Ahad, 23 November 2014

Pencernaaan makanan dalam tubuh - Digestion food in the body


Gangguan pencernaan umumnya disebabkan beberapa hal, seperti makan berlebihan, makan terlalu cepat, makan makanan berlemak dan mengandung banyak minyak. Selain itu terlalu banyak mengambil kafein, alkohol, dan cokelat ataupun perasaan gugup dan trauma juga dapat menyebabkan gangguan pencernaan. Cobalah Anda mengambil beberapa jenis tanaman herbal yang biasa digunakan sebagai bahan memasak seperti berikut ini.


Jintan hitam
Jintan hitam bermanfaat untuk membantu mengatasi gas berlebih dan menjaga kestabilan asid perut, serta meringankan kekejangan usus. Daun Jintan hitam juga dapat digunakan sebagai teh  menafaat yang sangat banyak.

Halia
Halia telah lama digunakan sebagai obat herbal di Asia, India, dan Arab. Di Malaysia, Halia diolah menjadi minuman berkhasiat yang dapat memanaskan tubuh,mengeluarkan angin dan melancarkan sistem pencernaan. Sekarang ini, ahli kesihatan masih menyarankan Halia sebagai bahan alternatif untuk masaalah mual dan muntah. Halia merupakan ubat anti mual yang unik dibanding dengan yang lainnya, kerana dapat bereaksi secara terus pada perut, sedangkan obat lain terpaksa melalui otak terlebih dahulu.


Daun Pudina

 Daun Pudina digunakan untuk meringankan sakit perut dan melancarkan pencernaan. Daun Pudina juga dapat membantu mengatasi sakit kepala, iritasi kulit, rasa mual akibat cemas, sakit perut, senggugguti, dan perut kembung. Selain itu, Daun Pudina mampu menguatkan otot-otot yang berkontraksi melawan gas pencernaan dan meningkatkan aliran kelenjar hempedu untuk pencernaan lemak., untuk pesakit gastroesophageal reflux disease atau GERD, hindari pengunaannya.

Kunyit
Kunyit memiliki berbagai menafaat bagi kesihatan, selain sebagai bahan masakan. Dalam pengubatan tradisional, kunyit biasanya dicampur dengan madu dan asam jawa untuk membantu mengurangi sakit perut. Menafaat lainnya adalah mengatasi gangguan fungsi hati, arthritis, dan mengatur perjalanan Haid.


Untuk menguatkan usus dan memudahkan sistem pencernaan,pengambilan Oat sangat digalakkan kerana oat mengandungi serat yang tinggi .


Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan