Menafaat Ubi Kentang Bagi Kesihatan Tubuh
kentang
Ubi kentang merupakan salah satu
penghasil karbohidrat sebagai sumber tenaga.
Kandungan Ubi Kentang
Pada Ubi kentang terkandung zat-zat seperti karbohidrat, fosfor,
zat besi, protein, lemak nabati dan kalsium serta mineral-mineral penting
lainnya. Ini yang menjadikan kentang baik diambil dalam menu makanan sehari-hari. Berikut adalah berbagai kandungan zat yang terkandung didalam Ubi Kentang yang terdapat dalam
satu porsi 173 Gr Kentang ((Whfoods, Potatoes.
Diakses 24 November 2014))
kandungan Zzt Ubi kentang
Kandungan Kentang : Sumber (WHFoods)
Melihat kandungan Zat Ubi kentang di atas, memang ia sangat
tinggi kandungan vitamin B6 dan Potasium, l
Menafaat Ubi Kentang Untuk Kesihatan
1. Mencegahan Sel kanser
Vitamin B6 pada kentang ampuh melawan dari terjadinya pembentukan
tumor dalam tubuh yang menjadi penyebab sumbuh sel kanser, dalam hal ini adalah kanser
prostat pada lelaki dan kanser rahim pada wanita. Mengambil ubi kentang akan
mencegah tumbuhnya sel kasker dalam tubuh dan telah banyak kajian yang
membuktikannya.
2. Mengurangi resiko batu pda buah pinggang
Memang pada kentang kandungan kalsium dan zat besi dapat menyebabkan pembentukan batu ginjal, namun magnesium yang kaya pada kentang dapat menolak kalsium yang ada pada jaringan ginjal. Pada pesakit batu ginjal,
3. Menurunkan Tekanan Darah Tinggi
3. Menurunkan Tekanan Darah Tinggi
Pengambilan natrium harus dikurangkan agar dapat membantu menurunkan tekanan darah, namun meningkatkan pengambilan kalium cukup penting untuk menurunkan tekanan darah ini. Sumber zat lain seperti kalium, magnesium, dan kalsium merupakan zat yang dipercayai dapat menurunkan mereka yang memiliki tekanan darah tinggi ((Medicalnewstoday, What are the health benefits of potatoes?. di akses 24 november 2014)).
4. Mengurangi kadar kolesterol
Menafaat ubi kentang dalam mengurangi kadar kolesterol berasal
dari kandungan zat potasium yang cukup banyak dalamnya. yang juga boleh dapati pada pisang, zat potasium membantu mencegah penumpukan
kolesterol dalam darah. Kalori yang rendah pada kentang, dapat menjadi menu
diet rendah kolesterol tetapi dengan cara rebusan.
5. Kekuatan Tulang
Ubi Kentang sangat baik untuk tulang, kandungan zat besi yang
terdapat padanya memastikan ia sangat membantu pertumbuhan dan kesihatan
tulang secara keseluruhan. Zat Besi, kalsium, fosfor, magnesium, dan zink yang
ada dalam kentang merupakan kombinasi sempurna untuk membangun dan membentuk
struktur serta kekuatan tulang.
6. Kesihatan Jantung
Ada banyak zat yang terdapat di dalam sebiji ubi kentang
yang dapat membantu jantung , Serat, kalium, vitamin C dan
vitamin B-6 adalah diantaranya. Kentang juga tidak memiliki kandungan
kolesterol yang tinggi semuanya sangat baik untuk Jantung.
7. Membangun dan pembentukan sel
Vitamin B6 merupakan salah satu vitamin penting yang
diperlukan untuk melakukan pemrosesan reaksi kimia yang diperlukan untuk pembentukan sel dalam tubuh. Vitamin B6 diperlukan lebih dari 100 reaksi enzimatik,
enzim sendiri adalah protein yang menyebabkan terjadinya reaksi kimia. Sebahagian
besar protein dan asid amino memerlukan vitamin B6 untuk membantu dalam
pembentukan DNA dalam tubuh. Untuk itu vitamin B6 ini juga diperlukan untuk
pembuatan sel sel baru dalam tubuh kita.
8. Kesihatan Otak & Saraf
Kandungan vitamin B6 yang tinggi juga amat membantu
kesihatan otak dan membantu dalam proses penghantaran dilakukan di saraf.
Selain untuk kesihatan, kentang juga sangat baik digunakan
untuk perawatan kecantikan muka dan kulit.
Manfaat Kentang Untuk Perawatan Kecantikan
Kentang sudah banyak dijadikan bahan kosmetik ataupun bahan asas kecantikan disalon-salon, ini adalah kerana kandungannya yang kaya dengan nutrisi.
9. Mengubati muka yang Berjerawat
Untuk mengatasinya masaalah muka yang berjeragat,
caranya Kentang di hiris nipis kemudian dicuci. hirisan itu kemudiannya tempelkan pada bahagian muka yang berjerawat.
caranya Kentang di hiris nipis kemudian dicuci. hirisan itu kemudiannya tempelkan pada bahagian muka yang berjerawat.
10. Mengatasi bengkak sekitar mata
Kebiasaan tidur terlalu lama kadang menjadikan mata seperti
bengkak, untuk mengatasinya cukup dengan kentang yang dicuci dan kupas kemudian
di parut. Tekan mata dengan kain ke sekitar mata yang bengkak. Gunakan
beberapa kali, agar bengkaknya mengempis.
Manfaat kentang bagi kecantikan dan kesihatan memang cukup banyak, kandungan nutrisi B6 pada ubi kentang sangat membantu metabolisme badan.
Tips Penyajian
Penyajian kentang harus diperhatikan sebaik-baiknya, karena
pengolahan yang salah dapat menyebabkan terjadinya pembakaran nutrisi yang
tidak dapat di nikmati tubuh. Berikut adalah penyajian kentang yang baik :
Di rebus, jika ingin diambil sebaiknya kentang direbus.
Dibuat sup.
Dimasak kicap
Jangan di bakar, kerena kesan pembakaran tentu akan memberi kesan buruk pada kesihatan
Jangan di goreng, gorengan akan mengakibatkan efek negatif
lain pada tubuh.
Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.