Jumaat, 19 September 2014

Khasiat buah Kranberry untuk kesihatan - CRANBERRY NUTRITION

KANDUNGAN DAN KHASIAT CRANBERRY

Khasiat kranberry
Kandungan buah kranberry  
kranberry  juga dikenali dengan nama lain seperti mossberry di Kanada dan fenberry di England Tanaman cranberry termasuk sejenis tanaman yang dimasukkan ke dalam jenis genus dalam golongan  sub genus Oxycoccos.
Spesies dari cranberry yang terkenal adalah Vaccinium oxycoccos (yang biasanya tumbuh di bahagian utara benua Eropah, Amarika Syarikat dan Asia,  Vaccinium microcarpum (yang biasanya tumbuh di bagian utara benua Eropa dan Asia) dan Vaccinium macrocarpon (yang biasanya tumbuh di bagian timur Kanada dan Amerika Syarikat).
Buah kranberry biasanya dituai pada awal bulan Oktober atau akhir bulan September diwaktu buah sudah berubah warna menjadi merah tua.
Sebahagian besar  dari buah kranberry diperoses menjadi berbagai produk misalnya sos cranberry,  minuman jus dan manisan.
Buah kranberi mengandungi vitamin C tahap optimum, termasuk tahap mineral dan serat diet. Buah kranberi adalah sumber antioksidan, polyphenols iaitu sebatian fitokimia, dikenali sebagai bermanfaat untuk sistem imun, jantung dan sistem vaskular dan anti kanser yang besar.
Untuk buah plum yang masih belum diolah menjadi jus, mengandung sianidin, flavonoid antosianidin, quercetin dan peonidin.
Sebatian ini adalah sangat berkesan untuk mengatasi kanser dalam vitro, tetapi kurang diserap dalam tubuh manusia dan  dihapuskan di dalam darah. Buah kranberi mengandungi tannin yang berkhasiat sebagai anti pembekuan darah, dan mampu mengurangkan jangkitan saluran kencing serta Plak gigi, dan juga boleh digunakan untuk mencegah keradangan gusi (gingivitis).


Manfaat buah cranberry
Pada bulan April 2004, AFSSA yang merupakan lembaga pengawasan ubat dan makanan Prancis mengizinkan jus buah kranberry untuk digunakan sebagai antibakteri untuk mengatasi masalah yang berhubungan dengan saluran kencing.
Ini boleh dibuktikan dengan empat Keratan percubaan-percubaan klinikal yang menunjukkan bukti yang sempurna iaitu kranberi jus boleh menghalang jangkitan bakteria di saluran kencing. Dipetik dari ReutersHealth bahawa jus kranberi yang kaya dengan bahan anti-bakteria yang boleh membantu mencegah berulang jangkitan saluran pundi kencing kanak-kanak.Para para penyelidik mendapati bahawa di mana jus kranberry proanthocyanidins dibuat dengan kepekatan tinggi (PAC) mengurangkan risiko kanak-kanak terdedah kepada jangkitan saluran kencing lebih banyak untuk 2/3 apabila berbanding dengan lain-lain jenis jus.Karena banyak jus yang mungkin tidak mengandung PAC, penyelidik mengatakan bahawa penemuann mereka bukankah sokongan bagi produk tertentu.
Tetapi hasil kajian yang diterbitkan oleh Journal of Urolog itu benar-benar memberi sokongan pada kranberry untuk mengatasi jangkitan tersebut.
PAC merupakan sebatian yang dianggap menghasilkan bakteri dimana kandungan sebatian dalam buah cranberry berpotensi untuk melawan jangkitan tersebut.
sha3622.blogspot.com
Berikut adalah menafaat menakjubkan dari buah cranberry untuk kesihatan seperti 
Menghindarkan dari resiko jangkitan saluran kecing
Jangkitan saluran kencing  boleh menjadi sangat buruk untuk kesihatan anda. Dengan memakan cranberries anda boleh mengalih keluar mikro-organisma yang menyebabkan jangkitan saluran kencing dan juga menghapuskan bakteria yang mendak di dalam buah pinggang atau pundi kencing.

Mencegah ketumbuhan

Cranberries kaya dengan sebatian polyphenols untuk menghalang pertumbuhan ketumbuhan di dalam badan. Dengan pengambilan jus kranberi dapat menghentikan pertumbuhan ketumbuhan yang mampu menyebabkan kerosakan kepada organ-organ penting , seperti paru-paru, payudara dan prostat.

Meningkatkan kesihatan jantung
Pengambilan buah kranberry mampu meningkatkan sistem kesihatan kardiovaskular Anda sebab flavonoid di dalamnya mampu mengurangi lemak dan menurunkan kolesterol di dalam tubuh.

Melindungi kesihatan gigi

Kandungan proanthocyanidine di dalam kranberry mampu melindungi gigi  dari bakteria yang menyebabkan kerosakan gigi dan mengurangi timbulnya plak.

Mencegah jangkitan pada sistem pernafasan

Haemophilus influenza merupakan bakteria yang menyebabkan jangkitan pada telinga dan pernafasan kanak-kanak.pengambilan buah ini mampu melawan pertumbuhan bakteria yang menyebabkan jangkitan padat pernafasan ini

Mencegah kegemukkan (obesitas)


Jika Anda menderita obesitas, minumlah jus cranberry secara rutin. kerana buah ini kaya akan asid organik yang dapat mengurangi timbunan lemak di dalam tubuh Anda.

Meningkatkan kesihatan jantung

Pengambilan bua kranberry mampu meningkatkan sistem kesehatan kardiovaskular Anda sebab flavonoid di dalamnya mampu mengurangi lemak dan menurunkan kolesterol di dalam tubuh.

Melindungi kesehatan gigi
Kandungan proanthocyanidine di dalam cranberry mampu melindungi gigi Anda dari bakteri yang menyebabkan kerusakan gigi dan mengurangi timbulnya plak.

 Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.


Rabu, 17 September 2014

Menanfaat Buah Blueberry Bagi Kesihatan - Blueberry nutrition

Menafaat Buah Blueberry Bagi Kesihatan

http://sha3622.blogspot.com

Buah blueberry adalah tanaman berbunga dalam jenis Vaccinium, bahagian Cyanococcus tumbuhan ini tumbuh di Amerika Utara. berukuran mulai  dari 10 cm hingga 4 m; Daunnya berganti atau hijau sepanjang tahun, bermulai 1–8 cm panjangnya dan lebar 0.5-3.5 cm. Bunganya berbentuk Loceng, berwarna putih, merah atau merah muda pucat, kadang-kadang kehijauan.
Seperti buah strawbery,buah bluebery dikenali juga sebagai buah yang kaya dengan antioksidan. Walaupun buah ini bentukanya agak kecil, namun khasiatya bagi kesihatan tubuh sangat besar.


sha3622.blogspot.com

Manfaat buah blueberry bagi kesehatan

1. Meningkatkan daya tahan tubuh (Imiun Sistem)
Blueberry diketahui mengandungi antioksidan yang lebih banyak dibandingkan dengan buah lain. Antioksidan memiliki peranan dalam membantu menguatkan sistem imiun dengan meneutralkan radikal bebas. Kebanyakan antioksidan di dalam buah-buahan adalah blueberry anthocyanin, pigmen yang bertanggungjawab ke atas warna biru blueberry.
2. Menurunkan lemak berlebih
Bluberry juga mengandungi polyphenol yang bermenafaat dalam menurunkan lemak berlebih di persekitaran perut  juga dapat membantu mengatasi permasalahan pada metabolisme tubuh. Buah ini sangat sesuai untuk membantu program diet yang sedang dilakukan kerana kandungan kalorinya yang rendah.
3. Mempertajam penglihatan
Sebatiab dalam blueberry yang dikenali sebagai anthocyanosides, dalam kajian klinikal telah diketahui ianya dapat melambatkan kemerosotan daya penglihatan. Satu kajian yang dikeluarkan dalam Archives of Ophtalmology menunjukkan bahawa pengambilan 3 biji buah blueberry dalam sehari dapat membantu mengurangi turunnya penglihatan di warga tua hingga 36 persen.
4. Menyihatkan tulang
Kandungan mangan dalam blueberry sangat baik untuk tulang memakan buah blueberry secara rutin dapat membantu menguatkan tulang serta menghindarkan diri dari risiko tulang reput.

5. Melancarkan sistem pencernaan
Semangkuk blueberry memiliki kandungan 4 gram serat, atau sekitar 15 persen dari keperluan harian yang tubuh perlukan. Serat larut yang terkandung dalam blueberry mampu menyerap hingga 15 kali beratnya sendiri dalam air dengan ini ianya dapat meningkatkan cairan ke usus dan melancarkan sistem pencernaan.
sha3622.blogspot.com
6. Menguatkan ingatan
Bluberry mengandung flayonoid  yang dapat mengaktifkan bahagian dalam otak yang berperanan dalam mengawall danmenguatkan ingatan.
7. Mencegah serangan jantung
Makan 3 hidangan blueberry atau lebih setiap minggu dapat mengurangi risiko penyakit jantung pada wanita. Blueberry mengandung kadar sebatian yang tinggi, yang dapat membantu melebarkan sauran darah. untuk makluman pennyumbatan saluran darah oleh kolesterol diketahui akan mempengaruhi kesihatan jantung.
8. Melawan kanser
Sebatiab fenolik yang terkandung dalam blueberry diketahui dapat melawan proliferasi sel kaner usus besar dan mendorong apoptosis. Penyelidikan menunjukkan, wanita dengan pengambilan yang tinggi blueberry dikeatahui mengalami penurunan ketara risiko berkaitan Kanser ovari.
9. Mencegah jangkitan pada saluran kencing
Sama halnya dengan buah cranberry, bluberry juga berperanan dalam mencegah bakteria atau jangkitan pada saluran kencing.
10. Menurunkan gula dalam darah
Blueberry adalah buah dengan dengan indeks glikemik rendah.Ini membuatkan buah ini memiliki peranan dalam membantu mengatur gula dalam darah, terutama bagi para pesakit kecing manis. memakan 5 biji buah blueberry setiap harinya sangat baik bagi kesehatan tubuh.

 Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.

Selasa, 16 September 2014

Khasiat Bunga Mawar untuk Kesihatan dan Kecantikan - Nutrition Of The Roses

Khasiat Bunga Mawar utuk Kesihatan dan Kecantikan
http://sha3622.blogspot.com

Bunga Mawar yang memiliki nama latin Rosa canina adalah tanaman hiasan yang menghasilkan bunga dengan warna-warni yang indah. Tidak diketahui Bunga mawar dijadikan sebagai lambang cinta. Terutama mawar merah. bunga mawar digunakan untuk berbagai keperluan dari  bunga hiasan, bunga meja atau bunga tabur.

Namun, disebalik keindahan warnanya, bunga mawar juga memiliki beberapa menafaat bagi dunia kesihatan dan kecantikan. Bagi dunia kecantikan, bunga mawar sering dijadikan bahan untuk perawatan wajah, kulit dan rambut. Sedangkan dalam dunia kesihatan, bunga mawar dijadikan sebagai ubat untuk beberapa penyakit seperti menurunkan kolsterol, mencegah penyakit jantung, meringankan gejala selsema, cirit-birit, serta jangkitan saluran kencing.

1. Menghilangkan Jerawat
Air bunga mawar merupakan bahan pembersih semulajadi yang kaya dengan antioksidan dan mampu membunuh bakteria penyebab jerawat. Cuci wajah Anda dengan air suam yang sudah dicampur dengan air mawar.

2. Perawatan Kulit
Menjaga keseimbangan pH semulajadi  kulit dengan air mawar. Air mawar dapat menyeimbangan pengeluaran sebum pada kulit. Hal ini dapat digunakan baik untuk kulit berminyak maupun kulit kering. Air mawar juga mampu melawan berbagai penyakit kulit dan ekzima.

3. Kesihatan Rambut
Air mawar baik untuk kesihatan rambut kerana mengandungi bahan penyejuk semulajadi yang dapat melembapkan,cukup dengan hanya menuangkan beberapa tetes air mawar dicampur bersamaan dengan shampo untuk menciptakan aroma khas yang wangi. Boleh juga , tuangkan pada rambut yang masih basah kemudian diramas dan diurut  lembut untuk membantu pertumbuhan rambut Anda. Selain itu, air mawar juga dapat mengatasi peradangan di kulit kepala dan menghapuskan kelemumur

sha3622.blogspot.com

4. Kesihatan Mata
Mata letih dan lingkaran gelap di bawah mata boleh diatasi dengan air mawar. Air mawar juga dapat digunakan untuk mengatasi mata merah dan meradang. Titeikan 2-3 titis pada mata, lalu ditutup selama beberapa minit untuk membersihkan mata. Lakukan secara rutin untuk menghindari jangkitan mata.

5. Untuk Wanita
Tahukah Anda? Perawatan seperti spa biasanya menggunakan air mawar sebagai bahan utamanya. Hal ini disebabkan oleh keharuman air mawar yang khas dan bermenafaat untuk organ intim Anda. Caranya  dengan mencuci persekitarannya dengan  air suam yang telah dicampur dengan air mawar.

6. Mengatasi bengkak pada kaki
Caranya dengan mengambil 2-3 kuntum bunga mawar lalu ditambah 30gram daun sambung nyawa setelah itu dicuci bersih. Kemudian rebus dengan air 600ml lalu diminum airnya selama 2 kali sehari.

sha3622.blogspot.com
7. Roseship -
Rosehip ini adalah buah dari biji bunga mawar. Selain digunakan untuk bahan produk kecantikan, buah yang satu ini berhasil menurunkan tekanan darah, dan tahap kolesterol dalam tubuh manusia.


 Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.

Isnin, 15 September 2014

Kebaikan Air Beralkali - Benefits Of Alkaline Water

sha3622.blogspot/com

AIR ALKALI pH 9

Air minum alkali  bersifat Detoxin dan Antioksidan, memiliki rantai molekul air 
yang sangat kecil (Microcluster) bersifat Hexagonal, mineral seimbang, 
mengandung Oksigen  dan mempunyai rasa yang lembut serta menyegarkan.


sha3622.blogspot/com


Pengaruh keasidan tubuh terhadap kesihatan
Keasidan tubuh atau pH (potensial Hidrogen) merupakan taktor 
utama yang menentukan apakah tubuh kita sihat atau sebaliknya 
terhadap penyakit. Badan beralkali  bertentangan dengan badan berasid .
merupakan badan yang sihat manakala badan berasid adalah badan 
dalam keadaan yang akit atau terdedah kepada penyakit. Ianya 
boleh diyatakan dengan ukuran keasidan pH 7.0-8.0 manakala 
badan berasid dengan pH di bawah 7.0 . sebagai contoh, badan 
bayi yang baru lahir akan mempunyai pH 8.0, manakala pesakit-
pesakit kanser secara amnya mempunyai pH 3.5. 
Orang dewasa yang sihat akan mempunyai pH 7.0-7.5.


Pada umumnya keadaan tubuh yang lebih asid dapat menyebabkan 
terjadinya penyakit. Semakin dewasa manusia semakin banyak 
hal-hal yang mempengaruhi nilai pH  yang semakin berasid, 
semakin tua manusia pH tubuh semakin rendah maka semakin 
mudah terkena penyakit. Semakin banyak toksid terkumpul ,
menyebabkan punca penyakit  tetapi sebaik sahaja badan 
berpenyakit maka badan boleh menjadi lebih berasid lagi 
disebabkan oleh penyakit-penyakit yang tidak dirawat  terjadi 
lingkaran  yang tidak putus putusnya hingga pesakit meninggal.


sha3622.blogspot/com
Mengapa tubuh dapat menjadi asid dan bagaimana mencegahnya?

Ini terjadi kerana kita mengambil makanan yang “membentuk asid” 
lebih banyak daripada makanan yang “membentuk asas”. Istilah 
“pembentuka sas ” tidak sama artinya dengan “asid”. Ini perlu 
diperhatikan untuk tidak menimbulkan kekeliruan. Limau nipis 
adalah makanan yang sangat masam, namun ia membentuk keadaan asas pada tubuh dan sebaliknya susu yang telah dipasteur 
tau susu UHT  merupakan sejenis makanan yang beralkali atau susu 
UHT adalah jenis makanan asas , namunakan menimbulkan keadaan 
asid bagi tubuh [susu segar tanpa diperoses akan tetap memberikan 
keadaan asas pada tubuh]. Kesimpulannya adalah bahwa makanan 
yang kita ambil merupakan faktor terbesar bagi keasidan pada tubuh 
kita. Untuk mencegahnya maka kita sebaiknya mengetahui jenis makanan
 apa yang dapat diambil. Secara purata, untuk menjadi sihat sebaiknya kita mengambil makanan “pembentuk asas” sekurang-kurangnya sebanyak 75% dan makanan 
“pembentuk asid”  maksimanya 25%. Untuk pesakit penyakit berat,peratusan jumlah makanan yang "berbentuk beralkali " ini perlu dinaikkan. Contohnya, pesakit  kanser  disyorkan untuk makan 100%  makanan berbentuk  alkali  dan berpantang makanan berbentuk asid


Makanan penyabab asid  juga mengandungi sejumlah besar protein dan sedikit 
air. Hampir semua makanan protein dan biji-bijian (beras, jagung, gandum dsb) 
termasuk barangan pemorsesannya memberi reaksi kimia  pada tubuh kecuali 
susu mentah, yogurt dan kacang almond sebaliknya makanan berbentuk asas  
berkadar air yang tinggi dan mengandung sejumlah kecil protein. Semua jenis buah 
dan sayuran (termasuk pokok lada salad, ubi dan sayur-sayuran adalah makanan 
pembentukan asas kecuali tomato (terutama yang masak). Makanan pemorsesannya 
umumnya merupakan makanan “pembentuk asid’  Walaupun rasa asas yang 
dibuat dengan sayur-sayuran atau buah-buahan. Dalam proses asas makanan 
telah juga diubahsuai dan diperbesarkan oleh sejumlah lain-lain bahan-bahan kimia, 
pengawet, pemanis, pewarna yang akhirnya membawa kepada makanan tadi menjadi "pembuat asid".Salah satu proses penyakit - penyakit degeneratif atau penuaan disebabkan oleh keracunan yang disebut ASIDIFIKASI, dimana salah satu pnyebabnya adalah gaya hidup yang salah (minuman beralkohol, bersoda, dll serta mengabil makanan tidak 
sihat atau yang mengandung bahan pengawet, penyedap rasa, serta pewarna), pH darah normal sekitar 7,2 - 7,4 tidak lagi dapat dipertahankan sehingga menyebabkan proses  penuaan , salah satu cara yang mudah untuk mengatasi keadaan ini adalah dengan cara minum air ber - Alkali tinggi.

Bagaimana cara untuk mengetahui bahwa tubuh anda berasid atau sebaliknya

Anda hanya perlu melakukan test pada air ludah anda pada kertas Lakmus 
[litmus paper]. Gunakan kertas lakmus yang memiliki setidaknya pH diantara 4.0 - 8.0 dan memberikan warna berbeda untuk setiap perubahan pH 0.5 - 1.0. Sebelum memeriksa air liur anda, bersihkan mulut dengan cara mengumpulkan air liur didalam mulut dan ludahkan dan lakukan 2 kali berturut turut. Pada kali ketiga, ambil air liur anda dan sapukan pada kertas lakmus dan anda membandingkan warnanya denganstandard warna yang diberikan [biru. hijau, kuning, dst]. 
sha3622.blogspot/com



Berikut manfaat air alkali yang mungkin dapat kita 

1. Air Alkali dan Jantung
Air alkali juga diyakini dapat  menyembuhkan penyakit jantung, rematik, kerusakan 
kulit, penyakit saluran napas, usus, dan penyakit kewanitaan.

2. Memperlancar Sistem Pencernaan
Mengambil air alkali dalam jumlah cukup setiap hari akan memperlancar sistem 
pencernaan membolehkan kita terhindari dari masalah-masalah pencernaan seperti 
ulser  ataupun sembelit. Pembakaran kalori juga akan berjalan dengan lancar.

3. Air Alkali Membantu Memperlambat Tumbuhnya Zat-Zat Penyebab Kanser,
Ianya juga mencegah Penyakit batu pada buah pinggang  dan hati. Minum air 
alkali akan membuat tubuh lebih bertenga.

4. Perawatan Kecantikan
Bila kurang minum air beralkali, tubuh akan menyerap kandungan air dalam kulit 
sehingga kulit menjadi kering dan berkedut, selain itu, air alkali dapat melindungi 
kulit dari luar, sekaligus melembabkan dan menyehatkan kulit. juga untuk menjaga 
kecantikan , kebersihan tubuh pun seharusnya benar-benar diperhatikan, dengan 
meminum air putih 8 – 10 gelas sehari.

5. Untuk Kesuburan
Meningkatkan produksi hormon testosteron pada lelaki serta hormon estrogen pada 
wanita.Menurut hasil kajian dari sebuah lembaga kajian trombosis di London, jika 
seseorang selalu mandi dengan air sejuk maka peredaran darahnya lancar dan tubuh 
terasa lebih segar . Mandi dengan air sejuk beralkali akan meningkatkan pengeluaaran 
sel darah putih dalam tubuh serta meningkatkan kemampuan seseorang terhadap 
serangan virus.Bahkan, mandi di waktu pagi dapat meningkatkan  pengeluaaran 
hormon testosteron pada lelaki serta hormon estrogen pada wanita. Dengan begitu 
kesuburan serta kegairahan seksual pun akan meningkat. Selain itu sel kulit dapat dibaiki, 
kuku lebih sihat dan kuat, tak mudah retak.

6. Sebagai Obat Stroke
Air alkali tidak hanya digunakan untuk mengubati berbagai penyakit kulit, tapi juga berkesan untuk mengubati lumpuh, seperti kerana stroke, secara ringkas penyakit stroke adalah berkurangnya penghantaran oksigen atau darah ke otak. Air Alkali adalah air yang mempunyai kadar oksigen yang tinggi sehingga, kekurangan  penghantaran oksigen dapat di hindari sebabnya, air tersebut dapat membantu memperkuatkan kembali otot-otot dan ligamen serta memperlancar sistem peredaran darah dan sistem pernafasan, meningkatkan pengalirani darah dan oksigenisasi sel-sel, 
sehingga dapat mencegah kekakuan otot, menghilangkan rasa perit serta menenangkan fikiran. Kandungan ion-ion terutama khlor, magnesium, hidrogen karbonat dan sulfat dalam air panas, membantu pelebaran pembuluh darah sehingga meningkatkan pengaliran darah. Selain itu pH airnya mampu menguatkan sel kulit.

7 Kesan yang menenangkan
Air alkali yang mengandungi ion negatif dapat meredakan rasa sakit, meneutralkan 
racun, memerangi penyakit, serta membantu menyerap dan memenfaatkan oksigen. Ion 
negatif dalam aliran darah akan mempercepat pengiriman oksigen ke dalam sel dan 
jaringan.

8. Melangsingkan / membuat berat badan ideal
Dikala tubuh kita sudah “terlalu berasid” tubuh akan merangsang dengan cara 
menyimpan lemak untuk melindungi organ organ penting dari asid ini,untuk 
mengatasi keadaan yang terlalu  berasid ini, air alkali adalah pilihan yang sangat 
tepat. kerana air dengan kadar pH 7.5 keatas ini akan mengaktifkan enzim dalam 
tubuh ianya akan meningkatkan pembakaran kalori dari sisa-sisa makanan yang 
bersifat asid yang tidak diperlukan oleh tubuh.
Air alkali juga bersifat menghilangkan kotoran-kotoran dalam tubuh yang akan lebih 
cepat keluar melalui air kecing. Bagi yang ingin menguruskan badan pula, meminum
 air alkali suam sebelum makan (sehingga merasa agak kenyang) merupakan satu 
cara untuk mengurangi jumlah makanan yang masuk. Apatah lagi air alkali ini tidak mengandung kalori, gula, ataupun lemak. Namun yang terbaik adalah meminum pada 
suhu yang agak sedang, tidak terlalu panas, dan tidak terlalu sejuk. 

9. Tubuh Lebih Segar
Khasiat air alkali tidak hanya untuk membersihkan tubuh saja tapi juga sebagai zat 
yang sangat diperlukan oleh tubuh. Kita mungkin lebih dapat bertahan kekurangan
 makan beberapa hari berbanding air kurangan Sebab, air merupakan bagian terbesar 
dalam komposisi tubuh manusia.

10. Penyeimbang tubuh .
Jumlah air yang menurun dalam tubuh, fungsi organ-organ tubuh juga akan menurun 
dan lebih mudah terganggu oleh bakteri, virus. Namun, tubuh manusia mempunyai 
mekanisme dalam mempertahankan keseimbangan pengambilan air yang masuk 
dan yang dikeluarkan. Rasa haus pada setiap orang merupakan mekanisme normal 
dalam mempertahankan  pengambilan air dalam tubuh. Air yang diperlukan tubuh
 kira-kira 2-2,5 l (8 – 10 gelas)  sehari. Jumlah keperluan air ini sudah termasuk  
pengambilan air dari makanan (seperti dari kuah sup, soto), minuman seperti susu,
 teh, kopi, sirup. Selain itu,  pengambilan air juga diperolehi dari hasil metabolisme 
makanan yang dambil dan metabolisme jaringan sel di dalam tubuh.
Air juga dikeluarkan tubuh melalui air kencing dan peluh. Jumlah air yang 
dikeluarkan tubuh melalui air kencing sekitar 1 liter sehari, jumlah najis pula 
yang dikeluarkan pada orang sihat sekitar 50 – 400 g/hari, kandungan aimya 
sekitar 60 – 90 % berat najis atau kira-kira 50 – 60 ml air sehari.
Sedangkan, air yang terbuang melalui keringat dan saluran pernafasan dalam 
sehari maksimum 1 liter, tergantung suhu udara sekitar. Belum lagi faktor 
pengeluaran air melalui pernafasan. Seseorang yang mengalami demam, kandungan
 air dalam nafasnya akan meningkat. Sebaliknya, jumlah air yang disedut melalui 
pernafasan berkurang akibat rendahnya kelembapan udara di sekitarnya.
Tubuh akan menurun keadaannya bila kadar air menurun dan kita tidak segera 
memenuhi keperluan air tubuh tersebut. Kardiolog dari AS, Dr James M. Rippe 
memberi saranan untuk meminum air paling sedikit seliter lebih banyak dari apa 
yang diperlukan oleh rasa haus kita. sebabnya, kehilangan 4% cairan saja akan 
mengakibatkan penurunan prestasi kita sebanyak 22 %! Dapat diertikan bila 
kehilangan 7%, kita akan mulai merasa lemah dan lesu.
Aktiviti makin banyak maka makin banyak pula air yang keluar dari tubuh. 
Untuk itu, pakar kesihatan mengingatkan agar jangan hanya minum bila terasa
haus Kebiasaan banyak minum,dalam keadaan sedang haus atau tidak, merupakan 
kebiasaan yang baik untuk kesihat
Jika berada di kawasan yang berhawa dingin, adalah disyorkan minum berlebihan 
kerana udara sejuk dan badan cepat   mengalami kekurangan air  Banyak minum 
juga akan membantu kulit tidak cepat kering. Di ruang yang suhunya tidak tetap 
juga dianjurkan untuk membiasakan meminum meski tidak terasa haus untuk 
menyeimbangkan suhu.

11. Air Alkali dan Keletihan/ Tenaga berkurangan
Keletihan adalah gejala dan isyarat keluhan yang paling umum dari tubuh yang 
terlalu berasid.Racun yang dihasilkan oleh tubuh yang terlalu berasid mengurangi 
daya serap akan protein, mineral dan nutrisi lain. seterusnya akan melemahkan 
kemampuan tubuh untuk mengeluarkan enzim, hormon dan ratusan komponen 
kimia dalam tubuh yang sangat diperlukan untuk proses penjanaan semula

 Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.