Ahad, 14 April 2019

Penyakit Leukimia dan cara penyembuhan


Penyakit Leukimia

Penyakit Leukimia adalah penyakit yang menyerang sel darah dan sumsum tulang belakang, atau dikenal juga dengan kanser darah. Leukimia memengaruhi pengeluaran dan fungsi leukosit atau sel darah putih dalam melawan infeksi,  DNA darah mengalami kerosakan. Keadaan tidak normal tadi menyebabkan sumsum tulang belakang memroduksi sel darah putih secara berlebihan. Hal ini mengakibatkan penumpukan dalam sumsum tulang dan mengurangi jumlah sel darah yang sihat.

 

Leukimia

 Ada beberapa faktor yang menjadi penyebab Leukimia, mulai dari kelainan kromosom, paparan polusi, paparan radiasi, merokok, obesitas, dan lain sebagainya., penyebab Leukimia boleh jadi juga berasal dari faktor dalaman dan luaran tubuh. Faktor penyebab Leukimia secara luaran adalah termasuk paparan radiasiataupun juga zat kimia tertentu yang berbahaya.
Paparan radiasi

Satu kajian menemui bahwa radiasi dalam jumlah rendah tetap dapat meningkatkan risiko seseorang terkena leukimia. Itulah sebabnya wanita yang sedang mengandung disarankan agar pemeriksaan sinar X. Hal ini untuk menjaga agar risiko bayi terkena leukimia

Elemen kimia radon

Anda juga harus berwaspada dengan . Unsur kimia dengan sifat radioaktif yang berwujud gas tidak berwarna serta tidak berbau , ternyata secara semulajadi ditemui di persekitaran sekitar dan di dalam rumah. Bila terhidu, partikel alpha yang dipancarkan radon berpotensi menyebabkan leukimia. Salah satu sumber produksi Radon datang dari proses pemecahan semulajadi dari uranium. Proses ini  terdapat dari batu volkanik dan dari tanah. Namun, dalam beberapa kes, air perigi pun ada yang mengandungi Radon. 
Benzena

Selain dalam petrol, sebatian kimia organik yang dikenal dengan nama benzena atau benzol ini juga banyak digunakan dalam produksi ubat, plastik, petrol, getah tiruan, dakwat printer, serta pewarna rambut. Padahal, benzena ini ternyata bersifat karsinogenik yang dapat menjadi penyebab rokok atau menggunakan shisha dengan tambahan tembakau. Semakin kerap dan semakin banyak Anda terpapar benzena, risiko Anda terkena kanser leukimia juga akan semakin tinggi.

Selain petrol, sebatian kimia organik yang dikenali sebagai benzena atau benzol juga digunakan secara meluas dalam pengeluaran dadah, plastik, petrol, getah buatan, dakwat pencetak, dan pewarna rambut. Malah, benzena ini ternyata karsinogenik atau boleh menyebabkan kanser! Anda juga boleh terdedah kepada benzena yang tinggi jika anda merokok atau menggunakan shisha dengan tembakau tambahan. Semakin sering dan semakin banyak anda terdedah kepada benzena, semakin tinggi risiko kanser leukemia anda.

Rokok dan kopi

Satu kajian di tahun 2009 menunjukkan bahwa risiko terkena leukimia bukan hanya bagi orang dewasa yang merokok, tapi juga anak dengan anggota keluarga yang merokok, . Ini kerana karsinogen yang ada dalam rokok diserap oleh paru-paru dan dialirkan melalui pembuluh darah. Sedangkan data dari kajian French ESCALE tahun 2013 menunjukkan meminum lebih dari 2 cawan kopi setiap hari selama masa kehamilan boleh meningkatkan risiko bayi terkena leukimia.


Kegemukkan

Orang yang mengalami kegemukan berlebih memiliki risiko terkena Lukimia yang lebih tinggi dibandingkan dengan orang yang berat badannya normal.
Meski belum ada ubat yang benar-benar terbukti dapat mencegah leukimia, para dokter dan pengkaji menyarankan agar tidak merokok, menjalankan gaya hidup sihat, menghindari radiasi, menghindari paparan terhadap bahan kimia (  termasuklah produk pembersih rumah, sabun basuh, serta cat lukis), serta melakukan pemeriksaan darah secara rutin.
Gejala Leukimia

Secara umum, gejala Leukimia di tahap awal tidak begitu ternampak Namun, Anda dapat berwaspada salah satu gejala Leukimia berikut ini yang timbul.
·         Anemia dan gejala yang berkaitan, seperti keleltihan, pucat di bibir,pucat di konjungtiva mata boleh menjadi salah satu tanda gejala leukimia. 
·         Kecenderungan untuk mudah berdarah, termasuk perdarahan dibahagian gusi dan hidung, atau darah dalam najis atau air kencing boleh menjadi salah satu gejala leukemia.
·         Selain itu, gejala leukemia salah satunya juga jangkitan seperti sakit kerengkong atau pneumonia bronkol, yang boleh jadi disertai dengan sakit kepala, demam ringan, sariawan, atau ruam kulit.
·         Pembengkakan kelenjar getah bening, biasanya di tenggorokan, ketiak, atau dikelangkang.
·         Kehilangan nafsu makan dan berat badan juga merupakan salah satu gejala leukemia.
·         Tidak selesa di bawah tulang rusuk kiri bawah  ( yang disebabkan oleh kebengkakan diLimpa.
·         Jumlah sel darah putih yang sangat tinggi dapat mengakibatkan masalah penglihatan kerana perdarahan retina, telinga berdensing (tinnitus), perubahan status mental, ereksi berkepanjangan (priapismus), stroke, ataupun kejang kerana perdarahan di otak. Jika beberapa gejala leukemia ini muncul, maka harus waspada.
Cara mengubati Leukimia

Tujuan pengubatan Leukimia ini adalah untuk menghancurkan sel-sel kanser dan memungkinkan sel darah yang normal dibentuk di dalam sumsum tulang. Keputusan pengubatan leukemia didasarkan pada jenis leukemia yang dimiliki, tahap penyakit, usia dan keadaan kesihatan secara umum.
Jenis leukimia dapat dilihat melalui pemeriksaan mikroskop, sumsum tulang, apakah jenis leukimia limfoblastik atau mieloblastik. Pemeriksaan ini juga dapat menentukan apakah leukemia tergolong didalam kategori akut atau kronik.

Hasil carian imej untuk pokok kembang cina uuntuk lukumia

Cara Tradisional


Pokok kemunting cina mengandungi cantharanthine, leorosine, lochnerine, vindotine, akuamine, vincamine, vinleurosin dan vinrosidin. Bahan-bahan tersebut dapat mengubati dan merawat pelbagai jenis penyakit. Ia juga mengandungi vinbalistin dan vincristine yang digunakan dalam kimoterapi untuk rawatan kanser.

Pokok kemunting cina menghasilkan alkaloid vinblastine dan vinkristine yang boleh merawat leukemia dan darah tinggi. 20 gram kemunting cina putih atau merah(yang telah dikeringkan) direbus menggunakan 1000ml air dan diminum airnya dipercayai mengubati penyakit tersebut.


Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya


4 ulasan:


 1. Izin promo ya Admin^^
  bosan tidak ada yang mau di kerjakan, mau di rumah saja suntuk,
  mau keluar tidak tahu mesti kemana, dari pada bingung
  mari bergabung dengan kami di ionqq^^com, permainan yang menarik dan menguras emosi
  ayo ditunggu apa lagi.. segera bergabung ya dengan kami...
  add Whatshapp : +85515373217 ^_~

  BalasPadam
 2. Saya ibu EVA FIORENTINA APRILA  dari palembang mengucap syukur kepada allah,karna melalui bantuan dari aki abdul jamal yg sebesar 20m kini saya sudah bisa menjalankan usaha saya lagi.Puji syukur saya panjatkan kepada Allah yang telah mempertemukan saya dengan Aki Abdul Jamal dan melalui bantun pesugihan putih beliau yang sebar 5M inilah yang saya gunakan untuk membuka usaha selama ini,makanya saya sengaja memposting pesang sinkat ini biar semua orang tau kalau Aki Abdul Jamal bisa membantuh kita mengenai masalah ekonomi dengan bantuan pesugihan putihnya yang tampa tumbal karna saya juga tampa sengaja menemukan postingan orang diinternet jadi saya lansun menhubungi beliau dan dengan senang hati beliau mau membantuh saya,,jadi bagi teman teman yang mempunyai keluhan jangan anda ragu untuk menghubungi beliau di No Wa 085-254-384-488- rasa
  senang ini tidak bisa diunkapkan dengan kata kata makanya saya suatu hari nanti saya akan berkunjun ke kediaman Aki untuk silaturahmi.Wassalam dari saya ibu EVA FIORENTINA APRILA dan untuk lebih lenkapnya silahkan buka blok Aki disini PESUGIHAN UANG GAIB TANPA TUMBAL

  BalasPadam
 3. nama saya Redzuan Sarina Binti dari PULAU PINANG,
  MALAYSIA. Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada ibu Rossa kerana membantu saya mendapatkan pinjaman. selama tiga bulan, saya telah mencari pinjaman untuk melunaskan hutang, setiap orang yang saya temui ditipu dan mengambil wang saya sehingga akhirnya saya melihat kisah Cik Masitah Ayob dan alamat laman web syarikat yang dikongsinya. Syarikat itu kemudian memberi saya pinjaman sebanyak RM470,000 yang saya mohon. syarikat juga dapat membantu anda. kerana syarikat itu juga telah menolong beberapa rakan saya yang lain. Sekiranya anda memerlukan bantuan kewangan, sila hubungi syarikat ROSSA FINANCE melalui e-mel: Rossastanleyloancompany@gmail.com
  Whats-app Syarikat Mother Rossa: +1 (914) 529-5708.
  Syarikat itu tidak tahu bahawa saya melakukan ini dengan menyebarkan niat baik syarikat kepada saya, tetapi saya merasakan saya harus membagikannya kepada anda semua untuk membebaskan diri daripada penipu, berhati-hati dengan peniru dan hubungi syarikat pinjaman yang betul. Di bawah ini adalah kata-kata semangat bagi mereka yang mencari pemberi pinjaman swasta yang jujur ​​dan jujur.
  "jika anda memerlukan pinjaman untuk membayar kredit dan hutang? Adakah anda memerlukan kewangan untuk menubuhkan perniagaan anda sendiri? Adakah anda memerlukan pinjaman untuk menjalankan projek besar? Adakah anda memerlukan pinjaman kuliah? Adakah anda memerlukan dana untuk pelbagai tujuan lain?" ? Inilah e-mel saya untuk sebarang pertanyaan mengenai ibu rossa,
  e-mel saya: redzuansarinabinti2020@gmail.com
  E-mel ibu rossa: Rossastanleyloancompany@gmail.com
  nombor telefon bimbit +601616345654
  Terima kasih kerana membaca dan selamat maju jaya

  BalasPadam