Sabtu, 21 Februari 2015

Khasiat Ikan Haruan untuk sembuhan luka dalaman - Nutrition Of Snake head Fish

Image result for ikan haruan
http://sha3622.blogspot.com

Ikan Haruan banyak ditemui didanau, sungai,, parit,, disawah, bahkan perairan yang rendah kadar oksigennya. Ikan haruan dengan sebutan ilmiahnya Ophiocephalus striatus dan channa striata memiliki ciri-ciri umum berbentuk badan bulat memanjang, punggung bulat, kepala pipih mirip ular, warna badan hitam dengan perut putih atau krem, badan seperti bergambar, dan memiliki sirip ekor yang membulat setengah lingkaran. Dalam bahasa inggris, ikan predator air tawar ini disebut dengan Snake head.

Kandungan khasiat ikan haruan
Semua jenis ikan adalah sumber protein yang sangat baik. Namun ikan haruan diketahui sebagai ikan yang kandungan zatnya lebih banyak dari ikan jenis lain. Kandungan protein ikan haruan adalah sebanyak 25,5%, dimana yang lebih tinggi jika dibandingkan dengan kadar protein dari ikan jenahak (20,0%), maupun ikan sarden (21,1%).

Jadual kandungan IKan Haruan

kompenan                          Ikan Haruan                               IKan Haruan Kering

Kelori     ( Kal )                           69                                                      24
Protein    (g)                               28,2                                                   58,0
Lemak     (g)                                1.7                                                     4,0
Besi          (Mg)                            0,9                                                      0.7
Kalsium   (mg)                            0.9                                                     0.7
Fosfor       (mg)                         176                                                   100
Vit.A           (SI)                            150                                                   100
Air              (g)                                 69                                                    24
BDD          (%)                               64                                                    80

Ikan Haruan juga diketahui mengandungi albumin, iaitu boleh mencapai sekitar 6,224 g setiap 100 gm isi ikan haruan. Kandungan albumin dengan mineral zinc(Zn) yang sebanyak 1,7412 mg/100 g pada isi ikan haruan inilah yang berkaitan dengan proses penyembuhan luka yang lebih baik.
Apakah albumin?
Albumin terdapat dalam plasma darah manusia, bahkan lebih banyak 60% dari jenis protein lainnya. Albumin bermenafaat sebagai pembawa molekul-molekul kecil untuk melewati plasma dan cairan sel, yang erat kaitannya dengan bahan metabolisme dan pembawa berbagai macam ubat yang kurang larut. dengan kata lain, albumin adalah pembawa ubat-ubatan,agar ianya tidak menendap dalam tubuh dan menyebabkan keracunan. Jenis obat-obatan yang tidak mudah larut air seperti aspirin, antikoagulan, dan obat tidur memerlukan tugas albumin agar dapat beredar dengan baik.

Khasiat ikan Haruan

Ikan haruan adalah jenis ikan yang telah terbukti banyak mengandungi jenis protein ini. Untuk pengambilan albumin dari sarkoplasma dari sel ikan haruan  boleh dilakukan dengan cara ekstraksi sederhana – Caranya dengan menggunakan pelarut. Proses pengambilan albumin ikan haruan secara sederhana juga boleh dilakukan dirumah , iaitu dengan cara proses pengukusan hingga keluar cairan yang berwarna putih keruh.
Berikut beberapa khasiat yang berhubungan dengan makan ikan haruan
Image result for ikan haruan
sha3622.blogspot.com

Membatu mempercepat kesembuhan

Albumin juga berperanan dalam meregenerasi sel yang mati,juga memperbiki sel yang rosak akibat luka atau pembedahani agar cepat sembuh. Bagi penderita penyakit tertentu lambat penyembuhan, kerana ubat yang diberikan tidak mudah diserap dengan baik oleh sel yang memerlukan pengobatan. Jadi, mengambil ikan haruan atau sari albumin dari ikan haruan dapat membantu mempercepat pengubatan, mempercepat kesembuhan lukater bakar, ginjal, luka terbakar atau luka akibat pembedehan.
Satu kajian yang pernah dilakukan oleh Prof. DR. Dr. Nurpudji dari Universiti Hasanudin, Makassar, menunjukkan bahwa kadar albumin pada pesakit di RS Wahidin Sudiro Husodo banyak mengalami peningkatan setelah beberapa kali memakan ikan haruan, sehingga mempercepat proses penyembuhannya. Kajian yang sama juga telah dilakukan di RS Umum Dr. Saiful Anwar Malang menunjukkan, bahwa pemberian 2 kg ikan haruan masak setiap hari kepada pesakit selepas pembedah dapati meningkatkan albumin mereka menjadi normal. Sementara itu kajian yang dilakukan di Universiti Hasanudin juga menunjukkan peningkatan kadar albumin dalam darah pesakit dari 0,6 hingga 0,8 g/dl setelah diberikan ekstrak ikan  haruan selama 10 hingga14 hari.
Image result for ikan haruan
sha3622.blogspot.com

Membantu pertumbuhaan anak kecil

Kekurangan albumin boleh terjadi pada tubuh manusia, yang mana suatu keadaan disebut dengan hipoalbumin. Hal ini boleh menyebabkan zat tidak dapat diedarkan dengan baik keseluruh tubuh, sehinggakan bagi anak kecil boleh menyebabkan terbantutnya pertumbuhan, perkembangan otak yang tidak maksimal, penurunan kekebalan tubuh juga menyebabkan anak mudah sakit.
  • Satu kajian menunjukkan bahawa  anak kecil yang mengambil ikan haruan secara teratur memiliki kadar albumin jauh lebih tinggi, dan mengalami peningkatan berat badan dan kadar hemoglobin darah secara nyata.
  • Albumin sangat diperlukan untuk perkembangan otak, terutama bagi anak kecil yang berada pada fase emas pertumbuhan (golden age). Dengan demikian, memberinya makan ikan haruan dapat membantu mencegah masalah anak yang kurang cerdas.
  • Kadar albumin yang normal antara 3,5-4,5 g/dl, jika kurang dari 2,2 g/dl boleh menyebabkan masalah pada tubuh. Ianya boleh dilihat pada anak yang mengalami terbantutnya pertumbuhan, padahal jika diperhatikan sebenarnya tak pernah kekurangan makan atau gizi. Jika hal ini terjadi terus-menerus, anak akan mengalami gangguan pertumbuhan yang boleh menyebabkan kurus atau seperti anak yang kekurangan zat
     
                     Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.

Sabtu, 14 Februari 2015

Menafaat makan Tiram (Oyster) bagi Kesihatan - Benefits of oysters

Image result for tiram
sha3622.blogspot.com

Menafaat makan Tiram (Oyster) bagi Kesihatan

Sebagai makanan laut, tiram atau oyster menawarkan sejuta kelazatan bagi pecintanya, selain kerana memiliki rasa yang unik ianya juga mengandumgi banyak khasiat penting bagi kesihatan Kita – 

Dalam masyarkat Cina, pemakanannya telah lama dipraktikkan , Tiram ini dikeringkan dan dimasukkan kedalam menu masakkan harian. Pada masyrakat barat pula Tiram ini juga adalah makanan mewah yang dihidangkan, Ianya dimakan mentah dengan memasukkan sedikit wine.

Tiram mengandungi berbagai mineral penting seperti zinc, zat besi, kalsium, kalium, namun rendah lemak dan kalori. diyakini bahwa tiram bermenafaat bagi kesuburan, mencegah anemia, menambah kepadatan tulang

sha3622.blogspot.com

Meningkatkan kesuburan pada wanita

Tahukah Anda bahwa oyster atau tiram benar-benar dapat meningkatkan kesuburan, terutama pada wanita, ini kerana ianya mengandungi mineral zinc yang sangat tinggi, yang berperanan penting memproduksi sel telur (ovum) yang normal, selain membantu reproduksi. 

Meningkatkan kekebalan tubuh

Kebiasaan mengambil makanan yang tidak sihat dan makanan sedikit nutrisi yang sihat juga mengambil ubatan berasaskan kimia adalah faktor utama menurunnya kekebalan tubuh terutama pada kanak-kanak. Tiram adalah salah satu makanan yang sarat dengan berbagai nutrisi, yang juga membantu dalam meningkatkan fungsi sitem kekebalan tubuh. Sebagai sumber protein yang tinggi dan rendah kadar lemak, makanan laut ini baik bagi kesihatan secara keseluruhan.

Baik bagi kesehatan jantung

Tiram menawarkan berbagai macam nutrisi yang diperlukan tubuh untuk meningkatkan kesihatan jantung, seperti omega 3, kalium, magnesium, dan vitamin E . Asid lemak omega 3 berperanan meningkatkan kadar kolesterol baik dalam tubuh, vitamin E untuk melindungi selaput lendir dari kerosakan akibat radikal bebas,dimana ianya akan menurunkan resiko dan mencegah penyakit kardiovaskular. Sedangkan kalium dan magnesium membantu menurunkan tekanan darah.dengan demikian kesimpulannya , tiram bermenafaat untuk mengurangi risiko serangan jantung dan stroke

Membantu menurunkan berat badan

Diet rendah kalori dan tinggi protein adalah cara yang sihat untuk mengurangi berat badan, dan tiram adalah salah satu makanan yang dapat dimasukkan dalam  menu diet, makanan laut  ini tidak hanya dapat memenuhi selera kita, tetapi juga membantu menurunkan berat badan dengan cara yang sihat.

Membina tulang yang kuat

Tiram merupakan makanan sumber kalsium yang sangat baik . Mineral ini berperanan penting dalam menjaga kesihatan tulang dan kepadatan tulang,. Mengambil tiram tidak hanya dapat memenuhi keperluan kalsium bagi tubuh, tetapi juga membantu melindungi persendian dari masalah peradangan, membuatkan arthritis dapat dicegah .

Mencegah kekurangan Darah - Anemia

Tiram juga mengandung zat besi dalam jumlah yang cukup baik, yang diperlukan tubuh untuk memproduksi hemoglobin yang berperanan mengangkut oksigen ke seluruh sel-sel tubuh. Dan kekurangan zat besi adalah penyebab paling utama terjadinya anemia, yang dapat dicegah dengan mengambil tiram.

Pertumbuhan dan perkembangan janin yang optiaml

Kedapatan Asid Lemak Omega 3 terutama DHA (docosahexaenoic acid), yang juga ditemukan di tiram bermenafaat meningkatkan kesihatan bayi terutama sewaktu masa perkembangan disaat masih lagi dalam keadaan janin. Ibu hamil serta menyusui yang mengambil tiram akan meningkatkan fungsi kognitif serta pengembangan bayi dan janin mereka.
Awas - Tiram, meskipun mengandungi nutisi yang sangat baik dan sihat, namun tidak dianjurkan untuk diambil secara berlebihan, ini kerana paras pencemarani diperairan laut yang tinggi, membuat tiram boleh mengandungi logam berat yang membahayakan kesihatan. Terutama bagi ibu yang hamil atau menyusui, pastikan tiram yang diambil adalah berasal dari perairan laut yang rendah pencemarannya.
Image result for tiram mentah
sha3622.blogspot.com


Sumber Vitamin A
Tiram juga merupakan sumber vitamin A . Setiap porsi 6-auns tiram menawarkan 459 unit antarabangsa vitamin A atau 15 peratus daripada keperluan harian yang disyorkan untuk lelaki dan 20 peratus bagi wanita, menurut Institute of Medicine. Seperti niacin, Vitamin A bertanggungjawab untuk memudahkan pertumbuhan sel-sel baru, dan membantu sel-sel baru untuk berkembang menjadi  fungsi ragkaian Vitamin A juga menyokong fungsi sel- sel khusus dalam retina Anda yang mengawal perubahan cahaya.

Sumber Vitamin C
Tiram juga menyediakan tubuh Anda dengan vitamin C. Mengambil vitamin C membuat pembuluh darah menjadi kuat dan sihat, kerana akan membantu menghasilkan kolegen yang membantu menjaga dinding pembuluh darah tetap teguh. Anda juga akan mendapat menafaat kesihatan lain yang berkaitan dengan pengambilan vitamin C, termasuk resiko yang lebih rendah terhadap penyakit jantung dan beberapa jenis penyakit kanser, menurut Linus Pauling Institute di Oregon State University,dalam 6-auns tiram mengandungi 14 miligram vitamin C - 16 persen dari keperluan harian yang dsyorkan untuk lelaki dan 19 persen untuk perempuan, menurut Institute of Medicine.

Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.


Rabu, 11 Februari 2015

Menafaat Dan Khasiat Jambu Batu Untuk Kesihatan - Benefits of Guava For Health



Image result for jambu batu
sha3622.blogspot.com



Jambu Batu merupakan buah yang berasal dari Brazil dan disebar melalui Negara Thailand,  memiliki nama latin Psidium Guajava.

Khasiat Jambu Batu
  1. Jambu batu dapat melindungi sel-sel tubuh dari kerosakan akibat radikal bebas. selain itu jambu batu juga dapat digunakan untuk perawatan kulit kerana kandungan zat antioksidan dan vitamin C di dalamnya.
  2. Jambu batu juga dapat membantu dalam melawan sel kanser kerana tingginya vitamin C di dalamnya.
  3. Jambu batu dapat meningkatkan fungsi otak kerana adanya kandungan vitamin B yang penting untuk peredaran darah.
  4. Ianya juga dapat meningkatkan kesuburan kerana kaya dengan asid folat.
  5. Jus dari jambu biji juga memiliki khasiat sebagai ubat semulajadi kerana dapat menyembuhkan masalah pernafasan.
  6. Jambu batu juga dapat memperbaiki penglihatan kerana kandungan vitamin A di dalamnya.
  7. Kandungan kalium di dalam buah jambu batu dapat digunakan untuk mengurangi tekanan darah dan juga mengawal kesetabilan tekanan darah .
  8. Jambu batu dapat menurunkan kadar kolesterol kerana dapat mencairkan darah yang mana akan meningkatkan pengaliran darah.
  9. Kencing manis pada kanak-kanak dapat dicegah dengan pengambilan buah jambu batu kerana dapat membantu memperlambatkan penyerapan gula .
  10. Jambu batu dapat digunakan untuk mengubati sembelit kerana tingginya serat yang terkandung.


Image result for jambu batu
sha3622.blogspot.com

Jambu batu dipercayai mempuyai sumber vitamin C yang tinggi didalam bentuk asid askorbik. Secara perbandingan kandungan asid askorbiknya jauh lebih tinggi daripada buah-buahan yang lain. Ia mengandungi 3 hingga 6 kali lebih banyak vitamin C berbanding dengan buah oren, 10 - 30 kali lebih banyak berbanding dengan pisang, dan kira-kira 10 kali lebih banyak berbanding dengan buah betik. 

Suatu kultivar yang diperkenalkan dan ditanam di Malaysia iaitu Donrom tanpa biji, dilaporkan mempuyai kandungan vitamin C nya 100 - 300 I.U. bersamaan dengan jumlah kandungan dalam 27 biji epal. Julat nilai asid askorbik yang dilaporkan ialah 10-1160 mg per 100g buah.

 Kebanyakan asid askorbik tertumpu di dalam kulit dan mesokarpa luar, mencapai nilai maksimum didalam buah hijau yang matang sepenuhnya dan merosot apabila buah ranum. Kultivar isi merah jambu dilaporkan mengandungi jumlah asid askorbik yang lebih tinggi berbanding isi bewarna putih. Walau bagaimanapun, sesetengah saintis mendapati jumlahnya berbeza mengikut varieti dan kawasan. Selain daripada kandungan vitamin C yang tinggi, jambu batu juga didapati mengandungi kandungan vitamin A yang agak banyak. 


Hasil carian imej untuk jambu batu

Kultivar isi merah jambu dilaporkan mempuyai paras kandungan yang lebih tinggi (3.1 mg/100 g) berbanding kultivar isi putih. Jambu batu juga mempuyai sedikit vitamin B-tiamina (B1), riboflavin (B2), asid nikotinik dan asid pantotenik. Contohnya ialah kultivar isi merah mempuyai 0.17 mg/100g asid pantotenik dan 0.05 mg/100 g amina.

Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.