Isnin, 24 Mac 2014

Kerangka Manusia & Sistem otot

Nama Tulang Kerangka Manusia


 PROSES PEMBENTUKAN TULANG

Pembentukan tulang terjadi setelah terbentuk tulang rawan (kartilago). Kartilago dihasilkan dari sel-sel masenkim. Setelah kartilago terbentuk, bahagian dalamnya akan berongga dan terisi osteoblas. Osteoblas juga menempati jaringan seluruhnya dan membentuk sel-sel tulang.
Sel-sel tulang akan membentuk dari dalam keluar, atau proses pembentukannya konsentris. Setiap satuan-satuan sel tulang mengelilingi suatu pembuluh darah dan saraf membentuk suatu sistem yang disebut sistem havers.
Disekeliling sel-sel tulang terbentuknya protein yang akan menjadi matriks tulang., di dalamnya  terdapat pula kapur dan fosfor sehingga matriks tulang akan mengeras.

POIN KUNCI
Proses osifikasi: Sel masenkim---> tulang rawan (kartilago)-----> bagian dalam terisi osteoblas----> terbentuk sel tulang dari dalam keluar-----> terbentuk sistem havers-----> sekeliling sel tulang terbentuk protein matriks tulang----> kelak berupa senyawa fosfor dan kapur-------> matriks tulang mengeras.

 
 
 
1. Tengkorak ( bagian kepala belakang )
- tulang dahi / frontale
- tulang ubun - ubun / parientale
- tulang kepala belakang / osipital
- tulang baji / sphenoid
- tulang pelipis / temporal
- tulang tapis / etmhoid

2. Tengkorak ( bagian kepala muka )
- tulang rahang atas / maxilla
- tulang rahang bawah / mandibula
- tulang pipi / ozigomatycum
- tulang langit - langit / pallatum
- tulang lidah / hyodem
- tulang hidung / osnale
- tulang airmata / lacrimale


3. Tengkorak ( bagian pelindung telinga )
- tulang palu / maleus
- tulang landasan / incus
- tulang sanggurdi / stapes

4. Rangka Badan ( ruas tulang belakang / columna vertebraris )
- tulang leher / vertebra servicallis
- tulang punggung / vertebra toracallis
- tulang pinggang / vertebra lumballis
- tulang kelangkang / vertebra osacrum
- tulang ekor / vertebra consigeus

5. Rangka Badan ( tulang dada )
- tulang hulu/ manubrium stemi
- tulang badan / corpus sterni
- tulang tajuk / proccesur xypoideus

6. Rangka Badan ( tulang rusuk )
- tulang rusuk sejati / costae verae (7 pasang)
- tulang rusuk palsu / costae spurice (3 pasang)
- tulang rusuk melayang / costae fluctuantes (3 pasang)

7. Rangka Badan ( tulang gelang bahu )
- tulang belikat / scapula
- tulang selangka / clavicula

8. Rangka badan ( tulang gelang panggul )
- tulang usus / illium
- tulang duduk / icium
- tulang kemaluan / pubis

9. Tulang Anggota Badan ( tulang lengan)
- tulang lengan atas / hamerus
- tulang hasta / ulna
- tulang pengumpil / radius
- tulang pergelangan tangan / corpus
- tulang telapak tangan / metacarpus
- tulang jari tangan / falanges digitarium
 
10. Tulang Anggota Badan ( tulang tungkai )
- tulang paha / femur
- tulang tempurung lutut / patella
- tulang kering / hibia
- tulang betis / fibula
- tulang pergelangan kaki / tarsus
- tulang telapak kaki / metatarsus
- tulang jari kaki / falanges digitipedis


 

Sistem otot

 



 
Sistem otot adalah sistem tubuh yang memiliki fungsi seperti untuk alat gerak, menyimpan glikogen dan menentukan postur tubuh. Terdiri atas otot polos, otot jantung dan otot rangka. Otot merupakan alat gerak aktif yang mampu menggerakkan tulang, kulit dan rambut setelah mendapat rangsangan. Otot memiliki tiga kemampuan khusus yaitu :
  1. kontraktibilitas : kemampuan untuk berkontraksi / memendek
  2. Ekstensibilitas : kemampuan untuk melakukan gerakan kebalikan dari gerakan yang ditimbulkan saat kontraksi
  3. Elastisitas : kemampuan otot untuk kembali pada ukuran semula setelah berkontraksi. Saat kembali pada ukuran semula otot disebut dalam keadaan relaksasi.
Jenis otot
1. otot lurik
  • Nama lain: otot rangka, otot serat lintang (musculus striated) atau otot involunter
  • Struktur : serabut panjang, berwarna/lurik dengan garis terang dan gelap, memiliki inti dalam jumlah banyak dan terletak dipinggir
  • Kontraksi: menurut kehendak kita (dibawah kendali sistem syaraf pusat), gerakan cepat, kuat, mudah lelah dan tidak beraturan
  • Struktur anatomi dari otot rangka
2. Otot Polos
  • Nama lain : otot alat-alat dalam / visceral / musculus nonstriated / otot involunter
  • Struktur : bentuk serabut panjang seperti kumparan, dengan ujung runcing, dengan inti berjumlah satu terletak dibagiann tengah.
  • Kontraksi : tidak menurut kehendak atau diluar kendali sistem saraf pusat, gerakan lambat, ritmis dan tidak mudah lelah.
3. otot jantung
  • Nama lain: Myocardium atau musculus cardiata atau otot involunter
  • struktur : Bentuk serabutnya memanjang, silindris, bercabang. Tampak adanya garis terang dan gelap. memiliki satu inti yang terletak di tengah
  • Kontraksi: tidak menurut kehendak, gerakan lambat, ritmis dan tidak mudah lelah

Ahad, 23 Mac 2014

Khasiat Bawang putih (benefits of garlic)

Bawang Putih

 


Bawang putih banyak digunakan sebagai asas masakan yang tidak boleh terlewat dalam setiap masakan.  bawang putih juga berkhasiat sebagai ubat-ubatan untuk berbagai macam penyakit. 


Bawang putih dalam keadaan mentah mengandung sulfur termasuk zat kimia bernama Alliin. Ketika bawang putih dihancurkan, zat aliin yang sebenarnya tidak berbau akan terurai. Dengan dorongan enzim alinase, aliin terpecah menjadi alisin, amonia, dan asid piruvat. Bau tajam alisin disebabkan karena kandungan zat belerang. Aroma khas ini bertambah menyengat ketika zat belerang (sulfur) dalam alisin diterbangkan ammonia ke udara, sebab ammonia mudah menguap. Alisin berkhasiat menghancurkan pembentukan pembekuan darah dalam arteri, mengurangi gejala diabetes dan mengurangi tekanan darah.

Selain alisin, bawang putih juga memiliki kandungan lain yang berkhasiat sebagai  ubat, iaitu alil.  paling banyak terdapat dalam bentuk dialil-trisulfida yang berkhasiat memerangi penyakit-penyakit dan mengaktifkan pertumbuhan sel-sel baru.


Nilai Kandungan Nutrisi Bawang Putih Mentah per 100 g (3.5 oz)


  • Energi 623 kJ (149 kcal)
  • Karbohidrat 33,06 g
  • Gula 1.00g
  • Diet serat 2,1 g
  • Lemak 0,5 g
  • Protein 6,39 g
  • Beta-karoten 5 mg (0%)
  • Thiamine (Vit. B1) 0,2 mg (15%)
  • Riboflavin (Vit. B2) 0,11 mg (7%)
  • Niacin (Vit. B3) 0,7 mg (5%)
  • Asam pantotenat (B5) 0,596 mg (12%)
  • Vitamin B6 1,235 mg (95%)
  • Folat (B9 Vit.) 3 mg (1%)
  • Vitamin C 31.2 mg (52%)
  • Kalsium 181 mg (18%)
  • Zat Besi 1,7 mg (14%)
  • Magnesium 25 mg (7%)
  • Fosfor 153 mg (22%)
  • Kalium 401 mg (9%)
  • Sodium 17 mg (1%)
  • Seng 1,16 mg (12%)
  • Mangan 1,672 mg
  • Selenium 14.2 mg
Sumber: USDA Nutrient database


khasiat bawang putih. 

1. Mencegah Kanser

Bawang putih mengandung antioksidan yang dapat membantu mencegah kanser. Jika Anda adalah perokok, Anda boleh mengunyah bawang putih mentah untuk melindungi tubuh dan mencegah kanser.

2. Anti Radang

Bawang putih mengandung anti-peradangan. jika Anda mengalami demam, atau sakit tekak, cukup hanya mengunyah bawang putih dan hasilnya tekak Anda akan segera kembali pulih

3. Anti Bakteri

Bawang putih juga merupakan anti-bakteri yang baik. Apabila Anda mengalami jangkitan Sistem penghadaman , maka campurkan  bawang putih mentah di dalam salad. Sistem penghadaman  Andapun akan semakin lancar.

4. Menyuburkan rambut

Bawang putih dapat mengatasi masalah keguguran rambut. Dengan kandungan Allicin yang tinggi, mirip senyawa belerang yang ditemukan pada bawang merah, yang dipercaya efektif untuk mengatasi masalah rambut gugur. Gosokkan irisan bawang putih pada kulit kepala lalu picit-picitkan untuk mendapatkan hasil yang maksima. boleh juga  ditambahkan dengan minyak, lalu diurutkan ke kepala.

5. Membersihkan jerawat

Bawang putih merupakan ubat asli yang mampu melenyapkan  jerawat karena mengandung antioksidan yang dapat membunuh bakteri. Gosokkan satu irisan bawang putih pada jerawat di wajah perlahan-lahan.

6. Mencegah dan mengubati selsema

Dengan kandungan antioksidan di dalamnya, menjadikan sistem imun tubuh manusia mendapatkan manfaat jika bawang putih secara berterusan di masukkan dalam menu sehari-hari. Jika selsema, cobalah meminum teh bawang putih : masukkan irisan halus bawang putih dalam air panas untuk beberapa menit kemudian tapis. Teh siap diminum. Dapat juga ditambahkan sedikit madu untuk menambah rasa.

7. Menyembuhkan penyakit kulit

Karena telah terbukti memiliki khasiat anti radang, bawang putih berguna mengurangi terjangkitnya penyakit kulit. Cuba sapu sedikit minyak bawang putih di tempat yang terjangkit

8. Mengontrol berat badan

Pakar pemakanan Cynthia Sass menyebutkan percubaan pada tikus yang memakan bawang putih menunjukkan adanya pengurangan berat badan dan penyimpanan lemak. Cubalah untuk memasak setiap masakkan dengan menggunakan bawang putih menjadikan  makanan lezat dan pinggang yang ramping.

9. Mengatasi Keracunan

Antioksidan yang terkandung di dalam bawang putih juga mampu membantu mengusir racun dari dalam tubuh. Manfaat ini tidak hanya baik untuk kesehatan,ianya juga  membantu memperlambat penuaan diri.

10. Meredakan Kesakitan

Jika Anda menderita arthritis, hancurkan bawang putih mentah kemudian balutkan pada bahagian lutut atau tulang yang sakit. Bawang putih akan meredakan sakit tersebut.

11. Pertolongan Pertama Keracunan  asid arsenik

Keracunan akibat  asid arsenik juga dapat diringankan dengan mengambil bawang putih mentah. Namun, pertolongan ini hanya berfungsi sebagai pertolongan pertama saja. Segera dapatkan perawatan intensif dari dokter jika Anda mengalaminya.

12. Menyembuhkan luka serpihan

Menempatkan sepotong bawang putih di atas luka serpihan kaca kemudian menutupinya dengan balutan  merupakan ubat tradisional yang telah lama digunakan oleh sebagian masyarakat.

13. Menghilangkan Gatal Akibat kulat

Dengan sifat anti-jamurnya, bawang putih dapat menjadi ubat mujarab bagi atlet untuk menghilangkan rasa gatal di kaki. Rendam kaki dalam bakas berisi air suam dan cincangan bawang putih.

14. Mengusir Nyamuk

Salah satu penelitian di India menemukan bahwa orang-orang yang menggosokkan ramuan bawang putih di lengan dan kaki mereka, tidak terganggu oleh nyamuk. Buatlah larutan minyak bawang putih, minyak jeli dan lilin lebah atau letak seulas bawang putih di tempat tertentu sebagai penghalau nyamuk.

15. Menyembuhkan kudis

Menurut situs ECOSALON, bawang putih mengandung suplemen yang dapat membantu proses penyembuhan pada masaalah kudis Dengan adanya sifat alami anti-inflamasi membantu mengurangi rasa sakit dan pembengkakan.Bisul yang baru tumbuh jika disapu dengan bawang putih akan terus hilang.

16. Zat Pelekat semulajadi

Pernahkah Anda memperhatikan bagaimana lekitnya jari Anda setelah memotong bawang putih? Bawang putih mengandung bahan pelekat semulajadi yang berkualiti dimana banyak orang meyakini dan menggunakannya untuk memperbaiki keretakan pada benda kaca. Hancurkan beberapa cengkeh dan beberapa ulas bawang putih kemudian oleskan bahan tersebut ke bahagian yang akan dilekatkan.

17. Mengusir Hama Tanaman

Hama tanaman tidak suka bawang putih. Gunakanlah racun serangga semulajadi   yang terbuat dari bawang putih, minyak mineral, air, dan sabun cair. Tuang ke dalam  bekas penyembur dan semburan  ke tanaman.

18. Campuran Umpan Pancing

Bagi anda yang suka memancing, gunakanlah bawang putih sebagai campuran umpan. Ikan sangat tertarik denga aroma bawang putih yang ditautkan pada umpan.

19. Melancarkan Peredaran Darah

Mengunyah bawang putih merah juga dapat membantu memperlancar peredaran darah dan membuka pembuluh darah yang tersumbat.

20. Mengatasi Diabetes

Apabila Anda menderita diabetes, bawang putih juga baik untuk membantu mengontrol jumlah kadar gula di dalam darah.

Manfaat bawang putih yang disebutkan di atas hanya sebagian kecil saja dari 1001 khasiat yang terkandung pada bawang putih. Mengingat banyaknya manfaat dari si putih ini, ada baiknya kita selalu menyimpan persediaan bawang putih di dapur. Tidak perlu khawatir membusuk, karena bawang putih tahan lama asalkan disimpan di tempat yang kering.

Khasiat Serai ( Benafits of Lemon grass )

  Khasiat Bawang Merah ( Benafit of onion )

  Khasiat Petai

  Bunga Kembang Cina (Ammocallis rosea) memiliki ba...

  Khasiat Kulit Kayu Manis -The Benefits Of Cinnamon

  Khasiat Bunga Cengkeh - The Nutrition of Clove Flo...

  Khasiat Kunyit

  Menafaat Ubi Kentang Bagi Kesihatan Tubuh

  Khasiat Serai

  Khasiat Kacang PISTACHIO @ Kacang Cerdik - Nutriti...

  Menafaat Makan Kacang Badam Almond bagi Kesihatan ...

  Menafaat Daun Pegaga untuk Pengubatan - Fully bene...

  Khasiat Daun sup

  Khasiat Daun Ketumbar

  Khasiat Lidah Buaya - Nutrition of Aloe vera

   Khasiat Lidah Jin (Sansevieria roxburghiana) Nutri...

    Khasiat Ulam Raja yang sangat perlu diketahui


klik ditajuk


Batang dan daun serai memiliki bau seperti lemon karena  mengandung minyak esensial. Secara keseluruhan, semua bahagian di serai sangat berguna untuk keseharian.

 



Agen pencegah kanser

Setiap 100 gram serai mengandungi anti oksidan pencegah kanser. Elemen semulajadi yang terdapat dalam serai dipercayai boleh mematikan sel kanser aktif tanpa merosakkan sel sihat.



Memutihkan gigi

Masalah gigi kuning akibat merokok sudah lazim kita dengari. Jangan risau, ia boleh di atasi dengan mengunakan serai sahaja. Caranya, tumbuk halus dua batang serai yang di potong kecil dengan sedikit arang dapur dan gosokkan pada gigi anda. Lakukan tiga kali seminggu dan lihat hasilnya.



Mengatasi masalah perut

Teh serai mampu mengatasi gangguan pencernaan, sakit perut, perut berangin, kejang usus dan cirit birit. Serai membantu mengurangkan angin dalam usus sekaligus mencegah pembentukan gas berlebihan.



Serai sebagai 'Pain Killer'

Jika anda mengalami sakit gigi, sakit otot dan sendi, minum teh limau berserai pasti dapat melegakan sakit anda itu. Ia bertindak sebagai penahan sakit semula jadi.



Detoksifikasi

Jika anda ingin tahu, serai mempunyai elemen yang bertindak sebagai detoksifikasi. Serai dapat membantu anda melancarkan pemubuangan air kecil sekaligus membersihkan organ pencernaan, hati, pankreas, pundi kencing dan buah pinggang.



Melegakan senggugut

Untuk wanita yang mempunyai masalah senggugut. Cuba amalkan meminum teh serai setiap pagi ketika datang bulan, bukan sahaja senguggut, malah rasa mual juga akan tutut hilang.


Menurunkan tekanan darah

Serai juga banyak dimanfaatkan untuk mengurangkan tekanan darah serta merangsang peredaran darah. Dengan mengambil minuman yang mengandung serai setiap hari, ia sangat membantu dalam menurunkan hipertensi.


Mencantikkan kulit

Penggunaan daun serai juga sudah tidak asing dalam bidang kosmetik. Efek dari penggunaan kosmetik yang mengandung daun serai adalah dapat menghilangkan jerawat dan berfungsi juga sebagai penyegar wajah.


Mengubati infeksi kulit

Serai memiliki kandungan zat anti-mikroba dan anti-bakteria. Kandungan tersebut berguna khususnya dalam mengubati infeksi(jangkitan) pada perut, usus, saluran najis dan luka. Serai juga banyak dipercayai dapat menyembuhkan berbagai macam penyakit seperti infeksi kulit, tipus, keracunan makanan, dapat juga menghilangkan bau badan.


Sebagai diuretik

Serai juga diketahui berkhasit sebagai diuretik, meredakan kejang-kejang otot dan anti-rematik. Salah satu cara memanfaatkan serai adalah dengan cara merebusnya untuk mengatasi gejala batuk. Sebanyak 5 gram akar serai dicuci, direbus dengan 1 gelas air selama 15 minit. Lalu air rebusan serai tersebut diminum. Bolehlah diamalkan dua kali sehari.

     Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.

Jumaat, 21 Mac 2014

Khasiat Bawang Merah ( Benafit of onion )

Khasiat Bawang Merah untuk Kesehatan


 Berikut ini beberapa khasiat bawang merah untuk kesehatan:

Mengawal tekanan darah
Sama halnya seperti bawang putih, bawang merah yang dimakan  tanpa dimasak atau dijadikan jus, diyakini dapat menstabilkan tingkat tekanan darah. Bawang merah mengandung quercetin (suatu flavonol antioksidan) yang meningkatkan edaran  darah dalam tubuh, meningkatkan produksi darah dan juga mengurangi kemungkinan stroke jantung. Meletakkan bawang merah ke dalam menu salad atau dikisar menjadi jus juga dapat membuang racun dari dalam tubuh sekaligus mampu mengawal masalah tekanan darah Anda.

Menyembuhkan sembelit
Serat yang terdapat dalam kandungan bawang mentah membantu mengeluarnya toksin ataupun partikel makanan yang sukar dicerna oleh usus Anda. Jika Anda mengalami susah buang air besar atau sembelit cobalah mengambil bawang mentah.

Menurunkan kolesterol
Bawang merah juga menjaga kolesterol baik dalam darah yang membantu melindungi tubuh terhadap penyakit jantung. Kajian dilakukan para ilmuwan Hong Kong yang memberikan bawang merah yang telah dihancurkan pada hamster yang diberi makanan berkolesterol.tinggi

Meredakan sakit tenggorokan
Bawang juga dikenal sebagai obat ayurveda saat mengalami batuk dan sakit tenggorokan. Haluskan bawang, seperti membuat jus lalu tambahkan sedikit halia dan madu.

Menurunkan risiko diabetes
Jika pesakit diabetes mengambil bawang mentah itu sama saja meningkatkan produksi insulin. Untuk para pesakit diabetes, disarankan untuk mengambil bawang mentah secara rutin.

Mengurangi risiko gangguan hati
Mengambil bawang mentah dapat melindungi hati dari penyakit penyakit koroner. Bawang juga dapat mengendalikan darah tinggi dan membuka arteri yang tersumbat.

Mencegah pertumbuhan sel kanser
Kandungan sulfur pada bawang yang tinggi dapat melindungi tubuh kita dari pembesaran usus. Ini juga termasuk mencegah pertumbuhan sel kanser payudara, paru paru dan kanser prostat. Bawang juga dipercaya dapat menyembuhkan gangguan saluran kemih.

Mengatasi buasir
Menurut penelitian, bawang merah mentah dapat menghentikan perdarahan dan mengurangi rasa sakit pada dubur akibat buasir . Denganmengambil tiga kali sehari, rasa sakit  dan perdarahan pada anus akan hilang.


Manfaat Bawang Merah untuk Rambut


Dari segi kesehatan, manfaat bawang merah mungkin masih kalah dibanding bawang putih. Tapi dari segi kecantikan terutama perawatan rambut bawang merah jelas lebih unggul. Berikut ini beberapa manfaat bawang merah untuk rambut:

Mengobati rambut jarang
Ini adalah salah satu khasiat dari bawang merah. Bawang kaya akan sulfur, yang mampu meningkatkan sirkulasi darah dan memperkuat rambut. Siapkan ramuan dengan cara membuat jus bawang merah terlebih dahulu. Picitlah kulit kepala dengan ninyak kelapa panas selama 30 menit, sebelum mengoleskan jus bawang untuk membuka pori-pori kulit kepala. Lalu, tutup rambut Anda dengan tuala panas untuk menguapkan rambut.

Menumbuhkan rambut
Memicit kulit kepala Anda dengan jus bawang dapat meningkatkan sirkulasi darah, mejadikan pertumbuhan rambut baru. Sulfur dalam bawang merah tidak hanya mengurangi rambut jarang tetapi juga menginduksi pertumbuhan rambut. Campurlah jus bawang merah dengan coconut oil dan pijat kulit kepala. Biarkan selama 40 menit dan kemudian bilas dengan shampo ringan.

Menyembuhkan jangkitan kulit kepala
Gunakan jus bawang merah untuk menyembuhkan infeksi kulit kepala.Jangkitan kulat dapat merusak rambut Anda dan juga menyebabkan rambut jarang. Selain mengubati jangkitan  infeksi kulit kepala, bawang merah juga membantu membuka pori-pori yang tersumbat dari folikel rambut.

Mengatasi kelemumur
Anda juga dapat  menyingkirkan kelimumur dengan jus bawang merah. Campur jus bawang dengan lemon, dadih, dan tambahkan beberapa titis madu. lumurkan pada rambut Anda dan biarkan selama 30 menit. Bilas dengan shampo anti-kelimumur ringan untuk menyingkirkan kelimumur secara senuka jadi

Ahad, 9 Mac 2014

Khasiat Petai

Khasiat Petai?   


  
OBAT HATI & BUAH PINGGANG
Radikal bebas mudah sekali ditemui pada berbagai produk makanan , terutama pada produk yang digoreng atau dipanggang. Hidrogen peroksida; super­oxidee anion, dan hidroksil, merupakan contoh-contoh radikal bebas. Molekul tersebut sangat tidak stabil, sangat reaktif, dan merosak tisu-tisu Radikal bebas akan menjadi tidak berdaya bila berhadapan dengan antioksidan.



TEKANAN DARAH TINGGI DAN STROKE


Buah petai ini sangat tinggi kalium, tetapi rendah garam,  sangat sempurna untuk memerangi tekanan darah. Begitu tingginya, sehingga FDA Amerika Syarikat membenarkan tuntutan untuk melakukan MLA perladangan rasmi mengenai buah ini mampu mengurangkan tekanan darah dan risiko strok. Menurut penyelidikan dalam hidangan holistik "The New England Journal of Medicine" sebagai sebahagian daripada diet harian anda akan mengurangkan risiko kematian akibat strok sehingga 40%.



LUKA Perut

Buah ini boleh meneutralkan asid perut dan mengurangkan kerengsaan oleh lapisan permukaan bahagian abdomen menetralkan asid Perut


STRES

Kalium adalah mineral penting, yang membantu untuk menormalkan degupan jantung, mengirim oksigen ke otak dan mengatur keseimbangan cairan tubuh. Ketika stress, kecepatan metabolisme kita akan meningkat, sehingga akan mengurangi kadar kalium dalam tubuh. Hal ini dapat diseimbangkan lagi dengan bantuan memakan petai yang tinggi kalium.


ANEMIA

Dengan kandungan zat besi yang tinggi, petai dapat menstimulasi produksi sel darah merah dan membantu apabila terjadi anemia.



SEMBELIT

Karena kandungan serat yang tinggi, maka petai akan mempermudah menormalkan kembali  pencernaan, membantu mengatasi permasalahan ini 

GIGITAN NYAMUK
Sebelum anda memerlukan krim gigitan nyamuk, coba  ggosok daerah yang terkena gigitan dengan bahagian dalam kulit petai. Banyak orang berhasil mengatasi rasa gatal dan bengkak dengan cara ini.
| Tahukah Anda Khasiat Petai? Adakah anda tahu........ selepas membaca ini, anda tidak akan melihat petai atau Parkia speciosa dengan cara yang sama sekali lagi!




NASIHAT DARIPADA DOKTOR PERUBATAN UKM

Petai atau Parkia speciosa mengandungi tiga gula semulajadi-sukrosa, fruktosa dan glukosa. Digabungkan dengan serat, petai memberikan, meningkatkan kadar segera dan berterusan tenaga. Penyelidikan telah membuktikan bahawa hanya dua hidangan petai cukup tenaga untuk senaman selama 90 minit .. 


Tidak hairanlah petai adalah nombor satu buah utama kepada atlit terkenal dunia. Tetapi tenaga bukanlah satu-satunya cara petai boleh membantu kita menjaga kesihatan. Ia juga boleh membantu mengatasi atau menghalang sejumlah besar penyakit dan keadaan, menjadikan ia satu kemestian untuk menambah kepada diet harian kita.

Kemurungan: 

Menurut kaji selidik baru-baru ini yang dijalankan oleh MIND di kalangan orang yang mengalami kemurungan, kebanyakan daripada mereka kembali pulih selepas makan petai. Ini kerana petai mengandungi tryptophan, sejenis protein yang badan bertukar kepada serotonin, yang dikenali untuk membuat anda berehat, meningkatkan mood dan secara amnya membuatkan kita berasa gembira.

PMS (sindrom pra-haid): 

Lupakan pil - makan petai. The vitamin B6 yang terkandung mampu meneutralkan paras glukosa dalam darah, yang boleh menjejaskan mood anda.


Kuasa Minda: 

200 pelajar di sebuah (Middlesex) sekolah Twickenham telah membantu melalui peperiksaan mereka tahun ini dengan makan petai di sarapan, memecahkan, dan makan tengah hari dalam usaha untuk meningkatkan kuasa otak mereka. Penyelidikan telah menunjukkan bahawa buah kalium penuh boleh membantu pembelajaran dengan menjadikan pelajar-pelajar lebih peka.Memahami bahawa pisang mengandungi banyak kalium juga jadi makan lebih banyak pisang ... Hanya melihat orang-orang monyet, mereka benar-benar aktif, cergas, pintar dan licik juga!


Keletihan: 

Salah satu cara terbaik untuk mengurangkan keletihan ialah dengan membuat milkshake petai, manis dengan madu. The petai menenangkan perut dan dengan bantuan madu dapat membina sehingga habis tahap gula dalam darah, manakala susu pula memperbetulkan sistem hidrasi semula anda.

Panas Jantung: 

Petai mempunyai kesan anti-asid semulajadi dalam badan, jadi jika anda mengalami pedih ulu hati, cuba makan petai untuk menenangkan bantuan.

Demam Pagi:

 Snek di antara waktu makan petai untuk membantu memelihara kadar gula dalam darah untuk mengelakkan demam pagi.

Gigitan nyamuk: 

Sebelum menggunakan krim gigitan serangga, cuba sapukan kawasan yang terlibat dengan bahagian dalam kulit petai. Ramai orang yang telah berjaya untuk mengurangkan bengkak dan kerengsaan ..

Saraf: 

Petai yang tinggi vitamin B yang membantu menenangkan sistem saraf.

Berat badan yang berlebihan:

 Kajian di Institut Psikologi di Austria mendapati tekanan kerja menjadi pemangkin kepada pengambilan makanan seperti coklat dan kerepek. Berdasarkan 5,000 pesakit hospital, kajian mendapati kebanyakan obes lebih cenderung untuk membuat kerja-kerja tekanan tinggi. Laporan juga menyatakan, untuk mengelakkan ketagihan makanan yang disebabkan oleh panik, kita perlu mengawal kadar gula dalam darah dengan mengambil makanan karbohidrat tinggi setiap dua jam untuk mengekalkan kadar yang stabil.

Ulser: 
Petai digunakan sebagai makanan pemakanan terhadap gangguan usus kerana ia bersifat lembut dan tidak. Ia adalah satu-satunya buah mentah yang boleh dimakan tanpa kesusahan dalam kes-kes lebih-penulis kronik. Ia juga meneutralkan lebihan asid dan mengurangkan kerengsaan oleh salutan lapisan perut.

Kawalan suhu:

 Banyak budaya lain yang melihat petai sebagai "penyejuk" buah-buahan yang boleh menurunkan suhu kedua-dua fizikal dan emosi kepada ibu-ibu mengandung. Di Belanda, sebagai contoh, wanita hamil makan petai untuk memastikan bayi yang dilahirkan dengan suhu yang sejuk.

Bermusim Affecti Gangguan ve (SAD):

 Petai dapat membantu pesakit ini kerana ia mengandungi mood semulajadi penambah, triptofan.

Merokok: 

Petai juga boleh membantu orang yang cuba untuk berhenti merokok .. B6, B12 mereka mengandungi, serta kalium dan magnesium yang terdapat dalam mereka, membantu badan pulih daripada kesan-kesan nikotin terhadap tubuh.

Tekanan: 

Potassium merupakan bahan mineral vital, yang membantu menormalkan degupan jantung, menghantar oksigen kepada otak dan mengimbangi kandungan air dalam badan anda. Apabila kita tertekan, kadar metabolisme kita meningkat, sekali gus mengurangkan kadar potassium. Ini dapat diimbangi semula dengan bantuan snek petai yang tinggi potassium.

Strok: 

Menurut kajian dalam "The New England Journal of Medicine" makan petai sebagai sebahagian daripada diet yang teratur dapat mengurangkan risiko kematian oleh strok sebanyak 40% ".

Ketuat: 

Mereka yang berminat untuk alternatif semula jadi bersumpah bahawa jika anda mahu untuk membunuh ketuat, ambil sekeping petai dan meletakkannya pada ketuat .. Berhati-hati memegang petai di tempat dengan plaster atau pita pembedahan!Jadi, seperti yang anda boleh lihat, petai benar-benar merupakan ubat semulajadi kepada banyak penyakit. Jika dibandingkan dengan epal, ia mempunyai empat kali ganda protein, dua kali ganda karbohidrat, tiga kali fosforus, lima kali vitamin A dan zat besi, dan dua kali vitamin dan mineral lain ...