Jumaat, 8 Ogos 2014

Khasiat Minum Air Zam Zam











   

Doa Khasiat Minum Air Zam Zam Yang Penuh Keajaiban! 
| Doa zam-zam

َﻚُﻟَﺄْﺳْﺃ ْﻲِّﻧِﺇ َّﻢُﻬّٰﻠﻟَﺍ
ﺎًﻗْﺯِﺭَﻭ ﺎًﻌِﻓﺎَﻧ ًﻢْﻠِﻋ
ْﻦِﻣ ًﺀﺂَﻔِﺷَﻭ ﺎًﻌِﺳﺍَﻭ
ٍﻢَﻘَﺳَﻭ ٍﺀﺁَﺩ ِّﻞُﻛ
َﻢَﺣْﺭَﺃ ﺂَﻳ َﻚِﺘَﻤْﺣَﺮِﺑ
َﻦْﻴِﻤِﺣﺍَّﺮﻟﺍ.
Allahumma innii as aluka ‘ilman naafi’an wa rizqan waasi’an
wasyifaa an min kulli daa in wasaqamin birahmatika yaa
arhamarraahimiin.
Ya Allah, aku mohon kepadaMu ilmu pengetahuan yang
bermenafaat, rezeki yang luas dan sembuh dari segala sakit dan
penyakit dengan rahmatmu Ya Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.


MAKNA ZAM-ZAM
Kata Zam-Zam dalam bahasa Arab berarti, yang banyak atau melimpah [2]. Adapun air Zam-Zam yang dimaksud oleh syari'at, yaitu air yang berasal dari perigi Zam-Zam. Letaknya dengan Ka'bah, berjarak sekitar 38 hasta. 

Dinamakan Zam-Zam, sesuai dengan artinya, kerana memang air dari perigi tersebut sangat banyak dan berlimpah. Tidak habis walau sudah diambil dan dibawa setiap harinya ke seluruh penjuru dunia oleh kaum Muslimin. 

Dinamakan dengan Zam-Zam, bisa juga diambil dari perbuatan Hajar. Ketika air Zam-Zam terpancar, ia segera mengumpulkan dan membendungnya. Atau diambil dari galian Malaikat Jibril dan perkataannya, ketika ia berkata kepada Hajar.  


Air Zam – Zam dapat Menyembuhkan Penyakit
Nabi saw menjelaskan: ”Sesungguhnya, Zamzam ini air yang
sangat diberkati, ia adalah minuman yang mengandung khasiat”. Nabi
saw menambahkan: “Air zamzam bermenafaat untuk apa saja
yang diniatkan ketika meminumnya. Jika engkau minum dengan
maksud agar sembuh dari penyakitmu, maka Allah
menyembuhkannya. Jika engkau minum dengan maksud supaya
merasa kenyang, maka Allah mengenyangkan engkau. Jika
engkau meminumnya agar hilang rasa dahagamu, maka Allah akan
menghilangkan dahagamu itu. Ia adalah air tekanan tumit Jibril,
minuman dari Allah untuk Ismail”. (HR Daruqutni, Ahmad, Ibnu
Majah, dari Ibnu Abbas).
Rasulullah saw pernah mengambil air zamzam dalam sebuah
kendi dan tempat air dari kulit, kemudian membawanya kembali
ke Madinah. Air zamzam itu digunakan Rasulullah saw untuk
memerciki orang sakit dan kemudian disuruh meminumnya.
Dalam kajian ilmiah yang dilakukan di laboratorium Eropah,
terbukti bahwa zamzam memang lain. Kandungan airnya berbeza
dengan perigi yang ada di sekitar Makah.
1. Kadar Kalsium dan garam Magnesiumnya lebih tinggi dibanding
air lain, berkhasiat untuk menghilangkan rasa dahaga dan
kesan penyembuhan.
2.Air Zamzam juga mengandung zat fluorida yang berkhasiat
membunuh kuman-kuman yang terdapat dalam kandungan
airnya.
3. Yang juga menakjubkan adalah, tak ada sedikit pun lumut di
dalamnya,Air Zamzam sentiasa bebas daripada pencemaran kuman..

4. Anehnya lagi, pada saat semua perigi air di sekitar Mekah
dalam keadaan kering,perigi air zamzam tetap berair. Dan perigi air zamzam
memang tak pernah kering sepanjang zaman.
Beberapa ulama fikih menyarankan agar jamaah haji
membawa air zamzam ketika pulang ke negaranya sebab zamzam
itu dapat dijadikan sebagai obat untuk suatu penyembuhan. Dan ini terbukti,
banyak jamaah dari Indonesia maupun negara lain yang pernah
merasakan keajaiban air zamzam.
Molekul Air Paling Cantik dan Indah



sha3622.blogspot.com



Di sebuah hotel di kota Kualalumpur, Malaysia, Dr. Masaru Emoto
dari Universitas Yokohama, Jepun, memaparkan hasil kajiannya
mengenai air yang ditulisnya dalam buku “The True Power of
Water.” Sejumlah  kristal molekul air dari berbagai sumber,
seperti air dari mata air, sungai, laut, telaga dsb. ditayangkan 
Beberapa molekul air yang ditelitinya berbentuk tak teratur, kecuali
molekul air zam-zam. Susunan molekul air zam-zam berstruktur
sangat indah, teratur, cantik bak berlian yang berkilauan, dan
memancarkan lebih dari 12 warna jika dibekukan. Rangkaian
bentuk heksagonal-nya sangat indah, cemerlang berkilau dan
penuh warna ketika dibacakan ayat yang mulia. Ada satu kristal air
yang nampak paling indah dan cantik, berbentuk seperti bunga
atau cakra, bagaikan bertahta berlian mutu manikam, berkilau-kilau
memancarkan belasan warna. “Molekul air apakah ini?” Tanya
Masaru Emoto. Suasana mendadak senyap, hadirin nampak
terpana dan tak tahu persis kristal molekul apa gerangan. Namun
tiba-tiba seorang dosen dari Universitas Malaysia mengacungkkan
tangan, “mungkin itu adalah molekul air Zam zam.” Katanya.Dr.
Masaru Emoto balik bertanya, “mengapa Anda berpendapat
bahwa itu adalah molekul air Zamzam?”Kata dosen itu, “Sebab air
Zamzam adalah air yang paling mulia di dunia ini, jadi wajar kalau
ia memiliki molekul berupa berlian yang berpendar
indah.”Ternyata dugaan dosen itu benar. Itu memang air
Zamzam. Penelitian Dr. Masaru Emoto telah menunjukkan bahwa
air Zam zam memiliki molekul air paling cantik dan indah di antara
air lainnya.
Khasiat Air Zam-Zam
Air Zam-Zam merupakan salah satu bahan yang dijadikan ubat
pada berbagai pengubatan, terutama pengubatan thibbun nabawi
seperti kelinik terapi bekam, diantara yang menjadi dasanya adalah
hadits :
“Sesungguhnya air zam-zam adalah air yang diberkahi, air
tersebut adalah makanan yang mengenyangkan.” HR. Muslim
dalam Kitab Keutamaan Para Sahabat, Bab Keutamaan Abu Dzar,
no. 4520.
“Air zam-zam adalah ubat dari rasa sakit (obat penyakit).” HR. Abu
Daud Ath Thoyalisiy dalam musnadnya no. 459. Dikeluarkan pula
oleh Al Haitsamiy dalam Majma’ Az Zawa-id, 3/286 dan Al Hindiy
dalam Kanzul ‘Ummal, 12/34769, 3480.
Hadits Air Zam-Zam tersebut di atas menunjukkan khasiat air
zam-zam. Air tersebut boleh menjadi minuman yang
mengenyangkan dan boleh juga  menjadi ubat penyakit. Air zam-
zam juga adalah air yang penuh keberkahan.
Beberapa khasiat lainnnya dari air zam-zam adalah :
Nutrisi dan kekuatan bagi ibu hamil
Memperbanyak dan memperbaiki kualiti ASI
Membersihkan wajah dan jerawat
Membersihkan dan menajamkan pandangan mata (pengubatan mata)
Menangkal pengaruh sihir
Mengenyangkan perut
Memperbaiki pencernaan
Melancarkan peredaran darah
Melancarkan Buang Air Besar
Energi dan meningkatkan stamina
“Sebaik-baik air di muka Bumi adalah air Zam zam, di
dalamnya ada makanan yang mengenyangkan dan obat
yang menyembuhkan penyakit.” (Thabrani dan Ibnu
Hibban).



 Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.

Rabu, 6 Ogos 2014

Menafaat Buah Pir bagi kesihatan dan kecantikan - Benefits Of Pir for health and beauty






Menafaat Buah Pir bagi kesihatan dan kecantikan


http://sha3622.blogspot.com
Buah Pir sangat  disukai  kerana rasanya yang segar manis dan menyegarkan. Waktu musim panas, buah Pir yang kaya serat dan tinggi air ini paling disukai  terutama kanak-kanak kerana rasanya yang menyejukkan, selain kandungan serat dan kadar air tinggi, buah ini juga mengandungi zat antioksida yang berguna untuk meningkatkan imiunisasi atau kekebalan tubuh.

1. Anti radikal bebas :

Buah pir mengandungi vitamin C, vitamin K, dan tembaga, semuanya bermenafaat untuk melawan radikal bebas yang merosak sel-sel tubuh kita.

2. Mencegah penyakit jantung :

Menafaat serat yang banyak ditemui dalam buah pir akan mengurangi kadar kolesterol 

dalam tubuh kita, dimana ianya akan memberikan perlindungan bagi tubuh kita dari 

penyakit jantung. Makan-makanan yang kaya serat seperti buah pir dapat mengurangi 

risiko stroke hingga 50 %. - 

3 . Mencegah kanser :

Kandungan yang dengan kaya serat dalam buah pir akan mengikat sel-sel karsinogenik dan membuangnya keluar dari tubuh dan mencegah kanser usus besar. Sebiji buah pir setiap hari dapat menurunkan resiko kanser payu dara hingga 34 % pada wanita setelah menopause.

4 . Tidak menimbulkan reaksi alahan :

Pir kurang memberikan alahan dibandingkan dengan buah-buahan lain, dimana merupakan salah satu dari banyak jenis buah-buahan yang boleh diberikan kepada bayi.

5 . Menjaga kadar gula darah :

Meskipun agak manis, namun buah pir memiliki indeks gliserin yang rendah dan tinggi serat, dimana ianya dapat membantu mengendkan kadar gula dalam darah dan mencegah diabetes.

6 . Meningkatkan sistem kekebalan tubuh :

Tingginya kandungan antioksidan, seperti vitamin C, A,  dan tembaga akan membantu meningkatkan sistem kekebalan tubuh kita untuk melawan berbagai penyakit.

7 . Mencegah osteoporosis :

Masalah tulang adalah kejadian yang sangat umum masa kini. Jadi  untuk mempertahankan kesihatan tulang dan mencegah osteoporosis, sangat penting untuk menjaga pH tubuh dan mencukupi pengambilan kalsium. pH tubuh dapat dipertahankan dengan jalan diet dengan pengambilani buah-buahan dan sayuran setiap hari.kandungan Buah Pir  dapat mempermudahkan penyerapan kalsium oleh tubuh.

8 . Meningkatkan tingkat tenaga :

Kadar glukosa yang tinggi dalam buah pir akan memberikan Anda tenaga secara cepat ketika Anda merasakan tubuh agak lemah. Hal ini akan diserap dengan sangat cepat oleh tubuh, dan menukarkannya menjadi tenaga .

9 . Pencernaan :

Buah pir yang berukuran sedang mengandung sekitar 20-25 % pengambilan serat harian yang disarankan. Kerana jenis serat dalam buah pir adalah tidak larut, maka akan bergerak lebih mudah melalui usus besar dan mencegah polip usus.  Kandungan serat tinggi buah pir akan membantu memperbaiki sistem pencernaan.

10 . Kehamilan :

Asam folat sangat penting bagi wanita hamil untuk menjaga agar bayi aman dan terhindar dari cacat lahir. Buah pir banyak mengandung nutrisi ini, dan Anda bisa memakannya secara teratur selama kehamilan untuk memperoleh manfaatnya.

11 . Untuk kanak-kanak::


Untuk anak-anak, ia sentiasa dinasihatkan untuk memberi mereka buah pir kerana alergen dan keaasamannya adalah rendah, jadi tidak menjadi penyebab tentang masalah penghadaman. Buah-buahan ini boleh dikupas, dipanaskan dan kemudian dijadikan bubur. Kulitnya juga bole juga diberikan tetapi harus berhati-hati kerana ia mempunyai tepi yang keras dan boleh mencederakan kanak-kanak. Pir tidak boleh diberikan kepada anak-anak yang sedang mengalami cirit-birit.
http://sha3622.blogspot.com

12 . Mencegah kandung hempedu, radang usus, radang sendi, dan gout :

Pir membantu mencegah masalah kandung hempedu, radang usus, radang sendi dan asid urat jika dimakan secara teratur.

13 . Tekanan darah :

Sebatian Antikarsinogen glutathione dan antioksidan dalam buah pir akan membantu menjaga tekanan darah.

14 . Peradangan :

Pir memiliki sifat anti inflamasi, yang dapat membantu mengurangi masalah peradangan seperti arthritis dan lainnya.

15 . Sesak napas :

Sewaktu musim panas, gejala sesak nafas sangat ketara kerana hawa panas. Jadi dianjurkan untuk mengambil buah pir sewaktu hari yang panas.

16 . Masalah tekak :

Pir mencegah masalah tekak yang sering terjadi sewaktu musim panas. Jadi sangat baik mengambil buah pir atau segelas jus pir setiap hari.

17 . Serat Mencegah Kerosakan Kulit :

Seperti dikatakan sebelumnya, buah Pir tinggi akan serat, yang juga berperanan penting untuk menjaga kulit kita agar tetap halus dan lembut. Serat dalam Buah pir akan mengurangi kecepatan pembuangan gula ke dalam aliran darah, sehingga mencegah kerosakan kolagen(sejenis protein) pada kulit – yang  disebabkan kerana seringnya kenaikan gula darah. Dengan demikian kita boleh mendapatkan kulit yang halus.

18 . Menghalang kedutan:

Makan buah pir setiap hari akan menjauhkan kulit kita dari penuaan dini. Buah ini kaya akan vitamin C, vitamin K dan tembaga. Semua elemen ini bermenafaat untuk memerangi radikal bebas berbahaya, membolehkan sel-sel kulit kita  terlindung dari kerosakan .  Hal ini akhirnya akan membatasi pembentukan garis-garis halus di dekat mata kita serta daerah bibir.

19 . Mengubati Kulit Berminyak :

Jika Anda memiliki kulit yang berminyak, buah pir  benar-benar bermenafaat bagi Anda, cukup hanya menghancurkan buah pir dan mencampurkannya dengan madu. Gunakan pasta ini sebagai masker muka tiga kali dalam seminggu sebagai masker muka, Ianya akan mengurangkan rembesan kelenjar di kulit anda.

20 . Kulit Bebas jerawat :

Orang dengan kulit yang rawan jerawat juga boleh mendapat manfaat dari pir. Pir mengandung vitamin dan mineral penting dengan kadar tinggi, yang dapat meningkatkan kekebalan tubuh dan membuat kulit lebih kuat , dengan ini, kulit akan lebih mampu untuk melawan jerawat dan semua jenis infeksi kulit dari dalam.

21 . Pelembab kulit secara semulajadi :

Pir tidak hanya baik untuk kulit yang berminyak, tetapi juga baik untuk kulit yang kering dan bersisik. Buah ini mengandung humectants , yang membantu keseimbangan air – sebatian semulajadinya dapat menjaga kelembaban kulit. Ekstrak buah pir digunakan untuk pembuatan lotion pelembab. Pengambilan rutin jus buah pir juga dapat membuat kulit sentiasa halus.

22 . Scrub natural yang Efektif :

Anda dapat dengan mudah menyingkirkan sel-sel kulit mati yang ada di lapisan permukaan kulit Anda dengan cara mencampurkan pir tumbuk kedalam paket wajah biasa, dan kelupaskan kulit Anda dengan itu. Ekstrak buah pir juga dapat digunakan untuk melembutkan kulit , kerana akan mempercepat pergantian sel.

23 . Baik untuk Perawatan Bibir :

Pir juga sangat baik untuk bibir, karena adanya asid laktat didalam ekstraknya. Kandungan asid buah ini dapat menjaga sel-sel bibir tetap sehat dan terhidrasi lebih lama, membuatkan bibir Anda menjadi lembut dan halus.

24 . Anti-radang semulajadi :

Sifat anti radang dari buah pir akan bekerja sebagai ubat kecantikan. Pengambil buah pir atau menggunakan produk kecantikan yang mengandung ekstrak pir tidak menimbulkan reaksi alahan. Oleh  itu baik bagi kulit,  juga untuk bayi.

25 . Menyuburkan rambut anda :

Buah pir juga memiliki kemampuan untuk membuat rambut menjadi sehat. Pir terutama yang masak mengandung alk*hol gula alami yang bernama “sorbitol” atau ‘”glusitol “, yang memberi makan akar rambut, menjaga kulit kepala, serta membuat rambut lembap dan sehat .

26 . Mengurangi Rambut kering:

Sifat pelembab dari buah pir sangat bermanfaat untuk mengurangi kekeringan pada rambut kita. Selain itu, vitamin C yang sebagai antioksidan alami akan membantu menjaga kesehatan sel-sel rambut dan membuatnya halus.

27 . Meredakan  Rambut Keriting :

Pengambilan buah pir secara teratur akan mencegah rambut kusut dan kusam. Jika Anda memiliki Rambut keriting, maka akan menjadi lebih mudah diatur.

28 . Mengembalikan rambut kusam:

Jika Anda khawatir dengan rambut yang kusam, maka pir bisa membantu Anda. Yang perlu Anda lakukan adalah membuat masker rambut semulajadi, iaitu dengan mencampurkan ekstrak 1 buah pir segar dan matang, 2 sudu makan cuka sari apel dan air.  ini akan mengembalikan rambut yang kusam dan membuatnya kembali berkilau.

29 . Merawat rambut ikal:

Rambut ikal akan menjadi tampil menarik dengan penggunaan aplikasi perawatan buah pir. Kupas dan lembutkan buah pir , kemudian bentuk menjadi pasta halus dengan cara menambahkan minyak kacang soya, ratakan pasta ini keseluruh rambut Anda secara merata. Biarkan selama satu jam, kemudian ramasi rambut dengan menggunakan shampoo ringan.

Cara memilih buah pir yang baik :

  • Pir yang matang adalah yang terbaik. Pilih buah yang berwarna kuning keemasan, penampilannya terlihat baik, harum dan leher yang sedikit lembut.
  • Sebiji pir yang baik harus lembut, serta kulitnya utuh tanpa calar. Jika kulit buah berwarna coklat muda, maka buah dalam keadaan baik.
  • Pastikan bahagian atas buah (dekat dengan batang) tidak terlalu lembut atau terlalu keras. Untuk mengetahuinya, cukup tekan dengan ringan menggunakan ujung jari Anda, bukan meramas seluruh buah.

Cara Menyimpan Pir :

  • Jika pir sudah matang, sebaiknya simpan didalam peti sejuk. Sebaliknya, jika Anda ingin membuat nya menjadi matang, simpan dalam mangkuk  tanpa mencucinya. Air boleh membuat buah pir menjadi cepat busuk.
  • Anda juga boleh membantu pir cepat masak, dengan cara menaruhnya kedalam bungkusan kertas yang dilubangi. ini akan membantu buah untuk mendapatkan cukup oksigen, serta memperlambat pembusukan.

Tips Makan buah Pir

  • Bersihkan buah pir segar, keringkan dan makan bersama dengan kulitnya. Dengan cara ini anda akan mendapatkan sebagian besar kandungan serat, fitonutrien dan antioksidan dalam buah.
  • Pir boleh dihiris Anda perlu memotongnya menggunakan papan memotong, agar bijinya dapat dibuang dengan mudah. Teteskan 2-3 tetes jus lemon ke dalam hirisan pir secepat mungkin, agar tida cepat teroksidasi.

 Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.

Tanda tanda Penyakit yang dapat dikesan - Signs of the disease on the body

Tanda tanda Penyakit yang dapat dikesan


Tanda sakit yang selalu kita rasakan berhubung kait rapat dengan fungsi badan
 yang lain. Apa apa pun, kalau ada masaalah dengan tubuh badan cepat-
cepat lah membuat pemeriksaan atau walaupun kedatangan hanya sekejap 
sahaja kerana bermungkinan memberi perunjuk yang kita ni sebenarnya sakit.

1. MATA 
(Bertindak balas dengan keadaan hati).
a) Mata menjadi merah : Hati mengandungi paras toksin yang tinggi. Mata 
menjadi merah menandakan badan kita sedang dalam proses pembuangan toksin.                     
b) Mata menjadi kabur : Sering berlaku pada waktu pagi, menunjukkan                                           proses penyeimbangan hati sedang berlaku.
c) Keluarnya tahi mata :Menunjukkan fungsi hati lemah, pembuangan toksin 
sedang berlaku. Ini juga menunjukkan badan mengandungi asid berlebihan.
d) Keluar air mata : Gangguan emosi yang bersangkut dengan hati atau
 bebanan kerja
e) Ketegangan mata dan kelopak : Tekanan perasaan kerana tidak puas 
hati atau bebanan yang berat.

2. HIDUNG 
(Hidung mempunyai hubungan rapat dengan paru-paru dan kerongkong).
a) Selesema : Proses pembuangan toksin di bahagian kerongkong. Badan 
mengandungi asid berlebihan (biasanya suhu badan meningkat).
b) Hidung sumbat : Paru-paru mengandungi toksin yang 
berlebihan Proses menyeimbangkan masalah alahan hidung.
b) Bersin
i) Proses membuang toksin di bahagian kerongkong.
ii) Proses menyeimbangkan masalah alahan hidung.

3. BATUK
a) Batuk keluar kahak : Proses membuang toksin di bahagian kerongkong.
b) Batuk tanpa kahak : Paru-paru mengandungi toksin yang berlebihan. 
Biasanya kahak pekat keluar selepas beberapa hari memakan RG.
c) Batuk dan berasa gatal di kerongkong : Proses membuang toksin 
di bahagian kerongkong dan paru-paru, biasanya berlaku pada orang 
yang banyak merokok atau terdedah kepada udara yang tercemar.

4. KERONGKONG
a) Kerongkong kering. Proses membuang toksin sedang berlaku di seluruh 
badan. Ini adalah tanda bahawa badan kita memerlukan banyak air untuk 
membuang toksin.
b) Sakit kerongkong. Seperti di atas. Paras keracunan lebih serius.

5. BIBIR
 (Berkaitan dengan fungsi sistem penghadaman)
a) Bibir pucat
i) Sistem penghadaman yang lemah.
ii) Perut mengandungi angin.
iii) Kurang darah yang disebabkan oleh sistem penghadaman yang kurang 
sempurna dan mengakibatkan kekurangan zat besi. Sepatutnya 
diperkuatkan fungsi penghadaman dahulu dengan RG sebelum memakan zat besi.
b) Bibir kering dan pecah. Perut mengandungi banyak bahan toksin.

6. MULUT DAN LIDAH : 

Berkaitan dengan fungsi jantung dan sistem pengedaran darah.
a) Lidah atau gusi bengkak, sakit : Menunjukkan jantung mempunyai 
masalah, seperti lemak yang berlebihan, injap menjadi lemah, saluran 
koronari tersumbat dan lain-lain lagi.
b) Lidah, tisu mulut atau gusi menjadi pecah-pecah (ulser). Menandakan 
darah mengandungi 
asid berlebihan.
c) Mulut berbau busuk . Proses penyeimbangan fungsi perut untuk 
pembuangan toksin.

7. TELINGA: 
Berkaitan dengan buah pinggang.
a) Telinga terasa tersumbat : Buah pinggang mengandungi toksin berlebihan.
b) Telinga berdengung : Sedang merawat buah pinggang yang lemah.
Biasanya tapak kaki terasa
 sakit ketika bangun pagi dan sakit itu hilang setelah berjalan-jalan.

8. KULIT Berpeluh :
a) Peluh masin : Badan mengandungi lebihan asid urik.
b) Peluh berbau : Badan menyingkirkan toksin melalui perpeluhan.

9. RUAM DAN BISUL : 
Badan menyingkirkan toksin yang berlemak dan toksin yang tidak larut 
dalam air.

10. KULIT GATAL DENGAN RUAM : 
Proses menyingkirkan toksin melalui kulit akibat terlalu banyak memakan 
ubat yang mengandungi bahan kimia.

11. KULIT PECAH DAN BERAIR : 
Proses pembuangan toksin yang larut dalam air.Sapukan serbuk Ganoderma 
pada kulit berkenaan.

12. RAMBUT GUGUR : 
Menandakan fungsi buah pinggang yang lemah. Selepas proses gugur, rambut 
akan tumbuh semula dengan lebih sihat dan subur.

13. SENDI-SENDI, TANGAN DAN KAKI
a. Sakit Sendi
i) Rasa panas. Menunjukkan terdapat luka di bahagian sendi berkenaan dan 
tanda- tanda penyakit pirai (gout).
ii) Tidak rasa panas Tanda-tanda sakit lenguh (rheumatism).
iii) Sakit di bahagian bahu. Menandakan saluran darah telah menjadi keras 
dan fungsi metabolisme tidak seimbang.
b) KEBAS TANGAN : Pengaliran darah di bahagian atas badan tidak lancar.
c) KEBAS TANGAN KIRI DAN LENGAN : Tanda-tanda lemah atau sakit
 jantung. Jika rasa kebas menjadi sakit di bahagian lengan dan kekal di sana, 
ini menandakan serangan sakit jantung mungkin berlaku.
d) KEBAS KAKI : Pengaliran darah di bahagian bawah badan tidak lancar.
e) SAKIT TAPAK KAKI : Menandakan buah pinggang lemah. Biasanya 
disebabkan oleh kekurangan senaman dan duduk terlalu lama.
f) SAKIT TUMIT KAKI : Menunjukkan kelemahan fungsi alat kelamin.
g) RASA PANAS DI TAPAK KAKI : Penyeimbangan fungsi buah pinggang 
akibat lemah tenaga batin.
h) GATAL DI CELAH-CELAH JARI KAKI : Menunjukkan tanda awal penyakit 
kaki busuk (Hong Kong Foot).


 Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.


Tanda-tanda Penyakit pada tubuh yang dapat dikesan 2 - Signs of the disease on the body

.Tanda tanda Penyakit yang dpat dikesan 2

1 TANDA-TANDA DALAMAN BADAN 
A. KEPALA. Secara amnya, segala tindak balas yang berlaku di bahagian kepala mempunyai kaitan dengan sistem pengaliran darah, jantung dan saraf otak.
B. PENING/SAKIT DI BAHAGIAN DEPAN KEPALA Menandakan sakit tekanan jiwa (neurosis) akibat bebanan mental dan banyak berfikir.
C. PENING/SAKIT DI BAHAGIAN BELAKANG KEPALA
a) Bahagian atas . Menunjukkan penyakit tekanan darah tinggi.
b) Bahagian bawah (tengkuk). Menunjukkan penyakit tekanan darah tinggi atau tekanan darah.
D. SAKIT KEPALA DAN RASA GAS KELUAR DARI TELINGA :Menandakan penyakit migrain.
E. BISUL TERJADI DI KEPALA Tanda pembuangan toksin sedang berlaku. Kadang-kadang dikaitkan dengan penyakit migrain.
F. RASA PENING YANG MEMUSING Tanda kurang darah atau pengaliran darah tidak lancar.

2. MULUT/KERONGKONG/LIDAH
a) LOYA/MUNTAH . Tanda penyakit lelah. Pembuangan bahan toksik dari bahagian perut.
b) MUNTAH DARAH
i) Darah merah : Pembuangan tisu yang sudah rosak di bahagian kerongkong dan
ii) Darah hitam: Pembuangan tisu yang sudah rosak di bahagian perut; misalnya penyakit ulser.

3. LIDAH RASA TEGANG DAN PENDEK : Tanda sakit jantung.

4. KELUAR AIR LIUR YANG PEKAT . Proses pembuangan toksin dari kerongkong akibat jangkitan kuman

5. KENCING
a) KERAP KENCING Menunjukkan buah pinggang mengandungi kotoran
b) AIR KENCING BERKAPUR Menunjukkan penyakit batu karang dalam buah pinggang.
c) AIR KENCING BERMINYAK : Menunjukkan buah pinggang mengandungi kotoran berlemak.
d) AIR KENCING PEKAT BERWARNA COKLAT : Menandakan proses pembuangan toksin sedang berlaku.
e) AIR KENCING BERDARAH : Penyakit batu karang atau buah pinggang luka.

6. BUANG AIR BESAR
a) CIRIT-BIRIT/KERAP BUANG AIR BESAR : Membersihkan kotoran/keracunan dari usus besar. Cirit-birit dengan serta merta selepas memakan RG, menandakan penyakit barah di bahagian usus besar.
b) SEMBELIT: Membersihkan toksin dari usus kecil.
c) NAJIS BERDARAH
i) Darah merah : Masalah penyakit buasir atau barah di bahagian usus.
ii) Darah hitam: Masalah penyakit ulser perut.
d) NAJIS BERWARNA HITAM : Menunjukkan proses pembuangan toksin di bahagian usus sedang berlaku.

7. BADAN
a) RASA SAKIT : Secara amnya, segala kesakitan badan adalah disebabkan saluran darah.
i) Sakit menyucuk : Proses menyeimbangkan urat saraf.
ii) Sakit sengal: Menandakan luka di dalam badan.
iii) Sakit menyentap: Proses menyeimbangkan urat saraf yang berkaitan dengan organ-organ badan.
iv) Sakit menegang : Proses melancarkan pengaliran darah.
b) BADAN TERASA BERAT/ MALAS/ LENGUH . Badan mengandungi asid yang berlebihan. Proses penyeimbangan.
c) BADAN TERASA PANAS . Badan mengandungi asid yang berlebihan. Ini menandakan badan memerlukan banyak air untuk menjalankan proses pembuangan toksin.
d) BADAN TERASA RINGAN : Menandakan badan segar dan proses awet muda sedang berlaku.

8. RASA TAKUT MENGEJUT : Lemah fungsi buah pinggang. Tenaga batin lemah.

9. CEPAT NAIK DARAH/MARAH : Fungsi hati lemah. Tekanan darah tinggi.

 Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.