Isnin, 24 Ogos 2015

Pembunuh Sperma Yang Mesti Diketahui ( Sperm Killer )

Hasil gambar untuk sperma
sha3622.blogspot.com


Pembunuh Sperma Lelaki

.Faktor kesuburan tidak hanya dilihat dari kalangan kaum wanita saja, juga dari kalangan kaum lelaki. Seorang lelaki memproduksi 300-400 juta sperma/hari dibandingkan seorang wanita yang hanya memproduksi 300-400 ovum (telur) dalam hidupnya, ada banyak faktor pula yang mempengaruhi sperma lelaki. Sel sperma memerlukan waktu sekitar 75 hari untuk tumbuh hingga matang dan jika factor gangguan tidak dipelihara, maka ianya akan menganggu kesuburan. (Diambil dalam health dot com), ada beberapa hal yang boleh mempengaruhi kesuburan sperma, antaranya.

Kepanasan melampau (Overheating ) .
Menurut Hal Danzer, MD seorang Pakar Sperma di Los Angeles mengatakan Jika suhu testis dinaikkan kepada 98˚C, produksi sperma berhenti dan pengeluarannya terganggu, sperma dapat mengalami iampak negatif selama berbulan-bulan. Menurut Paul Shin, MD, seorang Pakar di Washington DC mengatakan jika paparan panas terjadi terus menerus maka jumlah keseluruhan sperma, pergerakan akan menjadi lebih rendah.

Hasil gambar untuk jacuzzi dan saunaHasil gambar untuk jacuzzi dan sauna

                                            sha3622.blogspot.com

Tab Mandian Air Panas (Hot Tubs)
Mandian air panas (hot tube) Dan mandian wap panas. Dulu ada mitos kalau mandi air panas sperma boleh mati. Ternyata mitos ini fakta. Menurut sebuah kajian yang diterbitkan pada tahun 2007, 30 minit di Jacuzzi atau  mandi wap panas sementara bahkan dapat menurunkan produksi sperma. Dr Shin melawan dengan menyatakan bahwa paparan panas basah dapat berdampak sperma pria untuk waktu yang sangat lama. kerana sperma memerlikan waktu begitu lama untuk matang. Campur tangan apapun untuk mengurangi paparan pada sperma dapat memakan waktu antara 3-9 bulan.

Demam. Fever
Menurut kajian tahun 2003, demam tinggi dapat memiliki kesan yang sama seperti panas basah pada sperma dengan kesan jangka yang sama dan tergantung pada waktu dalam proses produksi sperma, konsentrasi sperma boleh menurun hingga 35% setelah demam.

 Laptop.
Laptop mempengaruhi kesuburan lelaki Menurut para pengkaji di University of New York di Stony Brook, ada gangguan langsung antara penggunaan laptop dan peningkatan suhu skrotum-sampai 35˚ di posisi tertentu. Peningkatan ini memberi kesan berbahaya pada spermatogenesis (proses pembentukan gamet jantan), jadi jika sedang menjalani program kehamilan, seboleh mungkin jauhkan laptop kalau tidak perlu.

Seluar dalam
Lelaki skotlandia dikenal subur karena tidak memakai seluar dalam yang ketat dan panas. Jika memang jumlah sperma rendah, lebih baik memakai celana longgar seperti petinju daripada seluar dalam, tidak pula disarankan memakai seluar pendek yang ketat.

Pembesaran Pembuluh Darah
Sekitar 15 peratus menghadapi situasi pembesaran pembuluh darah dalam skrotum, biasanya di testis kiri. ianya boleh menyebabkan jumlah sperma menurun. juga dapat mengganggu produksi sperma kerana mengganggu aliran darah, skrotum terlalu panas atau menyebabkan darah kembali di pembuluh darah yang memasuk testis. Pembedahan kecil saja dapat perbaikannya, prosedur perbaikan varises yang diperbesar pada pembedahan skrotum

Kegemukan.
Menurut Daniel a. Potter, MD, Pusat reproduktif Huntington di California, kegemukkan yang dikaitkan dengan peningkatan pengeluaran hormon wanita (estrogen), menurun kiraan sperma, kemandulan dan disfungsi seksual. Menurut satu kajiani WHO tahun 2009, lelaki gemuk dibandingkan dengan lelaki biasa telah mengalami perubahan fungsi testis dan juga jumlah sperma yang nyata.Kegemukkan yang berlebihan dapat mempengaruhi secara negatif potensi reproduksi lelaki


Hasil gambar untuk hand phone at pocket
sha3622.blogspot.com

Telefon Selular 
Radiasi daripada telefon selular yang disimpan di dalam poket seluar lelaki juga di katakan turut memberikan kesan kepada tahap kesuburan dan produktiviti alat kelamin lelaki.

Gaya Hidup Tidak Sihat
 Alkohol, dadah dan tembakau dapat merosak fungsi seksual. Satu kajian pada tahun 2010 menyatakan penyalahgunaan alkohol mempengaruhi kualitai semen dan produksi, sementara merokok mengganggu pengeluaran sperma. Kajian lain menunjukkan bahawa merokok dapat merosak DNA sperma dan meningkatkan fungsi ereksi,Begitu juga dengan Ganja. Merokok telah terbukti mengurangi jumlah sperma, fungsi sperma dan kesuburan lelaki secara keseluruhan

Faktor lain.
Ada beberapa faktor lain yang juga mempengaruhi kesuburan, iaitu:
- Penyumbatan. iaitu disebabkan oleh kecacatan lahir, jangkitan, trauma, atau vasektomi, penyumbatan mencegah sperma memasuki air mani
- Kelainan genetika. Kelainan kromosom dapat menyebabkan sangat berkurang atau tidak ada produksi sperma. Sebagai contoh, salah satu bentuk cystic fibrosis dapat menyebabkan vas deferens tidak terbentuk.
- Antibodi anti-sperma, ketidakseimbangan hormonal, kanser testis, testis tidak turun dan masalah seksual yang dapat mempengaruhi sperma.

        Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan