Sabtu, 30 September 2017

13 kebaikan Cuka apel yang sangat bermenafaat untuk Tubuh Badan

Menafaat cuka apel 
Cuka apel sangat banyak menafaatnya bagi kesihatan tubuh 

Image result for cuka epal


Kandungan Cuka Apel


Beberapa kandungan nutrisi, vitamin dan mineral dalam cuka apel adalah sebagai berikut:
1. Asid Amino
2. Kalium (potasium)
3. Magnesium
4. Kalsium
5. Vitamin & Beta karoten
6. Zat Asam
7. Enzim & Pectin
Buah apel-komponen cuka apel- kaya serat & mengandungi potasium (berfungsi menjaga keseimbangan keperluan potasium – sodium dalam tubuh). Cuka apel mengandungi banyak zat yang menyihatkan, seperti beta karoten (sejenis antioksidan penawar kanser), boron (bekerja seperti estrogen untuk mencegah hilangnya mineral dari tulang, membantu pengunaan vitamin D), kalsium (menjaga tulang & gigi tetap kuat dan sihat, membantu menguatkan jantung), berbagai enzim (membantu pencernaan makanan), zat besi (memainkan peranan di dalam sistem kekebalan tubuh dan penting untuk kemampuan mengingat), magabesa (penting untuk menjaga tahap kolesterol), karbohidrat dan asid amino (mencegah pikun). Cuka apel membantu menjaga keseimbangan asid/alkali dalam tubuh. Asid hidroklorit pada cuka apel dapat membantu pencernaan.

Tentang Cuka Apel
Cuka apel merupakan pengembangan dari olahan buah apel.Buah epel dijadikan jeruk agar dapat bertahan lebih lama kandungann zatnya 


Kegunaan cuka biasanya digunakan untuk menambahkan rasa masam sebagai penyadap makanan atau pengawet semulajadi makanan yang banyak ditemui pada sejumlah jenis sayuran seperti acar. Namun untuk cuka apel, sebenarnya telah dimenafaatkan sebagai makanan tambahan untuk berbagai permasalahan penyakit sejak dahulu lagi


Ada dua macam jenis cuka apel yakni cuka apel yang terbuat dari sari apel dan juga cuka apel yang terbuat dari sari apel beralkohol (cider). Cuka apel yang dibuat dari sari apel beralkohol mengandungi kadar alkohol sebanyak 5,85% .



Menafaat Cuka Apel Bagi Kesihatan
Berikut ini, beberapa menafaat cuka apel bagi kesehatan tubuh :



1. Mengatasi Tekanan Darah Tinggi

Buah apel sendiri mampu untuk menstabilkan tekanan darah yang mana dapat melancarkan peredaran darah. Khasiatnya tidak berubah meskipun buah apel tersebut sudah dijadi cuka.


2. Meredakan Penyakit Rematik
Permasalahan persendian seperti rematik biasanya terjadi kerana mendapa asid dipersekitaran sendi sehingga mengganggu kekuatan tulang, kandungan magnesiumnya berfungsi sebagai pelekat yang melekatkan kalsium dan fosfor pada tulang-tulang dalam tubuh yang juga mampu melawan gejala penyakit osteoporosis atau tulang rapuh.



3.  Membuang racun dalam tubuh /
Mendetoksinasi 
Cuka apel sangat penting untuk membuang racun dalam tubuh, cuka apel memiliki kandungan yang sangat baik untuk membantu tubuh membuang berbagai racun dalam tubuh yang dapat menyebabkan berbagai penyakit.



4. Menghilangkan noda di gigi

Khasiat yang terkandung dalam cuka apel sangat efektif dalam membersihkan berbagai noda dipersekitaran gigi.

Hasil carian imej untuk cuka apel



5. Membantu menurunkan berat badan
Cuka apel telah dipercaya berbagai masyarakat di belahan dunia kerana kebaikannya yang dapat membantu dalam menurunkan berat badan, dengan mencampurkan 2 sudu makan cuka apel dalam minuman lalu meminumnya,  kandungan zat yang terdapat didalamnya yang dapat membantu meningkatkan metabolisme dalam tubuh.



6. Mengatasi Gula Dalam Darah
 

Kajian teleh menunjukkan bahawa cuka apel juga dapat menurunkan kadar gula dalam darah yang memungkinkan anda mencegah diabetes.Menurut Carol Johnston, PhD, pakar Zat Arizona State University telah mendapati sari cuka apel selama lebih dari 10 tahun dan percaya keberkesanannya pada gula darah mirip dengan ubat-ubatan tertentu.


8. Berkemungkinan berkesan untuk mencegah kanser
Memang masih diperlukankan banyak penelitian yang menghubungkan cuka apel dengan masalah kanser. Beberapa kajian yang dilakukan didunia medis telah memberikan jalan bahwa zat yang terkandung dalam cuka apel dapat membantu membunuh sel kanser dan mengecilkan tumor. walaupun begitu kajian yang dilakukan masih pada subjek tikus dan belum membuktikan apa apa pada subjek manusia.



9. Kesihatan Jantung

Kajian telah membuktikan bahwa sari cuka apel dapat membantu menurunkan kadar kolesterol dan trigliserida dalam objek tikus. Hal ini membawa hasil positif juga terhadap manusia kerana  cuka apel mengandungi antioksidan asid chlorogenic yang telah terbukti untuk menjaga kandungan kolesterol jahat (LDL) dari proses oksidasi. Proses ini sangat penting untuk menghindari penyakit jantung.


10. Menekan Kolesterol
Kajian telah menunjukkan bahwa cuka apel meningkatkan profil lipid darah dengan mengurangi kadar trigliserida dan low-density lipoprotein (LDL-C) atau kolesterol jahat. Sebaliknya ia juga dapat meningkatkan kadar high density lipoprotein HDL-C ) atau kolesterol baik. Pertimbangkan dan konsultasikan dengan dokter berkaitan jika anda mengalami masalah dengan kolesterol dan ingin memanfaatkan cuka apel ini.




11. Menjaga kesihatan sistem pencernaan
Jika anda khawatir mengenai berbagai makanan yang dapat menyebabkan gangguan pencernaan, maka ada baiknya jika anda menambil 1 sudi teh cuka apel dengan madu untuk mengatasi dan membantu tetap menjaga kesihatan pencernaan anda.




Menafaat Cuka Apel Bagi Perawatan Kecantikan
Manfaat cuka apel memang seperti yang berasal dari buah apelnya sendiri, memang sudah terbukti khasiatnya, begitu juga untuk merawat kecantikan seperti berikut ini :



12. Membersihkan rambut
Kandungan cuka apel dapat mengeluarkan kotoran rambut yang berasal dari produk kimia seperti gel atau hair sprey. Gunakan cuka rambut untuk pembilas rambut  agar kotoran pada kulit kepala menjadi bersih.



13. Toner kulit
Cuka apel dapat mengatasi peradangan kulit yang disebabkan oleh jerawat. Gunakan cuka apel pada daerah kulit yang berjerawat, kemudian usap dengan kain lembut seperti penggunaan toner saat membersihkan muka.



Sabtu, 16 September 2017

Menafaat Ubi Kentang Bagi Kesihatan Tubuh

Menafaat Ubi Kentang Bagi Kesihatan Tubuh

kentang

Hasil carian imej untuk kentang


Ubi kentang sudah lama dijadikan menu diet bagi mereka berpenyakit diabetes. Kentang termasuk keluarga ubi yang berasal dari Amerika, 
Ubi kentang merupakan salah satu penghasil karbohidrat sebagai sumber tenaga.

Kandungan Ubi Kentang
Pada Ubi kentang terkandung zat-zat seperti karbohidrat, fosfor, zat besi, protein, lemak nabati dan kalsium serta mineral-mineral penting lainnya. Ini yang menjadikan kentang baik diambil dalam menu makanan sehari-hari. Berikut adalah berbagai kandungan zat yang terkandung didalam Ubi Kentang yang terdapat dalam satu porsi 173 Gr Kentang ((Whfoods, Potatoes. 
Diakses 24 November 2014))
 kandungan Zzt Ubi kentang
Kandungan Kentang : Sumber (WHFoods)
Melihat kandungan Zat Ubi kentang di atas, memang ia sangat tinggi kandungan vitamin B6 dan Potasium, l

Menafaat Ubi Kentang Untuk Kesihatan

1. Mencegahan Sel kanser
Vitamin B6 pada kentang ampuh melawan dari terjadinya pembentukan tumor dalam tubuh yang menjadi penyebab sumbuh sel kanser, dalam hal ini adalah kanser prostat pada lelaki dan kanser rahim pada wanita. Mengambil ubi kentang akan mencegah tumbuhnya sel kasker dalam tubuh dan telah banyak kajian yang membuktikannya.


2. Mengurangi resiko batu pda buah pinggang
Memang pada kentang kandungan kalsium dan zat besi dapat menyebabkan pembentukan batu ginjal, namun magnesium yang kaya pada kentang dapat menolak kalsium yang ada pada jaringan ginjal. Pada pesakit batu ginjal, 


3. Menurunkan Tekanan Darah Tinggi
Pengambilan natrium harus dikurangkan agar dapat membantu  menurunkan tekanan darah, namun meningkatkan pengambilan kalium cukup penting untuk menurunkan tekanan darah ini. Sumber zat lain seperti kalium, magnesium, dan kalsium  merupakan zat yang dipercayai dapat menurunkan mereka yang memiliki tekanan darah tinggi ((Medicalnewstoday, What are the health benefits of potatoes?. di akses 24 november 2014)).

Hasil carian imej untuk kentang

4. Mengurangi kadar kolesterol
Menafaat ubi kentang dalam mengurangi kadar kolesterol berasal dari kandungan zat potasium yang cukup banyak dalamnya. yang juga boleh dapati pada  pisang, zat potasium membantu mencegah penumpukan kolesterol dalam darah. Kalori yang rendah pada kentang, dapat menjadi menu diet rendah kolesterol tetapi dengan cara rebusan.

5. Kekuatan Tulang
Ubi Kentang sangat baik untuk tulang, kandungan zat besi yang terdapat padanya memastikan ia sangat membantu pertumbuhan dan kesihatan tulang secara keseluruhan. Zat Besi, kalsium, fosfor, magnesium, dan zink yang ada dalam kentang merupakan kombinasi sempurna untuk membangun dan membentuk struktur serta kekuatan tulang.

6. Kesihatan Jantung
Ada banyak zat yang terdapat di dalam sebiji ubi kentang yang dapat membantu jantung , Serat, kalium, vitamin C dan vitamin B-6 adalah  diantaranya. Kentang juga tidak memiliki kandungan kolesterol yang tinggi semuanya sangat baik untuk Jantung.



7. Membangun dan pembentukan sel
Vitamin B6 merupakan salah satu vitamin penting yang diperlukan untuk melakukan pemrosesan reaksi kimia yang diperlukan untuk pembentukan sel dalam tubuh. Vitamin B6 diperlukan lebih dari 100 reaksi enzimatik, enzim sendiri adalah protein yang menyebabkan terjadinya reaksi kimia. Sebahagian besar protein dan asid amino memerlukan vitamin B6 untuk membantu dalam pembentukan DNA dalam tubuh. Untuk itu vitamin B6 ini juga diperlukan untuk pembuatan sel sel baru dalam tubuh kita.

8. Kesihatan Otak & Saraf

Kandungan vitamin B6 yang tinggi juga amat membantu kesihatan otak dan membantu dalam proses penghantaran dilakukan di saraf.
Selain untuk kesihatan, kentang juga sangat baik digunakan untuk perawatan kecantikan muka dan kulit.
Manfaat Kentang Untuk Perawatan Kecantikan

Kentang sudah banyak dijadikan bahan kosmetik ataupun bahan asas kecantikan disalon-salon, ini adalah kerana kandungannya yang kaya dengan nutrisi. 

Hasil carian imej untuk kentang

9. Mengubati muka yang Berjerawat
Untuk mengatasinya masaalah muka yang berjeragat, 
caranya Kentang di hiris nipis kemudian dicuci. hirisan itu kemudiannya tempelkan pada bahagian muka yang berjerawat. 

10. Mengatasi bengkak sekitar mata
Kebiasaan tidur terlalu lama kadang menjadikan mata seperti bengkak, untuk mengatasinya cukup dengan kentang yang dicuci dan kupas kemudian di parut. Tekan mata dengan kain ke sekitar mata yang bengkak. Gunakan beberapa kali, agar bengkaknya mengempis.

Manfaat kentang bagi kecantikan dan kesihatan memang cukup banyak, kandungan nutrisi B6 pada ubi kentang sangat membantu metabolisme badan.

Tips Penyajian
Penyajian kentang harus diperhatikan sebaik-baiknya, karena pengolahan yang salah dapat menyebabkan terjadinya pembakaran nutrisi yang tidak dapat di nikmati tubuh. Berikut adalah penyajian kentang yang baik :
Di rebus, jika ingin diambil sebaiknya kentang direbus.
Dibuat sup.
Dimasak kicap
Jangan di bakar, kerena kesan pembakaran tentu akan memberi kesan buruk pada kesihatan
Jangan di goreng, gorengan akan mengakibatkan efek negatif lain pada tubuh.

 Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.

Rabu, 19 Julai 2017

Menafaat Buah letup-letup Kelambu Bagi Kesihatan

Menafaat Buah letup-letup Kelambu Bagi Kesihatan

Hasil gambar untuk buah cipluk
Buah Leletup kelambu dijual di Korea bersamaan Rm3000/= 

Mengubati Stroke

Mengambil buah ini secara rutin dapat membatu penderita stroke untuk memulihkan sel syaraf.
Mengatasi Sariawan

Sariawan dapat diartikan sebagai penyakit pada gusi, mulut pada bahagian dalam, maupun lidah yang  munculnya bintik merah dan putih. Pengidap sariawan biasanya akan menderita sakit dan pedih apa ketika makan dan minum. juga munculnya bau mulut akibat  bakteri di mulut. kandungan vitamin C pada buah leletup kelambuini mampu mencegah dan mengubati masalah sariawan ini. Caranya iaitu dengan mengambil 10 butir buah ini setiap hari secara langsung atau dibuat jus.

Menurunkan Darah Tinggi

Darah tinggi merupakan suatu keadaan dimana tekanan darah melebihi batas sewajarnya. . Buatlah ramuan dengan merebus lima butir buah leletup kelambu ini  pada 100 ml air. Rebus selama 5 menit agar kandungan khasiatnya tidak hilang Tapis air rebusan dan minum ketika masih panas secara rutin dua kali sehari. Anda dapat memeriksa perbezaan tekanan darah sebelum dan sesudah mengambil ramuan ini.


Menyembuhkan Vertigo

Vertigo dikenal juga sebagai sakit paru-paru. dikala ada sesuatu yang bermasaalah dengan paru-paru Anda, hal ini juga ada kaitannya dengan kemampuan organ pernapasan. Nafas  tidak akan seoptimal dulu. Untuk itu, Anda ianya harud diatasi  sebelum menjadi lebih parah. Kali ini ianya memerlukan keseluruhan tanaman ini  Rebus kesemuanya dalam air secukupnya sampai mendidih,tapis ramun untuk memisahkan hampasnya. Minum ramuan selagi masih panast tiga kali dalam sehari secara teratur.

Hasil gambar untuk buah cipluk

Mengubati Bisul
Bisul tentu akan memberikan rasa tidak selesa bagi penderitanya,hancurkan beberapa butir buah leletup kelambu sampai halus. Kemudian sapukan pada bahagian kulit yang terkena berbisul. biarkan sampai mengering lalu bilas dengan air. Ulangi langkah ini tiga kali sehari sampai bisul sudah benar-benar mengempis.


Membantu mengawal Racun

Makanan sekarang ini tidak mungkin terhindar dari racun kerana teknik kerana penggunanan berbagai jenis racun sewaktu penanamannya begitu juga dengan ayam dan daging mentah begitu banyak suntikan hormon dan vaksin,lAkibatnya tubuh akan mengalami keracunan , selain mengambil susu tulin kita juga memanfaatkan buah  letup-letup Kelambu untuk mengatasi masalah ini. makan buah  letup-letup Kelambu sebanyak-banyaknya disertai dengan air putih untuk membantu menetralkan racun.

Memberikan Tenaga

Rasa manis pada buah ini bermakna adanya kandungan gula di dalamnya Kandungan gula dalam  mampu memberi tenaga pada tubuh ,(ambil buah yang susah agak matang.)

Meredakan Batuk

Buah ini juga mampu meredakan batuk. Caranya adalah dengan merebus 5 butir buah  letup-letup Kelambu ini dalam satu gelas air,masak hingga mendidih lalu tambahkan sedikit perahan limau nipis. Adun lalu minum selagi masih panas. selain berfungsi meredakan batuk  ramuan ini juga bagus untuk diambil bagi yang memiliki masalah pada kerongkong.

Hasil gambar untuk buah cipluk



Memperbaiki Air Kencing

Air kencing yang ditahan akan berisiko membentuk batu buah piunggang, ketika timbul hasrat untuk membuang air kecil, hendaklah bersegera ke tandas untuk mengeluarkannya.  jika mempunyai masallah untuk membuang air kecil , cubalah untuk membuat ramuan dengan merebus 10 butir buah  letup-letup Kelambu  dalam satu gelas air. didihkan hingga air berbaki setengah gelas. minum sewaktu masih panas, lakukan secara teratur tiga kali sehari.


Ubat Selsema

 Buah letup-letup Kelambu ini kaya dengan vitamin C, maka buah satu ini dapat menyembuhkan masaalah selsema. Caranya potong beberapa lembar daun  letup-letup Kelambu  kemudian rebus. Ambil air rebusan itu lalu diminum.

Menyembuhkan dan Meredakan Penyakit Kelenjar Getah Bening

Bagi yang penderita pembengkakan pada kelenjar getah bening maka sangat disarankan untuk mengambil air rebusan dari daun  ini.

Mengubati Penyakit Asma

Penyakit asma juga dapat diubati dengan  letup-letup Kelambu 
Caranya cukup rebus daun beserta batangnya kemudian airnya diminum.

Mengubati Penyakit Jantung

Tanaman  ini juga dapat mengubati penyakit gangguan pada jantung. 
Caranya kita tumbuk 40 helai daun  letup-letup Kelambu hingga halus atau seperti jus, kemudian langsung dimakan tanpa menggunakan campuran air putih.

Menurunkan Panas / Demam

Panas demam terutama pada anak dapat teratasi hanya dengan mengambil buah  ini.

Menyembuhkan Kanser Payudara

 letup-letup Kelambu merupakan ubat tradisional untuk mengatasi kanser terutama kanser payudara. Caranya dengan menyiapkan 4 helai pucuk daun  letup-letup Kelambu ini, 4 biji beras, dan tunas kunyit. Tumbuk halus ke tiga bahan tersebut kemudian lumuri payudara dengan tumbukan tersebut.


Mempercepat Penyembuhan Luka

Daun  letup-letup Kelambu  mengandungi banyak klorofil, maka membolehkannya uga untuk mempercepat pengeringan pada luka baru. 
Caranya cukup dengan menumbuk daun  letup-letup Kelambu ini lalu sapukan pada luka.

Mengubati Penyakit Diabetes

Penyakit diabetes diatasi dengan buah ajaib satu ini, 
Caranya dengan merebus batang serta akar  letup-letup Kelambu ini kemudian diminum secara berkala, iaitu 3 kali dalam sehari

Mengatasi Sakit Sendi

Sakiti sendi dan rematik dapat teratasi dengan cara campur atau tumbuk daun  letup-letup Kelambu ini bersama kapur sirih lalu tempelkan ke sendi anda yang bermasalah.

 Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.

Rabu, 14 Jun 2017

Bahaya Makanan Mee Segera yang wajib diketahui ...






Bahaya Makan Mee Segera





Siapa yang tidak mengenali Mee Segera (Mee maggie). Makanan ini memang sangat terkenal di seluruh dunia
sebenarnya  Mee Maggie adalah makanan berbahaya dan tidak baik untuk kesihatan Kesannya untuk kesihatan amat lah buruk antaranya.

Kerosakan hati. Mengambil Mee Segera ( Maggie ) yang terlalu kerap dapat menyebabkan kerosakan hati. Mee Segera mengandungi zat berbahaya salah satunya Proplene Glycol yang jelas merosakan dan menganggu kerja hati.

Merosakkan Buah Pinggang 

Kandungan Proplene Glycol juga mengundang penyakit lain iaitu merosak Buah Pinggang yang mana ianya adalah salah satu komponan Penting dalam badan .l.

Kencing Manis, 

Mee Segera juga mengandungi banyak kandungan gula di mana dapat menyebabkan penyakit Diabetes. Secara tidak langsung kandungan gula tersebut diserap  oleh tubuh kita.

Meningkatkan kadar kolesterol. 

Makanan yang dapat meningkatkan kadar kolesterol bukan hanya makanan bersantan atau aneka makanan laut tetapi ternyata Mie Instan juga menjadi salah satu makanan yang dapat meningkatkan kadar kolesterol kerana kandungan garam yang tinggi.

Mengganggu hormon bagi wanita. Mee Segera yang diambil secara rutin atau berlebihan bagi wanita memberi bahaya tersendiri salah satunya mengangganggu hormon kerana Sodium yang terkandung dalam Mie Instan. Hal ini menyebabkan jadwal bulanan seperti menstruasi dapat terganggu hingga menimbulkan jerawat.






Menggangu hormon seks bagi Lelaki. 

Jika bagi wanita menganggu hormon bulanan, bagi Lelaki, kesan negatif Mee segera  juga terjadi dimana. Mee Segera yang kaya dengan bahan kimia akan mengganggu hormon lelaki dalam hal seks di mana mereka tidak dapat mengawal gairah seks mereka.

Menyebabkan tekanan darah tinggi. 

Pada umumnya tekanan darah seseorang normalnya adalah 130/80. Tetapi Mee Segers akan menaikannya , menyebabkan tekanan terjadinya tekanan Darah Tinggi ini adalah disebabkan olah kandungan kimia yang berbahaya di dalamnya yang tidak terlihat.

Menurunkan metabolisme. 

Zat kimia di dalam Mee Segera juga dapat menurunkan metabolisme kita.sebenarnya Mee Segera tidakt memberi tenaga kepada kita kerana sebenarnya Mee Segera hanyamemberi sedikit tenaga dan menurunkannya kembali metabolisme kita diaebabkan oleh zat kimia tersebut.

Melambatkan penyerapan nutrisi. 

Mee Segera sangat tidak baik untuk pertumbuhan anak – anak. Hal ini diswbabkan oleh  Mee Segera melambatkan penyerapan nutrisi dalam tubuh anak – anak. Apa lagi bagi anak – anak yang masih berusia di bawah 6 tahun.

Menyebabkan kanser. . 

Penyakit kanser memang mudah menyerang banyak orang dengan tidak memandang usia.dan Mee Segera menjadi salah satu jalan penyakit ini dapat menghampiri kita dengan mudah
Dengan beraneka ragam zat kimia yang ditambahkan dengan bahan berbahaya lain salah satunya Mee Segera yang di dalam terkandung Styrofoam, maka Penyakit kanser dapat dengan mudah menyerang Stryfoam yang dimasukkan air panas sangat tidak baik kerana menambah zat kimia berbahaya di dalam  Mee Segera

Keguguran bagi wanita hamil. 

Bagi para wanita yang sedang hamil, hindarilah makan  Mee Segera Zat kimia didalam  Mee Segera juga pengawet yang kuat dapat menyebabkan keguguran.

Menjadi penyebab terjadinya Stroke. 

Penyakit stroke yang sering menyerang sebahagian orang di dunia termasuk  juga dapat datang karena mengambil secara kerap Mee Segera kerana ianya menggangui aliran kelancaran aliran darah.

Mengganggu pencernaan,

Ini adalah disebabkan  Mee Segera  dapat melambatkan nutrisi masuk ke dalam tubuh,lalu menyebabkan tergganggunya sistem pencernaan dalam tubuh terganggu. 

Pencernaan yang baik memerlukan bantuan nutrisi dan mineral yang banyak. 

Maka dari itu tidak sedikit yang gemar mengambil  Mee Segera mengalami sembelit atau susah buang air besar. Bahkan dapat menyebabkan perut dan usus mengalami kebocoran



Menyebabkan sakit kepala.
Mee Segera mengandungi kadar MSG yang sangat banyak. MSG sangat merbahaya untuk tubuh maupun otak kita. Mengambil MSG dapat memberi kesan ringan hingga serius. 

Menganggu sistem pernafasan.
Kandungan MSG dalam Mee Segera juga dapat menganggui Sistem pernafasan kita. Gejalanya yang paling utama adalah membuat kita sulit bernafas dan merasa sesak di bahagian dada. Jika sudah terjadinya sebegini segera jauhi Mee Segera kerana boleh menyebabkan kehilangan  nyawa kerananya,

Membuat wajah bengkak.
Selain menjadi penyebab terjadinya sakit kepala dan mengganggu sistem pernafasan, kandungan MSG didalamnya juga dapat membuat wajah merah – merah hingga bengkak. Tidak banyak yang menyadari hal ini kerana biasanya ianya mengambil masa hanya saat ketika MSG tersebut terserap dalam tubuh.

Penyakit jantung.
Mee Segera juga termasuk dalam  (junk food) atau makanan yang kurang bervitamin. Mengambil Mee Segera terlalu kerap dapat menyebabkan penyakit jantung. Hal ini disebabkan oleh kandungan Cardionmetabolic Syndrome didalamnya
.
Membuat perut buncit dan bengkak mata.
Kandungan garam yang sangat banyak didalamnya secara tidak langsung membuat perut menjadi buncit dan menambah bengkak mata. Mengambil garam yang banyak memang dapat membuat kedua hal tersebut tidak hanya dalam Mee Segera saja.

Kegemukkan
Terakhir, bahaya dari mengambil Mee Segera adalah kegemukkan Mee Segera jika diambil membuatkan kita merasa kenyang. Namun setelah  beberapa jam kemudian kita akan kembali merasa lapar. Padahal kalori dan karbohidrat di dalam Mie Instan sudah banyak. Hal ini cenderung membuat kita makan beberapa kali ganda

 Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.

She ask Dr. Zakir Naik an amazing question




Hasil carian imej untuk jummat prayer muslim

Selasa, 6 Jun 2017

- Berbagai khasiat dan kegunaan Kapur sirih - Various nutrients and uses of sirih Chalk or whiting meal

Kapur yang satu ini tidak berasal dari tanaman sirih. Kata “sirih” melekat oleh sebab kapur tersebut lazim digunakan sebagai pelengkap daun sirih dan pinang dalam budaya mengunyah sirih. Pada hakikatnya, sama seperti jenis kapur lainnya, kapur sirih juga berasal dari batu kapur , ianya direndamkan didalam air sekurang-kurangnya seminggu ( 7-8 hari ) hasil rendaman tersebut maka terbentuklah endapan lumpur kapur,  inilah yang dikenali dengan kapur sirih atau kapur malkan . Meski demikian, jenis batu kapur sirih tidak sama dengan kapur bahan bangunan.

Hasil carian imej untuk kapur sirih

Kapur sirih merupakan jenis yang boleh dimakan. Menafaat kapur sirih cukup beragam, mulai dari sebagai campuran pinang dan daun sirih hingga penghalang timbulnya ketuat dan kanser pada kulit, selain itu, dengan mencampurkannya dengan air akan diperoleh larutan yang juga memiliki banyak khasiat terutama dalam bidang masakan Air kapur sirih sudah lazim digunakan dalam industri makanan sebab secara klinikal baik untuk diambil.
Kapur sirih atau kapur makan biasanya digunakan sebagai bahan pelikat bagi mengentalkan kuih. Selain itu ia juga mampu menambah rasa rapuh pada makanan/kuih tersebut.

Hasil carian imej untuk kapur sirih

Kapur makan merupakan satu bentuk kalsium karbonat yang juga membentuk tulang rangka manusia, dan penggunaannya dalam kuih-muih adalah baik kerana ia boleh membantu membentuk tulang yang kukuh. Sebaliknya pengambilan yang terlalu banyak boleh mendorong kepada pembentukan batu karang dalam buah pinggang.

Cara Memperoleh Air kapur Sirih
Bahan yang diperlukan adalah sejumlah kapur sirih dan air bersih. Siapkan pula bekas untuk mencampur kedua bahan ini. Langkah pertama adalah menaruh kapur sirih dalam bekas samaada mangkuk atau gelas. Selanjutnya, tuangkan sedikit demi sedikit air, jumlah air harus dua kali dari kapur sirih. Jadi jika kapur sebanyak 250 gram, maka airnya sebanyak 500ml. Setelah air dituang, adunlah hingga benar-benar rata, Jangan sampai ada serbuk kapur sirih yang menggumpal. Setelah itu biarkan campuran air dan kapur sirih tersebut sekejap,biasanya dalam jangka waktu lebih kurang  30 minit akan terbentuklah endapan kapur. Endapat tersebut mengumpul di lapisan paling bawah bekas. Sementara itu, lapisan atas adalah air. Lapisan atas tersebutlah yang disebut dengan air kapur sirih. Jika Anda menginginkan kualitas air yang lebih jernih dan bersih, sebaiknya dibiarkan seinggai sehari semalam. dengan demikian,ianya bebas dari rasa pahit dan kelat rasa kapur sirih.

Hasil carian imej untuk tepak kapur sirih

Kapur Makan atau kapur Sirih mengandungi beberapa khasiat antaranya .

Penyakit sengal tulang (Rhumatizam), dilumur pada bahagian yang sakit menurut keperluan.

Menghentikan darah dari hidung, disumbat kapur bersama daun siri ke dalam lubang hidung yang berdarah.
Sakit kepala sebelah, makan sedikit kapur bersama secawan air.
Cirit birit, minum air bercampur kapur makan.
Mengelak darah keluar ketika luka, sapu kapur ketempat luka.
Sakit gigi berlubang, masukkan sedikit kapur ke dalam gigi yang sakit berlubang itu.
Memecah bisul, dilumur pada bisul berulang kali hingga pecah. (mujarab sebab kapur bersifat panas).
Menghilangkan uban penyakit, menyapunya dikepala. Kalau uban tua tak boleh                      
Mematikan keinganan seks, dengan mencium kapur tersebut.
Mencairkan air mani, kalau memakannya bersama air.
Memudahkan sistem penghadaman, garam direndam dalam air bersama kapur diminum 1 gelas pada waktu malam.
Mengatasi deman taifoid (kepialu), diminum air bercampur kapur.
Mengatasi selsema, daun dan bunga mekarnya dititikkan ke dalam hidung sesudah dikisar.
Melancarkan peredaran darah, dengan memakannya bersama 1 gelas air.
Mengatasi nanah pada luka, minyaknya disapu pada luka.
Mengatasi radang gusi, memakanya bersama makanan lain.
Mengatasi lelah/asma, daun pokok kapur dimasak dan dimasukkan ke dalam minyak, disapu pada dada.
Penyakit gatal, disapu pada bahagian yang gatal.
Penyekat bisa ular, tanda dengan kapur pada tempat kena patuk ular dengan bacaan jampi tertentu. (mujarab)
Sakit perut kembung, conteng kapur pada perut dengan jampi dari Tok Ki (Deguh Gedegah, Kucing di dapur, kembung segah, conteng dengan kapur)
Merangupkan Goreng pisang, dicampur bersama tepung goreng pisang
Mencuci perut lembu, dibasuh bersama kapur hingga bersih.  – mencuci kulit untuk dibuat gendang


 Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.