Rabu, 6 Ogos 2014

Menafaat Buah Pir bagi kesihatan dan kecantikan - Benefits Of Pir for health and beauty






Menafaat Buah Pir bagi kesihatan dan kecantikan


http://sha3622.blogspot.com
Buah Pir sangat  disukai  kerana rasanya yang segar manis dan menyegarkan. Waktu musim panas, buah Pir yang kaya serat dan tinggi air ini paling disukai  terutama kanak-kanak kerana rasanya yang menyejukkan, selain kandungan serat dan kadar air tinggi, buah ini juga mengandungi zat antioksida yang berguna untuk meningkatkan imiunisasi atau kekebalan tubuh.

1. Anti radikal bebas :

Buah pir mengandungi vitamin C, vitamin K, dan tembaga, semuanya bermenafaat untuk melawan radikal bebas yang merosak sel-sel tubuh kita.

2. Mencegah penyakit jantung :

Menafaat serat yang banyak ditemui dalam buah pir akan mengurangi kadar kolesterol 

dalam tubuh kita, dimana ianya akan memberikan perlindungan bagi tubuh kita dari 

penyakit jantung. Makan-makanan yang kaya serat seperti buah pir dapat mengurangi 

risiko stroke hingga 50 %. - 

3 . Mencegah kanser :

Kandungan yang dengan kaya serat dalam buah pir akan mengikat sel-sel karsinogenik dan membuangnya keluar dari tubuh dan mencegah kanser usus besar. Sebiji buah pir setiap hari dapat menurunkan resiko kanser payu dara hingga 34 % pada wanita setelah menopause.

4 . Tidak menimbulkan reaksi alahan :

Pir kurang memberikan alahan dibandingkan dengan buah-buahan lain, dimana merupakan salah satu dari banyak jenis buah-buahan yang boleh diberikan kepada bayi.

5 . Menjaga kadar gula darah :

Meskipun agak manis, namun buah pir memiliki indeks gliserin yang rendah dan tinggi serat, dimana ianya dapat membantu mengendkan kadar gula dalam darah dan mencegah diabetes.

6 . Meningkatkan sistem kekebalan tubuh :

Tingginya kandungan antioksidan, seperti vitamin C, A,  dan tembaga akan membantu meningkatkan sistem kekebalan tubuh kita untuk melawan berbagai penyakit.

7 . Mencegah osteoporosis :

Masalah tulang adalah kejadian yang sangat umum masa kini. Jadi  untuk mempertahankan kesihatan tulang dan mencegah osteoporosis, sangat penting untuk menjaga pH tubuh dan mencukupi pengambilan kalsium. pH tubuh dapat dipertahankan dengan jalan diet dengan pengambilani buah-buahan dan sayuran setiap hari.kandungan Buah Pir  dapat mempermudahkan penyerapan kalsium oleh tubuh.

8 . Meningkatkan tingkat tenaga :

Kadar glukosa yang tinggi dalam buah pir akan memberikan Anda tenaga secara cepat ketika Anda merasakan tubuh agak lemah. Hal ini akan diserap dengan sangat cepat oleh tubuh, dan menukarkannya menjadi tenaga .

9 . Pencernaan :

Buah pir yang berukuran sedang mengandung sekitar 20-25 % pengambilan serat harian yang disarankan. Kerana jenis serat dalam buah pir adalah tidak larut, maka akan bergerak lebih mudah melalui usus besar dan mencegah polip usus.  Kandungan serat tinggi buah pir akan membantu memperbaiki sistem pencernaan.

10 . Kehamilan :

Asam folat sangat penting bagi wanita hamil untuk menjaga agar bayi aman dan terhindar dari cacat lahir. Buah pir banyak mengandung nutrisi ini, dan Anda bisa memakannya secara teratur selama kehamilan untuk memperoleh manfaatnya.

11 . Untuk kanak-kanak::


Untuk anak-anak, ia sentiasa dinasihatkan untuk memberi mereka buah pir kerana alergen dan keaasamannya adalah rendah, jadi tidak menjadi penyebab tentang masalah penghadaman. Buah-buahan ini boleh dikupas, dipanaskan dan kemudian dijadikan bubur. Kulitnya juga bole juga diberikan tetapi harus berhati-hati kerana ia mempunyai tepi yang keras dan boleh mencederakan kanak-kanak. Pir tidak boleh diberikan kepada anak-anak yang sedang mengalami cirit-birit.
http://sha3622.blogspot.com

12 . Mencegah kandung hempedu, radang usus, radang sendi, dan gout :

Pir membantu mencegah masalah kandung hempedu, radang usus, radang sendi dan asid urat jika dimakan secara teratur.

13 . Tekanan darah :

Sebatian Antikarsinogen glutathione dan antioksidan dalam buah pir akan membantu menjaga tekanan darah.

14 . Peradangan :

Pir memiliki sifat anti inflamasi, yang dapat membantu mengurangi masalah peradangan seperti arthritis dan lainnya.

15 . Sesak napas :

Sewaktu musim panas, gejala sesak nafas sangat ketara kerana hawa panas. Jadi dianjurkan untuk mengambil buah pir sewaktu hari yang panas.

16 . Masalah tekak :

Pir mencegah masalah tekak yang sering terjadi sewaktu musim panas. Jadi sangat baik mengambil buah pir atau segelas jus pir setiap hari.

17 . Serat Mencegah Kerosakan Kulit :

Seperti dikatakan sebelumnya, buah Pir tinggi akan serat, yang juga berperanan penting untuk menjaga kulit kita agar tetap halus dan lembut. Serat dalam Buah pir akan mengurangi kecepatan pembuangan gula ke dalam aliran darah, sehingga mencegah kerosakan kolagen(sejenis protein) pada kulit – yang  disebabkan kerana seringnya kenaikan gula darah. Dengan demikian kita boleh mendapatkan kulit yang halus.

18 . Menghalang kedutan:

Makan buah pir setiap hari akan menjauhkan kulit kita dari penuaan dini. Buah ini kaya akan vitamin C, vitamin K dan tembaga. Semua elemen ini bermenafaat untuk memerangi radikal bebas berbahaya, membolehkan sel-sel kulit kita  terlindung dari kerosakan .  Hal ini akhirnya akan membatasi pembentukan garis-garis halus di dekat mata kita serta daerah bibir.

19 . Mengubati Kulit Berminyak :

Jika Anda memiliki kulit yang berminyak, buah pir  benar-benar bermenafaat bagi Anda, cukup hanya menghancurkan buah pir dan mencampurkannya dengan madu. Gunakan pasta ini sebagai masker muka tiga kali dalam seminggu sebagai masker muka, Ianya akan mengurangkan rembesan kelenjar di kulit anda.

20 . Kulit Bebas jerawat :

Orang dengan kulit yang rawan jerawat juga boleh mendapat manfaat dari pir. Pir mengandung vitamin dan mineral penting dengan kadar tinggi, yang dapat meningkatkan kekebalan tubuh dan membuat kulit lebih kuat , dengan ini, kulit akan lebih mampu untuk melawan jerawat dan semua jenis infeksi kulit dari dalam.

21 . Pelembab kulit secara semulajadi :

Pir tidak hanya baik untuk kulit yang berminyak, tetapi juga baik untuk kulit yang kering dan bersisik. Buah ini mengandung humectants , yang membantu keseimbangan air – sebatian semulajadinya dapat menjaga kelembaban kulit. Ekstrak buah pir digunakan untuk pembuatan lotion pelembab. Pengambilan rutin jus buah pir juga dapat membuat kulit sentiasa halus.

22 . Scrub natural yang Efektif :

Anda dapat dengan mudah menyingkirkan sel-sel kulit mati yang ada di lapisan permukaan kulit Anda dengan cara mencampurkan pir tumbuk kedalam paket wajah biasa, dan kelupaskan kulit Anda dengan itu. Ekstrak buah pir juga dapat digunakan untuk melembutkan kulit , kerana akan mempercepat pergantian sel.

23 . Baik untuk Perawatan Bibir :

Pir juga sangat baik untuk bibir, karena adanya asid laktat didalam ekstraknya. Kandungan asid buah ini dapat menjaga sel-sel bibir tetap sehat dan terhidrasi lebih lama, membuatkan bibir Anda menjadi lembut dan halus.

24 . Anti-radang semulajadi :

Sifat anti radang dari buah pir akan bekerja sebagai ubat kecantikan. Pengambil buah pir atau menggunakan produk kecantikan yang mengandung ekstrak pir tidak menimbulkan reaksi alahan. Oleh  itu baik bagi kulit,  juga untuk bayi.

25 . Menyuburkan rambut anda :

Buah pir juga memiliki kemampuan untuk membuat rambut menjadi sehat. Pir terutama yang masak mengandung alk*hol gula alami yang bernama “sorbitol” atau ‘”glusitol “, yang memberi makan akar rambut, menjaga kulit kepala, serta membuat rambut lembap dan sehat .

26 . Mengurangi Rambut kering:

Sifat pelembab dari buah pir sangat bermanfaat untuk mengurangi kekeringan pada rambut kita. Selain itu, vitamin C yang sebagai antioksidan alami akan membantu menjaga kesehatan sel-sel rambut dan membuatnya halus.

27 . Meredakan  Rambut Keriting :

Pengambilan buah pir secara teratur akan mencegah rambut kusut dan kusam. Jika Anda memiliki Rambut keriting, maka akan menjadi lebih mudah diatur.

28 . Mengembalikan rambut kusam:

Jika Anda khawatir dengan rambut yang kusam, maka pir bisa membantu Anda. Yang perlu Anda lakukan adalah membuat masker rambut semulajadi, iaitu dengan mencampurkan ekstrak 1 buah pir segar dan matang, 2 sudu makan cuka sari apel dan air.  ini akan mengembalikan rambut yang kusam dan membuatnya kembali berkilau.

29 . Merawat rambut ikal:

Rambut ikal akan menjadi tampil menarik dengan penggunaan aplikasi perawatan buah pir. Kupas dan lembutkan buah pir , kemudian bentuk menjadi pasta halus dengan cara menambahkan minyak kacang soya, ratakan pasta ini keseluruh rambut Anda secara merata. Biarkan selama satu jam, kemudian ramasi rambut dengan menggunakan shampoo ringan.

Cara memilih buah pir yang baik :

  • Pir yang matang adalah yang terbaik. Pilih buah yang berwarna kuning keemasan, penampilannya terlihat baik, harum dan leher yang sedikit lembut.
  • Sebiji pir yang baik harus lembut, serta kulitnya utuh tanpa calar. Jika kulit buah berwarna coklat muda, maka buah dalam keadaan baik.
  • Pastikan bahagian atas buah (dekat dengan batang) tidak terlalu lembut atau terlalu keras. Untuk mengetahuinya, cukup tekan dengan ringan menggunakan ujung jari Anda, bukan meramas seluruh buah.

Cara Menyimpan Pir :

  • Jika pir sudah matang, sebaiknya simpan didalam peti sejuk. Sebaliknya, jika Anda ingin membuat nya menjadi matang, simpan dalam mangkuk  tanpa mencucinya. Air boleh membuat buah pir menjadi cepat busuk.
  • Anda juga boleh membantu pir cepat masak, dengan cara menaruhnya kedalam bungkusan kertas yang dilubangi. ini akan membantu buah untuk mendapatkan cukup oksigen, serta memperlambat pembusukan.

Tips Makan buah Pir

  • Bersihkan buah pir segar, keringkan dan makan bersama dengan kulitnya. Dengan cara ini anda akan mendapatkan sebagian besar kandungan serat, fitonutrien dan antioksidan dalam buah.
  • Pir boleh dihiris Anda perlu memotongnya menggunakan papan memotong, agar bijinya dapat dibuang dengan mudah. Teteskan 2-3 tetes jus lemon ke dalam hirisan pir secepat mungkin, agar tida cepat teroksidasi.

 Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.

Tanda tanda Penyakit yang dapat dikesan - Signs of the disease on the body

Tanda tanda Penyakit yang dapat dikesan


Tanda sakit yang selalu kita rasakan berhubung kait rapat dengan fungsi badan
 yang lain. Apa apa pun, kalau ada masaalah dengan tubuh badan cepat-
cepat lah membuat pemeriksaan atau walaupun kedatangan hanya sekejap 
sahaja kerana bermungkinan memberi perunjuk yang kita ni sebenarnya sakit.

1. MATA 
(Bertindak balas dengan keadaan hati).
a) Mata menjadi merah : Hati mengandungi paras toksin yang tinggi. Mata 
menjadi merah menandakan badan kita sedang dalam proses pembuangan toksin.                     
b) Mata menjadi kabur : Sering berlaku pada waktu pagi, menunjukkan                                           proses penyeimbangan hati sedang berlaku.
c) Keluarnya tahi mata :Menunjukkan fungsi hati lemah, pembuangan toksin 
sedang berlaku. Ini juga menunjukkan badan mengandungi asid berlebihan.
d) Keluar air mata : Gangguan emosi yang bersangkut dengan hati atau
 bebanan kerja
e) Ketegangan mata dan kelopak : Tekanan perasaan kerana tidak puas 
hati atau bebanan yang berat.

2. HIDUNG 
(Hidung mempunyai hubungan rapat dengan paru-paru dan kerongkong).
a) Selesema : Proses pembuangan toksin di bahagian kerongkong. Badan 
mengandungi asid berlebihan (biasanya suhu badan meningkat).
b) Hidung sumbat : Paru-paru mengandungi toksin yang 
berlebihan Proses menyeimbangkan masalah alahan hidung.
b) Bersin
i) Proses membuang toksin di bahagian kerongkong.
ii) Proses menyeimbangkan masalah alahan hidung.

3. BATUK
a) Batuk keluar kahak : Proses membuang toksin di bahagian kerongkong.
b) Batuk tanpa kahak : Paru-paru mengandungi toksin yang berlebihan. 
Biasanya kahak pekat keluar selepas beberapa hari memakan RG.
c) Batuk dan berasa gatal di kerongkong : Proses membuang toksin 
di bahagian kerongkong dan paru-paru, biasanya berlaku pada orang 
yang banyak merokok atau terdedah kepada udara yang tercemar.

4. KERONGKONG
a) Kerongkong kering. Proses membuang toksin sedang berlaku di seluruh 
badan. Ini adalah tanda bahawa badan kita memerlukan banyak air untuk 
membuang toksin.
b) Sakit kerongkong. Seperti di atas. Paras keracunan lebih serius.

5. BIBIR
 (Berkaitan dengan fungsi sistem penghadaman)
a) Bibir pucat
i) Sistem penghadaman yang lemah.
ii) Perut mengandungi angin.
iii) Kurang darah yang disebabkan oleh sistem penghadaman yang kurang 
sempurna dan mengakibatkan kekurangan zat besi. Sepatutnya 
diperkuatkan fungsi penghadaman dahulu dengan RG sebelum memakan zat besi.
b) Bibir kering dan pecah. Perut mengandungi banyak bahan toksin.

6. MULUT DAN LIDAH : 

Berkaitan dengan fungsi jantung dan sistem pengedaran darah.
a) Lidah atau gusi bengkak, sakit : Menunjukkan jantung mempunyai 
masalah, seperti lemak yang berlebihan, injap menjadi lemah, saluran 
koronari tersumbat dan lain-lain lagi.
b) Lidah, tisu mulut atau gusi menjadi pecah-pecah (ulser). Menandakan 
darah mengandungi 
asid berlebihan.
c) Mulut berbau busuk . Proses penyeimbangan fungsi perut untuk 
pembuangan toksin.

7. TELINGA: 
Berkaitan dengan buah pinggang.
a) Telinga terasa tersumbat : Buah pinggang mengandungi toksin berlebihan.
b) Telinga berdengung : Sedang merawat buah pinggang yang lemah.
Biasanya tapak kaki terasa
 sakit ketika bangun pagi dan sakit itu hilang setelah berjalan-jalan.

8. KULIT Berpeluh :
a) Peluh masin : Badan mengandungi lebihan asid urik.
b) Peluh berbau : Badan menyingkirkan toksin melalui perpeluhan.

9. RUAM DAN BISUL : 
Badan menyingkirkan toksin yang berlemak dan toksin yang tidak larut 
dalam air.

10. KULIT GATAL DENGAN RUAM : 
Proses menyingkirkan toksin melalui kulit akibat terlalu banyak memakan 
ubat yang mengandungi bahan kimia.

11. KULIT PECAH DAN BERAIR : 
Proses pembuangan toksin yang larut dalam air.Sapukan serbuk Ganoderma 
pada kulit berkenaan.

12. RAMBUT GUGUR : 
Menandakan fungsi buah pinggang yang lemah. Selepas proses gugur, rambut 
akan tumbuh semula dengan lebih sihat dan subur.

13. SENDI-SENDI, TANGAN DAN KAKI
a. Sakit Sendi
i) Rasa panas. Menunjukkan terdapat luka di bahagian sendi berkenaan dan 
tanda- tanda penyakit pirai (gout).
ii) Tidak rasa panas Tanda-tanda sakit lenguh (rheumatism).
iii) Sakit di bahagian bahu. Menandakan saluran darah telah menjadi keras 
dan fungsi metabolisme tidak seimbang.
b) KEBAS TANGAN : Pengaliran darah di bahagian atas badan tidak lancar.
c) KEBAS TANGAN KIRI DAN LENGAN : Tanda-tanda lemah atau sakit
 jantung. Jika rasa kebas menjadi sakit di bahagian lengan dan kekal di sana, 
ini menandakan serangan sakit jantung mungkin berlaku.
d) KEBAS KAKI : Pengaliran darah di bahagian bawah badan tidak lancar.
e) SAKIT TAPAK KAKI : Menandakan buah pinggang lemah. Biasanya 
disebabkan oleh kekurangan senaman dan duduk terlalu lama.
f) SAKIT TUMIT KAKI : Menunjukkan kelemahan fungsi alat kelamin.
g) RASA PANAS DI TAPAK KAKI : Penyeimbangan fungsi buah pinggang 
akibat lemah tenaga batin.
h) GATAL DI CELAH-CELAH JARI KAKI : Menunjukkan tanda awal penyakit 
kaki busuk (Hong Kong Foot).


 Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.


Tanda-tanda Penyakit pada tubuh yang dapat dikesan 2 - Signs of the disease on the body

.Tanda tanda Penyakit yang dpat dikesan 2

1 TANDA-TANDA DALAMAN BADAN 
A. KEPALA. Secara amnya, segala tindak balas yang berlaku di bahagian kepala mempunyai kaitan dengan sistem pengaliran darah, jantung dan saraf otak.
B. PENING/SAKIT DI BAHAGIAN DEPAN KEPALA Menandakan sakit tekanan jiwa (neurosis) akibat bebanan mental dan banyak berfikir.
C. PENING/SAKIT DI BAHAGIAN BELAKANG KEPALA
a) Bahagian atas . Menunjukkan penyakit tekanan darah tinggi.
b) Bahagian bawah (tengkuk). Menunjukkan penyakit tekanan darah tinggi atau tekanan darah.
D. SAKIT KEPALA DAN RASA GAS KELUAR DARI TELINGA :Menandakan penyakit migrain.
E. BISUL TERJADI DI KEPALA Tanda pembuangan toksin sedang berlaku. Kadang-kadang dikaitkan dengan penyakit migrain.
F. RASA PENING YANG MEMUSING Tanda kurang darah atau pengaliran darah tidak lancar.

2. MULUT/KERONGKONG/LIDAH
a) LOYA/MUNTAH . Tanda penyakit lelah. Pembuangan bahan toksik dari bahagian perut.
b) MUNTAH DARAH
i) Darah merah : Pembuangan tisu yang sudah rosak di bahagian kerongkong dan
ii) Darah hitam: Pembuangan tisu yang sudah rosak di bahagian perut; misalnya penyakit ulser.

3. LIDAH RASA TEGANG DAN PENDEK : Tanda sakit jantung.

4. KELUAR AIR LIUR YANG PEKAT . Proses pembuangan toksin dari kerongkong akibat jangkitan kuman

5. KENCING
a) KERAP KENCING Menunjukkan buah pinggang mengandungi kotoran
b) AIR KENCING BERKAPUR Menunjukkan penyakit batu karang dalam buah pinggang.
c) AIR KENCING BERMINYAK : Menunjukkan buah pinggang mengandungi kotoran berlemak.
d) AIR KENCING PEKAT BERWARNA COKLAT : Menandakan proses pembuangan toksin sedang berlaku.
e) AIR KENCING BERDARAH : Penyakit batu karang atau buah pinggang luka.

6. BUANG AIR BESAR
a) CIRIT-BIRIT/KERAP BUANG AIR BESAR : Membersihkan kotoran/keracunan dari usus besar. Cirit-birit dengan serta merta selepas memakan RG, menandakan penyakit barah di bahagian usus besar.
b) SEMBELIT: Membersihkan toksin dari usus kecil.
c) NAJIS BERDARAH
i) Darah merah : Masalah penyakit buasir atau barah di bahagian usus.
ii) Darah hitam: Masalah penyakit ulser perut.
d) NAJIS BERWARNA HITAM : Menunjukkan proses pembuangan toksin di bahagian usus sedang berlaku.

7. BADAN
a) RASA SAKIT : Secara amnya, segala kesakitan badan adalah disebabkan saluran darah.
i) Sakit menyucuk : Proses menyeimbangkan urat saraf.
ii) Sakit sengal: Menandakan luka di dalam badan.
iii) Sakit menyentap: Proses menyeimbangkan urat saraf yang berkaitan dengan organ-organ badan.
iv) Sakit menegang : Proses melancarkan pengaliran darah.
b) BADAN TERASA BERAT/ MALAS/ LENGUH . Badan mengandungi asid yang berlebihan. Proses penyeimbangan.
c) BADAN TERASA PANAS . Badan mengandungi asid yang berlebihan. Ini menandakan badan memerlukan banyak air untuk menjalankan proses pembuangan toksin.
d) BADAN TERASA RINGAN : Menandakan badan segar dan proses awet muda sedang berlaku.

8. RASA TAKUT MENGEJUT : Lemah fungsi buah pinggang. Tenaga batin lemah.

9. CEPAT NAIK DARAH/MARAH : Fungsi hati lemah. Tekanan darah tinggi.

 Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.

Ahad, 3 Ogos 2014

Penyakit Migrain - Migraine



Penyakit Migrain dan Ubatnya.




 Migrain atau sakit kepala yang sering dipanggil sakit kepala sebelah throbbing sering disertai dengan loya, muntah-muntah. Penghidap akan biasanya sensitif terhadap cahaya, Bunyi, bahkan bau-bauan. -Sakit kepala yang paling sering hanya pada satu sisi kepala, kadang-kadang bergerak ke bahagian itu, tetapi ia boleh menjadi pada samaada kedua bahagian kepala sekali gus.  Migrain adalah kadang-kadang agak sukar untuk membezakan dengan jenis lain sakit kepala. Sakit kepala disebabkan oleh masalah sinus atau otot leher penegangan disebabkan mempunyai gejala yang sama seperti tanda-tanda Migrain. Migrain yang boleh berlaku dengan penyakit-penyakit lain seperti asma dan kemurungan. Penyakit yang sudah teruk, seperti ketumbuhan atau jangkitan, juga boleh menyebabkan simptom yang sama daripada Migrain. Walau bagaimanapun, kejadian ini adalah sangat jarang berlaku.

Migrain terbahagi kepada 2 golongon yang besar, iaitu: 
1. Migrain biasa (Migrain tanpa aura): kebanyakan penghidap Migrain masuk ke dalam jenis ini. Migrain biasanya ditandakan dengan sakit kepala throbbing di satu pihak dengan sederhana kepada keamatan lebat dan semakin parah pada masa aktiviti. Migrain juga disertai dengan loya, muntah, sensitiviti terhadap cahaya, bunyi dan bau. Sakit kepala akan sembuh dalam tempoh 4-72 jam, walaupun jika tidak dirawat.
2. klasik Migrain (Migrain dengan aura): jenis klasik, Migrain, biasanya didahului dengan aura yang dinamakan gejala-gejala yang berlaku dalam masa 30 minit sebelum Migrain yang berlaku. Migrain klasik adalah 30% daripada semua Migrain.  Punca sebenar  penyebabkan Migrain  masih tidak jelas. Diharapkan, kehadiran hiperaktiftas impuls elektrik otak meningkatkan aliran darah di dalam otak, darah dilasi berlaku akibat otak serta proses keradangan. Dilasi dan keradangan membawa kepada bermulanya kesakitan dan gejala-gejala lain, seperti rasa loya. Semakin teruk keradangan yang berlaku, lebih berat juga mengalami Migrain. Ia adalah diketahui bahawa faktor-faktor genetik memainkan peranan terhadap bermulanya Migrain


Gejala Migrain
Gejala Awal : Satu atau dua hari sebelum timbul migrain, penderita biasanya mengalami gejala awal seperti lemah, menguap berlebih, sangat menginginkan suatu jensi makanan (mislanya coklat), mudah tersinggung, dan gelisah.
Aura : Hanya didapati pada migrain klasik. Biasanya terjadi dalam 30 menit sebelum timbulnya migrain. Aura dapat berbentuk gangguan penglihatan seperti melihat garis yang bergelombang, cahaya terang, bintik gelap, atau tidak dapat melihat benda dengan jelas. Gejala aura yang lain yaitu rasa geli atau rasa kesemutan di tangan. Sebagian penderita tidak dapat mengucapkan kata-kata dengan baik, merasa kebas di tangan, pundak, atau wajah, atau merasa lemah pada satu sisi tubuhnya, atau merasa bingung. Penderita dapat mengalami hanya satu gejala saja atau beberapa macam gejala, tetapi gejala ini tidak timbul bersamaan melainkan bergantian. Suatu gejala aura biasanya menghilang saat nyeri kepala atau gejala aura yang lain timbul. Namun kadang-kadang gejala aura tetap bertahan pada permulaan sakit kepala.
Sakit kepala dan gejala penyerta : Penderita merasakan nyeri berdenyut pada satu sisi kepala, sering terasa di belakang mata. Nyeri dapat berpindah pada sisi sebelahnya pada serangan berikutnya, atau mengenai kedua belah sisi. Rasa nyeri berkisar antara sedang sampai berat.
Cara Atasi
1 - Berbekam darah  pada Point dikepala
2 - Letakkan kepala dibawah kaki di atas dapat mengurangkannya
3 - Dengan melakukan jogging tanpa henti lebih kurang 3 km dapat menggurangkannya
dipercayai darah yang di pam dari jantung dapat melepaskan sangkutan pembuluh.


4. Mengurut dapat mengurangkannya. Point utama di sebelah atas bahu dan di bejul permulaan hujung rambut dan di kepala berdekatan dengan sekven


 Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.


Puasa dua kali seminggu cegah Alzheimer, Parkinson - Fasting twice a week to prevent Alzheimer 's, Parkinson

Puasa dua kali seminggu cegah Alzheimer, Parkinson

Puasa dua kali dalam seminggu mampu mencegah penyakit Alzheimer dan Parkinson


Para peneliti dari National Institute on Ageing menemukan bahwa dengan berpuasa, selama satu atau dua hari selama seminggu. Dapat melindungi otak terhadap beberapa efek buruk dari Alzheimer, Parkinson dan menjadi kunci untuk kehidupan yang lebih panjang.

Kajian ini awalnya dilakukan terhadap binatang percubaan seperti tikus yang diberi makanan dengan kalori minimum dan hasilnya ianya berumur dua kali lebih panjang. Percobaan selanjutnya dilakukan terhadap manusia dan ternyata memiliki khasiat yang sama melindungi jantung, sistem peredaran darah dan melindungi otak dari penyakit Alzheimer.

Menurut kajian yang dilakukan, diet rendah kalori adalah resepi untuk hidup sehat, dan kajian  terbaru menunjukkan bahawa dengan mengurangi sekitar 500 kalori untuk satu hingga dua hari selama seminggu, dengan ketara dapat memperlambat timbulnya penyakit pada otak.

Para pengkaji mengatakan, dengan berpuasa, maka kimia di otak kalori terbatasi. “Mengurangi pengambilan kalori boleh membantu otak anda, tapi dengan cara mengurangi pengambilan makanan atau berpuasa,” jelas Mark Mattson, ketua laboratorium institut ilmu saraf di Johns Hopkins University School of Medicine, Baltimore, seperti disiarkan dari guardian.co.uk.......

Mattson dan rakannya berpendapat bahwa kelaparan sendiri kadang-kadang boleh mencegah, tidak hanya masalah kesihatan dan kematian awal tetapi ianya juga dapat melambatkan tercetusnya keadaan yang menjejaskan otak, termasuk angin ahmar. “Haiwan percobaan kami jelas menunjukkan hal ini,” kata Mattson.


Beliau dan rakan-rakannya telah bekerja keluar satu mekanisme tertentu yang di mana pertumbuhan neuron di dalam otak boleh terjejas oleh pengambilan tenaga yang berkurangan. Jumlah bahan-bahan kimia  meningkat  apabila pengambilan kalori dikurangkan secara mendadak. Mesej-mesej kimia memainkan peranan yang penting dalam merangsang pertumbuhan neuron di dalam otak, satu proses yang akan mengatasi kesan Alzheimer dan Parkinson ' s.

“Sel-sel otak yang diletakkan di bawah stres ringan beranalogi dengan efek dari latihan pada sel-sel otot, efek keseluruhan yang bermanfaat,” ujarnya.

Hubungan antara penurunan asupan energi dan meningkatkan pertumbuhan sel di otak mungkin terlihat satu yang tidak mungkin, tetapi Mattson bertegas bahwa ada alasan evolusi suara untuk percaya itu menjadi kasus.

“Ketika makanan menjadi langka, kita akan mencari atau mencuri makanan. Mereka yang otaknya menanggapi terbaik – yang ingat di mana makanan tersebut dapat ditemukan atau ingat bagaimana untuk menghindari musuh – merekalah yang akan mendapatkan makanan. Jadi mekanisme yang menghubungkan periode kelaparan terhadap pertumbuhan saraf akan berkembang,” tandas Mattson.

Seperti yang diungkapkan Taruna Ikrar, MD., PhD, Specialist and Scieintist dari University of California, School of Medicine, Irvine, USA, bagi penyakit kardiovaskuler, tidak ada penanggulangan yang lebih baik selain mencegahnya. Hal ini dapat dilakukan dengan memperbaiki gaya hidup sehat, melaksanakan pola makanan yang sehat (memperbanyak makan makanan berserat dan bersayur, serta tidak makan berlebihan makanan yang mengandung lemak dan kolesterol tinggi), serta dilanjutkan dengan olah raga atau aktivitas yang teratur.

Nah, dengan berpuasa, akan melatih seseorang untuk hidup teratur, serta mencegah kelebihan makan. Menurut penelitian, puasa dapat menyehatkan tubuh, sebab makanan berkaitan erat dengan proses metabolisme tubuh. Saat berpuasa ternyata terjadi peningkatan HDL and apoprotein alfa1, dan penurunan LDL ternyata sangat bermanfaat bagi kesehatan jantung dan pembuluh darah.

Beberapa penelitian menunjukkan saat puasa ramadan berpengaruh terhadap ritme penurunan distribusi sirkadian dari suhu tubuh, hormon kortisol, melatonin dan glisemia. Berbagai perubahan yang meskipun ringan tersebut tampaknya juga berperanan bagi peningkatan kesehatan manusia.

Keadaan psikologis yang tenang, teduh dan tidak dipenuhi rasa amarah saat puasa ternyata dapat menurunkan adrenalin. Saat marah terjadi peningkatan jumlah adrenalin sebesar 20-30 kali lipat. Adrenalin akan memperkecil kontraksi otot empedu, menyempitkan pembuluh darah perifer, meluaskan pebuluh darah koroner, meningkatkan tekanan darah rterial dan menambah volume darah ke jantung dan jumlah detak jantung. Adrenalin juga menambah pembentukan kolesterol dari lemak protein berkepadatan rendah. Berbagai hal tersebut ternyata dapat meningkatkan resiko penyakit pembuluh darah, jantung dan otak seperti jantung koroner, stroke dan lainnya.

Puasa bisa menurunkan kadar gula darah, kolesterol dan mengendalikan tekanan darah. Itulah sebabnya, puasa sangat dianjurkan bagi perawatan mereka yang menderita penyakit diabetes, kolesterol tinggi, kegemukan dan darah tinggi. Dalam kondisi tertentu, seorang pasien bahkan dibolehkan berpuasa, kecuali mereka yang menderita sakit diabetes yang sudah parah, jantung koroner dan batu ginjal. Puasa dapat menjaga perut yang penuh disebabkan banyak makan adalah penyebab utama kepada bermacam-macam penyakit khususnya obesitas, hiperkolesterol, diabetes dan penyakit yang diakibatkan kelebihan nutrisi lainnya.

Penghentian konsumsi air selama puasa sangat efektif meningkatkan konsentrasi urin dalam ginjal serta meningkatkan kekuatan osmosis urin hingga mencapai 1000 sampai 12.000 ml osmosis/kg air. Dalam keadaan tertentu hal ini akan member perlindungan terhadap fungsi ginjal. Kekurangan air dalam puasa ternyata dapat meminimalkan volume air dalam darah. Kondisi ini berakibat memacu kinerja mekanisme lokal pengatur pembuluh darah dan menambah prostaglandin yang pada akhirnya memacu fungsi dan kerja sel darah merah.

Dalam keadaan puasa ternyata dapat meningkatkan sistem kekebalan tubuh. Penelitian menunjukkan saat puasa terjadi pengkatan limfosit hingga sepuluh kali lipat. Kendati keseluruhan sel darah putih tidak berubah ternyata sel T mengalani kenaikkan pesat. Perubahan aksidental lipoprotein yang berkepadatan rendah (LDL), tanpa diikuti penambahan HDL. LDL merupakan model lipoprotein yang meberika pengaruh stumulatif bagi respon imunitas tubuh.

Pada penelitian terbaru menunjukkan bahwa terjadi penurunan kadar apobetta, menaikkan kadar apoalfa1 dibandingkan sebelum puasa. Kondisi tersebut dapat menjauhkan seragan penyakit jantung dan pembuluh darah.

Penelitian endokrinologi menunjukkan bahwa pola makan saat puasa yang bersifat rotatif menjadi beban dalam asimilasi makanan di dalam tubuh. Keadaan ini mengakibatkan pengeluaran hormon sistem pencernaan dan insulin dalam jumlah besar. Penurunan berbagai hormon tersebut merupakan salah satu rahasia hidup jangka panjang.

Sebuah tulisan penelitian yang dilakukan Dr. Ratey, seorang psikiaters dari Harvard, mengungkapkan bahwa pengaturan dan pembatasan asupan kalori akan meningkatkan kinerja otak. Dr. Ratey melakukan penelitian terhadap mereka yang berpuasa dan memantau otak mereka dengan alat yang disebut “functional Magnetic Resonance Imaging” (fMRI). Hasil pemantauan itu menyimpulkan bahwa setiap individu obyek menunjukkan aktivitas “motor cortex” yang meningkat secara konsisten dan signifikan.

Ilmuwan di bidang neurologi yang bernama Mark Mattson, Ph.D., seorang kepala laboratorium neuroscience di NIH’s National Institute on Aging. Dalam hasil penelitiannya menunjukkan bahwa diet yang tepat seperti berpuasa, secara signifikan bisa melindungi otak dari penyakit de-generatif seperti Alzheimer atau Parkinson. Hasil penelitiannya menunjukkan, bahwa diet dengan membatasi masukan kalori 30% sampai 50% dari tingkat normal, berdampak pada menurunnya denyut jantung dan tekanan darah, dan sekaligus peremajaan sel-sel otak.

Sebelum kajian ini dilakukan, beberapa abad yang lalu Islam sudah menganjurkan manusia untuk melaksanakan puasa baik puasa wajib pada bulan Ramadhan, juga di bulan-bulan lain kita dianjurkan untuk berpuasa sunnah Senin dan Kamis. serta disebutkan oleh Rasulullah Shallallahu ‘Alaihi Wassalam bahwa kita dianjurkan untuk berpuasa, selain mendapat jaminan pahala, kita juga akan menjadi sehat.

Subhanallah… Wallahu’alam bish shawab…

 Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.