Selasa, 16 September 2014

Khasiat Bunga Mawar untuk Kesihatan dan Kecantikan - Nutrition Of The Roses

Khasiat Bunga Mawar utuk Kesihatan dan Kecantikan
http://sha3622.blogspot.com

Bunga Mawar yang memiliki nama latin Rosa canina adalah tanaman hiasan yang menghasilkan bunga dengan warna-warni yang indah. Tidak diketahui Bunga mawar dijadikan sebagai lambang cinta. Terutama mawar merah. bunga mawar digunakan untuk berbagai keperluan dari  bunga hiasan, bunga meja atau bunga tabur.

Namun, disebalik keindahan warnanya, bunga mawar juga memiliki beberapa menafaat bagi dunia kesihatan dan kecantikan. Bagi dunia kecantikan, bunga mawar sering dijadikan bahan untuk perawatan wajah, kulit dan rambut. Sedangkan dalam dunia kesihatan, bunga mawar dijadikan sebagai ubat untuk beberapa penyakit seperti menurunkan kolsterol, mencegah penyakit jantung, meringankan gejala selsema, cirit-birit, serta jangkitan saluran kencing.

1. Menghilangkan Jerawat
Air bunga mawar merupakan bahan pembersih semulajadi yang kaya dengan antioksidan dan mampu membunuh bakteria penyebab jerawat. Cuci wajah Anda dengan air suam yang sudah dicampur dengan air mawar.

2. Perawatan Kulit
Menjaga keseimbangan pH semulajadi  kulit dengan air mawar. Air mawar dapat menyeimbangan pengeluaran sebum pada kulit. Hal ini dapat digunakan baik untuk kulit berminyak maupun kulit kering. Air mawar juga mampu melawan berbagai penyakit kulit dan ekzima.

3. Kesihatan Rambut
Air mawar baik untuk kesihatan rambut kerana mengandungi bahan penyejuk semulajadi yang dapat melembapkan,cukup dengan hanya menuangkan beberapa tetes air mawar dicampur bersamaan dengan shampo untuk menciptakan aroma khas yang wangi. Boleh juga , tuangkan pada rambut yang masih basah kemudian diramas dan diurut  lembut untuk membantu pertumbuhan rambut Anda. Selain itu, air mawar juga dapat mengatasi peradangan di kulit kepala dan menghapuskan kelemumur

sha3622.blogspot.com

4. Kesihatan Mata
Mata letih dan lingkaran gelap di bawah mata boleh diatasi dengan air mawar. Air mawar juga dapat digunakan untuk mengatasi mata merah dan meradang. Titeikan 2-3 titis pada mata, lalu ditutup selama beberapa minit untuk membersihkan mata. Lakukan secara rutin untuk menghindari jangkitan mata.

5. Untuk Wanita
Tahukah Anda? Perawatan seperti spa biasanya menggunakan air mawar sebagai bahan utamanya. Hal ini disebabkan oleh keharuman air mawar yang khas dan bermenafaat untuk organ intim Anda. Caranya  dengan mencuci persekitarannya dengan  air suam yang telah dicampur dengan air mawar.

6. Mengatasi bengkak pada kaki
Caranya dengan mengambil 2-3 kuntum bunga mawar lalu ditambah 30gram daun sambung nyawa setelah itu dicuci bersih. Kemudian rebus dengan air 600ml lalu diminum airnya selama 2 kali sehari.

sha3622.blogspot.com
7. Roseship -
Rosehip ini adalah buah dari biji bunga mawar. Selain digunakan untuk bahan produk kecantikan, buah yang satu ini berhasil menurunkan tekanan darah, dan tahap kolesterol dalam tubuh manusia.


 Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan