Jumaat, 8 Ogos 2014

Sistem Pencernaan - The Digestive System



SISTEM PENCERNAAN




Terdiri daripada satu saluran yang berotot berukuran kira-kira 9.75 meter dengan bukaan pada mulut dan dubur di kedua-dua hujungnya.

Bahagian-bahagian sistem pencernaan manusia:

Makanan dihancurkan secara mekanikal oleh gigi kepada butir-butir yang lebih kecil supaya jumlah luas permukaan makanan ditambahkan untuk tindakan enzim.

Semasa pengunyahan, makanan dicampurkan dengan air liur daripada 3 pasang kelenjar liur, iaitu
  1. kelenjar parotid
  2. kelenjar sublingua
  3. kelenjar submandibel


Air liur melembutkan makanan dan menjadikannya lebih mudah ditelan.

Air liur mengandungi sejenis enzim, iaitu ptialin @ amilase liur. Enzim ini menghidrolisiskan kanji masak kepada maltosa.
   

Lidah menolong membulatkan gumpalan makanan menjadi bolus dan menolaknya ke arah faring.

Semasa menelan, lidah menolak makanan ke belakang mulut dan seterusnya ke esofagus. Lelangit lembut menghalang makanan daripada memasuki rongga nasal.

Makanan bergerak melalui esofagus secara peristalsis.

Peristalsis - penguncupan dan pengenduran beritma yang berlaku di sepanjang salur alimentari.



Kelenjar gaster pada dinding perut merembeskan jus gaster.

Jus gaster mengandungi   

a)   asid hidroklorik

membunuh kuman di dalam makanan

menyediakan pH yang sesuai bagi enzim renin & pepsin (kedua-dua enzim ini paling aktif dalam keadaan berasid)
b)   enzim renin

mengentalkan susu dengan menukarkan kaseinogen (protein susu yang larut) kepada kasein (protein susu yang tidak larut)
https://blogger.googleusercontent.com/img/proxy/AVvXsEjJAnknYU0Zc2vSqZdTW3JfyybJIj-goY24DSWN33qJH88KuG9hhGZPCrWIghpkjnTssrhk1piT5eN0DRd9_sKr2SpbJzqFjeThu0xe8NdnJYFj527LuInG0RgbAAXPRA=
c)   enzim pepsin

menghidrolisiskan protein kepada pepton & polipeptida
https://blogger.googleusercontent.com/img/proxy/AVvXsEijsNDVDEyGv6f-iu6LyfxGG7QrdK9w6RU6Eiky8mt1wQJjJuNCplQf5M6dJLLMO4r8j1deJyGJtkptlulDu04BpPm4YAfEw9L9PZaN5l2F_uL2wej-gGEGOAcC5TH4v20=   


Penguncupan dan pengenduran perut membantu memecahkan makanan secara fizikal. Tindakan peristalsis membantu mencampuradukkan makanan dengan enzim.

Makanan berada di dalam perut selama kira-kira 4 jam. Makanan yang meninggalkan perut adalah separa cecair dan dikenal sebagai kim.


Duodenum menerima hempedu dari pundi hempedu dan jus pankreas dari pankreas.

Hempedu disintesiskan oleh hati dan disimpan dalam pundi hempedu. Hempedu disalurkan melalui duktus hempedu ke dalam duodenum apabila diperlukan.

Hempedu mengandungi garam hempedu, tetapi tidak mempunyai enzim.

Fungsi hempedu : Mengemulsikan lemak (memecahkan lemak menjadi titisan halus yang terampai di dalam air). Pengemulsian lemak menambahkan jumlah luas permukaannya untuk tindakan enzim.

Jus pankreas diangkut dari pankreas ke duodenum melalui duktus pankreas.

Jus pankreas mengandungi 3 jenis enzim
  1. amilase
  2. tripsin
  3. lipase

Amilase menghidrolisiskan kanji yang masih belum dihidrolisiskan oleh ptialin dalam rongga mulut kepada maltosa.

Tripsin menghidrolisikan pepton dan polipeptida kepada peptida.


Lipase menghidrolisiskan lemak atau minyak menjadi asid lemak dan gliserol.




Kelenjar usus pada dinding usus kecil menghasilkan jus usus yang bersifat alkali.

Jus usus mengandungi enzim:
  1. erepsin (peptidase) yang menhidrolisiskan peptida menjadi asid amino
  1. maltase yang menhidrolisiskan maltosa kepada glukosa
  1. sukrase yang menghidrolisiskan sukrosa kepada glukosa dan fruktosa
  1. laktase yang menghidrolisiskan laktosa kepada glukosa dan galaktosa


Gula ringkas, asid amino, gliserol, dan asid lemak adalah hasil akhir pencernaan. Semua hasil ini diserap di usus kecil.

PENYERAPAN & ASIMILASI HASIL PENCERNAAN

bullet
Usus kecil mencapai luas permukaan yang besar dengan cara berikut
  1. usus kecil adalah sangat panjang, kira-kira 6 meter
  2. terdapat banyak lipatan di dalam usus kecil
  3. seluruh permukaan dalam usus kecil mempunyai unjuran berbentuk jari yang dinamakan vilus
  4. pada permukaan epitelium vilus, terdapat unjuran halus yang dinamakan mikrovilus
bullet
Setiap vilus mengandungi satu jaringan kapilari darah. Di tengah-tengah vilus, terdapat satu lakteal yang berwarna putih. Lakteal bersambungan dengan salur limfa.
bullet
Proses penyerapan makanan berlaku secara resapan diikuti dengan pengangkutan aktif.
bullet
Gula ringkas, asid amino, garam mineral, serta vitamin B dan C yang larut dalam air diserap ke dalam kapilari darah di dalam vilus.
bullet
Kapilari darah daripada semua vilus bersatu dengan vena portal hepar. Vena portal hepar membawa darah yang mengandungi makanan tercerna ke hati.
bullet
Asid lemak dan gliserol meresap ke dalam epitelium vilus. Di dalam sel epitelium vilus, gliserol berpadu dengan asid lemak membentuk titisan lemak. Titisan lemak ini kemudian diserap ke dalam lakteal.
bullet
Vitamin A, D, E, dan K yang larut dalam lemak juga diserap ke dalam lakteal.
bullet
Dari lakteal, titisan lemak diangkut oleh salur limfa yang akhirnya membuka ke dalam vena subklavika kiri di bahagian antara leher dan bahu.
bullet
Makanan tercerna yang telah diserap akan diasimilasikan.
bullet
Asimilasi - Proses penggabungan makanan tercerna ke dalam sel dan tisu badan.
bullet
Sebahagian besar makanan tercerna diangkut oleh vena portal hepar ke hati. Proses asimilasi bermula di sini.
bullet
Glukosa berlebihan yang terhasil akan ditukarkan oleh sel hati menjadi glikogen dan disimpan di dalam hati.
bullet
Hati juga membina pelbagai jenis protein seperti enzim, protombin, dan fibrinogen daripada asid amino yang diterimanya.
bullet
Asid amino yang berlebihan tidak boleh disimpan kerana beracun. Hati menguraikannya menjadi urea. Urea diangkut oleh darah ke ginjal untuk dikumuhkan melalui air kencing.
bullet
Lemak yang berlebihan akan dibina menjadi tisu lemak dan disimpan di bawah kulit serta di sekeliling usus.

bullet
Sisa makanan yang tidak tercerna akan disalurkan ke usus besar.
bullet
Penyerapan air berlaku di usus besar. Kesannya, sisa makanan mengeras menjadi tinja. Tinja disimpan di dalam rektum buat sementara waktu.
bullet
Apabila penuh, dinding berotot rektum akan mengecut untuk mengeluarkan tinja melalui dubur. Proses penyingkiran tinja disebut penyahtinjaan.
bullet
Pergerakan tinja di dalam usus besar menuju ke dubur berlaku secara peristalsis.

 Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.

Khasiat Minum Air Zam Zam











   

Doa Khasiat Minum Air Zam Zam Yang Penuh Keajaiban! 
| Doa zam-zam

َﻚُﻟَﺄْﺳْﺃ ْﻲِّﻧِﺇ َّﻢُﻬّٰﻠﻟَﺍ
ﺎًﻗْﺯِﺭَﻭ ﺎًﻌِﻓﺎَﻧ ًﻢْﻠِﻋ
ْﻦِﻣ ًﺀﺂَﻔِﺷَﻭ ﺎًﻌِﺳﺍَﻭ
ٍﻢَﻘَﺳَﻭ ٍﺀﺁَﺩ ِّﻞُﻛ
َﻢَﺣْﺭَﺃ ﺂَﻳ َﻚِﺘَﻤْﺣَﺮِﺑ
َﻦْﻴِﻤِﺣﺍَّﺮﻟﺍ.
Allahumma innii as aluka ‘ilman naafi’an wa rizqan waasi’an
wasyifaa an min kulli daa in wasaqamin birahmatika yaa
arhamarraahimiin.
Ya Allah, aku mohon kepadaMu ilmu pengetahuan yang
bermenafaat, rezeki yang luas dan sembuh dari segala sakit dan
penyakit dengan rahmatmu Ya Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.


MAKNA ZAM-ZAM
Kata Zam-Zam dalam bahasa Arab berarti, yang banyak atau melimpah [2]. Adapun air Zam-Zam yang dimaksud oleh syari'at, yaitu air yang berasal dari perigi Zam-Zam. Letaknya dengan Ka'bah, berjarak sekitar 38 hasta. 

Dinamakan Zam-Zam, sesuai dengan artinya, kerana memang air dari perigi tersebut sangat banyak dan berlimpah. Tidak habis walau sudah diambil dan dibawa setiap harinya ke seluruh penjuru dunia oleh kaum Muslimin. 

Dinamakan dengan Zam-Zam, bisa juga diambil dari perbuatan Hajar. Ketika air Zam-Zam terpancar, ia segera mengumpulkan dan membendungnya. Atau diambil dari galian Malaikat Jibril dan perkataannya, ketika ia berkata kepada Hajar.  


Air Zam – Zam dapat Menyembuhkan Penyakit
Nabi saw menjelaskan: ”Sesungguhnya, Zamzam ini air yang
sangat diberkati, ia adalah minuman yang mengandung khasiat”. Nabi
saw menambahkan: “Air zamzam bermenafaat untuk apa saja
yang diniatkan ketika meminumnya. Jika engkau minum dengan
maksud agar sembuh dari penyakitmu, maka Allah
menyembuhkannya. Jika engkau minum dengan maksud supaya
merasa kenyang, maka Allah mengenyangkan engkau. Jika
engkau meminumnya agar hilang rasa dahagamu, maka Allah akan
menghilangkan dahagamu itu. Ia adalah air tekanan tumit Jibril,
minuman dari Allah untuk Ismail”. (HR Daruqutni, Ahmad, Ibnu
Majah, dari Ibnu Abbas).
Rasulullah saw pernah mengambil air zamzam dalam sebuah
kendi dan tempat air dari kulit, kemudian membawanya kembali
ke Madinah. Air zamzam itu digunakan Rasulullah saw untuk
memerciki orang sakit dan kemudian disuruh meminumnya.
Dalam kajian ilmiah yang dilakukan di laboratorium Eropah,
terbukti bahwa zamzam memang lain. Kandungan airnya berbeza
dengan perigi yang ada di sekitar Makah.
1. Kadar Kalsium dan garam Magnesiumnya lebih tinggi dibanding
air lain, berkhasiat untuk menghilangkan rasa dahaga dan
kesan penyembuhan.
2.Air Zamzam juga mengandung zat fluorida yang berkhasiat
membunuh kuman-kuman yang terdapat dalam kandungan
airnya.
3. Yang juga menakjubkan adalah, tak ada sedikit pun lumut di
dalamnya,Air Zamzam sentiasa bebas daripada pencemaran kuman..

4. Anehnya lagi, pada saat semua perigi air di sekitar Mekah
dalam keadaan kering,perigi air zamzam tetap berair. Dan perigi air zamzam
memang tak pernah kering sepanjang zaman.
Beberapa ulama fikih menyarankan agar jamaah haji
membawa air zamzam ketika pulang ke negaranya sebab zamzam
itu dapat dijadikan sebagai obat untuk suatu penyembuhan. Dan ini terbukti,
banyak jamaah dari Indonesia maupun negara lain yang pernah
merasakan keajaiban air zamzam.
Molekul Air Paling Cantik dan Indah



sha3622.blogspot.com



Di sebuah hotel di kota Kualalumpur, Malaysia, Dr. Masaru Emoto
dari Universitas Yokohama, Jepun, memaparkan hasil kajiannya
mengenai air yang ditulisnya dalam buku “The True Power of
Water.” Sejumlah  kristal molekul air dari berbagai sumber,
seperti air dari mata air, sungai, laut, telaga dsb. ditayangkan 
Beberapa molekul air yang ditelitinya berbentuk tak teratur, kecuali
molekul air zam-zam. Susunan molekul air zam-zam berstruktur
sangat indah, teratur, cantik bak berlian yang berkilauan, dan
memancarkan lebih dari 12 warna jika dibekukan. Rangkaian
bentuk heksagonal-nya sangat indah, cemerlang berkilau dan
penuh warna ketika dibacakan ayat yang mulia. Ada satu kristal air
yang nampak paling indah dan cantik, berbentuk seperti bunga
atau cakra, bagaikan bertahta berlian mutu manikam, berkilau-kilau
memancarkan belasan warna. “Molekul air apakah ini?” Tanya
Masaru Emoto. Suasana mendadak senyap, hadirin nampak
terpana dan tak tahu persis kristal molekul apa gerangan. Namun
tiba-tiba seorang dosen dari Universitas Malaysia mengacungkkan
tangan, “mungkin itu adalah molekul air Zam zam.” Katanya.Dr.
Masaru Emoto balik bertanya, “mengapa Anda berpendapat
bahwa itu adalah molekul air Zamzam?”Kata dosen itu, “Sebab air
Zamzam adalah air yang paling mulia di dunia ini, jadi wajar kalau
ia memiliki molekul berupa berlian yang berpendar
indah.”Ternyata dugaan dosen itu benar. Itu memang air
Zamzam. Penelitian Dr. Masaru Emoto telah menunjukkan bahwa
air Zam zam memiliki molekul air paling cantik dan indah di antara
air lainnya.
Khasiat Air Zam-Zam
Air Zam-Zam merupakan salah satu bahan yang dijadikan ubat
pada berbagai pengubatan, terutama pengubatan thibbun nabawi
seperti kelinik terapi bekam, diantara yang menjadi dasanya adalah
hadits :
“Sesungguhnya air zam-zam adalah air yang diberkahi, air
tersebut adalah makanan yang mengenyangkan.” HR. Muslim
dalam Kitab Keutamaan Para Sahabat, Bab Keutamaan Abu Dzar,
no. 4520.
“Air zam-zam adalah ubat dari rasa sakit (obat penyakit).” HR. Abu
Daud Ath Thoyalisiy dalam musnadnya no. 459. Dikeluarkan pula
oleh Al Haitsamiy dalam Majma’ Az Zawa-id, 3/286 dan Al Hindiy
dalam Kanzul ‘Ummal, 12/34769, 3480.
Hadits Air Zam-Zam tersebut di atas menunjukkan khasiat air
zam-zam. Air tersebut boleh menjadi minuman yang
mengenyangkan dan boleh juga  menjadi ubat penyakit. Air zam-
zam juga adalah air yang penuh keberkahan.
Beberapa khasiat lainnnya dari air zam-zam adalah :
Nutrisi dan kekuatan bagi ibu hamil
Memperbanyak dan memperbaiki kualiti ASI
Membersihkan wajah dan jerawat
Membersihkan dan menajamkan pandangan mata (pengubatan mata)
Menangkal pengaruh sihir
Mengenyangkan perut
Memperbaiki pencernaan
Melancarkan peredaran darah
Melancarkan Buang Air Besar
Energi dan meningkatkan stamina
“Sebaik-baik air di muka Bumi adalah air Zam zam, di
dalamnya ada makanan yang mengenyangkan dan obat
yang menyembuhkan penyakit.” (Thabrani dan Ibnu
Hibban).



 Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.