Menafaat  Ubi Kayu Rebus Untuk Kesihatan.
Menafaat ubikayu Rebus lebih banyak dari pada UBIKAYU 
goreng ataupun  digoreng atau dibakar akan mengurangi 
manfaatnya, Bahkan boleh memberi  impak yang kurang baik 
bagi kesihatan.
Ubi Kayu sangat baik untuk kesihatan kerana kandungan vitamin,
 mineral dan serat.yang terkandung tetapi ianya hanya diambil
 setelah dimasak terlebih dahulu untuk menghindar keracunan 
Berikut cara memasak ubi kayu rebus yang baik:
-   Pilih Ubi Kayu  yang segar-   Kupas Ubi Kayu  lalu bersihkan dengan air bersih
-   jika ada bahagian Ubi Kayu  yang berwarna ungu, hendaklah 
    dibuang 
-  Potong sesuai ukuran agar lebih cepat matang
-   Rebus Ubi Kayu  yang sudah terendam air
-   Ketika merebus jangan gunakan penutup, agar wap yang 
   mengandung zat racun keluar
-  Untuk mengetahui sudah masak atau belum, anda bolehlah
    menusukkan garpu atau lidi ,                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 
MENAFAAT UBIKAYU REBUS LEBIH BANYAK DARI PADA UBIKAYU
- Berikut menafaat Ubi Kayu Rebus untuk kesihatan :
1. Sumber Tenaga
Dalam 200 gram porsi, ubi kayu mengandungi 76 gram
karbohidrat dan 320  kalori. ini membuatkan menjadi salah 
satu sumber energi yang baik bagi tubuh yang mengalami 
kerja fizikalyang berat. Karbohidrat yanng terkandung
didalamnya akan dipecah menjadi glukosa yang berguna 
sebagai sumber tenaga bagi sel tubuh. glukosaakan tersimpan 
dan ditukarkan menjadi glikogen untuk otot sebagai 
sumber tenaga.
2. Membantu Mengatur Denyutan Jantung
dan Tekanan darah
Ubi Kayu memiliki jumlah kalium yang cukup untuk tubuh 
(271mg per 100 gram atau 6% dari RDA). Kalium merupakan 
komponen penting dari sel dan cairan tubuh yang membantu 
mengendalikan denyut jantung dan tekanan darah.
3. Meningkatkan Sistem Metabolisme
Di dalam Ubi Kayu terdapat vitamin B yang bermenafaat 
untuk meningkatkan sistem metabolisme tubuh.Selain itu, 
terdapat kandungan asid amino esensial dan serat yang berguna 
sebagai sumber tenaga tubuh manusia.
4. Membantu Proses Penjanaan semula Sel
Kandungan asid amino esensial yang ada di dalam Ubi Kayu, 
bermenafaat untuk menjana semula sel-sel yang ada di tubuh
dengan membantu memperbaiki sel-sel tubuh yang rosak, yang nantinya
 dapat berfungsi dengan baik lagi.
5. Mengatasi Rematik
Cara mengatasi rematik dengan ubi kayu adalah:
- siapkan 100 gram Ubi Kayu
- satu batang serai
- 15 gram halia
- 1.000 cc air
- semua bahan direbus hingga airnya berbaki 400 cc
- kemudian ditapis, air rebusan yang boleh diminum 200 cc saja
6. Menyembuhkan Luka Bernanah dan Terbakar
Untuk luka bernanah, siapkan Ubi Kayu segar yang sudah di tumbuk, 
lalu tempelkan ke tubuh yang luka bernanah.
Untuk luka terbakar, cara mengatasinya dengan menyiapkan 
Ubi Kayu yang sudah diparut lalu diperah, setelah itu biarkan airnya 
beberapa saat sampai patinya mengendap. Lalu patinya tersebut
 dioleskan ke tubuh yang luka terbakar.
7. Baik diambil bagi Pesakit kencing Manis
Pesakit kencing manis disarankan mengambil ubi kayu berbanding nasi.,
ini kerana ianya tidak
memiliki kandungan kadar gula yang tinggi, yang menjadikan baik 
untuk diambil bagi Pesakit kencing manis (diabetes).
8. Mencegah Anemia
Kandungan mineral dan zat besi yang ada di dalamnya berguna 
untuk membantu proses 
pembentukan sel-sel darah merah.Jadi tubuh terhindar dari Anemia.
9. Baik untuk Diet Rendah Lemak
Menafaat ubi kayu yang lainnya adalah kerana prosesnya direbus 
bukan digoreng, menjadikanubi kayu  rendah lemak dan rendah kalori.
Walaupun di dalamnya terkandung karbohidrat yang tinggi, kerana 
prosesnya direbus \membuatkannya baik bagi yang sedang melakukan 
diet lemak.
10. Melancarkan Pencernaan
Ubi kayu  banyak kandungan Insoluble Fiber atau serat yang tidak 
larut dalam air. Serat jenis ini baik untuk memperlancar proses 
pembuangan air besar, serta menyerap dan membuang toksin di
dalam usus, menjadikan sistem penghadaman terkawal dengan baik.
Tubuh dapat terhindar dari dari masalah gangguan pencernaan 
seperti susah buang air besar 
buasir perut kembung  dan sembelit. Jika rutin mengambil ubi kayu 
secara rutin.
11.Makanan untuk Penderita Penyakit Seliak
(Celiac) (Penyakit pada usus)
Ubi kayu  bebas dari gluten (protein yang biasa ada di gandum). 
Orang dengan penyakit seliak(celiac) ( kelainan atau kerusakan 
pada usus kecil yang tidak boleh bertolak ansur dengan gluten) 
pengambilan ubi kaya snagat baik kerana ianya bebas daripada gluten.
12. Pertumbuhan Otak
Singkong rebus juga kaya akan vitamin B dan juga komponen penting 
lainnya. Seperti asid pantotenant, riboflavin, piridoksin, folat dan 
juga thiamin yang bagus untuk pertumbuhan otak.
13. Membantu Pertumbuhan
Ianya juga dapat meningkatkan massa tulang dan membantu pertumbuhan. 
Ubi kayu mengandungivitamin K. Vitamin K ini berperanan dalam 
pencegahan ostoeporosis dan juga mempercepat pertumbuhan tulang.
14. Menurunkan Kolesterol Darah
Negara Filipina pernah melakukan kajian terhadap Ubi kayu, dalam hasil 
kajian mereka dapatimenunjukkan bahwa Ubi kayu memiliki impak yang 
sangat baik dalam menurunkan kadar kolesterol keseluruhannya.
Ubi kayu juga dapat menurunkan kolesterol LDL yang dianggap 
sebagai kolesterol jahat selain itu ianya juga dapat membantu menurunkan 
tridliserida kerana kandungan seratnya yang tinggi  
Menafaat Ubi Kayu Rebus Untuk Kesihatan
MENAFAAT UBIKAYU REBUS LEBIH BANYAK DARI PADA UBIKAYU
GORENG ATAUPUN  DIGORENG ATAU DIBAKAR AKAN MENGURANGI 
MANFAATNYA, BAHKAN BOLEH MEMBERI  IMPAK YANG 
KURANG BAIK BAGI KESIHATAN.
Ubi Kayu sangat baik untuk kesihatan kerana kandungan vitamin,  
mineral dan serat.yang terkandung tetapi ianya hanya diambil 
setelah dimasak terlebih dahulu untuk menghindar keracunan 
Berikut cara memasak ubi kayu rebus yang baik:
tersebut.
at racun keluar
mgarpu atau lidi ,                                                                                                                                                                                                                                                                    
Berikut menafaat ubi kayu rebus untuk kesihatan
1. Sumber Tenaga
Dalam 200 gram porsi, ubi kayu mengandungi 76 gram karbohidrat 
dan 320  kalori. ini membuatkan menjadi salah satu sumber energi yang 
baik bagi tubuh yang mengalami kerja fizikal
yang berat. Karbohidrat yanng terkandung didalamnya akan dipecah 
menjadi glukosa yang berguna sebagai sumber tenaga bagi sel tubuh.
Kemudian, glukosa akan tersimpan dan ditukarkan menjadi glikogen 
untuk otot sebagai sumber tenaga.
2. Membantu Mengatur Denyutan Jantung dan
Tekanan darah
Ubi Kayu memiliki jumlah kalium yang cukup untuk tubuh (271mg 
per 100 gram atau 6% dari RDA). Kalium merupakan komponen 
penting dari sel dan cairan tubuh yang membantu mengendalikan 
denyut jantung dan tekanan darah.
3. Meningkatkan Sistem Metabolisme
Di dalam Ubi Kayu terdapat vitamin B yang bermenafaat untuk 
meningkatkan sistem metabolisme tubuh.Selain itu, terdapat kandungan 
asid amino esensial dan serat yang berguna 
sebagai sumber tenaga tubuh manusia.
4. Membantu Proses Penjanaan semula Sel
Kandungan asid amino esensial yang ada di dalam Ubi Kayu, bermenafaat 
untuk menjana semula sel-sel yang ada di tubuh.dengan membantu 
memperbaiki sel-sel tubuh yang rosak, yang nantinyadapat berfungsi 
dengan baik lagi.
5. Mengatasi Rematik
Cara mengatasi rematik dengan ubi kayu adalah:
- siapkan 100 gram Ubi Kayu
- satu batang serai
- 15 gram halia
- 1.000 cc air
- semua bahan direbus hingga airnya berbaki 400 cc
- kemudian ditapis, air rebusan yang boleh diminum 200 cc saja ( jangan terlalu banyak)
6. Menyembuhkan Luka Bernanah dan Terbakar
Untuk luka bernanah, siapkan Ubi Kayu segar yang sudah di tumbuk, 
lalu tempelkan ke tubuh yang luka bernanahm
Untuk luka terbakar, cara mengatasinya dengan menyiapkan Ubi Kayu 
yang sudah diparut lalu diperah, setelah itu biarkan airnya beberapa 
saat sampai patinya mengendap. Lalu patinya tersebut diolehkan ke tubuh 
yang luka terbakar.
7. Baik diambil bagi Pesakit kencing Manis
Pesakit kencing manis disarankan mengambil ubi kayu berbanding nasi.,ini 
kerana ianya tidakmemiliki kandungan kadar gula yang tinggi, yang menjadikan 
baik untuk diambil bagi Pesakit kencing manis (diabetes).
8. Mencegah Anemia
Kandungan mineral dan zat besi yang ada di dalamnya berguna untuk membantu 
proses pembentukan sel-sel darah merah.Jadi tubuh terhindar dari Anemia.
9. Baik untuk Diet Rendah Lemak
Menafaat ubi kayu yang lainnya adalah kerana prosesnya direbus bukan digoreng, 
menjadikan
 ubi kayu  rendah lemak dan rendah kalori.
Walaupun di dalamnya terkandung karbohidrat yang tinggi, kerena prosesnya direbus 
\membuatkannya baik bagi yang sedang melakukan diet lemak.
10. Melancarkan Pencernaan
Ubi kayu  banyak kandungan Insoluble Fiber atau serat yang tidak larut dalam air. 
Serat jenis ini baik untuk memperlancar proses buang air besar, serta menyerap dan 
membuang toksin didalam usus, menjadikan sistem penghadaman terkawal dengan baik.
Tubuh dapat terhindar dari dari masalah gangguan pencernaan seperti susah buang air 
besar (BAB)
buasir perut kembung  dan sembelit. Jika rutin mengambil ubu kayu secara rutin.
11Makanan untuk Penderita Penyakit Seliak (Celiac)
(Penyakit pada usus)
Ubi kayu  bebas dari gluten (protein yang biasa ada di gandum). Orang dengan 
penyakit seliak(celiac) ( kelainan atau kerusakan pada usus kecil yang tidak 
boleh bertolak ansur dengan gluten) pengambilan ubi kaya snagat baik kerana 
ianya bebas daripada gluten.
12. Pertumbuhan Otak
Singkong rebus juga kaya akan vitamin B dan juga komponen penting lainnya 
seperti asid pantotenant, riboflavin, piridoksin, folat dan juga thiamin yang bagus 
untuk pertumbuhan otak.
13. Membantu Pertumbuhan
Ianya juga dapat meningkatkan massa tulang dan membantu pertumbuhan. 
Ubi kayu mengandungi vitamin K. Vitamin K ini berperanan dalam pencegahan 
ostoeporosis dan juga mempercepat  pertumbuhan tulang.
14. Menurunkan Kolesterol Darah
Negara Filipina pernah melakukan kajian terhadap Ubi kayu, dalam hasil kajian 
mereka dapatimenunjukkan bahwa Ubi kayu memiliki impak yang sangat baik dalam 
menurunkan kadar kolesterol keseluruhannya.
Ubi kayu juga dikenal sebagai sumber saponin.saponin akan mencegah asid hempedu 
dan kolesterol agar tidak diserap oleh usus kecil.
15. Menigkatkan Sistem Kekebalan Tubuh
Serat yang ada padanya dapat mendorong pertumbuhan probiotik atau bakteri baik 
di dalam usus,probiotik itu sendiri dikenal sebagai sebahagian dari sistem kekebalan 
tubuh. Pertumbuhan bakteria baik di dalam usus ianya dapat meningkatkan sistem 
kekebalan dengan menghadkan jumlah mikroorganisme patogen dalam tubuh.
16. Membantu Mengurangi Stress dan Kerisauan.
Vitamin dan mineral di dalamnya juga dikenal pasti dapat membantu tubuh mengurangi
stres dan kerisauan. Magnesium yang terkandungnya juga diketahui dapat menjadi 
penghilang tekanan dan membantu dalam menenangkan sistem saraf. 
