Isnin, 5 September 2016

Penyakit Migrain dan Ubatnya.

Penyakit Migrain dan Ubatnya.


Migrain atau sakit kepala yang sering dipanggil sakit kepala sebelah throbbing sering disertai dengan loya, muntah-muntah. Penghidap akan biasanya sensitif terhadap cahaya, Bunyi, bahkan bau-bauan. -Sakit kepala yang paling sering hanya pada satu sisi kepala, kadang-kadang bergerak ke bahagian itu, tetapi ia boleh menjadi pada samaada kedua bahagian kepala sekali gus.  Migrain adalah kadang-kadang agak sukar untuk membezakan dengan jenis lain sakit kepala. Sakit kepala disebabkan oleh masalah sinus atau otot leher penegangan disebabkan mempunyai gejala yang sama seperti tanda-tanda Migrain. Migrain yang boleh berlaku dengan penyakit-penyakit lain seperti asma dan kemurungan. Penyakit yang sudah teruk, seperti ketumbuhan atau jangkitan, juga boleh menyebabkan simptom yang sama daripada Migrain. Walau bagaimanapun, kejadian ini adalah sangat jarang berlaku.

Migrain terbahagi kepada 2 golongon yang besar, iaitu: 
1. Migrain biasa (Migrain tanpa aura): kebanyakan penghidap Migrain masuk ke dalam jenis ini. Migrain biasanya ditandakan dengan sakit kepala throbbing di satu pihak dengan sederhana kepada keamatan lebat dan semakin parah pada masa aktiviti. Migrain juga disertai dengan loya, muntah, sensitiviti terhadap cahaya, bunyi dan bau. Sakit kepala akan sembuh dalam tempoh 4-72 jam, walaupun jika tidak dirawat.
2. klasik Migrain (Migrain dengan aura): jenis klasik, Migrain, biasanya didahului dengan aura yang dinamakan gejala-gejala yang berlaku dalam masa 30 minit sebelum Migrain yang berlaku. Migrain klasik adalah 30% daripada semua Migrain.  Punca sebenar  penyebabkan Migrain  masih tidak jelas. Diharapkan, kehadiran hiperaktiftas impuls elektrik otak meningkatkan aliran darah di dalam otak, darah dilasi berlaku akibat otak serta proses keradangan. Dilasi dan keradangan membawa kepada bermulanya kesakitan dan gejala-gejala lain, seperti rasa loya. Semakin teruk keradangan yang berlaku, lebih berat juga mengalami Migrain. Ia adalah diketahui bahawa faktor-faktor genetik memainkan peranan terhadap bermulanya Migrain

Gejala Migrain
Gejala Awal : Satu atau dua hari sebelum timbul migrain, penderita biasanya mengalami gejala awal seperti lemah, menguap berlebih, sangat menginginkan suatu jensi makanan (mislanya coklat), mudah tersinggung, dan gelisah.
Aura : Hanya didapati pada migrain klasik. Biasanya terjadi dalam 30 menit sebelum timbulnya migrain. Aura dapat berbentuk gangguan penglihatan seperti melihat garis yang bergelombang, cahaya terang, bintik gelap, atau tidak dapat melihat benda dengan jelas. Gejala aura yang lain yaitu rasa geli atau rasa kesemutan di tangan. Sebagian penderita tidak dapat mengucapkan kata-kata dengan baik, merasa kebas di tangan, pundak, atau wajah, atau merasa lemah pada satu sisi tubuhnya, atau merasa bingung. Penderita dapat mengalami hanya satu gejala saja atau beberapa macam gejala, tetapi gejala ini tidak timbul bersamaan melainkan bergantian. Suatu gejala aura biasanya menghilang saat nyeri kepala atau gejala aura yang lain timbul. Namun kadang-kadang gejala aura tetap bertahan pada permulaan sakit kepala.
Sakit kepala dan gejala penyerta : Penderita merasakan nyeri berdenyut pada satu sisi kepala, sering terasa di belakang mata. Nyeri dapat berpindah pada sisi sebelahnya pada serangan berikutnya, atau mengenai kedua belah sisi. Rasa nyeri berkisar antara sedang sampai berat.
Cara Atasi
1 - Berbekam darah  pada Point dikepala
2 - Letakkan kepala dibawah kaki di atas dapat mengurangkannya

3 - Dengan melakukan jogging tanpa henti lebih kurang 3 km dapat menggurangkannya
dipercayai darah yang di pam dari jantung dapat melepaskan sangkutan pembuluh.

 
4. Mengurut dapat mengurangkannya. Point utama di sebelah atas bahu dan di bejul permulaan hujung rambut dan di kepala berdekatan dengan sekven


 Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.

Jumaat, 19 Ogos 2016

Khasiat Gam Arab (Al Manna) Yang Wajib diketahui








 Kami telah menaungi kamu dengan awan (dari panas matahari di padang pasir) dan Kami turunkan kepada kamu "Manna" dan "Salwa", (serta Kami berfirman): "Makanlah dari makanan-makanan yang baik yang Kami telah kurniakan kepada kamu". Dan tidaklah mereka menganiaya Kami (sebab mereka kufurkan nikmat itu), tetapi sebenarnya mereka adalah menganiaya diri sendiri. (Al-Baqarah 57)
وَظَلَّلْنَا عَلَيْكُمُ الْغَمَامَ وَأَنْزَلْنَا عَلَيْكُمُ الْمَنَّ وَالسَّلْوَىٰ ۖ كُلُوا مِنْ طَيِّبَاتِ مَا رَزَقْنَاكُمْ ۖ وَمَا ظَلَمُونَا وَلَٰكِنْ كَانُوا أَنْفُسَهُمْ يَظْلِمُونَ


Apakah Gum Arabic (Manna Wassalwa)
Gum arabic dikenal sebagai makanan kesihatan atau serat makanan (dietary fiber), yang sering juga dikenali dengan Cam Arab, di dunia industri makanan, nama Gum Arabic lebih di kenal sebagai emulsifier dengan kod E414. Tetapi orang Arab di Afrika dan Semenanjung Arab lebih mengenali produk ini sebagai Gum Arabic (atau Samghu 'Arabi dalam bahasa Arab). Mungkin sebahagian besar daripada orang Arab, kalau tidak semua, tidak tahu apa itu Gum arab .
 
Gum Arab dihasilkan daripada getah pohon Acacia yang mengeras menjadi damar berupa kristal. Getah yang keras ini diambil daripada batang, dahan dan ranting pohon ini. Kualiti yang terbaik banyak terdapat di sebelah barat negara Sudan. Gum Arab berwarna jernih keperangan, rapuh dan tidak mempunyai rasa yang kuat.
Terdapat 2 jenis gum Arab, iaitu Acacia Senegal dan Acacia Seyal. Acacia Senegal, juga dikenali sebagai Hashab di Sudan, adalah dari jenis yang terbaik. Semua makanan yang berasaskan gum Arab menggunakan gam Arab Hashab kerana warnanya lebih cerah dan kandungan serat larut yang lebih tinggi.
Gum Arab Elnasr dibuat 100% daripada gum Arab Hashab asli tanpa bahan pengawet atau bahan kimia berbahaya. Ia diproses secara mekanikal sehingga ia menjadi serbuk yang sangat larut dalam air. Produk ini juga diproses di Sudan dalam cuaca yang panas dan kering, jadi kandungan nutriennya terpelihara. Kandungan serat larut dalam Gum Arab Elnasr menjangkau 85%, nilai yang biasa terdapat dalam gum Arab Hashab. Kandungan serat larut dalam gum Arab Hashab adalah yang tertinggi pernah ditemukan saat ini.
Gum Arab Elnasr memelihara kesihatan, sistem pencernaan dan sistem imun dengan menyuburkan bakteria baik dalam usus (kolon), dan memberi bekal serat makanan larut yang secukupnya kepada sistem pencernaan untuk sistem pencernaan berfungsi dengan lebih efektif untuk menjaga kandungan gula dan kolestrol dalam darah dan membuang lemak berlebih dan toksin dari badan.
Gum Arab Elnasr larut dengan mudah dalam air dan boleh dicampurkan dengan makanan lain seperti nasi, bubur, salad, cereal dan sebagainya. Untuk kegunaan biasa bagi memelihara kesihatan sistem pencernaan, ambil 2 hingga3 sudu teh pagi dan malam.
Dengan Gum arabic Elnasr, anda akan mendapat menafaat sepenuhnya daripada khasiat dan kebaikan gum Arabic termasuk penyerapan mineral-mineral and nutrien-nutrien penting (seperti Kalsium, Magnesium, Vitamin dan Zat Besi) yang lebih efektif, peningkatan sistem imun untuk melawan serangan berbagai penyakit yang dibawa oleh bakteria berbahaya, pengurangan risiko terhadap serangan kanser usus, menjaga berat badan, kelancaran pembuangan air kencing dan penjagaan optimal kandungan gula dan kolestrol dalam darah.

Hasil carian imej untuk arabic gum

Kebaikan Gum Arab Sebagai makanan kesihatan
Gum Arab telah terbukti melalui banyak kajian dimana pengambilan gum Arabic yang secara rutin memberi banyak manfaat kepada kesihatan. Bukan sekedar itu saja, gum Arabic dapat mengubati berbagai penyakit kronik seperti kencing manis, darah tinggi dan kerosakkan buah pinggang.. sesuatu yang terkandung dalam gum Arabic yang tidak pada suplemen-suplemen lain. Jika begitu hebat khasiatnya, mengapa gum Arabic ini tidak dijadikan sebagai obat?.

Pertama. Rahsia gum Arabic. Gum Arabic adalah suplemen atau sumber serat prebiotik (prebiotic fiber) yang tertinggi dan terbaik pernah ditemui sampai saat ini. Kandungan prebiotik dalam gum Arabic menjangkau sehingga 85%. Ini artinya, pengambilan gum Arabic sebanyak 10 gram sehari akan memberikan badan kita dengan 8.5 gram prebiotik, memenuhi keperluan harian. Kandungan prebiotik dalam gum Arabic adalah dari jenis kualiti yang terbaik. Kajian membuktikan prebiotik dalam gum Arabic adalah setara dengan prebiotik dalam susu ibu.
Prebiotik banyak terdapat dalam makanan harian kita seperti gandum, bawang putih, bawang merah, asparagus dan pisang dalam kadar yang berbeda. Bawang putih dan bawang merah contohnya mengandung 17% dan 9% prebiotik. Pisang mengandung 1% prebiotik. Jadi untuk mendapatkan bekalan 8.5 gram prebiotik daripada pisang, kita kena makan 850 gram pisang sehari. Mampukah anda melakukannya?
Berapa jumlah prebiotik diperlukan oleh badan setiap hari? kajian-kajian yang berhubung dengan prebiotik menganjurkan antara 4 hingga 8 gram untuk kegunaan biasa. Untuk tujuan pengubatan, dos yang lebih tinggi diperlukan, antara 15 ke 20 gram sehari.

Usus merupakan saluran pembuangan sampah hasil pencernaan (fases), adalah satu organ kesihatan yang sangat kompleks dan sensitif. Proses pembuangan tidak hanya berlaku di dalam perut tetapi bersambung di dalam usus . Di mana makanan yang tidak dibuang atau tidak boleh dibuang di dalam perut akan bergerak ke dalam usus besar dan berakhir di dalam kolon untuk melalui proses pencernaan yang terakhir. Di dalam kolon inilah proses penyerapan air, mineral dan nutrien dan penyingkiran lemak yang berlebihan, najis dan toksin terjadi. Efek kolon dalam fungsi ini amat bergantung kepada kehadiran dan kesuburan bakteria Probiotik yang menghuni usus ini. Usus adalah seumpama kilang memperosesan dan probiotik adalah pekerja-pekerja yang menjalani aktiviti-aktiviti dalam kilang tersebut. Jika pekerja berkurangan atau lemah, maka kuranglah produktivi dan akhirnya banyaklah aktviti-aktiviti yang terbengkalai, mesin-mesin rosak dan sebagainya.
Bagaimana prebiotik dapat membantu? Prebiotik adalah makanan untuk probiotik. Jumlah populasi dan kesuburan probiotik sangat bergantung kepada kehadiran penghantarani prebiotik yang secukupnya. Gum Arabic tidak dicerna dalam perut dan usus besar. Ia diperam di dalam usus dan apendiks untuk menghasilkan asid lemak rantaian pendek (short-chain fatty acids, SCFA), yang berfungsi dan bertindak sebagai prebiotik.
Berikut adalah kebaikan prebiotik atau kesan pengambilan prebiotik yang telah dibuktikan melalui kajian:
peningkatan kadar penyerapan mineral dan nutrien, yang biasanya terlepas keluar sebagai bahan buangan, terutamanya kalsium dan magnesium
peningkatan sistem imun
pengurangan kadar gula dan kolestrol dalam darah
penurunan berat badan (melalui penjagaan selera makan)
peningkatan jumlah bakteria baik atau probiotik dalam kolon
pengurangan bakteria berbahaya (bakteria pembawa penyakit) dalam sistem usus
kelancaran pembuangan fases dan air kencing
pengurangan atau pencegahan kanser atau radang usus dan penyakit-penyakit yang lain
pengurangan jangkitan (infections) pada dinding usus

 Imej yang berkaitan

Dengan fungsi-fungsi inilah prebiotik dapat merawat dan mencegah penyakit-penyakit kronik seperti darah tinggi, kencing manis, obesitas, gagal ginjal, kanser usus dan sakit jantung koronari.
Begitulah kehebatan prebiotik yang mempunyai pengaruh yang besar terhadap kesihatan tubuh badan kita. Kemampuannya merawat penyakit-penyakit kronik telah terbukti. Dan inilah RAHASIA GUM ARABIC. Nikmatilah menafaat prebiotik sepenuhnya dengan menambahkan Gum Arabic Elnasr dalam makanan harian anda!
Jika begitulah hebatnya gum Arabic, mengapa gum Arabic tidak dijadikan ubat?
Pertamanya, ubat dibuat atau diformulasikan untuk menyembuh penyakit dalam kadar yang segera. Antibiotik, misalnya, dapat melegakan demam panas dalam masa 1-3 hari. Kesan penyembuhan segera ini tidak datang dari bahan-bahan semulajadi (natural ingredients). Ia datang dari bahan-bahan kimia atau bahan-bahan lain. Sebab itu setiap ubat ada efek sampingnya. Antibiotik contohnya dapat melemahkan fungsi buah pinggang dan membunuh semua bakteria dalam usus termasuk bakteria baik atau probiotik.
Gum Arabic adalah 100% bahan semulajadi. Ia dihasilkan daripada pokok Akasia,di proses sehingga halus tanpa menambahkan bahan-bahan lain dan kemudian diminum. secara semulajadi, sebagaimana produk-produk semulajadi yang lain, gum Arab tidak dapat menyembuh penyakit dalam kadar yang segera. Ia akan melalui proses pembaik-pulihan dan pemantapan sistem pencernaan dan imun, dan cepat atau lambat kesannya adalah berbeda dari satu individu kepada individu yang lain. Yang pentingnya, penggunaan gum Arabic yang secara rutin akan melindungi badan kita daripada penyakit-penyakit kronik dengan izinNya.
Rahasia Kedua, gum Arabic banyak digunakan dalam industri makanan dan minuman sebagai agen penstabil dan . Tidak ada bahan lain yang sebaik gum Arabic untuk fungsi-fungsi ini. Perusahaan minuman Coca-cola dan Pepsi, contohnya, bergantung sepenuhnya kepada gum Arabic. Oleh kerana pasokan gum Arabic dunia dari jenis Hashab (Acacia Senegal) adalah terbatas, maka pihak barat mengelak untuk mengakui gum Arabic ini sebagai suplemen kesihatan agar permintaan gum Arabic tidak mendadak tinggi sehingga tidak mencukupi untuk industri-industri yang disebutkan tadi. Pada masa yang sama, pihak barat terutamanya negara-negara Eropah lebih mempromosikan Inulin sebagai prebiotik bagi mengurangkan tumpuan terhadap gum Arabic. Inulin dihasilkan daripada Akar Chikori (Chicory Root) yang dikatakan mengandungi 65% prebiotik. Walau bagaimanapun, kajian telah menunjukkan bahwa gum Arabic adalah lebih baik daripada Inulin dari segi efek prebiotik (prebiotic effects) terhadap penyuburan dan penambahan bakteria Probiotik dalam usus.
Bagaimana pula prebiotik dapat mengubati sakit ginjal yang tiada perubatan moden yang dapat mengubatinya?
Kebanyakan kesan positif penggunaan gum Arabic datang daripada pesakit buah pinggang. Kalau kita tanya orang-orang Sudan, di mana terdapat banyaknya gum Arabic, semua mereka akan mengakui bahwa gum Arab ini sangat baik untuk buah pinggang. Jadi bagaimana prebiotik dalam gum Arabic bertindak memulihkan fungsi ginjal?
Jawaban nya yang lebih tepat adalah dari hasil kajian yang dilakukan oleh Bliss et al. dalam tahun 1996 yang telah diterbitkan dalam American Journal of Clinical Nutrition. Laporan itu menyebut bahwa pesakit buah pinggangl kronik yang makan diet rendah protein berserta 50 gram gum Arabic sehari mempunyai nitrogen yang lebih besar dan urea serum lebih rendah daripada penderita yang hanya mengambil diet rendah protein saja tanpa mengambil gum Arabic.Kesan ini menyebabkan uraemia menurun dan perawatan dialisis dapat dikurangi.
Riset yang dilakukan dalam tahun 2008 oleh Adil Ahmed Ali et. al. dari Faculty of Medicine, Department of Biochemistry and Nutrition, University of Gezira, Wad Medani, Sudan ke atas 36 penderita ginjal kronik (chronic renal failure atau CRF) selama 3 bulan membuat kesimpulan bahwa pengambilan gum Arabic dapat mengurangi efek buruk CRF.

Gum Arabic Elnasr sangat larut dalam air dingin dan mudah untuk minum. Menyediakan Gum arabic Elnasr adalah semudah menyediakan gula dalam air. Gum Arabic Elnasr tidak mempunyai rasa yang kuat. Cara Penyediaan yang disarankan ialah dengan mengadunkan 5 gram Gum Arab Elnasr dengan 1 gelas air biasa. boleh di tambahkan dengan sedikit perahan limau nipis untuk menambahkan rasa masam agar lebih mudah diminumkan. Limau Nipis juga baik untuk membuang lemak dari badan.
Mengapa Gum arabic Elnasr Berbeda?
Ataupun boleh juga di tambahkan madu untuk rasa manis.
Gum Arabic Elnasr adalah 100% gum Arabic asli dari jenis Hashab, kualitas terbaik. Kandungan korbohidrat dalam Gum Arabic hingga 85% yang berupa serat makanan larut (soluble dietary fiber). Serat larut ini juga dikenali sebagai serat prebiotik kerana efek prebiotik yang terkandung di dalamnya. Jadi Gum Arabic Elnasr dapat dikatakan sebagai suplemen 2 dalam 1 iaitu sebagai suplemen serat larut dan juga suplemen prebiotik. Jadi dengan pengambilan Gum Arabic Elnasr anda mendapat cukup serat larut dan prebiotik yang terbaik

Kenapa serat larut sangat penting?
Perut orang dewasa memerlukan serat makanan di antara 25 gram hingga ke 38 gram sehari untuk memelihara kesihatan sistem pencernaan, di mana satu pertiga daripadanya dalam bentuk serat makanan larut. Laki-laki lebih memerlukan banyak serat makanan. Pengambilan 10 gram sehari Gum arabic akan memberikan serat larut yang mencukupi untuk tubuh anda. Serat lain nya dapat diperoleh daripada makanan-makanan lain seperti buah-buahan, sayur-sayuran dan kacang-kacang. Serat tidak larut diperlukan untuk membersihkan dinding usus (cleansing effects) dan melancarkan pergerakan fases ke bahagian dubur.
Serat larut pula memainkan peranan yang lebih kepada perlindungan dan penjagaan. Kebanyakan pakar berpendapat bahwa kanser usus berpunca dari kekurangan serat larut dalam makanan. Serat larut bertindak membentuk asid lemak rangkaian pendek dalam usus yang akan menghalangi bakteria berbahaya, terutamanya pathogen, daripada membentuk sel-sel kanser (cancerous polyps) pada dinding usus.
Serat larut juga memainkan peranan penting dalam menjaga kandungan gula dan kolestrol dalam darah. Kebanyakan penyakit-penyakit kronik akibat kehadiran gula dan kolestrol yang berlebihan dalam darah terutamanya kencing manis dan sakit jantung koronari. Jadi pengambilan serat larut yang secukupnya akan memelihara tubuh kita daripada penyakit-penyakit kronik ini.
Apa akan terjadi bila mengambil Gum Arabic Elnasr?
Kehadiran kesan positif daripada pengambilan Gum Arabic Elnasr adalah bergantung kepada individu. Ada yang dapat merasakan perubahan dalam waktu seminggu dan ada juga yang mengambil masa sebulan. Gum Arabic adalah sumber tenaga semulajadi. Petani-petani di Sudan biasanya akan memakan gam Arab ini dalam perjalanan mereka ke ladang dan mereka mampu bekerja di ladang hingga ke petang tanpa memakan apa-apa hingga mereka kembali ke rumah.
Kesan pengambilan Gum Arabic Elnasr juga bergantung kepada jumlah dos, waktu dan cara pengambilan. Jadi banyak faktor yang mempengaruhi kesan dari gum Arabic. Oleh kerana gum Arabic ini bukan ubat, maka tiada dos tertentu untuk penyakit tertentu. Kajian menerangkan bahwa pengambilan hingga 30 gram sehari untuk merawat sesuatu penyakit dan 10 gram sehari untuk tujuan pemeliharaan kesihatan. Waktu penyajian yang disarankan adalah ketika perut kosong dan sebelum tidur supaya serat prebiotik dalam gum Arabic ini akan terus sampai ke bahagian usus dan terus dicerna.
 
Pentingnya gum Arabic adalah makanan kesihatan dan perlu diambil secara rutin sebagaimana perlunya pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan secara rutin. Dengan adanya gum Arabic dalam makanan kita, kita akan mendapat kecukupan serat prebiotik untuk membantu badan kita memperolehi cukup mineral dan nutrisi. Untuk mengetahui bagaimana gum Arabic memberi kesan atau tidak, dan bagaimana anda telah menggunakan gam Arab dengan cara dan dos yang betul atau tidak, lakukanlah ujian sebelum dan 3 bulan sesudah menggunakan gum Arabic, terutamanya ujian tekanan darah dan ujian kadar gula dan kolestrol dalam darah.

Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya




Isnin, 16 Mei 2016

Kebaikan dan keburukkan Minuman Teh yang sangat perlu diketahu.i.Fully benefit of Tea need to know



Kết quả hình ảnh cho teh


Kebaikan dan keburukkan Minuman Teh :

Kebaikan Teh

1. Memperkuat Gigi & Mencegah Penkeries pada Gigi
Unsur Flouride ( F ) yang cukup tinggi pada Teh, dapat membantu dalam mencegah mengawal Penkeries pada gigi serta dapat memperkuat gigi

2. Mengurangi Resiko Keracunan Makanan
Unsur Catechin ( salah satu unsur dalam Polyphenols ), telah terbukti bahwa unsur tersebut memiliki kemampuan untuk menghentikan pertumbuhan beberapa bakteri yang menyebabkan keracunan makanan ( menurut kajian  dari Taiwan dan Jepun ).

3. Memperkuat Daya Tahan Tubuh
Dengan adanya vitamin C dan vitamin E, maka Teh dapat juga membantu memperkuat daya tahan tubuh.

4. Menyegarkan Tubuh
Teh mengandungi sejenis kafein yang berbeza dengan kopi, maka Teh juga dapat merangsang sistem saraf tubuh kita sehingga pengambilan oksigen kedalam tubuh lebih lancar.


5. Mencegah Tekanan Darah Tinggi
Epigallocatechin dan Gaul epicatechin yang adalah variasi catechin, mampu bertindak sebagai  penindas angiotensin pada trasferase, iaitu enzim menyebabkan tekanan darah tinggi. Banyak lagi boleh juga disimpulkan bahawa dengan keupayaan catechin untuk mengelakkan tekanan darah tinggi, mengurangkan tahap kolesterol dalam darah dan menghindari radikal, kemudian catechin boleh juga mengurangkan risiko penyakit kardiovascular.

6. Mengawal Kolesterol
Catechin, ternyata juga telah dibuktikan bahwa dapat mengurangi penimbunan kolesterol dalam darah dan mempercepat pembuangan kolesterol melalui najis

7. mengoptimumkan metabolisme gula
mangan (Mn), terkandung dalam teh boleh membantu penguraian gula menjadi tenaga. Oleh itu teh boleh membantu mengekalkan tahap gula dalam darah



8. Mencegah Pertumbuhan Kanser
Kemampuan Catechin ( salah satu unsur dalam Polyphenols ) dapat mengawal tumbuhnya sel-sel kanser pada tubuh dan meneutralkan radikal bebas.

Kết quả hình ảnh cho teh

Bahaya Dari Minuman Teh :

Teh memang dapat memberikan menafaat bagi para peminumnya, tetapi ada juga dikalangan orang tertentu yang dianjurkan untuk tidak mengambil teh terlalu banyak kerana boleh menjadi masaalah bagi kesihatannya,mereka itu adalah:

1. Pesakit yang fungsi ginjalnya tidak baik dan tak dapat menahan kencing atau inkontinensia kerana teh berfungsi melancarkan pembuangan air kencing. Banyak minum teh mengganggu fungsi ginjal,jadi ianya akan meyebabkan masaalah pesakit itu bertambah parah .

2. Wanita hamil
Wanita yang sedang hamil memerlukan berbagai Janis zat untuk membekal keperluan metabolisme tubuhnya dan juga janin dalam kandungannya,jika terlalu banyak minum teh, maka zat tanin atau samak dalam teh dapat berpadus dengan zat besi dalam makanan yang diambil. menjadi semacam sebatian yang tidak diserap oleh tubuh. selain dapat mengakibatkan anemia dan kekurangan zat besi pada wanita hamil, juga dapat mengakibatkan janin dalam kandungan menjadi kekurangan zat besi . Sehingga setelah lahir bayi juga akan menderita anemia dan kekurangan zat besi.

3. Wanita yang sedang menyusui
Wanita yang sedang menyusui sebaiknya tidak minum teh kental. Ini kerana salah satu dari racun dalam teh (kafein) boleh mempengaruhi pengeluaran air susu, sehingga ASI menjadi berkurang, selain itu kafein juga boleh masuk kedalam tubuh bayi melalui air susu yang dapat mengakibatkan usus bayi menjadi kejang, sehingga bayi akan menangis tak berhenti

4. Orang yang sedang demam
Untuk orang yang sedang  demam, minum teh bukannya dapat menurunkan suhu badannya tetapi  akan meningkatkan suhu panas tubuhnya. Ini disebabkan theophyline yang terkandung dalam teh dapat meninggikan suhu badan, bahkan membuat fungsi ubat penurun suhu badan menjadi hilang atau berkurang.

5. Orang yang lemah saraf dan mengalami insomnia
Para penderita penyakit ini sebaiknya tidak meminum teh kerana hanya akan semakin parah .ianya disebabkan kandungan kafein dalam teh dapat mengakibatkan gairahnya sistem saraf dan menaikkan metabolisme dasar, sehingga akan membuat semakin sukar untuk tidur lena dan merasa
gelisah.

6. Orang yang kurang darah
Zat besi dalam makanan memasuki saluran pencernaan dalam bentuk feros hidrosida koloid. Zat besi dalam bentuk koloid ini tidak dapat diserap tubuh secara langsung. Ia harus melalui peran getah perut barulah dapat diserap melalui tubuh. Asid tanat dalam teh sangat mudah bersebati dengan zat besi dan membentuk asid tanat feros larut yang merintangi penyerapan zat besi. Bila tubuh orang yang kurang darah kekurangan zat besi, hemoglobin sintetis dalam tubuh boleh berkurangan, dan penyakitnya menjadi bertambah parah.

7. Orang yang mengalami sembelit
Mereka iii mesti berpantang meminum teh pekat kerana asid tanat dalam teh mempunyai peranan astringen, iaitu melemahkan kerja saluran usus. Jika mereka tetp nekat meminum teh pekat maka sembelit akan semakin bertambah parah.

8. Kanak-kanak
Minum teh tidak terlalu baik untuk kana-kanak,  ini adalah kerana setelah minum teh kanak-kanak mudah terangsang semangatnya, nafsu makannya menurun, selaput lendir saluran pencernaan menyusut sehingga mempengaruhi pencernaan makanan dan penyerapannya.Asid tanat dalam teh juga dapat mempengaruhi penyerapan vitamin B dan zat besi dalam makanan sehingga mengakibatkan menurunnya hemoglobin dan menuyustnya volume eritrosit, yang akan mengakibatkan mudah terserang anemia atau kurang darah.

9. Orang yang mempunyai tekanan darah tinggi dan mengidap jantung teh memang dapat membantu melindungi jantung tapi bagi yang telah menderita penyakit jantung keronik harus menghindari minum teh pekat, kerana kadar kafein dalam teh bole merangsang orang dan menaikkan tekanan darahnya. Bila mereka tetap meminum teh maka jantungnya akan berdetak cepat,merasa sangat gelisah bahkan mengalami arrhythmia atau tidak adanya irama jantung.
Setelah mengetahui beberapa sebab mereka pantang minum teh tentunya akan menjadi perhatian bagi kita. Walaupun teh juga mempunyai manfaat bagi kesihatan tapi efek kesehatan teh lebih bersifat sebagai preventif (mencegah). Dan itupun akan berarti jika teh diminum secara teratur dan dengan ukuran yang tepat

Kajian yang dilakukan i dari Loyola University Medical Center, Amerika, menemui bahwa orang yang suka minum The Ais boleh beresiko besar terkena penyakit batu ginjal.

Kết quả hình ảnh cho teh

Untuk mengurangi resiko buruk tersebut, kita harus bijaksana dalam mengambil minuman dan makanan terutama Teh.


Disini Ada beberapa langkah yang boleh diambil sewaktu pengambilan Teh
  • Usahakan minum Teh tidak terlalu kerap .
  • Banyak minum air putih kerana sudah terbukti ianya sangat baik untuk tubuh.
  • Teh baik jika diadunkan, / dicampur dengan perahan limau kerana limau mengandungi acid sirat yang berfungsi sebagai pembersih dan antioksidan.
  • Buatlah minuman  Teh tidak terlalu manis supaya tidak menghilangkan zat yang bermenafaat dalam Teh tersebut.
  • Jangan Minum Teh pada saat atau sesudah makan. Sebab zat yang terkandung dalam makanan akan dinetralisir oleh Teh.
  • Jangan minum teh saat perut kosong sebab dapat meningkatkan produksi asid perut.
  • Untuk wanita hamil dan sedang menyusui, hindari minuman teh kerana kafein dan zat stimulan yang lain bisa merangsang kontraksi rahim dan mengganggu produksi kelenjar ASI.


Cara membuat Teh : gunakan air mendidih bersuhu 80 derajat celcius, jangan menggunakan air dengan yang suhunya lebih tinggi dari 80 derajat ini penting kerana dapat membuat hilangannya menafaat dari teh.

Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.