Sabtu, 21 April 2018

Minum Air Ketum tidak Khayal - Caranya

Pokok Ketum Pengelasan saintifik Alam: Tumbuhan Divisi: Magnoliophyta Kelas: Magnoliopsida Order: Gentianales Famili: Rubiaceae Genus: Mitragyna Spesies: M. speciosa Binomial: Mitragyna speciosa korth Pokok Ketum, juga dikenali sebagai Pokok Biak (bahasa Inggeris: Kratom), ialah sejenis tumbuhan daripada famili Rubiaceae yang banyak terdapat di Afrika, di utara dan tengah Semenanjung Malaysia serta di selatan Thailand.
Image result for jenis ketum
Cara-cara menanam pokok ketum
Pokok ketum juga boleh di tanam melalui biji benih,iaitu dengan menyemai biji ketum ke dalam medium semaian, kemudian biarkan beberapa minggu sehingga anak benih ketum tumbuh. Apabila meningkat dewasa  pokok ketum perlulah diubah ke tempat yang lebih luas. Selain itu pokok ketum juga boleh ditanam melalui kaedah keratan batang. Kaedah ini perlulah dilakukan dengan memotong bahagian batang yang cukup matang usianya.
Bahan Aktif Daun Ketum

Mengandungi banyak alkaloid psikoaktif, lebih daripada 25, tetapi Mitragynine merupakan alkaloid yang utama.
Mitragynine memberi kesan-kesan stimulan, sedatif dan euforik, oleh itu ia berfungsi sebagai drug narkotik seperti candu.
Alkaloid Mitragynine diasingkan (isolated) pada tahun 1907 san struktur kimianya ditentukan pada tahun 1964.
Strukturnya berkait dengan alkaloid yohimbin dan voakangin (voacangine).
Terdapat kaitan dengan ‘tryptamine-based psychedelic drugs’ seperti yohimbin, psilosibin dan LSD.
 

Image result for jenis ketum

Daun ketum sememangnya di akui herba yang menpunyai khasiat untuk melancarkan perjalanan darah juga penawar sakit urat. Minuman air ketum  telah dijadikan amalan orang tua dulu
Herba lain mungkin mempunyai kelebihan dengan cara tindak balas yang berlainan,tetapi daun ketum amat mujarab dalam dalam menurunkan kadar gula dalam darah pada masa yang singkat.Kemanpuan untuk menurunkan kadar gula dalam darah secepat munkin adalah penting terutama untuk pesakit yang menpunyai luka dan bengkak(diabetes feet) untuk menbantu memulihkan tisu dan mencegah jangkitan(infection)

  Pohon Ketum, juga dikenali sebagai kratum (bahasa Inggeris: Kratom) atau nama latinnya Mitragyna speciosa adalah , ialah sejenis tumbuhan dari keluarga Rubiaceae yang banyak terdapat di Asia, Afrika, di utara dan tengah Semenanjung Malaya serta di selatan Thailand. Di Thailand, pokok ini dipanggil Kakuam, Ithang atau Thom, di Amerika Serikat disebut sebagai Kratom. Nama biologinya Mitragyna speciosa korth.

Daun ketum di akui sebagai ubat herbal  yang mempunyai khasiat untuk melancarkan perjalanan darah dan sebagai penawar masaalah sakit urat. Minum air ketum telah dijadikan amalan orang tua dahulu Sekarang ini Daun ketum lebih popular dengan isu negatif - air rebusan daun ketum telah di salah guna sebagai minuman ketagihan ia sedikit ,memberi kesan menghyalkan inin terkandung pada getah yang terdapat di urat pada daun dan diranting dan dahannya ianya menjadi lebih buruk lagi kerana dicampur dengan bahan bahan asing seperti ubat nyamuk,cocacola,panadol malah ada perkatakan tahi lembu adalah salah satu ramuan untuk mendapatkan "kick" atau kepekatan yang amat tinggi.


Untuk menbuang rasa khayal padanya cuma perlu dibuang urat yang terdapat ditengah daunnya , rebus hanya daun Ketum yang telah dibuang urat kerana disitulah terdapat getah yang boleh membuatkan rasa khayal itu.


Daun ketum adalah yang paling mujarab diantara herba ubatan alternative  dalam mengawal kadar gula dalam darah. ).

Image result for jenis ketum 


Semua daun ketum mengandungi kolagen, terutama daun ketum kuning sebagai yang paling banyak. Sedangkan bahan anti-kanser paling popular adalah jus ketum panas tanpa gula.
Penemuan resepi baru dari negara China. Bagi yang berpenyakit diabetes tidak perlu bersusah-payah pergi berubat dengan doktor lagi. Cukup dengan mem’blender’ 12 helai daun ketum panjang yang dicampur 1 daun ketum urat merah. Minum 2 x sehari. Silakan periksa kadar gulanya keesokan hari, dijamin langsung turun kadar gulanya. Sudah banyak yang membuktikan, ia mujarab tanpa perlu berpantang makan lagi.
Air rebusan Daun Ketum juga sangat berkhasiat untuk penderita penyakit Ghaut dengan meminum decara rutin pagi dan malam.
Terdapat 2 jenis daun ketum yang boleh dibezakan melalui warna daun, bentuk kedua daun adalah lebh kurang sama. Satu adalah yang berwarna hijau dan satu lagi mempunyai tulang daun berwarna merah yang boleh dilhat jelas di belakang daun. Spesies berwarna belang merah ini dikatakan lebih berkhasiat dan mujarab.
Institut Pencegahan Kanser Negara mengumumkan ranking daun ketum anti kanser :

 1. Daun ketum urat hijau 46.5%
 2. Daun ketum jenis urat merah 37.6%
 3. Daun jenis halus 35.4%
 4. Daun ketum bawal 34.7%
 5. Daun ketum ekor babi 32.9%
 6. Daun ketum ekor kura 29.8%
 7. Daun ketum hitam 23.8%
 Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.

11 ulasan:

 1. After a long time I got chance to read healthy content. I loved it.

  Visit 3D Architectural Services

  BalasPadam

 2. Dear Author, Thanks for writing informative content. Post is really interesting I like it.

  Visit Necklaces for Women | Bracelets | Earrings | Pendants | Rings

  BalasPadam
 3. Thanks for sharing great article. I loved it.

  Visit - HP Printer Support Number

  BalasPadam
 4. Thanks for sharing great article. I loved it.

  Visit - HP Printer Support Number

  BalasPadam
 5. Thanks for sharing quality and useful blog. I like the effort you made.

  Visit Bracelets

  BalasPadam
 6. I just wanted to leave a nice greeting. I just came across your homepage.

  HP Printer Assistant

  BalasPadam
 7. Dear Author, I just Wanted to say thanks for quality content and usefull information.

  Dell Printer Support

  BalasPadam
 8. Thanks for writing great content. your content is too informative.

  Visit Necklaces

  BalasPadam

 9. Facing technical difficulties with Dell Laptop, Desktop or Printer. Contact third party Dell Customer Service Phone Number for instant help.

  Dell Customer Service Phone Number

  BalasPadam