Selasa, 31 Oktober 2017

Berbagai Menafaat Biji Selasih yang Wajib Diketahui

Biji Selasih memiliki nama latin ocinum  merupakan tanaman berasal dari Negara Thailand. 

Hasil carian imej untuk selasih

Di negara cina, biji selasih sudah lama dimenafaatkan untuk  menyembuhkan berbagai jenis penyakit. Mereka percaya biji selasih dapat meredakan demam, menurunkan suhu pada tubuh,dan menambah selera makan juga mengubati batuk.

Kandungan Biji Selasih
 Kandungan yang terdapat di dalam biji selasih di antaranya 
eugenol, tymol, metal eugenol, vitamin, lemak, dan serat. Eugamol berfungsi sebagai satu racun kulat di dalam badan, tymol memiliki fungsi repellent atau penghalau serangga, antibiotik yang dapat melawan bakteri. Selain itu  juga kandungan minyak atsiri dalam biji selasih yang terdiri dari linalool, methyichavicol, citral, geraniol, ocimenen, 1.8 cincole, encalyptole, himonene, eugenol methylether, furfural, methyl cinnamate, dan farnesol. Kandungan ini sangat baik untuk kesihatan dan kecantikan kulit serta wajah. 

Menafaat biji Selasih untuk Kesihatan

1. Mengurangkan kemudaratan dari Nikotin

Dengan pengambilan biji selasih kemudian ia boleh meminimumkan potensi kesan negatif Nikotin di dalam badan, yang terkandung dalam asap rokok . Bukan sahaja biji, daunnya juga mempunyai faedah yang sama di yang meminimumkan kesan Nikotin di dalam badan.

2. Menguatkan sistem imun dalam tubuh

Kandungan vitamin C dan antioksidan dalam biji selasih  berperanan penting dalam meningkatkan dan menguatkan imunisasi  tubuh 

Penyelesaian bagi imuniti tubuh badan yang lain :

3. Menyembuhkan sembelit dan sakit perut

Biji selasih ini sabgat berkesan dalam pennyembuhan berbagai masalah pencernaan seperti perut kembung,  sembelit dan susah membuan angin Selain itu juga dapay menyembuhkan radang perut dengan mengambil 5gram biji selasih yang direbus dengan 200cc air dan diadunkan dengan 1sudu madu pada setiap pagi dan petang.

4, Mampu mengubati batuk

Antispasmodic dalam biji selasih mampu membantu menyembuhkan batuk .  masyarakat memanfaatkan biji selasih ini sebagai obat batuk dengan mencampurkan biji selasih pada secawan teh yang dapat juga mencairkan kahak.

5. Mampu meredakan tekanan  [ stress ]

Biji bunga ada dijadikan sebagai bahan aromaterapi kerana ianya mempunyai kesan yang menenangkan dan boleh memperbaiki mood. Di samping itu, biji selasih ini boleh menyembuhkan ketegangan saraf , keletihan, Migrain dan melegakan kemurungan. caranya merebus biji selasih ini  anggarab 5gram  pada 200 cc air dan kemudian minum semasa masih panas, campurkan madu dan  jus limau secukup rasa.

6. Meredakan gangguan pernapasan

Mengambil minuman halia dengan campuran biji selasih dan madu dapat menjadi ubat semulajadi dalam mengatasi masaalah pernapasan seperti asma . Caranya dengan merebus halia dan biji selasih dalam segelas air  lalu tambahkan madu secukupnya dan diminum saat masih panas.

7. Menyembuhkan luka dan infeksi pada kulit

Biji selasih mengandungI minyak semulajadi yang dapatk membantu menyembuhkan luka dan jangkitan pada kulit seperti luka bakar.

Hasil carian imej untuk selasih

8. Menurunkan kadar gula dalam darah

Kajian dari Gould Medical Foundation membuktikan bahawa biji selasih dapat membantu mengawal kadar gula dalam darah pada pesakit kencing manis tahap, biji selasih juga bnerkesan dalam membantu mengawal nafsu makan.
9. Dapat menguatkan tulang

Anti inflamasi yang terdapat padanya juga mampu menyembukan penyakit arthritis. Kalsium yang terdapat dalam biji selasih juga dapat meningkatkan kepadatan tulang dan mencegah tulang keropos.

10. Dapat menahan rasa lapar

Bagi mereka yang sedang menjalankan program diet, biji selasih dapat digunakan sebagai salah satu cara untuk menahan rasa lapar Serat yang terkandung dalam biji selasih inilah yang membuat kenyang lebih lama tetapi tetap menyehatkan usus kerana menghalang Pertukaran kanji kepada gula dan mengurangkan penyerapan toksin di dalam badan.

11. Membantu menghilangkan insomnia
 Biji selasih  dapat mengurangi rasa gelisah yang berlebihan atau susah tidur.

12. Menyembuhkan sakit gigi

Dengan meminum hasil rebusan 10gr biji selasih yang dicampur 4 butir cengkeh dapat membantu meredakan sakit gigi. Minumlah ketika masih panas

13. Menyembuhkan sakit kepala

Dengan mengambil 5gr biji selasih yang sudah direbus dengan air panas dan tambahan madu maka dapat meredakan sakit kepala.

Masaalah sakit kepala :

14. Memperlancar pengaliran darah

Selain khasiatnya yang dapat memperlancar peredaran darah dalam tubuh, biji selasih juga memperlancar keluarnya keringat, meningkatkan sistem hati yang menetralkan dan mengeluarkan racun, melancarkan air kencing, dan menurunkan demam dan panas dalam.
15. Bermanfaat bagi ibu hamil

Untuk ibu yang sedang hamil muda biasanya sering mengalami demam atau panas dalam. Biji selasih dapat dimanfaatkan untuk mengatasi panas dalam pada ibu hamil. Namun, jika panas dan demamnya sudah agak tinggi perlulah mendapat nasijat dokter kerana ,berbahaya untuk kesihatanbayi dalam kandungan

Berbagai manfaat selasih seperti yang dijelaskan di atas juga berlaku untuk ibu hamil, seperti mengurangi keadaan gelisah, mengatasi susah tidur, mengatasi masalah pencernaan, melancarkan sirkulasi darah, meredakan kejang, menghilangkan rasa sakit, peluruh kemih dan keringat, membersihkan racun dalam tubuh, dan meningkatkan sistem kekebalan tubuh.

16. Khasiatnya sebagai anti radangBiji Basil mempunyai keberkesanan yang sama seperti aspirin dan . Selain itu, selasih memang tidak akan mengiritasi perut karena pada tumbuhan herba ini terdapat unsur yang akan mencegah terjadimya luka dalam tubuh. Semua bahagian dalam biji selasih dapat dimenafaatkan mulai dari daun, batang, tangkai, bunga, biji serta minyak atsiri yang terkandung didalamnya dapat mengubati berbagai macam penyakit 

Manfaat Selasih untuk Kecantikan

1. Membantu menghaluskan dan melembabkan kulit wajah

Dalam menggunakan biji Selasih sebagai bahan Kecantikan, maka tumbuklah biji Selasih sehingga halus, adunkan dengan air panas , biarkan sejuk gunakan sebagai luluran pada muka dan dilakukan sekali sehari pada  mandian diwaktu petang.

2. Mengurangi garis halus tanda penuaan pada wajah

3. Dapat menghilangkan kantung mata

4. Mencegah munculnya jerawat pada wajah

5. Dapat membantu mengecilkan perut yang buncit

Menafaatnya bukan hanya untuk wanita, lelaki juga sama. Begitu banyak manfaat yang terkandung dalam biji selasih 

 Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.

1 ulasan: