Isnin, 8 September 2014

Khasiat dan manafaat daging ayam - Chicken nutrition

Khasiat dan manafaat  daging ayam:
sha3622.blogspot.com


Fakta kandungan zat dalam daging ayam
Menurut USDA, 100 g ayam mengandung air (65 g), tenaga (215 kkal), protein (18 g), lemak (15 g), lemak jenuh (4 g), kolesterol (75 mg), kalsium (11 mg), besi (0,9 mg), magnesitum (20 mg), fosfor (147 mg), kalium (189 mg), natrium (70 mg), dan seng (1,3 mg). Di antara vitamin dalam daging ayam antara lain vitamin C, vitamin B1 ( hiamin), riboflavin, niacin,vitamin B6 (pyridoxamine), folat,  vitamin B12, vitamin A,vtoiamin E  vitamin D dan vitamin K.
Sumber vitamin dan mineral penting: Ayam bukan hanya sumber protein yang sangat baik, tetapi juga merupakan sumber vitamin dan mineral yang juga sangat baik. Vitamin dan mineral yang ditemui pada ayam sangat banyak, dan berguna untuk berbagai proses dalam tubuh kita. Misalnya, vitamin B berguna untuk katarak, gangguan kulit, kekebalan tubuh, kelemahan, pencernaan, sistem saraf, migrain, gangguan jantung, rambut beruban, kolesterol tinggi, diabetes, dll. Vitamin D membantu penyerapan kalsium dan menguatkan tulang. Vitamin A membantu menjaga penglihatan mata,  dan mineral seperti zat besi sangat membantu untuk pembentukan hemoglobin, aktiviti otot, mencegah anemia. Kalium dan natrium adalah elektrolit, fosfor sangat membantu dalam menangani kelemahan, kesehatan tulang, fungsi otak, perawatan gigi dan metabolisme tubuh. 
Membangunkan otot. Pada daging ayam tanpa lemak, terkandung protein yang lebih banyak. Orang yang ingin membesarkan otot tubuh bolehlah memakan ayam rebus untuk membantu meningkatkan otot tubuh.


Daging ayam memiliki kandungan Zink yang dapat mempertahankan nafsu makan secara sihat.
Kandungan fosfor dan kalsium pada daging ayam dapat menguatkan tulang.
Meskipun  medaging ayam ngandungi kolesterol, daging ayam juga memiliki niacin yang dapat menurunkan kadar kolesterol. Pilih daging ayam tanpa lemak dan masak tanpa memakai minyak atau mentega.

Ayam kaya dengan mineral yang membantu meningkatkan sistem kekebalan tubuh. , sup ayam panas sangat baik dianbil oleh meraka yang bermasaalah dengan selsema

Daging Ayam dapat membantu pertumbuhan anak,sebabnya proten asid amino dalam ayam dapat merangsang pertumbuhan dan tubuh yang lebih kuat.

Kandungan selenium pada ayam mengurangi risiko sakit sendi (arthritis) .

Dagiang Ayam memiliki vitamin B5 atau asid pantotenat yang mempengaruhi rasa tenang pada saraf,dengan memakan daging ayam dapat meredakan stres yang Anda rasakan.

Jantung Anda juga akan lebih sihat dengan memakan daging ayam,senybabnya, daging ayam juga kaya vitamin B6 yang menurunkan kadar homoseistein penyebab serangan jantung.

Bagi waita dengan memakan daging ayam sewaktu Haid atau datang bulan dapat meredakan ketegangan (stress) 

Bagi lelaki pula ketegangan meningkat hormon testosteron dengan pengambilan daging ayam.
sha3622.blogspot.com

Beberapa langkah-langkah keselamatan yang harus dilakukan saat membeli ayam.
Daging ayam juga paling diketahui banyak membawa bakteria atau virus yang boleh membahayakan kesihatan. Berwaspada merupakan langkah terbaik untuk menjaga kita dari risiko dijangkiti panyakit.
Ini adalah beberapa langkah perlu diberi perhatian
Ayam menjadi baik  dalam keadaan beku, menurut aturan USDA (U.S. Department of Agriculture), daging ayam segar adalah di mana ianya mentah belum dibekukan di bawah 26 ° F atau -3.3 ° C. Sedangkan daging ayam mentah yang telah dibekukan pada suhu 0 ° F atau -17,8 ° C harus dipamerkan label beku atau sebelumnya beku.
  • Menurut USDA, ada hormon pertumbuhan yang digunakan sewaktu penternakan ayam. iaitu, antibiotik digunakan untuk mencegah penyebaran atau pengembangan infeksi mikroba dan penyakit.  dan mmemerlukan pengeluaran antibiotik untuk 1 minggu sebelum penyembelehan  ayam,supaya tiada antibiotik dalam daging ayam.
  • USDA juga menentukan suhu di mana ayam dapat disimpan atau tidak harus disimpan. Pada suhu antara 40 ° F dan 140 ° F, bakteri dapat membiak pada ayam. Pembekuan tidak dapat membunuh bakteria,  tetapi akan menghentikan bakteria dari membiak yang menjagi penyebab daging ayam membusuk,hanya  dengan memasak  secara menyeluruh dengan suhu lebih dari 165 ° F atau 73,9 ° C akan dapat membunuh bakteria dalam daging ayam.
  • Beberapa bakteria ditemui pada ayam seperti Salmonella, Staphylococcus aureus, Campylobacter jejuni, Listeria monocytogenes dan Escherichia coli.
    USDA juga menyarankan untuk mencuci tangan dan membersihkan permukaan untuk menghindari jangkitan bakteria. Daging Ayam mentah, daging merah dan ikan harus disimpan secara terpisah untuk menghentikan penyebaran bakteri kepada  makanan lain.

Kelebihan  ayam kampung daripada ayam daging

http://sha3622.blogspot.com
Sedikit mengandung toksin
Hanya sesetengah orang yang peduli dengan kandungan toksin yang terkandung dalam produk makanan mereka.Ini mungkin kerana kurang diketahui secara langsung makan daging yang diproduksi non organik. Ayam seringkali mengandung hormon, antibiotik, dan bahkan kesan racun makhluk perosak, semuanya boleh membahayakan kesihatan, walaupun mungkin akan terasa dalam jangka masa yang panjang. Antibiotik yang biasanya digunakan untuk ayam komersial, kemungkinan adalah salah satu faktor yang menyebabkan. penentangan kuman pada sesetengah orang sebenarnya sejumlah kecil hormon sahaja boleh memiliki kesan yang besar, seperti meningkatkan risiko kanser dan akil-baligh lebih awal pada kanak-kanak. Ayam daging biasanya juga terkena bahan cemar, seperti logam berat yang biasanya terkandung dalam beberapa pengeluar makanan ayam.
Ayam yang dipelihara secara organik seperti ayam kampung sudah pasti tidak menggunakan hormon, antibiotik, atau produk yang mungkin mengandungi logam berat bahan cemar

Lebih tinggi Khasiat
Ayam kampung yang dipelihara tanpa dikandangkan lebih banyak memperolehi pemberian makanan semula jadi seperti serangga, daun-daunan, dsb. selain itu, ayam kampung yang dipelihara seperti ini lebih banyak menerima cahaya matahari langsung dan lebih banyak bergerak. dengan demikian, ianya lebih banyak mengandungi nutrisi daripada ayam daging komersial.

Mengandung sedikit Lemak
Ayam kampong lebih sedikit mengandungi lemak daripada ayam daging  yang dipelihara secara komersial. Memotong daging ayam lebih tipis akan mempercepat waktu memasak, serta mendapatkan protein yang lebih berkualiti

Sup lebih sihat
Sup dari daging Ayam yang diproduksi secara organik, lebih tinggi khasiat nutrisinya,selain itu,sup ayam kampung juga bebas dari hormon, ubat-ubatan, dan sisa racun serangga ,jadi, sup ayam kampung adalah lebh sihat 


 Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.


Ahad, 7 September 2014

Khasiat Daging Lembu - Beef Nutrition

Khasiat Daging Lembui 

sha3622.blogspot.com
 Daging lembu memiliki banyak sekali kandungan khasiat yang sangat
 bermenafaat dalam menjaga kesihatan tubuh

Diantara Kandungan Zat  Manfaatnya seperti berikut

 Zat Besi
Zat besi adalah salah satu keperluan penting bagi tubuh kita. Kita boleh mendapatkan zat besi dari daging lembu kerana daging lembu mengandungi zat besi yang sangat tinggi. Kekurangan zat besi akan menyebabkan anemia membuatkan tubuh menjadi lesu.
Zat besi pada daging lembu bermenafaat untuk meningkatkan metabolisme dalam tubuh, mempengaruhi semangat belajar anak dan juga sebagai benteng bagi tubuh kita kerana zat besi dapat meningkatkan kekebalan tubuh.
http://sha3622.blogspot.com

Protein
Daging lembu juga mengandungi kandungan zat yang tidak kalah pentingnya selain zat besi, iaitu proetin. Protein sangat penting kerana dapat membantu perkembangan otak pada anak. Selain itu protein juga dapat membantu tubuh dalam membentuk jaringan baru pada otot-otot tubuh.

 Selenium
Kandungan zat lainnnya pada daging lembu adalah selenium. Selenium sangat diperlukan untuk membentuk zat antioksida dan meningkatkan imunisasi anak.

Zink
Zat Zink juga terdapat pada daging lembu. Zat ini berfungsi untuk meningkatkan metabolisme dan fungsi kekebalan tubuh. Kekurangan zat ini bolrh menyebabkan gangguan pada pengembangan fungsi reproduksi laki-laki dan pembentukan sperma serta mengganggu fungsi kekebalan tubuh.

Vitamin B Kompleks
Vitamin B kompleks pada daging lembu dapat membantu sistem saraf otak sehingga mampu membantu menjaga konsentrasi dan meningkatkan daya ingat.

Omega 3
Kandungan zat lain pada daging lembu ialah omega 3. Omega 3 membantu fungsi jantung, sistem saraf pusat dan hati. Dalam 150 gram daging sapi, mengadungi sekitar 30 gram asam lemak 
Omega 3.
Itulah beberapa khasiat dan kandungan zat pada daging lembu yang dapat membantu kita untuk menjaga tubuh agar tetap sihat

 Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.

Jumaat, 5 September 2014

Khasiat Buah Delima Yang Mesti Diketahui - Efficacy Of Pomegranate Fruit

Khasiat Buah Delima Yang Mesti Diketahui



sha3622.blogspot.com

Nama saintifik untuk buah Delima ialah punica granatum . 
Nama ilmiah tersebut merujuk pada buah dengan warna 
cerah. Bahagian dalamnya berupa butiran berwarna 
merah segar. juga dikenali dengan nama pome fruit. 
Pada asalnya,  buah ini berasal dari Timur Tengah 
namun kini ia dengan mudah dijumpai di berbagai wilayah 
di dunia. Beberapa tahun kebelakangan ini, buah kajian 
ilmiah membuktikan keunggulan buah ini dibanding 
buah populer lainnya.Buah Delima memiliki banyak khasiat 
bagi kesihatan dan kecantikan antaranya .
  1.  Ia bersifat anti-aging. Kandungan sebatian di                                              dalamnya mampu melindungi tubuh dari radikal                                               bebas. Ianya lebih baik jika dibandingkan buah seperi,                                       apel dan lain-lainnya.
  2. Buah delima mampu melindungi organ buah pinggang.                                Perkara ini telah dibahaskan di dalam Journal Renal Failure.
  3. Buah delima juga diketahui dapat melindungi organ hati.                                 Pendapat ini diakui oleh  jurnal Toxilogy And  Industrial                                  Health.Pengambilan jus delima secara rutin dapat                                       melindungi sekaligus memberbaiki masaalah hati yang rosak.
  4. Delima bersifat anti-alegic. Hal ini berkaitan dengan sebatian                         polifenol yang ada di dalamnya.
  5. Buah delima dapat mencegah serangan jantung. Perkara                                  ini sesuai dengan hasil  kajian yang dimuat di dalam                            Altheroclerosis. Buah delima memiliki kemampuan dalam                         mensintesis kolesterol dan kemudian mengancurkan zat                                      radikal bebas yang ada di dalam sistem vascular kita.
  6. sha3622.blogspot.com
  7. Salah satu menafaat buah delima yang banyak                                     diperbincangkan adalah kemampuannya melawan sel kanser.Perkara ini telah diulas di dalam jurnal Translational Oncology.,disebutkan bawa buah delima mampu melawan kanser payudara dan juga kanser kulit.                                                                                                                             
  8. Manfaat buah delima lainnya adalah untuk melindungi DNA. Hal ini berkaitan dengan kandungan anti-oksidan yang ada di dalam buah delima mampu melindungi komponen genetik tubuh manusia.
  9. Perkara lain yang boleh didapati dari pengambilan buah delima adalah berkenaan tekanan darah yang normal terjaga. Perkara ini ada dijelaskan di dalam jurnal Plant Foods for Human Nutrition, disebutkan bahawa  Jus Delima boleh membantu mengelakkan tekanan darah dari meningkat.
  10. Menafaat buah delima lainnya adalah untuk mengatur kelainan yang disebut sindrom resistansi insulin. Buah delima mampu menyeimbangkan kadar gula di dalam darah sekaligus meningkatkan kepekaan tubuh terhadap keberadaan insulin. Dengan demikian ia dapat mencegah kencing manis.
  11. Kelebihan Delima ini adalah mengoptimumkan ubat-ubatan. Jus Delima diketahui dapat meningkatkan prestasi  ubat-ubatan yang khususnya digunakan untuk membunuh bakteria jenis gram-negatif  Ini dikenali sebagai bakteria mikrob yang boleh melawan ubat-ubatan.

 Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.

Khamis, 4 September 2014

Mari Mengenal Virus Ebola - Let's Identify The Ebola Virus

 Virus ebola 


sha3622.blogspot.com


Menjadi fokus utama dunia setelah 923 orang di Sierra Leone, Guinea, Liberia, dan Nigeria meninggal dunia

Mari mengenal lebih jauh mengenai virus tersebut.



sha3622.blogspot.com


Berapa banyak orang yang terkena virus ebola?

Menurut  (WHO), lebih dari 1.600 orang di Guinea, Liberia, dan Sierra Leone telah terjangkit virus ebola. Ini merupakan wabak terbesar sepanjang sejarah. Lebih dari setengahnya telah meninggal. 2 pekerja kemanusiaan Amerika Syarikat terjangkit ebola ketika bekerja di Afrika Barat. Pada masa ini, kedua-duanya telah mendapatkan rawatan di Atlanta, Amerika Syarikat.



Di mana wabak tersebut?



Masa ini wabak ini yang menggemparkan kerana virus ini pertama kali ditemui pada tahun 1976.

sha3622.blogspot.com


Bagaimana menularnya virus ini?

 Anda tidak akan ditularkan ebola apabila bersebelahan dengan seseorang yang dijangkiti. Tidak seperti Ebola virus influenza atau Sindrom Pernafasan Akut Teruk (SARS).
Seseorang dijangkiti virus ebola melalui hubungan langsung dengan cairan tubuh pensakit. Hal ini terjadi ketika cairan tubuh seperti muntah atau darah pesakit mengenai mata, hidung, atau mulut seseorang itu. 

Pada kes kali ini, orang-orang yang terjangkit adalah mereka yang merawat saudaranya yang terjangkit, atau menyiapkan jenazah yang akan dikebumikan.

Orang-orang yang bekerja di bidang kesihatan berisiko tinggi tertular penyakit ini, terutamanya mereka yang tidak terlatih atau tidak dilengkapi perlengkapan yang wajar.

Virus ebola dapat bertahan hidup di permukaan benda. jadi, benda apa pun yang tercemar dengan cecair badan pesakit, seperti sarung tangan getah dan picagari, boleh menjadi satu medium untuk penghantaran virus.

Mengapa wabah ebola sukar sulit ditangani?

Di beberapa daerah di Afrika Selatan, ada kepercayaan bahawa ketika seseorang menyebut perkataan "ebola" dengan kuat, maka seketika itu juga virus tersebut muncul. kepercayaan ini menyebabkan para doktor, seperti Doctors Without Borders, sukar memeranginya.

Bahkan, sebahagian anggota masyarakat menyalahkan doktor sebagai pihak yang menyebarkan virus. Mereka yang terjangkit memilih pergi ke dukun untuk mendapatkan pengubatan.

 Keraguan  mereka bukan tanpa sebab. Pada masa lalu, pekerja rumah sakit yang tidak berhati-hati malah menjadi agen penyebaran virus tersebut.



sha3622.blogspot.com


Bagaimana penyakit ini berkembang?

Menurut Pusat Pencegahan dan Pengendalian Penyakit Amerika Syarikatsecara umumnya, gejala muncul kira-kira lapan hingga 10 hari selepas orang yang terdedah kepada virus ini.

Gejala awalnya adalah pening, demam, dan sakit. kadang kala muncul ruam-ruam di tubuh penderita. Hal ini diikuti dengan cirit-birit dan muntah-muntah.

Kemudian, berdasarkan lebih dari 50 persen kes yang ada, virus ebola menyerang secara mengerikan, pesakit  mengalami muntah darah atau kencing darah, selain itu, keluar darah dari kulit, mata, atau mulut pesakit. Namun, bukan ini yang menyebabkan penderita meninggal, melainkan ketika pembuluh darah di dalam tubuh mengeluarkan cairan, ini menyebabkan tekanan darah menurun secara drastik membuatkan hati, ginjal, jantung, dan organ lainnya berhenti bekerja.

Bagaimana pengubatan penyakit ini?

Dikala ini, belum ada vaksin atau ubat untuk ebola, ketika wabak  terjadi, sebanyak 60-90 persen pesakit meninggal. Setakat ini,apal yang dapat dilakukan doktor adalah merawat pesakit, menggunakan cairan dan ubat-ubatan untuk menjaga tekanan darah tetap normal. Para doktor juga memberikan ubatan lainnya ketika jangkitan ini menyerang tubuh pesakit yang semakin lemah, sebahagian kecil  memiliki imuniti terhadap virus ebola.

Dari mana virus ini berasal?

Pertama kali, virus ebola ditemui pada tahu n1976. Pada awalnya, virus ini dipercayai berasal dari gorila. Wabak ebola terhadap manusia terjadi ketika mereka memakan daging gorila. Namun, teori ini dibantah para ilmuwan,sebabnya, jika hal ini benar, maka seharusnya lebih banyak kera yang terjangkit dan kemudian mati 

Para ilmuwan percaya bahwa kelelawar adalah penyebar virus ini. Kesimpulan ini berdasarkan kajian yang disiarkan oleh Emerging Infectious Diseases. Lembaga ini melakukan kajian terhadap 276 kelelawar yang ditangkap di empat daerah di Banglades.

Penularan terjadi ketika kera dan manusia memakan makanan yang telah terkena air liur kelelawar,berkemungkinan juga, kera atau manusia menyentuh benda-benda yang telah terkena air liur atau kelelawar, dan kemudian menyentuh mata dan mulut sendiri.

Wabah kali ini dipercayai berasal dari sebuah desa di dekat Gueckedou, Guinea, di mana berburu kelelawar adalah hal yang lumrah, menurut Doctors Without Borders.

 Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.

Rabu, 3 September 2014

Gejala Penyakit Polio - Symptoms Of The Polio Disease

   


   Gejala Penyakit Polio 


http://sha3622.blogspot.com
Penyakit polio atau poliomyelitis adalah penyakit paralisis atau kelumpuhan yang disebabkan oleh virus. Penyakit polio sudah tidak asing lagi dikalangan masyarakat. Biasanya kes terbanyak penyakit polio menyerang adalah kanak-kanak, namun bukan bererti orang dewasa bebas dari penyakit polio.

Penyebab penyakit polio

Penyebab penyakit polio adalah poliovirus (PV). Virus ini masuk melalui mulut dan hidung, kemudian membiak didalam tekak dan saluran pencernaan. Virus ini dapat memasuki aliran darah dan mengalir ke dalam sistem saraf pusat menyebabkan melemahnya otot dan kadang kala menyebabkan kelumpuhan
Resiko terjadinya poliomyelitis:
sha3622.blogspot.com
  • Belum mendapat imunisasi polio
  • Melawat ke daerah yang masih banyak jangkitan polio
  • Usia yang sangat lanjut atau sangat muda
  • Luka di mulut, hidung atau tekak
  • Ketegang (Stress) dan kelelahan fizikal yang luar biasa sehingga melemahkan system kekebalan tubuh.

Ciri-ciri dan Gejala penyakit polio

Masa inkubasi virus polio biasanya berkisar 3-35 hari. Gejala kebiasaan serangannya adalah pengidap mendadak lumpuh pada salah satu anggota tubuh yang bergerak setelah demam selama 2-5 hari. Penyakit polio dibezakan dengan 3 jenis,yang mana jenis penyakit polio tersebut memiliki gejala / tanda – tanda sendiri.
  • Polio tidak lumpuh - non-paralisis: Polio non-paralisis menyebabkan demam, muntah, sakit perut, lesu, dan sensitif. Terjadi kram otot pada leher dan punggung, otot terasa lembek jika disentuh.
  • Polio paralisis spinal: Strain poliovirus ini menyerang saraf tulang belakang, menghancurkan sel tanduk anterior yang mengontrol pergerakan pada batang tubuh dan otot tubuh. Pada penderita yang tidak memiliki kekebalan atau belum divaksinasi, virus ini biasanya akan menyerang seluruh bahagian saraf tulang belakang dan otak. tetapi pesakit yang sudah memiliki kekebalan biasanya terjadi kelumpuhan pada kaki.
  • Polio bulbar: Polio jenis ini disebabkan oleh tidak adanya kekebalan semulajadi sehingga otak turut terserang.Otak mengandungi syaraf motorik yang mengatur pernapasan dan saraf kranial, yang mengirim signal ke berbagai syaraf yang mengontrol pergerakan bola mata; saraf trigeminal dan saraf muka yang berhubungan dengan pipi, kelenjar air mata, gusi, dan otot muka; saraf auditori yang mengatur pendengaran; saraf glossofaringeal yang membantu proses menelan dan berbagai fungsi di kerongkong; pergerakan lidah dan rasa; dan saraf yang mengirim signal ke jantung, usus, paru-paru, dan saraf tambahan yang mengatur pergerakan leher, jenis polio ini bolrh menyebabkan kematian.

Pencegahan penyakit polio

Virus polio sangat mudah berjangkit dan tak dapat disembuhkan. Virus ini menyerang seluruh tubuh (termasuk otot dan sistem saraf) dan boleh menyebabkan kelemahan otot yang sifatnya berkekalan dan kelumpuhan dalam bearapa jam sahaja. Penularan virus polio boleh terjadi dari mulut iaitu percikan air liur, boleh juga dari najis pesakit polio.
Antara beberapa cara pencegahan penyakit polio:
  • Imunisasi polio yang biasanya dilakukan sewaktu bayi atau kanak-kanak. Vaksin polio ada 2 jenis iaitu vaksin salk (vaksin virus polio yang tidak aktif), dan vaksin sabin (vaksin virus polio yang aktif). Pada pesakit gangguan system kekebalan vaksin sabin boleh menyebabkan penyakit polio.
  • Bila memasak air harus mendidih dengan sempurna. Dengan suhu yang tinggi dapat cepat mematikan virus polio, sebaliknya bila keadaan beku atau suhu yang rendah virus ini boleh bertahan hidup bertahun-tahun.
  • Biasakan menjalani cara hidup yang sihat
  • Sentiasa menjaga kebersihan

 Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.