Jumaat, 1 Ogos 2014

Khasiat Lidah Jin (Sansevieria roxburghiana) Nutrients - Sansevieria roxburghiana


Pokok lidah jin @ Lidah Mertua 



Pengkelasan saintifik :

Alam                :   Tumbuhan
Divisi                :   Magnoliophyta
Kelas               :   Liliopsida
Order               :   Asparagales
Famili               :   Ruscaceae
Genus               :   Sansevieria Thunb

Pokok lidah atau sansevieria dalam bahasa Inggeris merupakan sejenis tumbuhan yang mempunyai lebih daripada 70jenis spesies tumbuhan berbunga yang digelar sebagai Lidah mertua, lidah hantu, lidah jin, tali busur hemp (bow string hemp), tumbuhan ular dan lidah ular. Ia tergolong dalam genus Dracaena, yang asal dari ruscaceae.


spesies Lidah dikenali kerana aktiviti anti radang, sifat menahan sakit (analgesic property), anti-oksida dan aktiviti anti-mikrob. Aktiviti antitumor Sansevieria roxburghiana rhizome berbanding Ehrlich ascites carcinoma dalam uji kaji keatas tikus oleh Haldar menunjukkan bahawa ekstrak S. roxburghiana rhizome melihatkan aktiviti antitumor yang luar biasa pada tikus Swiss yang disebabkan oleh mekanisme endogen penambahan antioksidan. Oleh itu, kajian ini dilakukan untuk menilai potensi antikanser dari  daun S. roxburghiana.



Disebabkan kekurangan ubat-ubatan yang berkesan, ditambah dengan kos kemotherapeutic yang mahal  dan kesan sampingan dari ubat-ubatan antikanser, menyebabkan kanser menyumbang kepada  kematian. Terdapat melebih 100 jenis Kanser, penyakit yang mengancam kehidupan. 



Usaha masih terus dijalankan bagi mencari anticarcinogen yang berkesan dari sumber  semula jadi yang dapat  menghalang, melambatkan atau membantut perkembangan penyakit kanser.  Tumbuh-tumbuhan mempunyai tempat yang istimewa dalam rawatan kanser. Adalah dianggarkan bahawa tumbuhan membentuk sebatiannya  lebih daripada 50% dari ejen antikanser. 



Lidah Jin (Sansevieria roxburghiana) dari  keluarga Dracanaceae, biasanya dikenali sebagai bowstring hem, akar  berkumpul (piles root). Kegunaan perubatan pada spesies Lidah ini termasuk rawatan untuk sakit perut, sakit telinga, cirit birit dan buasir (hemorrhoids). 



Rumpun ini diberi nama sempena penghormatan kepada Raimondo di Sangro (1710-1771) putra San Severo di Italy. Ejaan 'Sansveria' dan 'Sansviera' biasanya digunakan, kekeliruan ini berlaku daripada ejaan yang diguna pakai berdasarkan pada daerah di Italy.



Daun Sanseveria biasanya tumbuh  secara lilitan (rosette) di sekeliling titik tumbuh-besar, walaupun sesetengah spesies yang sama tidak semestinya berkeadaan sama. Terdapat perbezaan  yang besar dalam bentuk dedaunan dari  genus Lidah. Semua spesies Lidah boleh dibahagikan kepada salah satu daripada dua kategori asas berdasarkan pada daunnya : spesis daun  Keras dan spesis daun lembut. Biasanya, spesis daun keras berasal dari iklim panas kering, manakala spesis daun lembut  berasal daripada kawasan tropika dan subtropika. Tumbuhan ini merupakan tumbuhan berwarna hijau berjalur kuning di tepinya serta keras. Ia tidak mempunyai batang. Ia boleh tumbuh setinggi 4 kaki dan lebar 2.75 inci. Bunganya pula bewarna putih kehijauan.
Di Afrika, daun Lidah Jin digunakan untuk menghasilkan serat. Lidahehrenbergiisap tumbuhan mempunyai ciri-ciri antiseptik dan daunnyadigunakan sebagai pembalut kecederaan dalam pertolongan cemastradisional.
Sesetengah spesies merupakan tumbuhan perhiasan rumah yang terkenal di beberapa buah negara, dengan jualan Sansevieria trifasciata yang paling banyak disemai. 



KEGUNAAN
1. Flu, Batuk
2. Radang Saluran Nafas (Bronchitis)
3. Bengkak Akibat Terseliuh
4. Di Gigit Ular Berbisa
5. Bisul
6. Penyubur Rambut



SIFAT dan KHASIAT



Lidah mertua bersifat sejuk, berkhasiat antibiotic, dan rasanya masam.



Bahagian yang di gunakan



Daun 



KANDUNGAN KIMIA
Daunnya mengandungi abamagenin, kardenolin, saponin dan polifenol.



PENYEGAR UDARA 



Seperti  pokok Golden Pothos (Epipremnum aureumdan pokok  Jagung(DRACAENA fragrans), spesies Lidah dipercayai bertindak sebagai pembersihudara yang baik dengan membuang toksik seperti formaldehid, xilen dantoluena dari udara, dengan itu mendapat gelaran sebagai penawar sindrombangunan sakit. Ada laporan mencadangkan bahawa Lidah menghasilkanoksigen pada waktu malam, menjadikan ia sesuai sebagai tanaman dalam bilik tidur.



FENG SHUI



Kerana daunnya membesar menegak, Lidah dianggap baik sebagai tujuanFeng ShuiAda yang mempercayai  bahawa meletak pokok Lidah berhampirankanak-kanak (seperti di dalam bilik belajar) membantu mengurangkangangguan makhluk halus, sementara ada yang mencadangkan meletak pasu pokok Lidah berhampiran tangki tandas agar menahan getaran parit  (drain-down vibrations).



AKTIVI  ANTIKANSER PADA SEL KANSER HATI  



kajian menunjukkan bahawa ekstrak methanolic  dari daun S.roxburgiana sebanyak  125 μg / ml adalah tidak toxik kepad sel-sel normal dan jugamempunyai kedua-dua aktiviti antikanser dan aktiviti antiproliferativeterhadap sel barahKajian ini menunjukkan kemampuan antikanser padaekstrak metanol keatas daun S.roxburghiana. Kajian lanjutan diperlukan keatas tumbuhan ini untuk mengenal pasti dan untuk pengasingan prinsipaktif anti-kanserHasil kajian ini juga akan perlu disahkan  dengan menggunamodel in - vivo.




Photomicrograph HepG2 sel selaras akawalan negatifb) Sel dirawat dengan 125ìg/mlekstrak metanolcSel dirawat dengan 250 μg / ml ekstrak metanoldSel dirawatdengan 500 μg / ml ekstrak metanol daun S. Roxburghiana, e) PC kawalancyclophosphamidepositive.


PROFIL-TERDEKAT (PROXIMATE) DAN FITOKIMIA (Phytochemical)

Komposisi profil- terdekat dan fitokimia Lidah liberica Gérôme dan daun Labroy telah dikaji. komposisi profil-terdekat termasuk kelembapan (56,10%), serat mentah berat basah (5,88% ) dan berat kering (13,39%), jumlah karbohidrat berat basah (4,09% ) dan berat kering (9,32 %), protein mentah  berat basah (21,88%) dan berat kering (49,84%), jumlah abu berat basah (2,95%) dan berat kering (6.72%), lipid mentah berat basah (0.10%) dan berat kering (0,23%) dan nilai kalori (104,78% berat basah dan berat kering (238,68%).

Pesaringan fitokimia mendedahkan kehadiran alkaloid, karotenoid, flavonoid (catechins dan flavones), phytates, saponin dan tanin, dengan berat 0,72% berat basah dan 1.64% berat kering karotenoid, berat basah phytates, 2,20%  dan 5,01% berat kering, basah berat saponin  0,40% dan 0.91% berat kering, dan berat basah tanin 0.01% dan 0.02% berat kering.

Keputusan ini menyokong penggunaan ubat tumbuhan, dan di samping itu, mendedahkan berkemungkinan ia bertindak sebagai satu sumber berpotensi nutrien makanan dan nutraseutikal.

BIOAKTIF STEROID SAPONIN YANG BARU DARI LIDAH CYLINDRICA

Steroid Saponin yang baru terberjaya diasingkan daripada daun Lidah cylindrica. Strukturnya telah dirangkakan sebagai (3β, 12β, 15α, 25S) -26 - (β-D-glucopyranosyloxy)-22-hydroxyfurost-5-en-3-YL 12-O-(6-deoxy α-L-mannopyranosyl )-15-O (6 deoxy-α-L-mannopyranosyl)-β-D-glucopyranoside. Pengenalan struktur dilakukan dengan menggunakan analisis terperinci 1H dan 13c spektrum NMR termasuk teknik 2D NMR spektroskopi (Cosy, HETCOR, HMBC dan HMQC) dan penukaran kimia. Steroid Saponin menunjukkan tiada kesan hemolitik di dalam ujian in- vitro dan menunjukkan perencatan aktiviti kebolehtelapan rerambut
 (capillary permeability activity).




 Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.












Sabtu, 26 Julai 2014

Cara Membuka 7 Cakra Dalam Tubuh cara Yoga - How to open 7 Cakra in the body - Yoga

Cara Membuka 7 Cakra Dalam Tubuh





















Tips untuk membuka 7 chakra dalam tubuh. Dengan terbukanya Chakra maka Aura dalam tubuh kita pun 
semakin bersinar , pertama mungkin ada yang bertanya, 
apa itu cakra? chakra adalah sejumlah jaringan simpul 
urat saraf dalam tubuh yang berbentuk lingkaran dan 
menyerupai cakram. 
Fungsi dari chakra iaitu untuk menjaga keseimbangan 

antara lahir dan batin kerana kualiti kesedaran psikologi 
kita diatur oleh ini. Jika chakra sudah di buka, maka kita 
akan merasakan sebuah getaran dari frekuensi yang ada 
di alam semesta, yang getaran tersebut dinamakan energi 
(Tenaga )
Mungkin anda yang sedang bekerja sekarang, dahulunya 

pasti pernah ke sekolah dan tahu akan hukum dari 
kekekalan energi oleh Einstein yang berbunyi, "energi 
tidak dapat diciptakan dan tidak dapat dimusnahkan. 
Allah SWT memberikan alam dan seisinya yang kesemuanya 
itu secara keilmuan alah berbentuk energi, dan energi tersebut 
tidak akan lenyap hanya saja yang terjadi di alam ini adalah 
perpindahan wujud energi dari satu ke lainnya, diperkuat secara 
lmu fizik kuantum bahawa, di dalam energi terdapat atom, dan 
didalam atom terdapat inti atom yang bergetar terus menerus, 
semakin halus getaran suatu energi , maka semakin tak nampak 
pula wujud dari energi tersebut dan menurut Erbe Sentanu dalam
 bukunya Quantum Ikhlas bahwa energi di alam semesta ini saling berkaitan dan bertindih, untuk lebih jelasnya dapatkan bukunya.
Kembali ke topik utama cara membuka 7 cakra dalam tubuh, dalam 

tubuh ada beberapa bahagian chakra iaitu antara lain;
  1. Chakra Mahkota yang letaknya berada di atas kepala
  2. Chakra Ajna yang letaknya di antara kedua alis.
  3. Chakra Tekak
  4. Chakra Jantung
  5. Chakra Pusar
  6. Chakra Sex dan 
  7. Chakra Dasar.
Untuk membuka chakra tersebut agar terbuka, bolehlah meminta 
bantuan kepada orang yang mempunyai kelebihan dalam kepakara 
dalam ilmu tersebut atau anda juga dapat berlatih dengan cara 
meditasi dan fokus kepada chakra yang ingin anda kembangkan, 
Insya Allah lama kelamaan pasti akan terbuka dengan Izin Allah SWT.


1. Memahami bahawa jika Anda membuka cakra Anda
tidak perlu untuk mencuba dan membuat lebih aktif chakra 
kurang aktif,ianya hanya kompensasi untuk tidak aktif dari chakra tertutup. setelah semua cakra dibuka, meratakan dan menyeimbangkan energi .


2. Buka Root Chakra (merah)Chakra dasar ini berkaitan 
dengan kesadaran fizik dan rasa t dalam banyak situasi. Jika 
dibuka, anda harus tenang merasa seimbang, stabil dan aman, 
tiada alasan untuk tidak mempercayai orang di persekitaran 
anda. Anda hadir dalam apa yang terjadi sekarang, dan sangat 
berhubung ke tubuh fizikal anda.
Jika cakra dasar kurang aktif: Anda cenderung merasa 
takut atau gugup, dan merasa tak diinginkan. Jika cakra dasar 
over-aktif: Anda mungkin materialistis dan serakah. Anda 
merasa seolah-olah tidak tenang dan tidak diinginkan.
  1. Gunakan tubuh dan tingkatkan kesedaran akan hal itu. Lakukan yoga, berjalan kaki, atau melakukan beberapa aktiviti ringan seperti membersihkan rumah, kegiatan ini membiarkan tubuh anda dikenal dalam kesedaran anda, dan akan memperkuat cakra.
  2. Lakukan Grounding sendiri. Ini bererti bahawa anda harus terhubung dengan tanah di bawah anda. Untuk melakukan hal ini, berdiri tegak dan santai, meletakkan kaki selebar bahu anda, dan sedikit membengkukan lutut anda.  Punggung ke hadapan sedikit, dan pastikan berat badan anda dengan kaki seimbang di atas tapak kaki. Kemudian mengerakkan berat badan ke hadapan, kekal dalam kedudukan ini untuk beberapa minit.
  3. Setelah grounding diri sendiri, duduk bersila, seperti yang ditunjukkan pada gambar di atas.
  4. Biarkan hujung ibu jari dan jari telunjuk  lembut bersentuhan, dengan gerakan lembut.
  5. Berkonsentrasi pada Root chakra, posisinya di perineum – antara alat kelamin dan dubur
  6. Pastikan anda tenang, masih berfikiran tentang chakra, ertinya bagaimana hal itu akan mempengaruhi kehidupan anda.
Terus melakukan ini sehingga anda benar-benar tenang. sampai fikiran dan perasaan “bersih” .
3. Buka Chakra sacral (oranye). Chakra ini berkaitan dengan perasaan dan seksualiti. Jika terbuka, perasaan kebebasan, dan hadir pada Anda tanpa terlalu emosional. Anda akan didedahkan kepada affinity dan menjadi ghairah. Anda juga tidak memiliki masalah berdasarkan seksualiti. Jika itu kurang aktif: Anda cenderung beremosi atau tidak tenang, dan tidak terbuka pada siapa pun. Jika itu over-aktif: Anda cenderung sensitif dan emosional sepanjang waktu. Anda mungkin juga akan sangat seksual.
  1. Kedudukan anda berlutut, dengan punggung lurus, tapi santai.
  2. Letakkan tangan Anda di riba, telapak tangan menghadap atas di atas satu sama lain.
  3. Tangan kiri di bawah, telapak tangan menyentuh jari-jari belakang sebelah kanan, dan ibu jari bersentuhan lembut .
  4. Berkonsentrasi pada Chakra sakral dan pada tulang sakral (punggung bahagian bawah).
  5. Biarkan diri Anda rileks, masih berfikiran tentang chakra, itu ertinya bagaimana hal itu akan mempengaruhi kehidupan Anda.
Terus melakukan ini sampai Anda benar-benar relaks.
4. Buka Chakra Pusar (kuning)Cakra ini mengelilingi kepercayaan diri, terutama ketika dalam kelompok. Ketika terbuka, anda merasa memegang kendali dan memiliki perasaan yang baik dalam diri anda. Jika itu kurang aktif: anda akan cenderung pasif dan bimbang, anda mestilah sering memprihatinkannya. Jika itu over-aktif: Anda cenderung angkuh dan agresif.
 Anda berlutut, dengan punggung lurus, tapi santai.
  1. Letakkan tangan Anda di atas perut Anda, sedikit di bawah hulu hati anda.
  2. Biarkan jari bergabung di puncak, semua menunjuk menjauhi anda.,menyeberangi  ibu jari dan meluruskan jari (ini penting).
  3. Berkonsentrasi pada Pusat Chakra  dan pada tulang belakang, sedikit di atas pusat.
  4. Biarkan diri Anda rileks, terus berfikir tentang chakra, itu ertinya akan mempengaruhi kehidupan Anda.
Terus melakukan perkara ini sehinggalah anda benar-benar relaks.
5. Buka Chakra Jantung (hijau). Cakra ini adalah semua tentang cinta, perihatin, dan kasih sayang, ketika terbuka, anda akan berperwatakan penuh kasih dan ramah, selalu bekerja dalam hubungan bersahabat. Jika itu kurang aktif: anda akan cenderung dingin dan tidak ramah. Jika itu over-aktif: anda cenderung sangat “mencintai” orang-orang yang menderita kerana anda dan anda  dinilaikan  bersifat egois.
  1. Duduk bersila.
  2. Biarkan hujung jari telunjuk dan ibu jari bersentuhan pada kedua tangan.
  3. Letakkan tangan kiri anda di lutut kiri dan tangan kanan Anda di hadapan bahagian bawah dada anda.
  4. Berkonsentrasi pada Chakra Jantung dan tulang belakang dengan hati.
  5. Sepanjang waktu ini, terus tenangkan tubuh anda, dan berfikiran tentang chakra bagaimana hal itu dilakukan akan mempengaruhi kehidupan Anda.
Terus melakukan ini sampai anda benar-benar santai, dan “bersih” kembali perasaan dan/atau mengintensifkannya dalam tubuh Anda.

6. Buka Chakra Tekak (biru muda). Cakra ini didasarkan pada ekspresi diri dan komunikasi. Jika cakra ini terbuka, mengekspresikan diri menjadi mudah, dan seni menjadi cara yang bagus untuk melakukan ekspresi diri. Jika itu kurang aktif: anda cenderung untuk tidak bercakap banyak, sehingga anda diklasifikasikan sebagai pemalu. Jika anda sering berbohong, chakra ini dapat menutupi. Jika itu over-aktif: Anda cenderung banyak bicara, itu mengganggu banyak orang. anda juga boleh menjadi pendengar yang sangat buruk.
  1. Sekali lagi, berlutut.
  2. Silangkan jari anda di bahagian dalam tangan anda, tanpa ibu jari. Biarkan sentuhan ibu jari di puncak, dan menariknya sedikit.
  3. Berkonsentrasi pada Chakra Tekak di dasarnya.
  4. Sepanjang waktu ini, terus relakkan tubuh anda, konsentrasi pada cakra tekak dan bagaimana hal itu dilakukan akan mempengaruhi kehidupan Anda.
  5. Terus melakukan hal ini selama sekitar lima minit, dan perasaan “bersih” akan mengintensifkan sekali lagi.
7. Buka Chakra Third Eye (biru). Seperti namanya, chakra ini berhubungan dengan wawasan. Ketika terbuka, anda memiliki kewaskitaan sangat baik, dan cenderung bermimpi banyak hal. Jika ianya kurang aktif:Anda cenderung untuk melihat orang lain kerana anda berfikir. terlalu kerap bergantung kepada kepercayaan, anda juga cenderung untuk mengelirukan majoriti masa anda. Jika ia over-active: anda cenderung untuk hidup dalam imaginasi dunia sepanjang hari. Pada tahap melampau, anda boleh mengelamun 

  1. Duduk bersila.
  2. Letakkan tangan Anda di depan bahagian bawah payudara.
  3. Letakkan tangan Anda di depan bagian bawah payudara. Jari tengah harus lurus dan menyentuh puncak, menunjuk menjauhi anda. Jari-jari lainnya membengkok dan menyentuh  atas. Ibu jari menunjuk ke arah anda dan bertemu di puncak.
  4. Berkonsentrasi pada Third Eye Chakra, posisinya sedikit di atas bahagian tengah dua alis.
  5. Sepanjang waktu ini, relakkan tubuh secara semula jadi, dan terus berfikiran cakra, dan bagaimana hal itu dilakukan akan mempengaruhi kehidupan Anda.
Terus melakukan ini sampai sama “bersih” atau mengintensifkan latihan ini.
8. Buka Chakra Crown (merah muda). Ini adalah chakra ketujuh dan paling spiritual. Ini mengelilingi hikmah makhluk dan menjadi satu dengan alam semesta. Ketika cakra ini terbuka, prasangka menghilang dari anda, dan anda menjadi lebih sedar akan dunia dan tercipta pautan ke diri sendiri. Jika itu kurang aktif: Anda cenderung untuk tidak memiliki rangsangan spiritual, dan mungkin cukup kaku dalam fikiran Anda. Jika itu over-aktif: Anda cenderung untuk intellectualize hal sepanjang waktu. Spiritual nampaknya datang pertama di fikiran Anda, dan jika Anda benar-benar over-aktif, Anda bahkan mungkin mengabaikan keperluanan tubuh Anda (makanan, air, tempat tinggal dan lain-lain).
  1. Duduk bersila.
  2. Letakkan tangan Anda di bawah perut Anda.
  3. Biarkan jari biasa menunjuk ke atas dan menjauhi dari anda, menyentuh di puncak mereka, dan melintasi sisa jari dengan ibu jari kiri bawah kanan.
  4. Berkonsentrasi pada Chakra Mahkota, di bahagian paling atas kepala Anda (ubun-ubun).
  5. Tubuh Anda sekarang harus benar-benar santai, dan fikiran Anda harus tenang Namun, jangan berhenti berkonsentrasi pada Crown Chakra.
Meditasi ini adalah yang terpanjang, dan harus mengambil tidak kurang dari sepuluh minit.

PERINGATAN: Tidak menggunakan meditasi ini untuk Crown Chakra jika Root Chakra Anda tidak kuat atau terbuka. Sebelum berurusan dengan chakra terakhir ini, Anda memerlukan “Asas” yang kuat.
 Cara Membuka 7 Cakra Dalam Tubuh

 Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.

Jumaat, 25 Julai 2014

Khasiat Lada - Pepper Nutrition

 Khasiat LadaUntuk Kesihata

Berikut ini adalah khasiat lada  untuk kesihatan tubuh, dan bagi kecantikan kulit.


http://sha3622.blogspot.com

Lada yang mempunyai nama Latin Piper Albi Linn adalah  tanaman yang kaya dengan kandungan kimia, seperti minyak lada, minyak lemak, juga pati Lada bersifat sedikit pahit, pedas, panas, dan antipiretik Tanaman ini sudah mulai dikenali sejak puluhan abad

Selain untuk bahan atau herba dapur,  lada memiliki khasiat untuk pengubatan, diantara khasiat dan kandungan lada diantaranya dapat mengubati asma, masuk angin, dan sakit perut.

Disamping itu, lada berfungsi untuk memanaskan badan, hawa panas yang timbul dapat menguatkan tenaga laki-laki jika dicampur dengan halia dan telur ayam kampung juga Sebagai ubat asma dan sakit perut, Lada dilumatkan hingga cukup dihaluskan dan dibancuh dengan air panas, bila sudah panas baru diminum setiap hari sampai sembuh. 

Lada juga dapat diolah sebagai minuman kesihatan, misalnya wedang poka dari madura. Minuman panas yang berbahan dasar lada, halia, buah palaga, serai, dan gula merah, ini sangat mujarab mengubati masuk angin dan badan yang terasa lelah. Dalam masakan sup ubat yang berasal dari Cina, lada juga berperan aktif bersama buah pala dan bunga lawang berpadu dengan ayam kampung atau tulang rusuk daging lembu. Masakan sup obat ini menyembuhkan influenja, menambah nafsu makan, dan juga memanaskan badan yang masuk angin.


Khasiat Lada
 diantaranya:


- Merawat radang sendi.
-  Merawat mati pucuk
- Merawat malaria.

Caranya, ambil 1/2 sudu teh lada dan kopi, kemudian masukkan air panas. Lalu terus sahaja diminum sebelum rasa sakit mulai datang, boleh juga ditambahkan  dengan mencampur daun betik, iaitu tangkainya, sepotong, seperempat daun tarum dan garam. Cara Membuatnya sangat mudah dengan menghaluskan semua bahan lalu ditambah setengah gelas air, perah kemudian tapis dan siap diminum 2-3 kali sehari. 


 Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.

Rabu, 23 Julai 2014

Panduan Untuk Menyimpan Makanan

Panduan Untuk Menyimpan Makanan 

Jika makanan tidak disimpan dengan selamat, ia akan menjadi tempat untuk bakteria membiak dan perubahan kimia akan berlaku. Cara menyimpan makanan dengan betul adalah penting kerana :
  • Untuk memastikan makanan berada dalam keadaan yang selamat sehingga dimakan
  • Untuk mengekalkan rupa dan rasa makanan tersebut
  • Untuk kesedapan makanan tersebut
  • Untuk mengekalkan khasiat makanan tersebut
Makanan perlu disimpan pada suhu yang betul, persekitaran yang bersih dan
dimakan sebelum tarikh luput.
Fakta penting
  • Menyimpan dengan betul akan membantu untuk meminimakan makanan menjadi basi, tercemar dan membazir.
  • Makanan yang telah dimasak boleh menjadi tercemar walaupun bercampur dengan sedikit sahaja bahan mentah.
  • Menyimpan dalam peti sejuk adalah cara yang mudah dan selamat untuk menyimpan makanan untuk tempoh yang singkat.
  • Jangan basuh sayur-sayuran hijau sebelum disimpan di dalam peti sejuk.
  • Simpan mentega atau marjerin berasingan dari ikan dan buah-buahan kerana ia boleh berubah dengan bau tersebut.
  • Jangan bekukan kembali makanan selepas dinyahbekukan.
  • Simpan telur dan makanan yang berasaskan telur berasingan dari bawang kerana ia boleh berubah dengan bau bawang.
  • Makanan untuk bayi mesti segar dan buang lebihan makanan tersebut (ia tidak sepatutnya disimpan langsung).
  • Baca label pada pembungkus/bekas makanan untuk cara menyimpan sebelum dan selepas membukanya.
Bagaimana untuk menyimpan makanan dengan betul?
Ada beberapa cara untuk menyimpan makanan:
  • Penyejukan
  • Pembekuan
  • Penyimpanan pada suhu bilik
Cara untuk menyimpan makanan bergantung kepada jenis makanan.
Bagaimana cara menyimpan makanan di dalam peti sejuk?
Peraturan untuk menyimpan makanan di dalam peti sejuk:
Anda perlu :
  • Simpan semua makanan yang telah dimasak di dalam bekas yang bertutup, beg plastik yang bertutup, di bungkus dengan plastik nipis atau kertas aluminium. (Kenapa? Ini akan mengurangkan pengeringan, pencemaran, perubahan bau dan tumpah)
  • Simpan makanan yang telah dimasak di bahagian atas dan bahagian yang berbeza dengan yang mentah (Kenapa? Bahan mentah seperti daging mentah dan sayur-sayuran biasanya mengandungi bakteria yang merbahaya yang boleh mencemar makanan yang telah dimasak dan menyebabkan keracunan dan basi)
  • Simpan bahan mentah yang mungkin akan tumpah di dalam bekas. Letakkan di bahagian bawah peti sejuk (Kenapa?Tumpahan dari bahan mentah boleh mencemar makanan yang telah dimasak)
  • Simpan telur dan makanan yang berasaskan telur di bahagian yang lebih sejuk (Kenapa? Ini adalah kerana suhu yang lebih rendah melembapkan pembiakan bakteria)
  • Bungkus sayur-sayuran dengan bekas plastik yang berlubang (Kenapa?Ini akan mengurangkan kehilangan air dan untuk peredaran udara)
  • Letak sayur-sayuran dan buah-buahan di bahagian bawah peti sejuk (Kenapa? Untuk mengelakkan ianya rosak oleh pembekuan)
Anda jangan :
  • Menyimpan makanan dalam tin yang telah dibuka dalam peti sejuk. Pindahkan makanan tersebut ke dalam bekas plastik atau kaca sebelum disimpan ke dalam peti sejuk (Kenapa? Jika disimpan dalam tin yang asal, kandungannya akan bertindak balas dengan logam tin tersebut apabila terdedah ke udara)
  • Simpan makanan yang panas ke dalam peti sejuk (Kenapa? Makanan yang panas perlu disejukkan dulu sebelum disimpan untuk menghalang pertambahan kelembapan dan mengekalkan suhu di dalam peti sejuk)
  • Padatkan rak-rak di dalam peti sejuk (Kenapa? Ini adalah untuk membolehkan udara yang sejuk beredar dengan baik di dalam peti sejuk)
  • Menyimpan daging, ikan dan ayam/ itik di dalam peti sejuk lebih dari 3 hari (Kenapa? Kandungan protein dan kelembapan yang tinggi di dalam makanan tersebut akan menggalakkan pembiakan bakteria dan menjadi busuk)
  • Menyimpan makanan atau lebihan makanan lebih dari 5 hari
Apakah yang dikatakan menyimpan beku?
Menyimpan pada suhu yang mengekalkan makanan dalam keadaan beku. Makanan yang disimpan dalam bahagian beku boleh disimpan untuk tempoh yang lebih lama.
Peraturan untuk menyimpan makanan di bahagian beku:
Anda perlu :
  • Simpan daging, ayam dan ikan dalam bekas , beg plastik yang kedap udara atau dibungkus dengan pembungkus polyethylene. (Kenapa? Untuk menghalang kehilangan kelembapan dan untuk mengelakkan pencemaran bahan makanan lain dengan baunya)
  • Potong daging dan ayam kepada bahagian yang lebih kecil (Kenapa? Bahagian yang lebih kecil akan lebih mudah dibekukan dalam masa yang singkat)
  • Bungkus makanan dengan lapisan plastik atau beg beku sebelum disimpan ke dalam bahagian beku peti sejuk
  • Basuh daging, ikan dan ayam dengan sempurna sebelum disimpan di dalam peti beku
Anda jangan :
  • Menyimpan buah-buahan atau sayur-sayuran di dalam bekas beku (Kenapa? Suhu pada tahap beku akan merosakkan tisu buah-buahan dan sayuran)
  • Masukkan ramuan ke dalam ayam sebelum disimpan. Masukkan ramuan hanya apabila ingin dimasak. (kenapa? Peti sejuk di rumah tidak cukup sejuk untuk membekukan daging ayam/ itik yang disumbat itu dalam masa yang singkat)
  • Menyimpan padat bahagian beku peti sejuk anda.. (Kenapa? Untuk membenarkan udara sejuk mengalir)
  • Membekukan makanan dalam tin. (Kenapa? Pada tahap beku kandungan dalam tin itu akan mengembang dan keadaan ini akan merosakkan tin tersebut dan menyebabkan ia tumpah)
Bagaimana untuk menyimpan pada suhu bilik?
Cara untuk menyimpan makanan pada suhu bilik
Anda mesti :
  • Menyimpan makanan kering seperti tepung, gula, beras dan serbuk teh di dalam bekas yang bertutup rapat. (Kenapa? Untuk menghalang pencemaran oleh serangga dan tikus)
  • Simpan makanan dalam tin di tempat yang sejuk
  • Simpan sayuran seperti ubi kentang dan bawang di tempat yang sejuk dan kering, jauh dari sinaran langsung matahari untuk menghalang makanan tersebut dari bercambah
  • Simpan susu yang telah dinyahkuman atau UHT di tempat sejuk. Simpan di dalam peti sejuk apabila telah dibuka dan habiskan dalam masa seminggu.
  • Simpan roti pada suhu bilik di dalam bekas yang bersih, kering dan berangin.
  • Simpan tepung dalam bekas asalnya di tempat yang sejuk, kering dan berangin. Jangan campur tepung yang lama dengan yang baru
  • Simpan buah-buahan yang belum masak seperti pisang pada suhu bilik
  • Jauhkan makanan dari dinding dan paip-paip bagi mengelakkan dicemari oleh tikus dan serangga.
  • Pastikan kabinet untuk menyimpan makanan bersih, kering dan berangin
Anda jangan :
  • Menyimpan makanan bersama-sama dengan bahan kimia, ubat-ubatan dan racun seperti racun serangga, racun rumpai, racun tikus, peluntur dan sabun
  • Biarkan makanan yang telah dimasak terhidang lebih dari 4 jam pada suhu bilik

Khasiat Vitamin D - Nutrients Of Vitamin D

Vitamin D
Vitamin D adalah kumpulan vitamin yang larut dalam lemak  Ianya juga dikenal dengan nama kalsiferol di dalam tubuh, vitamin ini memberi berperanan dalam pembentukkan struktur tulang dan gigi yang baik. Vitamin ini banyak ditemui pada Buah limau,strawberi,tomata,sayur brokoli,, dan sayuran hijau  ikan tuna, udang, mentega, biji bunga matahari, dan minyak ikan.
lainnya.

Bentuk-bentuk vitamin D

Vitamin ini sendiri merupakan turunan dari molekul steroid yang merupakan salah satu turunan dari kolesterol, terdapat dua kandungan aktif dari vitamin ini, iaitu vitamin D2 dan vitamin D3.aktiviti  Vitamin D2 atau dikenali juga dengan nama ergokalsiferol ini berasal dari  sebatian kolesterol yang banyak ditemui pada ragi dan tanaman. Vitamin D3 (kolekalsiferol) sendiri berasal dari sebatian dehidrokolesterolGolongan vitamin inilah yang paling banyak ditemui pada kulit manusia juga pada buah pinggang, vitamin D ditukar menjadi bentuk aktif yang disebut 1,25 dihydroxycholecalciferol 

Peranannya didalam tubuh

Di dalam tubuh, vitamin D dapat membentuk struktur tulang dan gigi yang kuat. Vitamin D meningkatkan penyerapan kalsium di saluran pencernaan. selain itu, vitamin D juga dapat memperkuatkan imium sistem dan mencegah berbagai jenis kanser,apabila terjadi kekurangan vitamin D, tubuh akan mengalami berbagai gangguan penyakit, antara lain osteoporosis, osteopenia, kencing manis, darah tinggi dan berbagai masaalah penyakit jantung, kanser payudara dan barah endometrial. Anda akan terhindar dari penyakit kanser seperti kanser usus dan kanser prostat.kajian yang telah dijalankan mendapat rumusan bahawa pegambilan vitamin D dapat menghindar dari terjadi penggandaan sel kanser. semakin banyak dan tinggi vitamin D dalam darah iaitu sekitar 25-hidroksi vitamin D maka semakin rendah terjadinya kanser kolon.
Molekiul aktif dari vitamin D, iaitu kalsitrol, berperanan utama dalam metabolisme penyerapan kalsium ke dalam tulang, fungsi otot, serta mempengaruhi  sistem imun untuk melawan beberapa jenis penyakit, termasuk kencing manis dan kanser , sumber utama vitamin D adalah kulit yang menyerap sinaran ultraungu dari matahari.

Bagaimana dengan menafaat untuk kulit?
Memang diketahui umum bahawa tubuh dapat mengeluarkan vitamin D namun begitu pengambilannya tetap diperlukan dari makanan semulajadi contohnya dari ikan-ikan, dan telur,  menafaatnya untuk kulit membuatnya lebih sihat, lebih-lebih lagi  vitamin D2 dan D3 dapat mencegah gangguan kulit seperti psoriasis. dan dapat memperbaiki kerosakan kulit, mencegah jangkitan luka dikulit dan memudakan kulit yang biasanya digunakan dalam produk perawatan kecantikan.
Di dalam tubuh, vitamin D diserap di usus dengan bantuan sebatian garam hempedu, setelah diserap, vitamin ini kemudiannya akan disimpan di sel lemak (adiposa dalam bentuk yang tidak aktif.

Pengeluaran vitamin D


Vitamin D merupakan satu-satunya jenis vitamin yang dikeluarkan oleh tubuh.yang diserap dari cahaya matahari, sebatian prekursor 7-dehidrokolestrol akan diubah menjadi sebatian kolekalsiferol. hal ini berlaku  disebabkan oleh sinarultraungu. Pada tahap selanjutnya, sebatian kolekalsiferol ini akan diubah menjadi sebatian kalsitrol yang merupakan bentuk aktif dari vitamin D didalam tubuh. Kalsitrol sendiri dikeluarkan oleh buah pinggang yang kemudiannya diedarkan ke bahagian-bahagian tubuh yang memerlukannya, terutamanya di organ tulang dan gigiSebenarnya pembentukan dan pemeliharaan tulang ini tidak serta merta hanya kerana vitamin D. disebabkan vitamin D dapat berkerjasama dengan vitamin lain seperti vitamin C untuk dapat membantu pembentukan tulang. Namun fungsi khusus dari vitamin D adalah untuk membantu pengerasan tulang dengan cara mengatur kalsium dan fosfor pada tubuh agar ada didalam darah yang kemudian diendapkan sewaktu  proses pengerasan tulang, salah satu cara pengerasan tulang ini adalah pada tulang kalsitriol dan hormon paratiroid yang merangsang pelepasan kalsium dari permukaan tulang masuk ke dalam darah.
Begitulah  beberapa menafaat vitamin D bagi tubuh