Sabtu, 14 Februari 2015

Menafaat makan Tiram (Oyster) bagi Kesihatan - Benefits of oysters

Image result for tiram
sha3622.blogspot.com

Menafaat makan Tiram (Oyster) bagi Kesihatan

Sebagai makanan laut, tiram atau oyster menawarkan sejuta kelazatan bagi pecintanya, selain kerana memiliki rasa yang unik ianya juga mengandumgi banyak khasiat penting bagi kesihatan Kita – 

Dalam masyarkat Cina, pemakanannya telah lama dipraktikkan , Tiram ini dikeringkan dan dimasukkan kedalam menu masakkan harian. Pada masyrakat barat pula Tiram ini juga adalah makanan mewah yang dihidangkan, Ianya dimakan mentah dengan memasukkan sedikit wine.

Tiram mengandungi berbagai mineral penting seperti zinc, zat besi, kalsium, kalium, namun rendah lemak dan kalori. diyakini bahwa tiram bermenafaat bagi kesuburan, mencegah anemia, menambah kepadatan tulang

sha3622.blogspot.com

Meningkatkan kesuburan pada wanita

Tahukah Anda bahwa oyster atau tiram benar-benar dapat meningkatkan kesuburan, terutama pada wanita, ini kerana ianya mengandungi mineral zinc yang sangat tinggi, yang berperanan penting memproduksi sel telur (ovum) yang normal, selain membantu reproduksi. 

Meningkatkan kekebalan tubuh

Kebiasaan mengambil makanan yang tidak sihat dan makanan sedikit nutrisi yang sihat juga mengambil ubatan berasaskan kimia adalah faktor utama menurunnya kekebalan tubuh terutama pada kanak-kanak. Tiram adalah salah satu makanan yang sarat dengan berbagai nutrisi, yang juga membantu dalam meningkatkan fungsi sitem kekebalan tubuh. Sebagai sumber protein yang tinggi dan rendah kadar lemak, makanan laut ini baik bagi kesihatan secara keseluruhan.

Baik bagi kesehatan jantung

Tiram menawarkan berbagai macam nutrisi yang diperlukan tubuh untuk meningkatkan kesihatan jantung, seperti omega 3, kalium, magnesium, dan vitamin E . Asid lemak omega 3 berperanan meningkatkan kadar kolesterol baik dalam tubuh, vitamin E untuk melindungi selaput lendir dari kerosakan akibat radikal bebas,dimana ianya akan menurunkan resiko dan mencegah penyakit kardiovaskular. Sedangkan kalium dan magnesium membantu menurunkan tekanan darah.dengan demikian kesimpulannya , tiram bermenafaat untuk mengurangi risiko serangan jantung dan stroke

Membantu menurunkan berat badan

Diet rendah kalori dan tinggi protein adalah cara yang sihat untuk mengurangi berat badan, dan tiram adalah salah satu makanan yang dapat dimasukkan dalam  menu diet, makanan laut  ini tidak hanya dapat memenuhi selera kita, tetapi juga membantu menurunkan berat badan dengan cara yang sihat.

Membina tulang yang kuat

Tiram merupakan makanan sumber kalsium yang sangat baik . Mineral ini berperanan penting dalam menjaga kesihatan tulang dan kepadatan tulang,. Mengambil tiram tidak hanya dapat memenuhi keperluan kalsium bagi tubuh, tetapi juga membantu melindungi persendian dari masalah peradangan, membuatkan arthritis dapat dicegah .

Mencegah kekurangan Darah - Anemia

Tiram juga mengandung zat besi dalam jumlah yang cukup baik, yang diperlukan tubuh untuk memproduksi hemoglobin yang berperanan mengangkut oksigen ke seluruh sel-sel tubuh. Dan kekurangan zat besi adalah penyebab paling utama terjadinya anemia, yang dapat dicegah dengan mengambil tiram.

Pertumbuhan dan perkembangan janin yang optiaml

Kedapatan Asid Lemak Omega 3 terutama DHA (docosahexaenoic acid), yang juga ditemukan di tiram bermenafaat meningkatkan kesihatan bayi terutama sewaktu masa perkembangan disaat masih lagi dalam keadaan janin. Ibu hamil serta menyusui yang mengambil tiram akan meningkatkan fungsi kognitif serta pengembangan bayi dan janin mereka.
Awas - Tiram, meskipun mengandungi nutisi yang sangat baik dan sihat, namun tidak dianjurkan untuk diambil secara berlebihan, ini kerana paras pencemarani diperairan laut yang tinggi, membuat tiram boleh mengandungi logam berat yang membahayakan kesihatan. Terutama bagi ibu yang hamil atau menyusui, pastikan tiram yang diambil adalah berasal dari perairan laut yang rendah pencemarannya.
Image result for tiram mentah
sha3622.blogspot.com


Sumber Vitamin A
Tiram juga merupakan sumber vitamin A . Setiap porsi 6-auns tiram menawarkan 459 unit antarabangsa vitamin A atau 15 peratus daripada keperluan harian yang disyorkan untuk lelaki dan 20 peratus bagi wanita, menurut Institute of Medicine. Seperti niacin, Vitamin A bertanggungjawab untuk memudahkan pertumbuhan sel-sel baru, dan membantu sel-sel baru untuk berkembang menjadi  fungsi ragkaian Vitamin A juga menyokong fungsi sel- sel khusus dalam retina Anda yang mengawal perubahan cahaya.

Sumber Vitamin C
Tiram juga menyediakan tubuh Anda dengan vitamin C. Mengambil vitamin C membuat pembuluh darah menjadi kuat dan sihat, kerana akan membantu menghasilkan kolegen yang membantu menjaga dinding pembuluh darah tetap teguh. Anda juga akan mendapat menafaat kesihatan lain yang berkaitan dengan pengambilan vitamin C, termasuk resiko yang lebih rendah terhadap penyakit jantung dan beberapa jenis penyakit kanser, menurut Linus Pauling Institute di Oregon State University,dalam 6-auns tiram mengandungi 14 miligram vitamin C - 16 persen dari keperluan harian yang dsyorkan untuk lelaki dan 19 persen untuk perempuan, menurut Institute of Medicine.

Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan