Khamis, 15 Mei 2014

Langkah Menghindari Kanser

Kanser
Merupakan salah satu penyakit pembunuh di dunia. Ada berbagai jenis penyakit kanser yang dikenalii dalam dunia kesehatan, mulai dari kanker mulut sampai kanker kulit.

Sel kanser memiliki kemampuan membiak yang luar biasa jika dibandingkan dengan sel normal. Jika sel normal hanya mampu membelah dua kali, sel kanser dapat membelah sepuluh kali ganda.

Lebih parah lagi jika ianya terjadi dan berkembang di bahagian tubuh yang  tanpa kita sedari. sewaktu kita baru akan menyadarinya kanser itu sudah dalam tahap parah  perubatannya sudah menjadi sangat sulit

Tanda-Tanda

Tanda-tanda kanser kebiasaannya, bergantung pada lokasi tempat kanser itu berada,. namun pada dasarnya, gejala-gejala tersebut tidak pernah jauh dari tahapan-tahapan kanser, mengingat poin besarnya sama, yang berbeda hanya implikasi di lokasinya sahaja.

Berikut ini adalah tahapan kanser yang perlu kita ketahui.
  1. Induksi. Pada keadaan ini sel mengalami perubahan bentuk atau istilah kedoktoran lebih dikenal dengan displasia. 
  2. Kanser in situ. Pada keadaa ini, pertumbuhan sel kanser masih terbatas pada sel-sel tempat asalnya tumbuh. Sel tersebut masih berupa massa (kumpulan sel) yang masih boleh dijinakkan. 
  3. Kanser invasif. Tahapan ini sudah merupakan keadaan yang cukup matang Sel kanser telah memiliki karektor progresif dan dia mulai menjajah sel-sel yang ada di sekitarnya kerana sel tempat awalnya tumbuh sudah tidak dapat lagi memenuhi keperluan nutrisi untuk pertumbuhan dan reproduksinya. 
  4. Metastasis. Pada keadaan ini sel-sel kanser telah membiak dan menjelajahi organ alaman tubuh kita hingga ke kelenjar getah bening dan atau organ lain yang letaknya jauh (misa! kanser usus besar membiak ke hati). Penyebaran ini boleh terjadi melalui aliran darah, aliran getah bening, atau terus dari tumor.

Penyebab
Faktor risiko penyebab kanser di antaranya adalah faktor keturunan atau genetik, faktor penyebab kanser baik dari makanan maupun dari lingkungan yang disebut sebagai zat karsinogen, ketidakseimbangan hormon dalam tubuh kita, dan faktor virus yang boleh mempercepat terjadinya kanser dalam tubuh.

Jenis Kanser Pembunuh pada Wanita

1. Kanser Pangkal Rahim/Serviks

Kanser pangkal rahim adalah kanser yang terjadi pada serviks uterus, suatu daerah pada organ reproduksi wanita yang merupakan pintu masuk ke arah rahim yang letaknya di antara rahim (uterus) dengan vagina.
Kanser ini biasa terjadi pada wanita yang berusia di melebihi 35 tahun, tetapi juga terdapat beberapa data ditemui kes ini juga pernah dialami oleh wanita berusia 20-30 tahun.

Tanda-Tanda Kanser Pangkal Rahim ( Serviks )
  • Kanser pangkal rahim pada keadaan dini sering tidak menunjukkan gejala atau tanda-tandanya yang khas, bahkan kerap kali tanpa gejala sama sekali (silence).
  • Salah satu gejala tidak khas yang sebenarnya kerap dijumpai adalah keputihan. Namun, kerana keputihan kerap dianggap sebagai masalah kewanitaan yang “biasa-biasa” saja, maka gejala dan tanda awal keganasan ini kerap luput dari perhatian. Padahal,   keputihan  adalah  peringatan  dari  berbagai kelainan di sistem reproduksi.
  • Pendarahan  sesudah  melakukan  hubungan  intim  (contact bleeding).
  • Adanya keputihan atau cairan  yang keluar dari kelamin wanita.
  • Pendarahan pasca menopause.
  • Pada tahap lanjut dapat keluar cairan kekuning-kuningan, berbau atau bercampur darah,sakit pada punggung atau tidak dapat buang air kecil. Pada keadaan ini sel-sel kanser telah merebak dan menjelajahi organ dalaman tubuh kita hingga ke kelenjar getah bening dan atau organ lain yang letaknya jauh (misal kanser usus besar merebak ke hati). Penyebaran in terjadi melalui aliran darah, aliran getah bening, atau langsung dari tumor.

Penyebab Kanser 
Pangkal Rahim (Serviks)
  • Faktor penyebab kanser ini salah satunya ialah virus Human Papiloma  (HPV). Virus ini dapat masuk disebabkan  kita “mengundangnya” dengan beberapa aktiviti yang berisiko tinggi. Hal itulah yang menjadi jalan masuknya ataupun penyebab pertumbuhan sel-sel kanser. Lebih dari 70% kanser pangkal rahim disebabkan oleh HPV tipe 16 dan 18. Selain menyebabkan kanser pangkal rahim, HPV juga dapat menyebabkan kanser dubur, vagina, vulva, zakar, dan mungkin juga kanser esofagus( kerongkong ).
  • Mulai melakukan hubungan seksual pada usia muda.
  • Sering berganti-ganti pasangan seksual.
  • Kerap mendpat jangkitan kuman di daerah alat kelamin.
  • Melahirkan banyak anak.
  • Tabiat merokok (risiko dua kali lebih besar).
  • Kurang pengambilan sayur- sayuran dan buah-buahan sehingga menyebabkan punca kekurangan (penghilangan satu atau lebih segmen gen pada kromosom) vitamin A, C, dan E yang merupakan sumber zat antioksidan.

Pencegahan Kanker Pangkal Rahim (
Serviks)
  • Menghindari semua faktor penyebab penyakit kanser.
  • Melakukan proses pemeriksaan kesehatan organ reproduksi kita secara rutin dan berkala.
  • Menghindari stress.
  • Menjaga menu makanan dan cara hidup yang baik dan sehat.

2. Kanser Payudara

Kanser payudara merupakan ketumbuhan ganas yang tumbuh di dalam sel payudara. 
Kanser payudara juga termasuk dalam salah satu penyakit pembunuh terbesar pada wanita selain kanser serviks. Kanser ini dapat tumbuh di dalam kelenjar susu, saluran susu, sel lemak, juga pada sel ikat pada payudara.

Dalam payudara jika terdapat cairan di dalamnya, dengan mudah cairan dari sel payudara mengalir melalui aliran getah bening menuju kelenjar getah bening di bawah ketiak.

Oleh karena itu, ketika sel kanser payudara mulai membiak (metastatis), lokasi penyebaran pertama yang kebiaaannya ditemui adalah pada kelenjar getah bening (terletak di bagian bawah lengan).

Jika sel kanser telah membiak ke bahagian tersebut, akhirnya akan muncullah benjolan. , jika benjolan tersebut tidak dikenalpasti makai, ada kemungkinan sel kanser telah menyebar hingga ke bagian tubuh lainnya, seperti paru-paru, tulang, dan otak.

Seperti kanser lain pada kebiasaannya, kanser payudara juga terdiri atas 4 tingkatan (stadium) perkembangan sel kanser. Tingkatan tersebut terdiri atas tingkat dini (stadium o, 1, dan 2) dan stadium lanjut (stadium 3 dan 4).

Pada stadium o, sel kanker masih berada pada lapisan kelenjar susu atau saluran susu dan belum tersebar ke sel lemak di sekitarnya. Pada stadium 1 dan 2, kanser mulai membiak dari sel susu ke sel terdekat di sekitarnya. Kadang pada stadium 2, kanser mulai membiak ke dalam kelenjar getah bening.

Pada stadium 3, ukuran ketumbuhan sudah berukuran lebih dari 5 cm dan kadang kala telah membiak juga ke dalam kelenjar getah bening dekat payudara.

Pada stadium 4, kanse kanser sudah membiak dari payudara dan kelenjar getah bening di sekitar ketiak, hingga ke bahagian lain tubuh seperti tulang, hati, paru-paru, dan otak.

Pada stadium ini, kanser boleh membengkak dan pecah sehingga payudara mengeluarkan nanah yang berbau busuk dan hanyir. Pesakit juga merasa sesak nafas kerana kanser mulai menekan paru-paru.


Tanda-Tanda Kanser Payudara
Gejala-gejala   yang   menandakan   adanya   serangan   kanser payudara yang kebiasaannya dapat dilihat dan dirasakan adalah sebagai berikut.
  • Timbul benjolan pada payudara yang dapat dirasa dengan tangan, makin lama benjolan ini makin mengeras dan berbagai bentuknya 
  • Bentuk, ukuran, atau berat kedua payudara tidak sama.
  • Di bawah ketiak muncul benjolan.
  • Putting susu mengeluarkan darah,dan nanah, 
  • Kulit payudara mengerut seperti kulit limau perut.
  • Bentuk atau arah puting berubah, misalnya puting susu tertekan ke dalam.

Penyebab Kanser Payudara
Penyebab kanser payudara hingga kini masih belum diketahui secara pasti. 
Berikut ini adalah beberapa hal yang mungkin sebagai penyebab terjadinya kanser payudara.
  • Pengambilan makanan yang mengandung bahan-bahan penyebab kanser atau zat karsinogen. Zat tersebut berupa aflatoksin B1 yang biasa terdapat pada makanan yang mengandung protein tinggi, etionin saccharine, asbestos, nikel, krom, arsenik, arang, tar, asap rokok, dan kontrasepsi oral. b.     Faktor luaran, seperti r.Sinaran matahari terlalu lama , sinar-x, dan nuklear.
  • Virus, seperti RNA virus (retrovirus), DNA virus (papiloma virus, adeno virus, herpes virus), atau EB virus.
  • Iritasi kronik dan kronik keradangan yang boleh berkembang menjadi kanser.
  • Kelemahan genetik pada sel-sel tubuh sehingga memudahkan munculnya kanser.
  • Diet tinggi lemak.
  • Tidak pernah melahirkan dan menopause yang tertunda.
  • Usia pada saat pertama kali haid yang terlalu awal juga dianggap peyebab terhadap terjadinya kanser payudara.
  • Faktor Usia, kerana lingkungan 60% kanser payudara terjadi pada usia di atas 60 tahun. Risiko terbesar ditemui pada wanita berusia melebihi 75 tahun.
  • Pernah mendapat kanser payudara sebelumnya. Setelah payudara yang terkena dibuang, Risiko terjadinya kanser pada  payudara yang sehat meningkat sebanyak 0,5-1% setahun.
  • Memiliki keluarga yang pernah berpenyakit kanser payudara.
  • Mengalami kelebihan berat badan ( pasca menopause)
  • Kerap mengambil minuman kerasi ( alkohol.)

Pencegahan Kanser Payudara
Cara yang yang paling berkesan  adalah melakukan pemeriksaan payudara sendiri (mengenal pasti) secara rutin. Pemeriksaan ini dilakukan untuk mengetahui samaada, adanya benjolan (ketumbuhan),
luka-luka kecil atau ulser , rasa sakit, dan keluarnya cairan tidak normal dari puting susu.


Cara  lain  yang  dapat  dilakukan   untuk  mencegah  kanser payudara adalah sebagai berikut.
  • Jangan menggunakan bra yang ketat terlalu lama. Kalau dapat, ketika tidur tidak memakai bra
  • Hindari tabiat merokok dan meminum alkohol.
  • Periksa payudara sendiri secara berkala, misalnya satu bulan sekali.
  • Hindari   sinar-x  atau  berbagai  macam  sinaran lainnya.
  • Rajin mengambili sayuran dan buah-buahan yang banyak mengandung vitamin  sebagai  zat  antioksidan. Selain  itu, banyak-banyaklah mengambil kacang soya juga apa sahaja yang dari olahannya, seperti susu kacang soya, tempe, tahu, dan sebagainya. Kacang soya mengandung fitoestrogen genistein yang dapat membantu mengurangi risiko tumbuhnya kanser payudara.
  • Rajin berolahraga meski hanya sebatas olahraga ringan seperti joging.
  • Kurangkan makanan yang banyak mengandung lemak, terutama lemak haiwan.
  • Hindari Keteganggan (stress).

3. Kanser Usus

Kanser usus adalah kanser yang terjadi di daerah usus besar. Daerah yang kerap mengalami kanser adalah daerah usus yang berdekatan dengan rektum.

Ini kerana  hampir setengah dari kes kanser usus terjadi di daerah rektum dan rektosigmoid. Sebanyak 98% ketumbuhan jahat yang ada di usus dan rektum adalah adenokarsinoma. Di Amerika, kanser usus ini merupakan kanser pembunuh terbesar kedua selepas kanser pangkal rahim.

Tanda-Tanda Kanser Usus

  • Kanser ini tidak diketahui bermulanya. Sebahagian besar pesakit kanser usus tidak merasakan gejala bahwa mereka mengalami kanser tersebut.
  • Ada darah pada kotoran yang dikeluarkan melalui dubur.
  • Kerap merasa sakit dan kekejangan pada perut tanpa mengetahui apa puncanya.
  • Terjadi perubahan kebiasaan pencernaan. Contohnya ukuran najis yang lebih kecil daripada kebiasaannya.
  • Terjadi penurunan berat badan tanpa mengetahui penyebabnya.
  Penyebab Kanser Usus
  • Faktor Keturunan, terutama bagi mereka yang keturunannya yang pernah menderita penyakit kanser kolorektal, kanser usus,
  • Menderitai penyakit gangguan usus.
  • Kekurangan serat dalam pengambilan makanan harian. Selain itu, banyak mengambil makanan sumber protein dan lemak yang tidak seimbangi dengan pengambilan serat yang cukup dan senaman secara teratur.
  • Proses pencernaan kurang lancar dan pembuang air besar tidak teratur.
  • Kekurangan asid folat, vitamin B6, dan B12.
  • Kadar homosistein (asid amino hasil demetifasi metionin dalam proses metabolisme lemak dan protein) yang tinggi dalam darah.
  • Kurang melakukan aktivii luaran atau bersenaman secara teratur.

Pencegahan Kanker Usus
  • Banyak pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan berserat tinggi dan yang kaya dengan vitamin B6 dan asid folix, seperti pisang, alpukat, apel, mangga, brokoli, dan lain-lain.
  • Memiliki jadual rutin pembuangan air besar, sekurang-kurangnya sehari sekali dan paling kurang dua hari sekali.
  • Pengambilan kopi dalam jumlah tertentu menurut beberapa kajian dapat dapat mencegah terjadinya kanser uus.

Rabu, 14 Mei 2014

Khasiat sarang burung layang-layang

Khasiat sarang burung  layang-layang 



Sarang burung  layang-layang umumnya mudah didapati dipasaran. sarang burung layang-layang biasanya dihidangkan dalam bentuk sup atau manisan sebagai makanan penutup. “Yan Wo” begitu namanya dilafalkan dalam bahasa Mandarin, selama berabad-abad lamanya dijadikan makanan kaum kelas atasan kerana khasiatya yang tinggi.  di masa tertentu hanya dapat dinikmati oleh kaum bangsawan di Tiongkok Kuno. Makanan ini menjadi kegemaran para raja dan bangsawan. Menurut ceritanya  (mitos) bahawa Kaisar Ming sangatlah menggemari sup yang satu ini. Mungkin kerana cerita atau mitosnya itulah, maka sup sarang burung layang-layang dijadikan simbol makanan yang mewah dan berprestiji dan sangat mahal harganya.
Dikala ini banyak  ahli pengubatan China tradisional mengadunnya dengan mencampurkan sarang burung layang-layang ke dengan herba penguat kesihatan dan dikebelakangan ini sup sarang burung walet dibungkus dan dikeluarkan secara moden sebagai salah satu minuman penambah tenaga, namun harganya masih sangat mahal.

Untuk menentukan kualiti sarang burung  layang-layang, ada syarat – syarat tertentu yang harus dipenuhi, misalnya ketebalan sarang,seperti yang diketahui, sarang burung itu dibuat dari air liur burung  layang-layang tersebut. Setiap hari, sepasang   layang-layang betina dan jantan bergantian membuat sehelai sarang dengan cara mengoleskan air liurnya ke dinding gua, dinding tebing, atau pun atap rumah. Ianya mengambil masa kerana, satu hari hanya mengoleskan satu helai sahaja jadi, untuk membuat sarang sahaja diperlukankan waktu sekitar 33-41 hari. Malah, pada saat musim kemarau, pembuatan sarang  menjadi lebih lama, sekitar 80 hari. Kualiti itulah yang menentukan harga atau nilai dari sarang burung  layang-layang,tersebut. Sarang burung dengan kualiti sempurna iaitu memiliki bentuk seperti mangkuk, dindingnya tebal, kuat dengan tinggi kira – kira 5 cm, serta bersih tidak tercemar kotoran, didijual dengan harga yang cukup tinggi.


Khasiat Sarang layang-layang antara Mitos dan Fakta

Entah dari mana mulanya khasiat sarang burung walet (Collocalia fuciphaga) cukup terkenal di seluruh dunia. Sarang burung anggota famili apodiae ini sejak puluhan bahkan mungkin ratusan tahun lalu diyakini mempunyai khasiat dalam memberikan kesegaran dan bahkan untuk menjaga kesehatan tubuh manusia. Mitos baik untuk kesehatan timbul dari pengalaman pengguna yang  disampaikan dari mulut ke mulut itu kemudian diperluaskan pula oleh media masa.Ilmuwan, mengatakan bahwa sarang  layang-layang, Mempunyai banyak kebaikkan diantaranya ialah menjaga kesegaran tubuh, meningkatkan kesihatan, ubat-ubat awet muda, mengekalkan kecantikan dan menghalang kanser.
Didakwa kelenjar air liur kelenjar  yang boleh meningkatkan ketahanan badan..namun,ianya bukanlah untuk  mengubati penyakit. Sarang layang-layang itu berfungsi sebagai makanan kesihatan ibarat multivitamin dipasaran, Pengambilan sarang walet akan perestasi organ-organ dalaman tubuh lebih baik,sistem imiun  tubuh menjadi lebih baik dan dapat menjauhi berbagai-bagai macam penyakit. Selain itu juga sarang burung layang-layang mengandung protein yang berbentuk glikoprotein yang merupakan komponen terbesar selain karbohidrat, lemak dan air. Jumlahnya mencapai 50 persen. Protein berperanan sebagai zat pembangunan pada tubuh. Ia membentuk sel – sel dan  baru serta berperanan aktif dalam metabolisma,protein haiwan berasaskan buah-buahan lebih berkhasiat mempunyai sebatian  ikatan kompleks  daripada protein sayur-sayuran. 
Malah salah satu sebatian yang derivatif mereka telah dikaji ( azitothymidine ) boleh melawan AIDS.. selain itu sarang walet merupakan ‘sumber asid amino’ yang lengkap. terkandung sekitar 17 asam amino esensial, semi esensial dan non-esensial yang dimiliki. Salah satunya kini dibangunkan oleh penyelidik di Barat sebagai antivstrok dan kanser. mineral yang terdapat disarangnya juga dapat menyokong aktiviti badan.
Ada 6 mineral yang sudah diketahui seperti kalsium, besi, phospor, kalium dan natrium. Di dalam tubuh, kalsium berperanan untuk pembentukan tulang.Malangnya, mineral dan pati sebatian  penting sarang mudah hilang.  Oleh karena itu, Dr. Kong Yun Cheung dari Universitas Hongkong, menyarankan sarang walet tidak perlu di cuci, sebab glikoprotein akan terbuang, 

Sup Sarang Burung Layang-layang

Jika ingin mencuba sendiri khasiatnya , buatlah sup sarang burung layang-layang  dengan bahan dasar nya sarang burung walet yang telah dibersihkan lalu dimasak dalam dengan ayam campurkan bumbu seperti dengan lada hitam, bawang putih dan halia. Jika ingin khasiatnya lebih bertambah, bolehlah ditambahkan ginseng atau akar teratai
Sarang burung layang-layang yang biasanya dibuat ialah dengan memasak bersama gula batu

Khasiat Timun - The Benefits Of Cucumber

khasiat Timun



Timun sememangnya mempunyai pelbagai khasiat. Ia tergolong dalam kumpulan yang sama dengan labu. Luaran timun berwarna hijau agak gelap, manakala sebaik dihiris, isi putih kehijauan terserlah. Terdapat dua jenis timun iaitu yang boleh dibuat acar dan untuk dihiris. Timun yang digunakan untuk dibuat acar, kebiasaannya bersaiz lebih kecil.


Timun diketahui kaya dengan bahan yang boleh menyejukkan. Malah ketika cuaca panas, sayuran itu amat bermanfaat untuk membantu melegakan mata yang tertekan akibat panas terik. Selain itu, timun juga menawarkan pelbagai manfaat lain yang berguna untuk menusia.

Nutrisi Timun

Nilai nutrisi bagi setiap 100 gram timun yang belum dikupas :

* Karbohidrat – 3.63 gm
* Gula – 1.67 gm
* Serat – 0.5 gm
* Lemak – 0.11 gm
* Protein – 0.65 gm
* Thiamin (Vitamin B1) – 0.027 mg
* Riboflavin (Vitamin B2) – 0.033 mg
* Niacin (Vitamin B3) – 0.098 mg
* Asid Pantotenik Acid (Vitamin B5) – 0.259 mg
* Vitamin B6 – 0.040 mg
* Folat (Vitamin B9) – 7 μg
* Vitamin C – 2.8 mg
* Kalsium – 16 mg
* Besi – 0.28 mg
* Magnesium – 13 mg
* Fosforus – 24 mg
* Potasium – 147 mg
* Zink – 0.20 mg

Pelbagai Kegunaan

1. Menghilangkan Panas Badan dari Luar dan Dalam.
- Makan timun untuk mengurangkan pedih ulu hati. Letakkan timun pada kulit untuk melegakan sunburn.
2. Membuang Toksin Dari Badan.
- Cecair yang ada dalam timun bertindak seperti penyapu, menyapu keluar segala toksin dari badan anda. Amalkan makan timun selalu untuk menghilangkan batu dalam buah pinggang (kidney stone).
3. Keperluan Vitamin Harian
- Timun mempunyai sebahagian besar vitamin yang diperlukan oleh badan dalam sehari. Timun mengandungi vitamin A, B dan C, yang meningkatkan sistem imun badan, memastikan anda berseri dan memberi anda tenaga.
4. Membekalkan Mineral Mesra Kulit
- Timun mengandungi kalium, magnesium dan silikon yang sangat berguna untuk kesihatan dan kecantikan kulit. Sebab itu banyak terdapat rawatan spa yang berasaskan timun.
5. Membantu Dalam Penurunan berat badan dan Penghadaman
- Disebabkan kandungan air yang tinggi dan kalori yang rendah, timun adalah sumber yang ideal untuk orang-orang yang ingin menurunkan berat badan. Gunakan timun dalam sup dan salad anda. Boleh juga dijadikan makanan ringan kegemaran anda, anda boleh makan potongan timun yang dicicah dengan yogurt rendah lemak.
Mengunyah timun memberikan rahang anda senaman yang baik dan serat di dalamnya baik untuk penghadaman. Ambil timun sebagai makanan harian sebagai bantuan untuk sembelit kronik.
6. Memulihkan Mata
- Meletakkan kepingan sejuk timun adalah pemandangan biasa untuk kecantikan tetapi ia benar-benar boleh membantu mengurangkan bengkak di bawah mata dan keadaan bengkak kerana timun mempunyai ciri-ciri anti radang.
7. Menyembuhkan Kencing Manis, Mengurangkan Kolesterol dan Mengawal Tekanan Darah
- Jus timun mengandungi hormon yang diperlukan oleh sel-sel pankreas bagi menghasilkan insulin untuk manfaat kepada pesakit kencing manis. Sebatian sterol dalam timun boleh membantu penurunan tahap kolesterol.
Timun mengandungi banyak serat, kalium dan magnesium yang berkesan bagi mengawal tekanan darah. Sebab itu timun adalah baik untuk merawat kedua-dua tekanan darah tinggi dan tekanan darah rendah.
8. Menyegarkan Mulut
Jus timun boleh membantu menyembuhkan dan menyegarkan sakit gusi. Untuk membunuh bakteria di dalam mulut dan untuk menyegarkan nafas, dapatkan kepingan timun dan tekan ke lelangit mulut anda dengan lidah anda selama 1/2 (setengah) minit, phytochemcials dalam timun akan membunuh bakteria di dalam mulut anda yang bertanggungjawab menyebabkan nafas yang tidak menyenangkan.
9. Menyihatkan Kuku dan Rambut
- Keajaiban Silika, mineral dalam timun menjadikan rambut dan kuku anda lebih berkilat dan kuat. Sulfur dan silika dalam timun juga membantu merangsang pertumbuhan rambut anda.
10. Kesihatan Sendi, Melegakan Artritis dan Sakit Gout
- Timun adalah sumber yang sangat baik untuk silika yang menggalakkan kesihatan sendi dengan mengukuhkan tisu penghubung. Apabila dicampur dengan jus lobak merah, timun boleh melegakan gout dan sakit artritis dengan mengurangkan tahap asid urik.
# Timun yang disapu ke wajah boleh mengurangkan kepanasan dan radang pada kulit.

# Bahan diuretik, menyejuk dan membersih yang terdapat dalam timun menjadikan sayuran tersebut baik untuk kulit.

# Timun yang segar boleh memberi kelegaan kepada masalah ulser, gastritis dan pedih ulu hati.

# Hirisan timun mampu mengurangkan bengkak pada mata.

# Pengambilan timun setiap hari membantu mengawal ekzema, artritis dan juga gout.

# Timun juga bermanfaat kepada mereka yang mengalami masalah pada paru-paru, perut dan dada.

# Potasium di dalam timun menjadikannya sangat berguna untuk membantu mengurangkan masalah tekanan darah rendah.

# Timun mengandungi erepsin – enzim yang membantu menghadamkan protein.

# Jus timun membantu menggalakkan pertumbuhan rambut, terutamanya jika ditambah jus lobak merah, kobis dan bayam. Campuran jus timun dan lobak mereka juga bagus untuk masalah reumatik disebabkan lebihan asid urik dalam badan.

# Kaya dengan mineral, timun boleh membantu menghalang masalah kuku.

 Ada juga timun yang rasanya pahit, jika anda suka minuman jus. Kami cadangkan anda membuat jus timun. Caranya mudah sahaja, buangkan kulit timun, hiris kecil-kecil dan masukkan dalam blender. Kemudian hasil timun yang sudah dikisar, masukkan sedikit air masak dan masukkan gula sedikit. Cubalah rasa, ia sangat sedap!

Khasiat Buah Betik

Khasiat Buah Betik 

Betik (Carica papaya) ialah tumbuhan semula jadi tropika Amerika. Buah betik berbentuk bujur yang agak panjang hingga ke bentuk yang hampir bulat. Kulit buah betik yang masak berwarna kuning cerah hinggalah kuning pekat. Isinya pula berwarna kuning, oren hingga ke warna merah cerah atau merah. Isi betik rasanya manis, dan aromanya seharum kasturi.


Betik kaya dengan vitamin A, vitamin C dan juga kalium. Selain itu terdapat kalsium, besi, tiamin, riboflavin dan niasin dalam betik. Jumlah kalorinya sangat rendah. Kesemua nutrien yang terdapat di dalam sebiji buah betik dapat membantu mengurangkan risiko kanser, penyakit jantung dan strok.

Cara yang terbaik untuk menikmati buah betik yang menyegarkan ini adalah dengan cara memotongnya kepada dua, buangkan biji hitamnya dan potong memanjang.



Khasiat Daun Betik

Khasiat daun betik ini antaranya mampu merawat demam malaria, boleh memperbanyakkan susu badan, dan boleh memperbanyakkan susu badan. Jom kita ketahui bagaimana untuk menggunakan daun betik ini.




Merawat Demam Malaria

Bagi sesiapa yang menghidap demam malaria, selain daripada berubat dengan kaedah moden, boleh juga diikhtiarkan seperti mana amalan perubatan tradisional.

Tumbuk segenggam daun betik dan perah airnya. Air perahan tu dicampurkan pula dalam satu besen air bersih dan dikacau beberapa ketika. Mandikan pesakit dengan air daun betik nie selama dua atau tiga kali sehari. Kalau tak dapat nak mandi tu, lapkan ke seluruh badan. InsyaAllah, ikhtiar nie dapat membantu menyembuhkan demam malaria yang dihidapi.

Memperbanyakkan Susu Badan

Bagi para ibu yang sedang menyusukan anak dengan susu badan (breastfeeding) tapi merasakan susu badan tu kurang, cuba amalkan minum air rebusan daun betik. Amalan minum air rebusan daun betik dipraktikkan oleh kebanyakan wanita dahulu untuk memperbanyakkan air susu.

Satay Lebih Empuk dan Wangi

Bagi sesetengah pembuat satay, lazimnya daging satay yang telah siap digaul dengan perencah akan dibungkus dengan daun betik selama satu jam. Dengan cara ini, dagung satay tu akan menjadi empuk dan berbau wangi apabila dibakar.



Isnin, 12 Mei 2014

Foot Reflexologi ( Urut Tapak Kaki )


Refleksologi ( Urut Tapak Kaki )






Refleksologi atau Urut kaki pada zaman Cina purba telah digunakan lebih daripada 5000 tahun yang lalu Ianya hanya praktik pada golongan Bangasawan Cina sahaja, mengikut sejarah kuno Mesir juga telah diketahui juga akan urutan apak kaki ini dimana kataya kunci kesihatan terletak disini.Sebenarnya dengan pegurutan tapak kaki banyak penyakit dapat dikurangkan bahkan dapat disembuhkan.ini kerana tapak kaki dan tapak tangan merupakan penghujung saraf yang menghubungkan kesegenap organ badan contohya di di ibujari bila kita memicit sarafnya bersangkutan dengan kepala ,Dengan mengurut tapak kaki saluran darah menjadi lancar.

  Ia terbukti dapat mencegah dan menyembuhkan pelbagai penyakit, contohnya: sakit kepala, ketegangan, asma, sembelit, resdung dan migrain dan sebagainya. Untuk mengatakan bahawa saraf deria organ-organ dalaman merebak ke seluruh badan, dan beberapa berhubung dengan organ-organ lain serta kulit. Urutan kaki adalah baik untuk rangsangan aktiviti organ-organ dalaman, dan untuk meningkatkan peredaran darah dan limfa.
Refleksologi bukanlah satu pengubatan.  Dalam kaedah urutan refleksologi ini tiada ubat yang dimakan, tiada jarum yang ditusuk, tiada pembedahan yang dilakukan dan juga tiada kesan sampingan.  Rawatan melalui kaedah urutan refleksologi ini sangat berbeza dengan sistem perubatan biasa yang kebanyakannya menggunakan dadah dan tidak terlepas daripadanya kesan sampingan.  Juga kebanyakannya bukan menyembuhkan tetapi sekadar bertahan dari sakit.



Refleksologi juga bukan mengubat penyakit atau membenamkan penyakit, akan tetapi membetulkan sistem badan yang tidak betul sekaligus penyebab/punca kepada penyakit.  Apabila punca kepada penyakit sudah hilang, ini bermakna sudah selesai sakit tersebut/penyakit sudah pun sembuh. 



PENGERTIAN URUT REFLEKSOLOGI



Merupakan satu kaedah pemeliharaan kesihatan dan penyembuhan penyakit dengan cara menekan titik pusat uraf saraf yang ada di badan di mana titik pusat urat saraf tersebut berhubung dengan organ-organ tubuh berkaitan.



TUJUAN / MANFAAT URUT REFLEKSOLOGI PADA TUBUH



Kaedah rawatan refleksologi ini mempunyai pengaruh terhadap tubuh manusia dan memulihkan fungsi-fungsi anggta badan yang terganggu dengan cara menghilangkan penyebab dari gangguan itu sendiri iaitu pengaliran darah yang tidak lancar dalam badan serta saraf-saraf yang terganggu atau rosak.  Bila pengaliran darah di seluruh tubuh sudah normal dan lancar biasanya seseorang itu akan berada dalam keadaan sihat.  Jadi secara umumnya tujuan/manfaat rawatan refleksologi adalah untuk memastikan seseorang itu sentiasa dalam keadaan sihat.






CARA KERJA URUT REFLEKSOLOGI



Organ-organ badan kita mempunyai deria sentuhan pada bahagian bawah tapak kaki kita.  Jika kita mengurut titik-titik ini, kita akan mendapat kelegaan daripada sakit dan kesakitan yang kita lihat seperti sakit jantung, pointnya ada pada kaki sebelah kiri.



Gambar di atas menunjukkan titik saraf setiap anggota dan organ badan dengan kedudukan yang tepat di kanan dan kiri kaki.



Ia sememangnya betul dan semua saraf yang berkaitan dengan organ akan berakhir di tapak kaki kita.  Ini dibincangkan secara terperinci dalam kajian sains.



Sebagaimana yang diketahui bahawa darah mengalir di dalam tubuh setiap masa.  Bila jantung menguncup, ia memberi tekanan kepada darah sehingga darah akan pergi ke seluruh tubuh untuk menjalankan fungsinya yang normal iaitu membawa oksigen dan zat-zat makanan untuk keperluan organ-organ tubuh.  Sebaliknya bila jantung mengembang, darah akan berbalik semula sambil membawa karbon dioksida serta sel-sel darah yang sudah mati atau kotoran untuk dihantar ke orga-organ pembuangan.  Semua kotoran yang sudah tidak diperlukan lagi oleh tubuh akan dibuang melalui air kencing.  Bila pengaliran darah ini lancar maka setiap organ akan dapat berfungsi secara normal.  Bila ini berlaku biasanya seseorang itu akan sihat.



Sebaliknya bila pengaliran darah pergi ke seluruh tubuh ( arteri ) tidak lancar maka penghantaran zat-zat makanan dan oksigen akan terganggu.  Biasanya proses ini berlaku dengan bermulanya penyumbatan pada arteri yang mana proses ini akan bertambah dari semasa ke semasa.  Penyakit terjadinya penyumbatan pada arteri ini disebut "arteriosclerosis".  Apabila keadaan ini berlaku, iaitu organ kekurangan makanan dan oksigen maka fungsinya akan terganggu.  Apabila fungsi organ terganggu, maka seseorang itu akan sakit.  Begitu juga bila sebaliknya, bila darah balik ( vena ) tidak lancar maka sebahagian kotoran atau toksid tidak akan terbuang.   Bila tidak terbuang kotoran itu akan mendap dalam organ-organ tubuh.  Sebahagian kotoran atau toksid itu juga akan mendap pada saluran darah balik ( vena ) yang pada akhirnya akan mengganggu fungsi organ-organ tubuh yang bersangkutan dan akhirnya akan terjadilah penyakit.  Penyakit terjadinya penyumbatan dalam saluran darah balik (vena) ini disebutkan dengan istilah "varicosevena".



Maka terapi urut refleksologi ini akan menanggalkan kotoran-kotoran  atau sumbatan pada saluran darah pergi ( arteri ) sehinggalah darah dapat mengalir dengan sempurna ke seluruh organ tubuh yang memerlukannya.  Tanpa adanya halangan, maka organ tubuh akan dapat bekalan yang cukup baik oksigen maupun zat-zat makanan dan pada akhirnya setiap organ itu akan dapat berfungsi dan menjalankan kerja-kerjanya dengan sempurna.  Ia juga akan menanggalkan kotoran-kotoran yang melekat dalam saluran darah balik (vena ) sehingga proses penghantaran darah yang mengandungi toksid samada karbn dioksida ataupun kotoran ataupun sel-sel yang sudah mati akan berjalan dengan baik, sehingga semua kotoran yang seharusnya terbuang akan dapat dibuang dengan sempurna.  



Kotoran-kotoran ini akan terbuang dengan melalui 4 cara :



1) Kencing

2) Berak

3) Peluh

4) Pernafasan



Diharap dengan penerangan yang ringkas ini dapatlah difahami bahawa betapa pentingnya penjagaan kedua-dua tapak kaki ini.  Gunalah kaedah urutan ini dalam merawat / memperbetulkan fungsi-fungsi organ dalam badan.  Dengan urutan ini ia akan melancarkan peredaran darah dalam badan sekaligus menyahkan punca kepada penyakit.  Anda boleh lakukannya sendiri di rumah.  Urutlah dengan memberi tumpuan kepada organ-organ yang disentuh.  Ini adalah kaedah terbaik dalam memberi keberkesanan pada setiap urutan.  Walau bagaimanapun, urutan yang berterusan dan buat sekerap mungkin adalah sangat membantu mempercepatkan pulih dari sakit. Perlu diingat juga, urutan refleksologi hanya dapat merawat kes-kes ringan sahaja.  Untuk kes-kes berat ia perlu disertai dengan kaedah rawatan bekam.  Maka bekam selepas mendapat urutan refleksologi adalah sangat-sangat bagus.   



Tindakbalas Selepas Urutan Refleksologi



* Kencing lebih kotor atau bau yang lebih busuk dari biasa.  Kadang-kadang ada yang keluar  . berpasir.

* Bahagian-bahagian tertentu dari anggota akan terasa sakit untuk beberapa ketika dan kemudian akan hilang dengan sendirinya atau kesakitan itu akan berpindah ke tempat lain.

* Rasa letih, lesu dan mengantuk.

* Timbul gatal-gatal pada kulit

* Berak cair atau berminyak

* Kepala terasa sakit

* Muntah-muntah

* Banyak buang angin

* Urat darah nampak timbul

* Berpeluh banyak dan kadang-kadang likat

* Rasa lebih ringan dan lebih cergas


Ahad, 11 Mei 2014

Khasiat Buah Menurut Warnanya

Khasiat Buah Menurut Warnanya 


Jenis sayuran dan buah-buahan yang diambil dalam mengawal berat badan.  setiap warna makanan, khususnya buah-buahan, menandakan manfaat yang berbeza bagi tubuh kita.

  1. Merah
    Sayuran dan buah berwarna merah mengandung banyak pigmen melawan penyakit,juga  mengandung likopen, zat yang berperanan menjaga kesehatan sel dan mampu mengurangi rsikao kenser.contohnya buah tomato, strawberry, tembikai, apel, cranberry, cherry, anggur merah, bit, dan paprika merah. Sedangkan yang mengandung oksidan paling tinggi adalah strawberry, cranberry, cherry, anggur merah, bit, dan paprika merah.
  2. Oren
    Ubi jalar, jeruk squash,lobak merah, blewah, labu, persik, mangga, apricot, dan betik adalah beberapa contoh buah / sayur berwarna oren, setiap satu darinya  menyumbang zat  beta karoten yang menyehatkan tubuh serta alpha karoten yang efektif melawan kanser,sedangkan setengah mangkok buah berwarna orange dapat mencukupi keperluan vitamin C dalam tubuh. dan sekedar untuk pengetahuan, bebereapa program diet menganjurkan lobak merah karena kandungan gula semulajadiya sangat banyak,padahal, menurut buku Color Code: A Revolutionary Eating Plan for Optimum Health karangan James A. Joseph, Ph. D, Daniel A. Nadeu, M.D, dan Anne Underwood, kandungan serat lobak merah mencegah gula untuk masuk ke saluran darah yang akan menyebabkan tingginya kandungan insulin dalam darah
  3. Kuning                                                                                                                                Sebaagian daripada buah yang berwarna kuning seperti pisang, limau nipis,limau manis, anggur, kentang kuning, dan jagung. Buah-buahan ini diketahui mengandung vitamin C yang cukup baik untuk melindungi sel tubuh, serta mengandung potassium yang sangat baik untuk menurunkan tekanan darah tinggi, mengurangi pembentukan plak di arteri, serta berfungsi sebagaijulap semulajadi..
  4. Hijau
    Warna hijau pada sayuran menandakan hubungan kandungan sulforaphane, isothiocyanate, dan indoles. Menurut tinjauan ianya boleh merangsang tahap pembuat komponen-komponen yang boleh memecahkan bahan kimia penyebab kanser. Semakin gelap warna hijau pada sayuran, makin banyak klorofil yang dikandungnya dan semakin besar pula keperluan untuk perlindungan antioksidan. contoh sayuran hijau di antaranya adalah brokoli, salad, bayam, bok choi, dan teh hijau, mengenai teh, berdasarkan tinjauan, ianya dapat memberi dorongan pada metabolisme tubuh. Hal ini mungkin disebabkan oleh kandungan polyphenol dan kafein yang terdapat dalam teh, yang bersatu untuk membuka proses pembakaran lemak pada tahap yang berbeza.
  5. Koko
    Bahan makanan berwarna koko di antaranya roti dan biji-bijian,bijirin, granola, dan kacang-kacangan. Kebiasaannya mengambil makanan berbiji tidak hanya mengenyangkan,  bahkan juga ianya dapat membantu membuang toksin penyebab penyakit. Biji-bijian yang kaya gengan vitamin B dapat meningkatkan kemampuan tubuh dalam mengubah kalori menjadi tenaga.
  6. Putih
    Bahan makanan berwarna putih seperti tahu, susu soya, bawang putih, keju rendah lemak, yogert, dan susu sangat baik untuk tubuh kerana mengandung banyak flavonoid yang dapat melindungi membran sel.Susu rendah lemak juga dapat membantu menguatkan jantung, kalsium untuk membangun tulang, dan juga untuk menurunkan berat badan.
  7. Biru - Ungu
    Sayuran dan buah-buahan berwarna biru - ungu, contohnya terung, kismis, dan anggur. Kandungan magnesium pada anggur dan kismis sangat diperlukan untuk pergerakan najis yang baik. Kulit anggur juga merupakan julap (laksatif) yang baik. Kandungan airnya cukup tinggi,  dapat menambah cairan yang diperlukan. Sedangkan terung dapat menurunkan kadar kolesterol dan asid hempedu di dalam usus dan mengantarnya keluar dari tubuh. Selain itu, terung juga mengandung pectin penurunan kolesterol dalam jumlah cukup banyak.

khasiat LImau Nipis

Limau nipis 



 

Nama botaninya citrus aurantifolia. Kalau di barat dipanggil lime, bangsa Sepanyol mengenali sebagai lima, sementara orang Arab menyebutnya limah. Pohon limau nipis boleh mencapai ketinggian hingga 4 meter, lebih pendek dari ‘saudara’nya limau purut. Buahnya berbentuk bulat sebesar bola ping pong dengan kulit luar berwarna hijau, setelah tua menjadi kuning. Seperti buahnya yang kecil, bunganya pun berukuran kecil-kecil berwarna putih.
Rasa masam pada limau nipis dan semua jenis limau lainnya, berperanan pembuang toksin terbesar dibandingkan buah-buah lain. Rasa masam dan unsur pectin yang terkandung di dalamnya membantu menghilangkan racun-racun dalam tubuh. Jika ingin melakukan pembuangan toksin, anda boleh minum segelas besar air yang ditambah dengan perahan limau nipis setiap pagi kemudian diikuti dengan segelas besar air putih setiap jam berikutnya. Jika tidak tahan dengan rasa masamnya, limau nipis boleh digantikan dengan limau biasa.
Kadang-kadang proses pembuangan toksin diikuti dengan keluarnya gejala seperti kulit kering atau sakit kepala. Gejala ini berjalan seiring dengan keluarnya racun dari tubuh dan keadaan ini adalah wajar. Namun jika tidak yakin, anda mesti mendapatkan nasihat doktor. Selain itu, disarankan agar tidak memakan limau nipis untuk membuang toksin ketika tubuh tidak sihat kerana keadaan ini boleh memburukkan lagi kesihatan anda.
Tingkat daya tahan tubuh . Menurut buku Food That Harm Food That Heal, meminum air limau ini sebiji sehari, akan meningkatkan daya tahan tubuh dari serangan virus. Vitamin C yang tinggi dari buah ini akan menyediakan antioksidan untuk menjinakkan radikal bebas dalam tubuh. Sementara sejumlah mineral, potasium di alamnya bermanfaat untuk membantu mengatur tekanan darah dan fungsi jantung, serta vital untuk memelihara kelenturan otot dan memperlancar sistem saraf.
Selagi tidak disebabkan oleh jangkitan di tekak atau jangkitan paru yang parah,
limau nipis berkesan untuk menghilangkan batuk. Ini kerana beberapa kandungan mineral yang penting pada limau nipis seperti kalsium, pospor, potasium dan besi. Seperti diketahui, besi adalah suatu antioksidan.
Potasium menyeimbangkan tekanan darah menguatkan fungsi jantung. Ada pun pospor memperbaiki metabolisme tubuh. Kombinasi vitamin C dan beberapa mineral tersebut sudah tentu berkesan untuk mengatasi gangguan ringan pada tubuh, seperti masuk angin, yang menyebabkan batuk. Secara tradisional, penggunaan limau nipis sebagai ubat batuk adalah cukup dengan membelah sebiji limau nipis dan dituangkan dengan sedikit kicap di atas hirisan limau tersebut, lalu diperah ke dalam mulut. Penggunaan kicap itu sendiri tidak jelas tujuannya.
Mungkin kicap digunakan untuk mengseimbangkan rasa masam yang sangat kuat dari limau nipis. Kicap dipilih kerana rasa manis yang ditimbulkan juga tidak setajam rasa manis pada gula yang boleh merangsang munculnya batuk. Kombinasi semacam ini umum dijumpai pada ubat-ubat dijual di kedai-kedai ubat Cina.
Demam
Petiklah 2-4 genggam daun limau nipis. Rebus dengan 2 hingga 4 gelas air. Gunakan air rebusan ini untuk menuam pesakit yang demam. Caranya dengan membasuh kain pada air rebusan dan diperas, lalu ditempelkan pada dahi pesakit.


Batuk
Ambil air limau nipis satu sudu teh. Campur dengan kicap manis. Minumlah tiga kali sehari. Cara lain untuk mengubati batuk ialah dengan memanggang limau nipis sebentar di atas api. Biarkan sebentar hingga menjadi suam-suam kuku, belah buah limau nipis tersebut, lalu langsung perah ke dalam mulut hingga mengalir ke tekak. Resipi ini baik juga untuk menyembuhkan


Selesema
Menghentikan kebiasaan merokok.. Hisaplah sehiris limau nipis. Rasanya yang masam segar membuat anda terangsang untuk minum air putih. Lakukan beberapa kali sehari. Cara ini selain mengurangi keinginan untuk merokok, juga membantu membersihkan nikotin yang sudah terdapat pada gigi dan mulut.

Bau ketiak yang tak sedap
Siapkan limau nipis yang dicampur kapur sirih. Setelah mandi, sapukan campuran ini pada ketiak dan biarkan beberapa waktu sebelum dibasuh. Lakukan pagi dan petang.

  
khasiat limau nipis terhadap kecantikan kulit adalah…………

Menyingkirkan sel kulit mati- Apabila anda menggosokkan kulit dengan menggunakan limau nipis, ia sebenarnya dapat membantu untuk menanggalkan sel kulit mati yang masih melekat pada tubuh.

Mengurangkan kedutan- Khasiat limau nipis juga dapat membantu sebagai bahan awet muda terhadap kulit.

Melembapkan kulit- Sekiranya anda mempunyai masalah kulit kering, cubalah rawatan yang menggunakan limau nipis pula. Ini kerana khasiatnya mampu untuk membantu melembapkan lagi kulit anda.

Menghilangkan masalah kelemumur- Limau nipis bukan sahaja baik untuk kulit biasa sahaja, tetapi ia juga berkhasiat terhadap kulit kepala anda. Khasiat yang berada didalamnya dapat membantu untuk menghilangkan masalah kelemumur.

Menyegarkan lagi kesihatan kuku- Sekiranya kuku anda direndam didalam jus limau nipis, ia dapat membantu untuk menyinarkan lagi kilauan kuku anda. Selain daripada itu, khasiat yang berada didalam jus limau nipis juga dapat membantu untuk  rawatan kuku seperti masalah cekam dan sebagainya.