Selasa, 5 Disember 2017

Menafaat Teh Rooibos Bagi Kesihatan

Manfaat Teh Rooibos Bagi Kesihatan

Teh Rooibos sebenarnya berasal dari tanaman semak Aspalathus Linearis yang ditemukan di Afrika Selatan. Merupakan teh yang rendah kandungan kafein dan tanin. Selain itu, teh rooibos merah ini memiliki rasa yang unik dan banyak menafaat bagi kesihatan, seperti, membantu mengatasi insomnia, asma, eksim, hipertensi, alergi, memperlambat penuaan dini, meningkatkan sistem kekebalan manusia.

Teh rooibos  kaya akan kandungan mineral, antioksidan (aspalathin dan nothofagin, dan sebatian fenolik) yang sangat kuat dan serbaguna. Teh rooibos merah memiliki asid oksalat, baik bahgi mereka yang mempunyai masallah Batu sehingga aman dikonsumsi oleh orang yang memiliki batu ginjal.


Pengambilan Teh Roiboos sangat baik kerana berbagai Khasiat Yang Terkandung didalamnya
diantara Khasiatnya 

1. Mencegah Hipertensi dan Melancarkan Perjalanan Darah 
Teh rooibos adalah herbal alami yang bisa membantu mencegah hipertensi. Senyawa flavonoid yang disebut dengan chrysoeriol membantu melancarkan sirkulasi darah dengan cara menghambat enzim yang berkontribusi terhadap peningkatan resiko penyakit jantung.

2. Melegakan Perut
Hampir sama seperti minuman herbal lainnya, teh rooibos merah memiliki kesan menenangkan bagi perut dan juga melancarkan pencernaan. Ini dikeranakan adanya kandungan quercetin, iaitu anti-inflamasi yang kuat yang dapat mengurangi kejang perut.
Hampir sama seperti minuman herbal lainnya, Teh rooibos merah memiliki kesan menenangkan bagi perut dan juga melancarkan pencernaan. Hal ini disebabkan adanya kandungan quercetin, iaitu anti-inflamasi yang kuat yang dapat mengurangi kejang perut.

Hasil carian imej untuk teh rooibos

3. Kesihatan Tulang
Teh roiboos merah kaya dengan kalsium, mineral flouride dan mangan yang berguna untuk mempertahankan struktur tulang agar tetap kuat. ini bererti teh rooibos dapat membantu mencegah osteoporosis,sakit pada sendi dan arthritis.

4. Diabetes
Aspalathin adalah sejenis antioksidan yang jarang berlaku, tetapi boleh ditemui dalam teh rooibos merah. Asphalatin membantu meningkatkan resistensi insulin, meningkatkan penyerapan glukosa oleh otot-otot, meningkatkan pengeluaran insulin dari pankreas, dan menyeimbangkan gula darah. Merupakan pilihan minuman yang tepat bagi pesakit kencing manis tahap II.

5. Baik Untuk Kes\ihatan Kulit
Asid alfa hidroksi dan Zink yang terkandung dalam teh rooibos merah memiliki menafaat yang sangat baik bagi kulit. Meletakkan serbuk teh merah pada kulit dapat meredakan jerawat dan mengatasi (sunburn) kulit yang kemerahan kerana terlalu lama terkena sinar matahari.
Selain itu sebatian Asid alfa hidroksi boleh mengurangi atau memperlambat terbentuknya garis-garis halus pada wajah dan gejala penuaan dini lainnya.

Hasil carian imej untuk teh rooibos
6. Sifat Antispasmodic
Rooibos merah kaya akan kandungan agen antispasmodic yang boleh membantu meringankan ketegangan perut dan sakit padan perut. Aktivasi K+ (Ion Kalium) dan Kalsium keduanya boleh mengurangi resiko terkena gangguan pada saluran pencernaan sehingga mencegah cirit birit dan masalah pada usus lainnya.

7. Alergi
Di Afrika Selatan, teh rooibos merah banyak digunakan sebagai bahan yang berkesan untuk mengatasi alergi topikal berbagai jenis di seluruh tubuh, contohnya, ekzim dan demam serta alergi yang berhubungan dengan bronkitis.

8. Menyehatkan Rambut
Teh rooibos merah memiliki beberapa mineral penting yang akan sangat berguna terhadap kesihatan rambut, antara lain, kalsium, tembaga dan kalium. pengambilan secara Rutin teh roiboos  dapat menguatkan serat rambut sehingga rambut akan jadi lebih kuat dan tak akan mudah gugur. Kandungan polifenolnya dapat membuat rambut tampak lebih berkilat dan melindunginya dari kerosakan yang disebabkan oleh matahari.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan