http://sha3622.blogspot.com |
Jagung adalah salah satu tanaman yang menghasil karbohidrat
yang terpenting
didunia, selain gandum dan padi. Penggunaan lainnya adalah sebagai sumber
minyak dan bahan dasar tepung maizena. Berbagai produk hasil jagung menjadi
bahan berbagai produk industri. di antaranya adalah bioenergi, industri kimia,
kosmetika, dan farmasi.
jagung merupakan tanaman model yang menarik. Sejak awal abad
ke-20,
tanaman ini menjadi objek kajian yang intensif. Secara fisiologi, tanaman ini
tergolong tanaman C4 sehingga sangat efisien memanfaatkan sinar matahari.
Sebahagian jagung juga merupakan tanaman jangkai pendek yang
pembungaannya terjadi jika mendapat penyinaran di bawah penyinaran
matahari tertentu, biasanya 12,5 jam Jagung adalah makanan yang boleh
diolah menjadi berbagai macam jenis masakan iaitu boleh direbus, dipanggang,
atau ditumis, jagung memberi banyak menafaat kesihatan. iaitu .
tanaman ini menjadi objek kajian yang intensif. Secara fisiologi, tanaman ini
tergolong tanaman C4 sehingga sangat efisien memanfaatkan sinar matahari.
Sebahagian jagung juga merupakan tanaman jangkai pendek yang
pembungaannya terjadi jika mendapat penyinaran di bawah penyinaran
matahari tertentu, biasanya 12,5 jam Jagung adalah makanan yang boleh
diolah menjadi berbagai macam jenis masakan iaitu boleh direbus, dipanggang,
atau ditumis, jagung memberi banyak menafaat kesihatan. iaitu .
Melancarkan pencernaan
Jagung kaya akan serat yang membantu proses pencernaan. Menurut kajian,
satu batang jagung sudah memenuhi keperluan 10 persen serat setiap hari.
Baik bagi ibu hamil
Ibu hamil perlu mengabil jagung sebab ianya kaya dengan asid folat dimana
asid folat adalah zat yang diperlukan untuk menurunkan risiko kecacatan bayi .
Menyihatkan mata
Mengambil jagung setiap hari juga mampu menyehatkan mata sebabnya jagung mengandungi carotenoid yang menurunkan risiko kerosakan mata pada warga
tua.
Mengambil jagung setiap hari juga mampu menyehatkan mata sebabnya jagung mengandungi carotenoid yang menurunkan risiko kerosakan mata pada warga
tua.
Menyihatkan jantung
Organ-organ lain yang mendapat manfaat jika memakan jagung adalah jantung.
Seperti kegunaannya pada mata, carotenoid yang terakhir jagung memainkan
peranan dalam mengurangkan risiko penggumpalan arteri.
Kaya kalori dan vitamin
Setiap 100 gram sajian jagung, ada 342 kalori yang terkandung di dalamnya.
Jagung juga kaya akan vitamin B kompleks yang menjaga kesihatan saraf.
Kaya mineral
Beberapa mineral yang terkandung dalam jagung adalah magnesium, mangan,
zat besi, tembaga, zink dan selenium. Seluruh mineral tersebut berperanan dalam
menjaga kesihatan tubuh secara keseluruhan.
sha3622.blogspot.com |
Mencegah anemia (kekurangan darah)
Jika terserang anemia, mungkin pengambilan jagung perlu ditingkatkan. Sebabnya anemia biasanya disebabkan oleh kondisi kekurangan vitamin B12, asid folat,
dan zat besi.
Mengawal kencing manis (diabetes)
Menafaat mengejutkan dari jagung bagi kesihatan berikutnya adalah mengawal
kencing manis. disebabkan ada sebatian tertentu dalam jagung yang mampu
menurunkan risiko serangan penyakit ini.
Melawan kanser
Jagung kaya dengan antiokssidan yang ampuh melawan beberapa jenis kanser,
misalnya kanser payudara dan kanser hati. Jagung mampu peranan dalam
membunuh sel kanser tanpa menyakiti sel sehat dalam tubuh.
Menyihatkan kulit
Jagung dalam bentuk minyak adalah produk kecantikan yang banyak ditemui
dipasaran. Minyak jagung memang mempunyai kemampuan dalam menyihatkan
kulit secara semulajadi.Itulah berbagai menafaat jagung bagi kesihatan.
Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.