Jumaat, 5 September 2014

Khasiat Buah Delima Yang Mesti Diketahui - Efficacy Of Pomegranate Fruit

Khasiat Buah Delima Yang Mesti Diketahuisha3622.blogspot.com

Nama saintifik untuk buah Delima ialah punica granatum . 
Nama ilmiah tersebut merujuk pada buah dengan warna 
cerah. Bahagian dalamnya berupa butiran berwarna 
merah segar. juga dikenali dengan nama pome fruit. 
Pada asalnya,  buah ini berasal dari Timur Tengah 
namun kini ia dengan mudah dijumpai di berbagai wilayah 
di dunia. Beberapa tahun kebelakangan ini, buah kajian 
ilmiah membuktikan keunggulan buah ini dibanding 
buah populer lainnya.Buah Delima memiliki banyak khasiat 
bagi kesihatan dan kecantikan antaranya .
 1.  Ia bersifat anti-aging. Kandungan sebatian di                                              dalamnya mampu melindungi tubuh dari radikal                                               bebas. Ianya lebih baik jika dibandingkan buah seperi,                                       apel dan lain-lainnya.
 2. Buah delima mampu melindungi organ buah pinggang.                                Perkara ini telah dibahaskan di dalam Journal Renal Failure.
 3. Buah delima juga diketahui dapat melindungi organ hati.                                 Pendapat ini diakui oleh  jurnal Toxilogy And  Industrial                                  Health.Pengambilan jus delima secara rutin dapat                                       melindungi sekaligus memberbaiki masaalah hati yang rosak.
 4. Delima bersifat anti-alegic. Hal ini berkaitan dengan sebatian                         polifenol yang ada di dalamnya.
 5. Buah delima dapat mencegah serangan jantung. Perkara                                  ini sesuai dengan hasil  kajian yang dimuat di dalam                            Altheroclerosis. Buah delima memiliki kemampuan dalam                         mensintesis kolesterol dan kemudian mengancurkan zat                                      radikal bebas yang ada di dalam sistem vascular kita.
 6. sha3622.blogspot.com
 7. Salah satu menafaat buah delima yang banyak                                     diperbincangkan adalah kemampuannya melawan sel kanser.Perkara ini telah diulas di dalam jurnal Translational Oncology.,disebutkan bawa buah delima mampu melawan kanser payudara dan juga kanser kulit.                                                                                                                             
 8. Manfaat buah delima lainnya adalah untuk melindungi DNA. Hal ini berkaitan dengan kandungan anti-oksidan yang ada di dalam buah delima mampu melindungi komponen genetik tubuh manusia.
 9. Perkara lain yang boleh didapati dari pengambilan buah delima adalah berkenaan tekanan darah yang normal terjaga. Perkara ini ada dijelaskan di dalam jurnal Plant Foods for Human Nutrition, disebutkan bahawa  Jus Delima boleh membantu mengelakkan tekanan darah dari meningkat.
 10. Menafaat buah delima lainnya adalah untuk mengatur kelainan yang disebut sindrom resistansi insulin. Buah delima mampu menyeimbangkan kadar gula di dalam darah sekaligus meningkatkan kepekaan tubuh terhadap keberadaan insulin. Dengan demikian ia dapat mencegah kencing manis.
 11. Kelebihan Delima ini adalah mengoptimumkan ubat-ubatan. Jus Delima diketahui dapat meningkatkan prestasi  ubat-ubatan yang khususnya digunakan untuk membunuh bakteria jenis gram-negatif  Ini dikenali sebagai bakteria mikrob yang boleh melawan ubat-ubatan.

 Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan