Ahad, 7 September 2014

Khasiat Daging Lembu - Beef Nutrition

Khasiat Daging Lembui 

sha3622.blogspot.com
 Daging lembu memiliki banyak sekali kandungan khasiat yang sangat
 bermenafaat dalam menjaga kesihatan tubuh

Diantara Kandungan Zat  Manfaatnya seperti berikut

 Zat Besi
Zat besi adalah salah satu keperluan penting bagi tubuh kita. Kita boleh mendapatkan zat besi dari daging lembu kerana daging lembu mengandungi zat besi yang sangat tinggi. Kekurangan zat besi akan menyebabkan anemia membuatkan tubuh menjadi lesu.
Zat besi pada daging lembu bermenafaat untuk meningkatkan metabolisme dalam tubuh, mempengaruhi semangat belajar anak dan juga sebagai benteng bagi tubuh kita kerana zat besi dapat meningkatkan kekebalan tubuh.
http://sha3622.blogspot.com

Protein
Daging lembu juga mengandungi kandungan zat yang tidak kalah pentingnya selain zat besi, iaitu proetin. Protein sangat penting kerana dapat membantu perkembangan otak pada anak. Selain itu protein juga dapat membantu tubuh dalam membentuk jaringan baru pada otot-otot tubuh.

 Selenium
Kandungan zat lainnnya pada daging lembu adalah selenium. Selenium sangat diperlukan untuk membentuk zat antioksida dan meningkatkan imunisasi anak.

Zink
Zat Zink juga terdapat pada daging lembu. Zat ini berfungsi untuk meningkatkan metabolisme dan fungsi kekebalan tubuh. Kekurangan zat ini bolrh menyebabkan gangguan pada pengembangan fungsi reproduksi laki-laki dan pembentukan sperma serta mengganggu fungsi kekebalan tubuh.

Vitamin B Kompleks
Vitamin B kompleks pada daging lembu dapat membantu sistem saraf otak sehingga mampu membantu menjaga konsentrasi dan meningkatkan daya ingat.

Omega 3
Kandungan zat lain pada daging lembu ialah omega 3. Omega 3 membantu fungsi jantung, sistem saraf pusat dan hati. Dalam 150 gram daging sapi, mengadungi sekitar 30 gram asam lemak 
Omega 3.
Itulah beberapa khasiat dan kandungan zat pada daging lembu yang dapat membantu kita untuk menjaga tubuh agar tetap sihat

 Kunjungi ( http://sha3622.blogspot.Com ) untuk info seterusnya.

Tiada ulasan:

Catat Komen