Jumaat, 19 September 2014

Khasiat buah Kranberry untuk kesihatan - CRANBERRY NUTRITION

KANDUNGAN DAN KHASIAT CRANBERRY

Khasiat kranberry
Kandungan buah kranberry  
kranberry  juga dikenali dengan nama lain seperti mossberry di Kanada dan fenberry di England Tanaman cranberry termasuk sejenis tanaman yang dimasukkan ke dalam jenis genus dalam golongan  sub genus Oxycoccos.
Spesies dari cranberry yang terkenal adalah Vaccinium oxycoccos (yang biasanya tumbuh di bahagian utara benua Eropah, Amarika Syarikat dan Asia,  Vaccinium microcarpum (yang biasanya tumbuh di bagian utara benua Eropa dan Asia) dan Vaccinium macrocarpon (yang biasanya tumbuh di bagian timur Kanada dan Amerika Syarikat).
Buah kranberry biasanya dituai pada awal bulan Oktober atau akhir bulan September diwaktu buah sudah berubah warna menjadi merah tua.
Sebahagian besar  dari buah kranberry diperoses menjadi berbagai produk misalnya sos cranberry,  minuman jus dan manisan.
Buah kranberi mengandungi vitamin C tahap optimum, termasuk tahap mineral dan serat diet. Buah kranberi adalah sumber antioksidan, polyphenols iaitu sebatian fitokimia, dikenali sebagai bermanfaat untuk sistem imun, jantung dan sistem vaskular dan anti kanser yang besar.
Untuk buah plum yang masih belum diolah menjadi jus, mengandung sianidin, flavonoid antosianidin, quercetin dan peonidin.
Sebatian ini adalah sangat berkesan untuk mengatasi kanser dalam vitro, tetapi kurang diserap dalam tubuh manusia dan  dihapuskan di dalam darah. Buah kranberi mengandungi tannin yang berkhasiat sebagai anti pembekuan darah, dan mampu mengurangkan jangkitan saluran kencing serta Plak gigi, dan juga boleh digunakan untuk mencegah keradangan gusi (gingivitis).


Manfaat buah cranberry
Pada bulan April 2004, AFSSA yang merupakan lembaga pengawasan ubat dan makanan Prancis mengizinkan jus buah kranberry untuk digunakan sebagai antibakteri untuk mengatasi masalah yang berhubungan dengan saluran kencing.
Ini boleh dibuktikan dengan empat Keratan percubaan-percubaan klinikal yang menunjukkan bukti yang sempurna iaitu kranberi jus boleh menghalang jangkitan bakteria di saluran kencing. Dipetik dari ReutersHealth bahawa jus kranberi yang kaya dengan bahan anti-bakteria yang boleh membantu mencegah berulang jangkitan saluran pundi kencing kanak-kanak.Para para penyelidik mendapati bahawa di mana jus kranberry proanthocyanidins dibuat dengan kepekatan tinggi (PAC) mengurangkan risiko kanak-kanak terdedah kepada jangkitan saluran kencing lebih banyak untuk 2/3 apabila berbanding dengan lain-lain jenis jus.Karena banyak jus yang mungkin tidak mengandung PAC, penyelidik mengatakan bahawa penemuann mereka bukankah sokongan bagi produk tertentu.
Tetapi hasil kajian yang diterbitkan oleh Journal of Urolog itu benar-benar memberi sokongan pada kranberry untuk mengatasi jangkitan tersebut.
PAC merupakan sebatian yang dianggap menghasilkan bakteri dimana kandungan sebatian dalam buah cranberry berpotensi untuk melawan jangkitan tersebut.
sha3622.blogspot.com
Berikut adalah menafaat menakjubkan dari buah cranberry untuk kesihatan seperti 
Menghindarkan dari resiko jangkitan saluran kecing
Jangkitan saluran kencing  boleh menjadi sangat buruk untuk kesihatan anda. Dengan memakan cranberries anda boleh mengalih keluar mikro-organisma yang menyebabkan jangkitan saluran kencing dan juga menghapuskan bakteria yang mendak di dalam buah pinggang atau pundi kencing.

Mencegah ketumbuhan

Cranberries kaya dengan sebatian polyphenols untuk menghalang pertumbuhan ketumbuhan di dalam badan. Dengan pengambilan jus kranberi dapat menghentikan pertumbuhan ketumbuhan yang mampu menyebabkan kerosakan kepada organ-organ penting , seperti paru-paru, payudara dan prostat.

Meningkatkan kesihatan jantung
Pengambilan buah kranberry mampu meningkatkan sistem kesihatan kardiovaskular Anda sebab flavonoid di dalamnya mampu mengurangi lemak dan menurunkan kolesterol di dalam tubuh.

Melindungi kesihatan gigi

Kandungan proanthocyanidine di dalam kranberry mampu melindungi gigi  dari bakteria yang menyebabkan kerosakan gigi dan mengurangi timbulnya plak.

Mencegah jangkitan pada sistem pernafasan

Haemophilus influenza merupakan bakteria yang menyebabkan jangkitan pada telinga dan pernafasan kanak-kanak.pengambilan buah ini mampu melawan pertumbuhan bakteria yang menyebabkan jangkitan padat pernafasan ini

Mencegah kegemukkan (obesitas)


Jika Anda menderita obesitas, minumlah jus cranberry secara rutin. kerana buah ini kaya akan asid organik yang dapat mengurangi timbunan lemak di dalam tubuh Anda.

Meningkatkan kesihatan jantung

Pengambilan bua kranberry mampu meningkatkan sistem kesehatan kardiovaskular Anda sebab flavonoid di dalamnya mampu mengurangi lemak dan menurunkan kolesterol di dalam tubuh.

Melindungi kesehatan gigi
Kandungan proanthocyanidine di dalam cranberry mampu melindungi gigi Anda dari bakteri yang menyebabkan kerusakan gigi dan mengurangi timbulnya plak.

 Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan