Rabu, 4 Oktober 2017

Magnesium sangat penting untuk tubuh manusia

Hasil carian imej untuk sumber magnisium

Magnesium merupakan salah satu mineral yang sangat banyak di dalam tubuh. Jumlah yang paling banyak berada di dalam tulang sebesar 50% dari total magnesium yang ada di dalam tubuh. selebihnya terdapat di dalam sel-sel  dan organ.


Magnesium merupakan zat mineral yang sangat diperlukankan oleh tubuh, terutama untuk tulang, saraf, dan juga otot tubuh. Magnesium sangat berguna dalam menjaga sistem kekebalan tubuh, dan juga dapat membuat tulang menjadi kuat.


Menafaat magnesium untuk kesihatan tubuh

1. Mencegah tubuh dari diserang penyakit Asma

Asma biasanya terjadi kerana saluran pernapasan mengalami pembengkakan. Saluran udara yang membengkak menghalangi aliran udara sehingga menyebabkan terjadinya kedukaran untuk bernafas.

Magnesium sangat berguna untuk mencegah penyakit Asma, bahkan untuk orang yang telah terkena penyakit asma yang cukup parah, dapat dibantu kembali pernafasan dengan bantuan zat / suplemen yang berisi magnesium.

2. Meningkatkan metabolisme tubuh

Zat Magnesium juga  berperanan dalam membantu sintesis protein, dimana dapat membantu tubuh untuk mengaktifkan enzim di dalam tubuh. Sehingga dapat meningkatkan proses metabolisme tubuh.

Magnesium juga dapat meningkatkan sistem kekebalan tubuh, justeru itu ianya dapat mencegah tubuh dari  serangan berbagai jenis penyakit.

3. Menjaga kepadatan tulang

Magnesium juga bermenafaat untuk menjaga kesihatan dan kepadatan tulang, magnesium menjadi zat mineral yang berperanan penting sebagai penyusun tulang selain kalsiam

Selain, kadar magnesium di dalam tubuh dapat mempengaruhi kesihatan dan kepadatan tulang. Magnesium juga berperanan dalam menjaga kekuatan otot.

Magnesium boleh membantu mengawal tahap kandungan kalsium, vitamun D, tembaga dan zink di dalam tubuh. oleh itu kepadatan tulang  terjaga setiap hari.

Selain itu, keberadaan kandungan magnesium yang mencukupi di dalam tubuh berfungsi unttuk mencegah dan mengurangi resiko terkena osteoporosis.


4. Menjaga kesihatan jantung

Kegunaan lainnya yang sangat penting dari magnesium adalah menjaga kesehatan jantung, sehingga jantung dapat berfungsi dengan baik. Tubuh yang kekuranngan magnesium dapat beresiko terkena penyakit jantung.

Tubuh yang mendapatkan bekalan magnesium yang mencukupi, membolehkan denyutan jantung di dalam tubuh menjadi teratur. Magnesium juga berperanan dalam menenangkan saraf, dan menghindari diri terkena masaalah stress, masaalah kemurungan dan rasa kecemasan yang berlebihan.

Magnesium memiliki berperananan penting dalam menjaga kesihatan jantung. Menurut sebuah bukti epidemiologi menunjukkan bahwa asupan makanan yang mengandung maknesium dapat mengurangi resiko kardiovaskular seperti hipertensi, metabolik syndrom serta masalah jantung.

5. Mengendalikan tekanan darah

Magnesium juga berperanan dalam mengawal tekanan darah, menghindari tubuh dari terkena tekanan darah tinggi atau hipertensi. pesakit ita darah tinggi, umumnya juga kerana kekurangan magnesium di dalam tubuh.

Hasil carian imej untuk sumber magnisium

Magnesium membantu mengawal tekanan darah, kerana magnesium berfungsi melebarkan otot , membantu menjaga pembuluh darah tetap lembut dan lentur Lebih dari 300 proses biokimia bergantung pada magnesium.

Meskipun magnesium merupakan mineral keempat yang paling banyak dalam tubuh manusia, magnesium sebahagian hanya berada di lapisan luar yang keras dalam tulang.

Tingkat magnesium yang rendah menyebabkan terjadinya rendahnya kadar kalium di dalam tubuh. Kalium berperanan penting dalam menjaga tekanan darah Anda.

Magnesium memiliki peranan dalam kualitas tidur sesorang, masalah kualitas tidur ini juga memberikan pengaruh terhadap perkembangan tekanan darah tinggi, hingga masalah kesihatan tubuh secara keseluruhan.

6. Mengurangi resiko diabetes tipe 2

Menurut sebuah penelitian yang dilakukan oleh studi Kohort Prospektif, menemukan hasil penelitiannya bahwa magnesium memiliki peranan penting dalam mengurangi resiko diabetes tipe 2, kerana mineral magnesium boleh mengekalkan homeostasis glukosa dan mengawalselia rembesan dan sensitiviti insulin.

kesimpulannya magnesium dapat mengurangi resiko penyakit diabetes tipe 2. Menafaat Magnesium menyumbang kepada pesakit kencing manis, yang membantu meningkatkan tindak balas insulin untuk mengekalkan paras gula darah.

Magnesium adalah secara amnya amat diperlukan oleh pesakit kencing manis, mengikut tahap kekurangan magnesium. Kemudian magnesium membantu mengawal tahap gula dalam darah.

7. Mencegah sembelit

Mengatasi sembelit, salah satu cara yang berkesan ialah mendpatkan bekalan magnesium yang mencukupi. Magnesium berfungsi untuk melonggarkan otot-otot usus, sekali gus membantu untuk membina satu irama yang halus di dalam badan.

Magnesium juga mempunyai peranan untuk menarik air yang digunakan untuk melembutkan najis, membuat proses pembuangan najis menjadi lebih lancar

Dos tinggi  magnesium larut air diketahui mampu mengatasi massslah sembelit yang parah. Pencahar dengan kandungan magnesium di dalamnya bekerja untuk mengatasi permasalahan sembelit

8. Magnesium penting bagi Ibu Hamil

Magnesium adalah salah satu elemen-elemen penting sepanjang tempoh kehamilan. Pengambilan magnesium suplemen kerana dos yang sesuai disanjurkan semasa mengandung mampu mengurangkan risiko maa osteoporosis dan mengekalkan kestabilan darah.

Magnesium sulfat menjadi pilihan pengubatan terbaik untuk mencegah kejang eklampsia pada ibu hamil yang mengalami tekanan darah tinggi. Pentingnya magnesium semasa masa hamil lainnya iaitu untuk membantu memelihara kekuatan tulang ibu hamil dan  bayi dalam kandungan menjaga kadar insulin dan gula darah, membantu enzim untuk fungsi sistem tubuh.
 mencegah terjadinya kekejangan pada kaki, mencegah sembelit pada ibu hamil. Kajian yang dilakukan, juga mendapati bahwa magnesium dapat membantu untuk menjaga kadar kolesterol, dan membantu dalam mencegah denyutan jantung yang tidak sekata.

9. Mengubati sakit punggung dan kekejanga otot

Magnesium juga berperanana dalam mengatasi sakit punggung hingga ketahap yang yang parah. Magnsium bekerja untuk melongarkan otot-otot punggung, meredakan stres, dan meredakan ketegangan pada otot.

Magnesium membantu dalam penyerapan kalsium, yang bermenafaat untuk proses penyembuhan tulang. Gejala kram di kaki dan kelelahan biasanya kerana kekurangan magnesium.

Dalam mengatasi sakit punggung, juga perlu memasukan menu makanan yang mengandung vitamin D untuk diambil. Vitamin D sering dikaitkan dengan kesihatan tulang.

Berdasarkan kajian dari pihak University of Minnesota, pesakit yang mengelami sakit punggung kronik banyak yang mengalami kekurangan vitamin D. Makanan yang megandungi vitamin D seperti limau, strowberi, dan brokoli, kuning telur, minyak ikan, dan umumnya sayuran.


10. Mencegah serangan jantung

Kekurangan magnesium pada penderita penyakit jantung mengakibatkan resiko yang lebih berbahaya. Kekurangan magnesium memberikan impak buruk pada organ jantung.

Magnesium bekerja untuk melindungi jantung dari masalah denyut jantung tidak teratur, membolehkan degupan jantung menjadi teratur. Magnesium juga bekerja untuk menenangkan saraf dan menjadi perantara dalam proses penghadaman, jadi dapat mengelakkan muntah-muntah, kekejangan, senak, kembung dan sembelit.

Magnesium berperan vital bagi kesehatan jantung. Dari sejumlah riset, menemukan bahwa kadar magnesium yang rendah berkaitan dengan sejumlah masalah kelainan jantung.

Pakar salam bidamg kesihatan berpendapat bahwa kekurangan magnesium menjadi penyebab yang sering terjadi dari kes serangan jantung, khususnya pada pesakit yang sebelumnya tidak mempunyai sejarah penyakit jantung sama sekali.

Magnesium larutan (infusion) sering digunakan untuk pesakit jantung kritikal. Peran magnesium lainnya dala menjaga organ jantung iaitu menurunkan resiko pembekuan atau penggumpalan darah, magnesium mampu membuat platelet atau keping darah menjadi kurang "melengkit", bermenafaat sehingga penggumpalan darah dapat dicegah.

11. Mengatasi stres, depresi dan gangguan kejiwaan

Magnesium diinlai ampuh sebagai obat  menurunkan gejala kerungsingan. gangguan suasana hati dan  mental,Kajian menunjukkan bahwa kekurangan magnesium menjadi penyebab timbulnya resiko depresi yang cukup tinggi

Bentuk stres dan depresi, seperti kesedihan yang berlebihan, mudah merasa lelah, kehilangan minat dan semangat, rasa cemas, kesulitan tidur dll. Magnesium juga bekerja untuk meningkatkan kadar serotonin.

Produksi serotonin yang terjadi di otak, berguna untuk mengatur suasana hati, tidur menjadi lebih nyenyak, dan menjaga nafsu makan. Adanya masalah pada produksi hormon serotonin membawa kepada tekanan dan kemurungan.


12. Menghasilkan kolagen

Magnesium membantu pengeluaran protein di dalam tubuh, yang secara perlahan berubah menjadi kolagen. Kolagen protein semulajadi yang terdapat pada berserabut tisu tendon, ligamen dan kulit. Secara umumnya didapati dalam kornea, tulang, usus, tulang rawan dan saluran darah. jaringan berserat seperti tendon, ligamen dan kulit. Secara umum terdapat di kornea, tulang, usus, tulang rawan dan pembuluh darah.

Kolagen memiliki kandungan serat yang bermenafaat untuk menjaga kekuatan dan struktur otot. Kolagen juga memiliki fungsi untuk membentuk dinding pembuluh darah, arteri dan kapiler, dengan memberikan kekuatan pada dinding darah.

Menafaat lainnya ialah menjaga kekuatan tulang dan gigi. Berdasarkan dari sebuah penelitian FDA (Food And Drug Administration) menyatakan,kolagen berperanan dalam proses regenerasi tulang rawan.

Menafaat lain kolagen salainnya adalah menjaga kesihatan rambut dan kuku. Kolagen merangsang pertumbuhan rambut dan memperkuat kuku. Sumber kolagen secara semulajadi terdapat pada anggur, tomato, apel, betik, dan karret.

13. Menyerap mineral

Magnesium juga berperanan dalam membantu menyerap vitamin  dan mineral penting di dalam tubuh, seperti natrium, kalsium, kalium dan fosfor.

Penyerapan mineral utamanya terjadi saat di dalam usus kecil. Keberadaan magnesium yang cukup di dalam tubuh, membantu dalam proses melawan racun berbahaya di dalam tubuh, untuk dikeluaran.

14. Mengawal fungsi pundi kencing
Masalah kerap membuang air kecil,dapat diatasi  dengan bantuan pengabilan magnesium.

Masalah kerap membuang air kecil (kencing) Ianya terjadi disebabkan  seperti masalah nefritis, jangkitann kuman , dan juga kadang kala disebabkan masalah sistitis interstisial,dengan pengambilan magnesium yang mencukupi masaalah ini dapat diatasi.

Jangkitan pada pundi-pundi kencing ini kebiasaannya  bermula  dari uretra kemudiannya terus ke pundi-pundi kencing, dan berkembang ke ureter dan buah pinggang apabila tidak diubati, masaalah radang pundi-pundi kencing terjadi.

Mengambil magnesium secikupmya dapat membantu mengatasi masalah jangkitan saluran kencing.Sumber: Livestrong.com (bahasa inggris)

15. Mengaktifkan enzim

Magnesium berperanan dalam membantu meningkatkan produksi tenaga dalam tubuh, serta aktiviti enzim untuk pengeluaran sel tenaga di dalam tubuh. Tanpa magnesium, tubuh  tidak dapat  mencerna makanan dengan sempurna.

Tubuh memerlukan magnesium mineral, untuk membantu proses pencernaan makanan, membantu mengatur tembaga, kalium, zink, vitamin D dan kadar kalsium, dan mengaktifkan enzim yang diperlukankan tubuh. kacang, biji-bijian dan sayuran berdaun hijau mengandungi magnesium.

Magnesium mengaktifkan enzim, membantu tubuh menyerap dan menggunakan lemak, protein dan karbohidrat, menurut Carolyn Dean, gelar M.D., penulis "The magnesium Miracle" dan Pengarah medis dari Nutritional Magnesium Association.

Magnesium sangat penting untuk sintesis enzim protein dan membantu mengkatalisis reaksi kimia dalam tubuh, seperti mengatur suhu tubuh. Mengaktifkan enzim sangat penting agar tubuh mampu mencerna dan memecah makanan menjadi zarah-zarah yang lebih kecil untuk akhirnya membentuk tenaga untuk tubuh.

Magnesium mengeluarkan dan mengangkut tenaga selama proses pencernaan. Magnesium mengaktifkan enzim yang disebut adenosin trifosfat. Menurut Carolyn Dean, magnesium bekerja untuk menghasilkan dan menyimpan temaga. Tanpa magnesium, tidak ada energi atau gerakan di dalam tubuh, yang berarti tidak ada kehidupan.

pengambilam magnesium memrlukan nasihat dari dokter. Terlebih pengambilan Magnesium boleh beresiko mengganggu pada beberapa jenis antibiotik (yang juga sedang digunakan), pada ubat tekanan darah, ubat tiroid, obat diabetes, hingga menganggu proses terapi penggantian hormon.

Jangan juga menggunakan suplemen magnesium jika Anda sedang terkena penyakit jantung dan ginjal. Sumber: Livestrong.com (bahasa Inggris)





Sumber makanan yang mengandungi magnesium tinggi :
sha3622.blogspot.com

1. Buah avokado. Magnesium yang terkandung di dalam buah-buahan avocado bermenafaat untuk mengekalkan kesihatan jantung.

2. Rempah yang mengandungi magnesium. seperti kemangi, serai dll.

3. Susu. Produk susu yang mengandungi magnesium adalah yogurt, keju dan lain-lain.

4. Labu merupakan buah yang paling kaya akan kandungan magnesium.

5. Tomato mengandungi magnesium, yang biasanya diolah dengan mencampurkan tomat di dalamnya.

6. Ikan. Hampir semua jenis ikan termasuk dalam sumber makanan yang mengandung magnesium. 

7. Kacang Sumber magnesium dari jenia kacang seperti  almond, Walnut, kacang tanah, cashews, kacang soya, dan lain-lain.

8. Sayuran Hijau yang termasuk dalam golongan makanan yang mengandungi Magnesium seperti bayam, brokoli dan salad.

9. Biji-bijian. Salah satu makanan biji-bijian yang mengandungi magnesium ialah biji bunga matahari.

Dos dan efek samping magnesium

Efek samping dari magnesium cukup jarang, tetapi terlalu banyak pengambilan magnesium boleh menyebabkan cirit-birit, kerana sifat mengandungi magnesium julap.

Jika Anda mendapatkan zat magnesium bagi tubuh dari suplemen, ada beberapa kemungkinan efek sampingnya, seperti masalah diare. Adapun orang yang mengalami masalah buah pinggang harus menghindari dari mengambil magnesium tanpa nasihat dokter.

Cara mengubati kekurangan gizi magnesium

Anda harus mengambil sayuran, kacang, dan biji-bijian pada menu makan Anda. Makanan-makanan ini memiliki kadar magnesium yang tinggi. Anda mungkin memerlukan suplemen magnesium, tetapi harus beringat kerana tidak semua suplemen magnesium adalah sama.



Terdapat banyak jenis magnesium berbeda dan masing-masing mempunyai kadar penyerapan yang berbeza juga. Seperti, sebuah suplemen magnesium mengandungi 200 mg magnesium, bererti tidak semua 200 mg tersebut terserap ke dalam tubuh. ,Minta nasihat dokter mengenai dos penggunaan suplemen magnesium.

Sabtu, 30 September 2017

13 kebaikan Cuka apel yang sangat bermenafaat untuk Tubuh Badan

Menafaat cuka apel 
Cuka apel sangat banyak menafaatnya bagi kesihatan tubuh 

Image result for cuka epal


Kandungan Cuka Apel


Beberapa kandungan nutrisi, vitamin dan mineral dalam cuka apel adalah sebagai berikut:
1. Asid Amino
2. Kalium (potasium)
3. Magnesium
4. Kalsium
5. Vitamin & Beta karoten
6. Zat Asam
7. Enzim & Pectin
Buah apel-komponen cuka apel- kaya serat & mengandungi potasium (berfungsi menjaga keseimbangan keperluan potasium – sodium dalam tubuh). Cuka apel mengandungi banyak zat yang menyihatkan, seperti beta karoten (sejenis antioksidan penawar kanser), boron (bekerja seperti estrogen untuk mencegah hilangnya mineral dari tulang, membantu pengunaan vitamin D), kalsium (menjaga tulang & gigi tetap kuat dan sihat, membantu menguatkan jantung), berbagai enzim (membantu pencernaan makanan), zat besi (memainkan peranan di dalam sistem kekebalan tubuh dan penting untuk kemampuan mengingat), magabesa (penting untuk menjaga tahap kolesterol), karbohidrat dan asid amino (mencegah pikun). Cuka apel membantu menjaga keseimbangan asid/alkali dalam tubuh. Asid hidroklorit pada cuka apel dapat membantu pencernaan.

Tentang Cuka Apel
Cuka apel merupakan pengembangan dari olahan buah apel.Buah epel dijadikan jeruk agar dapat bertahan lebih lama kandungann zatnya 


Kegunaan cuka biasanya digunakan untuk menambahkan rasa masam sebagai penyadap makanan atau pengawet semulajadi makanan yang banyak ditemui pada sejumlah jenis sayuran seperti acar. Namun untuk cuka apel, sebenarnya telah dimenafaatkan sebagai makanan tambahan untuk berbagai permasalahan penyakit sejak dahulu lagi


Ada dua macam jenis cuka apel yakni cuka apel yang terbuat dari sari apel dan juga cuka apel yang terbuat dari sari apel beralkohol (cider). Cuka apel yang dibuat dari sari apel beralkohol mengandungi kadar alkohol sebanyak 5,85% .



Menafaat Cuka Apel Bagi Kesihatan
Berikut ini, beberapa menafaat cuka apel bagi kesehatan tubuh :



1. Mengatasi Tekanan Darah Tinggi

Buah apel sendiri mampu untuk menstabilkan tekanan darah yang mana dapat melancarkan peredaran darah. Khasiatnya tidak berubah meskipun buah apel tersebut sudah dijadi cuka.


2. Meredakan Penyakit Rematik
Permasalahan persendian seperti rematik biasanya terjadi kerana mendapa asid dipersekitaran sendi sehingga mengganggu kekuatan tulang, kandungan magnesiumnya berfungsi sebagai pelekat yang melekatkan kalsium dan fosfor pada tulang-tulang dalam tubuh yang juga mampu melawan gejala penyakit osteoporosis atau tulang rapuh.



3.  Membuang racun dalam tubuh /
Mendetoksinasi 
Cuka apel sangat penting untuk membuang racun dalam tubuh, cuka apel memiliki kandungan yang sangat baik untuk membantu tubuh membuang berbagai racun dalam tubuh yang dapat menyebabkan berbagai penyakit.



4. Menghilangkan noda di gigi

Khasiat yang terkandung dalam cuka apel sangat efektif dalam membersihkan berbagai noda dipersekitaran gigi.

Hasil carian imej untuk cuka apel



5. Membantu menurunkan berat badan
Cuka apel telah dipercaya berbagai masyarakat di belahan dunia kerana kebaikannya yang dapat membantu dalam menurunkan berat badan, dengan mencampurkan 2 sudu makan cuka apel dalam minuman lalu meminumnya,  kandungan zat yang terdapat didalamnya yang dapat membantu meningkatkan metabolisme dalam tubuh.



6. Mengatasi Gula Dalam Darah
 

Kajian teleh menunjukkan bahawa cuka apel juga dapat menurunkan kadar gula dalam darah yang memungkinkan anda mencegah diabetes.Menurut Carol Johnston, PhD, pakar Zat Arizona State University telah mendapati sari cuka apel selama lebih dari 10 tahun dan percaya keberkesanannya pada gula darah mirip dengan ubat-ubatan tertentu.


8. Berkemungkinan berkesan untuk mencegah kanser
Memang masih diperlukankan banyak penelitian yang menghubungkan cuka apel dengan masalah kanser. Beberapa kajian yang dilakukan didunia medis telah memberikan jalan bahwa zat yang terkandung dalam cuka apel dapat membantu membunuh sel kanser dan mengecilkan tumor. walaupun begitu kajian yang dilakukan masih pada subjek tikus dan belum membuktikan apa apa pada subjek manusia.



9. Kesihatan Jantung

Kajian telah membuktikan bahwa sari cuka apel dapat membantu menurunkan kadar kolesterol dan trigliserida dalam objek tikus. Hal ini membawa hasil positif juga terhadap manusia kerana  cuka apel mengandungi antioksidan asid chlorogenic yang telah terbukti untuk menjaga kandungan kolesterol jahat (LDL) dari proses oksidasi. Proses ini sangat penting untuk menghindari penyakit jantung.


10. Menekan Kolesterol
Kajian telah menunjukkan bahwa cuka apel meningkatkan profil lipid darah dengan mengurangi kadar trigliserida dan low-density lipoprotein (LDL-C) atau kolesterol jahat. Sebaliknya ia juga dapat meningkatkan kadar high density lipoprotein HDL-C ) atau kolesterol baik. Pertimbangkan dan konsultasikan dengan dokter berkaitan jika anda mengalami masalah dengan kolesterol dan ingin memanfaatkan cuka apel ini.




11. Menjaga kesihatan sistem pencernaan
Jika anda khawatir mengenai berbagai makanan yang dapat menyebabkan gangguan pencernaan, maka ada baiknya jika anda menambil 1 sudi teh cuka apel dengan madu untuk mengatasi dan membantu tetap menjaga kesihatan pencernaan anda.




Menafaat Cuka Apel Bagi Perawatan Kecantikan
Manfaat cuka apel memang seperti yang berasal dari buah apelnya sendiri, memang sudah terbukti khasiatnya, begitu juga untuk merawat kecantikan seperti berikut ini :



12. Membersihkan rambut
Kandungan cuka apel dapat mengeluarkan kotoran rambut yang berasal dari produk kimia seperti gel atau hair sprey. Gunakan cuka rambut untuk pembilas rambut  agar kotoran pada kulit kepala menjadi bersih.



13. Toner kulit
Cuka apel dapat mengatasi peradangan kulit yang disebabkan oleh jerawat. Gunakan cuka apel pada daerah kulit yang berjerawat, kemudian usap dengan kain lembut seperti penggunaan toner saat membersihkan muka.



Sabtu, 16 September 2017

Menafaat Ubi Kentang Bagi Kesihatan Tubuh

Menafaat Ubi Kentang Bagi Kesihatan Tubuh

kentang

Hasil carian imej untuk kentang


Ubi kentang sudah lama dijadikan menu diet bagi mereka berpenyakit diabetes. Kentang termasuk keluarga ubi yang berasal dari Amerika, 
Ubi kentang merupakan salah satu penghasil karbohidrat sebagai sumber tenaga.

Kandungan Ubi Kentang
Pada Ubi kentang terkandung zat-zat seperti karbohidrat, fosfor, zat besi, protein, lemak nabati dan kalsium serta mineral-mineral penting lainnya. Ini yang menjadikan kentang baik diambil dalam menu makanan sehari-hari. Berikut adalah berbagai kandungan zat yang terkandung didalam Ubi Kentang yang terdapat dalam satu porsi 173 Gr Kentang ((Whfoods, Potatoes. 
Diakses 24 November 2014))
 kandungan Zzt Ubi kentang
Kandungan Kentang : Sumber (WHFoods)
Melihat kandungan Zat Ubi kentang di atas, memang ia sangat tinggi kandungan vitamin B6 dan Potasium, l

Menafaat Ubi Kentang Untuk Kesihatan

1. Mencegahan Sel kanser
Vitamin B6 pada kentang ampuh melawan dari terjadinya pembentukan tumor dalam tubuh yang menjadi penyebab sumbuh sel kanser, dalam hal ini adalah kanser prostat pada lelaki dan kanser rahim pada wanita. Mengambil ubi kentang akan mencegah tumbuhnya sel kasker dalam tubuh dan telah banyak kajian yang membuktikannya.


2. Mengurangi resiko batu pda buah pinggang
Memang pada kentang kandungan kalsium dan zat besi dapat menyebabkan pembentukan batu ginjal, namun magnesium yang kaya pada kentang dapat menolak kalsium yang ada pada jaringan ginjal. Pada pesakit batu ginjal, 


3. Menurunkan Tekanan Darah Tinggi
Pengambilan natrium harus dikurangkan agar dapat membantu  menurunkan tekanan darah, namun meningkatkan pengambilan kalium cukup penting untuk menurunkan tekanan darah ini. Sumber zat lain seperti kalium, magnesium, dan kalsium  merupakan zat yang dipercayai dapat menurunkan mereka yang memiliki tekanan darah tinggi ((Medicalnewstoday, What are the health benefits of potatoes?. di akses 24 november 2014)).

Hasil carian imej untuk kentang

4. Mengurangi kadar kolesterol
Menafaat ubi kentang dalam mengurangi kadar kolesterol berasal dari kandungan zat potasium yang cukup banyak dalamnya. yang juga boleh dapati pada  pisang, zat potasium membantu mencegah penumpukan kolesterol dalam darah. Kalori yang rendah pada kentang, dapat menjadi menu diet rendah kolesterol tetapi dengan cara rebusan.

5. Kekuatan Tulang
Ubi Kentang sangat baik untuk tulang, kandungan zat besi yang terdapat padanya memastikan ia sangat membantu pertumbuhan dan kesihatan tulang secara keseluruhan. Zat Besi, kalsium, fosfor, magnesium, dan zink yang ada dalam kentang merupakan kombinasi sempurna untuk membangun dan membentuk struktur serta kekuatan tulang.

6. Kesihatan Jantung
Ada banyak zat yang terdapat di dalam sebiji ubi kentang yang dapat membantu jantung , Serat, kalium, vitamin C dan vitamin B-6 adalah  diantaranya. Kentang juga tidak memiliki kandungan kolesterol yang tinggi semuanya sangat baik untuk Jantung.



7. Membangun dan pembentukan sel
Vitamin B6 merupakan salah satu vitamin penting yang diperlukan untuk melakukan pemrosesan reaksi kimia yang diperlukan untuk pembentukan sel dalam tubuh. Vitamin B6 diperlukan lebih dari 100 reaksi enzimatik, enzim sendiri adalah protein yang menyebabkan terjadinya reaksi kimia. Sebahagian besar protein dan asid amino memerlukan vitamin B6 untuk membantu dalam pembentukan DNA dalam tubuh. Untuk itu vitamin B6 ini juga diperlukan untuk pembuatan sel sel baru dalam tubuh kita.

8. Kesihatan Otak & Saraf

Kandungan vitamin B6 yang tinggi juga amat membantu kesihatan otak dan membantu dalam proses penghantaran dilakukan di saraf.
Selain untuk kesihatan, kentang juga sangat baik digunakan untuk perawatan kecantikan muka dan kulit.
Manfaat Kentang Untuk Perawatan Kecantikan

Kentang sudah banyak dijadikan bahan kosmetik ataupun bahan asas kecantikan disalon-salon, ini adalah kerana kandungannya yang kaya dengan nutrisi. 

Hasil carian imej untuk kentang

9. Mengubati muka yang Berjerawat
Untuk mengatasinya masaalah muka yang berjeragat, 
caranya Kentang di hiris nipis kemudian dicuci. hirisan itu kemudiannya tempelkan pada bahagian muka yang berjerawat. 

10. Mengatasi bengkak sekitar mata
Kebiasaan tidur terlalu lama kadang menjadikan mata seperti bengkak, untuk mengatasinya cukup dengan kentang yang dicuci dan kupas kemudian di parut. Tekan mata dengan kain ke sekitar mata yang bengkak. Gunakan beberapa kali, agar bengkaknya mengempis.

Manfaat kentang bagi kecantikan dan kesihatan memang cukup banyak, kandungan nutrisi B6 pada ubi kentang sangat membantu metabolisme badan.

Tips Penyajian
Penyajian kentang harus diperhatikan sebaik-baiknya, karena pengolahan yang salah dapat menyebabkan terjadinya pembakaran nutrisi yang tidak dapat di nikmati tubuh. Berikut adalah penyajian kentang yang baik :
Di rebus, jika ingin diambil sebaiknya kentang direbus.
Dibuat sup.
Dimasak kicap
Jangan di bakar, kerena kesan pembakaran tentu akan memberi kesan buruk pada kesihatan
Jangan di goreng, gorengan akan mengakibatkan efek negatif lain pada tubuh.

 Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.

Rabu, 19 Julai 2017

Menafaat Buah letup-letup Kelambu Bagi Kesihatan

Menafaat Buah letup-letup Kelambu Bagi Kesihatan

Hasil gambar untuk buah cipluk
Buah Leletup kelambu dijual di Korea bersamaan Rm3000/= 

Mengubati Stroke

Mengambil buah ini secara rutin dapat membatu penderita stroke untuk memulihkan sel syaraf.
Mengatasi Sariawan

Sariawan dapat diartikan sebagai penyakit pada gusi, mulut pada bahagian dalam, maupun lidah yang  munculnya bintik merah dan putih. Pengidap sariawan biasanya akan menderita sakit dan pedih apa ketika makan dan minum. juga munculnya bau mulut akibat  bakteri di mulut. kandungan vitamin C pada buah leletup kelambuini mampu mencegah dan mengubati masalah sariawan ini. Caranya iaitu dengan mengambil 10 butir buah ini setiap hari secara langsung atau dibuat jus.

Menurunkan Darah Tinggi

Darah tinggi merupakan suatu keadaan dimana tekanan darah melebihi batas sewajarnya. . Buatlah ramuan dengan merebus lima butir buah leletup kelambu ini  pada 100 ml air. Rebus selama 5 menit agar kandungan khasiatnya tidak hilang Tapis air rebusan dan minum ketika masih panas secara rutin dua kali sehari. Anda dapat memeriksa perbezaan tekanan darah sebelum dan sesudah mengambil ramuan ini.


Menyembuhkan Vertigo

Vertigo dikenal juga sebagai sakit paru-paru. dikala ada sesuatu yang bermasaalah dengan paru-paru Anda, hal ini juga ada kaitannya dengan kemampuan organ pernapasan. Nafas  tidak akan seoptimal dulu. Untuk itu, Anda ianya harud diatasi  sebelum menjadi lebih parah. Kali ini ianya memerlukan keseluruhan tanaman ini  Rebus kesemuanya dalam air secukupnya sampai mendidih,tapis ramun untuk memisahkan hampasnya. Minum ramuan selagi masih panast tiga kali dalam sehari secara teratur.

Hasil gambar untuk buah cipluk

Mengubati Bisul
Bisul tentu akan memberikan rasa tidak selesa bagi penderitanya,hancurkan beberapa butir buah leletup kelambu sampai halus. Kemudian sapukan pada bahagian kulit yang terkena berbisul. biarkan sampai mengering lalu bilas dengan air. Ulangi langkah ini tiga kali sehari sampai bisul sudah benar-benar mengempis.


Membantu mengawal Racun

Makanan sekarang ini tidak mungkin terhindar dari racun kerana teknik kerana penggunanan berbagai jenis racun sewaktu penanamannya begitu juga dengan ayam dan daging mentah begitu banyak suntikan hormon dan vaksin,lAkibatnya tubuh akan mengalami keracunan , selain mengambil susu tulin kita juga memanfaatkan buah  letup-letup Kelambu untuk mengatasi masalah ini. makan buah  letup-letup Kelambu sebanyak-banyaknya disertai dengan air putih untuk membantu menetralkan racun.

Memberikan Tenaga

Rasa manis pada buah ini bermakna adanya kandungan gula di dalamnya Kandungan gula dalam  mampu memberi tenaga pada tubuh ,(ambil buah yang susah agak matang.)

Meredakan Batuk

Buah ini juga mampu meredakan batuk. Caranya adalah dengan merebus 5 butir buah  letup-letup Kelambu ini dalam satu gelas air,masak hingga mendidih lalu tambahkan sedikit perahan limau nipis. Adun lalu minum selagi masih panas. selain berfungsi meredakan batuk  ramuan ini juga bagus untuk diambil bagi yang memiliki masalah pada kerongkong.

Hasil gambar untuk buah cipluk



Memperbaiki Air Kencing

Air kencing yang ditahan akan berisiko membentuk batu buah piunggang, ketika timbul hasrat untuk membuang air kecil, hendaklah bersegera ke tandas untuk mengeluarkannya.  jika mempunyai masallah untuk membuang air kecil , cubalah untuk membuat ramuan dengan merebus 10 butir buah  letup-letup Kelambu  dalam satu gelas air. didihkan hingga air berbaki setengah gelas. minum sewaktu masih panas, lakukan secara teratur tiga kali sehari.


Ubat Selsema

 Buah letup-letup Kelambu ini kaya dengan vitamin C, maka buah satu ini dapat menyembuhkan masaalah selsema. Caranya potong beberapa lembar daun  letup-letup Kelambu  kemudian rebus. Ambil air rebusan itu lalu diminum.

Menyembuhkan dan Meredakan Penyakit Kelenjar Getah Bening

Bagi yang penderita pembengkakan pada kelenjar getah bening maka sangat disarankan untuk mengambil air rebusan dari daun  ini.

Mengubati Penyakit Asma

Penyakit asma juga dapat diubati dengan  letup-letup Kelambu 
Caranya cukup rebus daun beserta batangnya kemudian airnya diminum.

Mengubati Penyakit Jantung

Tanaman  ini juga dapat mengubati penyakit gangguan pada jantung. 
Caranya kita tumbuk 40 helai daun  letup-letup Kelambu hingga halus atau seperti jus, kemudian langsung dimakan tanpa menggunakan campuran air putih.

Menurunkan Panas / Demam

Panas demam terutama pada anak dapat teratasi hanya dengan mengambil buah  ini.

Menyembuhkan Kanser Payudara

 letup-letup Kelambu merupakan ubat tradisional untuk mengatasi kanser terutama kanser payudara. Caranya dengan menyiapkan 4 helai pucuk daun  letup-letup Kelambu ini, 4 biji beras, dan tunas kunyit. Tumbuk halus ke tiga bahan tersebut kemudian lumuri payudara dengan tumbukan tersebut.


Mempercepat Penyembuhan Luka

Daun  letup-letup Kelambu  mengandungi banyak klorofil, maka membolehkannya uga untuk mempercepat pengeringan pada luka baru. 
Caranya cukup dengan menumbuk daun  letup-letup Kelambu ini lalu sapukan pada luka.

Mengubati Penyakit Diabetes

Penyakit diabetes diatasi dengan buah ajaib satu ini, 
Caranya dengan merebus batang serta akar  letup-letup Kelambu ini kemudian diminum secara berkala, iaitu 3 kali dalam sehari

Mengatasi Sakit Sendi

Sakiti sendi dan rematik dapat teratasi dengan cara campur atau tumbuk daun  letup-letup Kelambu ini bersama kapur sirih lalu tempelkan ke sendi anda yang bermasalah.

 Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.

Rabu, 14 Jun 2017

Bahaya Makanan Mee Segera yang wajib diketahui ...






Bahaya Makan Mee Segera





Siapa yang tidak mengenali Mee Segera (Mee maggie). Makanan ini memang sangat terkenal di seluruh dunia
sebenarnya  Mee Maggie adalah makanan berbahaya dan tidak baik untuk kesihatan Kesannya untuk kesihatan amat lah buruk antaranya.

Kerosakan hati. Mengambil Mee Segera ( Maggie ) yang terlalu kerap dapat menyebabkan kerosakan hati. Mee Segera mengandungi zat berbahaya salah satunya Proplene Glycol yang jelas merosakan dan menganggu kerja hati.

Merosakkan Buah Pinggang 

Kandungan Proplene Glycol juga mengundang penyakit lain iaitu merosak Buah Pinggang yang mana ianya adalah salah satu komponan Penting dalam badan .l.

Kencing Manis, 

Mee Segera juga mengandungi banyak kandungan gula di mana dapat menyebabkan penyakit Diabetes. Secara tidak langsung kandungan gula tersebut diserap  oleh tubuh kita.

Meningkatkan kadar kolesterol. 

Makanan yang dapat meningkatkan kadar kolesterol bukan hanya makanan bersantan atau aneka makanan laut tetapi ternyata Mie Instan juga menjadi salah satu makanan yang dapat meningkatkan kadar kolesterol kerana kandungan garam yang tinggi.

Mengganggu hormon bagi wanita. Mee Segera yang diambil secara rutin atau berlebihan bagi wanita memberi bahaya tersendiri salah satunya mengangganggu hormon kerana Sodium yang terkandung dalam Mie Instan. Hal ini menyebabkan jadwal bulanan seperti menstruasi dapat terganggu hingga menimbulkan jerawat.






Menggangu hormon seks bagi Lelaki. 

Jika bagi wanita menganggu hormon bulanan, bagi Lelaki, kesan negatif Mee segera  juga terjadi dimana. Mee Segera yang kaya dengan bahan kimia akan mengganggu hormon lelaki dalam hal seks di mana mereka tidak dapat mengawal gairah seks mereka.

Menyebabkan tekanan darah tinggi. 

Pada umumnya tekanan darah seseorang normalnya adalah 130/80. Tetapi Mee Segers akan menaikannya , menyebabkan tekanan terjadinya tekanan Darah Tinggi ini adalah disebabkan olah kandungan kimia yang berbahaya di dalamnya yang tidak terlihat.

Menurunkan metabolisme. 

Zat kimia di dalam Mee Segera juga dapat menurunkan metabolisme kita.sebenarnya Mee Segera tidakt memberi tenaga kepada kita kerana sebenarnya Mee Segera hanyamemberi sedikit tenaga dan menurunkannya kembali metabolisme kita diaebabkan oleh zat kimia tersebut.

Melambatkan penyerapan nutrisi. 

Mee Segera sangat tidak baik untuk pertumbuhan anak – anak. Hal ini diswbabkan oleh  Mee Segera melambatkan penyerapan nutrisi dalam tubuh anak – anak. Apa lagi bagi anak – anak yang masih berusia di bawah 6 tahun.

Menyebabkan kanser. . 

Penyakit kanser memang mudah menyerang banyak orang dengan tidak memandang usia.dan Mee Segera menjadi salah satu jalan penyakit ini dapat menghampiri kita dengan mudah
Dengan beraneka ragam zat kimia yang ditambahkan dengan bahan berbahaya lain salah satunya Mee Segera yang di dalam terkandung Styrofoam, maka Penyakit kanser dapat dengan mudah menyerang Stryfoam yang dimasukkan air panas sangat tidak baik kerana menambah zat kimia berbahaya di dalam  Mee Segera

Keguguran bagi wanita hamil. 

Bagi para wanita yang sedang hamil, hindarilah makan  Mee Segera Zat kimia didalam  Mee Segera juga pengawet yang kuat dapat menyebabkan keguguran.

Menjadi penyebab terjadinya Stroke. 

Penyakit stroke yang sering menyerang sebahagian orang di dunia termasuk  juga dapat datang karena mengambil secara kerap Mee Segera kerana ianya menggangui aliran kelancaran aliran darah.

Mengganggu pencernaan,

Ini adalah disebabkan  Mee Segera  dapat melambatkan nutrisi masuk ke dalam tubuh,lalu menyebabkan tergganggunya sistem pencernaan dalam tubuh terganggu. 

Pencernaan yang baik memerlukan bantuan nutrisi dan mineral yang banyak. 

Maka dari itu tidak sedikit yang gemar mengambil  Mee Segera mengalami sembelit atau susah buang air besar. Bahkan dapat menyebabkan perut dan usus mengalami kebocoran



Menyebabkan sakit kepala.
Mee Segera mengandungi kadar MSG yang sangat banyak. MSG sangat merbahaya untuk tubuh maupun otak kita. Mengambil MSG dapat memberi kesan ringan hingga serius. 

Menganggu sistem pernafasan.
Kandungan MSG dalam Mee Segera juga dapat menganggui Sistem pernafasan kita. Gejalanya yang paling utama adalah membuat kita sulit bernafas dan merasa sesak di bahagian dada. Jika sudah terjadinya sebegini segera jauhi Mee Segera kerana boleh menyebabkan kehilangan  nyawa kerananya,

Membuat wajah bengkak.
Selain menjadi penyebab terjadinya sakit kepala dan mengganggu sistem pernafasan, kandungan MSG didalamnya juga dapat membuat wajah merah – merah hingga bengkak. Tidak banyak yang menyadari hal ini kerana biasanya ianya mengambil masa hanya saat ketika MSG tersebut terserap dalam tubuh.

Penyakit jantung.
Mee Segera juga termasuk dalam  (junk food) atau makanan yang kurang bervitamin. Mengambil Mee Segera terlalu kerap dapat menyebabkan penyakit jantung. Hal ini disebabkan oleh kandungan Cardionmetabolic Syndrome didalamnya
.
Membuat perut buncit dan bengkak mata.
Kandungan garam yang sangat banyak didalamnya secara tidak langsung membuat perut menjadi buncit dan menambah bengkak mata. Mengambil garam yang banyak memang dapat membuat kedua hal tersebut tidak hanya dalam Mee Segera saja.

Kegemukkan
Terakhir, bahaya dari mengambil Mee Segera adalah kegemukkan Mee Segera jika diambil membuatkan kita merasa kenyang. Namun setelah  beberapa jam kemudian kita akan kembali merasa lapar. Padahal kalori dan karbohidrat di dalam Mie Instan sudah banyak. Hal ini cenderung membuat kita makan beberapa kali ganda

 Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.