Ahad, 26 Januari 2014

Pokok Herba (Herb)


KEBAIKAN POKOK MANIS STEVIA BERBANDING GULA BIASA


Bagaimana gula boleh menjejaskan kesihatan?
• Gula tidak menjejaskan mana-mana bahagian tubuh tetapi ia merubah kimia darah.
• Gulatidak menyebabkan sakit jantung secara lansung tetapi ia menjadikanplatelet darah melekit dan ini meningkatkan risiko pembekuan darahdalaman yang boleh membawa kepada serangan jantung dan strok melaluilemak darah.
• Gula adalah satu penyebab kegemukan kerana 1 gramgula memberi anda 4 kalori tanpa sebarang khasiat lain. Pengambilankalori atau gula berlebihan yang tidak digunakan oleh tubuh akanditukar menjadi lemak.
• 24 sudu teh gula boleh menyebabkan keberkesanan sel darah putih menurun sebanyak 92% dan ini memakan masa sehingga 5 jam.
• Proses penuaan menjadi lebih cepat menerusi pemecahan oksigen akibat pengambilan gula.



GULA STEVIA LEBIH SIHAT DARIPADA GULA BIASA


Tanaman herba yang cantik untuk landskap.

Daun manis pengganti gula untuk pesakit kencing manis dikategorikan sebagai pokok renek sesuai sebagai penghias penutup bumi

KONSEP Edible Garden atau Taman Ramuan menitik beratkan setiap pokok yang ditanam boleh dijadikan makanan, ubat selain menghias laman.

Untuk itu, ada beberapa pokok yang dikategorikan sebagai tanaman herba boleh dijadikan hiasan menarik dalam Taman Ramuan termasuk stevia atau daun manis yang menjadi pilihan ramai kebelakangan ini.

Stevia bukan saja indah pada nama tetapi unik kerana khasiat yang dihasilkan daunnya boleh menggantikan gula.

Ia dikatakan boleh menggantikan gula untuk pesakit kencing manis, yang juga dikategorikan sebagai pokok renek sesuai menjadi penghias penutup bumi.

Daunnya berbentuk bujur manakala batangnya lembut, halus dan bergerutu. Ia boleh membesar setinggi satu meter manakala bunganya kecil berwarna putih menyerupai bunga aster, cuma saiznya lebih kecil.


Stevia adalah satu daripada 240 spesies herba daripada keluarga bunga matahari (Astereacea). Justeru, stevia menghasilkan biji benih apabila matang.

Pokok ini boleh juga membiak menggunakan biji benih, namun kadar percambahan biji benihnya amat rendah sehingga jarang dibiakkan dengan cara itu. Maka, pembiakannya selalunya menggunakan keratan batang.

Stevia berasal daripada kawasan tropika dan sub-tropika di Amerika Selatan dan Amerika Tengah, ada yang menyatakan ia berasal dari Paraguay.

Selain untuk landskap, stevia digunakan secara meluas sebagai pemanis. Namun, stevia yang biasa digunakan sebagai pemanis ialah daripada spesies rebaudiana.
Ia mula digunakan kaum Red Indian Guarani di Paraguay sejak 1500 tahun lalu sebagai pemanis teh herba dan makanan mereka. Mereka juga menggunakan Stevia sebagai penawar menurunkan tekanan darah tinggi, melawaskan kencing dan merawat luka terbakar.

Di Eropah, kegunaan stevia sebagai pemanis mula disedari pada kurun ke-16 dan ia kemudian dibawa ke Asia. Kajian mengenai tumbuhan ini dimulakan pada awal kurun ke-19 apabila pengkaji di Brazil mendengar cerita yang sehelai daun stevia boleh memaniskan sebiji buah peria dan secawan teh herba yang kelat.

Pakar botani Paraguay, Moises S Bertoni banyak menulis mengenai tumbuhan ini sehingga ramai yang tahu keunikan dan kelebihannya,

Uniknya, stevia adalah pemanis semula jadi yang tidak mengandungi kalori dan ekstraknya dikatakan 300 kali lebih manis daripada gula biasa. Kajian mendapati kandungan utama yang menyebabkan ia manis iaitu steviosid tidak mengandungi toksid.

Ia juga didapati tidak menyebabkan mutasi sel dan tidak memberi kesan terhadap kesuburan, namun terdapat konflik terhadap kajian kesuburan stevia.

Satu kajian mendapati ia tidak memberi apa-apa kesan terhadap kesuburan, manakala satu kajian lain mendapati air yang diekstrak daripada daun stevia didapati menurunkan paras testostron dan bilangan sperma bila diuji pada tikus jantan.

Hasil dari kajian ini saintis merumuskan steviosid yang diambil secara oral adalah berkesan untuk menurunkan tekanan darah dan ia mungkin boleh dipertimbangkan sebagai bahan alternatif atau tambahan untuk pesakit darah tinggi.

Satu kumpulan saintis lagi melakukan ujian terhadap kesan hipoglisemik glikosid dalam stevia mendapati steviol tidak menghasilkan glukos, bermakna ia baik untuk pengidap diabetes.

Pengkaji Denmark mendapati hipoglisemik in vitro yang dilakukan steviosid dan steviol berupaya menghasilkan insulin melalui tindakan terus terhadap sel-sel beta. Mereka merumuskan hasil kajian mendapati sebatian ini mungkin mempunyai potensi untuk menjadi ejen anti-hipeglisemik dalam rawatan diabetes mellitus jenis 2.

Ada pendapat menyatakan stevia juga digunakan sebagai tonik untuk jantung dan berfungsi menstabilkan tekanan darah serta degupan jantung.

Kini, berjuta-juta orang di Brazil dan Jepun menggunakan stevia sebagai perisa makanan dan pemanis semula jadi, malah menjadi perisa makanan diluluskan sejak 20 tahun lalu.

Penduduk Jepun adalah pengguna paling besar menggunakan stevia untuk memaniskan hampir semua produk makanan termasuk jeruk, minuman ringan dan coklat.

Malah, dilaporkan syarikat pengeluar minuman seperti Coca Cola menggunakan ekstrak stevia sebagai gantian kepada NutaSweet dan sakarin untuk produk mereka yang dipasarkan di Jepun, Brazil dan Kanada.

Di Amerika Syarikat, stevia menjadi bahan larangan yang tidak boleh digunakan terhadap produk makanan. Ini mungkin kerana monopoli pengeluar pemanis tanpa kalori sintetik yang terdapat di sana.

INFO: Stevia
• Tanah kompos, tanah campuran bukan tanah liat yang menakung air
• Stevia memerlukan cahaya matahari dan air yang mencukupi serta perlu disiram dua kali sehari dalam cuaca panas.
• Pokok ini akan cepat kering dan mati jika kekurangan air.
• Dos yang biasa digunakan dan dicadangkan untuk penggunaan stevia ini ialah 1/4 sudu makan. Daunnya yang dihancurkan digunakan untuk menggantikan 1 sudu makan gula biasa.

Nama Tempatan: Stevia
Nama Saintifik: Stevia rebaudiana

Nama Lain: Teh manis, sweet leaf of Paraguay, caa-he-éé, kaa jheéé, ca-a-jhei, ca-a-yupi, azucacaa, eira-caa,

Sinonim: Eupatorium rebaudianum capim doce, erva doce, sweet-herb, honey yerba, honeyleaf, yaa waan, candy leaf, sugarleaf.

Famili: Astereacea
Asal: Paraguay


Antara ciri-ciri stevia ialah:
Pemanis semula jadi
Menurunkan kadar gula dalam darah
Melawaskan kencing
Menurunkan tekanan darah
Membunuh bakteria
Membunuh kulat
Membunuh virus
Mengurangkan keradangan
Membantu menurunkan berat badan.

PENGENALAN DAUN GULA STEVIA



Stevia merupakan genus yang terdiri daripada 150 spesies herba daripada keluarga bunga matahari (Astereacea). Di Malaysia ia juga digelar sebagai Pokok Gula kerana dipercayai dapat mengurangkan kencing manis. Stevia yang digunakan secara meluas sebagai pemanis ialah stevia dari Spesis Rebaudiana. Ia juga dikenali sebagai sweetleaf, sugarleaf ataupun sweet herb.
Ia merupakan sejenis tumbuhan herba berbatang lembut. Untuk menanamnya, medium yang digunakan ialah dari jenis poros supaya tiada air yang akan bertakung selepas ia disiram.Tumbuhan ini memerlukan air yang mencukupi dan perlu disiram 2 kali sehari dalam cuaca panas. Ia akan cepat kering dan mati jika kekurangan air. Daunnya berbentuk bujur. Batangnya halus dan bergerutu. Dalam keadaan optimun stevia boleh mencapai ketinggian sehingga 1 meter atau lebih. Ia mengeluarkan bunga kecil berwara putih. Bentuk bunganya menyerupai bunga-bunga aster yang lain, cuma saiznya kecil. Bunga ini akan menghasilkan biji benih apabila matang. Pembiakan selalunya menggunakan keratan batang. Keratan batangnya mudah mengeluarkan akar. Walaupun ia boleh juga membiak menggunakan biji benih, namun kadar percambahan biji benihnya amat rendah sehingga ia jarang dibiakkan dengan menggunakan biji benih.
Bahan aktif yang bertanggungjawab ke atas rasa manis pada daun stevia dikenali sebagai steviol glycosides yang mengandungi stevioside dan rebaudioside. Bahan aktif ini stabil pada suhu tinggi, nilai pH yang stabil dan tidak merangsang tindak balas glycemic, menjadikan ia semakin digemari orang ramai terutamanya untuk yang ingin menghadkan pengambilan karbohidrat dan mengelakkan diabetes. Selain itu, stevia juga didapati boleh merawat tekanan darah tinggi, mengurangkan tahap asid urik dan obesiti.
Stevia telah digunakan sebagai pemanis semulajadi oleh masyarakat di Brazil dan Paraguay sejak beratus-ratus tahun dahulu lagi. Ia mula digunakan oleh kaum Red Indian Guarani di Paraguay sejak 1500 tahun yang silam. Ia digunakan terutamanya untuk memaniskan teh herba mereka. Selain daripada itu ia juga digunakan untuk memaniskan makanan mereka. Mereka juga menggunakan Stevia sebagai penawar terutamanya untuk menurunkan tekanan darah tinggi, melawaskan kencing dan merawat luka terbakar.
Kegunaan stevia sebagai pemanis mula disedari oleh orang Eropah pada kurun ke-16. Sejak itu ia mula digunakan dengan meluas di Eropah sehinggalah dibawa ke Asia. Walaubagaimanapun kajian terhadap Stevia hanya mula dilakukan pada awal kurun ke 19 apabila para pengkaji di Brazil mendengar cerita yang sehelai daun stevia boleh memaniskan sebiji buah peria dan juga secawan teh herba yang kelat.

Ciri paling unik mengenai Stevia ialah ia merupakan pemanis semula jadi yang tidak mengandungi kalori. Di percayai secara tradisional, stevia mengandungi sifar kalori, lemak, kolestrol, gula dan karbohidrat. Ekstrak stevia dikatakan 300 kali lebih manis dari gula biasa. Ciri ini telah menarik minat para pengkaji untuk menjalankan kajian terhadap Stevia. Kajian terhadap kandungan toksidnya, mendapati kandungan utama yang menyebabkan ia manis iaitu Steviosid tidak toksid. Ia juga didapati tidak menyebabkan mutasi sel, ia juga tidak memberi apa-apa kesan terhadap kesuburan. Walaubagaimanapun terdapat konflik terhadap kajian kesuburan yang dikaitkan dengan Stevia. Satu kajian mendapati ia tidak memberi apa-apa kesan terhadap kesuburan, manakala satu kajian lain mendapati air yang diekstrak daripada daun stevia didapati menurunkan paras testostron dan bilangan sperma bila diuji pada tikus jantan.
Kajian saintis Brazil pada tahun 1991 mendapati Steviosid berkeupayaan untuk menurunkan tekanan darah pada tikus. Daripada penemuan ini, satu lagi ujian dilakukan pada tahun 2000. Kali ini subjeknya merupakan 106 orang berbangsa Cina (lelaki dan perempuan) yang mengalami penyakit darah tinggi. 60 subjek diberikan kapsul yang mengandungi 250mg steviosid 3 kali sehari. Pemeriksaan terhadap subjek dilakukan sebulan sekali selama satu tahun. Selepas 3 bulan , tekanan darah sistolik dan diastolik telah menurun dengan ketara dan kesannya berkekalan sepanjang tahun. Hasil dari kajian ini saintis merumuskan steviosid yang diambil secara oral adalah berkesan untuk menurunkan tekanan darah dan ia mungkin boleh dipertimbangkan sebagai bahan altenatif atau suplemen untuk pesakit darah tinggi. Satu kumpulan saintis lagi melakukan ujian terhadap kesan hipoglisemik glikosid yang terdapat dalam stevia. Mereka juga mengkaji kesan terhadap pengeluaran glukos terhadap glikosid, steviol, isosteviol dan glukosilsteviol. steviol didapati tidak menghasilkan glukos. Pada tahun 2000 juga, para pengkaji di Denmark telah menjalankan satu kajian yang menunjukkan tindakan hipoglisemik in vitro yang dilakukan oleh steviosid dan steviol adalah hasil daripada keupayaan kedua-duanya menghasilkan insulin melalui tindakan terus terhadap sel-sel beta. Mereka merumuskan hasil kajian mendapati sebatian ini mungkin mempunyai potensi untuk menjadi agen anti-hipeglisemik dalam rawatan diabetes mellitus jenis 2.
GULA : PEMANIS YANG MEMBUNUH

Gula merupakan salah satu makanan tanpa khasiat yangpaling memudaratkan manusia. Gula cuma menambah kalori tambahan yangjika tidak digunakan akan bertukar sebagai lemak dalam tubuh. Ia tidakmemberi sebarng nutrien atau zat makanan, sebaliknya zat-zat itudigunakan untuk memtabolismenya. Lebih buruk lagi gula menyingkirkanzat makanan daripada tubuh. Itulah sebabnya ia digelar "kalori kosong"atau makanan tanpa khasiat.

Kajian-kajian yang telah dibuat oleh pakar-pakar pemakanan tentang keburukan gula.
• "Gula adalah pemanis pembunuh".Kajian yang telah dibuat daripada ahli pemakanan dan saintis, Professor John Yudkin.
• Satu kajian di Finland mendapati diet yang kaya dengan gula mengurangkan kekuatan tulang tikus yang sedang membesar.
• Rencanaterbaru Newsweek yang mengetengahkan gelombang jenayah di Jepunberjudul "Devil Food Made Me Do It", melaporkan tentang kaitan diantara makanan yang terlalu banyak gula membawa kepada keganasan.
Antara penyakit-penyakit dari kemanisan gula :

• Penyakit Jantung
• Kanser - Sel-sel kanser subur dengan gula
• Kencing Manis
• Jerawat
• Candida Albicans - Gula boleh menyebabkan jangkitan vagina
• Melemahkan Sistem Imun - 24 sudu teh gula boleh mengakibatkan 92% sel darah kurang berkesan
• Kerosakan Gigi - 8 dari 10 kanan-kanak menjadi mangsa
• Cepat Tua
• Kegemukan
• Sakit Sendi
• Osteoporosis
• Batu Karang Hempedu
Diantara penyebab gula menjejaskan kesihatan anda : • Gula boleh melemahkan sistem imun
• Gula boleh mengganggu imbangan galian dalam tubuh
• Gula penyebab hiperaktiviti, gelisah dan kenakalan kanak-kanak
• Gula menjejaskan pencapaian kanak-kanak di sekolah
• Gula boleh melemahkan daya tahan tubuh terhadap jangkitan bakteria
• Gula boleh merosakkan buah pinggang
• Gula boleh membawa kepada kanser payudara, ovari, prostat dan kanser dubur
• Gula menjadi faktor kanser pundi hempedu
• Gula boleh menyebabkan kanser kolon, dengan risiko lebih tinggi terhadap wanita
• Gula boleh menyebabkan perut berasid

Kanser
Gula menggalakkan kanser kerana insulin dikaitkan dengan pengeluaranhormon Prostaglandin E2 yang melemahkan sistem imun. Tumor kanseradalah pemakan gula. Paras gula dalam darah yang tinggi bermaknaterdapat bekalan "bahan bakar" tumor yang terus beredar diselurh badan.

Candida Albicans (Keputihan)
Gula turut menjadi makanan kepada yis Candida Albicans yang menyebabkan jangkitan faraj akibat pertumbuhan yis yang berlebihan.

Apabila kandungan gula dalam darah menjadi tinggi, terdapat gulatambahan sebagai makanan. Dengan itu yis bertambah berllpat gandadengan cepat sehingga menyebabkan pertumbuhan yang berlebihan.

Kegemukan
Gula adalah satu penyebab kegemukan kerana 1 gram gula memberi anda 4kalori tanpa sebarang khasiat lain. Pengambilan kalori atau gulaberlebihan yang tidak digunakan oleh tubuh akan ditukar menjadi lemak.Ini akan menyebabkan kegemukan selain dari timbulnya pelbagai masalahkesihatan yang lain.

Hipertensi (Tekanan Darah Tinggi)
Tekanan darah tinggi adalah perkara biasa bagi orang yg gemuk.Tisu yang bertambah dengan lemak bermakna menambahkan lagi jarakkapilari di mana melaluinya darah dipam. Keadaan ini lebih menekanjantung dan arteri hingga menyebabkan pelbagai bentuk penyakit jantungyang boleh membawa kepada maut.


POKOK ANTI SERANGGA SEMULAJADI
NATURAL ORGANIC INSECTICIDE TREE


 
 

Nama sains: Azadirachta indica Syn. Melia Azadiracta, Antelaea azadirachta, Melia indica
Nama biasa: Mambu, neem, nim, margosa, sadu, sadao, dao, repe, imba, mamba, mimba intaran
Famili: Meliaceae (satu keluarga dengan pokok Mahogani/ Swietenia mahagoni dan Sentang/Azadirachta excelsea) 

Negara asal: Malaysia, Indonesia, India, Myammar, Bangladesh, Sri Lanka, and Pakistan

Ketinggian pokok: 15-20 meter
 

Buah
  • • Sangat beracun
Fakta mengenai pokok ini
  • Pokok ini cepat membesar
  • Hidup di Negara beriklim Tropika dan separa tropika
  • Namanya di Afrika (Swahili) bermakna ‘pokok 40’ ianya dikatakan boleh menyembuhkan 40 jenis penyakit.
  • Di India, pokok ini dikenali dengan bermacam macam nama seperti,’Pokok sakti’, ‘Sembuh segala penyakit’, ‘Kedai ubat alam’,’ Ubat untuk segala penyakit’ dll.
  • Pokok ini tahan kemarau dan boleh hidup ditempat yang kurang air/ kering atau tanah berpasir.
  • Di India ranting pokok ini dikunyah untuk bersihkan gigi.
  • Di Senegal pokok ini telah digunakan sebagai ubat malaria dengan berkesan
  • Di kepulauan Pacifik daun mambu/neem dibuang ke laut, katanya ikan suka bertelur pada daun pokok ini.
  • Orang orang India tahu macam mana untuk mengatasi racun pokok ini.

Kegunaan sebagai makanan
  • Bunga di masukkan kedalam masakan kari
  • Di India, bunga pokok mambu/neem dan gula merah dibuat gula gula.
  • Pucuk muda dan bunga pokok ini dijadikan sayur di India., Vietnam dan Myammar

Khasiat perubatan
  • Daun , buah,, bunga dan kulit pokok digunakan untuk perubatan
  • Daun mambu dan halia untuk ubat cacing/vermifuge (Anthelmintic)
  • Atikulat(antifungal),
  • Ubat kencing manis (antidiabetic)
  • Anti-kuman/bacteria ( antibacterial)
  • Anti –virus ( antiviral),
  • Anti kesuburan /membunuh mani (anti-fertility,)
  • Ubat tahan sakit (Sedative)
  • Digunakan didalam perubatan ‘Ayurvedic’ untuk penyakit kulit.
  • Ubat jerawat (acne treatment)
  • Pesakit cacar atau campak (smallpox /measles) tidur diatas daun mambu/neem.
  • Turunkan suhu badan (Febrifuge/antipyretics)Di India akar pokok ini digunakan untuk ubati demam panas.
  • Ubat sakit ‘scabies”
  • Astringent
  • Daun untuk ubati kudis
  • Mengikut dos yang betul daun mambu/neem diberi kepada haiwan ternakan untuk ketahanan melawan penyakit. (Increase immunity)
Kegunaan dalam industri sabun dan wangian
  • Minyak mambu/neem untuk perbuatan sabun, shampoo, krim, dll.
  • Minyak mambu/neem membuat kulit bergetah (elastic)
Anti serangga/ racun serangga organik (Organic Pest control)
  • Minyak mambu/neem menghidar dari gigitan nyamuk
  • Boleh menghindar/membunuh lebih dari 500 jenis serangga,kutu, nematodes, ianya akan menghindai serangga, kalau serangga memakan racun serangga dari mamu/neem ianya tidak membunuh serangga itu sebaliknya akan merusakkan generasi(kepompong) serangga itu.
  • Berbanding dengan racun kimia, mambu/neem neem selamat dan tidak memudaratkan untuk jangka masa panjang kepada manusia dan haiwan
  • Daun digunakan untuk hapuskan kutu rambut.manusia, kucing dan anjing.
  • Asap dari pembakaran daun mambu pun boleh membunuh seragga
  • Untuk membuat racun serangga anda cuma perlu ‘blend ‘ daun mambu/neem dengan cili api dan bawang putih. Tidak seperti racun kimia, ramuan ini anda boleh pegang dengan tangan (jangan diminum).
Kegunaan sebagai baja:
  • Daun pokok ini kaya dengan ‘potash’ dan’phophorus’ dan boleh dibuat baja.
Kegunaan landskap
  • Pokok teduhan/ teduhan yang luas
  • Tempat kurang hujan
  • Pokok tepi jalan (roadside planting)
  • Tanah berpasir
  • Tepi laut
Kandungan kimia
Saintis Pakistan ,Salimuzzaman Siddiqui pada tahun 1942 telah menemui bahan kimia pahit dari pokok mambu:-
1. Nimbin (dari minyak)
2. Nimbidin(dari minyak)
3. Nimbinin(dari minyak)
4. Azadirachtin(/dari biji)

AMARAN
Boleh dikatakan kebanyakkan bahagian pokok mambu/neem adalah beracun ; rujuk kepada pakar perubatan tradisional sebelum mengunakannya.


Rujukan
Wikipedia
I.H.Burkill- A Dictionary of the Economic products of the Peninsula Malaysia



Pokok Kaduk





                                                              pokok kaduk  

Inilah rupa pokok kaduk.. Sekali tengok macam daun sirih, tapi bukan. Kalau nak tahu perbezaannya, pokok sirih ada junjung tempat dia naik menjalar.. tapi pokok kaduk tumbuh melata dan mudah membiak.. Daun kaduk selain dibuat ulam dan kerabu, biasanya dicampur ke dalam masakan gulai siput sedut (siput sawah). Boleh juga dicampurkan ke dalam masakan singgang asam pedas (bagi orang-orang Kelantan/Terengganu). Mieng Kham juga satu hidangan istimewa pembuka selera, cukup popular di kalangan orang-orang Thai, juga disedikan dengan daun kaduk. 





pokok kemangi

Daun ini licin berbau, harum dan digunakan sebagai rencah, perasa juga sebagai ulam. Selasih hitam berbunga gelap dan berbau kuat sementara kemangi jantan mempunyai bunga berwarna cerah. Bunganya dalam bentuk karangan di hujung ranting yang tegak. Kelopak bunga yang tua mudah tumbuh meliar dan membiak melalui biji.



Daun pokok kemangi dapat mengubati batuk kerana bersifat narkotik ringan. Caranya dengan meramas daun dan menyapukannya pada leher atau mengunyah lima helai daun di waktu pagi dan petang. Air rebusan daun yang diminum mampu menyembuhkan selesema, resdung, asma dan membuang angin dalam badan. 



Campuran kemangi, lada hitam, halia dan madu dipercayai boleh mengurangkan stress, tekanan darah tinggi, kolesterol dan menstabilkan kandungn gula dalam darah. Amalan mengunyah daun juga dapat menghilangkan bau nafas.



Bijinya apabila direndam ke dalam air akan mengeluarkan jeli yang bersifat diuretik, stimulan dan merangsang pengeluaran peluh. Selain itu biji kemangi jantan yang telah direndam boleh mengubati penyakit usus dan sakit buah pinggang dan merendahkan suhu badan.








                                                                Terung pipit
Terung pipit atau juga dikenali sebagai terung rembang (rimbang dalam bahasa Minang), atau terung manggul adalah sejenis ulam yang terdapat di hutan ASEAN. Nama botani terung ini adalah Solanum tarvum.

Khasiat
Secara saintifik
Dalam tiap 100 g bahagian yang boleh dimakan mengandungi: air 89 g, protein 2 g, lemak 0.1 g, karbohidrat 8 g, serat 1.0 g, kalsium 50 mg, fosforus 30 mg, ferum 2 mg, vitamin A 750 I.U., vitamin B1 0.08 mg, vitamin C 80 mg.

Secara tradisi

Buahnya mengandungi banyak khasiat. Antaranya dengan meminum air rebusan buah ini dapat meredakan kesakitan akibat sakit perut yang berterusan. Selain itu akarnya pula dapat mengubati retak kulit pada kaki.

Batangnya berkayu liat, mempunyai dahan banyak dan berduri. Daunnya berpasangan dan mudah, bergaris bentuk bujur dan terdapat juga duri pada urat daunnya. Bunganya berjambak-jambak di hujung atau terminal ranting, berwarna putih.

Penggunaan

Pokok terung pipit mempunyai potensi bagi membersihkan kawasan tercemar kerana ia mampu menyerap logam berat dari tanah. Bagaimanapun, pokok yang ditanam bagi tujuan ini tidak sesuai digunakan sebagai sumber makanan bagi mengelak keracunan kepada manusia yang memakannya.

Sesetengah jenis pokok terung pipit (dari Mexico) mengandungi alkaloid glycosilated yang boleh digunakan bagi menghasilkan hormon steroid (Lewis et al., 1970; Maití et al., 1979), menjadikan spesies ini penting dari segi ekonomi., Selain itu setengah jenis terung pipit yang putik boleh menyebabkan gejala neurologikal dan sakit perut (“gastrointestinal” berpunca dari solanaceous steroidal glycoalkaloids (SGAs).

Khasiat Terung Pipit

Merupakan tumbuhan liar di Malaysia dan di negara-negara tropika.Biasanya dimakan secara mentah ataupun dicelur untuk dijadikan ulam. Dikenali sebagai Solanum torvum ,dalam nama sainsnya.

Daripada kajian, terung ini mengandungi 2% protein, 0.1% lemak, 7.9% karbohidrat serta mengandungi fosforus, sedikit zat besi, banyak vitamin A dan C dan sedikit vitamin BI.Terung ini juga mengandungi alkoloid jenis steroid yang dikenali sebagai soladin dengan kandungan sebanyak 0.84%.

Buah ini mengandungi banyak khasiat. Antaranya dengan meminum air rebusan buah ini dapat meredakan kesakitan akibat sakit perut yang berterusan.Selain itu akarnya pula dapat mengubati retak kulit pada kaki.








Pokok Maman


Nama Saintifik: Cleome gynandra
Famili: Capparidaceae

MAMAN adalah sayuran tradisional yang sangat digemari masyarakat desa. Pucuk atau daun muda yang dijeruk dimakan dengan nasi. Air jeruknya menjadi cicah ikan bakar atau dihirup seperti sup. Rasa masam jeruk maman ini merangsang selera sehingga nasi lebih enak dimakan dan lebih berselera daripada biasa.

Pucuk Maman juga menjadi sayuran penyedap rasa dalam pindang ayam atau ikan dan pelbagai resipi masakan tradisional yang digemari.


Maman, herba semusim setinggi antara 60 hingga 80 sentimeter (sm). Batangnya lembut, bercabang di bahagian atas dan berwarna hijau kemerahan. Daun kompaun palmat yang terdiri daripada 3 hingga 5 segmen berbentuk obovat. Petiol 5 hingga 10 sm panjang. Infloresen terminal rasem dengan bunganya yang berwarna putih keunguan. Buah kapsul berbentuk silinder, 3 hingga 11 sm panjang, 3 hingga 6 milimeter (mm) lebar dan hujung berparuh runcing. Pedisel 1 hingga 3 sm panjang. Buahnya mengandungi biji-biji kecil berwarna hitam keperangan.

Maman mengandungi khasiat makanan yang tinggi. Dalam tiap-tiap 100 gram (g) bahagian yang boleh dimakan, Maman mengandungi air 88.3 g, protein (4.1 g), lemak (0.5 g), karbohidrat (3.5 g), serat (1.8 g), kalsium (275 mg), fosforus (28 mg), ferum (8.1 mg), natrium (16 mg), kalium (269 mg), karotena (5,816 ug), vitamin A (969 ug), vitamin B1 (0.14 mg), vitamin B2 (0.24 mg), niasin (1.4 mg) dan vitamin C (72. mg).

Maman mudah dibiakkan dengan menyemai biji benih. Tanaman ini adalah tanaman parak dan sering ditanam selepas pembukaan tanah baru. Biji maman ditaburkan di tempat yang dibakar. Selepas 3 hingga 6 minggu atau sebelum berbunga maman ini dituai pucuknya atau dicabut terus. 











Pokok Pegaga

Pegaga tumbuh di kawasan tropika yang terbuka dan tumbuh melata. Antara jenis-jenisnya ialah :-
1. Pegaga cina atau pegaga nyonya yang berdaun kecil,
2. Pokok Pegaga Daun Lebar,
3. Pokok Pegaga Kelantan,
4. Pokok Pegaga Renek
5. Pokok Pegaga Salad
6. Pokok Pegaga Gajah
7. Pokok Pegaga Brunei
Khasiat
Pegaga kaya dengan pelbagai zat makanan seperti protein, gentian, zat besi, vitamin A dan C. Amalan memakan daun pegaga dipercayai boleh mengekalkan awet muda serta mengelakkan masalah kegemukan.
Antara khasiat lain pegaga adalah:
* penawar alahan
* anti kanser
* melawaskan air kencing
* penawar batu karang
* penawar kencing berdarah
* penawar ulser
* merangsang peredaran darah
* merawat cirit birit
* menurunkan tekanan darah
Kebiasaannya kegunaan pegaga di rumah ni bagi masakan lemak..Tapi boleh juga dimakan begitu saja.. Ops kena basuh lah dulu nanti ada plak kena kuman plak..
Selain itu ianya boleh dijadikan sebagai ‘jus’ dengan mem’blender’ pegaga tersebut. Tapi saya tak pernah cuba lagi (rasanya ada dikomersialkan ) ..
Kepada sesiapa yang ingin melakukan penanaman taman dapur (edible garden), rasanya pegaga ini sesuai untuk dijadikan sebagai landskap memandangkan ianya tidak tinggi sebaliknya menjalar di tanah.



                                                                                               Cekur Manis

Nama botani : Sauropus androgynus
Nama lain : Asin-asin(Utara Semenanjung), mani cai (Cina), rau ngót (Vietnam)

Pengenalan

Pokok cekur manis atau nama saintifiknya Sauropus androgynus merupakan tumbuhan yang banyak terdapat di Asia Tenggara. Terdapat bahagian pokok cekur manis yang boleh dijadikan makanan. Pucuk cekur manis biasa digunakan dalam masakan masyarakat Melayu. Daun cekur manis boleh diperam atau dijeruk dan dijadikan bahan masakan yang sungguh menyelerakan. Ia juga dikenali sebagai mani cai (Cina), dan bahasa Vietnam sebagai rau ngót. Pokok cekur manis terdiri daripada beberapa batang menegak yang mampu mencecah ketinggian 2.5 m dan mempunyai daun bujur gelap sepanjang 5–6 cm. Pokok cekur boleh dibiakkan dengan menggunakn keratan batang atau biji benih. Pokok ini mudah untuk hidup dan lasak dengan keadaan persekitaran.
Kegunaan
Ia merupakan salah satu sayuran daun yang popular di Asia Selatan dan terkenal kerana cekur manis mudah didapati dan rasanya sedap. Pucuknya juga boleh dimakan sebagai ulaman. Di Vietnam, ia dimasak sebagai sup bersama ketam, atau udang kering. Cekur manis merupakan salah satu daripada tumbuhan yang mengandungi vitamin K. Cekur manis bukan hanya boleh dijadikan ulaman, di Malaysia ia biasa dijadikan sayur dalam masakan seperti masak lemak dan sebagainya. Daun cekur manis mengandungi banyak provitamin A karetenoid terutama pada daun yang baru dipetik dan masih segar. Malah cekur manis juga mengandungi vitamin B, C, protein dan juga mineral. Kandungan nutrien dalam daun cekur manis semakin tinggi jika daunnya semakin tua.
Dalam perubatan tradisional, cekur manis sering disarankan kepada ibu-ibu mengandung khususnya untuk memperbanyakkan susu selepas melahirkan anak. Caranya ialah dengan melumatkan daunnya kemudian ditampal pada payudara si ibu. Cekur manis yang dijadikan jus juga paling mujarab untuk mengubati sakit mata dan meredakan demam dan panas badan.



                                                                   Daun Kesum

Kesum dari segi saintifiknya dikenali dengan nama Polygonum minus huds dan berasal dari keluarga Polygonaceae. Ia mudah ditanam, khususnya di kawasan-kawasan lembap yang berair. Daunnya digunakan sebagai ramuan untuk mengharumkan masakan tempatan seperti laksa dan masak asam pedas.
Selain digunakan di dalam ramuan masakan kesum juga mempunyai nilai perubatan yang tinggi. Ia mujarab untuk mengubati masalah perut tidak hadam dan masalah kelemumur. Untuk melegakan masalah perut tidak hadam. Daun kesum direbus kemudian airnya diminum. Untuk merawat masalah kelemumur pula, daun kesum ditumbuk kemudian diperah. Air perahan itu dicampur dengan sedikit air sebelum digosok kekulit kepala. Biarkan 3-5 minit kemudian bilas dengan air bersih










Pucuk Putat  
"Barringtonia racemosa"

Putat merupakan tumbuhan yang biasa dijumpai tumbuh dikawasan tepi sungai atau berhampiran dengan kawasan yang berpaya. Ia merupakan sejenis pokok yang bersaiz sederhana dan boleh mencapai  ketinggian hingga 10 meter.Ia di jumpai tumbuh dikawasan asia tenggara dan kepulauan pasifik.Terdapat dua jenis putat yang selalunya dijadikan ulam oleh masyarakat melayu iaitu putat hijau dan putat merah. selain dari pucuknya buahnya juga boleh dijadikan ulam.Ada juga putat yang dipanggil putat laut(Barringtonia asiatic) seperti namanya putat ini biasa dijumpai tumbuh berhampiran dengan pantai.daunnya juga agak berbeza dengan daun putat paya dengan warna daunnya hijau gelap yang berkilat.Bentuk buahnya juga berbeza.Walaupun habitat asalnya berhampiran dengan laut ia juga boleh ditanam dalam medium yang lain.




                                                                                                   pucuk midin


 Orang Terengganu biasanya letak dlm bubur lambut..
Dan di masak sayur air lada hitam...perghhhh sedap...
Midin atau nama saintifiknya Stenochlaena palustris adalah tumbuhan liar yang tumbuh di tanah dataran rendah dalam hutan sekunder dan tempat terbuka seperti kebun getah serta gemar menumpang pokok lain.
Tumbuhan ini juga antara tanaman semusim rizomatous dan epiphytic dengan akarnya mencengkam di tanah yang biasa didapati di kawasan paya gambut dan air tawar serta hutan belukar.

Pengambilan sayur midin sebagai makanan dijamin selamat dan mengandungi pelbagai khasiat dengan setiap 100 gram pucuk muda mengandungi 4.8 mg zat besi, selain mengandungi vitamin A (beta karotene) yang penting bagi menguatkan penglihatan dan mencegah rabun malam.
Selain itu, tumbuhan liar ini kaya dengan mineral terutama fosforus dan kalium. Perubatan secara tradisional percaya pucuk midin mampu mengubati masalah kesihatan seperti penyakit ciri birit dan daunnya yang direbus baik dimakan sebagai ulam.
———————————————








pucuk paku

Terdapat beratus spesis paku pakis [Ferns] yang ada,namun hanya beberapa jenis sahaja yang biasa dan boleh dijadikan sayuran.Pokok paku yang biasanya dijadikan sayuran dari spesis Athyrium Esculentum atau lebih sinonim digelar pucuk paku oleh masyarakat di Pahang.

Lazimnya pokok paku tumbuh meliar di pinggir paya,sungai
,sungai,ladang dan pada tempat yang agak lembab.Ianya pula membiak dengan jatuhan spora di bawah daun daun yang cukup matang.Ada juga petani dan pengusaha yang membiakan pokok paku ini secara khusus bagi menampung bekalan dari permintaan yang sentiasa ada.
Dari jolokan sayur kampung kini sayur pucuk paku semakin digemari.Untuk di buat sayur pula hanya daun muda atau pucuk sahaja yang digunakan kerana bersifat lembut.

Pelbagai resepi boleh dicuba dengan sayur pucuk paku ini.Antara yang biasa masak lemak kuning / putih,kerabu,digoreng bersama kicap dan lain lain cara mengikut kreativiti masing masing.Sangat menyelerakan bagi penggemarnya.

Mungkin warga PCC ada pendapat yang tersendiri berkaitan dengan sayur pucuk paku ini.




                                                                                         Ulam Raja

Nama Tempatan         :        Ulam Raja 

Nama Saintifik            :        Cosmos
caudatus 

Nama Lain                   :         King
salad, Intan Berayun 

  

Ulam Raja (king salad) sebenarnya adalah tergolong dalam
jenis cosmos yang biasa ditanam sebagai pokok hiasan kerana bunganya yang
cantik dan berwarna warni. Namun yang selalu dijadikan ulam selalunya mempunyai
bunga yag kecil dan berwarna agak pucat(merah jambu pucat) atau putih.Ia juga
dikenali sebagai bokok intan berayun. biasanya ia boleh tumbuh hingga mencapai
2 meter tingginya dan ketinggian yang paling sesuai untuk pertumbuhannya ialah
pada 200 meter dari aras laut. Ia membiak melalui biji benih yang dihasilkan
selepas bunganya matang.Tumbuhan ini berasal dari Amerika latin tetapi boleh
didapati tumbuh secara liar disemua negara asean. ia mengandungi 0.3 peratus
protein, 0.4 peratus lemak dan karbohidrat, ia juga kaya dengan laksium dan
vitamin A.

 

KHASIAT
Ulam raja digunakan dalam perubatan tradisional kerana
khasiatnya yang dikatakan dapat mencuci darah dari bahan toksid dan juga dapat
menguatkan tulang. klorofom yang diekstrak dari daun ulam raja mengandungi
costunolide, stigmasterol, lutein dan bipyridine yang dikatakan dapat
merencatkan aktiviti sesetengah bakteria dan fungus seperti candida albicans
dan Bacillus subtilis dan juga E.choli.
Ulam
Raja ini sangat senang ditanam dan boleh tumbuh dihalaman rumah atau
didalam pasu bunga. Kaedah penjagaan yang mudah dengan siraman air dua
kali sehari akan menjadikan pokok ulam raja mudah membiak dan membesar
dengan cepat. Ianya boleh dijadikan sumber sayuran atau ulaman
seharian. Sangat sesuai ditanam didalam pasu sekiranya anda tinggal
dirumah bertingkat seperti flat atau apartment
 
 



Daun Sireh

Khasiat Daun Sirih
TANAMAN bernama ilmiah Piper betle ini termasuk jenis tumbuhan merambat dan bersandar pada batang pohon lain. Permukaan daun berwarna hijau dan licin, sedangkan batang pohonnya berwarna hijau tembelek (hijau agak kecoklatan) dan permukaan kulitnya kasar serta berkerut-kerut.
Bentuk daun sirih pipih menyerupai jantung dan tangkainya agak panjang. Buah sirih berupa buah buni yang berbentuk bulat berwarna hijau keabu-abuan.
Akarnya tunggang, bulat dan berwarna coklat kekuningan. Kemampuan tanaman ini untuk memanjangkan batangnya bisa mencapai puluhan meter. 
Siapa yang tidak mengenal daun sirih, tanaman yang kaya akan manfaat ini memiliki beberapa khasiat untuk kesehatan dan kecantikan. orang-orang tua juga biasa menggunakannya bersama buah pinang dan kapur untuk di kunyah atau istilahnya menyirih.



Tanaman ini cukup terkenal di berbagai belahan dunia, terutama di kawasan Asia Selatan dan Asia Tenggara. Selain itu, daun ini memiliki nama lokal di berbagai wilayah seperti betel (Perancis), betelhe, vitele (Portugal); sirih (Indonesia), suruh, sedah (Jawa), seureuh (Sunda), ju jiang (China). Sirih dapat dimanfaatkan untuk :
-Anti oksidan
Minyak atsiri dari daun sirih memiliki kandungan minyak terbang (betiephenol), seskuiterpen, pati, diatase, gula dan zat samak dan kavikol yang memiliki daya antioksidasi (mematikan kuman) dan fungisida (anti jamur). Sirih juga mengadung bahan aktif fenol dan kavikol. Daun sirih dapat dimanfaatkan untuk pestisida nabati (mengendalikan hama penghisap)
-Diare
Tumbuk secara bersamaan hingga halus 4-6 lembar daun sirih, 6 biji lada, 1 sendok makan minyak kelapa. Kemudian gosokkan bahan yang sudah halus pada bagian perut. Beberapa saat kemudian diare dijamin akan reda.
-Menghentikan pendarahan gusi
Didihkan 4 lembar daun sirih dengan dua gelas air. Setelah dingin dipakai untuk kumur, diulang secara teratur sampai sembuh.
-Menghentikan pendarahan hidung atau mimisan
Gulung 1 lembar daun sirih sambil di tekan-tekan hingga minyaknya keluar. Kemudian sumbatkan atau tempelkan pada hidup yang berdarah karena mimisan tersebut.
-Sakit gigi berlubang
Rebus 1 lembar daun sirih dengan 2 gelas air sampai mendidih. Setelah dingin pakailah untuk berkumur. Ulang terus sampai sembuh. 


- Untuk mengobati mimisan.
Saat anak anda panas dalam atau kecapean, kadang keluar darah dari hidungnya atau mimisan. kita dapat mempergunakan daun sirih untuk mengobati atau meredakannya. Ambil beberapa daun sirih, cuci dan bersihkan, lipat dan gulung2 lalu masukkan ujungnya sedikit pada salah satu lubang hidung secara bergantian, niscaya dapat meredakan mimisan pada putra putri anda.

- Mengobati keputihan
banyak wanita mengalami masalah keputihan, bau tak sedap dan gatal2 pada organ intim. cobalah untuk mengobatinya dengan khasiat antiseptik alami pada daun sirih. Ambil daun sirih secukupnya lalu rebus. pergunakan air rebusan tadi untuk mencuci organ intim atau cebok. atau bisa juga di gunakan dengan cara berendam dalam air rebusan daun sirih yang sudah hangat-hangat kuku.

-Menghilangkan bau badan
rebus beberapa lembar daun sirih, tunggu hingga dingin lalu diminum.

-. Mengobati bau mulut
Ambil 2 lembar daun sirih lalu di seduh, lakukan kumur2 setiap pagi dan sore hari.



Pokok Gelenggang

Nama Botani : Cassia Alata
Famili : Caesalpinaceae
Pengenalan

Gelenggang adalah tumbuhan renek yang tumbuh secara meliar di kawasan terbiar terutama kawasan berdekatan dengan air seperti sungai, sawah padi dan paya. Ketinggian pokok ini mencapai sehingga 7 meter. Pokok gelenggang mempunyai bunga yang cantik berwarna kuning. Apa yang menarik, dedaun pokok gelenggang ini akan 'rehat' (tertutup) pada waktu malam. Buahnya dalam bentuk lenggai.

Kegunaan

Daun gelenggang telah digunakan sejak lama dahulu untuk mengubati kurap dan panau. Daun gelenggang yang segar dihancurkan, dicampur dengan sedikit minyak tanah dan dilumurkannya pada tempat yang berkenaan. Daun pokok ini juga dikatakan boleh digunakan untuk hilangkan jerawat.



                                                               Pokok Senduduk
Nama Botani : Melastoma malabthricum
Famili : Melastomaceae

Pengenalan

Pokok senduduk merupakan sejenis tumbuhan renek yang biasa dijumpai tumbuh secara liar di kawasan terbiar, padang dan ianya lebih menggemari kawasan yang terbuka. Pokok senduduk boleh mencapai ketinggian sehingga 3 meter mengikut usia dan kawasan di mana ia tumbuh. Daun senduduk mempunyai bulu-bulu halus dan ia mengeluarkan bunga berwarna ungu. Pokok ini membiak melalui biji benih dan ia juga boleh dibiakkan menggunakan keratan batang.

Kegunaan

Daun pokok senduduk sering digunakan untuk merawat luka kecil dengan caranya melumatkan daun muda senduduk dan ditampalkan pada bahagian luka. Ia berfungsi untuk menghentikan pengaliran darah dan menyembuhkan luka tersebut. Pucuk senduduk yang masih muda dimakan sebagai ulam dapat merawat cirit birit. Daun senduduk yang dikeringkan dicampur bersama herba lain direbus dan diminum air rebusan tersebut boleh mengatasi masalah keputihan bagi kaum wanita. Daun senduduk yang tumbuk halus dan ditampal pada bisul akan segera memecahkan bisul dan mengecutkan bisul tersebut.

Akar senduduk yang dilumatkan bersama daunnya dan ditampal pada cacar atau parut cacar, dipercayai dapat menghilangkan kesan parut tersebut. Akar senduduk yang dikeringkan kemudian rebus dan diminum oleh ibu lepas bersalin(semasa dalam pantang) dapat menyembuhkan luka, mengecut dan mengetatkan semula rahim.

Untuk merawat buasir, air rebusan campuran akar, daun dan batang senduduk diminum airnya. Jika air rebusan tersebut digunakan untuk berkumur, ia akan meredakan sakit gigi. Air rebusan tersebut juga boleh dijadikan mandian untuk mengatasi masalah lenguh sendi tulang, angin dan ia menyegarkan badan.

Buah senduduk sebenarnya boleh dimakan tetapi ia kurang digemari kerana mempunyai biji-biji kecil dan warna buahnya akan memberi kesan yang lambat hilang pada bahagian mulut. Buahnya sangat digemari oleh burung dan haiwan. Bunga senduduk yang mekar boleh melembutkan kulit muka dengan merendam beberapa kuntum bunga dalam dan air rendaman tersebut digunakan sebagai pembasuh muka. Biarkan seketika dan bilas dengan air suam, kulit muka akan kelihatan segar dan berseri



                                                                Lempoyang

Nama botani: Zingiber zerumbit.
Famili: Zingeberaceae

Pengenalan

Lempoyang merupakan tumbuhan dari keluarga zingerberaceae. Ia biasa tumbuh liar tapi banyak juga yang ditanam di sekitar rumah dan kebun kerana khasiatnya dalam bidang perubatan herba. Ia mempunyai bunga berbentuk kon berwarna merah dan mampu bertahan lama.

Kegunaan
Lempoyang merupakan herba utama dan dicampur dengan daun-daun herba lain untuk dijadikan sebagai rebusan mandian herba wanita lepas bersalin. Rebusan daun lempoyang terbukti dapat memberi kesegaran dalaman dan luaran kepada golongan wanita lepas bersalin. Lempoyang juga boleh membantu mengatasi masalah kurang selera makan. Rizom muda lempoyang dimakan secara berteusan sebagai ulam boleh digunakan untuk menambah selera makan. Rizom muda yang dimakan mentah baik untuk wanita yang ingin mengekalkan awet muda. Air rebusan rizom muda lempoyang membantu melegakan atau mengubati sakit perut.



                                                    

                                                                    Pokok Serai Kayu

Nama Tempatan:
Salam
Nama Saintifik:
Eugenia Polyantha
Nama Lain:
samak kelat, bay leaf, daun salam manting, serah, serai kayu, Daeng klua (Thai),Saramu-rihu. sinonim: Syzygium polyanthum
Famili:
myrthaceae
Lokasi dijumpai:
Tumbuhan liar
Asal:



keterangan:

Pokok salam merupakan sejenis pokok tropika yang biasa ditemui tumbuh liar. Ia boleh mencapai ketinggian hingga 90 kaki.Namun ketinggian yang biasa dijumpai ialah 60 kaki.Ia mepunyai dahan yang merimbun dan dan berbentuk ringkas. Bunganya berwarna merah jambu dan mempunyai bau yang wangi. Buahnya kecil seperti buah beri, berwarna merah yang akan bertukar menjadi coklat apabila matang sepenuhnya.Daunnya yang kering berbau wangi dan mempunyai rasa yang sedikit masam. Ia biasa digunakan sebagai rempah dalam masakan Indonesia terutamanya masakan daging.Ia dikatakan akan menghasilkan aroma yang lebih kuat selepas digoreng atau dipanaskan.Kandungan kimia utama bagi tumbuhan ini ialah :euginol, citral, tanin , flavanoid dan metachavicol.Ia membiak melalui biji benih dan keratan batang.
kegunaan:

Perubatan herba menggunakan daun salam untuk mengubat penyakit seperti kencing manis, cirit-birit dan darah tinggi.Bahagian yang digunakan termasuklah daun, akar, kulit batang dan buahnya.Untuk diabetis melitus caranya dan tekanan darah tinggi, 20 helai daun salam direbus bersama tiga gelas air hingga menjadi satu gelas. Air ini diminum dua kali sehari sebelum makan pagi dan malam.Untuk mengubat cirit birit, daunnya direbus dan disejukkan sebelum dicampur dengan sedikit garam sebelum diminum.Akar dan kulit batang salam boleh digunakan untuk mengubat kudis dengan cara ditumbuk hingga halus dan ditampal pada bahagian yang terlibat sebelum dibalut.Setengah pendapat juga mengatakan daun salam juga boleh digunakan untuk menurunkan kolestrol dengan cara merebus daunnya dan diminum airnya 3 kali sehari.


Khamis, 16 Januari 2014

Kerap buang air (Frequent urination)


Secara purata, kita buang air kecil enam hingga lapan kali sehari. Namun kekerapan buang air kecil juga tertakluk kepada jumlah dan jenis minuman diambil. Lebih banyak kita minum, lebih kerap kita berulang ke tandas. 

 

Malah, individu yang banyak minum kopi atau mengambil ubat tertentu seperti ubat untuk tekanan darah tinggi juga kerap kencing kerana ia mempunyai sifat diuretik - yang membuatkan anda sukar untuk berjauhan dengan tandas.

Pundi kencing bertindak sebagai tempat menyimpan air kencing dan boleh mengembang untuk menampung 350 hingga 550 militer air kencing pada satu masa. Kita biasanya terasa hendak buang air kecil apabila kandungan pundi kencing lebih kurang 200 mililiter, tetapi kapasiti normal ialah sekitar 400 mililiter.

Kerap buang air kecil pada waktu siang adalah perkara baik kerana ini proses semula jadi untuk menyingkirkan sisa toksin dan bahan buangan daripada badan. Namun keadaan akan jadi tidak normal jika kita terpaksa bangun melebihi sekali pada waktu malam untuk buang air kecil.

Kekerapan, rasa terdesak dan berulang kali terpaksa bangun tengah malam adalah tanda penting yang menunjukkan seseorang itu ada masalah pundi kencing terlalu aktif. Bayangkan kesukaran yang akan kita alami jika ada masalah ini dan terpaksa berulang ke tandas melebihi lapan kali dalam tempoh 24 jam kerana desakan untuk buang air kecil tidak boleh ditangguh.

Bayangkan pula apa kesan­nya kepada kualiti hidup orang yang ada masalah ini. Kebanyakan pesakit mengambil pendekatan mengurung diri di rumah kerana sedar mereka tidak berupaya menahan kencing. Daripada terkencing dalam seluar dan memalukan diri sendiri, lebih baik mengasingkan diri di rumah.

Jika mahu membuat pemeriksaan kesihatan, kita akan diminta untuk menjalani dua ujian asas iaitu ujian darah dan air kencing. Ujian air kencing sudah digunakan sejak beratus-ratus tahun dulu sebagai satu cara memeriksa kesihatan kerana banyak bahan yang ‘berlegar’ dalam aliran darah termasuk bakteria, yis, berlebihan protein dan gula akan menamatkan perjalanan mereka dalam air kencing, kata Timbalan Pengerusi Jabatan Urologi Universiti Kansas, Dr Tomas Griebling.


Ujian

Secara umumnya ujian air kencing digunakan bagi mengukur atau mengesan beberapa elemen iaitu:


  • Kehadiran protein (albumin) yang menandakan penyakit atau kerosakan buah pinggang. Kehadiran protein menunjukkan buah pinggang seseorang itu menjalani proses kerosakan yang berterusan.

  • Kehadiran darah dalam air kencing. Ia memberi petanda seseorang itu mempunyai masalah batu karang, penyakit atau kanser buah pinggang atau kanser pada saluran kencing. Kadangkala penyelidik boleh mengesan kehadiran kristal dalam air kencing yang menandakan jenis batu karang dihidapi pesakit.

  • Seseorang itu mengalami jangkitan saluran kencing (UTI) berdasarkan kiraan sel darah merah dan nilai asid nitrik.

  • Air kencing juga digunakan untuk ujian kehamilan.


Menurut Pengarah Pusat Uroginekologi, Pusat Perubatan dan Kesihatan Wanita Weinberg di Baltimore, Dr Mark Ellerkmann, apabila anda hamil, janin akan mula menghasilkan hormon human chorionic gonadotropin (hCG) - yang dikesan oleh kit ujian kehamilan yang boleh dibeli di farmasi. Ketika hamil inilah air kencing mempunyai bau yang lebih kuat.

Biasanya ketika hamil, wanita akan lebih kerap buang air kecil. Sebabnya? Banyak. Antaranya ialah buah pinggang si ibu terpaksa bekerja lebih kuat untuk menyingkirkan bahan kumuh yang dihasilkan badan mereka sendiri dan bayi yang dikandung.

Apabila kandungan semakin besar, rahim juga akan mengembang dan menekan pundi kencing. Inilah sebabnya wanita hamil akan lebih kerap berulang ke tandas, tidak kira siang atau malam.

Sekiranya anda berusia 35 tahun ke atas, ada masalah haid yang teruk, pendarahan banyak dan kerap buang air kecil, ia mungkin ada kaitan dengan fibroid atau ketumbuhan benigna pada uterus yang menekan pundi kencing.


Terlalu kerap terkucil

Selain kekerapan buang air kecil, beberapa ciri lain seperti kuantiti, warna, bau dan kelajuan ketika ia keluar juga menjadi petanda penting dalam banyak diagnosis penyakit. Kekerapan ke tandas contohnya berbeza antara individu, ia boleh antara empat hingga 10 kali sehari selagi tidak mendatangkan masalah kepada individu berkenaan.

Namun ada beberapa perkara yang boleh menyebabkan anda kerap kencing walaupun kurang minum iaitu:

  • Pundi kencing terlalu aktif.
    Pundi kencing terlalu aktif ialah penyakit neurologi (sistem saraf) yang merendahkan kebolehan otak mengawal pundi kencing dan meningkatkan sensitiviti terhadap neurotransmiter pengecutan pundi kencing.

    Akibatnya, aktiviti pengecutan pundi kencing menjadi tidak normal dan terlalu cepat. Pada keadaan normal, seseorang buang air kecil lima hingga lapan kali sehari tetapi dalam kalangan pesakit, ada yang terpaksa berulang ke tandas sebanyak 20 kali sehari!

  • Jangkitan saluran kencing (UTI).
    Wanita lebih ramai mengalami jangkitan saluran kencing (UTI) berbanding lelaki. Ini kerana saluran kencing wanita lebih pendek daripada lelaki.

    Saluran kencing membabitkan beberapa organ iaitu buah pinggang, ureter (saluran yang membawa air kencing dari buah pinggang ke pundi kencing), pundi kencing dan uretra (saluran yang membawa air kencing keluar daripada pundi kencing apabila kita buang air kecil). Jangkitan boleh berlaku pada mana-mana bahagian saluran kencing ini.

    Dalam kebanyakan kes, UTI disebabkan jangkitan bakteria daripada najis yang boleh hidup di dalam saluran pencernaan, vagina dan sekitar uretra yang menjadi ‘pintu’ masuk ke dalam saluran kencing. Bakteria ini memasuki uretra dan bergerak ke pundi kencing dan buah pinggang.

    Biasanya badan kita melawan dan menyingkirkan bakteria ini. Dalam keadaan ini kita tidak mengalami sebarang gejala. Bagaimanapun, ada sesetengah orang terutama wanita lebih mudah mendapat jangkitan.


  • Interstitial sistitis (keadaan yang sebabkan dinding pundi kencing mengalami keradangan).


  • Kelenjar prostat membengkak (BPH) - Masalah ini khusus untuk lelaki, terutama yang berumur 50 tahun ke atas.



Walaupun kerap buang air kecil, tetapi masih rasa tidak puas. Segera dapatkan bantuan doktor jika pancutan air kencing anda mula menjadi perlahan, tersekat-sekat, meleleh atau menitis, sakit dan pedih setiap kali buang air kecil.

  • Penyakit neurologi (termasuk strok dan Parkinson).
  • Kencing manis.



Warna

Pada masa sama, sesekali perhatikan juga warna dan bau air kencing kita. Air kencing mengandungi pigmen urokrom yang memberinya warna kuning. Warna ini berubah-ubah setiap hari daripada kuning gelap hing­galah kuning cair, bergantung kepada kepekatan air kencing kita.

Warna air kencing juga boleh menjadi petanda penting apabila badan kita tidak cukup air atau mengalami dehidrasi. Air kencing yang gelap biasanya menandakan badan kita kekurangan air.

Badan kita memerlukan air secukupnya setiap hari untuk membolehkan ia berfungsi dengan cekap. Jika badan kita cukup air, air kencing kita sepatutnya berwarna kuning cair, cerah, dikeluarkan dalam kuantiti yang agak banyak dan kurang berbau.

Apabila badan kekurangan air, ia akan cuba mengekalkan jumlah cecair dalam badan dengan mengurangkan penghasilan air kencing. Ini sebab­nya air kencing menjadi pekat, berwarna gelap, sedikit jumlahnya dan berbau kuat.

Adakalanya air kencing juga kelihatan seperti ada kilauan warna pelangi. Anda tidak perlu bimbang kerana sesetengah ubat boleh menukar warna air kencing menjadi sedikit hijau, biru atau jingga. Malah vitamin juga membuatkan air kencing menjadi lebih kuning.

Sesetengah makanan yang mempunyai pigmen gelap juga boleh mengubah warna air kencing. Makanan yang secara semula jadinya berwarna merah atau ungu boleh membuatkan air kencing kita berwarna sedikit merah jambu. Air kencing juga boleh menjadi jingga jika banyak mengambil makanan kaya karotin seperti lobak merah, keledek dan labu.


Bau

Air kencing kita memang ada bau tetapi biasanya ia tidak kuat. Jika air kencing anda mengeluarkan bau yang menusuk hidung, anda mungkin mengalami jangkitan atau ada masalah batu karang yang menyebabkan bau seperti gas ammonia.

Pesakit kencing manis mungkin mendapati air kencing mereka berbau ‘manis’ kerana kehadiran gula. Ini kerana badan tidak dapat memproses gula (glukos) dengan baik. Bagaimanapun, sesetengah makanan dan minuman juga boleh mengubah bau air kencing seperti asparagus dan kopi.

Masalah pembuangan air kencing boleh dielak dengan mengamalkan gaya hidup sihat, jaga pemakanan, rajin bersenam dan mempunyai tabiat ke tandas yang baik.

Selain itu faktor penting iaitu minum air secukup­nya tidak boleh diketepikan. Secara umumnya minumlah sekurang-kurangnya lapan gelas air sehari walaupun tidak berasa dahaga. Jangan lupa bahawa sup, minuman manis, kandungan cecair dalam buah-buahan juga menyumbang kepada bekalan air kepada badan.

Pada peringkat awal, anda memang kerap ke tandas tetapi ia hanya untuk sementara waktu sehingga badan dapat menyesuaikan diri dengan peningkatan jumlah air yang anda minum.

Bagaimanapun, bagi anda yang ada masalah buah pinggang, dapatkan nasihat doktor mengenai jumlah air yang boleh diambil. Sebaliknya bagi individu yang mengalami batu karang atau gout, mereka perlu minum lebih banyak air untuk mengawal penyakit.

Jangan takut untuk minum banyak air kerana kajian menunjukkan ia boleh mengurangkan risiko 45 peratus kanser usus, kanser payu dara (79 peratus) dan kanser pundi kencing (50 peratus).


Petua : Merawat masalah kerap kencing



. Bahan-bahan yang diperlukan adalah seperti dibawah;




Gambar ehsan : blogger wannura


  • Secekak daun senjuang
  • Gula batu







Bahan-bahannya kita telah kumpulkan.



. Ambil daun senjuang kemudian di tumbuk (kasar). Kemudian rebuskannya bersama campuran gula batu. Sejuk air rebusan ini dan diminum selama tiga hari berturut-turut. Sebelum minum hendaklah membaca selawat keatas nabi sebanyak 3 kali. Insya Allah, anda akan berasa lega.

Telinga BerdesinTennitus-g (Ear Ringing)

 Telinga Berdesing

Tennitus juga adalah gejala penyakit dan yang boleh melibatkan satu atau kedua dua telinga. Bunyinya boleh dikaitkan dengan mengikut denyutan jantung/ tidak mengikut denyutan jantung. Gejala tinnitus ini mungkin sekejap atau lama dan boleh jadi berterusan atau berulang-ulang.
Gejala gejala berkaitan:



  • kurang pendengaran
  • sakit kepala
  • pening kepala(vertigo)

Ada beberapa punca tinnitus yang diketahui tetapi dalam kebanyakan kes,  antara punca-punca yang dikenalpasti:

  • Saluran darah tidak normal
  • Saluran Eustachian yang gagal berfungsi (saluran yang menghubungkan hidung ke telinga tengah untuk mengimbangkan tekanan)
  • Masalah masalah telinga seperti; tahi telinga keras dan tersumbat, jangkitan telinga tengah kronik, otosclerosis, presbyacusis (masalah pendengaran disebabkan oleh faktor usia), masalah pendengaran disebabkan bunyi bising
  • Kecederaan kepala
  • Pendedahan telinga kepada bunyi bising yang kuat
  • Ubat ubatan ( ubat penahan sakit, antibiotik)
  • Tumor dalam telinga dalam ( acoustic neuroma)
  • Faktor psikologi seperti kemurungan, tertekan dan keresahan
  • Tekanan darah tinggi dan atherosclerosis
  • Angin ahmar
  • Kekurangan sel darah merah serta buah pinggang yang tidak berfungsi.
Dalam kebanyakan kes, tinnitus adalah disebabkan oleh pengumpulan faktor faktor di atas manakala gejala-gejala di bawah memerlukan perhatian serius:

  • Tinnitus yang berterusan mungkin tanda awal tumor di telinga tengah atau otak
  • Tinnitus yang bunyinya seperti denyutan jantung di satu telinga mungkin tanda awal penyakit yang serius .
  • Tinnitus yang bertambah teruk atau pun disertai oleh gejala-gejala lain


Komplikasi


  • Seseorang yang mengalami masalah tinnitus yang teruk mungkin menghadapi masalah pendengaran, kerja dan tidur
  • Ada yang menghadapi masalah psikologi yang serius


Rawatan

Rawatan tinnitus selalunya tidak berkesan sepenuhnya disebabkan punca punca tinnitus tidak dapat di fahami sepenuhnya
Telinga dan masalah perubatan lain harus diberikan rawatan sewajarnya dengan ubat atau pembedahan.

  • Ubat-ubatanUbat-ubatan yang didapati berkesan dalam rawatan tinnitus adalah yang ubat yang digunakan untuk menghilangkan keresahan, ubat penenang serta ubat yang dapat memperbaiki kualiti tidur.
  • “Masking”
    • Alat bantu dengar untuk sesiapa yang mempunyai masalah pendengaran
    • Tinnitus “masker” untuk sesiapa yang mempunyai masalah pendengaran / pendengaran normal
    • Alat tinnitus; kombinasi alat-alat di atas (rawatan ini di berikan oleh pakar pemulihan pendengaran(audiologist)
  • Pembedahan tidak dapat membantu menghilangkan tinnitus buat masa ini


Pencegahan


  • Bunyi bunyi yang lembut boleh mengurangkan bunyi yang berkaitan dengan tinnitus. Pesakit boleh mendengar bunyi tersebut untuk beberapa jam sehingga terlelap
  • Elakkan mengambil kopi, teh, coklat, cola, alkohol, atau produk yang mengandungi kaffeine
  • Elakkan merokok
  • Elakkan ubat ubatan yang menyebabkan tinnitus seperti aspirin /NSAIDs .Aspirin boleh menyebabkan tinnitus bertambah teruk dalam sesetengah orang.
  • Elakkan mengambil ubat yang boleh menyebabkan kerosakan pada sistem pendengaran kecuali jika terpaksa atau tidak ada alternatif lain.
  • Jangan dedahkan diri kepada bunyi bising
  • Tekanan perasaan didapati boleh menyebabkan pertambahan bunyi tinnitus. Oleh itu cuba kawal perasaan anda dan tumpukan perhatian anda daripada memikirkan tentang tinnitus. Cara ini mungkin boleh membantu.     Tinitus juga boleh berlaku disebabkan pengambilan ubat seperti aspirin dan paras aktiviti hormon serotonin yang rendah.

    Tinitus Subjektif

    Kebanyakan pesakit akan mengesyaki mereka mengalami kanser otak, kerosakan pada bahagian koklea, gegendang telinga dan sebagainya.

    Jika disebabkan masalah seperti tahi telinga, telinga bernanah dan sebagainya, tinitus akan hilang dengan cara tahi dan nanah dibuang serta diubati dengan antibiotik. Jika individu mengalami masalah pada koklea pula, mereka tidak akan mendengar langsung sebarang bunyi sama ada daripada luar atau dalam.

    Pendengaran luar kebanyakan individu akan berkurang sejajar dengan peningkatan umur mereka. Namun tidak semua individu mengalami masalah tersebut.

    Tahap masalah bergantung kepada individu itu sendiri. Jika individu tersebut lebih sensitif dengan desingan yang berlaku, maka dia akan rasa keadaan tersebut sangat serius.


    Keadaan tinitus tidak boleh dirawat atau diubati tetapi individu boleh mengawalnya dengan cara menerima keadaan tersebut dengan hati yang tenang. Dalam hal ini, penghidap mungkin perlu mendapatkan bimbingan psikologi bagi membantu mereka mengawal keadaan agar tidak runsing dan risau.

    Penggunaan topeng tinitus dan alat bantuan pendengaran juga mampu menangani keadaan itu namun tidak boleh mengatasi masalah sepenuhnya.

    Alat bantuan pendengaran bertindak seperti mikrofon yang menguatkan bunyi luar bagi mengawal bunyi desingan dalam. Namun, ramai pesakit mengadu ia tidak berkesan kerana kadang kala terdapat masalah seperti pemakaian tidak betul menyebabkan bunyi terlalu rendah atau tinggi.
    Tinitus Objektif

    Apabila doktor yang merawat dapat mengesan bunyi dari dalam telinga pesakit, ini dipanggil tinitus objektif.

    Ia berlaku disebabkan gerakan otot pada telinga, atau bunyi berdetik sekitar kawasan telinga tengah (dalam). Sesetengah individu mengalami bunyi yang berdetik seperti nadi (dipanggil pulsative tinnitus).

    Keadaan ini adalah biasa dan ia berlaku disebabkan perubahan aliran darah atau peningkatan arus pergolakan darah berdekatan telinga (seperti dari artereosklerosis). Namun ia juga boleh bertukar menjadi tinitus subjektif disebabkan terlalu risau dengan aliran darah tersebut.

    Jika pesakit itu mengalami masalah tinitus objektif, beliau akan merujuk perkara tersebut kepada pakar saraf bagi mendapatkan penjelasan selanjutnya.

    Amat jarang penghidap tinitus objektif berkait rapat dengan masalah kesihatan serius lain. Namun terdapat kes kecil seperti carotid artery aneurysm dan carotid artery dissection.
    Gaya Hidup Sihat

    Dalam mengelak masalah tinitus berlaku seiring dengan peningkatan usia, disarankan agar setiap individu menjalani gaya hidup sihat.

    Penyakit seperti diabetis dan darah tinggi boleh mengganggu deria pendengaran sekali gus mendedahkan penghidapnya kepada masalah tinitus.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Sabtu, 11 Januari 2014

Petua badan cantik / Darah tinggi (Tip beautiful body / Hypertension)

PETUA MENURUNKAN BERAT BADAN

Ambil dua biji limau nipis atau limau kasturi dan perah airnya ke dalam gelas yang berisi dengan air sejukdan masukkan ke dalam peti sejuk. Setelah itu bolehlah dijadikan air mnuman setiap kali selepas anda makan tengah hari dan makan malam.

Amalkannya setiap hari selama sebulan. Kaedah ini tidak memadai jika anda tidak turut melakukan senaman ringan. Lakukan senaman ringan setiap hari bagi membantu menurunkan berat badan anda.



Darah tinggi adalah antara penyakit yang ramai dihidapi oleh orang di Malaysia ini. Terdapat beberapa petua tradisional di bawah ini untuk dicubakan bersama.

PETUA MENURUNKAN TEKANAN DARAH TINGGI.


1) Meminum air rebusan taugeh.

2) Ambil beberapa helai daun pandan wangi dan rebuskan bersamaan dengan 2 gelas air. Biarkan seketika sehingga menjadi setengah gelas sahaja.

3) Memakan peria katak.

4) Amalkan memakan 3 ulas bawang putih.

5) Meminum air campuran bunga cengkih dan kulit kayu manis.

6) Meminum air misai kucing.

7) Meminum air Mahkota Dewa.





Petua Untuk Mempunyai Bentuk Badan Yang Menarik.

  1. Untuk mengalakkan kita rasa lapar dan dapat mengekalkan rasa kenyang yang berpanjangan walaupun anda mengambil makanan yang sedikit, anda boleh panjangkan masa makan anda. Iaitu anda boleh makan dan mengunyah dengan perlahan sambil menikmati makanan anda. ini akan membuat anda rasa lebih kenyang. Sepertimana yang dilakukan oleh Rasulullah S.A.W iaitu mengunyah sebayak 44 kali.



2. Minum air kosong dengan banyak amat penting untuk meningkatkan metabolisma dalam badan anda. Minum sekurang-kurangnya 8 gelas sehari, tetapi sebaiknya minum lebih. Metabolisma amat penting dalam proses penurunan berat badan. Air kosong tidak mempunyai kalori, pengambilan yang banyak pun tidak kan menjejaskan berat badan. Salah satu cara untuk menurunkan berat badan dengan air ialah dengan meminum segelas besar air ais (kosong) sebelum makan untuk mengecilkan perut anda agar dapat kenyang cepat.


3. Untuk menurunkan berat badan anda perlu ada keyakinan diri yang tinggi. Bukan mudah untuk kita mengubah rutin harian kita. Kita mesti yakin yang kita mampu dan kita mesti tanamkan keazaman serta matlamat kenapa hendak kurus. Pastikan anda mempunyai diari anda sendiri.


4. Apabila kita dalam program diet rendah lemak atau bebas lemak, sudah tentu kita akan mengurangkan banyak perasa di dalam makanan kita. Anda digalakkan menggunakan herba dan rempah ratus. Sebagai contoh cuka, bawang, serbuk cili, serbuk kari, lada hitam atau apa sahaja rempah. Selain rasanya ia juga dapat meningkatkan metabolisma.


5. Makanan yang pedas dapat meningkatkan metabolisma anda. Tetapi jangan terlalu berlebihan kerana akan memudaratkan kesihatan anda.


6. Apabila anda ingin menurunkan berat badan, jauhkan rasa tertekan kerana dengan rasa tertekan berat badan anda sukar untuk turun.


7. Minuman berkafein dilarang sama sekali jika anda sedang berdiet. Ini kerana, kafein meningkatkan insulin di dalam badan anda dan menghentikan proses pembakaran lemak di dalam badan. Jika anda menghentikan pengambilan minuman berkafein sebanyak 50%, anda boleh lihat sendiri kesannya.


8. Makanlah makanan yang mempunyai serat yang tinggi kerana ia membantu untuk anda rasa kenyang lebih cepat.


9. Senaman adalah antara aktiviti yang boleh meningkatkan metabolisma dan juga membakar lemak dengan cepat, sekurang-kurangnya 30 minit tanpa henti. Senaman yang paling bagus adalah ketika perut kosong iaitu selepas 2 jam makan. Senaman yang paling efektif adalah  sebelum makan malam iaitu pada waktu petang, dan  waktu pagi sebelum sarapan. Tetapi sebelum senaman, anda mesti makan sedikit untuk mengaktifkan metabolisma. Kajian menunjukkan metabolisma kita akan menurun 8 jam selepas kita bangun tidur. Senaman selama 30 minit sebelum makan malam bukan sahaja membakar lemak, malah mampu meningkatkan metabolisma selama lebih 2 atau 3 jam lagi. Ia mampu membakar lemak anda walaupun anda berhenti bersenam.


10. Untuk menurunkan berat badan dengan cepat jangan tinggalkan waktu makan. Sarapan pagi penting untuk “mengejutkan” metabolisma anda dari tidur. Metabolisma anda akan perlahan selepas 8 jam. Untuk mengejutkan balik, anda hendaklah makan. Tetapi makanan yang betul amat penting iaitu makanan yang sihat dan tidak berlemak. Ia mampu mengaktifkan metabolisma anda. Jangan membazirkan masa anda dengan tidak makan, “kerana anda tidak akan mengejutkan metabolisma anda dari tidur.

 

Petua Kulit (Skin tips)


Petua Untuk Melambatkan Penuaan

1.Makan mesti cukup tetapi bukan berlebihan. Jangan kerana ingin kuruskan badan, anda rela berlapar setiap hari. Cara yang baik, makan ketika lapar dan berhenti sebelum kenyang. Makanan memberikan tenaga dan vitamin yang diperlukan badan, tetapi jeling-jelinglah makanan anda. Pastikan ia menu sihat dan bukan penuh lemak atau “junk food” dan “fast food” semata-mata.

 

2. Luangkan masa untuk memanjakan diri seperti membuat “facial” atau mencuci rambut di salun, sauna dan spa. Atau pun nikmati mandian buih di rumah. Tidak semestinya di salun. Cari pelbagai jenis bunga yang wangi dan lakukan sendiri mandian bunga. Bunga dikatakan mempunyai energi tersendiri untuk mencantikkan tubuh badan.

 

3. Elakkan Stress. Stress mempercepatkan proses penuaan. Nikmatilah muzik lembut di kamar bagi meredakan ketegangan.

 

4. Tidur mesti cukup. Jangan asyik berjaga waktu malam. Kurangnya tidur akan membuat anda kelihatan lebih tua dan mata lebam.

 

5. Bersenam. Baik untuk jasmani dan rohani. Kalau anda berjalan di sekitar rumah pun satu bentuk senaman yang mudah. Jangan malas untuk bersenam. Selepas bangun tidur, cuba lakukan sedikit senaman renggangan untuk melancarkan kembali peredaran darah.
  

PETUA-PETUA TRADISIONAL UNTUK KEKAL LANGSING.


Petua-petua tradisional ingin berkongsi petua untuk sentiasa kelihatan langsing.

A) Pertama ialah mengubah cara pemakanan yang mejadi amalan seharian kepada satu amalan yang baru iaitu

1. Apa yang kita ambil untuk sarapan diwaktu pagi ditukar kepada apa yang sepatutnya dimakan
ditengah hari dibawa dan dimakan diwaktu pagi.

2. Pada waktu tengah hari jangan makan makan yang mengenyangkan seperti nasi dan makanan-makanan yang berat, ambil sekadar buah-buahan atau jangan makan langsung.3. Makan malam pada sekitar jam 700 malam.

4. Jangan makan makanan-makanan yang berat seperti nasi selepas jam 9 malam.

5. Amalkan meminum secawan teh cina (hijau) yg telah dicampurkan dengan limau nipis atau kasturi. Minumlah selepas bangun pagi, tengahari dan sebelum masuk tidur.

PETUA-PETUA TRADISIONAL MENGHALUSKAN KULIT.

Ambil buah tomato dan dikisar hingga halus. Setelah buah tomato tersebut telah hancur, ambil nya dan lumurkan di muka anda untuk beberapa ketika. 
Setelah di biarkan agak beberapa lama cucilah dengan menggunakan air suam. Buah tomato juga bertindak sebagai pembersih kulit muka anda.
Sebaik-baiknya anda lakukan di waktu malam sebelum anda masuk tidur. Lakukanlah sekerap yang mungkin untuk melihat perubahannya. InsyaAllah anda akan lihat perbezaannnya. 


PETUA-PETUA TRADISIONAL MERAWAT GATAL KULIT KEPALA.

Ambil daun rambutan dan masukkan ke dalam bekas yang berisi lebih kurang 3 gelas air dan hancurkannya. Selepas itu ambil perahan 2 biji limau nipis dan kacaukan dengan air daun rambutan tadi hingga sebati
Tapiskan air tersebut dan sapukan hingga rata di atas kepala. Ratakannya hingga air tadi menyerap ke seluruh kulit kepala anda. Cuba amalkannya sekurang-kurangnya 2 minggu sekali.


  
Petua-petua mencerahkan kulit badan anda. 

Ambil beras dan gorengkannya tanpa menggunakan minyak sehingga agak keperangan. Selepas itu anda kisarkannya sehingga menjadi halus. Kisarkannya sehingga benar-benar halus kerana jika kasar, ia akan menyakitkan kulit anda apabila digosokkan pada badan nanti. 

Ambil beras yang dikisar tadi dan campurkannya dengan sedikit air sahaja. Kemudian gosokkan ia pada seluruh kulit badan. Beras ini tidak perlu dibiarkan hingga kering pada kulit, Beras ini sekadar untuk dijadikan scrub. 

Lakukan scrubbing ini 3 kali seminggu. Scrub beras ini bukan sahaja akan mencerahkan kulit badan anda, malahan ia akan menjadikan kulit anda lembut,



PETUA-PETUA TRADISIONAL MENGHILANGKAN KESAN PARUT JERAWAT DI MUKA.




RAHSIA KULIT JAMBU BATU.
Ambil 3 atau 4 biji buah jambu batu muda dan kisarkan sehingga halus (bahagian kulit sahaja yer). Setelah dikisar sapu kisaran tersebut ke bahagian parut jerawat serta dibiarkan semalaman. Basuh seperti biasa dengan air suam. Lakukan sekerap mungkin sehingga kesan parut pulih seperti sediakala dan Insyaallah kulit muka akan kelihatan lebih halus dan licin.


KEGUNAAN KULIT PISANG.
Jangan membuang kulit pisang masak selepas anda memakannya. Kulit pisang masak tersebut mampu menghilangkan kesan parut dari kudis mahupun luka di anggota badan termasuk muka. Apa yang perlu dilakukan cuma sapu bahagian dalam kulit pisang perlahan-lahan seklama beberapa minit pada bahagian berparut selama beberapa minit. Kemudian basuh muka seperti biasa. Cuba amalkan selalu sehingga parut hilang. Insyaallah...


AIR BILASAN BERAS.
Air bilasan beras juga boleh menghilangkan parut dengan cara membersihkan muka anda dengannya. Biarkan air tersebut hingga kering dengan sendirinya. Kemudian boleh lah membasuh muka anda dengan air bersih. Ini hendaklah diamalkan sekerap yang anda mampu.


UBI KENTANG.
Ambil sebiji ubi kentang dan kupas kulitnya dan parutkan. Sapukan ke wajah anda dan biarkan selama 10 atau 15 minit. Sebelum melakukannya muka anda hendaklah dibersihkan terlebih dahlu dari kekotoran. Selepas itu cuci menggunakan air suam.