Khamis, 1 Jun 2017

Daun Bidara sangat bermenafaat Untuk Penyembuhan Penyakit

Mennfaat Daun Bidara Bidara


Hasil carian imej untuk pokok bidara

Bidara merupakan tanaman yang memiliki banyak sekali menafaat ,kita ketahui dari  dahulu lagi penggunaan daun bidara untuk memandikan jenazah,

 Menafaat Daun Bidara Untuk Penyembuhan Penyakit


1. Daun bidara mengandungi sebatian antibakterial, menjadikannya sangat berkesan untuk mengubati penyakit akibat bakteri ataupun virus, seperti selsema, influenza, selsema burung bahkan HIV/AIDS juga.

2. Daun bidara mengandungi sebatian antioksidan yang sangat tinggi, kandungan inilah yang sangat berkesan untuk menjaga kesihatan tubuh kita dari berbagai macam penyakit.

3. Daun bidara mampu mengubati penyakit gastrik, antara lain, peptic ulser, ulser dan bahkan kanser perut.

4. Mampu mencegah dan mengobati penyakit kardiovaskuler (penyakit jantung)yang sangat berbahaya.

5. Mampu mengubati penyakit kencing manis , baik peringkat 1, peringkat 2 ataupun diebetes gestasional, kerana daun bidara mengandungi glikemik yang sangat rendah.

Hasil carian imej untuk pokok bidara


Menafaat daun bidara untuk mengubati penyakit


6. Daun bidara sangat berguna untuk mengubati masalah mulut, seperti sariawan, bibir pecah-pecah, gusi berdarah dan  banyak lagi.

7. Daun bidara sangat berguna untuk mencegah dan mengubati  penyakit pertumbuhan tisu yang tidak normal, seperti kanser, tumor, sista dan banyak lagi.

8. Daun bidara dengan kandungan antiseptik, sangat berguna untuk mengubati luka, baik luka baru ataupun luka yang sudah lama.

9. Daun bidara sangat berguna untuk memperbaiki sel-sel organ yang mengalami kerosakan, sehinggakan organ tersebut dapat bekerja secara maksimuml.

10. Daun bidara yang masih muda dan segar sangat berguna untuk mengatasi masalah kewanitaan, seperti keputihan, haid tidak normal dan masih banyak lagi.


Khasiat tersembunyi daun bidara untuk kesihatan


11. Kandungan mineral kalsium yang sangat tinggi pada daun bidara, sangat berkesan untuk menguatkan dan merawat kesihatan tulang ataupun gigi.

12. Daun bidara sangat bermenafaat untuk mengobati demam panas ataupun dingin, baik pada orang dewasa ataupun anak-anak balita.

13. Menafaat daun bidara untuk kulit sangat berkesan untuk mengatasi peradangan pada area kulit ataupun organ dalam tubuh.


Antara Menafaat lain Daun Bidara ialah

14. Daun bidara sangat berguna untuk mengatasi bisul ataupun buasir.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan