Khamis, 3 November 2022

Khasiat Ulam Raja yang sangat perlu diketahui

Kandungan daun Ulam Raja 

Saponin
Flavonoid
Terpenoid
Mineral
Tokoferol
Polifenol
Kalsium
Kuersetin
Hidroksieugenol dan lain-lain


Dengan begitu banyaknya kandungan yang ada di dalam pokok ulam raja, maka tidak hairanlah ianya bukan hanya dimenafaatkan untuk masakan saja. dan para ahli herbal juga memanfaatkannya untuk membuat ramuan ubat yang gunanya untuk menyembuhkan berbagai macam penyakit. 

Berikut ini cara membuat ubat herbal dengan cara yang mudah.

Cara membuat ubat herbal :

Ambil beberapa lembar daun Ulam Raja yang masih muda dan masih segar, lalu  dicuci hingga bersih 
Siapkan 2 hingga 3 gelas air minum 
Kemudian masukkan juga daun yang sudah dibersihkan
Lalu rebus hingga air di dalamnya tinggal segelas sahaja.
boleh juga mencampurinya dengan madu asli agar menambah khasiat dan juga semakin lengkap khasiatnya
Minum 1 kali dalam sehari  air rebusan itu, mengikut kesesuain dengan penyakit yang  dideritai

Cara selanjutnya adalah dengan cara melumatkan daun Ulam Raja hingga menjadi halus.  biasanya digunakan untuk mengubati peradangan dengan cara mengoleskan daun yang sudah dilumatkan.

Cara membuat ubat herbal daun Ulam Raja degan menumbuk 

Pilih daun yang masih bagus dan masih muda, biasanya pada bahagian pucuknya
Selanjutnya  cuci daun tersebut hingga benar-benar bersih
Kemudian dikisar daun tersebut agar semakin lembut
Selanjutnya bolehlah terus  meletakkannya pada bahagian tubuh yang sakit atau meradang kita bolehlan mengulanginya sekurang-kurangnya 2 kali dalam sehari

 Mengubati kanser
Kandungan yang ada di dalam daun Ulam Raja seperti flavonoid serta saponin memang berfungsi sebagai pemutus mata rantai sel kanser.Pengambilan ekstrak dari daun ini maka akan mencegah tumbuhnya sel kanser yang ada di dalam tubuh. Mulai dari kancer payudara hingga kanser lainnya.

Meningkatkan kekebalan tubuh
Dengan banyaknya kandungan yang ada di dalam daun ini maka keperluan nutrisi tubuh kita akan semakin mengcukupi secara tidak langsung akan membangun sistem imun di dalam tubuh. Jadi tubuh kita menjadi tidak mudah diserang penyakit.

Meningkatkan daya ingat
Bagi mereka yang sudah lanjut usia Ulam Raja ini sangat baik kerana ketika mereka yang berada di usia tua  besar kemungkinan untuk menjadi pelupa atau nyanyuk ,dengan pengambilan daun ini  akan dapat memperbaiki sel-sel pada otak yang sudah lemah.

Anti radikal bebas
Radikal bebas yang biasanya dihasilkan dari pencemarawn udara boleh menyebabkan berbagai macam penyakit.dari penyakit ringan seperti penyakit kulit hinggalah kanser, ianya boleh dicegah jika kita mahu mengambil daun Ulam Rajak baik dibuat seperti minuman atau kita mengambilnya secara langsung sebagai ulam.

Mengubati lemah jantung
Kandungan yang ada di dalam daun Ulam Raja seperti flavonoid dan lain-lainnya akan berfungsi sebagai antioksidan yang akhirnya akan memperbaiki sel-sel yang rosak. ianya juga juga akan melancarkan peredaran darah terutama di bahagian jantung. Dengan demikian maka akan menguatkan otot-otot jantung dan jantung pun juga akan semakin sehat.

Merawat Gastrik
Cara makanan yang tidak teratur boleh menjadi salah satu penyebab penyakit gastrik juga terlalu tingginya kandungan asid yang ada di perut  dengan pengambilan daun Ulam Raja maka akan meneutralkan asid dalam perut juga akan mengubati luka yang ada di dinding perut

Pembersih darah
Darah yang kotor biasanya terjadi disebabkan oleh  dari radikal bebas dan juga cara hidup yang tidak sehat, pengambilan makanan yang sangat rendah akan nutrisi. pengambilan dfaun ini yang memiliki kandungan flavonoid akan meneutralkan racun yang ada di dalam darah.

Menyehatkan tulang
Tidak hanya orang tua saja yang diharuskan untuk mengambil  daun Ulam Raja ini, karena khasiat dari daun ini adalah mencegah osteoporosis atau penyusutan pada tulang maupun sendi-sendi .Bagi  kanak-kanak ianya membantu pertumbuhan tulang menjadi semakin kuat.

Mengubati Bengok
Daun yang memiliki sebatian polifenol dapat mengubati penyakit bengok yang disertai dengan peradangan atau pembengkakan. Cara pengambilaninya dengan meminum air rebusan atau menumbuk daun tersebut hingga menjadi lebih lumat lalu dioleskan pada bahagian leher yang bengkak.

Mencegah Penuaan 
Semakin berusia maka kulit akan ikut menua ,ianya tidak hanya disebabkan oleh faktor usia saja ianya bol;eh disebabkan  gaya hidup atau tidak pernah melakukan perawatan pada kulit, jadi kulit itu sendiri tidak diberkan nutrisi yang cukup pengambilan secara daun Ulam Raja atau dijadikan masker untuk kulit tubuh dan juga muka 

Menyihatkan Mata
Kita dapat memiliki mata yang sihat dan mencegah timbulnya beberapa penyakit mata hanya dengan pengambilan Ulam Raja kerana  khasiat yang terkandung di dalamnya in sekurang-kurangnya sekali dalam sehari saja sudah cukup meningkatkan daya penglihatan mata

Meningkatkan nafsu makan
Daun Ulam Raja akan membangkitkan selera makan. Dengan dijadikan sebagai olam dapat menaikkan nafsu makan

Mengatasi bau mulut
Bau mulut terjadi dari berbagai penebabm ,mulai dari adanya penyakit pada saloran usus atau pada bahagian gigi dan boleh juga disebabkan oleh tidak menjaga kebersihan mulut, dengan berkumur air rebusannya atau meminumnya akan dapat menghilangkan bateria yang terkandung didalam mulut dan ianyadapat mengatasi berbagai masalah pada pada perut.

Menambah Tenaga (Stamina)
Jika kita terlalu letih disebabkan pekerjaan atau hal lainnya, minum air rebusan daun ini.Ianya dapat membangkitkan stamina kembali. 

Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya


Tiada ulasan:

Catat Ulasan