Rabu, 17 September 2014

Menanfaat Buah Blueberry Bagi Kesihatan - Blueberry nutrition

Menafaat Buah Blueberry Bagi Kesihatan

http://sha3622.blogspot.com

Buah blueberry adalah tanaman berbunga dalam jenis Vaccinium, bahagian Cyanococcus tumbuhan ini tumbuh di Amerika Utara. berukuran mulai  dari 10 cm hingga 4 m; Daunnya berganti atau hijau sepanjang tahun, bermulai 1–8 cm panjangnya dan lebar 0.5-3.5 cm. Bunganya berbentuk Loceng, berwarna putih, merah atau merah muda pucat, kadang-kadang kehijauan.
Seperti buah strawbery,buah bluebery dikenali juga sebagai buah yang kaya dengan antioksidan. Walaupun buah ini bentukanya agak kecil, namun khasiatya bagi kesihatan tubuh sangat besar.


sha3622.blogspot.com

Manfaat buah blueberry bagi kesehatan

1. Meningkatkan daya tahan tubuh (Imiun Sistem)
Blueberry diketahui mengandungi antioksidan yang lebih banyak dibandingkan dengan buah lain. Antioksidan memiliki peranan dalam membantu menguatkan sistem imiun dengan meneutralkan radikal bebas. Kebanyakan antioksidan di dalam buah-buahan adalah blueberry anthocyanin, pigmen yang bertanggungjawab ke atas warna biru blueberry.
2. Menurunkan lemak berlebih
Bluberry juga mengandungi polyphenol yang bermenafaat dalam menurunkan lemak berlebih di persekitaran perut  juga dapat membantu mengatasi permasalahan pada metabolisme tubuh. Buah ini sangat sesuai untuk membantu program diet yang sedang dilakukan kerana kandungan kalorinya yang rendah.
3. Mempertajam penglihatan
Sebatiab dalam blueberry yang dikenali sebagai anthocyanosides, dalam kajian klinikal telah diketahui ianya dapat melambatkan kemerosotan daya penglihatan. Satu kajian yang dikeluarkan dalam Archives of Ophtalmology menunjukkan bahawa pengambilan 3 biji buah blueberry dalam sehari dapat membantu mengurangi turunnya penglihatan di warga tua hingga 36 persen.
4. Menyihatkan tulang
Kandungan mangan dalam blueberry sangat baik untuk tulang memakan buah blueberry secara rutin dapat membantu menguatkan tulang serta menghindarkan diri dari risiko tulang reput.

5. Melancarkan sistem pencernaan
Semangkuk blueberry memiliki kandungan 4 gram serat, atau sekitar 15 persen dari keperluan harian yang tubuh perlukan. Serat larut yang terkandung dalam blueberry mampu menyerap hingga 15 kali beratnya sendiri dalam air dengan ini ianya dapat meningkatkan cairan ke usus dan melancarkan sistem pencernaan.
sha3622.blogspot.com
6. Menguatkan ingatan
Bluberry mengandung flayonoid  yang dapat mengaktifkan bahagian dalam otak yang berperanan dalam mengawall danmenguatkan ingatan.
7. Mencegah serangan jantung
Makan 3 hidangan blueberry atau lebih setiap minggu dapat mengurangi risiko penyakit jantung pada wanita. Blueberry mengandung kadar sebatian yang tinggi, yang dapat membantu melebarkan sauran darah. untuk makluman pennyumbatan saluran darah oleh kolesterol diketahui akan mempengaruhi kesihatan jantung.
8. Melawan kanser
Sebatiab fenolik yang terkandung dalam blueberry diketahui dapat melawan proliferasi sel kaner usus besar dan mendorong apoptosis. Penyelidikan menunjukkan, wanita dengan pengambilan yang tinggi blueberry dikeatahui mengalami penurunan ketara risiko berkaitan Kanser ovari.
9. Mencegah jangkitan pada saluran kencing
Sama halnya dengan buah cranberry, bluberry juga berperanan dalam mencegah bakteria atau jangkitan pada saluran kencing.
10. Menurunkan gula dalam darah
Blueberry adalah buah dengan dengan indeks glikemik rendah.Ini membuatkan buah ini memiliki peranan dalam membantu mengatur gula dalam darah, terutama bagi para pesakit kecing manis. memakan 5 biji buah blueberry setiap harinya sangat baik bagi kesehatan tubuh.

 Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan