Sabtu, 12 Julai 2014

Mengenai Kehidupan

Mengenai Kehidupan

Boron – untuk ketumpatan tulang dan tahap estrogen dan testosterone yang sempurna.

http://sha3622.blogspot.com

Karbon – berfungsi sebagai unsure struktur esntial kepada semua molekul organik; kabohidrat, lemak, asid amino, enzim, vitamin dan lain-lain.

Kabohidrat - adalah penyumbang utama tenaga yang diperlukan untuk bergerak, melakukan kerja dan untuk fungsi biokimia asas bagi kehidupan itu sendiri. Sumber utama ialah bijirin, sayur, ulam, buah dan ‘gula’(sakarid). Pada bentuk termudah kabohidrat mengambil formula CH2O. hydrogen dan oksigen terdapat dalam nisbah sama seperti air dengan satu karbon untuk satu molekul air.

Tumbuh-tumbuhan mampu membuat kabohidrat, vitamin, asid amino dan asid lemak. Untuk membuat kabohidrat tumbuhan, pokok mengambil CO2 dan H2O dan mendedahkan mereka kepada proses dipanggil fotosintesis. Dalam kehadiran klorofil, satu struktur cecincin magnesium/karbon, kabohidrat dikeluarkan menggunakan tenaga dari cahaya matahari. Oksigen dirembeskan sebagai hasil sampingan reaksi ini. Kabohidrat diklaskan sabagai monosakarid (glukos, fruktos), disakarid (sukros = glukos dan fruktos, maltos = glukos dan glukos, laktos = glukos dan galaktos), oligosakarid dan polisakarid (kanji, dextrin, serat, selulos dan glikogen atau ‘kanji haiwan’ semuanya adalah merupakan kompleks unit-unit glukos).

Lipid atau lemak, seperti kabohidrat, terdiri dari karbon, hydrogen dan oksigen. Lemak memiliki sifat tidak larut air, larut dalam pelarut organic dan boleh digunakan sebagai tenaga oleh organisma hidup. Sebagai satu sebatian karbon, lemak termasuklah lemak biasa, minyak, lilin dan sebagainya. Punca-punca lipid sebagai makanan termasuklah, minyak flaxseed, minyak zaitun, lemak haiwan, kacang, bijirin, buah zaitun, avocado, kuning telur, susu dan lain-lain. Lemak adalah sumber tenaga segera juga simpanan tenaga. 1g lemak mengandungi 9 kalori berbanding kabohidrat yang mengandungi 4.5 kalori sahaja.



kandungan Air  Asid, Alkali dan pH

Di dalam air tulin pada suhu 10 celcius 4% molekul air mengambil struktur hexagon, enam segi dan 96% mengambil struktur pentagon, lima segi. Pada suhu 0o celcius 10% molekul air mengambil bentuk hexagon dan selebihnya pentagon. Pada suhu -40 celcius 100% mengambil struktur hexagon. Oleh demikian kepingan salji adalah dalam bentuk segi enam.

Berbanding cecair lain, air mempunyai nilai muatan haba yang tinggi(specific heat). Ini membolehkan badan kita menyesuaikan diri dengan suhu persekitaran yang berubah-ubah atau berbeza. Ciri istimewa air yang penting ialah ia mampu meng-ion. Pengionan berlaku apabila satu atom atau satu molekul air hilang elektron atau menerima elektron dari atom yang lain. Walaupun dalam ketiadaan galian lain dalam air, 1/10 juta bahagian dari molekul air akan diion. Apabila satu molekul air, H2O, diion, molekul air akan berpecah kepada 2 bahagian; ion hydrogen, H+ dan ion hidroksil OH-. Ion-ion ini kemudian mengionkan galian-galian di dalam air membentuk satu tindakbalas kimia yang aktif.

Kadangkala terdapat lebih banyak ion H+ daripada ion OH- di dalam air. Air jenis ini dipanggil air asidik. Manakala air yang mengandungi lebih banyak ion OH- daripada ion H+ dipanggil air alkaline atau beralkali, bersifat alkali. Dalam keadaan jumlah ion H+ dan OH- sama pada kuantiti, air itu dipanggil air nutral. Air nutral pada suhu bilik biasa 22 celcius mempunyai nisbah ion H+ kepada jumlah molekul air 1:10000000 dan nisbah ion OH- juga pada nisbah 1:10000000. pH air nutral pada suhu 22 celcius dikira sebagai 7.

Ramai yang berpendapat bahawa air ialah H2O, yaitu 2 atom hidrogen untuk setiap atom oksigen.Bagaimanapun nisbah 2:1 ini hanya wujud dalam air yang mempunyai nilai pH 7 sahaja dimana bilangan H+ dan OH- adalah sama. Air berakali mempunyai kurang H+ daripada OH-. Air ini mengandungi lebih banyak atom oksigen berbanding setengah daripada jumlah atom hidrogen. Sebaliknya air asidik mempunyai lebih H+ berbanding OH-. Oleh itu air asidik mengandungi sedikit atom oksigen daripada setengah atom hydrogen.

Dalam usaha mendapatkan air tulin, sesetengah orang mempromosikan alat penyuling dan penapis ‘reverse osmosis’(R.O). Alat-alat ini berfungsi dengan baik untuk menapis air tetapi ia mengeluarkan semua bahan daripada air.Air tulin ini tidak baik untuk kesihatan badan; ia air mati. Ikan tidak boleh hidup di dalamnya. Jika diminum pada jangkamasa yang lama, galian-galian di dalam badan yang penting dan berguna seperti kalsium, magnesium, kalium dan natrium akan hilang. Kita boleh mengambil galian dalam bentuk suplemen untuk menggantikan galian-galian yang telah hilang. Tetapi ia bukanlah mudah untuk menggantikan galian di dalam badan kita yang sama-serupa bentuknya dengan galian yang telah hilang.

Mereka yang menjual alat penyuling atau penapis R.O menegaskan bahawa semakin kurang bahan-bahan di dalam air, lebih baik airnya.Mereka menggunakan penguji TDS( total dissolved solute) untuk menentukan jumlah pepejal(solute) yang telah larut dalam air samada bahan-bahan itu baik atau tidak. Air yang kaya dengan galian yang bagus untuk badan akan diuji seperti air yang sangat teruk dengan penguji TDS ini. Malangnya kedua-dua penjual dan pembeli penyuling dan penapi R.O percaya bahawa air tanpa sebarang bahan di dalamnya adalah air terbaik. Seperti yang telah dimaklumkan air suling tidak mengandungi oksigen tetapi lebih malang lagi bagi air R.O yang pHnya adalah diantara 6.2 hingga 6.5, bersifat asidik, akan mencuri oksigen daripada sel-sel badan. Oleh sebab air suling dan air R.O tidak mengandungi sebarang galian, jika air-air ini diionkan menggunakan alat pengion-air, tiada apa-apa akan terjadi, tiada air berakali atau air asidik akan dihasilkan.

Hendaklah kita ingat bahawa bahan buangan yang dibawa oleh darah adalah dalam bentuk cecair. Air untuk mengumuhkan toksin dan sisa buangan badan yang bersifat asidik, yang terlebih baik melalui kemampuannya menutralkan asid, ialah air beralkali.

Alat yang perlu untuk menghasilkan air bersifat alkali, air beralkali, dipanggil pengion air( water ionizer). Tidak ada alat lain selain pengion air yang dapat menghasilkan air beralkali yang kaya dengan oksigen dengan nilai pH 10.



AIR IONIK-negative oxidative reduction potential-

Sains perubatan telah mengiktiraf kepentingan air dan peranan asasnya dalam kesihatan dan ketegapan badan. Dalam dunia kini dimana pencemaran, ‘stress’ dan makanan yang diproses secara kimia menyebabkan makanan mengumpulkan banyak radikal bebas dan menyebabkan pengumpulan asid dalam badan, kita memerlukan air yang membekalkan kita keperluan melampaui kadar menyenggara hayat; air yang mampu mencetuskan kesihatan, ketahanan badan yang melindungi kita dari radikal bebas yang semakin menjadi terkumpul.

Air tulin tanpa keraguan sememamgnya bebas daripada impuriti yang menyumbang kepada penyakit dan pencemaran mikroorganisma. Bagaimanapun, terdapat radikal bebas dalam badan kita yang menyebabkan oksidasi yang mengakibatkan kerosakan sel-sel. Peningkatan keasidan suasana dalaman badan akan menyediakan tapak pembiakan bakteria, virus dan sel-sel kanser.

Saintis mempercayai bahawa punca utama terjadi penyakit-penyakit adalah pengumpulan yang menyebabkan kenaikan keasidan dalam badan, peredaran darah yang lembab, perlahan dan aktiviti sel yang lemah. Oleh demikian, kita memerlukan lebih daripada air yang tulin, bersih dan bebas mikroorganisma; kita memerlukan air yang memiliki kemampuan sebagai antioksidan yang mampu mengalih persekitaran dalaman badan menjadi bersifat alkali yang membawa keseimbangan bagi tahap kesihatan mutlak. Air yang mengandungi galian-galian dan elektrolit-elektrolit yang terion yang membekalkan equilibrium dalaman yang menghasilkan fungsi-fungsi tisu dan organ yang cekap.

Jumaat, 11 Julai 2014

Kanser Darah Leukemia | Penawar Kanser Leukemia

Kanser Darah Leukemia | Penawar Kanser Leukemia






Leukemia / Kanser Darah

Pengenalan
Sejenis penyakit kanser darah di mana sum-sum tulang tidak dapat berfungsi lagi sebagai pembuat sel-sel darah merah dan pembeku darah (platelet darah)

Ini menyebabkan sel-sel darah putih yang tidak normal dan tidak matang dihasilkan dalam tubuh
Penghasilan sel darah putih yang terlalu banyak ini mengakibatkan seseorang menjadi pucat (anemia), pendarahan dan jangkitan yang berselang seli.


Jenis-jenis atau Punca Penyakit
Jenis-jenis leukimia:
1. Akut
- Acute lymfoblastik leukimia (ALL) (umur < 15 tahun)
- Acute myloid leukimia (AML) (umur > 45 tahun)
2. Kronik
- Chronic lymfositik leukimia (CLL) (umur 35 - 60 tahun)
- Chronic myloid leukimia (CML) (umur > 60 tahun)



Punca penyakit:
1. Bahan-bahan kimia seperti benzene dan derivatives yang memusnahkan sel sum-sum tulang
2. Penggunaan bahan sitotoksik dan agen supersif



KENAPA KITA MESTI MAKAN  BIJI APRICOT VITAMIN B17




Biji aprikot merupakan kumpulan kekacang dan bijirin . Tidak ada bezanya dengan kumpulan kekacang dan bijirin yang lain. Apa yang membezakanya adalah kandungan hasiat didalamnya yang sangat luar biasa, terutama Apricot Organik . Dalam bahasa nutrient, Biji Apricot ini di sebut mengandungi Amigdalin, yang juga dikenali sebagai vitamin B17. B17 ini dapat membantu membunuh sel- sel kanser dalam badan kita, Hasilnya dapat membebaskan diri kita dari serangan penyakit  ini (kanser).
Amigdalin (Vitamin B17) dapat di perolehi didalam beratus-ratus jenis tumbuhan . Dalam diet pemakanan kita harus ada B17. jika tiada B17 dalam diet pemakanan anda boleh di hidapi penyakit kanser. Selain dari Apricot Kernels B17 juga boleh di perolehi dari badam pahit (amigdalin ( mempunyai rasa pahit - badam manis tidak mengandungi B17 ), epal pips, benih-benih anggur, sekuang, buah beri, ubi kayu, biji buah oren dan biji benih yang lain.
Terdapat banyak cara yang anda boleh gunakan untuk melawan kanser. Salah satu ialah dengan cara membina sistem imun supaya ia menjadi sangat kuat dan dapat melindungi anda dari kanser. Satu lagi adalah menggunakan supplement with antioxidants yang dapat melawan carcinogens dalam badan anda. Bagaimanapun, B17 menggunakan cara yang sangat unik. Yaitu secara langsung menyerang sel kanser ( directly attacks cancer cells). Maka hasilnya jauh lebih baik dari cara yang telah  disebut di atas......

Rabu, 9 Julai 2014

Khasiat Vitamin B - Nutrients Of Vitamin B

Vitamin B Complex adalah merupakan gabungan dari beberapa vitamin yang larut air. Komponen B Complex terdiri daripada:


1. B1 (thiamin)
2. B2 (riboflovin)
3. B3 (niacin)
4. B5
5. B6 (pyridoxine)
6. B12 (cobalamine)
7. Acid folic
8. Asid panthothenic
9. Biotin
Vitamin ini membantu dalam fungsi sistem pertahanan tubuh dan saraf yang sihat. Ia juga membantu dalam penghasilan sel darah merah dan mampu mencegah anemia.

1.Vitamin B1(aneurin atau tiamin)  =  antineuritik
sha3622.blogspot.com

Vitamin B1 
.Vitamin B1 diperlukan untuk menukarkan karbohidrat kepada glukos. Malah vitamin B yang lain berfungsi menukarkan glukos kepada tenaga. Individu yang kekurangan vitamin ini akan mudah letih.
.dalam keadaan normal,setiap hari tubuh memerlukan 1-2mg Vitamin B1.
Fungsi Vitamin B1 iaitu:
  • Sebagai koenzim dari enzim yang diperlukan dari enzim yang diperlukan dalam metabolisme karbohidrat.
  • Untuk mempengaruhi keseimbangan air di dalam tubuh
  • Untuk mempengaruhi penyerapan zat lemak oleh  usus
  • Memelihara nafsu makan yang sihat dan pencernaan fungsinya.


 Bila kekurangan Vitamin B1 akan mengakibatkan hal-hal sebagai berikut:
  • Terjadinya ganguan pada metabolisma kabohidrat ,iaitu semasa bermulanya proses pereputan glycogen (Glycolysis) hanya berlanjutan hingga asid pyruvate; hoarding pyruvic asid di dalam sel akan toksin atau toksik kepada sel.
  • Penyusutan pengecutan otot jantung dan sistem saraf pusat
  • Nafsu makan menurun atau hilang
  • Masalah pengangkutan bendalir.


Bahan makanan yang mengandungi vitamin B1 adalah hati,jantung,ginjal,otak,susu,kuning telur epidermis beras, gandum, lobak merah benih buah-buahan pod dan yis.

     2.Vitamin B2(riboflavin atau laktoflavin)
Fungsi Vitamin B2 adalah
  • Untuk memindahkan rangsangan sinar ke saraf mata
  • Sebagai enzim pada proses pengoksidaani di dalam sel-sel
  • Memelihara sel kulit disekitar mulut
  • Memelihara nafsu makan dan fungsi saraf
  • Menghasilkan tenaga dalam sel


 Bila terjadinya kekurangan Vitamin ini akan mengakibatkan:
  • Keilosis,iaitu luka di daerah mulut
  • Penglihatan menjadi kabur kerana kornea mata menjadi berpembuluh darah
  • Kanta mata menjadi keruh atau katarak
  • Terganggunya proses pertumbuhan.



     3.Niacin (asid nikotinik atau antipelagra)

Fungsi asid Nikotin adalah untuk
  • Pertumbuhan dan perbanyakan sel
  • Baik pulih karbohidrat, lemak dan protein 
  • Memelihara pencernaan
  • Memainkan peranan yang penting sebagai Koenzim yang diperlukan oleh semua proses dalam sel-sel hidup.


Jika terjadinya avitamiosis niacin, ia akan menyebabkan penyakit pelagra.Simptom penyakit Pelagra disertakan dengan 3-D seperti berikut. 
  • Dermatitis,iaitu kulit memerah,mengelupas,dan pecah-pecah, anemia,serta eksem yang simetris kiri dan kanan tubuh.
  • Cirit birit,iaitu buang air besar terus menerus dan terjadi pendarahan pada usus dan gusi.
  • Dimensia,terjadi kekacauan mental,pelupa, letih dan suka melamun.

Gejala-gejala awal Pelagra termasuk kehilangan selera makan, lesu, kurang minat, kebimbangan, rasa kematian, dan sangat sukar untuk tidur. Makanan yang mengandungi Niacin adalah bait di-hati, telur, daging, ikan, ayam, hasil tenusu, kubis, bayam, tomato, yis dan soya.

     4.Vitamin B6(adermin atau pyridoxine)

 Vitamin ini banyak terdapat pada hati,ikan,daging  dan sayuran.Vitamin ini adalah sebahagian daripada kelompok prostetik enxim dekarboksilase dantransaminase tertentu. Fungsi Vitamin ini adalah untuk;
  • Pertumbuhan dan pekerjaan urat saraf
  • Pembentukan sel-sel darah merah dan sel-sel kulit


 Kekurangan Vitamin Bdapat mengakibatkan
  • Pelagra,anemia,dan opstipasi(gejala-gejala sukar buang air besar)
  • Terencatnya pertumbuhan pada masa anak-anak
  • Kejang-kejang dan amat peka terhadap rangsangan.



     5.Asid Pantotenat
Vitamin ini banyak terdapat pada sayuran Sayur-sayuran, bijirin, Yis, hati, buah pinggang, daging dan telur kuning...Vitamin ini berfungsi untuk:
  • Bahan pelengkap koenzim A yang penting dalam pembentukan karbohidrat,lemak dan protein
  • Menjaga tahap normal gula darah


 Kekurangan asid pantotenat menyebabkan keletihan, hilang nafsu makan, insomnia, dermatitis, internitis, dan gangguan fungsi saraf.

     6 Asid amino Benzonat

Vitamin ini banyak terdapat dalam Yis dan hati.Fungsinya untuk mencegah tumbuhnya uban.

Cara Mengubati Ekzema cara bahan semulajadi - How to Cure Eczema natural way

Cara Mengubati Ekzema cara bahan semulajadi

Cara Mengobati Ekzema – Bagaimana cara mengubati ekzema Apa gejala dan penyebab ekzema, bagaimana cara mencegah serta mengobatinya ? Anda sudah tahu tentang penyakit ekzema? ekzema  adalah penyakit kulit yang membentuk lepuh atau gelembung kecil pada lapisan kulit. Penyakit ekzema disebut juga dermatitis atau eksema merupakan radang lapisan kulit (Peradangan kulit), yang membuat penderitanya merasakan gatal-gatal akan tetapi tidak menular atau menyebar ke orang lain.
Apa gejala-gejala penyakit eksim ?
Gejala awal penyakit eksim adalah terasa gatal dan panas, bintik kecil bernanah atau kering, terdapat  pada paha,  jari atau tangan juga gejala kemerahan yang biasanya akan muncul pada wajah, lutut, tangan dan kaki, juga boleh muncul di daerah lain pada anggota tubuh.
Apa penyebab ekzema ?
Peyebab  ekzema pada dasarnya belum diketahui secara pasti namum kaji selidik  para ahli perubatan menyatakan penyebab penyakit ini adalah berhubungan rapat dengan aktiviti daya pertahanan tubuh (imunisasi) yang berlebihan. akan tetapi berbagai sumber menyebutkan penyebab  ekzema disebabkan kerana darah kotor, kekurangan vitamin K, rangsangan zat-zat kimia, rangsangan iklim, Jangkitan saluran pernafasan bahagian atas atau flu juga boleh menjadi pencetus timbulnya  ekzema, Tekanan (strees) yang berpanjangan, sementara penyakit  ekzema yang banyak ditemukan pada keluarga disebabkan riwayat penyakit alergi atau asma.
Bagimana cara mengubati  ekzema?
Mengubati penyakit  ekzema melalui bahan semulajadi dengan memanfaatkan bahan-bahan disekitar tempat tinggal kita, selain mudah diperoleh juga sangat senangr kita boleh menanam sendiri dipekarangan rumah, sebagai tanaman kesihatan Cara mengubati  ekzema ,dengan menggunakan  kunyit dan lengkuas yang berfungsi juga sebagai penyedap masakan
Caranya
Berikut cara mengubati ekzema  secara semulajadi dengan ramuan tradisional  masakan.
Bahan-bahan yang diperlukan :
- 10 gram lengkuas
- 10 gram kunyit
- 3 gram kapur sirih
Cara membuat ramuan penyembuh ekzema :
• Bersihkan kunyit dan lengkuas dengan air bersih, kemudian kedua bahan tersebut di parut, lalu parutan tersebut dicampur kapur sirih, selanjutnya tempelkan ramuan tersebut pada bahagian yang terkena  ekzema, balutlah dengan kain  supaya tidak terkena air, lakukan cara pengubatan ini secara rutin. Dan usahakanlah bahagian kulit yang terkena penyekit  Ekzema tadi tidak terkena sabun.
• Apa yang perlu anda perhatikan jika anda menderita penyakit ekzema, iaitu selalu perbanyak mengambil makanan seperti : makan tahu, tempe, bayam, hati, tomato serta minum susu.
Bagaimana cara mencegah penyakit ekzema ?
Cara mencegah kehadiran penyakit eksim anda bolehlah lakukan dengan menghindari makanan penyebab alergi seperti makan daging, minuman keras, ikan laut, rempah-rempah, perubahan suhu dan kelembaban yang mendadak, berkeringat terlalu banyak atau kepanasan, hindari pakaian yang menggunakan bahan yang menggatalkan seperti wool, hindari faktor sekeliling yang dapat menyebabkan alergi seperti serbuk bunga, debu, juga bulu binatang, jangan gunakan sabun , serta kurangi ketegangan (strees).

Selasa, 8 Julai 2014

Menafaat Daun Pegaga untuk Pengubatan - Fully benefit Centella leaves for Medications

sha3622.blogspot..com

Pokok pegaga dikenal juga dengan nama latinnya Centella asiatica (Linn) dan termasuk dalam keluarga Umbelliferae. 

Daun pegaga ini memiliki sifat manis dan sejuk. Sementara kesan farmakologisnya adalah anti penyakit berjngkit, antitoxic, penurun panas, peluruh air kencing disebabkan keannya itut daun 
pegaga selalu dijadikan sebagai ubat tradisional.

Kandungan kimiainya terdiri dari asiaticoside, thankuniside, isothankuniside, madecassoside, brahmoside, brahminoside, brahmic acid, madasiatic acid, meso-inositol, centellose, carotenoids, garam-garam mineral seperti garam kalium, natrium, magnesium, kalsium, besi, vellarine dan zat samak.

Menafaat Daun Pegaga untuk Pengubatan


Berikut ini beberapa penyakit yang boleh dioubati dengan menggunakan daun pegaga sebagai ramuan ubat tradisional.

Darah tinggi
Ambil lebih kurang 20 helai daun pegagan kemudian direbus dalam 3 gelas air hingga menjadi 3/4-nya. Ramuan tersebut diminum 3 kali sehari,sebanyak 3/4 gelas. sekali minum.

Demam
Segenggam daun pegaga segar ditumbuk hingga halus, kemudian ditambah sedikit air dan garam, lalu ditapis,airnya diminum pagi-pagi sebelum makan.

Buasir
Ambil 4-5 helai pegaga bersama akar-akarnya, lalu direbus dengan 2 gelas air selama ± 5 minit. Minum air rebusan ini secara rutin selama beberapa hari.

Bisul 
Cara pertama, sediakan 30 gram - 60 gram pegaga segar,bersihkan lalu direbus, dan air rebusannya diminum. Cara kedua, pegaga segar dibersih, kemudian dilumatkan dan ditempelkan ke bahagian tubuh yang sakit.

Batuk berdarah, muntah darah, pendarahan hidung

Ambil 60 - 90 gram daun pegaga segar lalu direbus atau diperah, kemudian airnya diminum.

Mata merah, bengkak
Daun pegagan boleh juga dijadikan sebagai ubat titis dimata. Caranya pun cukup mudah. Pegaga segar dicuci bersih, dilumatkan, diperah, airnya ditapis. Titiskan ke mata yang sakit 3-4 kali sehari.

Batuk kering
Ambil segenggam penuh pegaga segar, kemudian dilumatkan, dan perah airnya, tambahkan air dan gula batu secukupnya. Kemudian minum ramuan tersebut sekaligus.

Menambah nafsu makan
Untuk menaikkan nafsu makan, ambil 1 genggam daun pegaga segar direbus dengan 2 gelas air sampai berbaki 1 gelas, minum air rebusan daun pegagan tersebut sehari 1 gelas.

Menafaat teh daun pegagan
Teh daun pegagan segar berkhasiat untuk membangkitkan nafsu makan, menyegarkan badan, menenangkan, menurunkan panas, batuk kering, mengeluarkan cacing didalam perut, 
pendarahan hidung
Menafaat lalap pegaga
Lalaban pegagan segar berkhasiat Membersihkan darah, terutama pada bisul, pendarahan ulser . Memperbanyak cairan hempedu, sehingga dapat memperbaiki gangguan pencernaan.

Susah kencing
Jika Anda mengalami susah untuk kencing, ambil 30 gram pegaga segar. Lumatkan atau tumbuk halus. Ramuan tersebut ditempelkan di sekitar pusat.
Ambil 3/4 genggam pegagan dicuci bersih, lalu direbus dengan 3 gelas air sampai menjadi 3/4 -nya. tapiskan setelah sejuk diminum sehari 3 kali 3/4 gelas.sekali minum

 Demam Campak
Untuk mengubati penyakit demam campak, ambillah 60 -120 gram pegaga, cuci bersih lalu direbus. Kemudian air rebusannya diminum.

Pembengkakkan hati (liver)
Ambil 240 gram - 600 gram pegagan segar, kemudian direbus. setelah sejuk, air rebusannya minum secara rutin.