Jumaat, 25 Julai 2014

Khasiat Lada - Pepper Nutrition

 Khasiat LadaUntuk Kesihata

Berikut ini adalah khasiat lada  untuk kesihatan tubuh, dan bagi kecantikan kulit.


http://sha3622.blogspot.com

Lada yang mempunyai nama Latin Piper Albi Linn adalah  tanaman yang kaya dengan kandungan kimia, seperti minyak lada, minyak lemak, juga pati Lada bersifat sedikit pahit, pedas, panas, dan antipiretik Tanaman ini sudah mulai dikenali sejak puluhan abad

Selain untuk bahan atau herba dapur,  lada memiliki khasiat untuk pengubatan, diantara khasiat dan kandungan lada diantaranya dapat mengubati asma, masuk angin, dan sakit perut.

Disamping itu, lada berfungsi untuk memanaskan badan, hawa panas yang timbul dapat menguatkan tenaga laki-laki jika dicampur dengan halia dan telur ayam kampung juga Sebagai ubat asma dan sakit perut, Lada dilumatkan hingga cukup dihaluskan dan dibancuh dengan air panas, bila sudah panas baru diminum setiap hari sampai sembuh. 

Lada juga dapat diolah sebagai minuman kesihatan, misalnya wedang poka dari madura. Minuman panas yang berbahan dasar lada, halia, buah palaga, serai, dan gula merah, ini sangat mujarab mengubati masuk angin dan badan yang terasa lelah. Dalam masakan sup ubat yang berasal dari Cina, lada juga berperan aktif bersama buah pala dan bunga lawang berpadu dengan ayam kampung atau tulang rusuk daging lembu. Masakan sup obat ini menyembuhkan influenja, menambah nafsu makan, dan juga memanaskan badan yang masuk angin.


Khasiat Lada
 diantaranya:


- Merawat radang sendi.
-  Merawat mati pucuk
- Merawat malaria.

Caranya, ambil 1/2 sudu teh lada dan kopi, kemudian masukkan air panas. Lalu terus sahaja diminum sebelum rasa sakit mulai datang, boleh juga ditambahkan  dengan mencampur daun betik, iaitu tangkainya, sepotong, seperempat daun tarum dan garam. Cara Membuatnya sangat mudah dengan menghaluskan semua bahan lalu ditambah setengah gelas air, perah kemudian tapis dan siap diminum 2-3 kali sehari. 


 Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan