Isnin, 12 Disember 2016

Khasiat dan kegunaan Natrium Bikarbonat yang perlu diketahuiMetode Leblanc adalah metode awal pembuatan serbuk soda yang merupakan asal pembuatan natrium bikarbonat. Proses leblanc ditemui oleh kimiawan perancis, Nicolas Leblanc. Kemudian disempurnakan dengan ditemukannya Metode Solvay oleh Ernest Solvay, unsur kimia dari Belgia. Dengan metode solvay, natrium bikarbonat mentah dipanaskan untuk membentuk serbuk soda yang  disempurnakan kembali untuk membuat baking soda seperti yang kita kenali sekarang ini.
Di Amerika, baking soda pertama kali diimport dari Inggris. Barulah pada tahun 1846, didirikan sebuah pabrik yang bernama Mills Spice Vulcan yang mempunyai logo bergambar tukul dan lengan,

Natrium bikarbonat lebih dikenali dengan sebutan soda kueh (baking soda). Natrium bikarbonat mempunyai rumus kimia NaHCO3 dan berbentuk serbuk yang memiliki sifat mudah larut dalam air. Bagi yang pernah membuat roti tentu tidak asing dengan serbuk putih ini, dengan menambahkan sejumput natrium bikarbonat (baking soda) dalam adunan roti dapat membuatkannya mengembang hingga dua kali gamda besarnya.

Bila ini terjadi, itu berarti roti Anda berhasil mengembang dan tidak terbantat. Proses pengembangan terjadi kerana baking soda bereaksi dengan bahan-bahan lain dan membentuk gas karbon dioksida.


Kandungan Natrium Bikarbonat

Natrium bikarbonat (soda kueh/ baking soda) dibentuk dengan menggabungkan karbonat dengan natrium hidroksida. Natrium bikarbonat akan terurai menjadi natrium karbonat, air dan karbondioksida, apabila berada dalam suhu 149 derajat celcius. 


Hasil carian imej untuk natrium bikarbonat

Natrium bikarbonat ternyata memiliki banyak sekali menafaat. Baik untuk kesihatan, mahupun dalam memelihara kecantikan kulit dan juga membantu ibu-ibu dalam menjaga kebersihan rumah tangga.

Berikut ini beberapa menafaat natrium bikarbonat :

1. Merawat kecantikan
Baking soda digunakan untuk menanggalkan sel kulit mati. Buatlah pasta dengan mencampur satu sudu makan baking soda dengan air, gosokkan pada kulit. Lakukan secara teratur seminggu sekali.

2. Menghilangkan jerawat
Untuk rawatan muka dapat digunakan sebagai masker untuk menghilangkan jerawat. Hanya  gunakan air Suamt sebagai pengental baking soda ini. Oleskan pada kulit yang berjerawat, biarkan selama 10 menit dan bilas dengan air bersih.

3. Menghilangkan rasa sengal di kaki
Apabila kaki Anda terasa sengal, rendamlah selama setengah jam dalam air suam yang sudah dicampur dengan baking soda secukupnya, niscaya sengal di kaki hilang. Selain itu, cara ini dapat menghilangkan bau kaki dan merawat kuku kaki Anda.

4. Dijadikan ubat kumur
Bagi yang mengalami masalah dengan mulut berbau dan bau badan, baking soda dapat menjadi ubat kumur semulajadi yang mujarab, kaedah ini sangat sederhana, hanya campurkan satu sudu baking soda dengan 100 ml air. Untuk badan, cuma sapukan soda ini di bahagian ketiak.

5. Membantu menjaga kebersihan rumah
Untuk masalahan pembersihan dapur , baking soda dapat digunakan untuk membersihkan sayuran dan buah-buahan. Cuci sayuran dan buah yang baru dibeli dalam bekas besar yang sudah dicampurkan dengan dua sudu makan baking soda. Cara ini dapat menghilangkan bakteri yang berada disitu. ianya juga sangat baik untuk pembersihan dapur juga dengan menggunakankannya sebagai alat penyenal dan mengelap kekotoran didapur

6. Sebagai pencuci pakaian
Ianya juga dapat digunakkan sebagai bahan penghilan kekotoran degil yang melekat dipakaian. Caranya masukkan seperempat cawan baking soda ke dalam mesin basuh, tambahkan sabun basuh lalu cucilah seperti biasa. Cara ini dapat menghilankan kekotoran yang sukar untuk dihilangkan.

7. Menghilang bau didalam peti sejuk

Baking soda yang diletakkan dalam bekas yang terbuka dipatkan dalam petisejuk, dapat menghilangkan bau yang dari berbagai macam makanan mentah dalam peti sejuk. (cara lain ialah dengan meletakkan arang kayu)

8. Sebagai soda kueh
Menafaat natrium bikarbonat dalam pembuatan makanan. Natrium bikarbonat yang banyak dijual di pasaran dalam bentuk serbuk halus secara meluas di gunakan sebagai soda dalam membuat kueh-kueh,ini kerana dengan natrium bikarbonat akan membuat adunan mudah mengembang.

9. Memberikan efek kesegaran pada minuman
Natrium bikarbonat akan mepengaruhi kesegaran sesuatu minuman dan pembentukan gas karbn dioksida dalam minuman bersoda seperti anggur. Tidak seimbangnya jumlah natrium bikarbonat akan membuat pembentukan gelembung gas yang memberikan kesan menyegarkan berkurang.  natrium bikarbonat ini sering di gunakan untuk membuat serbuk minuman.


10. Bahan pembuatan pasta gigi
Selain  digunakan untuk memasak ianya juga dapat digunakan sebagai pembersih gigi. Sifatnya yang mampu menghilangkan bau dan kektoran boleh dimenafaatkan untuk membuat pasta gigi dan ubat kumur.Ubat kumur dari natrium bikarbonat di ketahui baik untuk pesakit kencing manis in disebabkan berkumur dengan natrium bikarbonat akan mempengaruhi pengaliran air liur pada mereka
.
11. Sebagai bahan dalam Pewangi Badan (deodorant)

Pewangi badan digunakan untuk menjaga badan agar tidak berbau kerana peluht. Bahan pembuatannya menggunakan menafaat natrium bikarbonat bagi tubuh. Sifat natrium bikarbinat yang mampu menghilangkan bau di ruang tertutup dan dapat meneutralkan asid membuatkannya dapat dimenafaatkan untuk pembuatan produk-produk penghilang bau ba(deodorant).         
                                               Hasil carian imej untuk natrium bikarbonat

Kesan Sampingan Natrium Bikarbonat

Penggunaan natrium bikarbonat harus berdasarkan nasihat dokter dan hanya boleh diambil oleh orang dewasa dan anak-anak yang berumur 12 tahun ke atas. Penggunaan natrium bikarbonat dapat memberi kesan sampingan pada beberapa keadaan seperti berikut :
 • Pada wanita hamil (dapat menaikkan tekanan darah) dan pada ibu yang sedang menyusu tidak dgalakkan mengambil natrium bikarbonat, kecuali di bawah pengawasan dokter.
 • Penggunaan  natrium bikarbonat melebihi 14 hari (dua minggu) sangat tidak digalakkan.
 • Bagi pesakit masaalah buah Pinggang . Penyakit jantung, bagi yang mengalami gangguan hati, gangguan pada saluran kencing memiliki penyakit Appendix.
 • Terjadi reaksi alergi seperti perut kembung dan keteggangan perut pada saat mengambil natrium bikarbonat segera hubungi dokter.
 • Walaupun baik untuk mengtasi masalah kulit, namun pemakaian natrium bikarbonat yang salah  akan menimbulkan radang kulit .
 • Natrium bikarbonat jangan sampai terminum, kerana akan mendatangkan masalah pada organ pernapasan Anda seperti hidung, kerongkong, juga paru-paru.
Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya

1 ulasan:

 1. “…Sesungguhnya barangsiapa mempersekutukan (sesuatu dgn) Allah, maka sungguh, ALLAH MENGHARAMKAN SURGA BAGINYA, dan tempatnya ialah NERAKA…tidaklah ada bagi orang-orang zalim itu seorang penolongpun.

  ” (al-Maidah: 72)
  Ancaman bagi pelaku kesyirikan tidak main-main: Allah mengharamkan surga bagi mereka. Dan:

  Sesungguhnya Allah tidak akan mengampuni dosa syirik
  Sesungguhnya Allah tidak akan mengampuni dosa syirik
  “Sesungguhnya Allah TIDAK MENGAMPUNI dosa syirik dan Dia mengampuni dosa selainnya bagi siapa yg Dia kehendaki. Barangsiapa yang mempersekutukan Allah, maka sungguh ia telah berbuat dosa yang besar. (an-Nisa: 48

  BalasPadam