Rabu, 9 Julai 2014

Cara Mengubati Ekzema cara bahan semulajadi - How to Cure Eczema natural way

Cara Mengubati Ekzema cara bahan semulajadi

Cara Mengobati Ekzema – Bagaimana cara mengubati ekzema Apa gejala dan penyebab ekzema, bagaimana cara mencegah serta mengobatinya ? Anda sudah tahu tentang penyakit ekzema? ekzema  adalah penyakit kulit yang membentuk lepuh atau gelembung kecil pada lapisan kulit. Penyakit ekzema disebut juga dermatitis atau eksema merupakan radang lapisan kulit (Peradangan kulit), yang membuat penderitanya merasakan gatal-gatal akan tetapi tidak menular atau menyebar ke orang lain.
Apa gejala-gejala penyakit eksim ?
Gejala awal penyakit eksim adalah terasa gatal dan panas, bintik kecil bernanah atau kering, terdapat  pada paha,  jari atau tangan juga gejala kemerahan yang biasanya akan muncul pada wajah, lutut, tangan dan kaki, juga boleh muncul di daerah lain pada anggota tubuh.
Apa penyebab ekzema ?
Peyebab  ekzema pada dasarnya belum diketahui secara pasti namum kaji selidik  para ahli perubatan menyatakan penyebab penyakit ini adalah berhubungan rapat dengan aktiviti daya pertahanan tubuh (imunisasi) yang berlebihan. akan tetapi berbagai sumber menyebutkan penyebab  ekzema disebabkan kerana darah kotor, kekurangan vitamin K, rangsangan zat-zat kimia, rangsangan iklim, Jangkitan saluran pernafasan bahagian atas atau flu juga boleh menjadi pencetus timbulnya  ekzema, Tekanan (strees) yang berpanjangan, sementara penyakit  ekzema yang banyak ditemukan pada keluarga disebabkan riwayat penyakit alergi atau asma.
Bagimana cara mengubati  ekzema?
Mengubati penyakit  ekzema melalui bahan semulajadi dengan memanfaatkan bahan-bahan disekitar tempat tinggal kita, selain mudah diperoleh juga sangat senangr kita boleh menanam sendiri dipekarangan rumah, sebagai tanaman kesihatan Cara mengubati  ekzema ,dengan menggunakan  kunyit dan lengkuas yang berfungsi juga sebagai penyedap masakan
Caranya
Berikut cara mengubati ekzema  secara semulajadi dengan ramuan tradisional  masakan.
Bahan-bahan yang diperlukan :
- 10 gram lengkuas
- 10 gram kunyit
- 3 gram kapur sirih
Cara membuat ramuan penyembuh ekzema :
• Bersihkan kunyit dan lengkuas dengan air bersih, kemudian kedua bahan tersebut di parut, lalu parutan tersebut dicampur kapur sirih, selanjutnya tempelkan ramuan tersebut pada bahagian yang terkena  ekzema, balutlah dengan kain  supaya tidak terkena air, lakukan cara pengubatan ini secara rutin. Dan usahakanlah bahagian kulit yang terkena penyekit  Ekzema tadi tidak terkena sabun.
• Apa yang perlu anda perhatikan jika anda menderita penyakit ekzema, iaitu selalu perbanyak mengambil makanan seperti : makan tahu, tempe, bayam, hati, tomato serta minum susu.
Bagaimana cara mencegah penyakit ekzema ?
Cara mencegah kehadiran penyakit eksim anda bolehlah lakukan dengan menghindari makanan penyebab alergi seperti makan daging, minuman keras, ikan laut, rempah-rempah, perubahan suhu dan kelembaban yang mendadak, berkeringat terlalu banyak atau kepanasan, hindari pakaian yang menggunakan bahan yang menggatalkan seperti wool, hindari faktor sekeliling yang dapat menyebabkan alergi seperti serbuk bunga, debu, juga bulu binatang, jangan gunakan sabun , serta kurangi ketegangan (strees).

Tiada ulasan:

Catat Ulasan