinin, isoliensinin, neferin, nuciferin, pronuciferin, lotusina, methylcorypalline, demethylcoclaurine, galuteolin, hyperin.
6. Rimpang : pati, protein, asparagin, vitamin C, selain itu juga mengandung katekol, d-gallocatechol, neochlorogenic acid, leucocynidin, leucodelphinidin, peroksidase, dan lain-lain.
7. Akar : zat tanat dan asparagin.
8. Daun : roemerin, nuciferin dan nornuciferin.
9. Tangkai daun : roemerin, nornuciferin, resin, dan zat tanat.
10. Oxoushinsunine yang terdapat pada kulit biji teratai berkhasiat melawan pembiakan kanser hidung dan tenggorokan, sedangkan niji dan tangkai teratai berkhasiat antihipertensi. 


Hasil carian imej untuk AKAR TERATAI



Bahagian yang Diapakai 

Seluruh tumbuhan, daun dan tangkai, bunga dan benangsari, biji dan penyangga bunga yang seperti tawon (receptacle), serta tunas biji. digunakan secara segar atau yang telah dikeringkan. 
Kegunaan 
1. Biji : 
Gangguan penyerapan makanan (malabsorbtion); 
Cirit-birit, disenteri
Radang usus (enteritis ); 
Hepatitis; 
Muntah-muntah (hiperemesis); 
Kanser (nesopharynx); 
Lesu tidak bersemangat (neurasthenia); 
Susah tidur (insomnia), banyak mimpi ; 
Mimpi buruk (spermatorrhea); 
Buang air kecil terasa sakit dan keruh  
Keputihan (leukorrhea), pendarahan pada wanita;

2. Tunas biji teratai : 

Demam, rasa haus; 
Jantung berdebar (palpitasi); 
Tekanan darah tinggi (hipertensi); 
Muntah darah (hematemesis); 
Ejakuasi dini; 
Susah tidur (insomnia); 
Mata merah dan bengkak;

3. Benangsari :

Pendarahan seperti muntah darah (hemetemesis), disentri; 
Keputihan (leukorrhea); 
Sering buang air kecil/beser; 
Tidak dapat menahan buang air kecil (enuresis);

4. Receptacle (dasar bunga) : 

Pendarahan sewaktu hamil; 
Keluar cairan (lochia) yang berlebihan setelah melahirkan; 
Darah haid berlebihan (metrorrhagia); 
Sakit perut bawah akibat sumbatan darah; 
Buang air besar berdarah (hematuria);

5. Akar rimpang:

Demam, rasa haus; 
Tekanan darah tinggi (hipertensi); 
Sakit jantung; 
Gangguan lambung; 
Kurang darah (anemia); 
Batuk darah (hemoptysis), muntah darah (hematemesis), 
Kencing darah (hematuria), buang air kecil panas dan merah, buang air besar berdarah  
Gangguan pada mati haid (menopause); 
Neurosis, 
Buasir (hemorrhoids);

6. Daunw :

Pingsan karena hawa panas (heat sroke); 
Pusing (vertigo), sakit gigi; 
Diare karena panas atau lembab; 
Beri-beri; 
Pendarahan seperti mimisan, muntah darah (hematemesis), buang air besar berdarah (melena); 
Pendarahan pada wanita;

7. Dasar daun :

Disentri, diare;

8. Batang : 

Pingsan kerana hawa panas (heat sroke); 
Dada terasa tertekan kerana panas atau lembab; 
Cirit Birit; 
Muntah (hisperemesis); 
Keputihan (leucorrhea);

9. Bunga :
Lebam (trauma); 
Pendarahan; 
Radang kulit bernanah (pioderma);

10. Tepung rimpang :

Menambah selera makan (stomakik);
Badan lemah dan kurang darah (anemia);
Cirit-Birit

Dos pemakain

1. kegunaan luar : ruas akar teratai dicuci lalu dibuat jus, airnya sebagai ubat titis.
2. Pemakain dalam (minum) :
Rimpang : 240 gram, direbus atau dibuat jus;
Daun : 5-12 gram, direbus lalu airnya diminum;
Tangkai : 3-5 gram, , direbus lalu airnya diminum;
Bunga : 3-5 gram, , direbus lalu airnya diminum;
Benang sari : 3-10 gram, , direbus lalu airnya diminum;
Receptacle : 10-15 gram, , direbus lalu airnya diminum;
Biji : 5-12 gram, , direbus lalu airnya diminum;
Tunas biji teratai : 1,5-3 gram, , direbus lalu airnya diminum;

Pemakain Luar

Pecah Lindung (keluar darah dari hidung) : ruas akar teratai dicuci bersih lalu dijus, airnya dititiskan ke hidung.

Pemakaian Dalam


1. Demam, sakit kerengkung,  kering dan basah : 30 gram rimpang teratai, 15 gram tebu (Saccharum officinarum) yang telah dibuang kulitnya dan 1 buah pir. Semua bahan diblender, ditapis lalu airnya diminum.


2. Sakit kepala : 15 gram daun teratai kering (ho lien ye), 6 gram bunga ros/mawar kering (Rosa chinensis Jacq.), dan 10 gram jahe (Zingiber officinale Rosc.) direbus dengan air secukupnya, kemudian airnya diminum selagi hangat.


3. Batuk berdarah (hemoptysis), muntah darah (hematemesis) : rimpang teratai dicuci bersih lalu dibuat jus sampai terkumpul 200 cc kemudian airnya diminum.


4. Batuk darah (hemoptysis), radang kelenjar gondong (parotitis) dan demam : 30 gram rimpang teratai dan 30-60 gram akar alang-alang (Imperata cylindrica L.). dicuci lalu direbus dengan air secukupnya, setelah dingin disaring lalu airnya diminum.


5.Batuk darah (hemoptysis) : akar rimpang teratai, kangkung (Ipomoea reptans Poir.), dan lobak (Raphanus sativus L.) masing-masing secukupnya, dicuci dan dijus lalu diminum.


6. Pendarahan pada telinga, hidung, mulut dan alat genitalia : 100 gram rimpang teratai dan 100 gram bunga delima (Punica granatum L.) direbus dengan air secukupnya, kemudian airnya diminum sedangkan akar teratai dan bunga delimanya dapat dimakan.


7. Pendarahan pada rahim : 100 gram rimpang teratai, 30 gram jamur putih kering (Tremella fuciformis Berk.), dan 10 buah kurma, dimasak sesuai selera lalu dimakan.


8. Menghentikan pendarahan (hemostatik) : cara ke-1 : 100 gram rimpang teratai dan 30 gram daun hia/baru cina (Artemisia vulgaris L.) direbus dengan 300 cc, setelah dingin airnya diminum, sedangkan rimpang teratainya dapat dimakan; Atau cara ke-2 : 200 gram rimpang teratai segar dan 60 gram daun dewa segar (Gynura segetum [Lour] Merr.) dicuci lalu dijus, tambahkan gula merah secukupnya kemudian diminum, lakukan 2-3 kali sehari; Atau cara ke-3 : 200 gram rimpang teratai segar dan 100 gram kucai segar (Allium odorum Linn.) diblender, lalu direbus, setelah dingin airnya diminum. Atau cara ke-4 : 30 gram rimpang teratai dan 10 gram jamur kuping hitam (Auricularia auricula), dicuci dan dipotong-potong lalu ditumis (bisa ditambah bahan lain yang disukai), setelah matang dimakan.


9. Mengatasi pengerasan pembuluh darah (arteriosclerosis) : 30 gram rimpang teratai dipotong-potong, 20 gram jali (Coix lacryma jobi L.), 20 gram rumput laut, 100 gram kacang hijau (Phasiolus radiatus Linn.), 30 gram kacang cuka dan gula pasir secukupnya. Rendam secara terpisah jali, rumput laut, dan kacang hijau. Masak semua bahan menjadi bubur, lalu makan setelah agak dingin.


10. Darah tinggi (hipertensi) : cara ke 1 : 10 gram biji teratai/lien ce dan 15 gram tunas biji teratai (Lien sim), direbus dengan 40 cc air sampai tersisa 200 cc, lalu airnya diminum seperti teh dan biji teratainya dimakan, lakukan setiap hari; cara ke 2 : 10 - 15 gram biji teratai/lien ce direbus dengan air secukupnya sampai mendidih, lalu diminum sebagai teh; dapat juga tunas biji teratai digiling halus, diseduh dengan air panas lalu diminum; cara ke 3 : 30 gram biji teratai/lien ce, 75 gram seledri (Apium graveolens Linn.) dan 25 gram jamur putih kering (Tremella fuciformis Berk.) yang telah direndam terlebih dahulu, direbus dengan 400 cc air hingga tersisa 200 cc, setelah dingin airnya diminum sedangkan biji teratai, seledri dan jamur putihnya dapat di makan, lakukan setiap hari; cara ke 4 : 30 gram biji teratai/lien ce, 75 gram seledri segar (Apium graveolens Linn.), 50 gram asparagus segar (Asparagus officianalis L.), 25 gram jamur putih kering (Tremella fuciformis Berk.) dan 20 butir kacang cuka. Semua bahan tersebut dimasak sesuai selera lalu di makan.


11. Mengatasi sakit perut dan usus pada usia lanjut : 20 butir biji teratai/lien ce (direndam dahulu), rimpang teratai secukupnya dan 30 gram kacang tanah (Arachies hypogaea), dimasak sop setelah matang dimakan.


12. Radang usus (enteritits), muntah (hisperemesis), diare : 30 gram rimpang teratai dan 15 gram halia (Zingiber officinale Rosc.), dicuci, dipotong-potong seperlunya lalu diblender, kemudian diminum. 


13. Muntah (hisperemesis) : lendir dari tangkai daun dan tangkai bunga teratai masing-masing 1 sudu teh, diseduh dengan 200 cc air panas, diminum sewaktu masihpanas. Lakukan satu kali sehari.


14. Muntah (hisperemesis), diare : 50 gram rimpang teratai segar, dan 15 gram halia dicuci lalu dibuat jus kemudian diminum. Lakukan 3 kali sehari.


15. Radang Usus besar : 50 gram akar teratai dan 10 gram halia (Zingiber officinale Rosc.), dicuci lalu diparut atau dibuat jus, air perahannya ditambahkan 100 cc air lalu dipanaskan hingga mendidih, setelah sejuk ditambahkan 1 sudu makan madu, diadunkan kemudian diminum.

16. Panas dalam, juga bermenafaat untuk pesakit jantung dan hati (lever) : 100 gram akar teratai dan 50 gram akar alang-alang segar (Imperata cylindrica L.), dicuci dan dipotong secukupnya lalu direbus dengan 500 cc air bersih hingga terberbaki 250 cc. Setelah sejuk ditapis lalu airnya diminum seperti teh.

17. Menghilangkan gangguan (hati) lever dan hempedu, menurunkan tekanan darah (hifotensif) dan mengembalikan nafsu makan : 30 gram akar teratai dimasak dengan 500 gram kacang hijau (Phaseolus radiatus Linn.) atau 60 gram jali (Coix lacryma-jobi L.), kemudian dimakan.

18. Meningkatkan fungsi jantung, melancarkan peredaran darah, mensetabilkan tekanan darah, mengembalikan nafsu makan, dan sebagai ubat penenang (sedatif) : 30 gram biji teratai (Lien ce) dimasak dengan 60 gram jali (Coix lacryma jobi L.) sampai menjadi bubur lalu setelah dingin dimakan buburnya.

19. Jantung coroner : cara ke 1 : 100 gram akar teratai segar dan 100 gram akar alang-alang segar (Imperata Cylindrica L.), jamur putih kering (Tremella fuciformis Berk.) dan jamur hioko kering (Pasanea prumus) masing-masing 20 gram, semuanya dicuci lalu direbus dengan 600 cc air hingga tersisa 300 cc, lalu airnya diminum untuk dua kali sehari, setiap kali 150 cc, sedanhgkan jamur putih, jamur hioko dan akar rimpang teratai dapat dimakan.; cara ke 2 : 30 gram rimpang teratai dipotong-potong, 50 gram asparagus segar (Asparagus officinalis L.), 10 gram jamur putih kering (Tremella fuciformis Berk.) atau 10 gram jamur hioko (Pasanea prumus) dan 10 butir kacang cuka, dimasak sesuai selera lalu dimakan.

20. Jantung berdebar keras (palpitasi) : 60 gram biji teratai (lien ce), kaktus gepeng (Opuntia dilenii Haw.) secukupnya (yang telah dibuang kulitnya lalu dijus), tambahkan gula dan air secukupnya kemudian ditim, setelah matang dimakan.

Hasil gambar untuk bunga teratai

21. Mencegah dan mengatasi hepatitis : 10 butir biji teratai (lien ce) segar direbus dalam periuk tanah dengan air secukupnya hingga lembut lalu masukkan satu buah kesemek kering (Dyospyros kaki L.) yang telah diiris-iris, lalu direbus kembali hingga airnya berbaki 400 cc, kemudian diminum dalam tempuh 2 kali sehari, setiap kali 200 cc, biji teratai dan kesemeknya dapat dimakan.

22. Tifus : 100 gram rimpang teratai muda, 30 gram sambiloto (Andropaghis paniculata Ness.) dan 200 gram pepaya 1/2 matang (Carica papaya L.), direbus dengan air secukupnya, tambahkan satu sendok makan madu lalu airnya diminum selagi hangat sedangkan rimpang teratai dan pepaya dapat dimakan.
23. Langkah yang kronik pada kanak-kanak : 5 kuntum bunga teratai direbus dengan air secukupnya, setelah dingin airnya diminum untuk menurunkan panas.

24. Mengatasi kerap berpeluh pada malam hari di musim panas pada anak-anak : daun teratai (ho lien ye) secukupnya, 100 gram kacang hijau (Phaseolus radiatus L). dan 50 gram krokot segar (Portulaca oleraceae L.) direbus dengan 600 cc air hingga berbaki 300 cc, setelah sejuk ditapis lalu airnya diminum. Lakukan 2-3 kali sehari.

25. Susah tidur (Insomnia) 5-12 gram biji teratai (lien ce) direndam, direbus dengan air secukupnya, lalu air rebusannya diminum dan biji teratainya dimakan.

26. Murung, stres, dan gelisah : 20 butir biji teratai (lien ce), 15 gram biji lengkeng (Euphioria longana Lamk.), 10 butir angco dan 10 butir kim cim, semuanya direbus dengan 600 cc air hingga berbaki 300 cc, airnya diminum sedangkan biji teratai, angco dan kim cim dapat dimakan.

27. Meningkatkan stamina tubuh, meningkatkan gairah seksual dan menunda proses penuaan : 30 gram biji teratai (lien ce), 15 gram biji kucai (Allium odorum Linn.), direbus dengan 500 cc air hingga tersisa 200 cc, tambahkan madu secukupnya lalu airnya diminum, biji teratainya  dimakan.

28. Menunda peroses penuaan : 30 gram biji teratai (lien ce) , 15 gram bunga teratai dan 50 gram akar akar teratai yang telah dipotong-potong, rebus bersama 25 gram beras merah (Oryza sativa L.) sampai menjadi bubur, lalu dimakan.

29. Mengatasi gangguan  (cemas, emosional)  pada masa menopause : cara ke-1 : 10 gram biji teratai (lien ce), 10 gram umbi bunga lili/pahap (boleh didapati dikedai ubat cina), dan 15 gram kulit labu kering (Benincasa hispida Cogn.). direbus dengan 500 cc air hingga berbaki 250 cc, setelah sejuk airnya diminum, sedangkan pahap dan biji teratainya dimakan. Cara ke-2 : 20 butir biji teratai (lien ce), 20 butir angco dan 30 gram kie cie (beli di supermarket), 5 gram kulit halia kering (Zingiber officinale Rosc.), direbus dengan 600 cc air hingga berbaki 300 cc, lalu airnya diminum, sedangkan biji teratai, angco dan kie cie dimakan.

30. Menghaluskan kulit : 30 gramTeratai bunga dimasak dengan nasi Lekit yang secukup rasa, tambahkan sedikit gula lalu dimasak sampai menjadi bubur kemudian dimakan.

31: Tompok-tompok hitam di kulit disebabkan kekurangan pletlet 250 gram akar teratai dimasak dengan 100 gram angco atau kurma setelah secukupmmasak dimakan.

32. Mengatasi jerawat : 60 gram daun teratai kering (ho lien ye) atau 250 gram yang segar direbus dengan air secukupnya lalu airnya diminum seperti teh.

33. Buasir (hemorrhoids) disertai pendarahan : 100 gram akar teratai dipotong-potong lalu direbus dengan 600 cc air hingga berbaki 300 cc, lalu airnya diminum sewaktu masih panas


Selasa, 20 Disember 2016

Menafaat Buah Dan Daun Durian Belanda yang Perlu diketahui

Hasil carian imej untuk durian belanda
Durian Belanda

Khasiat Daun buah Durian Belanda sangatlah banyak, sekarang ini buah ini dijadikan Jus dan dijual di restoran dan kedai-kedai makan. ,Buah ini sangat baik untuk Kesihatan kerana ianya mempunyai khasiat-khasiat yang sangat diperlukan oleh tubuh, ianya juga dapat mengubati berbagai jenis penyakit.

 Menurut wikipedia, buah Durian Belanda in dalam bahasa latinnya disebut Annona muricata L.  berasal dari Negara Karibia, Amerika Tengah dan juga Amerika Selatan. 
Satu lagi kajian yang dihasilkan oleh the Journal of Natural Products menyatakan bahawa kajian yang dilakukan oleh Catholic University di Korea Selatan, mendakwa bahawa salah satu unsur kimia yang terkandung di dalam durian belanda, mampu memilih, membezakan dan membunuh sel kanser usus besar dengan 10,000 kali lebih kuat berbanding dengan Adriamycin dan terapi kemo!
Daun Durian Belanda mengandungi sebatian Acetoginin (asimisin, bulatacin serta squamosin). Acetoginin ini dalam kandungan sebatian yang tinggi bermenafaat sebagai anti feedent. Hama tanaman sekalipun tidak mahu memakanDurian Belanda ini, dalam konsentrasi yang rendah dapat menyebabkan hama atau serangga yang memakan daun sirsak akan mati.

Menafaat Buah  Durian Belanda antaranya

1. Memperlambat proses penuaan 

2. Meningkatkan daya ketahanan tubuh 
Buah ini memang terbukti mengandungi banyak vitamin, tapi yang paling ketara adalah kandungan vitamin C nya, iaitu kira-kira 20 mg per 100 gram isi buahnya. Keperluan vitamin C pada setiap orang sehari adalah lebih kurang 60 mg, jadi hanya perlu mengambil sekitar 300 gram saja dari isi buah  ini. Kandungan vitamin C nya yang cukup tinggi pada menjadikannya sebagai antioksidan semulajadi yang sangat baik untuk dapat meningkatkan daya tahan tubuh kita sekaligus memperlambat proses penuaan.

3. Pengambilan Buah ini juga dapat Mencegah pengeroposan tulang 
Sementara itu kandungan lainnya yang ada padanya ialah mineral, iaitu fosfor dan juga kalsium, sebanyak 27 dan juga 14 mg per 100 gr. Kedua mineral tersebut sangat penting untuk pembentukan massa tulang kita, menjadikannya kuatmenghidarkan osteoporosis ataupun tulang kropos.


Hasil carian imej untuk isi durian belanda
Buah Durian Belanda



4. Mengatasi sembelit dengan buah Durian Belanda
Bukan hanya khasiatnya, buah Durian Belanda juga sangat kaya dengan berbagai komponen non gizi. Salah satunya adalah kandungan serat pangan (dietary fiber) yang cukup banyak, iaitu mencapai 3,3 gr per 100 gr isi buah. Kandungan serat ini membantu metabolisme tubuh membuatkannya sihat. Jika kita mengambil 100 gram isinya, maka kita telah memenuhi 13 persen dari keperluan serat makanan seharian kita dalam sehari. Ianya juga cukup kaya akan sebatian fitokimia, membuatkan ianya begitu banyak menafaatnya untuk tubuh kita. ianya juga dimenafaatkan sebagai terapi, seperti pengubatan batu hempedu, asam urat, antisembelit dan menambah nafsu makan. selain itu, kandungannya juga berfungsi untuk melancarkan pencernaan, terutama untuk mengatasi sembelit ataupun susah buang air besar. 
Menafaat lainya iaitu:

5. Mengubati Bayi yang bermasaalah cirit birit
Siapkan buah Durian Belanda yang telah matang, setelah itu perah dan tapis airnya. Minumkan pada bayi yang bermasaalah sebanyak 2 hingga 3 sudu makan.

6.  Mengubati Buasir
Perah isi buah Durian Belanda yang telah matang,, ambil airnya kira-kira sebanyak 1 gelas, minum sebanyak 2 kali dalam sehari, di waktu pagi dan petang.

7. Mengubati kencing tidak lawas
Siapkan buah Durian Belanda yang setengah masak dengan gula pasir secukupnya. Buah ini dikupas dan kemudian direbus dengan gula ditambah dengan air kira-kira sebanyak 2 gelas, setelah itu tapis dan minum airnya.

8. Mengubati sakit pundi air kencing
Siapkan buah Durian Belanda yang setengah masak , gula dan juga garam secukupnya. Masak semuanya  Ramuan ini dimakan biasa, lakukan hal ini dengan rutin setiap hari selama seminggu berturut-turut.

Daun Durian Belanda

Hasil carian imej untuk durian belanda
Pokok Durian Belanda

9. Mengubati penyakit liver( Hati) dengan buah Durian Belanda
Untuk mengubati penyakit Hati, Anda harus puasa dari makan berbagai makanan lain. Anda hanya harus meminum jus Durian Belanda selama seminggu sebagai pengganti  makanan.

Menafaat Daun Durian Belanda

1. Mengubati kanser dengan daun Durian Belanda
Menurut kajian ilmiah yang dilakukan oleh para pengkaji dari Purdue University di Amerika Syarikat, membuktikan bahwa daun Durian Belanda ternyata mempunyai kandungan yang cukup baik untuk pengubatan berbagai jenis penyakit terutama penyakit kanser. Kajian tersebut membuktikan bahwa daun Durian Belanda dapat menghalang pertumbuhan sel-sel kanser. Ada beberapa jenis sel kanser yang dipercayai dapat  diubati dengan daun ini, diantaranya adalah kanser payu dara, kanser paru-paru, kanser prostat dan juga 12 jenis kanser lainnya. 
Caranya , ambil 10 lembar daun Durian Belanda yang sudah agak tua, kemudian  rebus dengan 3 gelas air putih hingga mendidih. Biarkan hingga air berbaki 1 gelas, minumlah 2 x setiap harinya dalam 2 minggu.

2. Mengubati bisa urat 
Caranya dengan menggunakan daun Durian Belanda yang sudah tua tapi masih  hijau. Siapkan kira-kira 6 hingga 10 lembar, setelah itu cuci . Sebaiknya ianya dipotong agar kandungannya benar–benar dapat keluarkemusian Rebus dengan duagelas air, biarkan hingga mendidih dan air berbaki 1 gelas . Minum ramuan tadi sehari 2 x iaitu, setiap pagi dan juga malam hari.

3. Menanfaat daun Durian Belanda untuk mengubati sakit pinggang
Jika Anda mempunyai masalah dengan sakit pinggang, cobalah untuk membuat ramuan dari daun Durian Belanda ini. Ambill kira-kira 20 lembar daun ini, setelah itu rebus dengan 5 gelas air hingga mendidih. Biarkan hingga berbaki 3 gelas . Minumlah ramuan ini ¾ gelas 1 kali sehari.

4.Menanfaat daun Durian Belanda meningkatkan kekebalan tubuh serta mencegah jangkitan kuman
Kandungan yang ada dalam daun ini dipercayai sapat meningkatkan sistem kekebalan tubuh kita dan mencegah terjadinya jangkitan dalam tubuh. 
Caranya, siapkan saja 4 hingga 5 lembar daun ini, setelah itu rebus dengan 4 gelas air dan biarkan mendidih hingga air berbakia 1 gelas . Minumlah 1 kali dalam sehari.

5. Manfaat daun srsak mengubati ekzima  dan rematik
Tumbuk beberapa lembar daun ini hingga halus dan tempelkan pada bahagian tubuh yang terasa perit ataupun sakit disebabkan rematik ataupun eksim secara teratur dua kali dalam sehari.
Daun dan buah sirsak

6. Menafaat daun Durian Belanda mengubati bisul
Petiklah beberapa helai daun Durian Belanda yang masih muda, tumbuk hingga halus, kemudian tempelkan dibahagian tubuh yang terkena bisul.
secara rutin,
 berikut manfaatnya:
7. Membantu menyihatkan jantung
8. Membantu menurunkan kadar gula dalam darah
9. Membantu menurunkan tekanan darah tinggi
10. Mencegah pertumbuhan bakteria
11. Mencegah  perkembangan virus dalam tubuh
12. Mencegah  perkembangan parasit
13. Mencegah  pertumbuhan tumor
14. Membantu merileksasi otot-otot dalam tubuh
15. Sebagai menjadi ubat anti kejang
16. Membantu meredakan nyeri
17. Mampu mengubati peradangan dalam tubuh
18. Membantu menurunkan demam
19. Menguatkan saraf
20. Melebarkan pembuluh darah pada tubuh
21. Membunuh cacing parasait
22. Menguatkan dan melancarkan pencernaan
23. Menambah nafsu makan

Isnin, 12 Disember 2016

Khasiat dan kegunaan Natrium Bikarbonat yang perlu diketahui



Metode Leblanc adalah metode awal pembuatan serbuk soda yang merupakan asal pembuatan natrium bikarbonat. Proses leblanc ditemui oleh kimiawan perancis, Nicolas Leblanc. Kemudian disempurnakan dengan ditemukannya Metode Solvay oleh Ernest Solvay, unsur kimia dari Belgia. Dengan metode solvay, natrium bikarbonat mentah dipanaskan untuk membentuk serbuk soda yang  disempurnakan kembali untuk membuat baking soda seperti yang kita kenali sekarang ini.
Di Amerika, baking soda pertama kali diimport dari Inggris. Barulah pada tahun 1846, didirikan sebuah pabrik yang bernama Mills Spice Vulcan yang mempunyai logo bergambar tukul dan lengan,

Natrium bikarbonat lebih dikenali dengan sebutan soda kueh (baking soda). Natrium bikarbonat mempunyai rumus kimia NaHCO3 dan berbentuk serbuk yang memiliki sifat mudah larut dalam air. Bagi yang pernah membuat roti tentu tidak asing dengan serbuk putih ini, dengan menambahkan sejumput natrium bikarbonat (baking soda) dalam adunan roti dapat membuatkannya mengembang hingga dua kali gamda besarnya.

Bila ini terjadi, itu berarti roti Anda berhasil mengembang dan tidak terbantat. Proses pengembangan terjadi kerana baking soda bereaksi dengan bahan-bahan lain dan membentuk gas karbon dioksida.


Kandungan Natrium Bikarbonat

Natrium bikarbonat (soda kueh/ baking soda) dibentuk dengan menggabungkan karbonat dengan natrium hidroksida. Natrium bikarbonat akan terurai menjadi natrium karbonat, air dan karbondioksida, apabila berada dalam suhu 149 derajat celcius. 


Hasil carian imej untuk natrium bikarbonat

Natrium bikarbonat ternyata memiliki banyak sekali menafaat. Baik untuk kesihatan, mahupun dalam memelihara kecantikan kulit dan juga membantu ibu-ibu dalam menjaga kebersihan rumah tangga.

Berikut ini beberapa menafaat natrium bikarbonat :

1. Merawat kecantikan
Baking soda digunakan untuk menanggalkan sel kulit mati. Buatlah pasta dengan mencampur satu sudu makan baking soda dengan air, gosokkan pada kulit. Lakukan secara teratur seminggu sekali.

2. Menghilangkan jerawat
Untuk rawatan muka dapat digunakan sebagai masker untuk menghilangkan jerawat. Hanya  gunakan air Suamt sebagai pengental baking soda ini. Oleskan pada kulit yang berjerawat, biarkan selama 10 menit dan bilas dengan air bersih.

3. Menghilangkan rasa sengal di kaki
Apabila kaki Anda terasa sengal, rendamlah selama setengah jam dalam air suam yang sudah dicampur dengan baking soda secukupnya, niscaya sengal di kaki hilang. Selain itu, cara ini dapat menghilangkan bau kaki dan merawat kuku kaki Anda.

4. Dijadikan ubat kumur
Bagi yang mengalami masalah dengan mulut berbau dan bau badan, baking soda dapat menjadi ubat kumur semulajadi yang mujarab, kaedah ini sangat sederhana, hanya campurkan satu sudu baking soda dengan 100 ml air. Untuk badan, cuma sapukan soda ini di bahagian ketiak.

5. Membantu menjaga kebersihan rumah
Untuk masalahan pembersihan dapur , baking soda dapat digunakan untuk membersihkan sayuran dan buah-buahan. Cuci sayuran dan buah yang baru dibeli dalam bekas besar yang sudah dicampurkan dengan dua sudu makan baking soda. Cara ini dapat menghilangkan bakteri yang berada disitu. ianya juga sangat baik untuk pembersihan dapur juga dengan menggunakankannya sebagai alat penyenal dan mengelap kekotoran didapur

6. Sebagai pencuci pakaian
Ianya juga dapat digunakkan sebagai bahan penghilan kekotoran degil yang melekat dipakaian. Caranya masukkan seperempat cawan baking soda ke dalam mesin basuh, tambahkan sabun basuh lalu cucilah seperti biasa. Cara ini dapat menghilankan kekotoran yang sukar untuk dihilangkan.

7. Menghilang bau didalam peti sejuk

Baking soda yang diletakkan dalam bekas yang terbuka dipatkan dalam petisejuk, dapat menghilangkan bau yang dari berbagai macam makanan mentah dalam peti sejuk. (cara lain ialah dengan meletakkan arang kayu)

8. Sebagai soda kueh
Menafaat natrium bikarbonat dalam pembuatan makanan. Natrium bikarbonat yang banyak dijual di pasaran dalam bentuk serbuk halus secara meluas di gunakan sebagai soda dalam membuat kueh-kueh,ini kerana dengan natrium bikarbonat akan membuat adunan mudah mengembang.

9. Memberikan efek kesegaran pada minuman
Natrium bikarbonat akan mepengaruhi kesegaran sesuatu minuman dan pembentukan gas karbn dioksida dalam minuman bersoda seperti anggur. Tidak seimbangnya jumlah natrium bikarbonat akan membuat pembentukan gelembung gas yang memberikan kesan menyegarkan berkurang.  natrium bikarbonat ini sering di gunakan untuk membuat serbuk minuman.


10. Bahan pembuatan pasta gigi
Selain  digunakan untuk memasak ianya juga dapat digunakan sebagai pembersih gigi. Sifatnya yang mampu menghilangkan bau dan kektoran boleh dimenafaatkan untuk membuat pasta gigi dan ubat kumur.Ubat kumur dari natrium bikarbonat di ketahui baik untuk pesakit kencing manis in disebabkan berkumur dengan natrium bikarbonat akan mempengaruhi pengaliran air liur pada mereka
.
11. Sebagai bahan dalam Pewangi Badan (deodorant)

Pewangi badan digunakan untuk menjaga badan agar tidak berbau kerana peluht. Bahan pembuatannya menggunakan menafaat natrium bikarbonat bagi tubuh. Sifat natrium bikarbinat yang mampu menghilangkan bau di ruang tertutup dan dapat meneutralkan asid membuatkannya dapat dimenafaatkan untuk pembuatan produk-produk penghilang bau ba(deodorant).         
                                               Hasil carian imej untuk natrium bikarbonat

Kesan Sampingan Natrium Bikarbonat

Penggunaan natrium bikarbonat harus berdasarkan nasihat dokter dan hanya boleh diambil oleh orang dewasa dan anak-anak yang berumur 12 tahun ke atas. Penggunaan natrium bikarbonat dapat memberi kesan sampingan pada beberapa keadaan seperti berikut :
  • Pada wanita hamil (dapat menaikkan tekanan darah) dan pada ibu yang sedang menyusu tidak dgalakkan mengambil natrium bikarbonat, kecuali di bawah pengawasan dokter.
  • Penggunaan  natrium bikarbonat melebihi 14 hari (dua minggu) sangat tidak digalakkan.
  • Bagi pesakit masaalah buah Pinggang . Penyakit jantung, bagi yang mengalami gangguan hati, gangguan pada saluran kencing memiliki penyakit Appendix.
  • Terjadi reaksi alergi seperti perut kembung dan keteggangan perut pada saat mengambil natrium bikarbonat segera hubungi dokter.
  • Walaupun baik untuk mengtasi masalah kulit, namun pemakaian natrium bikarbonat yang salah  akan menimbulkan radang kulit .
  • Natrium bikarbonat jangan sampai terminum, kerana akan mendatangkan masalah pada organ pernapasan Anda seperti hidung, kerongkong, juga paru-paru.
Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya

Rabu, 30 November 2016

Kebaikan Minuman Koko/Cocoa Yang Perlu Kita Ketahui


Hasil carian imej untuk minuman arabic cocoa
Arabic Cocoa



Minuman koko/Cocoa adalah sangat baik untuk Kesihatan, walaupun begitu minuman cocoa ini perlu kita pastikan jumlah campuran cocoa yang terkandung didalamnya. Minuman Cocoa mengandungi kandungan-kandungan yang dapat membantu tubuh
Diantara menafaat yang dapat kita dapat dari minuman cocoa ini adalah seperti berikut:

1. Mencegah penyakit jantung
Minuman Cocoa dapat membantu untuk mencegah penyakit jantung kerana mengandungi kandungan yang membuat sistem kardiovaskular berjalan lancar. Ianya dapat mengurangi risiko serangan jantung dengan prosentase hampir 50% dan penyakit koroner sebesar 10%. 
2. Menurunkan tekanan darah
Sama seperti sayuran yang memiliki warna yang gelap, cocoa juga memiliki sifat dan menafaat yang sama. Cocoa mengandungi flavonoid yang merupakan antioksidan. Antioksidan membantu menurunkan tekanan darah dengan mengeluarkan oksida nitrat. Hal ini juga menyeimbangkan hormon dalam tubuh 

3. Menurunkan kolesterol
Minuman cocoa juga membantu Anda dalam menurunkan kolesterol jahat iaitu LDL. disamping menurunkan LDL cosoa juga meningkatkan kolesterol baik atau HDL.


Hasil carian imej untuk cocoa
 Serbuk Cocoa


4. Anti Kemurungan
Cocoa dapat menjadi teman  ketika mengalami masalah dan sedang rungsing. Ini kerana cocoa mengandungi serotonin yang merupakan anti kemurungan secara semulajadi.

5. Kandungan lemak rendah
Serbuk Cocoa  yang merupakan bahan utama dalam coklat rendah lemak. Jadi tak perlu khawatir dalam mengambil minuman cocoa dalam masalah berat badan, namun hal ini boleh berubah jika kita mengambil nya dalam jumlah yang terlalu banyak.


6. Meningkatkan pengalirani darah
Flavonoid, yang terkandung dalam cocoa membantu dalam meningkatkan pengaliran darah selama 2-3 jam setelah Anda mengambilnya, dengan membesarkan pembuluh darah di otak, flavonoid meningkatkan aliran darah.

7. Menghindari kelelahan kronik
Kelelahan kronik merupakan ancaman bagi kesihatan dan kebahagiaan seseorang. Penyakit ini menyebakan sakit kepala, tubuh terasa perit, jantung dan masalah pernapasan dengan minuman cocoa dapat membantu  untuk mengurangi sindrom kelelahan kronik ini.

8. Melambatkan peroses penuaan
Kebaikan lain dari pengambilan minuman cocoa adalah bahwa hal itu membantu dalam memperlahankan peroses penuaan. Hal ini dapat mengurangkan kerutan prematur atau garis yang menunjukkan penuaan di wajah. Cocoa mengandungi antioksidan semulajadi yang dapat menundanya.

9. Cocoa meningkatkan kesihatan mata.
Dengan mengambil minuman cocoa, maka kita dapat mendapatkan menafaat dalam meningkatnya kesihatan mata kita. Ini disebabkan aliran darah yang menuju ke retina meningkat dengan baik dan dapat membantu memperbaiki penglihatan dan kekuatan mata 

10. Cocoa mengurangi risiko kanser.
Cocoa, atau coklat, mengandungi antioksidan yang menghentikan pertumbuhan sel kanser, dengan menyebabkan protein tertentu dalam tubuh untuk menonaktifkan bahagian-bahagian yang menghasilkan sel-sel tumor.
Hasil carian imej untuk minuman cocoa
Minuman Cocoa

11. Cocoa meningkatkan produksi insulin secara semulajadi.

Dengan mengambil minuman cocoa sama saja dengan meningkatkan produksi insulin secara semulajadi. Hal ini juga membantu menurunkan resiko terkena diabetes lho. dengan mengambil minuman cocoa, kita juga mendapatkan tenaga tambahan untuk kembali aktif.

12. Minuman Cocoa dapat menghaluskan kulit.
Flavanols yang terdapat pada cocoa dapat melindungi kita dari sinar UV, menjaga kelembaban kulit menjaganya untuk tetap bersinar. Cocoa juga membantu mempertahankan elastisitas kulit dan meremajakan sel-sel kulit . Jadi bintik-bintik hitam, kulit kasar akan terhindar.

13. Cocoa membantu kita untuk menurunkan berat badan.
Cocoa bukan hanya memberikan kesan yang senang akan tetapi juga dapat membantu dalam program diet . Cocoa yang kaya akan serat  dapat membantu untuk diet.

14. Cocoa sangat baik untuk Kesihatan Otak
Cocoa dapat membuatkan syaraf-syaraf  kita rileks dan dapat membantu sistem kerja otak yang bekerja untuk mengawal semua organ, termasuk rasa senang yang akan membuatkan kita merasa senang untuk beraktiviti.



                           Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com)  untuk info seterusnya


         Sebarang pertanyaan tentang Arabic cocoa boleh hubungi talian : 012 7381967