Jumaat, 6 Mac 2015

Mengapa oksigen sangat diperlukan oleh makhluk hidup? - Why human need oxygen

Image result for oksigen
http://sha3622.blogspot.com

Mengapa oksigen sangat diperlukan oleh makhluk hidup?

PENDAHULUAN
Mengapa oksigen sangat diperlukan oleh makhluk hidup?
Untuk apa sebenarnya oksigen itu bagi tubuh?
Oksigen sangat diperlukan oleh makhluk hidup, kerana oksigen dapat membantu penguraian bahan makanan dalam tubuh.
1 Dari proses penguraian makanan inilah tenaga terhasil.
“Dalam keadaan biasa, sehari semalam kita memerlukan 300 liter oksigen, atau lebih kurang 0,25 per minit. Jumlah tersebut akan semakin meningkat bila aktiviti tubuh meningkat.” (2007:206)
Sepanjang hidup semua makhluk hidup harus memasukkan oksigen ke dalam tubuhnya secara terus-menerus dan tidak boleh berhenti. Sel-sel tubuh akan rosak atau mati bila tidak mendapatkan oksigen dalam jangka waktu tertentu. Sel otak akan mati atau rosak bila tidak mendapatkan oksigen selama 3-4 minit.
2 Dari mana oksigen diperolehi?
Oksigen diperolehi melalui pernafasan. Pernafasan adalah proses pertukaran gas yang berasal dari makhluk hidup dengan gas yang ada dipersekitaram.
3 Pernafasan dapat dilakukan dengan adanya alat-alat yang menyusun sistem pernafasan. Tanpa hal tersebut, mahkluk hidup tidak akan boleh melakukan proses pernafasan. Alat-alat itu antara lain, hidung, laring, trakea dan paru-paru.


Image result for Faring
sha3622.blogspot.com

A. Definisi Pernafasan
Kita dapat hidup tanpa makanan dan minuman selama beberapa hari, tetapi kita tidak dapat hidup tanpa bernafas. Kita perlu bernafas untuk memenuhi keperluan oksigen dalam tubuh setiap waktu.
Apakah pengertian bernafas itu?
Pada hakikatnya bernafas adalah proses memasukkan udara dari udara bebas ke dalam tubuh serta mengeluarkan sisa gas ke udara bebas. Proses pemasukkan udara pernafasan ini dikenali dengan inspirasi, sedangkan pengeluarannya dikenal dengan ekspirasi. Setiap satu menit kita mampu melakukan inspirasi dan ekspirasi 15 sampai 18 kali.
B. Alat-alat penyusun sistem pernafasan
Agar proses pernafasan pada manusia dapat berlangsung, diperlukan alat-alat membantu sistem pernafasan yang terdiri atas hidung, faring, laring, trakea, bronkus dan paru-paru. Alat-alat itu menyusun suatu sistem respirasi dan berfungsi untuk mengambil oksigen dari udara dan mengeluarkan karbondioksida dari dalam tubuh.
Perhatikan gambar alat pernafasan manusia di bawah ini.
Alat-alat pernafasan manusia

1. Hidung dan rongga hidung
Hidung adalah organ pernafasan yang paling luar ianya adalah alat pernafasan pertama yang dilalui udara. Selain melalui hidung, bernafas juga dapat dilakukan melalui mulut. (Sri Pujiyanto, 2008: 160). Tetapi, bernafas sebaiknya melalui hidung, kerana udara yang masuk medapatkan tiga perkara oleh hidung.
Pertama, udara yang masuk melalui hidung akan ditapis oleh rambut hidung dan selaput lendir. Rambut hidung menapis partikel debu yang besar. Sedangkan lendir berfungsi memerangkap debu halus dan bakteri. Perhatikan betapa kotor hidung kita jika berada di tempat yang berdebu atau berasap. Kotoran tersebut merupakan hasil penyaringan udara.
Kedua, udara mengalami penyesuaian suhu. Udara yang masuk akan dihangatkan oleh darah yang ada di dalam pembuluh darah kapiler di rongga hidung. Jika udara dari luar dingin, di dalam hidung udara mengalami pemanasan sesuai dengan suhu badan. Tanda peyesuaian itu antara lain keluarnya lendir dari lubang hidung ketika udara dingin masuk ke rongga hidung.
Ketiga, di dalam hidung udara diatur kelembapannya oleh lapisan lendir.
Setelah mendapat tiga perlakuan tersebut,  udara yang bersih, hangat dan lembap, kemudian menuju bagian teratas faring dalam perjalanannya menuju paru-paru. Pada bagian teratas rongga hidung, terdapat syaraf khusus, disebut syaraf olfaktori, yang memungkinkan kita mencium bau-bauan yang terbawa oleh udara.
2. Faring
Udara yang berasal dari rongga hidung selanjutnya masuk ke faring. Faring adalah percabangan dua saluran, iaitu ternggorok (nasofaring) yang merupakan saluran pernafasan, terletak dibahagian depan, serta kerongkong (esofagus) yang merupakan saluran udara pencernaan, terletak di bahagian belakang. 
3. Laring
Setelah melalui rongga hidung dan faring, udara sampai di pangkal tenggorok. Pangkal tenggorok tersusun oleh katup (epiglotis) dan tulang-tulang rawan membentuk jakun. Injap ini selalu terbuka dan tertutup bila ada makanan yang masuk kedalam kerongkongan. Di dalam jakun terdapat selaput suara. Bila kita bercakap, udara akan melalui selaput ini dan menggetarkannya sehingga menimbulkan suara.
4. Batang tenggorok (Trakea)
 Batang tenggorok atau trakea menupakan pipa yang dindingnya terdiri atas tiga lapis. Lapisan luar terdiri atas jaringan ikat, lapisan tengah terdiri atas otot polos dan cincin tulang rawan, sedangkan lapis terdalam terdiri atas jaringan epitel bersilia. Panjang pendek trakea sebanding dengan panjang pendek leher. Pada orang dewasa, panjang trakea sekitar 11 cm dengan diameter 2 cm.
Ujung trakea bercabang menjadi dua buah cabang batang tenggorok yang disebut bronkus (jamak: bronki). Kedua cabang tersebut, masing-masing masuk ke dalam paru-paru kiri dan paru-paru kanan.
5. Paru-paru
5.1. Bronkiolus
Di dalam paru-paru bronkus bercabang secara berulang-ulang menjadi pipa yang semakin halus yang disebut bronkiolus.
5.2. Alveolus
Pada ujungnya, bronkiolus yang paling kecil berakhir dan membentuk sekumpulan kantung udara yang disebut alveoli (tunggal: alveolus).
Jumlah alveolus pada orang dewasa mencapai sekitar 700 juta untuk setiap pau-paru sehingga memperluas permukaan untuk pertukaran gas menjadi sekitar 100-150 m2 (lebih kurang sama dengan ukuran sebuah lapangan tenis). 
Oksigen yang terdapat dalam udara pernafasan i masuk melalui dinding alvoulus, kemudian masuk kedalam kapiler darah. Selanjutnya, oksigen dibawa darah menuju ke jantung untuk diedarkan keseluruh tubuh melalui arteri.
C. Mekanisme Pernafasan
1. Proses pernafasan
Proses pernafasan pada manusia  terjadi secara sedar maupun tidak sadar. Pernafasan secara sadar terjadi jika kita melakukan pengaturan-pengaturan dikala bernafas, misalnya pada saat latihan dengan cara menarik nafas panjang, kemudian menahannya beberapa saat, lalu mengeluarkannya.
Pernafasan secara tidak sadar, iaitu pernafasan yang dilakukan secara otomatis dan dikendalikan oleh syaraf di otak, misalnya pernafasan yang terjadi pada saat kita tidur .
Berdasarkan cara melakukan inspirasi dan ekspirasi serta tempat terjadinya, manusia dapat melakukan dua mekanisme pernafasan, iaitu pernafasan dada dan pernafasan perut.
1.1. Pernafasan Dada
Pada saat tulang rusuk berkontraksi, tulang-tulang rusuk akan naik dan rongga dada membesar. Akibatnya, tekanan udara di dalam rongga dada menjadi lebih kecil daripada tekanan udara di luar sehingga udara luar masuk ke paru-paru (inspirasi).
Sementara itu, pada saat otot tulang rusuk mengendur, tulang rusuk akan turun sehingga rongga dada menjadi lebih kecil atau kembali ke ukuran semula. Akibatnya, tekanan udara di dalam rongga dada menjadi lebih besar daripada tekanan udara di luar rongga dada,Iini menyebabkan udara dalam rongga dada terdorong keluar dari paru-paru (eksiprasi) menuju hidaung atau mulut.
1.2. Pernafasan Perut
Pada saat oto diafragma berkontraksi, posisi diafragma menjadi mendatar. Akibatnya, rongga dada membesar dan tekanan udara menjadi kecil sehingga otot diafragma berlaksasi (kembali ke posisi semula), rongga dada mengecil dan tekanan udara mejadi lebih besar. Akibatnya, udara keluar dari paru-paru.
Ketika kita menghembuskan nafas, paru-paru tidak menjadi kosong sama sekali. Hal ini disebabkan darah secara konstan mengalir melewati paru-paru dalam perjalanannya keseluruh tubuh sehingga selalu ada oksigen yang dapat diambil oleh paru-paru. Bahkan, jika kita menghembuskan nafas sekuat-kuatnya, jutaan alveoli (gelembung udara) terisi seperti balon-balon kecil, sedangkan selama ekspirasi, udara keluar dari alveoli sehingga “balon-balon” kecil tersebut mengempis.
2. Kapasiti paru-paru
Taukah anda seberapa besar kemampuan paru-paru anda dalam menampung udara pernafasan? 
Mesakipun daya tampung setiap orang berbeda, dalam keadaan normal, paru-paru orang dewasa kebanyakannya dapat menampung udara sebanyak 4,5-6,0 liter atau 4.500-6.000 cc.
Dalam satu kali bernafas, orang menyedut dan mengembuskan udara sebanyak 0,45-0,5 liter. Jumlah itu dinamakan kapasiti tidal.
Udara yang masuk dan keluar pada saat kita menyedut dan menghembuskan nafas sekuat-kuatnya dinamakan kapasiti vital paru-paru. Banyaknya kapasiti vital paru-paru sekitar 3,5 liter udara.
Dengan demikian, banyaknya udara yang digunakan dalam proses pernafasan berkisar antara 0,5-3,5 liter. Dari jumlah itu, hanya sekitar 0,35 liter udara yang dapat mencapai alveolus, kerana sebahagian besar harus mengisi saluran-saluran pernafasan, seperti trakea, bronkus, dan bronkiolus.
Besar kecilnya volume udara pernafasan tersebut sangat dipengaruhi oleh berbagai faktor, antara lain usia, berat badan, jenis aktiviti, kebiasaan bernafas, ataupun kesehatan seseorang.
D. Kelainan dan penyakit pada sistem pernafasan
Beberapa gangguan pada sistem pernafasan disebabkan gangguan pada alat-alat pernafasan. Gejala umumnya ditandai dengan batuk. Beberapa gangguan itu diantaranya:
1. Pneumonia
Pneumonia, iaitu suatu peradangan pada selaput pembungkus paru-paru (pleura). Peradangan ini biasanya timbul akibat jangkitan dari paru-paru atau organ lain yang berdekatan dengan paru-paru. Akibat peradangan ini, terdapat cairan yang berlebihan pada pleura sehingga penderita akan merasa sakit dada ketika bernafas. 
2. Asma
Asma,iaitu penyempitan saluran pernafasan utama pada paru-paru. Asma merupakan penyakit keturunan, dan tidak menular.
Pesakit di bawah usia 30 tahun, asma kira-kira 70% disebabkan oleh hipersensitiviti alergi, terutama hipersensitiviti terhada tumbuhan. Pada pesakit lebih tua, kira-kira 70% asma disebabkan kerana alergi pada bahan kimia dan kabut atau debu.
3. Bronkhitis
Bronchitis, iaitu peradangan pada lapisan dinding bronkus (cabang tenggorok) yang disebabkan oleh jangkitan virus. Peradangan ini menimbulkan batuk yang dalam dan menghasilkan kahak yang kekuningan dari paru-paru. 
Bronchitis dapat dibezakan menjadi bronchitis akut dan bronchitis kronik. Bronchitis akut disebabkan oleh bakteria dan dapat terjadi selama beberapa minggu. Sementara itu, bronchitis kronik, antara lain disebabkan oleh kebiasaan merokok, pencemaran udara, dan infeksi saluran pernafasan.
4. Tuberkolosis
Tuberkolosis merupakan penyakit spesifik yang disebabkan oleh bakteria  mycobacterium tubercolosae. Bakteria ini dapat menyerang semua organ tubuh, tetapi yang paling sering adalah paru-paru dan tulang.
5. Dipteria
Dipteria merupakan penyakit infeksi yang disebabkan oleh bakteri Corynebacterium diptherial yang dapat menimbulkan penyumbatan pada rongga faring maupun laring oleh lendir yang dihasilkan bakteri tersebut. 
6. Emfisema
 Emfisema adalah penyakit “pecahnya” alveoli. Emfisema disebabkan oleh bahan-bahan kimia yang terkandung dalam asap rokok, debu-debu kilang, ataupun polutan udara lainnya.
Bila orang membicara tentang emfisema paru-paru kronik, umumnya yang dimaksud adalah suatu kerosakan paru yang disebabkan menghisap rokok.
7. Asfiksi
Asfiksi adalah gangguan dalam pengangkutan oksign ke jaringan yang disebabkan terganggunya fungsi paru-paru, pembuluh darah, ataupun jaringan tubuh. Misalnya alveolus yang terisi air karena seseorang tenggelam. Gangguan yang lain adalah keracunan karbon monoksida yang disebabkan kerana hemoglobin lebih mengikat karbon monoksida sehingga pengangkutan oksigen dalam darah berkurang. 
8. Nafas berhenti
Bila nafas berhenti, pernafasan dapat dibantu dengan cara menggunakan tangan ( pernafasan mulut ke mulut)atau menggunakan alat mekanik. 
Dalam menggunakan perafasan buatan yang dilakukan dengan tangan, seseorang meniupkan udara langsung melalui mulut atau hidung atau, kalau tidak, orang itu secara bergantian memampatkan dan mengembangkan dada.
Pernafasan buatan dapat juga digunakan dalam periode waktu yang lama. Cara ini menjadi perlu apabila otot-otot pernafasan memang mengalami kerusakan berat. 

Image result for OKSIGEN
sha3622.blogspot.com
KESIMPULAN
Manusia dapat bernafas, menghirup dan menghembuskan udara, kerana manusia memiliki suatu sistem pernafasan. Dimana sistem itu terdiri dari suatu organ-organ yang sangat kompleks (hidung, faring, laring, trakea dan paru-paru) yang saling melengkapi, bekerja sama satu dengan lainnya. Sehingga udara luar bisa mencapai suatu tempat yang bernama alveolus untuk diserap masuk kedalam darah.
Sistem pernafasan terdiri dari dua mekanisme iaitu pernafasan perut dan pernafasan dada. Kedua mekanisme ini berjalan demi terpenuhinya suatu keperluan yang sangat vital bagi manusia dan tentunya seluruh makhluk hidup iaitu oksigen.
Dengan oksigen kita dapat menggunakan fungsi seluruh organ-organ pada tubuh untuk melakukan berbagai aktiviti seharian. 

                                 Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.

Sabtu, 21 Februari 2015

Khasiat Ikan Haruan untuk sembuhan luka dalaman - Nutrition Of Snake head Fish

Image result for ikan haruan
http://sha3622.blogspot.com

Ikan Haruan banyak ditemui didanau, sungai,, parit,, disawah, bahkan perairan yang rendah kadar oksigennya. Ikan haruan dengan sebutan ilmiahnya Ophiocephalus striatus dan channa striata memiliki ciri-ciri umum berbentuk badan bulat memanjang, punggung bulat, kepala pipih mirip ular, warna badan hitam dengan perut putih atau krem, badan seperti bergambar, dan memiliki sirip ekor yang membulat setengah lingkaran. Dalam bahasa inggris, ikan predator air tawar ini disebut dengan Snake head.

Kandungan khasiat ikan haruan
Semua jenis ikan adalah sumber protein yang sangat baik. Namun ikan haruan diketahui sebagai ikan yang kandungan zatnya lebih banyak dari ikan jenis lain. Kandungan protein ikan haruan adalah sebanyak 25,5%, dimana yang lebih tinggi jika dibandingkan dengan kadar protein dari ikan jenahak (20,0%), maupun ikan sarden (21,1%).

Jadual kandungan IKan Haruan

kompenan                          Ikan Haruan                               IKan Haruan Kering

Kelori     ( Kal )                           69                                                      24
Protein    (g)                               28,2                                                   58,0
Lemak     (g)                                1.7                                                     4,0
Besi          (Mg)                            0,9                                                      0.7
Kalsium   (mg)                            0.9                                                     0.7
Fosfor       (mg)                         176                                                   100
Vit.A           (SI)                            150                                                   100
Air              (g)                                 69                                                    24
BDD          (%)                               64                                                    80

Ikan Haruan juga diketahui mengandungi albumin, iaitu boleh mencapai sekitar 6,224 g setiap 100 gm isi ikan haruan. Kandungan albumin dengan mineral zinc(Zn) yang sebanyak 1,7412 mg/100 g pada isi ikan haruan inilah yang berkaitan dengan proses penyembuhan luka yang lebih baik.
Apakah albumin?
Albumin terdapat dalam plasma darah manusia, bahkan lebih banyak 60% dari jenis protein lainnya. Albumin bermenafaat sebagai pembawa molekul-molekul kecil untuk melewati plasma dan cairan sel, yang erat kaitannya dengan bahan metabolisme dan pembawa berbagai macam ubat yang kurang larut. dengan kata lain, albumin adalah pembawa ubat-ubatan,agar ianya tidak menendap dalam tubuh dan menyebabkan keracunan. Jenis obat-obatan yang tidak mudah larut air seperti aspirin, antikoagulan, dan obat tidur memerlukan tugas albumin agar dapat beredar dengan baik.

Khasiat ikan Haruan

Ikan haruan adalah jenis ikan yang telah terbukti banyak mengandungi jenis protein ini. Untuk pengambilan albumin dari sarkoplasma dari sel ikan haruan  boleh dilakukan dengan cara ekstraksi sederhana – Caranya dengan menggunakan pelarut. Proses pengambilan albumin ikan haruan secara sederhana juga boleh dilakukan dirumah , iaitu dengan cara proses pengukusan hingga keluar cairan yang berwarna putih keruh.
Berikut beberapa khasiat yang berhubungan dengan makan ikan haruan
Image result for ikan haruan
sha3622.blogspot.com

Membatu mempercepat kesembuhan

Albumin juga berperanan dalam meregenerasi sel yang mati,juga memperbiki sel yang rosak akibat luka atau pembedahani agar cepat sembuh. Bagi penderita penyakit tertentu lambat penyembuhan, kerana ubat yang diberikan tidak mudah diserap dengan baik oleh sel yang memerlukan pengobatan. Jadi, mengambil ikan haruan atau sari albumin dari ikan haruan dapat membantu mempercepat pengubatan, mempercepat kesembuhan lukater bakar, ginjal, luka terbakar atau luka akibat pembedehan.
Satu kajian yang pernah dilakukan oleh Prof. DR. Dr. Nurpudji dari Universiti Hasanudin, Makassar, menunjukkan bahwa kadar albumin pada pesakit di RS Wahidin Sudiro Husodo banyak mengalami peningkatan setelah beberapa kali memakan ikan haruan, sehingga mempercepat proses penyembuhannya. Kajian yang sama juga telah dilakukan di RS Umum Dr. Saiful Anwar Malang menunjukkan, bahwa pemberian 2 kg ikan haruan masak setiap hari kepada pesakit selepas pembedah dapati meningkatkan albumin mereka menjadi normal. Sementara itu kajian yang dilakukan di Universiti Hasanudin juga menunjukkan peningkatan kadar albumin dalam darah pesakit dari 0,6 hingga 0,8 g/dl setelah diberikan ekstrak ikan  haruan selama 10 hingga14 hari.
Image result for ikan haruan
sha3622.blogspot.com

Membantu pertumbuhaan anak kecil

Kekurangan albumin boleh terjadi pada tubuh manusia, yang mana suatu keadaan disebut dengan hipoalbumin. Hal ini boleh menyebabkan zat tidak dapat diedarkan dengan baik keseluruh tubuh, sehinggakan bagi anak kecil boleh menyebabkan terbantutnya pertumbuhan, perkembangan otak yang tidak maksimal, penurunan kekebalan tubuh juga menyebabkan anak mudah sakit.
  • Satu kajian menunjukkan bahawa  anak kecil yang mengambil ikan haruan secara teratur memiliki kadar albumin jauh lebih tinggi, dan mengalami peningkatan berat badan dan kadar hemoglobin darah secara nyata.
  • Albumin sangat diperlukan untuk perkembangan otak, terutama bagi anak kecil yang berada pada fase emas pertumbuhan (golden age). Dengan demikian, memberinya makan ikan haruan dapat membantu mencegah masalah anak yang kurang cerdas.
  • Kadar albumin yang normal antara 3,5-4,5 g/dl, jika kurang dari 2,2 g/dl boleh menyebabkan masalah pada tubuh. Ianya boleh dilihat pada anak yang mengalami terbantutnya pertumbuhan, padahal jika diperhatikan sebenarnya tak pernah kekurangan makan atau gizi. Jika hal ini terjadi terus-menerus, anak akan mengalami gangguan pertumbuhan yang boleh menyebabkan kurus atau seperti anak yang kekurangan zat
     
                     Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.

Sabtu, 14 Februari 2015

Menafaat makan Tiram (Oyster) bagi Kesihatan - Benefits of oysters

Image result for tiram
sha3622.blogspot.com

Menafaat makan Tiram (Oyster) bagi Kesihatan

Sebagai makanan laut, tiram atau oyster menawarkan sejuta kelazatan bagi pecintanya, selain kerana memiliki rasa yang unik ianya juga mengandumgi banyak khasiat penting bagi kesihatan Kita – 

Dalam masyarkat Cina, pemakanannya telah lama dipraktikkan , Tiram ini dikeringkan dan dimasukkan kedalam menu masakkan harian. Pada masyrakat barat pula Tiram ini juga adalah makanan mewah yang dihidangkan, Ianya dimakan mentah dengan memasukkan sedikit wine.

Tiram mengandungi berbagai mineral penting seperti zinc, zat besi, kalsium, kalium, namun rendah lemak dan kalori. diyakini bahwa tiram bermenafaat bagi kesuburan, mencegah anemia, menambah kepadatan tulang

sha3622.blogspot.com

Meningkatkan kesuburan pada wanita

Tahukah Anda bahwa oyster atau tiram benar-benar dapat meningkatkan kesuburan, terutama pada wanita, ini kerana ianya mengandungi mineral zinc yang sangat tinggi, yang berperanan penting memproduksi sel telur (ovum) yang normal, selain membantu reproduksi. 

Meningkatkan kekebalan tubuh

Kebiasaan mengambil makanan yang tidak sihat dan makanan sedikit nutrisi yang sihat juga mengambil ubatan berasaskan kimia adalah faktor utama menurunnya kekebalan tubuh terutama pada kanak-kanak. Tiram adalah salah satu makanan yang sarat dengan berbagai nutrisi, yang juga membantu dalam meningkatkan fungsi sitem kekebalan tubuh. Sebagai sumber protein yang tinggi dan rendah kadar lemak, makanan laut ini baik bagi kesihatan secara keseluruhan.

Baik bagi kesehatan jantung

Tiram menawarkan berbagai macam nutrisi yang diperlukan tubuh untuk meningkatkan kesihatan jantung, seperti omega 3, kalium, magnesium, dan vitamin E . Asid lemak omega 3 berperanan meningkatkan kadar kolesterol baik dalam tubuh, vitamin E untuk melindungi selaput lendir dari kerosakan akibat radikal bebas,dimana ianya akan menurunkan resiko dan mencegah penyakit kardiovaskular. Sedangkan kalium dan magnesium membantu menurunkan tekanan darah.dengan demikian kesimpulannya , tiram bermenafaat untuk mengurangi risiko serangan jantung dan stroke

Membantu menurunkan berat badan

Diet rendah kalori dan tinggi protein adalah cara yang sihat untuk mengurangi berat badan, dan tiram adalah salah satu makanan yang dapat dimasukkan dalam  menu diet, makanan laut  ini tidak hanya dapat memenuhi selera kita, tetapi juga membantu menurunkan berat badan dengan cara yang sihat.

Membina tulang yang kuat

Tiram merupakan makanan sumber kalsium yang sangat baik . Mineral ini berperanan penting dalam menjaga kesihatan tulang dan kepadatan tulang,. Mengambil tiram tidak hanya dapat memenuhi keperluan kalsium bagi tubuh, tetapi juga membantu melindungi persendian dari masalah peradangan, membuatkan arthritis dapat dicegah .

Mencegah kekurangan Darah - Anemia

Tiram juga mengandung zat besi dalam jumlah yang cukup baik, yang diperlukan tubuh untuk memproduksi hemoglobin yang berperanan mengangkut oksigen ke seluruh sel-sel tubuh. Dan kekurangan zat besi adalah penyebab paling utama terjadinya anemia, yang dapat dicegah dengan mengambil tiram.

Pertumbuhan dan perkembangan janin yang optiaml

Kedapatan Asid Lemak Omega 3 terutama DHA (docosahexaenoic acid), yang juga ditemukan di tiram bermenafaat meningkatkan kesihatan bayi terutama sewaktu masa perkembangan disaat masih lagi dalam keadaan janin. Ibu hamil serta menyusui yang mengambil tiram akan meningkatkan fungsi kognitif serta pengembangan bayi dan janin mereka.
Awas - Tiram, meskipun mengandungi nutisi yang sangat baik dan sihat, namun tidak dianjurkan untuk diambil secara berlebihan, ini kerana paras pencemarani diperairan laut yang tinggi, membuat tiram boleh mengandungi logam berat yang membahayakan kesihatan. Terutama bagi ibu yang hamil atau menyusui, pastikan tiram yang diambil adalah berasal dari perairan laut yang rendah pencemarannya.
Image result for tiram mentah
sha3622.blogspot.com


Sumber Vitamin A
Tiram juga merupakan sumber vitamin A . Setiap porsi 6-auns tiram menawarkan 459 unit antarabangsa vitamin A atau 15 peratus daripada keperluan harian yang disyorkan untuk lelaki dan 20 peratus bagi wanita, menurut Institute of Medicine. Seperti niacin, Vitamin A bertanggungjawab untuk memudahkan pertumbuhan sel-sel baru, dan membantu sel-sel baru untuk berkembang menjadi  fungsi ragkaian Vitamin A juga menyokong fungsi sel- sel khusus dalam retina Anda yang mengawal perubahan cahaya.

Sumber Vitamin C
Tiram juga menyediakan tubuh Anda dengan vitamin C. Mengambil vitamin C membuat pembuluh darah menjadi kuat dan sihat, kerana akan membantu menghasilkan kolegen yang membantu menjaga dinding pembuluh darah tetap teguh. Anda juga akan mendapat menafaat kesihatan lain yang berkaitan dengan pengambilan vitamin C, termasuk resiko yang lebih rendah terhadap penyakit jantung dan beberapa jenis penyakit kanser, menurut Linus Pauling Institute di Oregon State University,dalam 6-auns tiram mengandungi 14 miligram vitamin C - 16 persen dari keperluan harian yang dsyorkan untuk lelaki dan 19 persen untuk perempuan, menurut Institute of Medicine.

Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.