Ubi kayu dikatakan berasal dari bahagian tropika Amerika Selatan tetapi kini taburannya hampir di semua kawasan tropika seluruh dunia Nama lain bagi ubi kayu adalah ubi benggala, ubi belanda dan cassava (bahasa Inggeris). Dalam penerbitan bahasa Inggeris,.
Manfaat Ubi kayu Rebus Untuk Kesihatan
Rebusan ubi kayu sangat baik untuk kesihatan kerana kandungan
vitamin, mineral dan serat namuni ianya hanya di makan setelah dimasak
terlebih dahulu untuk menghindari racun. Berikut cara merebusnya dengan baik:
Pilih ubi kayu yang segar
Kupas lalu bersihkan dengan air bersih
Jika ada bahagiannya yang berwarna ungu, buang bahagian
tersebut.
Potong sesuai ukuran agar lebih cepat matang
Rebus ubi kayu yang sudah terendam air
Ketika merebus jangan gunakan penutup, agar wap yang
mengandungi racun keluar
Untuk mengetahui sudah matang atau belum, anda tusukan garpu atau lidi pada ubi itu jika sudah empuk siap untuk di angkat.
:
- Sumber Tenaga
Dalam 200 gram porsi, ubi kayu mengandungi 76 gram
karbohidrat dan 320 kkal kalori.Ini membuatnya menjadi sebagai sumber tenaga yang baik bagi tubuh yang mengalami kerja fizikal yang berat. Karbohidrat pada
singkong akan dipecah menjadi glukos yang berguna sebagai sumber tenaga bagi
sel tubuh.glukosa akan tersimpan dan bertukar menjadi
glikogen dalam otot sebagai reservasi energi.
Mengatasi Rematik
Cara mengatasi rematik :
siapkan 100 gram ubi kayu
satu batang serai
15 gram halia
1.000 cc air
semua bahan direbus hingga airnya nerbaki 400 cc
kemudian ditapis, air rebusan yang boleh diminum 200 cc saja ( jangan terlalu banyak)
Membantu Mengatur Denyut Jantung dan Tekanan darah
Ubi kayu memiliki jumlah kalium yang cukup untuk tubuh (271mg
per 100 gram atau 6% dari RDA). Kalium merupakan komponen penting dari sel dan
cairan tubuh yang membantu mengendalikan denyut jantung dan tekanan darah.
Meningkatkan Sistem Metabolisme
Di dalam ubi kayu terdapat vitamin B yang bermanfaat untuk
meningkatkan sistem metabolisme tubuh.
Selain itu, terdapat kandungan asid amino esensial dan serat
yang berguna sebagai sumber tenaga bagi tubuh manusia.
Membantu Proses Pembentukan Sel
Kandungan asid amino esensial yang ada di dalam ubi kayu ,
bermenafaat untuk pembentuikkan sel-sel yang ada di tubuh.
ianya juga membantu memperbaiki sel-sel tubuh yang rosak, yang
nantinya dapat berfungsi dengan baik lagi.
Menyembuhkan Luka Bernanah dan Terbakar
Untuk luka bernanah, siapkan ubi kayu segar yang sudah di
tumbuk, lalu tempelkan ke tubuh yang luka bernanah.
Sedangkan untuk luka terbakar, cara mengatasinya dengan
menyiapkan ubi kayu yang sudah diparut lalu diperah.setelah itu diamkan airnya
beberapa saat hingga patinya mendap. Lalu patinya tersebut dioleskan ke
tubuh yang tertdapat luka terbakar.
Membantu Pesakit Kencing Manis
Pesakit Kencing Manis lebih dianjurkan mengambil ubi kayu menganti nasi. kerana ubi kayu tidak memiliki kandungan kadar gula yang
tinggi, yang menjadikan baik untuk diambil bagi pesakit kencing manis.
Membantu Pertumbuhan
Ubi kayu dapat meningkatkan jisim tulang dan membantu pertumbuhannya. ubi kayu mengandungi vitamin K. Vitamin K ini berperanan dalam pencegahan ostoeporosis dan juga mempercepat pertumbuhan tulang.
Mencegah Anemia (Kekurangan Darah)
Kandungan mineral dan zat besi yang ada di dalam ubi kayu berguna untuk membantu proses pembentukan sel-sel darah merah.
Jadi tubuh terhindar dari Anemia. (Kekurangan Darah)
Baik untuk Diet Rendah Lemak
Menafaat ubi kayu rebus lainnya adalah kerana prosesnya
direbus bukan digoreng, menjadikanmya rendah lemak dan rendah kalori.
Walaupun ubi kayu di dalamnya mengandungi karbohidrat yang
tinggi, disebabkan prosesnya direbus makaianya baik untuk mereka yang sedang melakukan
diet lemak.
Melancarkan Pencernaan
Ubi kayu mempunyai banyak kandungan Insoluble Fiber atau
serat yang tidak larut dalam air. Serat jenis ini baik untuk memperlancar
proses buang air besar, serta menyerap dan membuang toksin di dalam usus, membolehkan peroses pencernaan berjalan dengan baik.
Tubuh daoat terhindar dari dari masalah gangguan pencernaan
seperti susah buang air besar ,angin , buasir, perut kembung dan sembelit. Jika kerap mengambil ubi kayu.
Pertumbuhan Otak
Ubi kayu rebus juga kaya akan vitamin B dan juga komponen
penting lainnya. Seperti asid pantotenant, riboflavin, piridoksin, folat dan
juga thiamin yang bagus untuk pertumbuhan otak.
Menurunkan Kolesterol Darah
Negara Filipina pernah melakukan sebuah penelitian terhadap ubi kayu , dalam kaitannya untuk menurunkan kadar kolesterol pada manusia. Hasil kajianmya menunjukkan bahwa ubi kayu memiliki kesan yang ketara dalam mengurangkan tahap kolesterol secara keseluruhan.
Ubi kayu juga dapat menurunkan kolesterol LDL yang dianggap
sebagai kolesterol jahat. Selain itu ianya juga dapat membantu menurunkan
tridliserida karena kandungan seratnya yang tinggi.
Ubi kayujuga dikenal sebagai sumber saponin. saponin akan
mencegah asid hempedu dan kolesterol agar yang tidak diserap oleh usus kecil.
Menigkatkan Sistem Kekebalan Tubuh
Serat pada Ubi kayu dapat mendorong pertumbuhan probiotik
atau bakteri baik di dalam usus, probiotik itu sendiri dikenali sebagai sebahagian
dari sistem kekebalan tubuh. Pertumbuhan bakteri baik di dalam usus manusia
dapat meningkatkan kekebalan dengan membatasi jumlah mikroorganisme patogen
dalam tubuh.
Membantu Mengurangi Stress
Vitamin dan mineral di dalam Ubi kayu juga dapat
membantu tubuh mengurangi stres dan ketegangan. Magnesium yang terkandung di
dalamnya juga dapat menjadi pereda stres dan membantu dalam
menenangkan sistem saraf.
Itulah menafaat Ubi kayu rebus untuk kesihatan.
Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.
Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.