Sabtu, 27 Mei 2017

Mengenal Pepijat

Hasil carian imej untuk bad bugPepijat  telah di kelafikasikan sebagai binatang perosak sejak abad yang ke-17.  Pepijat biasanya terdapat di Amerika Syarikat sebelum Perang Dunia Kedua, iaitu selepas penggunaan racun serangga yang meluas. Peningkatan dalam kebersihan rumah dan peribadi serta bertambah bagi pasaran perabot yang terpakai juga berkemungkinan menyumbang kepada kehadiran perosak ini.


Seabad yang lalau  pepijat katil telah muncul merentasi Amerika Syarikat, walaupun ianya bukanlah dianggap sebagai perosak utama. Penggunaan meluas racun serangga penyembur untuk semut dan kawalan lipas adalah satu faktor yang telah dibabitkan dalam kehadiran pepijat. Pepijat katil adalah penghantar-penghantar darah yang tidak memakan semut dan lipas. Pengembaraan antarabangsa dan perdagangan difikirkan telah memudahkan penyebaran bagi serangga ini, kerana telur-telur, muda, dan pepijat katil dewasa adalah bersedia diangkut dalam bagasi, pakaian, lapisan, dan perabot. Pepijat katil boleh mengerumuni kapal terbang, kapal-kapal, keretapi, dan bas-bas. Pepijat katil adalah paling kerap ditemui dalam kediaman-kediaman dengan satu kadar yang tinggi seperti hotel-hotel, motel-motel, asrama-asrama, bilik-bilik asrama, melindungi, kompleks apartmen, tenemen, dan penjara-penjara.


Pengenalpastian
Pepijat dewasa  berwarna perang kemerah-merahan, berbentuk bujur bulat, , dan tentang 3/16 untuk 1/5 inci lama. Bentuk leper mereka membolehkan mereka untuk bersembunyi di dalam celah-celah dan rekahan-rekahan. Badan pepijat menjadi lebih memanjang, bengkak, dan merah tua selepas satu mil darah. Pepijat  mempunyai satu paruh menyerupai nyaring di bahagian mulut untuk menghisap. Pepijat dewasa menjadi kecil, kontot, tak berfungsi sayap pelapik. Nimfa yang ditetas adalah hampir tidak berwarna, menjadi kecoklat-coklatan sebagai mereka masak. Telur-telurnya   berwarna putih.

Kitaran Hayat
Pepijat katil betina bertelur dari satu hingga dua belas sehari telur, dan telur-telur itu akan dilonggokkan dalam retak dan rekahan-rekahan. Telur-telur itu disaluti dengan satu bahan likat supaya mereka melekat pada substrat. Penetasan telur dalam 6 hingga 17 hari-hari, dan nimfa dengan segera boleh untuk diberi makan. Mereka memerlukan satu mil darah dengan tujuan bersalin kulit. Dan apabila nimfa sudah dewasa, ia boleh hidup berbulan-bulan tanpa makanan. Rentangan hayat dewasa mungkin merangkumi 12 18 bulan-bulan. Tiga atau lebih banyak generasi-generasi boleh terjadi setiap tahun.


Tabiat
Pijat  adalah serangga-serangga bergerak pantas pada waktu malam untuk menghisap darah. Pijat kebanyakannya makan pada waktu malam apabila tuan rumah mereka tidur nyenyak. Selepas menggunakan paruh tajam mereka menusuk kulit, mereka menyuntik satu bendalir liur mengandungi satu antikoagulan untuk membantu mendapatkan darah. Nimfa mungkin menghisap darah dalam tempoh tiga minit dengan cepat sekali , manakala satu pijat dewasa biasanya memakan darah selama sepuluh hingga lima belas minit. Apabila lapar, pijat katil sekali lagi mencari mangsa untuk mendapatkan darah.
Katil yang sentiasa berada sepanjang hari dalam gelap, menjadi tempat-tempat pembiakan pepijat. Pijat kelihatan pada fabrik, kayu, dan kertas permukaan-permukaan. Pijat menyukai tempat-tempat yang berkelim, dan lipatan-lipatan tilam-tilam, kemudian menyebarkan lagi pembiakannya menerusi rekahan-rekahan di dalam katil. Dalam serangan lebih hebat, mereka juga mungkin menduduki tempat-tempat persembunyian lebih jauh daripada katil. Mereka mungkin menyembunyikan dalam bingkai-bingkai tingkap dan pintu, kotak-kotak elektrik, lantai retak, baseboards, perabot, dan di bawah jelujur lembaga hamparan dinding ke dinding. Pepijat katil sering bergerak dengan lebih aktif dengan bersembunyi di dalam gambar, tirai dinding, melisukan kain, melonggarkan menampal kertas hias dinding, celah-celah dalam plaster, dan siling.

KecederaanGigitan adalah tidak sakit. Bendalir liur yang disuntik oleh pepijat katil boleh menyebabkan rasa gatal yang teruk dan berpanjangan selama beberapa jam untuk berhari-hari, menggaru boleh menyebabkan bekas gigitan berjangkit. Jumlah kehilangan darah kerana  pijat lazimHasil carian imej untuk bad bug

Pencegahan
Tidak membawa barang-barang yang berkemungkinan ada pijat untuk dibawa masuk ke dalam rumah. Ia adalah penting untuk berhati-hati semasa memeriksa pakaian dan bagasi pengembara-pengembara. Juga, memeriksa katil-katil, lapisan, dan perabot. Celah-celah dan rekahan-rekahan di dalam bangunan bahagian luar juga perlu dibaiki.


Pemeriksaan
Satu pemeriksaan lengkap bagi premis bagi mengesan pepijat dan tapak tempat perlindungan mereka adalah usaha-usaha yang perlu dilakukan supaya pembersihan dan rawatan-rawatan racun serangga boleh difokuskan. Usaha-usaha pemeriksaan sepatutnya ditumpukan pada tilam, dan kerangka katil, serta retak dan rekahan-rekahan bahawa katil itu memungkin pepijat bersembunyi sepanjang hari.
Di hotel-hotel, pangsapuri-pangsapuri, dan lain berbilang jenis kediaman-kediaman adalah digalakkan mengambil tindakan bijak dengan memeriksa unit-unit yang disyaki dijangkiti pepijat.

Pengawalan
Langkah-langkah lain antaranya menggunakan vacuum tilam dan premis-premis, membasuh lapisan dan pakaian, dan membersihkan kediaman-kediaman. Selepas menyedut menggunakan vakum, dengan segera meletakkan pembersih vakum beg dalam sebuah beg plastik, ikat dengan ketat, dan buang dalam sebuah kontena di luar bagi mencegah pepijat katil daripada melepaskan diri kepada rumah orang lain.  menyental tilam berkelim untuk mengusir katil pepijat dan telur-telur. Membuang tilam adalah satu lagi pilihan, walaupun satu tilam baru boleh pantas dipenuhi jika pepijat katil baru. 
Hasil carian imej untuk bad bug bites

Perangkapan
Selepas tilam divakum atau bergosok, ia boleh dilampirkan dalam satu sarung tilam berzip. pijat yang ada pada tilam akan terperangkap.
Perangkap-perangkap sukar atau glueboards boleh digunakan untuk memerangkap pijat 


Racun-racun Serangga
Racun serangga boleh juga (biasanya pyrethroids) digunakan di celah-celah dan rekahan-rekahan di mana tempat pijat bersembunyi. Penembusan bertambah bagi racun serangga kepada celah-celah dan rekahan-rekahan dapat tercapai jika kotoran terkumpul.

Tidak menggunakan mana-mana racun serangga pada sebuah tilam kecuali label produk khususnya yang menyatakan penggunaannya. Sekiranya menggunakan racun serangga pada sebuah tilam, mengambil langkah-langkah bagi meminimumkan racun perosak supaya tidak terdedah kepada penghuni-penghuni.

Racun serangga adalah tidak dicap untuk penggunaan sedang alas atau kain-kain linen. Barang-barang ini harus kering dibersihkan atau berdobi 

Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com)  untuk info seterusnya

1 ulasan: