Sabtu, 4 Januari 2014

Katarak Mata / Gloukoma / Rabun / Mata berair / Pudar (EyeCataract / Gloukoma / Blindness / watery eyes / Fade)

Katarak Mata
 1. Katarak subkapsular
 1. Katarak nuklear
 1. Katarak kortikal
 1. jangkitan kuman dan pendarahan
 1. kuasa kanta yang tinggi
 1. kanta baru boleh berkabut seperti sebelumnya
 1. 1% retinal detachment dan bengkak pada retina

Apakah katarak?

Katarak adalah kanta mata yang lutsinar bertukar warna menjadi kuning susu dikenali sebagai katarak atau selaput mata. Biasanya berlaku pada kedua-dua belah mata, dan tahapnya berbeza bagi setiap mata.
Katarak mata
Jenis katarak mata
Cahaya yang memasuki mata, perlu melalui kanta untuk ke retina bagi menghasilkan imej. Akibat kekabutan kanta (disebabkan oleh katarak), imej yang terbentuk mengalami gangguan. Inilah yang menyebabkan pesakit katarak mengalami gangguan penglihatan sama ada jauh ataupun dekat. Selain gangguan penglihatan, mereka akan mengalami silau tidak kira siang atau malam, sensitif pada cahaya lampu, halos dan diplopia (penglihatan berganda) dan gangguan penglihatan warna pada peringkat yang serius. Namun,  katarak tidak menyebabkan kesakitan pada organ mata.
Apa puncanya?
Ia biasanya berpunca daripada peningkatan usia, trauma, diabetes mellitus, merokok, toksik seperti pengambilan steroid dan kongenital (lahir dengan katarak).
Diabetic cataract
Diabetic cataract
Trauma cataract
Trauma cataract
Terdapat 3 jenis katarak iaitu:
Pesakit yang mengalami katarak subkapsular akan mengalami silau dengan cahaya lampu kenderaan di hadapan, silau dengan cahaya matahari dan mengalami gangguan penglihatan dekat.  Pesakit dengan nuklear katarak akan mengalami perubahan kuasa cermin mata (myopia). Pesakit dengan kortikal katarak mengalami silau sepanjang masa.
Katarak boleh menyebabkan kebutaan. walaubagaimanapun, tidak semua katarak perlu dibuang…bergantung kepada kematangan katarak dan keperluan penglihatan pesakit.

Adakah katarak boleh diubati?
Ya, dengan pembedahan katarak.
Pembedahan katarak dilakukan di dalam bilik pesakit luar sahaja dengan menggunakan bius setempat. Operasi mengambil masa selama 30 – 60 minit. bahagian kanta yang kabut akan dibuang dengan menggunakan teknik phacoemulsification. Pesakit dibenarkan pulang selepas 1 – 2 jam selepas pembedahan sekiranya tiada sebarang masalah. Mata yang dibedah akan ditutup sehingga keesokan harinya. pesakit juga akan dibekalkan dengan ubat penitis bagi membantu mempercepatkan proses memulihan.
Pembedahan katarak
Kebiasaannya, pembedahan ini amat berjaya. namun terdapat juga beberapa risiko yang perlu diingat!
Harus di ingat!
Katarak tidak akan pulih dengan ubat penitis atau vitamin. tetapi ia boleh dikawal dengan menggunakan kanta 100% ada pelindung UV (kanta transition atau kanta polycarbonate).


 Kenapa penglihatan saya kabur dan double vison? Pernahkan di antara anda pernah mengalami penglihatan sebegini rupa? Double vision ini juga dikenali sebagai diplopia. Penglihatan berganda atau lebih mudah disebut “double vision” ini sering dikaitkan dengan penglihatan kabur. Ini kerana, apabila double vision itu terjadi, dengan secara automatiknya, penglihatan akan menjadi kabur.
Double Vision
Double Vision
Normal vision
Sebenarnya, agak susah untuk diagnos permasalahan kanak-kanak, kerana kadangkala mereka juga kurang pasti apa yang berlaku kepada diri mereka. Sabar dan teliti adalah kunci kepada jawapan. Kadangkala, tidak semua diagnos boleh digunapakai. Pada mulanya, beliau dikatakan terganggu penglihatannya disebabkan sinus yang membengkak di kawasan hidung. Dipendekan cerita, beliau tidak jadi untuk membuat SCAN kerana ibunya telah merujuk dahulu kepada doktor mata. Alhamdulillah, lega juga saya dengan berita bahawa semuanya tiada masalah. Kanak-kanak itu hanya mengalami gangguan otot-otot matanya. Dengan ganguan otot itu, menyebabkan penglihatannya kabur dan nampak berganda.
Seperti gambarajah di bawah, mata mempunyai otot-otot (extraocular muscles) untuk mengawal dan mengerakkan mata sama ada ke kiri, atas, bawah, oblik, menjeling , berputar, dan sebagainya. Otot-otot ini dikawal oleh saraf-saraf (CN3, CN4 dan CN6). Sebagai contoh, saraf  CN3 adalah mengawal pergerakan ke atas, ke bawah dan ke hidung. Jika ada masalah yang berlaku kepada saraf itu, pergerankan mata akan terganggu.
Gray's_anatomy_Eye_muscles
Permeriksaan boleh dilakukan oleh Optometrist di kejiranan anda. Pemeriksaan biasanya dilakukan dengan dengan menutup sebelah mata berganti-ganti untuk memastikan mata mana yang mengalami double vision dan seterusnya.
i) Binocular Diplopia
 • ini disebabkan apabila mata ditutup sebelah, penglihatan adalah normal.
 • jika melihat menggunakan kedua-dua belah mata, penglihatan adalah kabur dan double vision.
 • berlaku akibat:  i- gangguan saraf 3, 4 dan6 ii- myasthenia gravis iii- orbital infiltration
ii) Monocular Diplopia
 • jika salah satu atau kedua-dua mata (jika tutup kedua-dua mata, memanglah tak nampak ;p ) nampak kabur atau double vision.
 • berpunca daripada: katarak, keratokonus, astigmatism, corneal scarring dan dislocated len.
Kanak-kanak tersebut mengalami Convergence Weakness. Treatment yang dilakukan adalah menjalankan senaman mata. , mata juga memerlukan senaman. Senaman “pencil pushups ” dilakukan untuk tujuan melatih dan menguatkan mana-mana otot yang lemah. Senaman “pencil pushups” ini mudah sahaja, iaitu dengan meletakan pen pada jarak satu tangan mendepa ke hadapan, selaraskan pen di tengah-tengah iaitu di hadapan hidung. Lihat pergerakan pen yang menghala ke arah hidung. Mudah. Ia dilakukan selama 10 minit dengan dos sebanyak tiga kali  macam makan ubat pulak ye?). Jika dengan izin Allah, teknik senaman ini tidak berjaya dan tidak efektif, mungkin ia disebabkan oleh saraf. Tetapi ini semua diputuskan oleh doktor mata. Jika ia disebabkan oleh saraf, mungkin tidak banyak yang boleh dilakukan. 
Topografi kornea normal dan keratokonus
Topografi kornea normal dan keratokonus. 


kerotokonus. Ia berlaku apabila lapisan kornea menipis lalu berubah bentuk menjadi seperti bentuk kon. Menyebabkan penglihatan menjadi ‘distorted’ (herot atau kembang).

Simptom penyakit ini adalah penglihatan kabur dan ‘distorted’, kuasa astigmatism berubah-ubah dan meningkat, silau dan sensitif pada cahaya.

Puncanya?

 1. Ketidakstabilan enzim di dalam kornea menyebabkan gangguan pada pembentukan tisu.
 2. Genetik (kerap berlaku pada bangsa India, bangsa Eropah dll).
 3. Pendedahan pada cahaya UV yang berlebihan.
 4. Amat kerap menggosok mata.
 5. Iritasi mata yang kronik.
 6. Pengguna kanta sentuh (poorly fit contact lens)

Bagaimana merawatnya?

 1. RGP contact lens.
 2. ‘Piggybacking’ contact lens
 3. Hybrit contact lens
 4. Boston sclerals lens prosthetic device
 5. C3-R, eye drop yang mengandugi riboflavin (vitamin B2).
 6. Corneal transplant

  menggunakan kanta sentuh RGP supaya korneanya boleh dibentuk semula dan meningkatkan tahap penglihatan.Pakai kanta sentuh ni memang sakit pada peringkat awalnya, mesti tahanlah! yang berkemampuan, guna eye drop pun boleh kerana ubat ini sangat mahal berbanding  kanta lekap RGP.
GLAUKOMA SUDUT TERBUKA

Glaukoma adalah penyakit mata yang secara bertahap mencuri penglihatan. Gejala awal penyakit glaukoma sudut terbuka kadang sulit dilihat. Glaukoma sudut terbuka ini berkembang perlahan-lahan dan kadang-kadang tidak menunjukkan gejala kehilangan penglihatan selama bertahun-tahun.

Kebanyakan orang yang menderita penyakit glaukoma sudut terbuka tetap merasa baik dan tidak merasakan perubahan dalam penglihatan mereka. Hal ini kerana hilangnya penglihatan berawal dari tepi atau dari samping. Sementara itu ketajaman penglihatan masih bagus. 

Pada saat seorang pasien menyadari kehilangan penglihatan, biasanya penyakit ini sudah terlanjur parah.  

Tanpa pengobatan yang tepat, glaukoma dapat menyebabkan kebutaan. Namun demikian, kabar baiknya adalah bahwa dengan pemeriksaan mata secara teratur, deteksi dini, dan pengobatan, Anda dapat mempertahankan penglihatan Anda.


Pemeriksaan Mata


Karena gejala awal penyakit glaukoma sudut terbuka sulit sekali terdeteksi, sangat dianjurkan untuk melakukan pemeriksaan mata secara rutin sebelum Anda menderita kerusakan yang parah pada mata Anda. Dokter akan segera membantu mengatasi penyakit Anda, jika glaukoma terdeteksi lebih awal.Kerusakan Saraf Optik


Kerusakan saraf optik terjadi apabila saraf optik tertekan dalam jangka waktu yang lama. Tekanan ini disebabkan oleh tingginya tekanan bola mata atau tekanan intra okuler (TIO) atau intra ocular pressure (IOP). Tekanan bola mata yang tinggi biasanya terjadi karena adanya penumpukan cairan humour aquos di dalam bola mata. Cairan homour aquos ini berbeda dengan air mata. Air mata dihasilkan oleh kelenjar di luar mata untuk melembabkan mata. Cairan humour aquos diproduksi oleh ciliary body (tubuh ciliari).Faktor Risiko


Orang yang memiliki risiko lebih tinggi menderita glaukoma adalah bangsa Afrika, Amerika, atau Amerika Latin. Namun demikian, di Indonesia penderita glaukoma ini juga sangat banyak. Bahkan penyakit ini merupakan penyebab kebutaan terbesar setelah katarak. Penderita diabetes dan jantung juga memiliki risiko lebih tinggi. Selain itu, risiko glaukoma bertambah seiring dengan bertambahnya usia.


CARA MENGOBATI MATA MINUSCara Mengobati Mata Minus – “Apakah mata minus boleh di obati ?”,  
“Apakah mata minus boleh kembali normal ?”.  rabun jauh atau istilah kedokterannya adalah Miopia, dan  mata minus dapat di ubati atau  kembali normal.

Biasanya mata minus terjadi jika kita sering berkerja atau melihat sesuatu dengan jarak dekat terlalu lama. Ketika ini terjadi otot di mata kita yang mengatur fokus mata akan terbiasa dengan kondisi seperti ini. Menggunakan kacamata untuk mengkoreksi mata minus akan memaksa otot mata Anda untuk terbiasa dengan kondisi yang tidak normal sehingga dapat membuat mata minus semakin parah ketika anda tetap melalukan pekerjaan rutin secara dekat.

Lalu bagaimana cara mengurangi  minus pada mata atau cara mengobati mana minus. Sebelum di jelaskan lebih lanjut, sebaiknya anda perlu tahu beberapa penyebab utama kenapa kemampuan penglihatan kita bisa menurun:Berikut penyebab kemampuan mata menurun:

 • Pola makan yang tidak sehat, seperti asupan karbohidrat sederhana yang berlebihan dan makanan yang terlalu diolah, serta makan ketika merasa stress
 • Kebiasaan membaca yang salah seperti membaca sambil tiduran dan membaca di tempat dengan penerangan yang kurang.
 • Polutan di udara, air dan makanan (bahan kimia, pengawet dll)
 • Konsumsi gula yang berlebihan
 • Kurang terkena sinar matahari
 • Tempat kerja yang buruk
 • Terlalu banyak menonton televisi
 • Memakai monitor komputer yang buruk
 • Pola perilaku penyangkalan dan kecanduan

Beberapa hal lain yang perlu juga di perhatikan:

 • Kondisi mental sangat berpengaruh pada kesehatan pengelihatan mata (vision fitness)
 • Memakai kacamata yang sesuai dengan ukuran minus/plus kita, justru akan membuat kita semakin tergantung dengan kacamata dan tidak ada kesempatan untuk memperbaiki penglihatan kita. Dalam buku ini disarankan, untuk memakai kacamata yang setingkat lebih rendah (dengan kemampuan penglihatan sekitar 87,5%) sehingga mata berusaha untuk memperbaiki fokusnya, dan pada akhirnya bisa mengurangi ketergantungan pada kacamata.
 • Kondisi mata yang terkadang terasa capek, perih, buram dsb, adalah suatu pertanda/pesan dari mata, kalau mata sudah terlalu capek, maka dari itu jika kita mengalami hal-hal tersebut, segera istirahatkan mata anda untuk beberapa saat

Cara Mengurangi Minus Mata

 • Lepaskan kacamata jika memungkinkan
 • Lihat ke benda-benda dengan jarak yang berbeda
 • Kedip secara normal, tidak teralu cepat dan lambat
 • Tutup mata Anda, gunakan telapak tangan anda dan berikan sedikit tekanan kepada mata Anda. Ini akan membantu otot Anda menjadi lemas.
 • Melihat benda yang bergerak juga membantu untuk melemaskan otot mata Anda.
 • Makan buah wortel dan berbagai macam buah yang berwarna jingga lainnya tau buah buahan yang asam.
 • Usahakan pergi ke pegunungan hijau, persawahan atau laut yang luas.

Latihan Senam MataUntuk sedikit mengatasi mata yang lelah atau mata stres yang dapat berakibat pada kecacatan mata seperti rabun jauh / miopi / mata min dan rabun dekat / hiper metropi / mata plus, mata lelah dapat sedikit dibantu dengan melakukan latihan senam mata untuk merangsang otot mata agar dapat berkontraksi dengan baik.

Latihan senam mata mungkin saja dapat mengobati / menyembuhkan mata minus / rabun jauh serta mata plus / rabun dekat yang akan membebaskan anda dari kacamata dan lensa kontak yang terkadang membosankan dan menyebalkan.Obat Herbal Untuk Mengobati Mata Minus

Selain menggunakan cara cara diatas, anda juga bisa menggunakan produk herbal untuk mengobati mata minus, yaitu menggunakan Obat Tetes Mata Herbal Radix Vitae.

Tetes mata herbal dapat menyembuhkan mata minus terutama bagi penderita yang masih berada di bawah usia 17 tahun dan penderita minus yang diakibatkan tekanan bola mata tinggi.

Selain itu, radix vitae juga bisa mengobati glaukoma, katarak, silindris, pterigium dan lain-lain.

PENGOBATAN MATA MINUSdiambil dari http://www.unleash-your-vision.com
Dalam kemasan botol radix vitae, tertulis bahwa obat tetes mata ini bisa digunakan untuk menyembuhkan mata minus. Namun demikian, saya sebenarnya tidak terlalu berani berjanji muluk-muluk dan menjamin bahwa tetas mata ini bisa mengatasi semua mata minus.

Penderita minus yang akan menggunakan produk radix vitae perlu memperhatikan hal-hal berikut.

 1. Dilihat dari segi cepat lambatnya pertumbuhan, mata minus dibedakan menjadi dua yaitu minus biasa dan progresif. Minus progresif adalah minus yang perkembangannya cepat. Mata minus progresif lebih sulit disembuhkan.
 2. Penderita minus  yang berusia di bawah 17 tahun, masih ada kemungkinan lebih mudah disembuhkan karena mata masih dalam tahap pertumbuhan.
 3. Mata minus bisa disebabkan oleh bentuk anatomi mata yang kondisi bawaannya lonjong ke belakang. Bentuk mata seperti ini menyebabkan jarak antara lensa mata dan retina terlalu jauh, sehingga bayangan benda yang terjadi jatuh tidak tepat di retina tetapi di depan retina. Terjadilah mata minus. Mata minus model seperti ini tidak bisa diatasi dengan radix vitae.
 4. Ada juga mata minus yang terjadi karena tekanan bola mata tinggi. Tekanan bola mata tinggi menyebabkan bola mata membesar. Bola mata yang membesar menjauhkan jarak antara lensa mata dan retina. Terjadilah minus. Mata minus jenis ini bisa diatasi dengan radix vitae karena radix vitae mempunyai kemampuan menurunkan tekanan bola mata.  Kalau tekanan turun, jarak antara lensa dan retina bisa berkurang. minus pun bisa berkurang
Itu beberapa hal yang perlu diketahui tentang minus. Untuk memastikan semua kondisi itu, Anda  perlu konsultasi dengan dokter mata Anda.

Rabun mataMata manusia mempunyai fungsi seperti kamera bagi melihat dengan jelas. Objek yang sedang dilihat akan difokuskan keatas retina. Keadaan ini dapat dicapai dengan kuasa menumpu yang ada pada kornea dan kanta. Sebaliknya bila imej tidak difokuskan dengan tepat ke atas retina, penyakit mata iaitu rabun mata akan terjadi. Ini akan menyebabkan penglihatan menjadi kabur dan masalah ataupenyakit mata ini boleh dibetulkan dengan menggunakan cermin mata atau kanta sentuh.
Rabun mata boleh dibahagikan kepada tiga jenis:
 • Myopia (rabun jauh)
: Imej difokuskan di hadapan retina
 • Hyperopia (rabun dekat)
: Imej difokuskan di belakang retina
 • Astigmatism
: Imej yang terbentuk mempunyai lebih daripada satu titik fokus

Simpton penyakit mata ini

 • Miopia
: Penglihatan jauh menjadi tidak jelas, sebaliknya penglihatan dekat sangat jelas
 • Hyperopia
: Penglihatan jauh menjadi lebih baik dari penglihatan dekat. Mata mudah penat jika tidak dibetulkan.
 • Astigmatism
: Kabur hampir dikesemua jarak dan imej menjadi senget atau tidak sempurna

Komplikasi

Rabun mata pada orang dewasa, jika tidak dirawat boleh menyebabkan keadaan tidak selesa pada mata, mata penat dan kadangkala mungkin sakit kepala.
Rabun mata di kalangan kanak-kanak memerlukan perhatian yang khusus dan penjagaan mata yang betul. Ini kerana rabun yang tidak dirawat dengan sempurna boleh menyebabkan berlakunya ambliopia (mata malas).

Rawatan

Beberapa kaedah rawatan boleh digunakan untuk rabun matamiopia, hiperopia dan astigmatisma. Rawatan rabun mata secara bukan pembedahan termasuklah cermin mata dan kanta sentuh. Rawatan rabun mata secara pembedahan pula termasuklah kaedah menggunakan laser dan kaedah pembuangan kanta mata jernih. Walaupun beberapa kaedah pembedahan wujud dalam membetulkanrabun mata pada masa ini, bagaimanapun tak semua individu merupakan calon yang sesuai untuk kaedah-kaedah tersebut. Pesakit rabun mata perlu diperiksa dengan cara terperinci terlebih dahulu oleh doktor sebelum apa-apa keputusan dibuat untuk menentukan kesesuaiannya.

Pencegahan

Bagi kanak-kanak adalah disyorkan mengurangkan aktiviti, seperti membaca dengan terlalu lama, menonton televisyen dalam jarak yang dekat atau menghadap skrin komputer dalam jangka masa lama, bagi mengurangkan risiko berlakunya rabun mata myopia (rabun jauh).

Masalah-masalah lain yang berkaitan

Rabun mata Presbiopia (rabun tua) adalah biasanya terjadi kepada mereka yang berumur 40 tahun dan keatas. Ini berlaku disebabkan oleh keadaan perubahan pada kanta mata apabila umur seseorang meningkat. Keupayaan kanta bagi memfokus untuk melihat objek dekat adalah semakin berkurangan. Rabun mata Presbiopia boleh terjadi pada semua orang, dan pada akhirnya mereka perlu untuk memakai cermin mata membaca atau bifokal. Rabun mataPresbiopia tidak boleh dirawat dengan kaedah laser.
Ubat mata yang sesuai juga boleh diambil untuk mengatasi masalahrabun mata

Rabun mata
Mata manusia mempunyai fungsi seperti kamera bagi melihat dengan jelas. Objek yang sedang dilihat akan difokuskan keatas retina. Keadaan ini dapat dicapai dengan kuasa menumpu yang ada pada kornea dan kanta. Sebaliknya bila imej tidak difokuskan dengan tepat ke atas retina, penyakit mata iaitu rabun mata akan terjadi. Ini akan menyebabkan penglihatan menjadi kabur dan masalah ataupenyakit mata ini boleh dibetulkan dengan menggunakan cermin mata atau kanta sentuh.


Rabun mata boleh dibahagikan kepada tiga jenis:


 • Myopia (rabun jauh)
: Imej difokuskan di hadapan retina
 • Hyperopia (rabun dekat)
: Imej difokuskan di belakang retina
 • Astigmatism
: Imej yang terbentuk mempunyai lebih daripada satu titik fokus


Simpton penyakit mata ini • Miopia
: Penglihatan jauh menjadi tidak jelas, sebaliknya penglihatan dekat sangat jelas
 • Hyperopia
: Penglihatan jauh menjadi lebih baik dari penglihatan dekat. Mata mudah penat jika tidak dibetulkan.
 • Astigmatism
: Kabur hampir dikesemua jarak dan imej menjadi senget atau tidak sempurnaKomplikasiRabun mata pada orang dewasa, jika tidak dirawat boleh menyebabkan keadaan tidak selesa pada mata, mata penat dan kadangkala mungkin sakit kepala.


Rabun mata di kalangan kanak-kanak memerlukan perhatian yang khusus dan penjagaan mata yang betul. Ini kerana rabun yang tidak dirawat dengan sempurna boleh menyebabkan berlakunya ambliopia (mata malas).


RawatanBeberapa kaedah rawatan boleh digunakan untuk rabun matamiopia, hiperopia dan astigmatisma. Rawatan rabun mata secara bukan pembedahan termasuklah cermin mata dan kanta sentuh. Rawatan rabun mata secara pembedahan pula termasuklah kaedah menggunakan laser dan kaedah pembuangan kanta mata jernih. Walaupun beberapa kaedah pembedahan wujud dalam membetulkanrabun mata pada masa ini, bagaimanapun tak semua individu merupakan calon yang sesuai untuk kaedah-kaedah tersebut. Pesakit rabun mata perlu diperiksa dengan cara terperinci terlebih dahulu oleh doktor sebelum apa-apa keputusan dibuat untuk menentukan kesesuaiannya.


PencegahanBagi kanak-kanak adalah disyorkan mengurangkan aktiviti, seperti membaca dengan terlalu lama, menonton televisyen dalam jarak yang dekat atau menghadap skrin komputer dalam jangka masa lama, bagi mengurangkan risiko berlakunya rabun mata myopia (rabun jauh).


Masalah-masalah lain yang berkaitanRabun mata Presbiopia (rabun tua) adalah biasanya terjadi kepada mereka yang berumur 40 tahun dan keatas. Ini berlaku disebabkan oleh keadaan perubahan pada kanta mata apabila umur seseorang meningkat. Keupayaan kanta bagi memfokus untuk melihat objek dekat adalah semakin berkurangan. Rabun mata Presbiopia boleh terjadi pada semua orang, dan pada akhirnya mereka perlu untuk memakai cermin mata membaca atau bifokal. Rabun mataPresbiopia tidak boleh dirawat dengan kaedah laser.

Ubat mata yang sesuai juga boleh diambil untuk mengatasi masalahrabun mata


Mata mempunyai banyak kesan refleks terhadap bahagian tubuh yang lain. Saraf, soket dan urat mata dikawal oleh pusat kawalan suhu di otak NW7. Kegagalan kawalan suhu atau sekiranya suhu badan meningkat, biasanya akan menyebabkan masalah mata kering atau masalah juling. Daya penglihatan dipengaruhi oleh tenaga daripada kawasan pencernaan (atau organ kuning NW12NW13,NW14 dan NW15). Kelemahan organ di bahagian pencernaan akan menyebabkan berlaku masalah rabun jauh atau rabun dekat, silau dengan cahaja, kabur atau yang lebih kronik ia akan menjadi katarak. Sesuatu menemuan menarik unik dan sangat tepat ialah ilmu Iridology, iaitu pemerhatian terhadap anak mata yang berwarana hitam boleh menentukan dan mengenalpasti penyakit di seluruh tubuh. Oleh itu, merawatnya menjadi amat mudah jika punca refleks mata dapat dikenalpasti.

Air mata

Air mata ialah rahsia memori. Mengeluarkan air mata dengan cara sedih atau meratap dengan seseorang atau kehilangan sesuatu, akan turut mengalirkan memori bersama dengan air mata tersebut.

Setiap yang kita lihat adalah sesuatu yang kita ada atau miliki (Falsafah Hukum Keseimbangan) . Air mata membantu penglihatan. Orang yang tidak dapat melihat ialah orang yang telah kekeringan air mata. Orang yang masih boleh melihat, tetapi kerap kehilangan sesuatu ialah orang yang mengalairkan air mata dengan kerap.

Mengalirkan air mata amat digalakkan kepada pesakit yang mendapat penyakit akibat perbuatan dosa seperti HIV Aids, sifilis atau sebagainya. Untuk pulih, pesakit perlu insaf, bertaubat kepada Allah dengan taubat hasuha hingga boleh mengalirkan air mata, kemudian Insya Allah penyakit tersebut akan mengalir keluar bersama dengan air mata. Walaupun telah terbukti secara saintifik bahawa rawatan Colour Vibration Therapy boleh merawat pesakit HIV dengan mudah dan pantas, tetapi jika pesakit tidak mahu bertaubat dan masih dengan sikap yang lama, saya minta sila bertaubat dulu sebelum mendapatkan rawatan daripada saya kerana proses rawatan akan menjadi agak rumit.

Jaundis atau demam kuning

Kelemahan yang kritikal terhadap mana-mana bahagian organ pencernaan (Perut, Hati, Limpa NW12Buah Pinggang NW13,Hempedu NW14Pankreas NW15) akan menyebabkan kulit, wajah dan kuku terutama bahagian mata putih akan kelihatan kuning. Di hospital doktor klasik akan mendakwa pesakit telah menghidap jaundis. Sebenarnya jaundis ialah penyakit yang banya berkaitan dengan organ Hati NW12. Tetapi mana-mana bahagian pencernaan yang lemah seperti yang disebutkan tadi juga akan turut menyebabkan jaundis.

Fenomena ini biasa disebut Demam Kuning. Demam kuning tidak mendatangkan masalah pada bahagian mata.

IridologySetiap keadaan kesihatan di seluruh tubuh akan memberi kesan refleks terhadap corak pada iris mata. Menyedari hakikat ini, maka wujudnya ilmu Iridology. Iridology moden diasaskan oleh Dr. Bernard Jensen.

Perubahan pada iris mata tidak mendatangkan masalah pada mata, tetapi ini adalah gambaran bahawa hubungan refleks mata dengan tubuh yang lain adalah amat rapat.

Juling
Juling terjadi akibat kelemahan pada soket mata untuk memegang biji mata dengan baik. Juling terbahagi kepada dua jenis iaitu exophoria dan esophoria (juga dieja exotropia dan esotropia). Exophoria ialah juling ke luar manakala exophoria ialah juling ke dalam. Terdapat juga exophoria dan esophoria yang juling keatas atau juling ke bawah yang masing-masing dipanggil hipo dan hiper. Rajah di bawah ialah jenis-jenis juling.


Masalah juling boleh dirawat dengan cara mempertenagakan semula soket mata agar ia kembali seperti bentuk yang asal. Sel-sel di bahagian soket mata yang menerima tenaga asalnya semula akan menyusun molekul-molekulnya supaya menjadi lebih kukuh dan teratur. Oleh itu biji mata akan kembali seperti asal.

Suhu badan yang tidak terkawal disebabkan oleh tekanan darah yang randah. Biasanya mereka yang menalami masalah juling juga kerap demam atau panas badan. Bahagian kalawan suhu NW7 turut meliputi bahagian rahang, lidah, gigi, mulut, dan telinga. Kemungkinan mereka yang juling juga akan menalami masalah di bahagian tersebut seperti gusi kerap berdarah, lidah gatal, telinga berdengung. Jika kelemahan di bahagian kawalan suhu NW7 beserta dengan kelemahan di bahagian Hempedu NW14, kemungkinan terdapat terlalu banyak jerawat di bahagian rahang dan dagu.

Rabun warna

Suhu badan yang tinggi dan tidak terkawal akan menjejaskan saraf mata. Selain maslah juling, ia akan menyebabkan rabun warna. Rabun warna boleh dirawat dengan cara mempertenagakan bahagian kawalan suhu NW7. Tetapi, adalah dinasikatkan supaya masalah rabun warna ini tidak perlu dirawat kerana ia tidak mendatangkan masalah. Malah mereka yang mengalami rabun warna sebenarnya turut berkebolehan melihat sesuatu yang tidak dapat dilihat oleh manusia normal.


Terdapat dua keadaan mereka yang rabun warna iaitu protan dan deutran. Protan mempunyai keupayaan mengesan warna yang terhad manakala deutan ialah kekeliruan mengenalpasti warna. Spektrum tubuh mereka juga sebenarnya menyamai dengan spektrum kerabunan yang mereka alami. Manusia yang normal akan mempunyai lengkap 7 warna spektrum tubuh. Tetapi mereka yang rabun warna hanya mempunyai kurang daripada 5 spektrum warna.

Cuba uji sama ada anda rabun warna atau tidak. Jawapan kepada ujian ini, sila seretkan konsol mouse ke atas gambar.

Hukum Keseimbangan menjelaskan bahawa setiap yang kita lihat adalah sesuatu yang berada di dalam spektrum diri kita sahaja. Rabun warna telah mengesahkan kewujudan teori Hukum Keseimbangan. Bagi mereka yang mempunyai spektrum warna tertentu hanya akan dapat bertemu atau terserempak atau terperasan dengan perkara tertentu yang seimbang dengan spektrum dirinya sahaja. Misalnya mereka yang mengalami masalah gangguan spiritual (NW1) atau beberapa organ di level spiritual (NW1NW2NW3NW4NW5NW6NW7 dan MW8) akan mudah terserempak dengan cendawan.

Rabun

Kekenyalan ligamin yang memegang kanta adalah penentu kepada ketepatan fokus kata mata yang mempengaruhi kerabunan atau kejelasan pendangan mata. Kekenyalan ligamin ini bergantung kepada tahap kolestrol yang terdapat dalam darah. Jika terdapat lebihan kolestrol, ligamin lambat untuk bertindak atau hampir kaku untuk menyelaraskan fokus kanta mata. Jika ketiadaan kolestrol pula, maka hanya akan wujud satu keadaan iaitu sama ada seseorang itu akan mendapat rabun jauh atau rabun dekat.

Oleh itu kolestrol amat menting untuk mengelak masalah rabun mata. Tetapi kolestrol yang berlebihan pula akan menyebabkan mata menjadi kabur atau lambat menyelaraskan fokus kanta. Organ yang menjaga, mengawal dan memproses kolestrol ialah Hati NW12. Jika hati lemah, maka mata akan menjadi rabun.

Jika anda hayati, setelah mengambil makanan yang bergoreng, atau sekiranya anda kerap mengambil makanan yang bergoreng, mata anda akan mengalami masalah kekenyalan kata mata. Anda boleh mengujinya dengan cara cuba mambaca buku di tangan anda atau di atas meja, kemudian cuba baca tulisan di papan hitam atau white board di hadapan anda yang jaraknya antara 6 ke 12 meter. Dalam ujian ini sila baca tulisan pada buku, kemudian dengan segera baca tulisan di hadapan. Kemudian dengan segera baca semula tulisan pada buku dan dengan segera baca semula di hadapan.


Sila buat pemerhatian seperti berikut;

1. Adalah jelas penglihatan anda setiap kali menukar jarak penglihatan?

2. Berapa lamakah tempoh perlu diambil untuk mata anda dapat menyelaras fokus kanta supaya jelas?

3. Adalah anda hanya jelas kepada sesuatu jarak sahaja, misalnya dekat nampak jelas, jauh tidak atau sebaliknya jauh jelas dan jekat tidak?

4. Adakah anda kabur pada jarak kedua-dua penglihatan?

Soalan di atas disusun berdasarkan tahap kolestrol dalam darah. Semakin teruk keadaan untuk soalan berikutnya maka kemakin tinggi kolestrol anda.

Satu-satunya minyak masak yang tidak mengandungi kolestrol ialah munyak zaitun. Masalah ini dapat diatasi sekiranya anda mengambil minyak zaitun sebagai pengganti minyak masakan yang lain.

Silau

Protein akan disi ke dalam otot untuk membina strukturnya supaya menjadi lebih kuat. Tetapi protein yang berlebihan akan menyebabakan iris mata tidak dapat dirapatkan dengan baik. Akibatnya akan berlaku lebihan cahaya yang masuk ke dalam mata.

Mereka yang mengambil terlalu banyak protein akan mengalami masalah ini dan akan terasa seperti silau. Mata akan terbedip atau seperti hendap dipejamkan terutama jika berada di luar rumah.

Protein dikawal dan diuraikan oleh kekuatan Hati NW12. Mereka yang kerap mengambil susu lembu atau susu awal lembu yang mengandungai banyak protein atau susu yang diformulakan untuk atlit (ahli sukan) atau ahli bina badan akan menyebabkan mata menjadi silau.

Kabur / katarak / cataract (gambaran terhalang)Kandungan gula yang tinggi dalam darah akan menyebabkan saraf mengalami keracunan dan terjejas strukturnya. Gula yang tinggi akan menyebabkan saraf mata tidak cekap membawa isyarat penglihatan ke otak. Akibatnya berlaku keadaan penglihatan seperti kabur atau seperti terdapat lapisan di hadapan mata atau pada peringkat yang kronik akan menyebabkan katarak.

Pembedahan tidak dapat merawat masalah ini secara kekal dan hanya bersifat sementara. Pesakit katarak yang berpunca daripada diabetes biasanya akan mendapat masalah katarak berulang sekiranya paras gula dalam darah masih tinggi.

Mata - 2 - Mata berair tanda kering
Mata Berair Tanda Mata Kering????


  seharian berada di pejabat yang berhawa dingin dan berdepan dengan komputer, membuatkan mata berasa pedih.

Bukan itu sahaja, matanya sering berair dan dia berasa tidak selesa melakukan ujian air mata. Ujian ini mengukur kadar kelembapan mata.


 air mata sangat penting sebagai bahan pelincir mata dan untuk menyingkir segala kekotoran (termasuk bahan asing) bagi memastikan mata sentiasa sihat.

Bagaimanapun, jika terlalu banyak air mata, ia boleh membuatkan kita berasa tidak selesa. Air mata bukan sekadar air. Ia cecair yang kompleks; mengandungi air, lemak, protein, elektrolit, bahan pembasmi bakteria dan faktor pertumbuhan yang mengawal pelbagai proses di dalam sel. Gabungan ini membantu menjadikan permukaan mata bersih dan licin.

“Tanpa air mata, kita tidak dapat melihat dengan jelas. Masalah mata berair sering berlaku pada orang tua berumur melebihi 60 tahun. Uniknya, gejala mata berair biasanya disebabkan masalah mata kering. Secara umumnya, kebanyakan orang tua mengalami masalah mata kering kerana kekurangan air mata yang dikeluarkan kelenjar air mata akibat faktor umur. Secara semula jadi, pengeluaran air mata berkurang apabila umur meningkat,” ujar beliau.

Walaupun masalah mata kering boleh berlaku kepada lelaki dan wanita pada semua peringkat umur, biasanya ia lebih kerap dialami wanita, terutama selepas menopaus. Ia mungkin disebabkan perubahan hormon. Apabila mata kering, seseorang berasa tidak selesa dan kelenjar airmata mengeluarkan air mata (tindakan refleks yang berlaku secara semula jadi) sebagai langkah perlindungan. Keadaan ini sama seperti air mata yang dikeluarkan ketika mata dimasuki habuk.

Adakah masalah mata berair berbahaya dan boleh menyebabkan kebutaan?

  ia bergantung kepada punca masalah.

“Untuk mengetahui sama ada ia berbahaya atau tidak, seseorang harus memerhatikan dua gejala, iaitu mata menjadi merah dan penglihatan terganggu. Harus diingat, ada penyebab masalah mata berair yang berbahaya dan boleh menyebabkan kebutaan seperti glaukoma akut dan ulser kornea. Pada kedua-dua keadaan ini (glaukoma akut dan ulser kornea), mata menjadi merah dan penglihatan terganggu. Jika dua gejala ini tiada, anda tidak perlu risau,” katanya.

Apa rawatan untuk mata kering?

Masalah mata kering boleh diatasi dengan menitiskan air mata palsu, iaitu sejenis cecair yang diolah menyerupai keadaan air mata sebenar. Air mata palsu ini boleh dititiskan ke dalam mata tanpa kesan sampingan. Malah, ia juga boleh dianggap sebagai losen mata.

Apa rawatan untuk kanak-kanak yang alami penyumbatan nasolakrimal?

Pada peringkat awal sebelum berusia enam bulan, bahagian yang tersumbat boleh diurut untuk menggalakkan pembukaan saluran nasolakrimal. Jika saluran masih tidak terbuka selepas berumur enam bulan, ibu bapa tidak perlu risau kerana ia boleh diperbaiki melalui pembedahan kecil. Anda tidak perlu bimbang jika mengalami masalah mata berair, kecuali ia mengakibatkan mata menjadi merah dan mengganggu penglihatan. Walaupun ia menyebabkan ketidakselesaan, tetapi secara umumnya masalah ini boleh diatasi dengan mudah. Bagaimanapun, jika perkara ini berlanjutan, dapatkan bantuan doktor mata anda.


Kenapa Pandangan Mata Mula Pudar

Bayangkan melihat sebatang tiang yang tegak tetapi pada pandangan ia seperti kabur di tengah dan juga condong ke kiri atau ke kanan.
Begitu juga bila melihat sebuah kereta yang laju di jalan raya tetapi pada pandangan, kereta tersebut menyondong ke tepi seolah-olah tidak stabil dan pudar pada bahagian tengah.
Jika itu yang dialami, segerakan berjumpa pakar mata kerana ia petanda awal kepada gejala kemerosotan atau degenerasi makular berkaitan usia (Age-related Macular Degeneration – AMD)
Ia adalah sejenis penyakit mata yang boleh menjejaskan penglihatan pusat tajam yang diperlukan untuk aktiviti pandangan ‘lurus ke depan’ mata seperti membaca, memandu kereta, mengecam muka dan sebagainya yang memerlukan penelitian.
”Namun, jika dikenal pasti lebih awal, pesakit mempunyai peluang yang cerah untuk menghalang perkembangannya malah boleh mendapatkan semula penglihatan yang hilang melalui rawatan terkini,” Kata Pensyarah Kanan Bahagian Ophtalmic Universiti Malaya, Dr. Ahmad Fauzi Mohd. Sharif.
Tegas beliau lagi, AMD adalah penyakit mata kronik dan menjadi salah satu punca utama kehilangan penglihatan yang serius di kalangan golongan dewasa yang berumur 50 tahun ke atas.
Penyakit ini berkait rapat dengan proses penuaan di mana secara perlahan-lahan ia merosakkan bahagian tengah penglihatan atau makular.
”Bahagian makular diperlukan untuk melihat objek secara jelas, selain bagi tujuan menjalankan aktiviti biasa seperti membaca atau memandu.
“Dalam kes-kes tertentu, proses perkembangan AMD berlaku terlalu perlahan sehingga penghidapnya langsung tidak merasai perubahan pada penglihatannya.

”Tambahan pula, AMD tidak menyebabkan rasa sakit. Sesetengah pesakit pula merasakan AMD berlaku terlalu pantas sehingga menjurus kepada kehilangan kedua-dua daya penglihatan,” jelasnya lagi.
Dr. Ahmad Fauzi menerangkan, AMD boleh berlaku dalam dua bentuk iaitu lembap atau kering.
Bagaimanapun AMD kering lebih banyak berlaku berbanding kes AMD lembap.
Bahkan daripada keseluruhan kes AMD, kira-kira 70 peratus adalah kes AMD kering berbanding 30 peratus AMD lembap.
AMD lembap terjadi apabila urat-urat darah abnormal di bahagian belakang retina mulai tumbuh di bawah makular.
Oleh kerana urat-urat darah ini masih baru dan ‘mentah’, kecenderungannya untuk pecah sehingga terkeluar cecair atau darah mudah berlaku.
”Darah dan cecair ini menaikkan makular daripada kedudukan normal di belakang mata. Jadi, kerosakan pada makular berlaku lebih pantas,” katanya.
Oleh kerana kerosakan pada bahagian tengah penglihatan terjadi dengan pantas, maka AMD jenis ini juga dikenali sebagai AMD tahap awal – tidak seperti AMD jenis kering yang boleh berlaku secara berperingkat-peringkat.
”Begitupun simptom awal AMD lembap lebih mudah dikesan iaitu jika pesakit mendapati garisan lurus kelihatan seakan bengkang-bengkok,” terang Dr. Ahmad Fauzi .
Sementara itu, AMD kering pula terjadi apabila sel yang sensitif pada cahaya di makular mati secara perlahan-lahan sehingga menyebabkan penglihatan bahagian tengah menjadi kabur. Lebih teruk, AMD kering boleh mengakibatkan penghidapnya melihat titik kabur pada tengah-tengah penglihatan.
Simptom yang dialami oleh pesakit yang mengalami AMD kering adalah penglihatan yang sedikit kabur.
”Penghidapnya mungkin sukar mengenali wajah orang lain dan memerlukan lebih banyak cahaya untuk melakukan aktiviti harian seperti membaca buku,” katanya sambil memberitahu AMD kering lazimnya menjejaskan kedua-dua belah mata.

1 ulasan:


 1. Info yang berguna. Katarak boleh disebabkan oleh faktor usia dan faktor sekunder iaitu penyakit kronik seperti kencing manis dan darah tinggi. Untuk mencegah katarak, mata perlu dijaga dari awal kerana proses pembentukan selaput pada kanta mata adalah satu proses yang perlahan dan berterusan. Bagi mencegah katarak, seseorang yang berisiko tinggi digalakkan untuk mengamalkan pemakanan yang kaya dengan Vitamin C, beta-carotene dan Vitamin E. Selain itu, bagi mereka yang menghidap penyakit-penyakit kronik, kawalan penyakit itu sangat penting. Merokok dan pengambilan minuman keras juga tidak digalakkan kerana ia boleh mengurangkan kandungan air di dalam kanta dan menyebabkan kanta menjadi kering dan tidak kenyal.

  BalasPadam