Selasa, 2 Januari 2018

Berbagai Menafaat Ubi kayu yang wajib diketahui

Hasil carian imej untuk ubi kayu

Ubi kayu dikatakan berasal dari bahagian tropika Amerika Selatan tetapi kini taburannya hampir di semua kawasan tropika seluruh dunia Nama lain bagi ubi kayu adalah ubi benggalaubi belanda dan cassava (bahasa Inggeris). Dalam penerbitan bahasa Inggeris,.

Manfaat Ubi kayu Rebus Untuk Kesihatan

Rebusan ubi kayu sangat baik untuk kesihatan kerana kandungan vitamin, mineral dan serat namuni ianya hanya di makan setelah dimasak terlebih dahulu untuk menghindari  racun. Berikut cara merebusnya dengan baik:

Pilih ubi kayu yang segar
Kupas  lalu bersihkan dengan air bersih
Jika ada bahagiannya yang berwarna ungu, buang bahagian tersebut.
Potong sesuai ukuran agar lebih cepat matang
Rebus ubi kayu yang sudah terendam air
Ketika merebus jangan gunakan penutup, agar wap yang mengandungi racun keluar
Untuk mengetahui sudah matang atau belum, anda tusukan garpu atau lidi pada ubi itu jika sudah empuk siap untuk di angkat.
:

- Sumber Tenaga

Dalam 200 gram porsi, ubi kayu mengandungi 76 gram karbohidrat dan 320 kkal kalori.Ini membuatnya menjadi sebagai sumber tenaga yang baik bagi tubuh yang mengalami kerja fizikal yang berat. Karbohidrat pada singkong akan dipecah menjadi glukos yang berguna sebagai sumber tenaga bagi sel tubuh.glukosa akan tersimpan dan bertukar menjadi glikogen dalam otot sebagai reservasi energi.


Mengatasi Rematik

Cara mengatasi rematik :

siapkan 100 gram  ubi kayu 
satu batang serai
15 gram halia
1.000 cc air
semua bahan direbus hingga airnya nerbaki 400 cc
kemudian ditapis, air rebusan yang boleh diminum 200 cc saja ( jangan terlalu banyak)
Membantu Mengatur Denyut Jantung dan Tekanan darah


Ubi kayu  memiliki jumlah kalium yang cukup untuk tubuh (271mg per 100 gram atau 6% dari RDA). Kalium merupakan komponen penting dari sel dan cairan tubuh yang membantu mengendalikan denyut jantung dan tekanan darah.

Meningkatkan Sistem Metabolisme


Di dalam  ubi kayu  terdapat vitamin B yang bermanfaat untuk meningkatkan sistem metabolisme tubuh.

Selain itu, terdapat kandungan asid amino esensial dan serat yang berguna sebagai sumber tenaga bagi tubuh manusia.

 Hasil carian imej untuk ubi kayu

Membantu Proses Pembentukan Sel

Kandungan asid amino esensial yang ada di dalam  ubi kayu , bermenafaat untuk pembentuikkan sel-sel yang ada di tubuh.

ianya juga membantu memperbaiki sel-sel tubuh yang rosak, yang nantinya dapat berfungsi dengan baik lagi.


Menyembuhkan Luka Bernanah dan Terbakar


Untuk luka bernanah, siapkan  ubi kayu  segar yang sudah di tumbuk, lalu tempelkan ke tubuh yang luka bernanah.

Sedangkan untuk luka terbakar, cara mengatasinya dengan menyiapkan  ubi kayu  yang sudah diparut lalu diperah.setelah itu diamkan airnya beberapa saat hingga patinya mendap. Lalu patinya tersebut dioleskan ke tubuh yang tertdapat luka terbakar.

Membantu Pesakit Kencing Manis

Pesakit Kencing Manis lebih dianjurkan mengambil ubi kayu menganti nasi. kerana ubi kayu  tidak memiliki kandungan kadar gula yang tinggi, yang menjadikan baik untuk diambil bagi pesakit kencing manis.

 Membantu Pertumbuhan

  Ubi kayu dapat meningkatkan jisim tulang dan membantu pertumbuhannya. ubi kayu  mengandungi vitamin K. Vitamin K ini berperanan dalam pencegahan ostoeporosis dan juga mempercepat  pertumbuhan tulang.


Mencegah Anemia (Kekurangan Darah)

Kandungan mineral dan zat besi yang ada di dalam ubi kayu berguna untuk membantu proses pembentukan sel-sel darah merah.

Jadi tubuh terhindar dari Anemia.(Kekurangan Darah)


Baik untuk Diet Rendah Lemak

Menafaat ubi kayu rebus lainnya adalah kerana prosesnya direbus bukan digoreng, menjadikanmya rendah lemak dan rendah kalori.

Walaupun ubi kayu di dalamnya mengandungi karbohidrat yang tinggi, disebabkan prosesnya direbus makaianya baik untuk mereka yang sedang melakukan diet lemak.

Hasil carian imej untuk ubi kayu

Melancarkan Pencernaan

Ubi kayu mempunyai banyak kandungan Insoluble Fiber atau serat yang tidak larut dalam air. Serat jenis ini baik untuk memperlancar proses buang air besar, serta menyerap dan membuang toksin di dalam usus, membolehkan peroses pencernaan berjalan dengan baik.

Tubuh daoat terhindar dari dari masalah gangguan pencernaan seperti susah buang air besar ,angin , buasir, perut kembung  dan sembelit. Jika kerap mengambil ubi kayu.


Pertumbuhan Otak

 Ubi kayu rebus juga kaya akan vitamin B dan juga komponen penting lainnya. Seperti asid pantotenant, riboflavin, piridoksin, folat dan juga thiamin yang bagus untuk pertumbuhan otak.


Menurunkan Kolesterol Darah

Negara Filipina pernah melakukan sebuah penelitian terhadap ubi kayu , dalam kaitannya untuk menurunkan kadar kolesterol pada manusia. Hasil kajianmya menunjukkan bahwa ubi kayu memiliki kesan yang ketara dalam mengurangkan tahap kolesterol secara keseluruhan.

  Ubi kayu juga dapat menurunkan kolesterol LDL yang dianggap sebagai kolesterol jahat. Selain itu ianya juga dapat membantu menurunkan tridliserida karena kandungan seratnya yang tinggi.
 Ubi kayujuga dikenal sebagai sumber saponin. saponin akan mencegah asid hempedu dan kolesterol agar yang tidak diserap oleh usus kecil.


Menigkatkan Sistem Kekebalan Tubuh

Serat pada  Ubi kayu dapat mendorong pertumbuhan probiotik atau bakteri baik di dalam usus, probiotik itu sendiri dikenali sebagai sebahagian dari sistem kekebalan tubuh. Pertumbuhan bakteri baik di dalam usus manusia dapat meningkatkan kekebalan dengan membatasi jumlah mikroorganisme patogen dalam tubuh.

Membantu Mengurangi Stress 

Vitamin dan mineral di dalam  Ubi kayu  juga dapat membantu tubuh mengurangi stres dan ketegangan. Magnesium yang terkandung di dalamnya juga dapat menjadi pereda stres dan membantu dalam menenangkan sistem saraf.

Itulah menafaat  Ubi kayu  rebus untuk kesihatan.

 Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.

3 ulasan:

  1. banyak lagi makanan yg.boleh dihasilkan dengan ubi kayu..boleh digulai lemak putih..taruh udang kering dan letak sedikit daun kunyit..sedap tu.makan sama nasi panas,boleh juga dibuat kuih bingka taruh gula merah..pun sedap,buat kerepek pun sedap,orang kata..zaman jepun makan ubi kayu je..penyakit basai (kurang zat)..tetapi la ni..orang kampung pun dah kurang tanam ubi kayu..bebudak apa tah lagi..depa geli makan ubi kayu rebus.

    BalasPadam
  2. Banyak rupanya manfaat ubi kayu.. Teringat lagi masa kecik dulu memang selalu makan ubi kayu. Paling best ubi kayu yang dibakar atas api. Perghh aroma je dah sedah dah :D

    BalasPadam