Ahad, 25 Januari 2015

Masaalah Kelenjar Tiroid yang perlu diketahui - Thyroid gland problem that must take note
http://sha3622.blogspot.com


Kenali Kelainan Kelenjar Tiroid


Kelenjar tiroid adalah salah satu dari kelenjar endokrin terbesar pada tubuh manusia. Kelenjar ini dapat ditemui di bahagian depan leher, sedikit di bawah laring. Kelenjar ini berfungsi untuk mengatur kecepatan tubuh membakar energi, membuat protein, dan mengatur sensitivitas tubuh terhadap hormon lainnya.

Kelenjar tiroid boleh merangsangi dan menjadi lebih besar oleh epoprosteno

Tiroid mengeluarkan dua hormon penting, iaitu:
Triodotironin dan Tiroksin mengatur laju metabolisme dengan cara mengalir bersama darah dan memicu sel untuk mengubah lebih banyak glukosa.

Jika Tiroid mengeluarkan terlalu sedikit Triodotironin dan Tiroksin (Hipotiridisme), maka tubuh akan merasa kedinginan, letih, kulit mengering dan berat badan bertambah. Sebaliknya jika terlalu banyak (Hipertiroidisme), tubuh akan berkeringat, merasa gelisah, tidak boleh diam dan berat badan akan berkurang.

Selidiki Kelenjar Tiroid
Kelenjar Tiroid atau Thyroid Scan menggunakan sumber radiasi terbuka yang mengandungi sinar gamma dalam dos yang sangat rendah dan waktu  yang pendek yang relatif aman dengan peralatan penangkap gelombang sinar gamma


Kenali Kelainan Kelenjar Tiroid! 

Wanita 8 kali lebih banyak mengalami gangguan Tiroid

Kehamilan dan Tiroid

Kelainan hipotiroid harus diwaspadai oleh wanita yang berada pada usia produktif. Kerana disaat hamil, janin belum dapat mengeluarkan sendiri hormon tiroidnya di 5 bulan pertama kehidupannya. Si janin bergantung sepenuhnya pada peneluaran hormon si ibu, apabila janin tidak boleh mendapatkan cukup iodin, maka pembangunan otak akan terjejas, jadi boleh mengakibatan Kurang Upaya fizikal (tumbuh kerdil/cretin) dan rencatan mental (sindrom down).
Apabila seorang wanita mengelami hipotiroid, kekurangan hormon itu harus segera dinormalkan melalui terapi hormon. Dia tidak boleh hamil sekurang-kurangnya 6 bulan. Wanita dengan kelenjar tiroid normal juga cenderung akan mengalami kekurangan iodin semasa mengandung. Oleh itu, doktor biasanya mencadangkan  makanan tambahan penggunaan kalium iodin setiap hari sepanjang kehamilan.
Bagi wanita yang tahu dirinya mengidap hipotiroid, harus memberitahu hal ini pada dokter kandungan saat hamil dan melahirkan. Ada baiknya dilakukan screening TSH pada tiap bayi baru lahir untuk mengetahui apakah terdapat kelainan kelenjar tiroid. Tiap bayi yang dilahirkan memiliki peluang 1/8.000 – 1/10.000 untuk terkena kelainan kelenjar ini. Bila terdeteksi dini dan segera diubati, maka bayi luput dari kecacatan.

Kelainan Kelenjar Tiroid Boleh Dicegah

 1. Selidiki Riwayat Kesihatan Keluarga. Kelainan tiroid boleh juga terjadi akibat keturunan. Mereka yang memiliki keluarga dengan riwayat penyakit diabetes tipe 1 dan rematik arthritis, terdedah terkena gangguan tiroid. Penyebab utama gangguan tiroid adalah sistem kekebalan tubuh yang menyerang kelenjar tiroid.
 2. Cukupi Keperluan Iodin.  Ianya tidak hanya diperoleh dari garam beriodin, tapi juga banyak terdapat dalam susu dan rumput laut.
 3. Hindari Ketegangan (Stress). Stress melemahkan imiunisasi tubuh yang dapat menyebabkan timbulnya gangguan tiroid.
 4. Lakukan  Pemeriksaan Hormon TSH setiap 5 tahun sekali, dimulai sejak memasuki usia 30-an, sekalipun tidak terdapat gejala.

Fakta Penting Tentang Kelainan Kelenjar Tiroid

 • Bangsa Asia berpotensi 3 kali lebih teruk kecacatan kelenjar Tiroid dan mendapati wanita dalam 8 kali lebih banyak daripada semua kaum. Lelaki lebih kerap terdedah kepada kecacatan kelenjar Tiroid, malignan tetapi boleh 60% - 70%.
 • Lapan puluh peratus gangguan tiroid biasanya berupa hipotiroid.
 • Wanita lebih kerap terkena hipotiroid dengan perbandingan 5:1 akibat auto immune yang rendah. Selain itu, faktor keturunan dan meningkatnya usia juga mempertinggi risiko terkena hipotiroid.
 • Terapi hipertiroid kadang kala dapat mengakibatkan hipotiroid.
Meskipun berfungsi dalam mengatur metabolisme tubuh, kelenjar tiroid  jarang diperbincangkan dan gejala gangguan kelenjar ini juga samar-samar jadi tidak hairanlah ramai yang tidak menyadari mengalami gangguan kelenjar tiroid atau malah mengira terkena penyakit lain.

Apa Itu Tiroid?

Tirodi adalah kelenjar kecil berbentuk kupu-kupu, terletak di bahagian depan leher, tepat di bawah halkun.

Apa Fungsi Tiroid?

Memproduksi hormon thyroxine  dan triiodothyronine . Hormon ini merangsang metabolisme sel-sel di dalam badan, melaraskan kelajuan badan dalam pembakaran tenaga dan membuat protein, serta menyelaras sensitiviti badan kepada hormon lain

Hiper Vs Hipo

Kelenjar tiroid yang terlalu aktif menyebabkan hipertiroid (kelebihan kelenjar tiroid), yang dapat meningkatkan risiko terkena gagal jantung. sementara, yang kurang aktif akan mengakibatkan hipotiroid (kekurangan hormon tiroid), memberi kesan menurunkan mental dan daya pikir pada janin sehingga ketika lahir berpotensi tumbuh kerdil (cretin) dan down syndrome. Hipotiroid juga meningkatkan kadar kolesterol, menyebabkan meningkatkan resiko sakit jantung.

Penyebab Kelainan Kelenjar Tiroid

Hipertiroid dapat disebabkan oleh gangguan autoimun yang disebut dengan penyakitgraves, pengeluaran abnormal dari TSH (thyroid stimulating hormone), tiroiditis (peradangan kelenjar tiroid), dan konsumsi yodium berlebihan.
Hipotiroid dapat disebabkan oleh gangguan hipofisis di otak, kekurangan iodin yang teruk, dan faktor keturunan. Ia juga boleh berlaku disebabkan oleh kesan-kesan sampingan rawatan hipertiroid terapi (ubat-ubatan, pembedahan  dan terapi penyinaran radioaktif).

Kenali Gejala Kelainan Kelenjar Tiroid

Gejala umum gangguan tiroid, baik hipo maupun hiper, iaitu pembesaran kelenjar. Namun, pada beberapa kes kelainan ini tidak terjadi.
Gejala Hipertiroid antara lain:
 • Berat badan menurun, meski banyak makan.
 • Mudah kepanasan
 • Haid yang sedikit
 • Mual
 • Gemetaran (tremor)
 • Terlalu bersemangat
 • Peluh berlebih
 • Jantung berdebar debar
 • Gelisah
 • Konsentrasi menurun
 • Mata menonjol atau melotot
Pengesanan klinikal Hipertiroid
Pemeriksaan adanya pembesaran atau benjolan di leher dilakukan oleh dokter umum.
Pengubatan Hipertiroid
 1. Pemberian obat anti tiroid (thyrosol) untuk menghambat aktivitas kelenjar memproduksi hormon tiroid.
 2. Terapi sinaran dengan iodin radioaktif untuk memusnahkan sel-sel Tiroid.
 3. Pembedahan  untuk mengeluarkan sebahagian daripada kelenjar Tiroid.
Gejala Hipotiroid antara lain
 1. Berat badan meningkat, meski sudah diet.
 2. Mudah kesejukkan
 3. Haid sangat banyak
 4. sembelit
 5. Suara serak dan parau
 6. Keletilahan
 7. Gerakan lamban
 8. Depresi
 9. Sering mengantuk, walau cukup tidur
 10. Konsentrasi dan daya ingat menurun
 11. Kulit dan rambut kering atau gugur
Pengesanan klinikal Hipotiroid
Pemeriksaan fizikal (leher), biasanya dilakukan oleh dokter umum, dilanjutkan dengan pemeriksaan laboratorium untuk menguji kadar hormon tiroksin dan TSH (thyroid stimulating hormone). Pemeriksaan TSH dapat dilakukan di semua klinik laboratorium dan hospital.
Pengbatan Hipotiroid

 Segera menambah kekurangan hormon tiroid secara bertahap lmelalui penggunaan levothyroxine hormon Tiroid . Pada kes selain hipotiroid yang parah, penggunaan ubat harus diambil seumur hidup agar fungsi tiroid tetap normal.

Kanser Tiroid

Kanser tiroid merupakan penyakit ganas yang sering ditemui pada sistem endokrin. Mujurlah, hanya 5 % saja jenis kenser yang ganas dan merupakan jenis kasker yang paling lambat membiak.  Pesakit mempunyai kadar kelangsungan hidup tertinggi, sehingga ia mencapai 90%..
Golongan umur yang kerap terkena kanser tiroid adalah kanak-kanak dibawah usia 14 tahun dan warga emas berusia lebih daripada 70 tahun. Wanita lebih banyak mengalaminya yaitu dengan nisbah 3 banding 1.
Gejala yang dirasakan: sesak napas, perubahan suara (serak), sukar menelan, dan pembesaran kelenjar getah bening leher. Penyebabnya berbagai cara, antara lain: persekitaran, usia, faktor keluarga, dan pernah terdedah kepada radiasi.

Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya

Tiada ulasan:

Catat Ulasan