Rabu, 6 Ogos 2014

Menafaat Buah Pir bagi kesihatan dan kecantikan - Benefits Of Pir for health and beauty






Menafaat Buah Pir bagi kesihatan dan kecantikan


http://sha3622.blogspot.com
Buah Pir sangat  disukai  kerana rasanya yang segar manis dan menyegarkan. Waktu musim panas, buah Pir yang kaya serat dan tinggi air ini paling disukai  terutama kanak-kanak kerana rasanya yang menyejukkan, selain kandungan serat dan kadar air tinggi, buah ini juga mengandungi zat antioksida yang berguna untuk meningkatkan imiunisasi atau kekebalan tubuh.

1. Anti radikal bebas :

Buah pir mengandungi vitamin C, vitamin K, dan tembaga, semuanya bermenafaat untuk melawan radikal bebas yang merosak sel-sel tubuh kita.

2. Mencegah penyakit jantung :

Menafaat serat yang banyak ditemui dalam buah pir akan mengurangi kadar kolesterol 

dalam tubuh kita, dimana ianya akan memberikan perlindungan bagi tubuh kita dari 

penyakit jantung. Makan-makanan yang kaya serat seperti buah pir dapat mengurangi 

risiko stroke hingga 50 %. - 

3 . Mencegah kanser :

Kandungan yang dengan kaya serat dalam buah pir akan mengikat sel-sel karsinogenik dan membuangnya keluar dari tubuh dan mencegah kanser usus besar. Sebiji buah pir setiap hari dapat menurunkan resiko kanser payu dara hingga 34 % pada wanita setelah menopause.

4 . Tidak menimbulkan reaksi alahan :

Pir kurang memberikan alahan dibandingkan dengan buah-buahan lain, dimana merupakan salah satu dari banyak jenis buah-buahan yang boleh diberikan kepada bayi.

5 . Menjaga kadar gula darah :

Meskipun agak manis, namun buah pir memiliki indeks gliserin yang rendah dan tinggi serat, dimana ianya dapat membantu mengendkan kadar gula dalam darah dan mencegah diabetes.

6 . Meningkatkan sistem kekebalan tubuh :

Tingginya kandungan antioksidan, seperti vitamin C, A,  dan tembaga akan membantu meningkatkan sistem kekebalan tubuh kita untuk melawan berbagai penyakit.

7 . Mencegah osteoporosis :

Masalah tulang adalah kejadian yang sangat umum masa kini. Jadi  untuk mempertahankan kesihatan tulang dan mencegah osteoporosis, sangat penting untuk menjaga pH tubuh dan mencukupi pengambilan kalsium. pH tubuh dapat dipertahankan dengan jalan diet dengan pengambilani buah-buahan dan sayuran setiap hari.kandungan Buah Pir  dapat mempermudahkan penyerapan kalsium oleh tubuh.

8 . Meningkatkan tingkat tenaga :

Kadar glukosa yang tinggi dalam buah pir akan memberikan Anda tenaga secara cepat ketika Anda merasakan tubuh agak lemah. Hal ini akan diserap dengan sangat cepat oleh tubuh, dan menukarkannya menjadi tenaga .

9 . Pencernaan :

Buah pir yang berukuran sedang mengandung sekitar 20-25 % pengambilan serat harian yang disarankan. Kerana jenis serat dalam buah pir adalah tidak larut, maka akan bergerak lebih mudah melalui usus besar dan mencegah polip usus.  Kandungan serat tinggi buah pir akan membantu memperbaiki sistem pencernaan.

10 . Kehamilan :

Asam folat sangat penting bagi wanita hamil untuk menjaga agar bayi aman dan terhindar dari cacat lahir. Buah pir banyak mengandung nutrisi ini, dan Anda bisa memakannya secara teratur selama kehamilan untuk memperoleh manfaatnya.

11 . Untuk kanak-kanak::


Untuk anak-anak, ia sentiasa dinasihatkan untuk memberi mereka buah pir kerana alergen dan keaasamannya adalah rendah, jadi tidak menjadi penyebab tentang masalah penghadaman. Buah-buahan ini boleh dikupas, dipanaskan dan kemudian dijadikan bubur. Kulitnya juga bole juga diberikan tetapi harus berhati-hati kerana ia mempunyai tepi yang keras dan boleh mencederakan kanak-kanak. Pir tidak boleh diberikan kepada anak-anak yang sedang mengalami cirit-birit.
http://sha3622.blogspot.com

12 . Mencegah kandung hempedu, radang usus, radang sendi, dan gout :

Pir membantu mencegah masalah kandung hempedu, radang usus, radang sendi dan asid urat jika dimakan secara teratur.

13 . Tekanan darah :

Sebatian Antikarsinogen glutathione dan antioksidan dalam buah pir akan membantu menjaga tekanan darah.

14 . Peradangan :

Pir memiliki sifat anti inflamasi, yang dapat membantu mengurangi masalah peradangan seperti arthritis dan lainnya.

15 . Sesak napas :

Sewaktu musim panas, gejala sesak nafas sangat ketara kerana hawa panas. Jadi dianjurkan untuk mengambil buah pir sewaktu hari yang panas.

16 . Masalah tekak :

Pir mencegah masalah tekak yang sering terjadi sewaktu musim panas. Jadi sangat baik mengambil buah pir atau segelas jus pir setiap hari.

17 . Serat Mencegah Kerosakan Kulit :

Seperti dikatakan sebelumnya, buah Pir tinggi akan serat, yang juga berperanan penting untuk menjaga kulit kita agar tetap halus dan lembut. Serat dalam Buah pir akan mengurangi kecepatan pembuangan gula ke dalam aliran darah, sehingga mencegah kerosakan kolagen(sejenis protein) pada kulit – yang  disebabkan kerana seringnya kenaikan gula darah. Dengan demikian kita boleh mendapatkan kulit yang halus.

18 . Menghalang kedutan:

Makan buah pir setiap hari akan menjauhkan kulit kita dari penuaan dini. Buah ini kaya akan vitamin C, vitamin K dan tembaga. Semua elemen ini bermenafaat untuk memerangi radikal bebas berbahaya, membolehkan sel-sel kulit kita  terlindung dari kerosakan .  Hal ini akhirnya akan membatasi pembentukan garis-garis halus di dekat mata kita serta daerah bibir.

19 . Mengubati Kulit Berminyak :

Jika Anda memiliki kulit yang berminyak, buah pir  benar-benar bermenafaat bagi Anda, cukup hanya menghancurkan buah pir dan mencampurkannya dengan madu. Gunakan pasta ini sebagai masker muka tiga kali dalam seminggu sebagai masker muka, Ianya akan mengurangkan rembesan kelenjar di kulit anda.

20 . Kulit Bebas jerawat :

Orang dengan kulit yang rawan jerawat juga boleh mendapat manfaat dari pir. Pir mengandung vitamin dan mineral penting dengan kadar tinggi, yang dapat meningkatkan kekebalan tubuh dan membuat kulit lebih kuat , dengan ini, kulit akan lebih mampu untuk melawan jerawat dan semua jenis infeksi kulit dari dalam.

21 . Pelembab kulit secara semulajadi :

Pir tidak hanya baik untuk kulit yang berminyak, tetapi juga baik untuk kulit yang kering dan bersisik. Buah ini mengandung humectants , yang membantu keseimbangan air – sebatian semulajadinya dapat menjaga kelembaban kulit. Ekstrak buah pir digunakan untuk pembuatan lotion pelembab. Pengambilan rutin jus buah pir juga dapat membuat kulit sentiasa halus.

22 . Scrub natural yang Efektif :

Anda dapat dengan mudah menyingkirkan sel-sel kulit mati yang ada di lapisan permukaan kulit Anda dengan cara mencampurkan pir tumbuk kedalam paket wajah biasa, dan kelupaskan kulit Anda dengan itu. Ekstrak buah pir juga dapat digunakan untuk melembutkan kulit , kerana akan mempercepat pergantian sel.

23 . Baik untuk Perawatan Bibir :

Pir juga sangat baik untuk bibir, karena adanya asid laktat didalam ekstraknya. Kandungan asid buah ini dapat menjaga sel-sel bibir tetap sehat dan terhidrasi lebih lama, membuatkan bibir Anda menjadi lembut dan halus.

24 . Anti-radang semulajadi :

Sifat anti radang dari buah pir akan bekerja sebagai ubat kecantikan. Pengambil buah pir atau menggunakan produk kecantikan yang mengandung ekstrak pir tidak menimbulkan reaksi alahan. Oleh  itu baik bagi kulit,  juga untuk bayi.

25 . Menyuburkan rambut anda :

Buah pir juga memiliki kemampuan untuk membuat rambut menjadi sehat. Pir terutama yang masak mengandung alk*hol gula alami yang bernama “sorbitol” atau ‘”glusitol “, yang memberi makan akar rambut, menjaga kulit kepala, serta membuat rambut lembap dan sehat .

26 . Mengurangi Rambut kering:

Sifat pelembab dari buah pir sangat bermanfaat untuk mengurangi kekeringan pada rambut kita. Selain itu, vitamin C yang sebagai antioksidan alami akan membantu menjaga kesehatan sel-sel rambut dan membuatnya halus.

27 . Meredakan  Rambut Keriting :

Pengambilan buah pir secara teratur akan mencegah rambut kusut dan kusam. Jika Anda memiliki Rambut keriting, maka akan menjadi lebih mudah diatur.

28 . Mengembalikan rambut kusam:

Jika Anda khawatir dengan rambut yang kusam, maka pir bisa membantu Anda. Yang perlu Anda lakukan adalah membuat masker rambut semulajadi, iaitu dengan mencampurkan ekstrak 1 buah pir segar dan matang, 2 sudu makan cuka sari apel dan air.  ini akan mengembalikan rambut yang kusam dan membuatnya kembali berkilau.

29 . Merawat rambut ikal:

Rambut ikal akan menjadi tampil menarik dengan penggunaan aplikasi perawatan buah pir. Kupas dan lembutkan buah pir , kemudian bentuk menjadi pasta halus dengan cara menambahkan minyak kacang soya, ratakan pasta ini keseluruh rambut Anda secara merata. Biarkan selama satu jam, kemudian ramasi rambut dengan menggunakan shampoo ringan.

Cara memilih buah pir yang baik :

  • Pir yang matang adalah yang terbaik. Pilih buah yang berwarna kuning keemasan, penampilannya terlihat baik, harum dan leher yang sedikit lembut.
  • Sebiji pir yang baik harus lembut, serta kulitnya utuh tanpa calar. Jika kulit buah berwarna coklat muda, maka buah dalam keadaan baik.
  • Pastikan bahagian atas buah (dekat dengan batang) tidak terlalu lembut atau terlalu keras. Untuk mengetahuinya, cukup tekan dengan ringan menggunakan ujung jari Anda, bukan meramas seluruh buah.

Cara Menyimpan Pir :

  • Jika pir sudah matang, sebaiknya simpan didalam peti sejuk. Sebaliknya, jika Anda ingin membuat nya menjadi matang, simpan dalam mangkuk  tanpa mencucinya. Air boleh membuat buah pir menjadi cepat busuk.
  • Anda juga boleh membantu pir cepat masak, dengan cara menaruhnya kedalam bungkusan kertas yang dilubangi. ini akan membantu buah untuk mendapatkan cukup oksigen, serta memperlambat pembusukan.

Tips Makan buah Pir

  • Bersihkan buah pir segar, keringkan dan makan bersama dengan kulitnya. Dengan cara ini anda akan mendapatkan sebagian besar kandungan serat, fitonutrien dan antioksidan dalam buah.
  • Pir boleh dihiris Anda perlu memotongnya menggunakan papan memotong, agar bijinya dapat dibuang dengan mudah. Teteskan 2-3 tetes jus lemon ke dalam hirisan pir secepat mungkin, agar tida cepat teroksidasi.

 Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan