Jumaat, 21 Ogos 2015

Bahaya Peggunaan Florida - THE DANGEROUS THING ABOUT FLORIDE
APA ITU FLORIDA?
Fluorida merupakan sisa keluaran industri baja, sejenis racun tikus dan digunakan dalam sektor industri sebagai racun serangga untuk menghapuskan semut dan lipas. Fluorida merupakan racun tersembunyi (seperti sianida) yang memudaratkan, bertoksik dan mampu berkumpul sungguhpun hanya sedikit ditelan.

MENGAPA FLUORIDA BERBAHAYA?
Pentadbiran Makanan & Ubatan Amerika (FDA) menganggap fluorida sebagai “ubat baru yang tidak diluluskan” kerana tidak ada bukti mengenai keselamatan mahupun keberkesanannya. Sesetengah kumpulan berkepentingan awam seperti Akademi Antarabangsa Bagi Ubatan, Makanan & Toksikologi (pertubuhan bukan kerajaan Kanada yang membiayai penyelidikan mengenai bahan bertoksik yang digunakan dalam pergigian) telah mengkelaskan fluorida sebagai “ubat untuk pergigian yang tidak diluluskan” disebabkan kadar keracunannya tinggi. Satu tinjauan yang dijalankan pada tahun 1997 dengan bantuan pengeluar ubat gigi dan Persatuan Pergigian Amerika Syarikat mendapati purata orang yang memberus gigi dengan ubat gigi berfluorida walaupun sedikit (1 gram) mengikut sukatan yang disarankan, menelan antara 0.3-0.4 mg fluorida setiap kali memberus gigi. Ini bermakna anda menerima hampir separuh daripada kadar harian fluorida yang diterima cuma dengan memberus sekali sehari, tanpa membabitkan sumber lain.

MENGAPA KITA TIDAK MEMERLUKAN FLUORIDA PADA UBAT GIGI?
Dos fluorida harian yang diterima melalui pemakanan sudah mencukupi keperluan seseorang. Pihak berkuasa di Malaysia telah menambahkan fluorida kedalam sistem bekalan pengairan dan oleh sebab yang demikian, setiap titis air dalam bentuk teh, kopi, minuman berais dan sebagainya menyumbang kepada penambahan fluorida sedia ada. Makanan harian seperti sayuran juga terdedah kepada fluorida melalui racun serangga dan lain-lain. Fluorida juga terdapat pada tulang ikan seperti ikan bilis dan sardin. Sebagai rumusan, makanan lazim harian telah membekalkan sumber fluorida yang mencukupi untuk keperluan kita. Oleh sebab yang demikian, kita tidak lagi memerlukan tambahan fluorida melalui ubat gigi atau ubat kumur dan ini akan mendatangkan kemudaratan terhadap kesihatan seseorang itu.

KES MAHKAMAH
Kesan-kesan buruk fluorida pada masa lalu pernah dibawa ke mahkamah. Apa yang dipercayai merupakan yang pertama. Colgate-Palmolive membayar pampasan sebanyak £1,000 (kini dianggarkan kira-kira RM 6,000) kepada keluarga seorang kanak-kanak berusia 10 tahun di Essex, England yang menderitai masalah “Dental Fluorosis” (enamel kotor dan berkarat), iaitu antara tanda pertama keracunan fluorida.
Image result for fluoride       
sha3622.blogspot.com
 PENYELIDIKAN AWAM
Penyelidikan yang dijalankan pada pertengahan tahun 90-an oleh bekas ketua bahagian kimia Institut Penyelidikan Kanser Kebangsaan Amerika, mendapati kira-kira 10,000 kematian akibat kanser yang dikaitkan dengan penggunaan fluorida berlaku setiap tahun di Amerika Syarikat. Penyelidikan yang dijalankan di Amerika Syarikat bagi Program Toksikologi Kebangsaan (NTP) pada tahun 1990-1991 menunjukkan kecenderungan peningkatan dalam osteosarkoma (salah satu kanser peringkat awal yang menyerang kanak-kanak) dalam tikus jantan yang diberikan fluorida. Menurut NTP, fluorida berkemungkinan bahan penyebab kanser kepada manusia.

AMARAN & PANDUAN
Pada tahun 1997, FDA telah menetapkan setiap Ubat gigi berfluorida yang dijual di Amerika Syarikat perlu meletakkan tanda amaran racun/bahaya: “WARNING: KEEP OUT OF REACH OF CHILDREN UNDER 6 YEARS OF AGE. IF YOU ACCIDENTALLY SWALLOW MORE THAN USED FOR BRUSHING, SEEK PROFESSIONAL HELP OR CONTACT A POISON CONTROL CENTER IMMEDIATELY.”
“AMARAN: JAUHKAN DARI KANAK-KANAK BERUMUR 6 TAHUN KEBAWAH, SEKIRANYA TERTELAN MELEBIHI DOS YANG DITETAPKAN, SILA DAPATKAN RAWATAN PAKAR ATAU HUBUNGI PUSAT KAWALAN RACUN DENGAN SEGERA”
FLUORIDA MAMPU MENYEBABKAN:
 • Kematian
 • Kanser
 • Ruam Kulit
 • Luka Kanser
 • Kelunturan Warna Gigi
 • Masalah Gastrik
 • Penyebab atau Membantu Menyebabkan Kerapuhan Tulang
 • Keracunan Saraf
 • Kanser Tulang
 • Keretakan Tulang
 • Membantu Menyebabkan Kekurangan IQ di Kalangan Kanak-kanak
 • Meransang Masalah Buah Pinggang di Kalangan PesakitImage result for fluoride
sha3622.blogspot.com
BAHAYA KEPADA KANAK-KANAK ?
SEMESTINYA! Memandangkan fluorida mampu meresap menerusi gusi dan kanak-kanak di bawah usia 7 tahun yang menelan 50% daripada ubat gigi ketika memberusnya (mengikut kajian), dan memandangkan fluorida turut terkandung dalam air dan pelbagai produk lain (seperti ubat kumur), kita terus terdedah kepada risiko kanser apabila memakai ubat gigi berfluorida

Berikut ini, berbagai bahaya fluoride pada tubuh yang jarang diketahui. semak selengkapnya.

Aku dalam tubuh
Jika tertelan, sebatian fluorida boleh mengganggu sistem tubuh, terutama pada tulang dan kelenjar. Kadar fluorida yang terlalu tinggi jelas mampu menganggukan fungsi organ penting dalam tubuh.

Fluoride pada bayi
Salah satu sumber fluorida yang tidak diduga adalah susu formula bayi, selain itu, kerana bayi harus banyak mendapat nutrisi melalui cairan, mereka juga rentan mengonsumsi fluoride secara tidak sengaja. Fluoride pada bayi pun jelas mengganggu perkembangan tubuh mereka.

Fluoride dan kesihatan reproduksi
Pada percubaan yang melibatkan binatang, dos fluorida yang tinggi membuat sistem reproduksi binatang tersebut menjadi rusako Seperma mengalami penurunan kualiti dan kuanti. Hal serupa juga berkemungkinan boleh terjadi pada manusia.

Fluorida dan kerosakan pada otak
Fluorida yang masuk ke dalam tubuh ternyata juga berbahaya bagi otak. Bahkan pengambilan fluorida menjadi penyebab meningkatnya risiko penyakit Alzheimer.

Fluorida dan IQ rendah
Selain meningkatkan risiko Alzheimer, fluoride juga boleh membuatkan IQ seseorang lebih rendah jika ianya masuk ke dalam tubuh, secara tidak sedar, pengambilan air yang mengandungi fluorida membuat fungsi otak menurun dan tidak maksimal.

Fluorida dan Akil baligh yang awal
Beberapa kajian mengaitkan hubungan antara fluorida dan produksi kelenjar pineal dalam jumlah tinggi. Akibatnya, gadis remaja mengalami Akil baligh atau menstruasi lima bulan lebih cepat dari mereka yang tidak terkena akumulasi fluorida

Fluorida dan fungsi tiroid
Selain kelenjar pineal, fungsi tiroid juga boleh terganggu akibat dari  fluorida ini.Antara kesannya ialah kemurungan, lemah, mendapat peningkatan berat badan, sakit sendi, kolesterol tinggi, sehinggalah penyakit jantung.

Fluorida dan kerosakan tulang
Meski pun disebut-sebut mampu menguatkan gigi, ternyata kelebihan kadar fluorida dalam tubuh malah boleh menjadi penyebab kepada kerosakan tulang. Bahkan bagi warga tua, fluorida mampu meningkatkan risiko patah tulang.

Itulah berbagai bahaya fluorida yang jarang diketahui. Perhatikan pengambilanmakanan dan minuman yang Anda pastikan semuanya bebas dari sebatian fluoride

           Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya. 
        

Tiada ulasan:

Catat Ulasan