Isnin, 15 September 2014

Kebaikan Air Beralkali - Benefits Of Alkaline Water

sha3622.blogspot/com

AIR ALKALI pH 9

Air minum alkali  bersifat Detoxin dan Antioksidan, memiliki rantai molekul air 
yang sangat kecil (Microcluster) bersifat Hexagonal, mineral seimbang, 
mengandung Oksigen  dan mempunyai rasa yang lembut serta menyegarkan.


sha3622.blogspot/com


Pengaruh keasidan tubuh terhadap kesihatan
Keasidan tubuh atau pH (potensial Hidrogen) merupakan taktor 
utama yang menentukan apakah tubuh kita sihat atau sebaliknya 
terhadap penyakit. Badan beralkali  bertentangan dengan badan berasid .
merupakan badan yang sihat manakala badan berasid adalah badan 
dalam keadaan yang akit atau terdedah kepada penyakit. Ianya 
boleh diyatakan dengan ukuran keasidan pH 7.0-8.0 manakala 
badan berasid dengan pH di bawah 7.0 . sebagai contoh, badan 
bayi yang baru lahir akan mempunyai pH 8.0, manakala pesakit-
pesakit kanser secara amnya mempunyai pH 3.5. 
Orang dewasa yang sihat akan mempunyai pH 7.0-7.5.


Pada umumnya keadaan tubuh yang lebih asid dapat menyebabkan 
terjadinya penyakit. Semakin dewasa manusia semakin banyak 
hal-hal yang mempengaruhi nilai pH  yang semakin berasid, 
semakin tua manusia pH tubuh semakin rendah maka semakin 
mudah terkena penyakit. Semakin banyak toksid terkumpul ,
menyebabkan punca penyakit  tetapi sebaik sahaja badan 
berpenyakit maka badan boleh menjadi lebih berasid lagi 
disebabkan oleh penyakit-penyakit yang tidak dirawat  terjadi 
lingkaran  yang tidak putus putusnya hingga pesakit meninggal.


sha3622.blogspot/com
Mengapa tubuh dapat menjadi asid dan bagaimana mencegahnya?

Ini terjadi kerana kita mengambil makanan yang “membentuk asid” 
lebih banyak daripada makanan yang “membentuk asas”. Istilah 
“pembentuka sas ” tidak sama artinya dengan “asid”. Ini perlu 
diperhatikan untuk tidak menimbulkan kekeliruan. Limau nipis 
adalah makanan yang sangat masam, namun ia membentuk keadaan asas pada tubuh dan sebaliknya susu yang telah dipasteur 
tau susu UHT  merupakan sejenis makanan yang beralkali atau susu 
UHT adalah jenis makanan asas , namunakan menimbulkan keadaan 
asid bagi tubuh [susu segar tanpa diperoses akan tetap memberikan 
keadaan asas pada tubuh]. Kesimpulannya adalah bahwa makanan 
yang kita ambil merupakan faktor terbesar bagi keasidan pada tubuh 
kita. Untuk mencegahnya maka kita sebaiknya mengetahui jenis makanan
 apa yang dapat diambil. Secara purata, untuk menjadi sihat sebaiknya kita mengambil makanan “pembentuk asas” sekurang-kurangnya sebanyak 75% dan makanan 
“pembentuk asid”  maksimanya 25%. Untuk pesakit penyakit berat,peratusan jumlah makanan yang "berbentuk beralkali " ini perlu dinaikkan. Contohnya, pesakit  kanser  disyorkan untuk makan 100%  makanan berbentuk  alkali  dan berpantang makanan berbentuk asid


Makanan penyabab asid  juga mengandungi sejumlah besar protein dan sedikit 
air. Hampir semua makanan protein dan biji-bijian (beras, jagung, gandum dsb) 
termasuk barangan pemorsesannya memberi reaksi kimia  pada tubuh kecuali 
susu mentah, yogurt dan kacang almond sebaliknya makanan berbentuk asas  
berkadar air yang tinggi dan mengandung sejumlah kecil protein. Semua jenis buah 
dan sayuran (termasuk pokok lada salad, ubi dan sayur-sayuran adalah makanan 
pembentukan asas kecuali tomato (terutama yang masak). Makanan pemorsesannya 
umumnya merupakan makanan “pembentuk asid’  Walaupun rasa asas yang 
dibuat dengan sayur-sayuran atau buah-buahan. Dalam proses asas makanan 
telah juga diubahsuai dan diperbesarkan oleh sejumlah lain-lain bahan-bahan kimia, 
pengawet, pemanis, pewarna yang akhirnya membawa kepada makanan tadi menjadi "pembuat asid".Salah satu proses penyakit - penyakit degeneratif atau penuaan disebabkan oleh keracunan yang disebut ASIDIFIKASI, dimana salah satu pnyebabnya adalah gaya hidup yang salah (minuman beralkohol, bersoda, dll serta mengabil makanan tidak 
sihat atau yang mengandung bahan pengawet, penyedap rasa, serta pewarna), pH darah normal sekitar 7,2 - 7,4 tidak lagi dapat dipertahankan sehingga menyebabkan proses  penuaan , salah satu cara yang mudah untuk mengatasi keadaan ini adalah dengan cara minum air ber - Alkali tinggi.

Bagaimana cara untuk mengetahui bahwa tubuh anda berasid atau sebaliknya

Anda hanya perlu melakukan test pada air ludah anda pada kertas Lakmus 
[litmus paper]. Gunakan kertas lakmus yang memiliki setidaknya pH diantara 4.0 - 8.0 dan memberikan warna berbeda untuk setiap perubahan pH 0.5 - 1.0. Sebelum memeriksa air liur anda, bersihkan mulut dengan cara mengumpulkan air liur didalam mulut dan ludahkan dan lakukan 2 kali berturut turut. Pada kali ketiga, ambil air liur anda dan sapukan pada kertas lakmus dan anda membandingkan warnanya denganstandard warna yang diberikan [biru. hijau, kuning, dst]. 
sha3622.blogspot/com



Berikut manfaat air alkali yang mungkin dapat kita 

1. Air Alkali dan Jantung
Air alkali juga diyakini dapat  menyembuhkan penyakit jantung, rematik, kerusakan 
kulit, penyakit saluran napas, usus, dan penyakit kewanitaan.

2. Memperlancar Sistem Pencernaan
Mengambil air alkali dalam jumlah cukup setiap hari akan memperlancar sistem 
pencernaan membolehkan kita terhindari dari masalah-masalah pencernaan seperti 
ulser  ataupun sembelit. Pembakaran kalori juga akan berjalan dengan lancar.

3. Air Alkali Membantu Memperlambat Tumbuhnya Zat-Zat Penyebab Kanser,
Ianya juga mencegah Penyakit batu pada buah pinggang  dan hati. Minum air 
alkali akan membuat tubuh lebih bertenga.

4. Perawatan Kecantikan
Bila kurang minum air beralkali, tubuh akan menyerap kandungan air dalam kulit 
sehingga kulit menjadi kering dan berkedut, selain itu, air alkali dapat melindungi 
kulit dari luar, sekaligus melembabkan dan menyehatkan kulit. juga untuk menjaga 
kecantikan , kebersihan tubuh pun seharusnya benar-benar diperhatikan, dengan 
meminum air putih 8 – 10 gelas sehari.

5. Untuk Kesuburan
Meningkatkan produksi hormon testosteron pada lelaki serta hormon estrogen pada 
wanita.Menurut hasil kajian dari sebuah lembaga kajian trombosis di London, jika 
seseorang selalu mandi dengan air sejuk maka peredaran darahnya lancar dan tubuh 
terasa lebih segar . Mandi dengan air sejuk beralkali akan meningkatkan pengeluaaran 
sel darah putih dalam tubuh serta meningkatkan kemampuan seseorang terhadap 
serangan virus.Bahkan, mandi di waktu pagi dapat meningkatkan  pengeluaaran 
hormon testosteron pada lelaki serta hormon estrogen pada wanita. Dengan begitu 
kesuburan serta kegairahan seksual pun akan meningkat. Selain itu sel kulit dapat dibaiki, 
kuku lebih sihat dan kuat, tak mudah retak.

6. Sebagai Obat Stroke
Air alkali tidak hanya digunakan untuk mengubati berbagai penyakit kulit, tapi juga berkesan untuk mengubati lumpuh, seperti kerana stroke, secara ringkas penyakit stroke adalah berkurangnya penghantaran oksigen atau darah ke otak. Air Alkali adalah air yang mempunyai kadar oksigen yang tinggi sehingga, kekurangan  penghantaran oksigen dapat di hindari sebabnya, air tersebut dapat membantu memperkuatkan kembali otot-otot dan ligamen serta memperlancar sistem peredaran darah dan sistem pernafasan, meningkatkan pengalirani darah dan oksigenisasi sel-sel, 
sehingga dapat mencegah kekakuan otot, menghilangkan rasa perit serta menenangkan fikiran. Kandungan ion-ion terutama khlor, magnesium, hidrogen karbonat dan sulfat dalam air panas, membantu pelebaran pembuluh darah sehingga meningkatkan pengaliran darah. Selain itu pH airnya mampu menguatkan sel kulit.

7 Kesan yang menenangkan
Air alkali yang mengandungi ion negatif dapat meredakan rasa sakit, meneutralkan 
racun, memerangi penyakit, serta membantu menyerap dan memenfaatkan oksigen. Ion 
negatif dalam aliran darah akan mempercepat pengiriman oksigen ke dalam sel dan 
jaringan.

8. Melangsingkan / membuat berat badan ideal
Dikala tubuh kita sudah “terlalu berasid” tubuh akan merangsang dengan cara 
menyimpan lemak untuk melindungi organ organ penting dari asid ini,untuk 
mengatasi keadaan yang terlalu  berasid ini, air alkali adalah pilihan yang sangat 
tepat. kerana air dengan kadar pH 7.5 keatas ini akan mengaktifkan enzim dalam 
tubuh ianya akan meningkatkan pembakaran kalori dari sisa-sisa makanan yang 
bersifat asid yang tidak diperlukan oleh tubuh.
Air alkali juga bersifat menghilangkan kotoran-kotoran dalam tubuh yang akan lebih 
cepat keluar melalui air kecing. Bagi yang ingin menguruskan badan pula, meminum
 air alkali suam sebelum makan (sehingga merasa agak kenyang) merupakan satu 
cara untuk mengurangi jumlah makanan yang masuk. Apatah lagi air alkali ini tidak mengandung kalori, gula, ataupun lemak. Namun yang terbaik adalah meminum pada 
suhu yang agak sedang, tidak terlalu panas, dan tidak terlalu sejuk. 

9. Tubuh Lebih Segar
Khasiat air alkali tidak hanya untuk membersihkan tubuh saja tapi juga sebagai zat 
yang sangat diperlukan oleh tubuh. Kita mungkin lebih dapat bertahan kekurangan
 makan beberapa hari berbanding air kurangan Sebab, air merupakan bagian terbesar 
dalam komposisi tubuh manusia.

10. Penyeimbang tubuh .
Jumlah air yang menurun dalam tubuh, fungsi organ-organ tubuh juga akan menurun 
dan lebih mudah terganggu oleh bakteri, virus. Namun, tubuh manusia mempunyai 
mekanisme dalam mempertahankan keseimbangan pengambilan air yang masuk 
dan yang dikeluarkan. Rasa haus pada setiap orang merupakan mekanisme normal 
dalam mempertahankan  pengambilan air dalam tubuh. Air yang diperlukan tubuh
 kira-kira 2-2,5 l (8 – 10 gelas)  sehari. Jumlah keperluan air ini sudah termasuk  
pengambilan air dari makanan (seperti dari kuah sup, soto), minuman seperti susu,
 teh, kopi, sirup. Selain itu,  pengambilan air juga diperolehi dari hasil metabolisme 
makanan yang dambil dan metabolisme jaringan sel di dalam tubuh.
Air juga dikeluarkan tubuh melalui air kencing dan peluh. Jumlah air yang 
dikeluarkan tubuh melalui air kencing sekitar 1 liter sehari, jumlah najis pula 
yang dikeluarkan pada orang sihat sekitar 50 – 400 g/hari, kandungan aimya 
sekitar 60 – 90 % berat najis atau kira-kira 50 – 60 ml air sehari.
Sedangkan, air yang terbuang melalui keringat dan saluran pernafasan dalam 
sehari maksimum 1 liter, tergantung suhu udara sekitar. Belum lagi faktor 
pengeluaran air melalui pernafasan. Seseorang yang mengalami demam, kandungan
 air dalam nafasnya akan meningkat. Sebaliknya, jumlah air yang disedut melalui 
pernafasan berkurang akibat rendahnya kelembapan udara di sekitarnya.
Tubuh akan menurun keadaannya bila kadar air menurun dan kita tidak segera 
memenuhi keperluan air tubuh tersebut. Kardiolog dari AS, Dr James M. Rippe 
memberi saranan untuk meminum air paling sedikit seliter lebih banyak dari apa 
yang diperlukan oleh rasa haus kita. sebabnya, kehilangan 4% cairan saja akan 
mengakibatkan penurunan prestasi kita sebanyak 22 %! Dapat diertikan bila 
kehilangan 7%, kita akan mulai merasa lemah dan lesu.
Aktiviti makin banyak maka makin banyak pula air yang keluar dari tubuh. 
Untuk itu, pakar kesihatan mengingatkan agar jangan hanya minum bila terasa
haus Kebiasaan banyak minum,dalam keadaan sedang haus atau tidak, merupakan 
kebiasaan yang baik untuk kesihat
Jika berada di kawasan yang berhawa dingin, adalah disyorkan minum berlebihan 
kerana udara sejuk dan badan cepat   mengalami kekurangan air  Banyak minum 
juga akan membantu kulit tidak cepat kering. Di ruang yang suhunya tidak tetap 
juga dianjurkan untuk membiasakan meminum meski tidak terasa haus untuk 
menyeimbangkan suhu.

11. Air Alkali dan Keletihan/ Tenaga berkurangan
Keletihan adalah gejala dan isyarat keluhan yang paling umum dari tubuh yang 
terlalu berasid.Racun yang dihasilkan oleh tubuh yang terlalu berasid mengurangi 
daya serap akan protein, mineral dan nutrisi lain. seterusnya akan melemahkan 
kemampuan tubuh untuk mengeluarkan enzim, hormon dan ratusan komponen 
kimia dalam tubuh yang sangat diperlukan untuk proses penjanaan semula

 Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.



Sabtu, 13 September 2014

Herba berkhasiat Ginseng - Nutritious of Ginseng herbs

1. Ginseng dapat membantu proses pencernaan dan meningkatkan selera makan. Ginseng juga merupakan ubat cirit-birit yang berkesan.
2. berkesan mengubati asma dan gangguan pernafasan.
3. Baik untuk merawat kencing manis, rematik, dan bisul.
4. Dapat mengurangkan risiko terkena kanser.
5. Ginseng boleh mengurangi keteganggan fizikal ( stress) dan mental serta membantu memulihkan stamina.
6. Membantu meningkatkan sistem kekebalan tubuh.
7. Berkesan mengurangi kadar kolesterol jahat.
8. Memperlancar peredaran darah.
9. Meningkatkan tenaga dan daya tahan atlet.
10. Ginseng membantu meningkatkan kejernihan mental dan fikiran.
11. Membantu merawat tekanan darah tinggi.(hipertensi)
12. Ginseng boleh digunakan untuk mengubati berbagai penyakit seperti serangan jantung,kemandulan , dan masalah menopause.
13. Salah satu menafaat kesihatan yang paling ketara dari ginseng adalah kemampuannya meningkatkan tenaga tubuh 
14. Merangsang pengeluaran biokimia dan membantu mengatasi keteganggan (stress).
15. Ginseng berguna untuk meningkatkan kadar testosteron dan pebgeluaran sperma.
16. Ginseng diyakini akan membantu meningkatkan kecergasan seorang lelaki.
17. Membantu menstabilkan perubahan suasana hati (mood) dan Sindrom haid di kalangan wanita.
18. Ginseng dapat memperbaiki fungsi paru-paru dan membantu mengurangi kesan dari sekatan penyakit paru-paru kronik.
18. Membantu mengurangi kesakitan dada angina.
20. Ginseng dapat meningkatkan efektiviti pesakit bronkitis berulang. Pengambilan ginseng sebelum mengambil vaksin influenza akan meningkatkan keberkesanan vaksin dalam badan.
21. Orang yang memiliki jumlah sel darah putih yang rendah dapat mengambil ekstrak ginseng untuk memperbaiki keadaan tersebut.

 Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.

Khamis, 11 September 2014

Pentingnya pengambilan makanan seimbang - Balanced food

Klik ditajuk

Hasil carian imej untuk makanan seimbang untuk ibu mengandungPengambilan makanan seimbang merupakan satu saranan yang dianjuran bagi semua orang kerana pengambilan makanan berzat menentukan aspek kesihatan setiap individu.
Pengertian ‘makanan seimbang’  ialah makanan yang memiliki kandungan zat yang sesuai dengan zat yang diperlukan oleh tubuh penting untuk diketahui, keperluan pengambilan zati setiap orang berbeza-beza, bergantung dari jenis kelamin, usia aktifiti seharian, dan lain-lain
Makanan seimbang yang dimaksud haruslah memiliki kandungan zat yang meliputi:
Karbohidrat
Protein
Vitamin & Mineral
Lemak
Serat

Karbohidrat
Karbohidrat sangat diperlukan oleh tubuh, kerana zat ini memiliki peran penting sebagai sumber sumber tenaga utama untuk kegiatan seharian tubuh manusia. Zat karbohidrat terdapat pada makanan:
Contohnya: nasi, kentang mie, ubi, ubi kayu , dan lainnya. Bila tubuh mengalami kekurangan zat karbohidrat, maka gejala awal yang paling mudah didapati adalah tubuh terasa lebih cepat letih kerana kekurangan tenaga dari kebiasaannya.

Gula
Gula boleh didapati pada makanan seperti gula pasir, gula merah, gula batu, sirup, madu dan kueh manis. Namun perlu diawasi, pengambilannya, gula tidak memiliki kandungan zat berkhasiat lainnya kecuali karbohidrat,jadi gula hanya akan mengakibatkan kegemukan pada tubuh.

Lemak
Ramai yang belum mengetahui, bahwasanya lemak merupakan sumber tenaga juga, namun disebab bentuknya sukar diserap oleh tubuh,membuatnya mendatang masaalah bagi tubuh. Lemak adalah bahan sebagai rizab tenaga untuk badan, Lemak yang berlebihan dapat membuat tubuh menjadi gemuk. Lemak terdapat pada minyak, margarin, santan, kulit ayam, kulit itek dan lemak haiwan lainnya.

Protein
Protein berfungsi untuk pertumbuhan tubuh dan mengganti sel yang rosak pada tubuh. Jadi keperluan protein menjadi kemestian bagi tubuh setiap hari. Protein terdapat pada: Ikan, ayam, daging, telur, susu, tahu, tempe serta kacang

Vitamin & Mineral
Vitamin & Mineral mempunyai fungsi untuk membantu melancarkan prestasi badan. terdapat banyak pada sayur-sayuran dan buah-buahan.

Serat
Serat memiliki banyak fungsi bagi tubuh, diantaranya:
Membantu menurunkan glukos dalam  darah
Membantu menurunkan lemak dalam darah
Melancarkan pembuangan air besar
Membuat perut terasa lebih kenyang
Serat terdapat pada makanan jenis:
Roti gandum, buah, dan sayuran segar Kacang, tahu, tempe,

sha3622.blogspot.com

Jumlah & Jenis Makanan Sehari-hari Sesungguhnya, entah dari mana kita mengamalkan perinsip makan 3 kali sehari. Perinsip tersebut telah ditanamkan secara turun temurun dari orangtua kita. Sebenarnya yang terpenting adalah cara pemakanannya, asalkan keperluan zat tubuh mencukupi, cara makan yang berlebihan adalah menurut hawa nafsu semata-mata dan bukanlah oleh dasar keperluan zat tubuh semata-mata. Sebenarnya tidak perlu berlebihan, cara makan yang berlebihan hanyalah mengakibatkan timbulnya potensi penyakit seperti stroke,lemah jantung, kencing g manis dan sebagainya.

Makan teratur
Kegemukan ,Bila gemuk, perlulah berusaha agar berat badan menjadi normal sehingga terhindar dari berbagai penyakit kerana kegemukan. Untuk menurunkan berat badan perlulah makan makanan seimbang dan mengurangi makanan yang tinggi kalori seperti : lemak, gula, kanji,selain itu diperlukan lebih banyak kegiatan jasmani secara teratur sesuai kegemaran, seperti berjalan kaki, menunggang basikal, berenang, dan sebagainya.

Diet Untuk Kencing Manis
Sama sahaja iaitu makanan seimbang, sesuai dengan keperluan zat. bezanya pada pesakit kencing manis : ditekankan pada perlunya makan teratur dalam hal jenis dan jumlah maknan serta waktu makan.
Bagaimana Cara Makan yang Teratur
Untuk itu perlu diketahui :
Keperluan Tenaga / kalori sehari
Keperluan bahan makanan sehari

Apakah Berat Badan Yang Sihat
Berat badan yang sihat ialah berat badan tubuh yang memiliki kadar seimbang dengan tinggi badan. Tubuh sehat ideal secara fizikal dapat dilihat dan dinilai dari penampilan luar.
Berat tubuh yang sehat dan ideal dapat dikelifikasikan dengan menggunakan rumusan:
Body Mass Index /
Indeks Massa Tubuh
=
Berat Badan
Setelah mengetahui status berat badan, penting pula untuk mengetahui pembatasan keperluan kalori yang dapat diperkirakan sesuai dengan status hasil akhir penghitungan Body Mass Index , yakni seperti berikut :
Very obese
:
1000 kalori/hari
Obese
:
1500 kalori/hari
Overweight
:
1700 kalori/hari
Normal
:
2000 kalori/hari
sha3622.blogspot.com

Namun sesungguhnya pengertian tubuh sihat ideal melalui aspek kesihatan ialah mencakupi pembahasan yang lebih luas yang tidak cukup hanya melalui penilaian secara fizikal tubuh.

Titik yang mencapai tubuh yang sihat yang sesuai, jika dimulakan untuk meningkatkan pengambilan nutrien. Jika perlu, sejak janin di dalam rahim. Penting dalam keadaan kesihatan wanita hamil perlu menjadi pemakanan yang mencukupi serta mengekalkan kesihatan untuk melahirkan bayi yang sihat.Yang lebih penting adalah pemantauan pertumbuhan dan perkembangan anak selanjutnya sampai anak dewasa, agar mencapai tinggi badan dan berat badan ideal, sehat jasmani dan rohani, menuju sumber daya manusia yang berkualitas.
Pada masa dewasa dan perkembangan usia seterusnya merupakan masa kritikal untuk terjadinya kegemukan dengan berbagai komplikasi penyakit. Hal ini biasanya terjadi kerana perubahan gaya hidup menjadi lebih santai, kurangnya beraktiviti dan kecenderungan caea pemakanan yang berlebih yang mengandungi kalori terlalu tinggi, protein dan lemak Juga penting adalah usaha untuk mengelakkan peningkatan penyakit kardiovaskular, boleh dimulakan dengan mengamalkan gaya hidup bersih dan sihat.

Perkara utama adalah keseimbangan. Berat badan tidak berlebih dan tidak pula kekurangan nutrisi yang menjadi penyebab kepada berbagai macam penyakit.
Ancaman kekurangan zat makanan atau kekurangan pengambilan nutrien kepada badan banyak terjadi akhir-akhir ini di tengah-tengah masyarakat bandar adalah disebabkan oleh pola makan berlebihan yang berlainan dengan nutrien yang diperlukan.
Sebagian besar makanan yang kita makan sehari-hari baik secara sengaja maupun tidak disengaja, kandungannya terlalu sedikit vitamin, protein nabati, garam mineral, lemak nabati, zat asid amino essensial, hingga zat berserat serta air
Perkara yang paling membahayakan ialah pengamilan terlalu banyak bahan pengawet, gula, garam protein haiwan, lemak haiwan, kolesterol dan makanan yang diproses

Keseimbangan pengambilan nutrisi seperti karbohidrat, mineral, protein, vitamin dan lain sebagainya penting adanya untuk diperhatikan. adapun cara pemakanan yang disaranrkan yang menjadi dasar pola makanan berkhasiati seimbang terdiri dari 3 golongan bahan makanan yakni zat tenaga (karbohidrat), zat pembangun (protein), dan zat pengatur dalam jumlah yang sesuai dengan keperluan tubuh.
Karbohidrat dapat diperoleh dari beras, jagung, roti, mee, makaroni, bihun, kentang, ubi kayu, ubi, talas, kanji, gula dan minyak.
Protein dapat diperoleh dari daging, ayam, telur, ikan, udang susu, kacang dan hasil pemorsesan seperti tahu dan tempe.

Zat pengatur banyak terdapat dalam sayur-sayuran yang berwarna kuning, jingga dan merah.
Seiring dengan ancaman kekurangan zat makanan yang secara tidak sengaja kita jalani, pengamal kesihatan sering mengesyorkan keseimbangan diet yang sihat diikuti dengan aktiviti sukan.
 Tidak perlu berolahraga yang berat hingga bermandi keringat, cukuplah berolahraga sederhana selama 30 minit, 5 hari seminggu asalkan secara rutin. berupa jalan cepat atau joging dengan degupan jantung 100-130 detik dengan demikian, aktifiti tersebut telah mengurangkan 250 kalori sehari.

Garam
Garam mengandungi unsur sodium dan chlor (NaCl), dimana unsur sodium sangat penting untuk mengatur proses keseimbangan cairan di dalam tubuh, disamping fungsinya dalam mengatur kelancaran proses transmisi saraf dan kerja otot.
Tubuh manusia sebenarnya hanya memerlukan kurang dari 7gr garam sehari atau bersamaan dengan 3.000 mg sodium.
Satu sudu teh garam bersamaan  dengan 2.000 mg sodium. Sodium yang terkandung dalam setiap menu modern kebanyakkan ialah sekitar 500 mg. kerapkali dalam menu makanan harian kita mengandungi garam berlebihan dari yang sekedar kita perlukan oleh tubuh. menyebabkan organ ginjal jadi 6 kali lebih berat untuk membuangnya. Selain itu, pengambilan garam berlebihan bagi tubuh juga menyebabkan darah tinggi., orang yang mengidap penyakit jantung pun perlu mengawl pengambilan sodium juga. Begitu juga jika mengidap penyakit ginjal dan gangguan hati.
Beberapa jenis makanan yang banyak mengandung sodium, antara lain seperti soda kueh, serbuk soda sebagal pengawet, julap, makanan yang dipanggang, keju, makanan dalam tin dan laut, serta bijirin sementara beberapa jenis makanan yang memiliki kadar rendah sodium antara lain seperti buah dan sayur-sayuran segar, daging dan ternakan  segar.
Penting diketahui, kekurangan garam sama berbahayanya dengan berlebihan garam. Kekurangan sodium dan chlor secara drastik boleh menjadi beban lain bagi ginjal. diiringi gejala pembengkakan (oedema), kaki bengkak yang disebabkan penyakit jantung.

Adapun pengawasan pengambilani terbagi menjadi 3 kategori:
Diet ketat : cukup 500 gr sodium atau setara 1,5 gr garam dapur.
Diet Sedang : cukup 800 gr sodium atau setara 2 gr garam dapur.
Diet Ringan : cukup 2000 gr sodium atau setara 5 gr garam dapur.

Berikut kandungan mineral yang terdapat dalam garam yang biasa kita ambil sehari-hari dari makanan maupun minuman.

Yodium Zat mineral yodium biasanya terdapat pada garam, namun pastikan garam yang anda beli memiliki kandungan yodium. kerana zat ini berperanan penting untuk membantu perkembangan kecerdasan atau kepandaian pada anak pada masa pertumbuhannya.

Phospor Phosfor berfungsi untuk pembentukan tulang dan membentuk gigi.

Cobalt Cobalt memiliki fungsi untuk membentuk pembuluh darah.

Kalsium Kalsium atau zat kapur merupakan zat mineral yang memiliki fungsi dalam pembentukan tulang dan gigi disamping perannya dalam kecergasan otot pada tubuh.

Kalium berfungsi sebagai pembentuk aktiviti otot jantung.

Zinc diperlukan untuk pembentuk enzim dan hormon penting.

Sulfur atau Belerang Berfungsi dalam proses pembentuk protein di dalam tubuh.

Chlor Chlor digunakan tubuh kita untuk membentuk HCl atau asid klorida pada perut. HCl sendiri berfungsi membunuh kuman penyebab penyakit dalam perut serta mengaktifkan pepsinogen menjadi pepsin.

Magnesium berfungsi sebagai zat yang pembentuk sel darah merah berupa zat pengikat oksigen dan hemoglobin.

Mangaan berfungsi untuk mengatur pertumbuhan tubuh kita dan sistem reproduksi.
Tembaga Tembaga pada tubuh manusia berguna sebagai pembentuk hemo globin pada sel darah merah.

Natrium / Na
Natrium adalah zat mineral yang kita perlukan sebagai pembentuk faram di dalam tubuh dan sebagai penghantar impuls dalam serabut syaraf dan tekana osmosis pada sel yang menjaga keseimbangan cairan sel dengan cairan yang ada di sekitarnya.

Flour - tepung

Memiliki peranan dalam pembentukan lapisan email gigi 


 Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.

Selasa, 9 September 2014

Menafaat burung puyuh bagi tubuh kita - Fully benefit quail for our bodies



sha3622.blogspot.com

Menafaat burung puyuh bagi tubuh kita


Menafaat dan Kandungan Gizi Telur Burung Puyuh

Telur puyuh merupakan sumber protein terbaik.
Seratus gram telur puyuh mengandung 13,05 gram protein, lebih sedikit  dari telur ayam maupun telur itek.

Salah satu keunggulan protein telurnya dibandingkan dengan protein haiwan lain adalah daya penghadamanya yang sangat tinggi,maksudinya, setiap gram protein yang masuk akan dicerna di dalam tubuh secara sempurna.

Nutrisi otak
Selain protein, lemak, vitamin, dan mineral, telur burung puyuh juga kaya akan kolin. Kolin berperanan penting di dalam tubuh, terutama bagi perkembangan fungsi otak.Hal berkaitan dengan peranan kolin sebagai komponen asetilkolin yang berfungsi sebagai pengantar

sha3622.blogspot.com
isyarat saraf
Pengabilan kolin yang cukup akan membantu isyarat saraf pada otak, sehingga dapat memperkuat daya ingat anak-anak dan menghindari kepikunan pada warga tua 
Seratus gram telur puyuh dan telur itek mengandungi 263,4 mg kolin, lebih tinggi daripada kolin yang terdapat pada telur ayam. Namun, keperluan kolin setiap orang berbeza-beza.
Ibu-ibu yang sedang kehamil hingga menyusui, sebaiknya mulai mengambil makanan sumber kolin, seperti telur puyuh, dalam jumlah yang banyak.Ianya penting untuk membantu perkembangan otak janin.

Selain itu, pengambilan kolin yang cukup pada saat kehamilan juga dapat mengurangi risiko kematian sel pada janin, yang bererti mengurangi kemungkinan bayi cacat dan keguguran, sementara pengambilan kolin dikala menyusui dapat membuatkan perkembangan otak bayi secara optimal.Kajian yang dilakukan oleh Meck dan William (1999) menunjukkan bahwa untuk perkembangan janin yang optimal, pemberian makanan kaya kolin sebaiknya dilakukan sewaktu bayi dalam kandungan (20-25 minggu) hingga disaat melahirkan.

Kajian yang dilakukan Ladd dkk (1993) menunjukkan, kolin tidak hanya baik diambil oleh mereka yang sedang dalam tahap pertumbuhan, tetapi juga oleh warga tua 
Mereka yang berada pada usia lanjut juga wajib mengambil kolin untuk mempertahankan fungsi otak
agar selalu sihat, selain itu, kolin juga dapat memperbaiki memori otak yang rusak akibat proses penuaan.

Melindungi mata
Salah satu ciri khas yang sangat menarik dari telur, termasuk telur puyuh, adalah warna kuning telurnya.
Warna kuning telur tersebut bukan sekadar warna yang menyegarkan mata, tetapi juga menunjukkan bahwa telur mengandungi sebatian lutein dan zeaksantin.Kedua sebatian itu merupakan pigmen yang memberikan warna kuning.
Selain memberikan warna kuning, pigmen tersebut ternyata juga mempunyai khasiat kesihatan yang sangat luar biasa.

Kata Lutein berasal dari bahasa Latin luteus, yang berarti kuning emas.
Demikian juga kata zeaksantin yang berasal dari kata zea yang merujuk pada genus jagung, dan xanthin yang juga berasal dari bahasa Latin yang berarti kuning.

Selain pada telur, lutein dan zeaksantin juga banyak terdapat pada sayuran hijau.
Hasil kajian yang dimuat dalam The Journal of Nutrition, August 2004, menunjukkan bahawa lutein pada kuning telur lebih mudah diserap oleh tubuh berbanding lutein pada sayuran hijau seperti bayam.
Meskipun belum ada  kajian yang menjelaskan secara pasti, berkemungkinan besar kerana kuning telur banyak mengandungi lemak, sehingga lutein lebih mudah larut dan diserap oleh tubuh.Lutein dan zeaksantin tidak mempunyai  vitamin A, meskipun keduanya sangat baik untuk mata. Secara alsemulajadi lutein dan zeaksantin terdapat pada retina mata.Pengambil makanan yang kaya lutein dan zeaksantin akan meningkatkan kandungan lutein dan zeaksantin dalam retina mata.

Di dalam retina mata, lutein dan zeaksantin dapat membantu melindungi mata dari kerosakan dengan cara memapis sinar biru, terutama pada bayi dan anak-anak.menurut Bone dkk (1992), lutein dan zeaksantin berpotensi menyerap cahaya biru hingga 20-90 persen.Kanak-kanak sangat berpotensi terkena sinar biru yang berasal dari pancaran sinar matahari, layar televisian, ataupun komputer. Sinar biru sebenarnya adalah sinar yang memiliki  gelombang sepanjang antara 400-500 nm pada spektrum sinar yang masih dapat diterima mata.
Namun, pada usia yang masih mentah, lensa mata pada kanak-kanak belum cukup matang,belum sepenuhnya mampu menyerap sinar biru yang masuk. Jika perkara ini berlaku agak lama, sinar tersebut dapat menyebabkan kerosakan dan menyebabkan luka pada retina mata anak.Pendek kata, telur puyuh sangat disarankan untuk kanak-kanak yang sedang dalam tahap pertumbuhan juga ibu-ibu pada masa kehamilan dan menyusui.
Orang tua juga dianjurkan untuk mengambil telur burung puyuh, asalkan tidak mempunyai kadar kolesterol yang tinggi atau menderita kencing manis.

Mengandungi Zat Anti kanser
Tubuh tidak dapat mengeluarkan sendiri lutein dan zeaksantin yang diperlukan tubuh,sebab itulah, peranan makanan yang kaya akan lutein dan zeaksantin sangat diperlukan.  termasuklah telur burung puyuh.

Lutein dan zeaksantin tidak hanya diperlukan oleh kanak-kanak , tetapi juga bagi orang dewasa.
satu  kajian yang telah dijalankan menunjukkan bahawa pengambilan minimal 30 mg lutein setiap hari dapat memperlambat proses penuaan hingga 40 persen. 

Tubuh lebih kelihatan muda, terutama yang berhubungan dengan kesihatan mata.
Beberapa kajian menunjukkan, lutein dan zeaksantin juga baik untuk melawan risiko penyakit kanser dan ketumbuhan 

 Khasiat daging burung puyuh.


Antara khasiat burung puyuh ialah melancarkan perjalanan darah dan membantu kesihatan kaum lelaki, menguatkan tulang belakang dan mengandung zat & protein yang tinggi. Berbanding daging ayam, daging burung puyuh mengandungi khasiat pemakanan yang lebih tinggi di samping kandungan kalorinya yang rendah.Burung puyuh sebenarnya boleh menjadi ubat kepada sesetengah penyakit, terutamanya lelah atau asma\
 Dagingnya sangat lazat dan enak.Ianya, merupakan makanan alternatif bagi para peakit jantung koroner dan darah tinggi.Daging burung puyuh dengan tekstur daging halus lembut dan manis dengan kandungan kolesterol sangat rendah.Ianya kaya dengan mikronutrien dan berbagai vitamin termasuk folat, B kompleks dan vitamin E dan K.Ianya juga dapat menguatkan tulang belakang.Burung puyuh berkhasiat, kaya dengan protein, zat besi, kalsium & fosfor, Oleh kerana itu disarankan bagi orang yang kadar kolesterolnya tinggi dan mereka yang ingin mejagakan tahap kolesterol yang rendah.
Pada sistem saraf manusia memiliki peranan khasiat khusus, daging burung puyuh & telurnya dapat digunakan sebagai obat.

Antara Zat yang terkandubg dalam daging burung puyuh adalah seperti berikut 

Nutrition Facts
Quail, cooked
Amount Per 1 oz (28 g)
Calories 65
•  % Daily Value*
Total fat 4 g    6%
Saturated fat 1.1 g    5%
Polyunsaturated fat 1 g  
Monounsaturated fat 1.4 g  
Cholesterol 24 mg    8%
Sodium 15 mg    0%
Potassium 61 mg    1%
Total Carbohydrate 0 g    0%
Dietary fiber 0 g    0%
Sugar 0 g  
Protein 7 g    14%
Vitamin A    1%    Vitamin C    1%
Calcium    0%    Iron    7%
Vitamin B-6    10%    Vitamin B-12    1%
Magnesium    1%

 Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.